Primera División - preview 17. kola

30.12.2015, 09:02, aktualizováno 31.12.2015, 08:52
Previews
Jedním zápasem pokračuje Primera División i na Silvestra. Průběžně pátý Villarreal přivítá Valencii, která již pět zápasů čeká na plný bodový zisk a potřebuje tak nutně zabrat...
Villarreal CF - Valencia CF  (čtvrtek 16:00)
Ještě než vypuknou silvestrovské oslavy, sehrají fotbalisté Villarrealu a Valencie poslední utkání sedmnáctého kola La Ligy. Žlutá ponorka má jistotu, že zakončí letošní rok na pátém místě, ale má zálusk na čtvrtou příčku Celty. Netopýři naopak potřebují protrhnout sérii pěti ligových zápasů bez výhry.

Ve Villarrealu mohou být s fotbalovým podzimem nadmíru spokojeni. Klub, který ještě v roce 2013 hrál druhou ligu, se po svém návratu mezi španělskou elitu pevně umístil mezi nejlepšími a nezklamal ani na evropské scéně, když v Evropské lize postoupil do jarní vyřazovací části. V Primera División patří celku kouče Marcelina výborná pátá příčka a na překvapení sezóny z Viga ztrácí jediný bod. V zápase s Valencií tak budou domácí favority a mají šanci zopakovat slavné vítězství nad Valencií z roku 2013, kdy na svém hřišti rozdrtili Netopýry 4:1.

Speciální zápas sehraje domácí útočník Roberto Soldado, který právě ve Valencii prožil veleúspěšné angažmá mezi léty 2010 a 2013 a navlékal zde na rukáv i kapitánskou pásku. Po dvou sezónách v Tottenhamu Hotspur ale třicetiletý střelec letos zamířil do Žluté ponorky a nyní bude čelit svým bývalým spoluhráčům. "Bude to zvláštní, ale krásný zápas, protože jsem ve Valencii prožil úžasné chvíle. Na hřiště ale půjdu dělat svou práci a udělám vše pro to, abychom je porazili. Od začátku musíme ukázat, že chceme vítězství více než náš soupeř. Pokud bychom vyhráli, rozdíl mezi námi a Valencií by byl už jedenáct bodů, což už by byl značný náskok," uvedl před zápasem Soldado, jenž se v letošní sezóně zatím podepsal pod tři góly Žluté ponorky.

Hráči Valencie se před zápasem nemohou cítit úplně ve své kůži. Hosté nasbírali v posledních pěti kolech La Ligy slabé čtyři body a propadli se na aktuální devátou pozici se čtyřbodovou ztrátou na první pohárovou příčku. Svůj postup do Ligy mistrů přes AS Monaco přetavili Los Che ve třetí místo ve skupině H a mohou si tak na jaře zahrát jenom Evropskou ligu. Mnohem důležitější ale budou v novém kalendářním roce pro kouče Netopýrů Garyho Nevilla mače v Primera División, které rozhodnou, zda si své letošní vystoupení v Evropě budou moci ve Valencii zopakovat i příští podzim.

Start Nevilla na lavičce Valencie není úplně hladký, hráči si ale změnu na trenérském postu pochvalují. "Nedaří se nám tak, jak bychom chtěli, ale osobně se snažím pracovat na sto procent, abych byl v té nejlepší možné formě a odvedl pro trenéra práci, kterou očekává. Dodává nám sebevědomí, hodně s námi komunikuje a snaží se nám vštípit své ideje. Věřím, že se brzy zase chytneme," uvedl například hostující útočník Álvaro Negredo.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Areola - Costa, Ruiz, Musacchio, Mario - Suárez, Trigueros, Bruno, Santos - Soldado, Bakambu
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Jaume - Gayá, Abdennour, Mustafi, Barragán - Parejo, Fuego, Gomes - Piatti, Alcácer, Mina
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Levante UD - Málaga CF  (středa 16:00)
Poslední celek tabulky La Ligy se v domácím prostředí na Estadi Ciutat de València utká s Málagou. Její forma sice postupně roste, ale ani hosté nemohou být se svou pozicí spokojení.

Málaga se po celou podzimní část svého účinkování v La Lize trápí. Poslední dobou se ale zdá, že se situace zlepšuje. Málaga stoupá tabulkou a umí i překvapit. Naposledy se celek, kterému se dlouho připisovala střelecká impotence, nenechal udolat jasným favoritem a v duelu s Atléticem Madrid sehrál svůj part skvěle.

Tým trenéra Diega Simeoneho totiž s Málagou v překvapení minulého kola prohrál! Stadion La Rosaleda explodoval radostí poté, co Málaga pár minut před koncem využila početní výhodu po vyloučení Gabiho a Charles se jako jediný trefil do brány! I díky tomu je Málaga na solidní třinácté příčce. Na druhou stranu, na sestupové pásmo má náskok jen tří bodů, což se může rychle změnit.

Hosté mají alespoň radost z faktu, že mohou postavit prakticky nejsilnější sestavu. Vážně zraněn je jen portugalský univerzál Flavio Ferreira. Zcela fit v tuto chvíli nejsou pánové Miguel Torres a Marcos Angeleri, ale ti by měli být připraveni nastoupit. To u soupeře z Valencie je situace jasně horší. Kvůli červené kartě pykají Toňo a Zouhair Feddal, zraněn je ještě k tomu zkušený Victor Casadesús. Ángel Trujillo trpí svalovým problémem.

Levante se neustále nemůže vymanit ze spodních pater Primera Division. V těchto chvílích tráví smutné Vánoce až na poslední příčce celé ligy, přičemž má na svém kontě jen 11 bodů. Moc atraktivní utkání se čekat nedá. Levante sice má druhou nejhorší obranu ligy, ale to by Málaze nemuselo stačit. Málaga totiž nastřílela nejméně branek ze všech účastníků španělské elitní soutěže.

Levante za posledních deset utkání ve všech soutěžích dohromady vyhrálo jen jednou, když si poradilo se Sportingem Gijón. Poslední tři utkání však pro něj byla zklamáním. V minulém kole dostalo dvě branky na San Mamés od Bilbaa a opět prohrálo. Zlepší tentokrát obranu, nebo hosté potvrdí překvapení z minulého kola?
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Mariño - López, Navarro, Juanfran, Morales - Lerma, Mate, Camarasa - Ghilas, Deyverson, García
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Kameni - Rosales, Weligton, Albentosa, Torres - Amrabat, Recio, Camacho, Carlos - Charles, Cop
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.00 - 2.38
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Real Madrid - Real Sociedad  (středa 16:00)
Stadion Santiaga Bernabéua v Madridu bude ve středu odpoledne hostit další zajímavý duel. Ve vzájemných zápasech domácího Realu Madrid a hostí ze San Sebastianu padá již tradičně hodně branek. A podobný výsledek ukazuje také poslední forma Bílého baletu.

Real Madrid se intenzivně rozcvičuje na dalšího soka a v permanenci budou zejména obránci soupeře. Ti totiž jistě viděli poslední utkání Realu Madrid, které dalo jasně najevo, že útočná linie královského klubu stále patří k nejnebezpečnějším na světě. V minulém kole totiž Real Madrid alespoň na chvíli utišil své kritiky, kterých rozhodně není málo. Ti mu vyčítají například nevzhledný a místy až chaotický styl hry pod španělským dohledem trenéra Rafaela Beníteze.

Někdejší trenér Neapole nebo Liverpoolu to má v Madridu hodně těžké. Nahradil celkem populárního a úspěšného trenéra Carla Ancelottiho a navíc přicházel s nepříliš dobrou reputací. Mnoho fanoušků Neapole si zřejmě po odchodu španělského trenéra hodně oddychlo, zatímco tábor příznivců Bílého baletu neměl zrovna klidné spaní. Minimálně po minulém kole se ale Benítezovi spí o mnoho lépe.

V zápase totiž Real změřil síly s Rayem Vallecano a utkání naprosto ovládl. Svého soupeře skoro až hokejovým výsledkem 10:2 zesměšnil a rozpoutal pravou kanonádu. Čtyři branky měl na svědomí Gareth Bale, tři dal Francouz Karim Benzema. Dvakrát se mezi střelce zapsal také Cristiano Ronaldo a jednou se trefil obránce Danilo. Je sice pravda, že hosté hráli velmi dlouho v deseti a 60 minut ve dvojnásobném početním oslabení, ale přesto výsledek fanoušky Realu hodně těší.

V médiích se samozřejmě hodně propírá vztah trenéra Beníteze s kabinou, který prý rozhodně není romantický, ale fanoušci se nemusí obávat odchodů největších hvězd. Minimálně ta portugalská prý zůstane hodně dlouho. Hráčův agent Jorge Mendes potvrdil, že Cristiano Ronaldo nemá v úmyslu odcházet a dokonce by rád v dresu Bílého baletu zakončil celou svou bohatou kariéru.

V rozhovoru pro deník Marca agent Mendes osvětlil: "Ronaldo je nejlepší hráč historie a může klidně hrát ještě čtyři, pět, šest nebo sedm let. Nemá v úmyslu opouštět loď. Je v Madridu šťastný a klidně tu bude hrát až do čtyřiceti. Rád by tady zakončil kariéru," dodala vlivná osoba fotbalového dění na adresu ostře sledovaného fotbalisty.

Real Madrid rozhodně nemá tak oslnivou formu jako pod Ancelottim, protože za posledních pět utkání v La Lize již dvakrát prohrál. Stále však chce první místo a aktuálně na něj ztrácí jen tři body. Trenér Benítez se nemusí strachovat ani o mnoho marodů. Scházet mu určitě bude jen obránce Sergio Ramos, který si podle deníku AS přivodil svalové zranění. Na pochybách je pak start Daniela Carvajala a Toniho Kroose.

V souboji Realu Madrid se sokem ze San Sebastianu tradičně padá mnoho branek. Za posledních deset utkání diváci viděli méně než tři branky jen jednou jedinkrát. Naposledy si z hlavního města hosté odváželi potupnou porážku 4:1, třebaže od prvních minut senzačně vedli.

Jediným vážně zraněným hráčem hostí jen Daniel Zurutuza. Real Sociedad si ale utkání s jasným favoritem nenaplánoval na dobrou chvíli. David Moyes sice už na jeho lavičce není, ale přesto se Realu Sociedad nedaří. Za posledních pět utkání ve všech soutěžích dohromady vyhrál jen jednou, když porazil Eibar. Minulé kolo pro něj ale opět bylo zklamáním, když Sociedad dostal dvě branky od Villarrealu. Zastaví rozjetý Madrid?
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Danilo, Varane, Pepe, Marcelo - Modrić, Kroos, Rodríguez - Bale, Benzema, Ronaldo
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Reyes, Martinez, Yuri - Illarramendi, Granero - Vela, Prieto, Canales - Agirretxe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 9.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - Espanyol Barcelona  (středa 18:15)
Sevillští budou v sedmnáctém kole La Ligy hostit Espanyol Barcelona. Andalusané stále marně stíhají pohárové příčky a v minulém kole jen remizovali se svým tradičním rivalem Betisem. I proto mají domácí velkou ambici zvítězit, jenže Espanyol před Vánoci odvolal trenéra a hostující fotbalisté se budou chtít po dvou vydařených utkáních před novým koučem Constantinem Galcou opět vytáhnout.

Fotbalisté FC Sevilla na podzim reprezentovali španělský klubový fotbal v nabité skupině D Ligy mistrů a po výhře v posledním utkání nad loňským finalistou milionářské soutěže Juventusem Turín uhájili třetí příčku. Ta jim zajišťuje účast v jarní fázi Evropské ligy, tedy soutěže, která týmu Unaie Emeryho přeci jen sedí více - dva tituly z posledních dvou let jsou toho jasným důkazem. Po podzimní části Primera DIvisión to ale pro Sevillské s další účastí v pohárové Evropě příliš nevypadá. Sevillistas ztrácí na první pohárovou příčku tři body a navíc je v horní polovině tabulky poměrně velký přetlak.

Na Sevillu dotírají vždy ambiciózní Netopýři a zálusk na místa v první šestce mají také Lvi z Bilbaa, Žlutá ponorka nebo obrozené Deportivo. Andalusané zatím doplácí na nevydařená utkání s papírově slabšími konkurenty. Pouze remízou skončila jejich střetnutí s Eibarem či Deportivem a dokonce porážku si Sevilla odnesla ze souboje s tápajícím Realem Sociedad. Naposledy se Emeryho výběru nepovedlo vypjaté městské derby s Betisem, které skončilo bez branek. Proti Espanyolu by tak domácí měli mít dostatek motivace a ke třem bodům by jim mohl pomoci i uzdravený stoper Daniel Carrico.

"Pokud kouč uzná, že jsem připraven, budu k dispozici. Cítím se velmi dobře, už pár týdnů trénuji s celým mužstvem a po vánoční pauze mám velkou chuť do fotbalu i sebejistotu díky pravidelnému tréninkovému rytmu," pochvaloval si sedmadvacetiletý Portugalec. "Druhá polovina La Ligy pro nás bude určitě lepší. Měli jsme horší start, protože se náš tým dost obměnil. Teď už je ale nálada a dynamika týmu skvělá a jsem si jistý, že dosáhneme všech met, které jsme si před sezónou vytyčili," zakončil optimisticky Carrico.

Espanyol jede do Sevilly sice z relativně komfortní dvanácté pozice, jenže Katalánci mají na první sestupovou příčku náskok jen šest bodů a stále tak nemohou být zcela klidní. Vedení Espanyolu se před minulým kolem rozhodlo po neuspokojivých výkonech odvolat Sergia Gonzáleze a na jeho místo se dostal úspěšný rumunský kouč Constantin Galca. Léčba Galcou se zatím katalánskému celku velmi vyplácí. V poháru přešel Espanyol po domácí výhře 2:1 přes Levante a v posledním kole před vánoční pauzou si Galca připsal i premiérovou výhru v La Lize, když dovedl svůj nový tým k výhře nad Las Palmas. Další soupeř modrobílých už ale bude o poznání těžší a sám Galca to dobře ví.

"Jsem si vědom, že to bude velmi náročný zápas, ale věřím svým hráčům. Jsem velmi ambiciózní, chci vyhrát každé utkání, takže se na našem herním stylu nebude nic měnit ani při venkovních zápasech. Chceme hrát ofenzivně a na hřišti dominovat, to se snažím od začátku hráčům vštěpovat. Respektujeme sílu Sevilly, ale půjdeme za vítězstvím," uvedl před utkáním Galca. Zápas začíná v 18:15, utkání bude řídit Carlos Velasco Carballo.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Trémoulinas, Kolodziejczak, Rami, Mariano - Krohn-Dehli, N'Zozi - Konopljanka, Banega, Vitolo - Gameiro
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau López - Duarte, Roco, Álvaro, Javi López - Sánchez, Abraham - Asensio, Moreno, Hernán - Caicedo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Atlético Madrid  (středa 18:15)
Rayo Vallecano v minulém kole utrpělo ošklivý debakl proti Realu Madrid a musí na něj zareagovat. Nebude to ale mít snadné, protože jej na domácí půdě vyzkouší další madridský gigant. Přijede totiž parta trenéra Diega Simeoneho, které se minulé kolo také moc nepovedlo.

Atlético Madrid při své stíhací jízdě za první Barcelonou dostalo šanci vzít jí první místo, protože Blaugranas mají o zápas méně. Hozenou rukavici měli Atléti zvednout proti jasnému outsiderovi, nepřesně pálící Málaze. Celek, který má pověst střeleckého impotenta, se přece trápí, takže výhra měla být snadnou záležitostí. Jenže nebyla.

Colchoneros museli dohrávat třicet minut v početní nevýhodě, když byl vyloučen záložník Gabi. V tu chvíli Málaga přešla z pečlivé obrany do útoku a její taktika se vyplatila. Několik minut před koncem utkání se totiž trefil útočník Charles, který tak daroval Málaze potřebné tři body a Atlético odsoudil k porážce. Tým z Madridu tak je stále druhý a má na kontě stejný počet bodů jako první Barcelona.

Atlético tak poprvé za posledních deset utkání ve všech soutěžích ztratilo všechny tři body a nyní bude chtít napravit dojem. Trenér Diego Simeone má několik starostí týkajících se především složení záložní řady. Dlouhodobě je zraněn Tiago, kvůli červeným kartám nebude hrát Gabi a ani obránce Filipe Luis. Hodně by mu asi pomohla nová posila Matias Kranevitter, jenže ten teprve v úterý přiletěl do Madridu.

Domácí jsou na tom ještě hůře, pokud jde o absentující hráče. David Cobeño je zraněn, stejně tak Patrick Ebert. K tomu musíme připočítat také karetní hříšníky jako Toňo, Nacho nebo záložník Raúl Baena. Hráčem, který ještě nedávno v Rayu působil, a nyní bude oblékat bary jeho soka, je mladík Saul Niguéz. Ten se dostává stále častěji do hry, trenér Simeone mu věří a při absenci Tiaga by měl svůj potenciál stále vylepšovat.

V rozhovoru pro média před utkáním s Rayem mladík poznamenal: "Cítím se stále lépe. Nejvíc si fotbal užívám v pozici ofenzivního záložníka, ale můžu nastoupit prakticky kdekoli. Chci hrát co nejlépe a především pomáhat týmu. Je mi jedno, kam mne trenér postaví. Máme skvělý tým a já jsem vděčný za každý prostor, který dostanu. Máme také několik nových hráčů, kteří naši úroveň zase pozvednou."

"Když jsem byl na hostování v Rayu, hodně jsem si to užíval. Rád na to vzpomínám, protože jsem se tam hodně zlepšil a pochopil plno věcí. Rayu za mnohé vděčím, takže pro mne tento duel bude hodně speciální. Vím, že pokud budu pokračovat v tvrdé práci a neustále na sobě pracovat, tak rok 2016 bude moci být mým rokem. Chci v něm udělat velký krok a zlepšovat se," dodal talentovaný záložník.

Rayo je v úplně odlišné situaci. Naposledy jej zesměšnil Real Madrid, který mu vstřelil hned deset branek! Debakl však nenesli hráči a trenér Paco Jémez tak těžce, jako například výkony sudích. Trenér Jémez se po utkání rozčiloval a to neměl dělat, protože jeho výroky o podplacené lize někteří lidé neberou úplně vlídně. Podle médií dokonce Jémezovi hrozí pokuta a disciplinární řízení. Jiné zdroje zase uvádějí, že Jémez byl pouze napomenut.

Tak či tak, Rayo se musí okamžitě vzpamatovat a ukázat, že se nevzdává. Poslední výkony tomu ale nenapovídají. Vallecas prohráli poslední čtyři duely v rámci La Ligy, takže se není čemu divit, že jim v tuto chvíli patří až 18. příčka. Nic samozřejmě není ztraceno, ale bude třeba ještě mnoho práce a trochu štěstí, má-li se Rayo zachránit. Ani jeho herní projev zatím neukazuje, že by měla změna nastat v dohledné době.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Yoel - Quini, Llorente, Castro, Rat - Jozabed, Trashorras - Lass, Hernández, Bebé - Guerra
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Oblak - Juanfran, Giménez, Godín, Siqueira - Koke, Niguéz, Partey - Griezmann, Vietto, Carrasco
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.00 - 4.20 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
SD Eibar - Sporting Gijón  (středa 18:30)
Středeční duel na Estadio Municipal de Ipurua bude hodně zajímavý, protože se domácí Eibar střetne se Sportingem Gijón v rámci La Ligy úplně poprvé! Oba týmy mají co napravovat, takže nás jistě čeká vyhecované utkání.

Sporting Gijón je na 16. příčce a to znamená, že je stále velmi blízko sestupu. Když už se zdá, že tým nalezl správný rytmus a daří se mu, selže. Podobný princip jsme mohli vidět několikrát, naposledy ve 14. kole. Sporting v něm i díky Antoniovi Sanabriovi vyhrál hladce nad nováčkem z Las Palmas, ale hned další utkání opět prohrál. Nedokázal si vypracovat moc šancí a znovu ukázal, že trpí velkou nevyrovnaností.

V minulém kole se tým trenéra Abelarda utkal se zlepšující se Sevillu, na kterou žalostně nestačil. Dvacet minut hrál bez vyloučeného Luise Hernándeze a hned poté se dvakrát trefil Kevin Gameiro. I proto je trenér Abelardo rozhodnut nastavit jiný režim: "Neumíme se koncentrovat až do závěrečných minut. Začneme dobře a třeba hodinu se nám opravdu daří plnit to, co jsme si určili. Ale pak se něco stane a v závěru utkání děláme chyby," všímá si.

Teď navíc bude muset řešit několik absencí. Abelardovi budou scházet zranění Sergio Álvarez a Roberto Canella. Nejistý je pak start nachlazeného Antonia Sanabrii, i když ten by nakonec měl vše stihnout. Domácí Eibar je na tom se silami dost podobně. Má zraněnou dvojici Ander Gayoso a Jaime, zatímco zcela fit není Eddy.

Je pravda, že Sporting Gijón má jedno utkání k dobru, ale fakt, že jej sehraje proti katalánskému gigantu Barceloně, jakoukoli radost z případných tří bodů krotí. Sporting Gijón prohrál už čtyři poslední utkání mimo svůj stadion. Eibar zase pět posledních utkání v první lize nevyhrál. Poslední radost ze tří bodů zažil dokonce až na začátku listopadu, když si poradil s Getafe.

Eibar dokázal na rozdíl od Sportingu postoupit do další fáze Copa del Rey, za což je hodně rád i trenér Jose Luis Mendilibar. Ten krátce zmínil: "Jsem nadšený z toho, jak se naši hráči prezentovali. Bylo to skvělé utkání, rychlé a plné emocí. Hráli jsme s jasným cílem, naše hra měla řád a bavilo mne se na můj tým dívat. Doufám, že něco takového budeme předvádět i v Primera Division," přeje si Mendilibar.

V minulém kole se Eibaru moc nedařilo. Čekalo jej utkání s Deportivem La Coruňa a Eibar jej nezvládl. První branku měl na svědomí domácí Lucas a i když hráli domácí dvacet minut v početním oslabení, utkání nakonec zvládli. Eibar inkasoval chvíli před koncem ještě od Alejandra Arribase. Podaří se mu vyzrát na hostující Sporting, nebo se tým trenéra Abelarda probere k životu?
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Riesgo - Capa, Santos, Ramis, Juncá - Keko, Garcia, Escalante, Berjón - Enrich, Bastón
Sporting Gijón - pravděpodobná sestava:
Cuéllar - Lora, Guitian, Mere, López - Cases, Mascarell - Halilović, Ndi, Jony - Sanabria
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Getafe CF - Deportivo La Coruña  (středa 20:30)
Deportivo La Coruña je sice v dobré formě a všechny jeho fanoušky musí umístění Deporu v tabulce La Ligy těšit, ale nyní přichází velký test. Deportivo totiž proti madridskému Getafe vůbec hrát neumí a bude se muset hodně snažit, aby neoblíbeného soupeře porazilo.

Deportivu se proti Getafe vůbec nedaří. V poslední době je to jeden z nejméně oblíbených soupeřů, což dokazuje několik minulých zápasů. Poslední tři klání vyhrálo Getafe a když se radoval tým Deportiva naposledy ze tří bodů, bylo to už hodně dávno. Psalo se tehdy datum 7. listopadu 2009 a Deportivo vyhrálo v hodně zajímavém utkání.

Deportivo vedlo od 13. minuty, ale muselo dohrávat zápas ve dvojnásobném oslabení. Jako první byl tehdy vyloučen Riki, když ještě neuplynula ani půl hodina utkání. Dvacet minut před koncem jej pak předčasně následoval ještě Sergio Gonzalez. Přesto se Deportivu podařilo vyhrát, i když byl tlak Getafe místy opravdu drtivý. Dočkáme se podobně vypjaté atmosféry také nyní?

V lepší formě je zcela jednoznačně hostující Depor. Celek z Galicie sídlí aktuálně na skvělém 6. místě a na svém kontě má po 16ti odehraných kolech už 26 bodů. Jen pět bodů tedy ztrácí na předkolo milionářské Ligy mistrů! Deporu se povedlo také minulé kolo, ve kterém změřilo síly s Eibarem. Ani jeho sezona zatím rozhodně nevypadá špatně, ale na rozjetý Depor to tentokrát nestačilo. Díky gólům od Lucase a Arribase vyhrál Depor a upevnil si své postavení.

Teď ale bude mít poměrně těžkou úlohu. Ne snad proto, že by nebyl ve formě, ale proto, že jej limitují mnohé absence. Posuďte sami: kvůli kartám nebude hrát Luisinho. Zraněni jsou Celso Borges, Fabricio a Alberto Lopo. A zcela fit nejsou ani Oriol Riera a Jonás Gutiérrez. Domácí mají úlohu při výběru základní jedenáctky mnohem snadnější, protože jim chybí jen zraněný Álvaro Medrán. Pochyby pak panují u Emiliana Buendii.

Deportivo neprohrálo už sedm posledních utkání v La Lize, Getafe se proti němu ale střelecky daří. Alespoň dvě branky mu vstřelilo v šesti vzájemných utkáních ze sedmi. Teď se ale jeho obránci musí obávat především Lucase Péreze, který v dresu Deporu řádí jako "černá ruka". Při výhře nad Eibarem zaznamenal už 12. brankou a skóroval v sedmi zápasech po sobě. A nyní by rád do reprezentace.

Jak sám říká: "Moc bych uvítal to, kdyby mi trenér Vicente Del Bosque zavolal, protože dres reprezentace je pro mne osobně velká čest. Tvrdě pracuji, odcházím z tréninků poslední a daří se mi střílet důležité branky. Především je ale u mne na prvním místě tým. Nezajímají mne zas tak moc individuální ocenění. Chci hlavně střílet branky, pomáhat týmu a něco vyhrát," dodává největší zbraň Deporu.
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Alexis, Cala, Lago - Rodriguez, Lacen - Sarabia, Rodríguez, Lafita - Vázquez
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Laure, Sidnei, Arribas, Navarro - Mosquera, Bergantiños - Juanfran, Fajr, Alberto - Pérez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Celta Vigo - Athletic Bilbao  (středa 20:30)
Čtvrté Vigo znova najelo na vítěznou vlnu, nyní ale bude čelit velmi silným Lvům z Bilbaa. Celtě hraje do karet tradičně slabší forma Basků na hřištích soupeřů, Athletic ovšem aspiruje na pohárové příčky, a proto by si měl zápas proti svému v tomto ohledu přímému konkurentu pohlídat.

Celta Vigo se po drobné herní krizi opět vyšvihla na skvělou čtvrtou příčku. Pro tým Eduarda Berriza byl důležitý především souboj třináctého kola s Gijónem, po němž Galicijští nabrali sebevědomí do úspěšných zápasů s Betisem, Espanyolem a Granadou. Z posledních čtyř kol tak Celta nasbírala skvělý počet desíti bodů a je aktuálně pouze dva body za třetím Realem Madrid. Ze snu, který ve Vigu letos prožívají, se domácí nyní bude snažit probudit tradičně silný Athletic.

Skvělé počínání celého týmu vede k zájmu ostatních klubů o hráče Celty. Dokonce její kapitán Augusto Fernández už má téměř jistý odchod do Atlética Madrid. Tam by se setkal se svým bývalým koučem z River Plate Diegem Simeonem, jemuž by měl vytáhnout trn z paty po ošklivém zranění Tiaga. Pro devětadvacetiletého argentinského záložníka, jenž v dresu Celty odehrál více než sto utkání, to bude nejspíš poslední šance na velké angažmá a kouč Berizzo mu rozhodně nebude stát v cestě.

"Pokud se rozhodne, že už poslední dvě utkání nebude nastupovat, nenastoupí. Pokud tento postoj zaujme, pochopím to," uvedl na adresu Fernándeze domácí lodivod, pro nějž by byl logickou náhradou Nemanja Radoja, který se ale pouze nedávno zotavil z operace kýly. "Tento tým už ukázal, že navzdory své malé velikosti i zraněním disponuje hráči, kteří podávají velmi dobré výkony. Pro nás bude hodně důležité udržet si sebevědomí a uhájit naši výbornou pozici v tabulce," uvedl před utkáním Berizzo.

Athletic nebude pro domácí rozhodně lehkým soupeřem. Baskové jen velmi neradi prohrávají. Z posledních deseti ligových kol odcházeli bez bodu jen dvakrát a navíc se jim dařilo i na evropské scéně, když suverénně vyhráli skupinu L Evropské ligy. "V Primera División stoupáme vzhůru a zůstáváme ve hře ve všech třech soutěžích, které jsme na začátku sezóny začali. S radostí sleduji progres mužstva od začátku ročníku a hlavně jeho sílu, se kterou se vyrovnal s překážkami. Naše šance proto vidím pozitivně," vyjádřil před zápasem spokojenost hostující kouč Ernesto Valverde.
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Rubén - Jonny, Gómez, Cabral, Mallo - Wass, Hernández - Bongonda, Orellana, Sené - Aspas
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Balenziaga, Laporte, Etxeita, De Marcos - Beňat, San José - Susaeta, García, Williams - Aduriz
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.30 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Barcelona - Real Betis  (středa 20:30)
Barcelona bude chtít zakončit úspěšný rok výhrou nad Betisem Sevilla. Katalánci by si v případě výhry podrželi vedoucí příčku v tabulce s jedním zápasem k dobru. Andalusané se naopak pokusí favorita překvapit a využít možné únavy úřadujících šampionů k zlepšení jejich aktuálního jedenáctého místa v tabulce.

Přestože Barca nezasáhla do minulého kola Primera DIvisión a místo toho se Katalánci zúčastnili Mistrovsví světa klubů pořádaného v dalekém Japonsku, zůstala vedoucí příčka stále v rukou týmu Luise Enriqueho. Výlet do Jokohamy se Barcelonským vydařil, po dvou výhrách v poměru 3:0 nad Guangzhou a River Plate obsadili Katalánci první místo. Hvězdné chvíle zažil zejména Luis Suárez, jenž se podepsal pod pět ze šesti branek svého celku. Na zpětnou aklimatizaci na evropském kontinentu měli domácí zhruba týden a Luis Enrique věří, že jsou jeho svěřenci opět připraveni podat ten nejlepší výkon.

Speciální bude zápas s Betisem hlavně pro Lionela Messiho, pro nějž to bude pětisté představení v dresu katalánského velkoklubu. I proto byl z Dubaje převezen soukromým tryskáčem poté, co se zúčastnil předávání světových fotbalových cen v Dubaji. Hvězdný Argentinec zažil všeobecně rušných pár dnů, když se musel vyrovnat s ledvinovou kolikou i s napadením rozezleným fanouškem River Plate na tokijském letišti.

"Vždycky mám trochu obavu z únavy hráčů, když dostanou pár dnů dovolené. Poté, co jsem je dnes ráno viděl trénovat, ale nemám nejmenší důvod pochybovat o jejich formě. Zápas proti Betisu bude velmi atraktivní a bude se hrát o velmi důležité body. Jdeme si pro výhru, jelikož chceme zůstat na čele tabulky," řekl před zápasem Luis Enrique, jenž bude chtít proti Betisu ukončit dvouzápasové čekání Katalánců na ligové vítězství.

Betis by neměl dělat Kataláncům velké potíže, vždyť naposledy vyhrál nad Barcou v roce 2004 a poslední čtyři utkání prohrál s celkovým skóre 13:5. Betisu se ale letos venku daří. Na hřištích soupeřů uhrál už čtrnáct bodů, což je stejně jako Real Madrid. Další výhra by se mužstvu Pepe Mela hodila jako sůl, jelikož jeho tým nevyhrál už tři kola, v nichž dali jeho svěřenci jen jediný gól. Kvalita utkání se tak bude odvíjet především od toho, rozvzpomenou-li se zelenobílí na svou formu z kraje sezóny a začnou-li konečně zase mířit mezi tři tyče. Na Camp Nou je výkop naplánován na 20:30, utkání bude řídit Iñaki Bikandi Garrido.
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Bravo - Alba, Mascherano, Piqué, Alves - Iniesta, Busquets, Rakitič - Neymar, Suárez, Messi
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Adán - Vargas, Westermann, Bruno, Molinero - N'Diaye, Petros - Cejudo, Ceballos, Joaquín - R. Castro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.05 - 17.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UD Las Palmas - Granada CF  (středa 21:00)
Na Estadio Gran Canaria zavítá v rámci 17. kola Granada, aby se tam utkala s domácím Las Palmas. Ani jednomu celku se nedaří naplňovat předsezónní plány vedení a tak nás čeká souboj ze spodních pater tabulky La Ligy.

Las Palmas je předposledním týmem tabulky a na poslední příčku má náskok jen pouhých dvou bodů. Granada na tom ale rozhodně není o moc lépe, protože je sedmnáctá a má k dobru jen jeden jediný bod na svého soka. Oba týmy se spolu v rámci elitní španělské soutěže ještě neutkaly ani jednou a je to už hodně dlouhá doba od jejich posledního střetu v Segunda Division.

V roce 2010 se zrodila remíza, další utkání pak vyhrála Granada. Se svým soupeřem si poradila naprosto bez problémů, když jej porazila 5:2. Oba týmy shodně prohrály svá poslední vystoupení. V minulém kole Las Palmas nestačilo na barcelonský Espanyol, když s ním prohrálo kvůli jedné inkasované brance od Felipeho Caiceda, jenž rozhodl o výhře Espanyolu.

Granada v minulém kole otestovala Celtu Vigo, jenže to pro ni nedopadlo moc dobře. Dostala dvě branky, když se nejprve trefil Fabián Orellana a po něm ještě krátce před odchodem do šaten Iago Aspas. Existuje poměrně velká šance, že se dočkáme více branek. Za poslední tři výjezdy Granady totiž vždy padly minimálně dvě branky, i když jen jednou to pro Granadu znamenalo nějaké body.

Domácí Las Palmas bude mít trochu obtížnou úlohu při skládání základní jedenáctky, protože trenéru Quiquemu Sétienovi schází několik podstatných hráčů. Mimo hru jsou pánové Ángel, Pedro Bigas, Antolin Alcaraz nebo Aythami, který pyká za karty. Hosté jsou na tom trochu lépe, protože nemohou počítat jen se Successem. Schopen celých devadesáti minut pak zřejmě nebude ani René Krhin.

Las Palmas vyhrálo dvě poslední soutěžní utkání na domácí půdě. Na druhou stranu, domácím se podařilo udržet čisté konto jen jednou za posledních pět zápasů v lize. Granada zase prohrála ze tří posledních soutěžních utkání jen jedno jediné. Jak dopadne jejich vzájemný střet?
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Varas - Simón, Hernán, Garrido, Castellano - Gómez, Roque - Momo, Tana, Viera - Araujo
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Fernández - Foulquier, Babin, Lombán, Biraghi - Pérez, Márquez - Ibáñez, Rochina, Peñaranda - El-Arabi
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.40 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona15112236:1535
2.Atlético Madrid16112322:835
3.Real Madrid16103342:1533
4.Celta Vigo1694328:2231
5.Villarreal CF1693421:1530
6.Deportivo La Coruña1668225:1626
7.Athletic Bilbao1673624:1824
8.Sevilla FC1665521:1923
9.Valencia CF1657421:1422
10.SD Eibar1656519:1921
11.Real Betis1655613:1920
12.Espanyol Barcelona1662816:2620
13.Málaga CF1645710:1417
14.Real Sociedad1644817:2216
15.Getafe CF1644818:2616
16.Sporting Gijón1543815:2315
17.Granada CF1635817:2714
18.Rayo Vallecano16421018:3714
19.UD Las Palmas1634912:2313
20.Levante UD1625912:2911

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (673)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele