Primera División - souhrn 17. kola

30.12.2015, 17:52, aktualizováno 31.12.2015, 17:50
Komentáře a souhrny
Villarreal nejtěsnějším možným způsobem porazil Valencii a drží se na průběžné čtvrté příčce. Kolo střídání stráží na prvním místě tabulky za sebou má španělská liga. Po výhře nad Realem Sociedad se do vedení dostal Real Madrid, který následně vystřídalo Atlético, aby se po triumfu nad Betisem na první pozici vrátila Barcelona. Athletic vyloupil Vigo...

Villarreal CF - Valencia CF 1:0

31.12.2015 16:00

Góly: 64. Bruno Soriano

Silvestrovská dohrávka sedmnáctého kola španělské nejvyšší soutěže vyzněla lépe pro domácí Villarreal, který dokázal porazit Valencii těsně 1:0. O jedinou branku zápasu se v druhé půli postaral kapitán Bruno Soriano špičkově kopnutým přímým kopem a postaral se tak o to, že Gary Neville si na svou první ligovou výhru jakožto trenér Valencie musí počkat do nového roku.

Zároveň šlo pro Los Che o první prohru od odvolání neúspěšného kouče Nuna Espírita Santa, která je takřka v polovině sezony poslala do samého středu tabulky na desáté místo. Žlutá ponorka naopak díky této cenné výhře poskočila na čtvrté místo, navíc se ztrátou pouhých tří bodů na třetí Real Madrid.

Svěřenci kouče Marcelina kontrolovali valnou většinu první půle i začátek té druhé, ovšem zaslouženého průlomu skóre se dočkali až ve čtyřiašedesáté minutě, a to ze standardní situace. Valencie nabídla po celý zápas disciplinovaný a zarputilý výkon, jaký pod svým předchozím koučem nepodávali, jak byl rok dlouhý, avšak na vážnější ohrožení domácí branky téměř nedocházelo.

Herní převahu domácích potvrdil nebezpečnou ranou z přímého kopu Soriano, jenže se však prozatím pouze zastřeloval a těsně minul. Pak se iniciativy chopil aktivní Jonathan dos Santos, jenž hostujícího brankáře Jaumeho Domenecha opakovaně prověřil štiplavými ranami ze všemožných pozic a vzdáleností, ovšem bez potřebného gólového úspěchu. Také po změně stran se Villarreal tlačil kupředu, o čemž svědčila nebezpečná střela těsně vedle z kopačky Denise Suáreze nebo šance Cédrica Bakambúa, jemuž se ale povedlo trefit pouze střed brány s připravenou Domenechovou náručí.

Teprve pak se dostal do permanence i domácí brankář Alphonse Aréola, jehož prověřil André Gomes, jenže hned záhy se Villarrealu povedlo skórovat. Kapitán Bruno se dostal k přímému kopu z takřka stejné pozice jako v první půli a napodruhé již zvládl seřídit mířidla do puntíku přesně. Jeho překrásná kroucená rána zapadla rovnou do levého horního růžku a domácí rázem vedli. Valencie se snažila ve zbytku utkání srovnat, ale pozorná defenziva soupeře je k ohrožení Aréolovy brány skoro ani nepustila. Villarreal tak uhájil čisté konto a s ním spojené vítězství 1:0, které si za svůj výkon po celý zápas plně zasloužil.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Granada CF 4:1

30.12.2015 21:00

Góly: 32. Tana, 50. Sergio Araújo, 80. Jonathan Viera (pen.), 90+2. David Lombán (vl.) - 56. Adalberto Peñaranda

Las Palmas zvládlo důležitý záchranářský souboj s Granadou a po hladké výhře v poměru 4:1 se vymanilo ze sestupového pásma, kam naopak spadli hosté. Domácí fotbalisté vyhráli první půli díky góly Tany a po změně stran přidal důležitou druhou trefu Araujo. Naděje hostů po brance Peñarandy vzaly za své v 80. minutě, kdy proměnil penaltu Viera a v samotném závěru si ještě po vyloučení Biraghiho vstřelil vlastní gól hostující Lombán.

Zpočátku zápas nesliboval žádné gólové hody, spíše tuhý boj o přežití. První dobrou příležitost měli v 17. minutě hosté, když se k technické střele z poza vápna odhodlal Méndez, strážce domácí svatyně Varas ale byl na místě. Domácí udeřili z prakticky první velké šance v 32. minutě. Viera zatáhl míč do vápna a přihrávkou pod sebe našel nabíhajícího Tanu. Tomu sice rána příliš nesedla, po teči beků Granady si ale míč přeci jen našel cestu za záda zkoprnělého Fernándeze - 1:0!

Domácí fotbalisty sužoval zranění. Už ve 27. minutě skončil zápas pro Hernána a v 38. minutě se musel ze hřiště poroučet Willian José. Po zbytek zápasu se tak musel domácí kouč Setién spokojit jen s jednou náhradou. Ani tak ale Las Palmas Granadu do konce prvního dějství k ničemu nepustilo. Po přestávce navíc domácí fotbalisté zdvojnásobili své vedení. Po bleskové akci z 50. minuty se po dalším dobrém pasu Viery dostal až před gólmana Fernándeze střídající Araújo, jenž míč pohodlně posunul do odkryté branky - 2:0!

Polevení domácích v koncentraci po vstřelené brance využil zanedlouho hráči Granady. Běžela 56. minuta, když se po obrovské hrubce v obraně žlutomodrých se dostal zadarmo k míči Rochina, jenž vyslal na zteč Peñarandu. Útočník hostů si před Varasem počínal jako opravdový mazák a střelou mezi nohy domácímu gólmanovi snížil na 2:1! Asi nejvíce kontroverzní moment zápasu přišel v 74. minutě. Rochina tentokrát vybídl ke skórování Folquiera, jenže toho ve vápně nevybíravě srazil García, ale píšťalka sudího Latreho zůstala němá.

Naopak v 78. minutě se penalta pískala, když vzduchem ve vápně Granady učebnicově zaplachtil Mubarak Wakaso. Hlavní sudí sáhl i k žlutému trestu pro Roberta Ibáñeze a následný pokutový kop proměnil bez problémů Viera - 3:1! Frustrace hostů byla v poslední desetiminutovce oprávněná a kvůli neudržení nervů na uzdě dostal v 86. minutě druhou žlutou kartu levý bek Granady Biraghi.

Oslabení hosté už nedokázali klást odpor a v druhé minutě nastavení korunoval neúspěšný večer hostujícího celku vlastním gólem Lombán, na jehož nešťastnou hlavičku při centru Araúja už nemohl gólman Fernández reagovat - 4:1!

Více informací k zápasu

Getafe CF - Deportivo La Coruña 0:0

30.12.2015 20:30

Góly: -

Deportivo proti Getafe nepotvrdilo roli favorita a v Madridu uhrálo pouze bezbrankovou remízu. Díky nečekané ztrátě drží La Coruňa šestou příčku už jen o skóre před Athleticem Bilbao, Getafe naopak zvýšilo svůj náskok na sestupové pásmo na tři body.

Zápas bavil diváky na Coliseum Alfonso Pérez především v první půli, kdy nebyla nouze o pohledné příležitosti. Domácí se snažili do zápasu vstoupit aktivně, ale Deportivo postupně přeci jen vyrovnalo hru. Getafe se snažilo ostřelovat branku hostů ze střední vzdálenosti, ale většina střel skončila mimo tři tyče podobně jako Sarabiův pokus ze 13. minuty. Na něj odpověděl vzápětí na druhé straně Luis Alberto, domácí gólman Guaita ale pohotovým zákrokem střelu zmařil.

První gólovka zápasu přišla ve 25. minutě. Gól měl na hlavě domácí Lafita po dlouhém pasu z levé strany. Brankář Lux ovšem vytáhl fantastický zákrok a střelu k tyči vytlačil tygřím skokem na rohový kop! Getafe bylo blízko vedení opět ve 35. minutě, ale dělovku Sarabii ani ránu Suáreze Lux za svá záda nepustil. Až minutu před přestávkou se poprvé v dobrém světle ukázalo Deportivo, rychlý protiútok ovšem hostům nevyšel, když Pérez minul o decimetry vzdálenější tyč.

Po přestávce obě mužstva přitvrdila a k vidění byl především úporný boj o každý metr hřiště. Až v 65. minutě opět zahrozili domácí. Sarabia po centru z levé strany ovšem opět zakončoval mimo. S postupujícím časem už se obě mužstva pomalu spokojovala s bodem. Domácí se předvedli ve velmi dobrém světle a šestý tým tabulky většinou přehrávali, doplatili ale jako v celé letošní sezóně na chabou koncovku. Deportivo mohlo být po nepříliš přesvědčivém výkonu rádo alespoň za bod.

Více informací k zápasu

Celta Vigo - Athletic Bilbao 0:1

30.12.2015 20:30

Góly: 71. Raúl García

Jediná branka Raúla Garcíi ze 71. minuty rozhodla o vítězství Bilbaa ve Vigu. Lvi si po přesvědčivém výkonu připsali třetí venkovní výhru v sezóně a bodově se dotáhli na první pohárovou pozici. Celta sice obléhala dobře bránícího soupeře, ale neuhlídala jeden protiútok. Po sedmnáctém kole ji tak na čtvrtém místě může přeskočit Villarreal.

Zápas získával tempo jen zvolna. Bilbao zastávalo jasnou taktiku - vycházelo ze zabezpečené obrany a snažilo se vysokým napadáním znemožňovat jakékoli útočné snahy domácích. 17. minuta utkání přinesla první výrazné vzrušení, když se domácí Hernández ve vlastním vápně lehce dotkl míče rukou a hráči Athleticu v čele s Adurizem vehementně reklamovali pokutový kop. Sudí Montero však zákrok nejspíš neviděl. Chvíli nato se do zakončení dral záložník Bilbaa Sabin, proti Álvarezovi ale neuspěl.

Na vyloženou šanci ale diváci v první půli čekali marně. Za zmínku tak stojí snad střela Beñata ze 40. minuty. Jeho pokus z poza vápna ale postrádal větší přesnost. Ani po změně stran nepřibyl ani před jednou brankou gólové situace a čekalo se na jednu branku, která utkání rozhodne.

Ta přišla v 71. minutě a měl ji na svědomí hostující Raúl García. Ten využil brilantní přihrávky Adurize za obranu a ve sprintu ranou vnějším nártem překonal vyběhnutého Álvareze - 0:1! Lvi tak dosáhli přesně toho, s čím do utkání šli, a ve zbytku zápasu už houževnatě bránili vedení. V 80. minutě mohl dát Vigu naději na lepší výsledek Orellana, jenže ten střelou bez přípravy po pasu Malla přestřelil. Athletic tedy dokráčel za třemi body a úspěšně stíhá Deportivo. Celta bude čekat, zda ji zítra dokáže přeskočit Žlutá ponorka.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Real Betis 4:0

30.12.2015 20:30

Góly: 29. Heiko Westermann (vl.), 33. Lionel Messi, 46. Luis Suárez, 83. Luis Suárez

Lionel Messi má za sebou jubilejní pětistý start v dresu Barcelony a nutno dodat, že jej oslavil stylově. Barcelona si s přehledem poradila s Realem Betis v poměru 4:0 a sám Messi se na tomto vítězství podílel jednou brankou, čímž zakulatil svůj celkový počet nastřílených gólů na stěží uvěřitelném čísle 425.

K Messimu se jako obvykle přidali i jeho hvězdní útoční parťáci Luis Suárez s Neymarem, kdy první jmenovaný skóroval dvakrát a brazilský ostrostřelec se sice neprosadil vinou dvakrát trefené brankové konstrukce, ovšem alespoň asistoval u zmíněné trefy Messiho. Barcelona tak znovu zaujala pozici lídra Primera División, přestože má vinou účasti na mistrovství světa klubů odehráno o jeden zápas méně.

Úvodní šanci si připravili hosté skrze mladého Daniho Ceballose, jehož dravý průnik stihnul na poslední chvíli zastavit Dani Alves. První gól zápasu na sebe nenechal dlouho čekat. Těsně před uplynutím půlhodiny hry kopali domácí penaltu za značně sporných okolností, neboť rozhodčí Vicandi Garrido za nedovolený posoudil souboj brankáře Adána s Messim, kdy hostující gólman vyboxoval míč do bezpečí a následkem toho naboural i do argentinského útočníka.

K exekuci pokutového kopu se namísto otřeseného Messiho postavil Neymar, ovšem podklouzl a poslal tak svou ránu jen do břevna. Krátkodobé zklamání však záhy proměnil v radost nešťastník Heiko Westermann, jenž odražený míč poslal pod tlakem Rakitiće smolně do vlastní sítě. Když pak jen chvíli nato skóroval i Messi po pohledné kombinaci s Neymarem, byl pozitivní vstup Betisu do zápasu zcela zapomenut a o vítězi již bylo před začátkem druhé půle jasno.

Po změně stran již barcelonští jasně dominovali a dali si dobrý pozor na to, aby se neopakovalo jejich nedávné zaváhání s Deportivem La Coruňa, kde rovněž vedli o dva góly, avšak přesto překvapivě remizovali 2:2. Tentokrát se do toho obul Luis Suárez a chladnokrevným zakončením po pasu Busquetse navýšil náskok domácích na tři branky.

Pak Adánova branka nestačila zvonit, jak její konstrukci rozezvučeli Neymar, Alves i Messi. Úspěšným zakončovatelem již zůstal pouze Suárez, jemuž se povedlo sedm minut před koncem po pohledné Neymarově patičce upravit ranou z bezprostřední blízkosti skóre na konečných 4:0.

Kalendářní rok 2015 tak sice pro Barcelonu začal krutým zklamáním, kdy podlehli Realu Sociedad 1:0 vlastním gólem Jordiho Alby, a turbulentním otřesem ve vedení klubu. Poté již ale následovala jen jedna radost za druhou. Katalánský velkoklub si postupně připsal hned pět trofejí a i do nového roku jde z prvního místa jakožto největší favorit na úspěšnou obhajobu ligového titulu.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Sporting Gijón 2:0

30.12.2015 18:30

Góly: 55. Keko Gontán, 62. Borja Bastón

V souboji loňského nováčka s letošním zvítězil ten zkušenější, jinými slovy, Eibar zvládl domácí utkání se Sportingem Gijón vítězně v poměru 2:0. Baskický celek tak zakončil kalendářní ročník tím nejlepším možným způsobem a nadále se překvapivě drží v horní polovině tabulky.

Oba góly přišly až po změně stran. Nejprve se prosadil Sergio Keko, na nějž posléze navázel Borja Bastón, čímž zajistili Eibaru první vítězství po černé sérii pěti kol bez jediného tříbodového úspěchu. Přesto jde z pohledu eibarských alespoň prozatím o mimořádně úspěšnou sezonu, neboť rok 2015 zakončí se ziskem čtyřiadvaceti bodů na devátém místě, navíc na dostřel evropským pohárům. Jedinou drobnou změnu v podobě poklesu o jednu příčku může ve čtvrtek zapříčinit nyní desátá Valencie, kdyby v dohrávce sedmnáctého kola dokázala zvítězit na půdě Villarrealu.

Sporting naopak utrpěl již šestou prohru v řadě, pokud vezmeme v potaz i ligový pohár, a do nového roku tak půjde v nezáviděníhodné pozici s patnácti body na kontě a první nesestupové příčce v ligové tabulce s jediným bodem náskoku před osmnáctou Granadou.

Úvod zápasu byl dostatečně živý před oběma brankami a bylo s podivem, že do poločasu přetrvával bezbrankový stav. Nejprve zahrozil v domácím dresu Carillo Dani García, pak na opačné straně jen těsně minul mladíček Alen Halilović. S blížícím se koncem první půle se již hra poněkud uklidnila a ani jeden z brankářů tak nemusel takřka vůbec zasahovat, snad jen s výjimkou pokusu Borjy Bastóna, který Ivan Cuéllar zvládl zkušeně polapit.

Hned deset minut po změně stran se již diváci na maličkém stadionu Ipurua přece jen dočkali průlomu skóre. Přízemní ranou se v tu chvíli prosadil domácí Keko a hned sedm minut nato potvrdil euforii domácího celku aktivní Bastón, když zakončil pohlednou akci Andera Capy. Sporting sice měl ve zbytku utkání několik nadějných příležitostí k tomu, aby jej ještě zdramatizoval, jenže jak Dani Ndi, tak Halilović ve svých šancích ztroskotali a jednotně míč napálili příliš vysoko.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Espanyol Barcelona 2:0

30.12.2015 18:15

Góly: 16. Ciro Immobile, 41. Éver Banega

Zdá se, že příšerný vstup Sevilly do nové sezony je již zcela minulostí. Andaluský klub totiž na domácí půdě s přehledem porazil Espanyol v poměru 2:0 a nadále stoupá ligovou tabulkou vstříc pohárovým příčkám. Ze stadionu Sáncheze Pizjuána je znovu pevnost, z níž se body jednoduše nevozí.

Po skalpech takových klubů jako Barcelona, Real Madrid či Valencie se o tom nyní přesvědčil i barcelonský Espanyol, jemuž nejprve vstřelil vítěznou branku Ciro Immobile hned po čtvrthodině hry, a krátce před koncem první půle dorazil hosty gólem do šatny Ever Banega. Za posledních sedm domácích zápasů sevillští sedmkrát vyhráli!

Andalusané tak sice zůstávají stále spíše ve středu tabulky na osmém místě, avšak na čtvrtou Celtu Vigo již ztrácí pouhých pět bodů. Espanyol naopak okupuje až příčku třináctou a musí se spíše nervózně ohlížet za sebe. Po prvotním úspěchu 1:0 proti Las Palmas z minulého kola si nyní nový trenér barcelonského klubu Constantin Galca připsal i první porážku.

V úvodu zápasu byl jasně nejaktivnějším hráčem na hřišti domácí útočník Immobile a nebylo tím pádem nijak zvláště překvapivé, že právě italský reprezentant se stal střelcem prvního gólu. Immobile doposud za dobu svého hostování z Borussie Dortmund stihnul vsítit pouze jediný gól, ovšem nyní již svou bilanci zdvojnásobil, když vyrazil v pravý čas na zadní tyč, odkud ve skluzu sklepnul do sítě ostrý Vitolův centr. Architektem celé akce se však stal Ever Banega, jenž gólovou kombinaci založil povedenou kolmicí.

A právě argentinský internacionál byl na konci první půle odměněn za kvalitní práci u úvodního gólu svou vlastní trefou. Poté, co převzal míč od Danila, se Banega pustil do šestnáctky, odkud chladnokrevně poslal míč mezi nohama bezmocného brankáře Lópeze. Také po změně stran se domácí stále hrnuli kupředu a ani na moment nebylo pochyb o tom, kdo si z utkání odnese všechny body. Jediným důvodem, proč zápas nakonec skončil stejným poměrem jako v poločase, byl výtečný Pau López.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Atlético Madrid 0:2

30.12.2015 18:15

Góly: 88. Ángel Correa, 90. Antoine Griezmann

Zatímco v minulém kole před zimní přestávkou utrpělo Rayo Vallecano desetigólový debakl na půdě Realu Madrid, své druhé městské derby v řadě proti favorizovanému protivníkovi zvládl celek z předměstí Vallecas mnohem lépe. Proti Atlétiku Madrid domácí dlouho drželi bojovným výkonem bezbrankový stav, ovšem v samotném závěru svěřenci Diega Simeoneho přece jenom protrhli skóre a nakonec zvítězili v poměru 2:0.

Hosté sice měli v první půli jasně více ze hry, jenže svou dominanci nedokázali přetavit v góly. Po změně stran to naopak bylo Rayo, kdo se do svého soupeře odvážně pustil a teprve střídající Ángel Correa pouhé dvě minuty před koncem základní hrací doby zvládl zajistit svému týmu všechny body. Devadesát vteřin nato pojistil poklidné závěrečné minuty vrchní kanonýr Atlétika Antoine Griezmann.

Hosté se tedy vyvarovali druhé nečekané ztráty za sebou (v minulém kole totiž nečekaně podlehli Malaze) a po vánoční pauze tak znovu podle všeho najíždějí na vítěznou vlnu, která je drží na špici Primera División. Real Madrid na svého rivala ztrácí dva body, zatímco vedoucí Barcelona má výhodu lepšího skóre a jednoho zápasu k dobru. Rayo zůstává po další prohře na samé hranici sestupu.

Nebýt výtečného Yoela Rodrígueze, šli by hosté již o poločasové přestávce do kabin s pohodlným tříbrankovým náskokem. Gólman Vallecana však dokázal lapit jak ránu Ferreiry-Carrasca, tak Fernanda Torrese, a poté měl i trochu štěstí při pokusu Saúla Ňígueze, jehož střela prosvištěla jen centimetry okolo vzdálenější tyče.

Po změně stran naopak svěřenci Paca Jémeze vyrazili ze startovních bloků a přišpendlili favorita k vlastní šestnáctce. Javi Guerra s Lassem Bangourou ale své střelecké příležitosti nedokázali patřičně využít a bezbrankový stav tak přetrvával i s blížícím se závěrem. A právě tehdy udeřil střídající Correa. Postupný útok Atlétika skončil kombinací na jeden dotek mezi duem Partey-Saúl a zakončovatel Correa napálil míč nekompromisně na přední tyč.

Jen pár momentů po opětovném rozehrání hry ze středového kruhu pak Rayo přišlo o míč, čehož bleskurychle využil do té doby nevýrazný Griezmann, aby chladnokrevným obloučkem znemožnil Yoela a svým devátým ligovým zásahem sezony pojistil již pátou prohru Vallecana za sebou.

Více informací k zápasu

Levante UD - Málaga CF 0:1

30.12.2015 16:00

Góly: 78. Duda

Před Vánoci mohla Malaga žehrat na zimní pauzu, která přišla zrovna v době, kdy andaluský celek dokázal vyhrát dvakrát za sebou a se sérií čtyř zápasů bez porážky cítil dobrou formu. Ani tato přestávka je nakonec však nezastavila a přesvědčilo se o tom čerstvě strádající Levante. Klub z Valencie totiž Malaze podlehl na vlastní půdě v poměru 1:0, když se o jediný gól zápasu postaral veterán Duda.

Dlouhodobá opora ofenzivních řady Malagy se jedenáct minut před koncem dostala k přímému kopu z nebezpečné pozice, který zakončil ukázkovou pumelicí, již zastavila až síť za zády Diega Mariňa. Hosté tak pokračují ve strmé cestě vzhůru tabulkou, nedávný boj o záchranu nyní vystřídalo poklidné umístění ve zlatém středu na jedenáctém místě. Levante naopak zůstává poslední a záchrana se mu čím dál více vzdaluje.

Hosté působili hned od počátku aktivnějším dojmem, byť na první opravdové brankové příležitosti jsme si museli počkat. A když už úvodní šance zápasu přišla, tak na opačné straně. Záložník Roger však z hloubi pokutového území nezvládl zakončení a Limovo sklepnutí míče přetavil pouze v ránu mimo tři tyče. Na opačné straně mohl vsítit důležitý gól do šatny chorvatský útočník Duje Cop, jenž si zpracoval dlouhý nákop do šestnáctky, ovšem poté vypálil těsně mimo. Do kabin se tak v poločase odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran mohli hosté děkovat především svému brankáři Carlosi Kamenimu za to, že udržel skóre i nadále hubené na góly. Nejprve totiž kamerunský gólman zlikvidoval nebezpečnou střelu Víctora Camarasy a poté zvládl reflexivně vyrazit také nečekané ohrožení branky od svého vlastního spoluhráče Raúla Albentosy. Kameniho zákroky tak posloužily k tomu, že zmíněná Dudova razantní trefa z přímého kopu zajistila Malaze cenné prvenství 1:0.

Malaga, které na dosavadní zisk dvaceti bodů stačilo nastřílet pouhopouhých jedenáct branek, v příštím kole přivítá Celtu Vigo, zatímco Levante čeká jeden z nejtěžších výjezdů vůbec - zamíří totiž na horkou půdu Atlétika Madrid.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Real Sociedad 3:1

30.12.2015 16:00

Góly: 42. Cristiano Ronaldo (pen.), 67. Cristiano Ronaldo, 86. Lucas Vázquez - 49. Bruma

Vítězství Realu Madrid nad Sociedadem se nerodilo lehce, ale díky přízni několika sporných rozhodnutí rozhodčího a překrásné rány Cristiana Ronalda nakonec domácí celek ukořistil tři body za výsledek 3:1.

Portugalská superstar sice zprvu fanoušky zklamala hrubě nevydařeným pokutovým kopem, ovšem druhou penaltu již Ronaldo bezpečně proměnil a po změně stran nechal zapomenout na Brumovo vyrovnání špičkovou střelou z voleje, kterou v závěru doplnil třetím gólem střídající Vázquez. Real tak udržel kontakt s vedoucím duem Barcelona, Atlético Madrid, čtrnáctý Sociedad naopak zůstává dva body nad sestupovým pásmem.

Přestože Real předvedl před zimní přestávkou hotové vánoční hody v podobě deseti nastřílených gólů do sítě Raya Vallecana, na bídné reputaci Rafaela Benítez jakožto trenéra Bílého baletu to v očích fanoušků změnilo pramálo. Nebylo tak divu, že po Ronaldově trestuhodném přestřelení branky z pokutového kopu, který vybojoval Karim Benzema poněkud nepřesvědčivým pádem, se na trávník stadionu Santiaga Bérnabeua snesl opět hlasitý pískot.

Těsně před koncem první půle si Ronaldo mohl celou záležitost zopakovat, když se domácím podruhé poštěstilo obměkčit rozhodčího k odpískání penalty. Tentokráte šlo o nezaviněné hraní rukou hostujícího Yuriho, jemuž se míč do horní končetiny odrazil od vlastní nohy po Baleově centru. Navzdory protestům hráčů Sociedadu však penalta nařízena byla a Ronaldo napodruhé nezaváhal. Do šaten se tak o přestávce odcházelo za stavu 1:0 a hosty nesrazil jen inkasovaný gól, nýbrž také vážné zranění Sergia Canalese, jenž si podle všeho smolně poranil vazy v koleni a čeká jej dlouhá pauza.

Po změně stran však Sociedad přesto dokázal srovnat, a to hned v devětačtyřicáté minutě. Asistenci si připsal útočník Jonathas, jenž odstavil Pepeho a předložil míč Brumovi. Hostující křídelník si nic nedělal z přítomnosti krajního beka Danila a vypálil kroucenou ránu, na niž byl krátký i Keylor Navas. V tu chvíli čišela z tribun opět hlasitá nespokojenost a autor vyrovnávací branky ji mohl záhy ještě prohloubit, nebýt příliš dlouhého předkopnutí míče v samostatném úniku. Divákům se poté nelíbilo ani stažení oblíbence Jamese Rodrígueze výměnou za defenzivněji laděného Matea Kovaćiće, ovšem krátce po hodině hry je přece jen uchlácholil Cristiano Ronaldo parádní vítěznou trefou. Marcelův rohový kop sednul portugalskému reprezentantovi náramně a brankář Rulli přes chuml hráčů před sebou neměl šanci zareagovat.

S blížícím se závěrem pak zajistil pohodové kontrolování náskoku střídající Lucas Vázquez, jenž přetavil Baleův centr ve svůj první gól v bílém dresu. Povinnost si tedy Real splnil, ovšem již o víkendu jej čeká náročný výjezd do Valencie.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona16122240:1538
2.Atlético Madrid17122324:838
3.Real Madrid17113345:1636
4.Villarreal CF17103422:1533
5.Celta Vigo1794428:2331
6.Deportivo La Coruña1769225:1627
7.Athletic Bilbao1783625:1827
8.Sevilla FC1775523:1926
9.SD Eibar1766521:1924
10.Valencia CF1757521:1522
11.Málaga CF1755711:1420
12.Real Betis1755713:2320
13.Espanyol Barcelona1762916:2820
14.Getafe CF1745818:2617
15.Real Sociedad1744918:2516
16.UD Las Palmas1744916:2416
17.Sporting Gijón1643915:2515
18.Granada CF1735918:3114
19.Rayo Vallecano17421118:3914
20.Levante UD17251012:3011

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (504)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele