Primera División - preview 8. kola

17.10.2014, 08:38, aktualizováno 20.10.2014, 08:22
Previews
Pondělní dohrávku nám nabízí rovněž španělská Primera División. Trápící se Real Sociedad se bude snažit vylepšit své postavení proti Getafe, které taktéž nemá body na rozdávání...
Real Sociedad - Getafe CF  (pondělí 20:45)
Na stadionu Anoeta je na programu souboj sousedů z tabulky, kterým se zatím moc nedaří. Domácí Real Sociedad touží po tom, aby zastavil mizernou sérii pěti zápasů bez výhry, zatímco hosté z Madridu mají jen o dva body víc.

Real Sociedad je jen stínem týmu, který bojoval o evropské poháry. Alespoň pro tuto chvíli, protože už pět zápasů po sobě nevyhrál. Naposledy jej o body obral katalánský Espanyol, který si poradil se soupeřem rozdílem dvou branek. Utkání mělo poměrně pikantní nádech a emoce byly cítit prakticky stále. V utkání padlo osm žlutých karet a sudí Mario Melero López jich mohl udělit mnohem víc. Utkání bylo rozhodnuto na okrajích utkání, v sedmé a poslední minutě zápasu.

Slova o krizi se začínají ozývat stále častěji, ale samotní hráči věří, že mohou překonat tíživé momenty. Návod k opravě? Uvádí ho záložník Ruben Pardo, který v rozhovoru pro oficiální klubovou televizi zdůraznil: "Vše co chci, je pomoci týmu. První věcí ze všeho je zůstat klidný a nepanikařit. Zápas s Getafe je velmi důležitý a my jej nesmíme prohrát ještě před začátkem. Musíme se naopak soustředit a využít vše, co jsme se naučili na trénincích. Klíčem k úspěchu je snaha zůstat koncentrovaný a pořádně pracovat."

"Teď se možná nacházíme na dně, ale vím, že dříve či později se z toho dostaneme a vyjdeme ještě silnější. Asi každý tým prochází takovou etapou. Zraní se důležití hráči, nemáte štěstí, a může to být váš konec. S hráči, které máme k dispozici, jednoho dne ty šance přijdou a pak je začneme i proměňovat. Podle mého názoru musíme zabrat od začátku, tehdy se nám dařilo nejméně. Poté se vždycky do zápasu nějak dostaneme a na konci opět ztratíme koncentraci. Když tyto kritické pasáže ovládneme, vše se zlepší," doufá Pardo.

O to, aby se něco podobného nestalo, se bude starat mimo jiné brankář Vicente Guaita. Pro sedmadvacetiletého brankáře už nebylo místo ve Valencii, takže přesídlil do hlavního města. A změnu si dobře uvědomuje. "Přišel jsem z týmu jako je Valencie, který bojuje o trochu jiné příčky. Tady v Getafe se snažíme zachránit se. Budeme muset bojovat o každý bod, to je hlavní priorita Getafe. Doufáme, že se nám podaří bodovat už proti Realu Sociedad. To samozřejmě nebude snadné, protože je to pořád silný tým, ale mohli bychom využít toho, že se mu v současné době příliš nedaří.

"Proč jsem si vybral Getafe? Přede mnou tu byl Miguel Angel Moyá, který zde zažil krásné sezony. Hodně jsme se o tom bavili a já dospěl k názoru, že tady můžu opět vyniknout. Mým cílem pro tuto chvíli je pomoc klubu, který mi důvěřuje," uzavírá zkušený brankář. Povede se mu zastavit střely soupeře a přispět k bodovému zisku?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atlético Madrid - Espanyol Barcelona  (neděle 12:00)
Časy se rychle mění a Atlético Madrid tento fakt pociťuje na holou kůži. Obhájci ligového titulu totiž od počátku ligové sezony ztratili již sedm bodů a zvláště po tvrdé porážce 3:1 ve Valencii se potřebují v domácím zápase s Espanyolem dostat zpět do hry.

Trenér Diego Simeone podle informací španělských médií dělal všechno pro to, aby posílil během reprezentační pauzy řadou tréninků za zavřenými dveřmi sebevědomí svých svěřenců. Cristian Ansaldi navíc správně připomíná, že další zaváhání by si již Atlético opravdu nemělo dovolit. Nečeká jej přitom nic jednoduchého - Espanyol přijíždí do Madridu ve skvělé formě a těší se sérii čtyř zápasů bez porážky. Trenér Simeone se navíc bude muset obejít bez letní ofenzivní posily Alessia Cerciho, zatímco Raúl García by měl být po nedávné pauze již fit.

"Víme, že tento zápas pro nás bude další pohárové finále," neubránil se čím dál používanějšímu přirovnání Ansaldi. "Chceme se dostat zpátky k vítězné náladě, ve které se tento tým vždycky nacházel. Ale budeme se i tak držet našeho herního stylu, který nám loni přinesl tolik důležitých cílů."

Jak již bylo řečeno výše, barcelonský celek si pod novým trenérem Sergiem Gonzálezem začíná sedat, což naposledy před vsuvkou mezinárodních zápasů potvrdil výhrou 2:0 nad Realem Sociedad. Momentální osmé místo rovněž není k zahození, zvláště když Atlético se nachází jen o tři příčky výše. Uruguajský útočník Christian Stuani hlásí, že spolu se svými spoluhráči se vůbec vyhlídky souboje s ligovými šampiony neobává.

"Atlético má velmi silný kádr a je těžko k poražení. Nezačali sice tak dobře, jak by si představovali, ale jsou již na domácí půdě silní dobrých několik let. Na stadionu s takovou bohatou historií nás nečeká nic lehkého, ale myslím si, že jsme momentálně v dobré formě a můžeme je překvapit," věří Stuani. Kdyby se to náhodou barcelonským podařilo, dotáhli by se ke svému favorizovanému soupeři na rozdíl pouhých dvou bodů. Atlético by zároveň navýšil svou ztrátu na vedoucí Barcelonu již k propastným osmi bodům, které se ve zbytku sezonu mohou dohánět jen těžko.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Moyá - Gámez, Giménez, Godín, Ansaldi - Turan, Gabi, Tiago, Koke - Jiménez, Mandžukić
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, González, Fuentes - Vázquez, Caňas, Sánchez, Álvarez - Caicedo, García
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Deportivo La Coruña - Valencia CF  (neděle 17:00)
Kromě Barcelony najdeme v letošním ročníku Primera División již jen jediného účastníka, který stále ani jednou nepoznal chuť porážky. Valencie prožívá opravdu mimořádně povedený start do nové ligy a bude jej chtít potvrdit na půdě nováčka z Deportiva La Coruňa, kterého stíhají naprosto jiné starosti.

Zatímco Valencie doposud ztratila pouze čtyři body za dvě remízy, Depor naopak pouze čtyři body dokázal získat. Tento výrazný rozdíl tak jasně stanovuje, kdo bude ve vzájemném zápase hraném od sedmnácti hodin favoritem. V prospěch hostí rovněž hovoří i aktuální forma před reprezentační pauzou. Zatímco domácí prohráli již čtyři zápasy v řadě se skóre 4:15, Los Che si připsali cennou výhru 3:1 nad obhájci titulu Atlétikem Madrid.

Přesto obránce galicijského týmu Luisinho věří, že právě nyní se již série porážek podaří protrhnout. "V šatně panují určité obavy, což je normální, ale v tuto chvíli se těšíme na Valencii a půjdeme si pro tři body. Víme, že si už nemůžeme dovolit další zklamání. Přestože není nic ztraceno ani v situaci, kdy Valencii podlehneme, šlo by o jistou komplikaci navíc."

"Jsme soustředění ukončit naši nepříznivou šňůru. Je nám jasné, že to bude těžký zápas, ale je třeba být sebevědomý a pozitivně naladěný po celých devadesát minut," pokračoval Luisinho, jenž dále oslovil domácí fanoušky s žádostí o podporu. "Nemůžeme si na ně stěžovat, vždy jsou na naší straně. Nespokojenost je obvyklá věc, ale myslím si, že s námi budou sympatizovat i v tomto zápase a my se jim pokusíme udělat radost."

Deportivo není jediným týmem, který si v zápase půjde pro vítězství. Valencie se dostala do situace, kdy jsou tři body z Riazoru takřka z kategorie povinných, pokud chtějí Los Che udržet své aktuální umístění. To si dobře uvědomuje i portugalský záložník André Gomes. "Všechny venkovní zápasy jsou náročné, a oni jsou tvrdý tým, který dovede hrát dobrý fotbal, ale chceme vyhrát a pokračovat v tom."

"Jdeme si pro vítězství, protože vždy myslíme jen na výhru, to je to, na co jsme připravení. Lidé si to tak žádají. Pokud zahrajeme svou hru, můžeme se měřit s kýmkoli," dodal zdravě sebevědomý Gomes.
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Alves - Barragán, Mustafi, Otamendi, Gayá - Parejo, Fuego, Augusto - Rodrigo, Alcácer, Piatti
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Diakité, Sidnei, Luisinho - Bergantiňos, Medunjanin - Juanfran, Rodríguez, Cuenca - Toché
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Elche CF - Sevilla FC  (neděle 19:00)
Elche se zuby nehty drží na šestnáctém místě tabulky La Ligy a zatím to nevypadá, že by se mělo prát o příčky ve středu tabulky. Teď jej navíc čeká velmi nebezpečný soupeř, protože na Estadio Manuel Martínez Valero zavítá favorizovaná Sevilla.

Sevilla padla pouze s Atléticem Madrid, jinak si v lize drží neporazitelnost a pravidelně sbírá tři body. Utkání Evropské ligy se jí možná opět nepodařilo úplně podle představ, když s chorvatskou Rijekou jen remizovala 2:2, ale v minulém kole nejvyšší španělské ligy se opět vrátila na vítěznou vlnu.

Tři body si Sevilla zajistila velmi jednoznačným výsledkem. Zvláště díky dvěma zásahům Stephana Mbii se Sevilla po debaklu 4:0 na Atléticu Madrid z minulého týdne dokázala rychle vzpamatovat a rovněž čtyřgólovým přídělem rozdrtila Deportivo La Coruňa. Hosté zprvu vzdorovali brankou Medunjanina, ale tři góly z kopaček Baccy, Mbii a Vitola se postaraly o jednoznačné vítězství Sevilly.

Mezi střelce se zapsal také Carlos Bacca, který se postupem času stal klíčovým mužem celé ofenzívy andaluského týmu. Také v současné sezoně se mu daří pravidelně skórovat a v sedmi utkáních La Ligy si připsal hned pět branek. Není divu, že o něj dlouhodobě projevují zájem ostatní evropské velkokluby. Carlos Bacca se prosazuje také v dresu své země, například proti El Salvadoru, kdy se za Kolumbii trefil dvakrát.

Přesto zůstává nadále skromným a za veškeré úspěchy vděčí právě Seville. Splácet jí to chce jediným způsobem - góly. V rozhovoru pro deník El Heraldo Bacca nastínil: "Díky Bohu, vše se mi v poslední době daří. Nemůžu si na nic stěžovat a jsem rád, že mě život baví. Klíč k úspěchu? Pokorně jsem na sobě pracoval, postupně se zlepšoval a dřel víc než ostatní. Mým cílem je jedna věc - nadále se zlepšovat a vydávat moje maximum pro Kolumbii i Sevillu, tedy dva mé oblíbené kluby," uvedl Bacca.

"V Seville se nám zatím daří a kromě utkání s Atléticem si myslím, že nám vše vychází podle představ. Jsem moc rád za to, že mám důvěru trenéra i vedení, navíc máme skvělý tým. Chceme našim fanouškům dopřát co nejlepší fotbal a zábavu, protože to by pro ně měl fotbal být. Tady v Seville jsem vyrostl jako hráč i jako člověk, za což jsem moc vděčný. Nemohl bych to ale zvládnout ani bez podpory své rodiny, takže jim také patří velký dík," dodal Bacca. Rád by se prosadil také proti domácímu Elche.

Sázet góly, když proti vám hraje Elche, v poslední době není nic těžkého. Real Madrid vstřelil tomuto týmu pět branek, Barcelona tři, po dvou dali také hráči Eibaru nebo Almeríe. U téměř všeho podstatného byl Jonathas, jenž připravil první gól a také napodruhé poslal hosty do vedení, ovšem následně se nechal vyloučit a svůj celek oslabil. Fanoušci Elche stále častěji mají sklon svalovat vinu za neúspěchy na rozhodčí a jejich pochybné výroky, ale sami hráči vědí, že touto cestou se tří bodů dočkají jen těžko.

Brankář Manu Herrera naopak řekl: "Mojí vášní jsou čistá konta. To si přeje také celý tým a v podstatě i klub. Poslední dobou se nám ale nedaří je udržet, na čemž usilovně pracujeme. Vím, že naše defenzivní stránka není ideální, ale cvičíme podobné situace a věřím, že se nám tvrdá práce na trénincích vyplatí. Jen musíme být trpěliví. Víme, že hádáním se s rozhodčími ničeho nedocílíme, to není cesta k úspěchu. Když se nám něco nedaří, měli bychom hledat chybu nejprve u sebe, ne u někoho jiného." Povede se mu čisté konto udržet proti Seville?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Villarreal CF - UD Almería  (neděle 21:00)
Sedmý Villarreal otestuje hostující Almería, která se zatím nachází na desátém místě. Domácí však mají náskok pouhých dvou bodů. Mohou se ale opírat o zlepšující se formu, protože po skvělém startu do Evropské ligy si naposledy poradili také s Celtou Vigo.

Villarreal se může těšit z několika pozitivních zpráv. Tou první je impresivní start do pohárové Evropy. Po nadějné remíze v Německu se Villarreal dočkal poprvé na domácí půdě tří bodů a navíc předvedl skvělý výkon. V utkání s Apollonem Limassol vyhrál o čtyři branky a navíc se mu povedlo neinkasovat ani jednou. Ambicióznímu týmu se dařilo také po návratu z Evropy, když zavítal na hřiště Celty Vigo.

Ta nedokázala eliminovat útočnou zbraň Villarrealu jménem Moi Gómez a navíc neudržela ani nervy na uzdě. Inkasovala od soupeře tři branky a ke konci utkání se navíc musela smířit s tím, že byl obránce Fontas vyloučen. Dvě branky zaznamenal hostující hrdina Moi Gómez a díky jeho dvěma brankám se Villarreal nyní nachází na sedmé příčce. Jedním z hráčů, kteří nečekaně září v dresu Villarrealu, je Gerard Moreno. Klub se nikdy netajil touhou a uměním dávat šanci mladým hráčům, kteří se prezentují dobrými výkony na hostování nebo v juniorském týmu. Zdá se, že se mu jeho schopnosti znovu vyplácejí.

Dvaadvacetiletý Moreno prošel mládežnickou akademií Villarrealu, stal se jedním ze zajímavých hráčů v rámci působení v Segundě a poté byl odeslán na hostování. Před sezonou se do Villarrealu vrátil a tento tah se celému týmu vyplácí. Moreno patří k velkým talentům a základním stavením kamenům Villarrealu, což dokázal v dosavadních třech zápasech v jeho dresu. K nim navíc přidal jednu přesnou trefu.

Sám ale ví, že má ještě hodně co dokazovat. V rozhovoru pro oficiální klubové stránky řekl: "Jsem moc šťastný, protože hraji za klub, který miluji. Cítím trenérovu důvěru a děkuji mu za všechny ty minuty, které jsem mohl strávit na hřišti. Doufám, že pro tento tým budu znamenat velkou oporu, i když vím, že se mám ještě hodně co učit. Jsem moc rád, že tu můžu být a přispět svou troškou do mlýna," uvedl Gerard Moreno.

Pár větami se dostal také k popisu příštího soka a ví, že Almería rozhodně nerozdává body zadarmo. "Zápas s Almeríou pro nás bude velmi náročný. Ani ne tak proto, že máme těžký harmonogram a budeme se chtít soustředit také na Evropskou ligu, ale především proto, že soupeře velmi dobře známe. Potkali jsme se ve druhé lize a víme, že Almería je velmi nepříjemný tým. Jsou to bojovníci, nasazení je jejich motem. Dokázali o body obrat nás i mnohem větší kluby, takže je samozřejmě nesníme podcenit."

Hráčem, který se bude pokoušet zkomplikovat Morenovi jeho snahu o body, se mimo jiné stane Quique González. Ten přišel do Almeríe minulou sezonu a velmi touží po tom, aby se co nejrychleji aklimatizoval. Zprvu se do základní jedenáctky prosazoval častěji, poté ale vypadl z trenérova hledáčku a spíše vysedává na lavičce. Nyní ale cítí šanci i díky zlepšení na trénincích a doufá, že mu trenér dá šanci právě proti Villarrealu.

"Almería je tým, který na mě spoléhá a já mu chci jeho důvěru oplatit. Z nejrůznějších důvodů jsem moc nehrál, byl jsem také delší čas zraněný. Ale vím, že potřebuji zpátky svoje sebevědomí a pak bych se mohl opět stát klíčovým hráčem. Chtěl bych tomuto týmu pomoci k co nejlepším výsledkům a vím, že to je v mých možnostech. Snem každého hráče ve Španělsku je, aby si zahrál v první lize. Já jsem tuhle šanci dostal a nehodlám ji promarnit. Budu na sobě pracovat, zlepšovat se a podávat dobré výkony. Od chvíle, kdy jsem dorazil, cítím, že v klubu mi hrozně fandí a přáli by si, abych se zlepšoval. A já to mám v úmyslu," zakončuje González.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Real Madrid  (sobota 16:00)
Real po reprezentační pauze zajíždí do Valencie, kde se střetne s tamním Levante. Domácí se v dosavadním průběhu soutěže trápí a jakýkoli bodový zisk proti evropským šampionům by vážili zlatem. Bílý balet si však podle všeho jede pro zisk tří bodů.

Levante se loni díky skvělým výkonům gólmana Keylora Navase vyšplhalo až na desátou příčku. Před touto sezónou ale největší hvězda Les Granotes klub opustila a nyní sedmadvacetiletý Kostaričan zahřívá lavičku v Realu Madrid, v jehož dresu zatím odehrál jediný zápas. Pro skromný rozpočet Levante bylo bezesporu deset milionů eur, jež inkasovalo za Navasův přestup, vítanou finanční vzpruhou. Otázkou však zůstává, zda ztráta nejdůležitějšího člena obrany nebude letos stát Levante sestup.

Před rokem napočítali Valencijští po sedmém kole jedenáct obdržených branek a s deseti body byli na pohodlném devátém místě. V osmém kole se stejně jako letos střetli s Realem Madrid a ještě čtyři minuty před koncem sahali po vítězství. V nastaveném čase však přišly dva slepené góly Moraty a Ronalda a z výhry se tak nakonec radoval Real. Letos Levante čeká v osmém kole stejný soupeř, nicméně situace domácích nenahrává podobnému dramatu. Mendilibarův tým má jen pět bodů a tak tak se drží nad sestupovým pásmem.

"Pokud se bude hrát nahoru dolů, nejspíš dostaneme na frak, jelikož jsou jednoduše lepší. Musíme odehrát dokonalý zápas, nedělat hlouposti a doufat v jejich zaváhání," shrnul svou strategii José Luis Mendilibar, jehož mužstvo zatím vstřelilo pouze čtyři branky z toho tři v posledním kole při přestřelce 3:3 v Eibaru.

Real je aktuálně v obrovské herní pohodě. Bílý balet neprohrál už šest soutěžních utkání v řadě a deklasuje jednoho soupeře za druhým. Pět branek nasázel Bazileji, Elche a Bilbau a dokonce osmigólový příděl muselo skousnout Deportivo. Pro úřadující evropské šampiony by zápas ve Valencii měl být jen zahřívacím kolem před náročným programem v příštím týdnu. Ancelottiho výběr bude nejprve ve středu čelit v rámci Ligy mistrů Liverpoolu a o tři dny později se fanoušci mohou těšit na první letošní El Clásico.

Real si tak jede do Valencie především zlepšit sebevědomí a nic nenasvědčuje, že by mělo Levante nejmenší šanci. Vždyť jen trio BBC nasázelo svým soupeřům pětkrát více branek než celé Levante dohromady. Mužstvo rovněž ukázalo charakter při nepříjemném zápase v Sofii, kde otočili nepříznivý stav a zvítězili 2:1. "Nikdy není snadné střílet takové množství gólů, ale tihle hráči mají neskutečnou kvalitu. Je to vždy výsledek kolektivního úsilí, ale kvalita našich útočníku je unikátní i v celosvětovém měřítku," vysekl poklonu svým hráčům italský kouč.

Zda se odehraje fotbalový zázrak, nebo Real opět předvede gólovou kanonádu, se dozvíme v sobotu po 16. hodině. Utkání bude řídit Ignacio Iglesias Villanueva.
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariňo - L. López, Adoua, Rodas, P. López - Morales, Camarasa, Diop, García - Barral, Casadesús
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Marcelo, Pepe, Nacho, Carvajal - Rodríguez, Kroos, Modrič - Ronaldo, Isco, Bale
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 7.50 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Athletic Bilbao - Celta Vigo  (sobota 18:00)
Bilbao se v sobotu opět pokusí ukončit svou aktuální černou sérii, tentokrát před domácím publikem proti Vigu. Celta však rozhodně nepředstavuje lehkého soupeře, vždyť Galicijští zatím prohráli jen jedinkrát a mají třikrát víc bodů než Baskové.

Athletic prožívá nejhorší vstup do sezóny ve své historii. Los Leones mají na kontě po sedmi zápasech pouhé čtyři body a krčí se až na ostudném osmnáctém místě. Pro čtvrtý celek loňské sezóny a letošního španělského reprezentanta v prestižní Lize mistrů je to hodně málo. Obávaný San Mamés se stal adresou, odkud si body vozí mužstva jako Granada či Eibar. Na to v Bilbau dlouho nebyli zvyklí. Posledním ponížením pro hrdé Basky pak přišlo v minulém zápase proti Realu Madrid, Lvi si ze Santiago Bernabéu odvezli potupný debakl 5:0.

To vše však musí svěřenci Ernesta Valverdeho rychle hodit za hlavu. Sezóna bude ještě dlouhá a návrat Athleticu na odpovídající příčky rozhodně není vyloučený. "Samozřejmě, že by se nám daleko víc líbilo svádět souboje o čtvrtou pozici jako loni, než se teď složitě prodírat ze dna tabulky. Dnes je to ale realita a my tuto výzvu musíme přijmout. Reprezentační pauza nám přišla vhod, přerušili jsme krátce ten bludný kruh a rozebrali naše chyby. Myslíme pouze na současnost a jako tým jsme daleko schopnější," vléval Valverde před zápasem optimismus do žil svých fanoušků.

Přestože čeká Basky příští týden důležité utkání v Lize mistrů proti FC Porto, nenechal domácí kouč nikoho na pochybách, zda nepřijde ze strany Bilbaa nějaké taktizování. "Naší prioritou je domácí soutěž," prohlásil Valverde. Výkony Celty Vigo jsou v ostrém kontrastu s těmi, které doposud předváděl její soupeř. Célticos neprohráli šest kol v řadě a připsali si dvanáct bodů. Na šestém místě tak představují jedno z největších pozitivních překvapení letošního ročníku. V posledním kole však tým Eduarda Berizza nezvládl utkání s Villarrealem a prohrál jednoznačně 1:3. Vigo tak proti dalšímu silnému soupeři nezopakovalo úspěch ze zápasu s Atléticem a jeho setrvání na pohárových příčkách tak zřejmě nebude mít dlouhé trvání. To dokládá i nedávné vystoupení Celty ve španělském poháru, kdy Berizzův tým jen remizoval s druholigovým Las Palmas.

Baskové tak mají vcelku dobrou příležitost ukázat, že se s nimi stále musí počítat. Vigo si naopak může spravit chuť a dál míchat pořadím na pohárových příčkách. K tomu jim však nepomůže Andreu Fontás, který pyká kvůli karetnímu trestu a stejně se aktuálně nachází mezi zraněnými. Fontáse nahradí v obraně hostů Sergi Gómez a připraven naskočit do hry je už i další bek Gustavo Cabral. Zápas začíná v 18:00 a hlavním sudím bude David Fernández Borbalan.
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Gurpegi, Marcos - Rico, Iturraspe - Gómez, Beňat Susaeta - Aduriz
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Álvarez - Planas, Gómez, Cabral, Mallo - López, Radoja, Krhon-Dehli - Nolito, Larrivey, Orellana
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - SD Eibar  (sobota 20:00)
Reprezentační pauza je definitivně u konce a Barcelonu čeká rychlé zkonsolidování sil, aby zvládla v domácím prostředí přehrát překvapení z Eibaru. Není překvapením, že se většina předzápasových spekulací točila kolem největší hvězdy Lionela Messiho...

Uběhlo totiž již přesně deset let, kdy Messi vůbec poprvé nastoupil v barcelonském dresu do soutěžního zápasu, a nyní má argentinský útočník již na dohled střelecký rekord Telma Zarry. Někdejší kanonýr Athleticu zvládl ve Španělsku nastřílet 251 branek, přičemž Messi již zaostává jen o dva zásahy. A i když dost možná trenér Luis Enrique nenechá svého klíčového hráče na hřišti celých devadesát minut, stanovení nového rekordu je přesto možné.

"Už když byl mladý, tak se dalo poznat, že bude fenomenální," poznamenal Messiho spoluhráč Jordi Alba. "Je to odlišný typ hráče, nejde jej srovnat s kýmkoli dalším a jeho střelecké statistiky potvrzují, že to může zvládnout už tento víkend." Messi ostatně potvrdil formu i v národním týmu, když dvěma góly přispěl k demolici Hongkongu 7:0. A vzhledem k tomu, že přespříští ligové kolo nabídne první letošní El Clásico, může dojít i na pošetření jeho sil. Ať už Messi odehraje celý zápas, nebo ne, bude důležité, aby jeho spoluhráči soupeře nepodcenili. "Prožívají od svého postupu do první ligy skvělou sezonu," potvrzuje Alba.

"Líbí se mi, jakým způsobem hrají, už za sebou navíc mají i několik velmi kvalitních výkonů na půdě soupeře. Musíme se tak předně soustředit na ně, protože když nezvítězíme, Madrid se na nás může znovu dotáhnout na rozdíl jednoho bodu," dodal levý bek katalánského celku.

I v Eibaru najdeme barcelonskou stopu. Jeho letní posila Dani Nieto totiž strávila předchozí léta právě v Barceloně B. "Je jasné, že Barcelona bude útočit, jako obvykle. My se pokusíme dostat jim na kobylku skrze protiútoky. Máme na své straně zaujetí a dobrou strategii, čehož zkusíme využít."

Nieto také musel přiznat, že současné deváté místo v ligové tabulce je takřka snové. "Abych vám řekl pravdu, tak jsem nic takového nečekal. Ostatní celky, které postoupily spolu s námi, si zatím tak dobře nevedou. Ale sezona je velmi dlouhá, takže nemáme ponětí, kde nakonec skončíme."
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alves, Mascherano, Mathieu, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Munir, Messi, Neymar
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Bóveda, Albentosa, Navas, Abraham - Errasti, García - Capa, Lara, Saúl - Piovaccari
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.10 - 9.00 - 21.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Córdoba CF - Málaga CF  (sobota 22:00)
Sobotní program španělské nejvyšší soutěže nabídne večer také lokální andaluské derby mezi nováčkem z Córdoby a Malagou. Domácí od svého postupu do Primera División po dvaačtyřiceti letech stále čekají na první vítězství, a dosáhnout na něj nyní proti rivalovi by bylo více než záhodno.

Už naposledy chybělo Córdobě jen velmi málo, aby se mohla poprvé naplno zaradovat, jenže v nastaveném čase o své vedení na půdě Getafe přišla kvůli trefě Baby Diawary. Přesto křídelník José María López tvrdí, že ani navzdory momentálnímu poslednímu místu v tabulce se jeho tým nemá za co stydět. "Rádi bychom byli v lepším postavení, zvláště když jsme se vrátili do první ligu po dvaačtyřiceti letech. Ale neměli bychom být vzhledem ke kvalitě našich dosavadních soupeřů z tohoto startu frustrovaní. Potřebujeme jen jedno vítězství, abychom nabrali sebevědomí."

López si v Córdobě kroutí již čtvrtou sezonu, což jej řadí k těm vůbec nejzkušenějším hráčům v klubu spolu s Carlosem Caballerem, a proto by jeho slovo na podporu trenéra Alberta Ferrera mělo nést i určitou váhu. "Dnes je koučem Ferrer a všichni doufáme, že jím bude až do konce sezony. Nevypuklo žádné pozdvižení, náš technický ředitel se všechny snaží klidnit a jen požádal o ještě větší zaujetí z naší strany."

Ani Malaga neměla vůbec lehký vstup do nové sezony. Přesto se momentálně nachází v mnohem lepší situaci a navíc má i čerstvou zkušenost z ovládnutí ligových derby. V minulém kole totiž porazila Granadu, což bylo vůbec její první vítězství po dlouhých šesti zápasech. Ovšem na první tři body z hřiště soupeře Boquerones stále čekají.

"Doufáme, že se oproti předchozím venkovním střetnutím zlepšíme, předvedeme lepší výkon a zajistíme si lepší výsledky," věří trenér Javi Gracía, jenž na své tiskové konferenci dbal na uznání kvalit svého nadcházejícího soupeře. "Je to tým, který potřebuje nutně vyhrát. Doteď se jim to nepodařilo, takže nastoupí s obzvláště silnou touhou."

Zatímco domácím budou chybět krajní bek Ángel Crespo a možná také záložník Patrick Ekeng, Malaga se bude muset obejít jen bez Marcose Angeleriho, jenž se v minulém kole nechal vyloučit.
Córdoba CF - pravděpodobná sestava:
Carlos - Gunino, López, Pantić, Pinillos - Luso, Abel - Fede, Borja, Silva - Ghilas
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Sánchez, Weligton, Antunes - Camacho, Darder - Horta, Juanmi, Amrabat - Santa Cruz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.10 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - Rayo Vallecano  (pátek 21:00)
Předehrávku osmého kola La Ligy obstarají v pátek Granada a Rayo. Domácí doufají v ukončení černé série a vzestup ze spodních pater tabulky, Madridští, které sužují četné absence, naopak věří v zopakování dobrých výkonů z pátého a šestého kola.

Andalusanům vcelku vyšel úvod sezóny, když si z prvních čtyř utkání připsali slušných osm bodů. Následovaly však tři nepovedené zápasy, osm obdržených branek oproti jediné vstřelené a sešup z osmé na třináctou příčku. Reprezentační pauza tak z pohledu domácích přišla právě včas, aby si Caparrósovi svěřenci doléčili bolístky a vrátili se ke hře z počátku sezóny.

Madridští museli v minulém kole skousnout porážku od vedoucí Barcelony. Výsledek 0:2 a především výkon mužstva, jež hrálo většinu druhé půle v oslabení, rozhodně nelze označit za dramatické selhání. Své by o tom mohli povídat například fotbalisté Granady, kteří si ze zápasu s Barcelonou odnesli v šestém kole výprask 0:6.

Hostům však přece jen poslední střet s Blaugranas přinese jisté komplikace. Kvůli dvěma vyloučením nemůže Paco Jémez postavit Morcilla ani Aquina. Navíc vedení Raya nebylo ochotné vyplatit svému soupeři 100 000 eur za start Mohammeda Fataua. Ghaňan totiž patří Granadě a smlouva o hostování umožňuje start hráče proti mateřskému klubu pouze po složení příslušné částky. Jemézovi budou kromě toho chybět ještě zranění Zé Castro a Argentinec Cristian Álvarez.

Vynucené absence tak otvírají dveře pro letošní debut Antonia Amayi, jenž se v jednatřiceti letech vrátil po působení ve Wiganu a Betisu do svého domovského klubu. "Hrál jsem za Rayo na všech úrovních kromě Primera División, takže se velmi těším. Myslím, že mám dobrou šanci, trénoval jsem s týmem v posledních týdnech bez problémů, jsem stoprocentně připravený," uvedl pro klubový web obránce Amaya, jehož v úvodu sezóny limitovalo stehenní zranění.

Na předzápasové tiskovce se kouč Paco Jémez ohradil proti nespokojeným hlasům, které kritizovaly stažení guinejského reprezentanta Lasse Bangoury ze zápasu jeho národního týmu kvůli strachu z nákazy ebolou. "Jako trenér podporuju jeho rozhodnutí. Vadí mi, že jej někteří lidé kritizují za to, jak se zachoval. První věc, kterou jsem udělal, když jsem se s ním opět setkal, bylo, že jsem jej dvakrát políbil a dvakrát objal. Lass je zpět a úplně zdravý," řekl Jémez. Kontroverze vzbudily především nenávistné hlasy zevnitř Guineje a dvaadvacetiletý Bangoura se proto obává o bezpečí své rodiny.

Páteční utkání začíná ve 21:00, hlavním sudím bude Santiago Jaime Latre.
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Foulquier, Murillo, Babin, Nyom - Rochina, Rico, Iturra, Piti - Córdoba, El-Arabi
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Toňo - Insúa, Amaya, Ba, Tito - Trashorras, Baena - Kakuta, Bueno, Licá - Baptistao
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona761019:019
2.Valencia CF752017:417
3.Sevilla FC751113:816
4.Real Madrid750225:915
5.Atlético Madrid742112:714
6.Celta Vigo733112:1012
7.Villarreal CF732210:711
8.Espanyol Barcelona72329:89
9.SD Eibar72328:79
10.UD Almería72327:79
11.Málaga CF72325:79
12.Rayo Vallecano722310:128
13.Granada CF72235:118
14.Getafe CF72144:117
15.Real Sociedad71248:115
16.Elche CF71247:165
17.Levante UD71244:155
18.Athletic Bilbao71154:114
 Córdoba CF70434:114
20.Deportivo La Coruña71158:194

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (402)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele