Primera División - souhrn 17. kola

20.12.2012, 22:04, aktualizováno 22.12.2012, 23:51
Komentáře a souhrny
Barcelona a Atlético Madrid si připsaly další výhry a jsou jasně v čele. Třetí Real Madrid své konkurenty nenapodobil, když prohrál v Málaze. Bíly balet nyní na první příčku ztrácí šestnáct bodů. Zabrat dokázala Valencia proti Getafe, naopak Betis nechal všechny body doma Mallorce.

Athletic Bilbao - Real Zaragoza 0:2

22.12.2012 22:00

Góly: 31. Apońo (pen.), 42. Hélder Postiga

Real Zaragoza působivě zvítězil na půdě Athleticu a díky brankám Apoňa a Heldera Postigy po výsledku 2:0 svého soupeře předskočil v ligové tabulce. Špatná venkovní forma v podobě jediného vítězství pěti předchozích zápasů na galicijském celku tentokrát vůbec nebyla znát.

Obě branky padly již v prvním poločase. Nejdříve se prosadil Apoňo z pokutového kopu, následně zvýšil vedení hostů Postiga gólem těsně před odchodem do kabin. Athletic se z nepříznivého vývoje utkání nedokázal vymanit a nadále tak zůstává v dolní polovině tabulky, navzdory dvěma nedávným výhrám nad Mallorcou a Celtou Vigo. Zpočátku se zdálo, že by baskický klub pokračovat v dobré formě, když v 18. minutě chytře vystřelil De Marcos vnějškem své kopačky, avšak brankář Roberto Jimenez konečky prstů dokázal jeho pokus vyrazit nad branku.

Minutu po půlhodině hry se tak měnilo skóre na druhé straně. Špatná rozehrávka obrany Athleticu umožnila Víctoru Rodríguezovi zmocnit se míče od Aurtenetxeho, jehož okamžitá snaha zneškodnit hráče Zaragozy vyústila v jeho pád a odpískanou penaltu. K ní se postavil Apoňo a zkušeně poslal brankáře na opačnou stranu, než kam zamířil. O jedenáct minut později bylo pro celek z Bilbaa ještě hůře. Portugalský útočník Helder Postiga nejprve neúspěšně dobíhal na kolmici proti vybíhajícímu Iraizozovi, ovšem poté, co brankář domácích statečně míč vyrazil, dokázal jej Apoňo okamžitě vrátit do ohně. Tentokráte u něj byl Postiga jako první a bez potíží zakončil do odkryté brány.

Ještě do poločasu mohli domácí snížit, jenže De Marcos ani tentokrát neuspěl a hlavou po centru Herrery trefil pouze břevno. Po změně stran se hra nesla v duchu honby Athleticu za zdramatizováním zápasu, leč bez úspěchu. Naopak mohlo být ještě hůře, když Postiga v závěru utkání neproměnil další slibnou příležitost. Zaragoza nakonec s přehledem dovedla zápas do vítězného konce a posunula se na dvanácté místo.

Více informací k zápasu

Málaga CF - Real Madrid 3:2

22.12.2012 20:00

Góly: 49. Isco, 72. Roque Santa Cruz, 76. Roque Santa Cruz - 66. Sergio Sánchez (vl.), 82. Karim Benzema

Dva dny před vánocemi dostala Málaga ten nejhezčí dárek, když dokázala porazit Real Madrid 3:2. Hlavním hrdinou se stal domácí útočník Roque Santa Cruz, který vstřelil dva góly a poslal své soupeře do kolen. Real zůstává na třetí pozici, ale Málaga se na něj dotáhla a ztrácí už pouhé dva body.

Málaga je pro Real Madrid jedním z nejoblíbenějších klubů, neboť s ní má jednu z nejlepších statistik. V letošní sezóně se ale andaluskému klubu velice daří a hráči si věří každého soupeře. Lépe ale začali hosté, kteří mohli jít do vedení už ve 3. minutě, kdy se k přímému kopu z dobré pozice postavil Cristiano Ronaldo. Na Willyho Caballera vyslal svoji typickou střelu s ojedinělou trajektorií, přičemž míč zaplaval i změnil směr, a tak měl malažský brankář plné ruce práce, aby balón dokázal vyrazit mimo tři tyče.

Zápas se hrál ve vynikajícím tempu, ale na další vyloženou šanci si diváci museli počkat až do 25. minuty. Ronaldo založil rychlý protiútok, poslal míč na Ángela di Maríu, ten počkal, až si Ronalda naběhne před bránu, a pak mu míč vrátil milimetrovou přihrávkou mezi vracejícími se obránci a brankářem. Ronaldo měl v plánu zakončil do zpola odkryté brány placírkou, ale míč na poslední chvíli mírně skočil, a tak jej trefil kotníkem, což mělo za následek, že střela směřovala vysoko nad.

Jen o minutu později si oba hráči role vyměnili. Tentokrát Ronaldo vzduchem přihrál na di Maríu, který těžký míč dokázal bleskově zpracovat a přehodit vybíhajícího Caballera. Lob, který směřoval do brány, ale dokázal včas odkopnout vrátivší se obránce.

Málaga se sice snažila a několikrát dobře zakombinovala, ale k žádnému výraznému ohrožení brány Realu to nevedlo. Poměrně lehkou práci tak měl brankář Adán, který dostal v bráně přednost před Ikerem Casillasem. Ve 38. minutě měli hosté k dispozici dva rohové kopy, které dopadly velmi podobně. Centrovaný míč vždy proletěl pokutovým územím, aniž by se ho dotkl jediný hráč. Real tak promeškal další velké šance na vstřelení prvního gólu.

Dvě minuty před koncem prvního poločasu přihrával Ronaldo Karimu Benzemovi do dobré příležitosti, francouzský útočník ale dobře nezpracoval, a tak se ochudil o gólovou příležitost. V nastavení se ještě Pepe pokoušel hlavičkou po centru z rohu překonal Caballera, ale mířil přímo doprostřed brány, kde byl domácí brankář připraven.

Do druhého poločasu vběhla Málaga v mnohem bojovnějším duchu a okamžitě ovládla celé hřiště. Ve 49. minutě se Isco dostal k první střele svého týmu a nedávno zvolený nejlepší evropský hráč do 21 let dokázal umístit míč přímo k levé tyči, kam brankář Adán nedosáhl. Málaga se tak dostala do vedení 1:0.

To jí ale nestačilo a hnala se stále dál do útoku, z čehož plynuly další a další zajímavé šance. Žádný další gól z nich ale nepadl. V té největší šanci se v 55. minutě objevil nejlepší střelec Málagy Javier Saviola, který ale mířil těsně vedle. Po velkém madridském útlumu se pak konečně dostal do dvou šancí i Benzema, ale tu první opět promarnil špatným zpracováním, zatímco při druhé pálil těsně vedle.

V 60. minutě se do rychlého protiútoku dostal Ronaldo, kterého zastavil až precizním skluzem v pokutovém území Martín Demichelis, zkušený 32letý argentinský obránce. O pět minut později se Realu konečně podařilo vyrovnat, když se po souboji před brankářem Caballerem odrazil míč k padajícímu Sánchezovi, který si dal nešťastně vlastní gól. Teoreticky byl faulován, a tak se mohlo pískat, ale Málaga si nemohla moc stěžovat, protože jen o chvíli později zahrál ve svém vlastním pokutovém území rukou a nepískalo se ani tentokrát.

V 67. minutě se Real mohl dostat do vedení, když se po skvělé kombinaci dostal k zakončení Mesut Özil, ale jeho střela z pokutového území byla na poslední chvíli ztečována na roh. Další desetiminutovka však patřila jednoznačně Málaze. V 72. minutě totiž domácí hráči skvěle zakombinovali kolem pokutového území, a pak poslal Jesús Gámez prudkou přihrávku před bránu, kterou Joaquín elegantně posunul patičkou dále na Roqueho Santa Cruze, který zblízka zavěsil pod břevno.

A o pouhé čtyři minuty na to se tato dvojice zasloužila o další gól. Joaquín poslal přihrávku mezi dvěma obránci a Paraguayec vystřelil levou nohou z první a trefil přesně prostor mezi stojícím Adánem a levou tyčí. Zvýšil tedy na 3:1 a madridské brankářské dvojce nepřichystal zrovna dobré chvíle.

V posledních deseti minutách se Madrid snažil vývoj zápasu ještě zvrátit a částečně se mu to podařilo. Benzema nejprve střílel zblízka a z voleje, ale Caballero jeho pokus stihl ještě vyrazit, ale o minutu později už brankáři nedal jedinou šanci. Málaga totiž udělala velkou hrubku v obraně, Özil ukořistil míč a předložil ho Francouzovi přímo před bránu, kam se Caballero již nedokázal včas přemístit.

Další gól už ale Real nestihl vstřelit, a tak zaznamenal čtvrtou porážku v této sezóně. Málaga se mohla radovat ze zisku těžkých tří bodů, díky kterým se dotáhla na třetí Real na rozdíl pouhých dvou bodů.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Granada CF 1:2

22.12.2012 20:00

Góly: 7. Nino - 41. Diego Maínz, 48. Dani Benítez

Trenér Granady Juan Antonio Anquela se může minimálně na několik týdnů přestat bát o svou funkci. Španělská média spekulovala o jeho možném odvolání, tyto řeči ovšem minimálně na chvíli utichnou po výhře 2:1 v Pamploně...

Domácí přitom začali zápas dobře a už v osmé minuty šli do vedení, po rohovém kopu se míč dostal až k Ninovi a ten byl na malém vápně dostatečně důrazný - 1:0.

Jinak to ovšem byla Granada, kdo se staral o tempo hry a vytvářel si šance. Smůlu měl Ighalo, jeho hlavička skončila na břevně. Hodně blízko ke srovnání měl následně i El-Arabi, který po centru Torjeho minul prázdnou bránu.

El-Arabi se do role smutného hrdiny pasoval rovněž ve 30. minutě, kdy po dalším pasu od Torjeho spálil svou už druhou vyloženou šanci. O deset minut později byl přesnější Ighalo, proti jeho zakončení vytáhl povedený zákrok Andrés.

Své dva spoluhráče nakonec dokázal ve 41. minutě vykoupit Maínz. Benítez rozehrával trestný kop skoro z poloviny hřiště, jeho nákop do vápna špatně odhadl Andrés a Maínz hlavou prodloužil míč do sítě - 1:1. Situaci mu ulehčila i obrana Osasuny, která nereagovala a před svým brankářem nechala hned tři protihráče.

Granada zakončila první půli zaslouženým gólem, druhý úder pak svému soupeři zasadila krátce po změně stran a jednalo se o zásah z kategorie povedených. Domácí obránci nedokázali ideálně odpravit míč z pokutového území, na jehož rohu se pak do balónu opřel Benítez a jeho křížná rána zapadla přesně ke vzdálenější tyči - 1:2.

Osasuna musela začít myslet na ofenzívu a v této herní činnosti není příliš silná, což se ve zbývajícím průběhu zápasu také potvrdilo. Granada s přehledem bránila svůj náskok, brankáře Roberta lehce vyvedla z klidu až situace z nastavení, kdy ho obloučkem vyzkoušel Llorente.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - FC Barcelona 1:3

22.12.2012 18:00

Góly: 89. Javi Guerra - 43. Xavi, 59. Lionel Messi, 90+3. Cristian Tello

Katalánský celek dokázal i bez svého kouče Tita Vilanovy s přehledem zvítězit na hřišti Valladolidu, čímž si udržel před druhým Atléticem na čele vitální náskok devíti bodů! Lionel Messi tak letošní kalendářní rok uzavřel s 91 brankami, přičemž o šest zásahů překonal legendárního Gerda Müllera.

Neochvějný vládce španělské nejvyšší soutěže od první minuty kontroloval průběh hry, držel mičudu na svých kopačkách a bylo jenom otázkou času, než svoji převahu zúročí. To mohl záhy potvrdit Messi, z volného přímého kopu ovšem nechal vyniknout Hernándeze, který nepříliš razantní střelu dokázal vytáhnout ze šibenice! Vzápětí mohlo udeřit na opačné straně, balón ale za minutu dvanáct odvrátil Alba.

Jinak se však pokračovalo dle barcelonských not. Další standardku si vzal na starost Xavi, tomu se ale pro změnu mezi tři tyče zacílit nepodařilo. Po půlhodině hry zakončoval netradičně hlavou Messi, pouze však prokázal, že tento druh zakončení nepatří mezi jeho výstavní a domácí strážce branky tak mohl nadále zůstávat klidný. Dvě minuty před pauzou ovšem Albův centr našel na zadní tyči Xaviho, jenž nezaváhal - 0:1.

Ve stejném duchu se pokračovalo i po obrátce. Alves posadil přesný centr na hlavu Pedra, ten ale poslal míč pouze do tyče Hernándezovy branky! Messi následně branku nenašel. Kýžená pojistka však byla zakrátko přece jen na světě: Xavi uvolnil ve středu pole Messiho, který si udělal dobrý den ze Serena, aby pak přízemní ranou z hranice vápna překonal Hernándeze - 0:2. Argentinská superstar pak další navýšení náskoku odmítla, načež tři minuty před koncem hlavičkoval Guerra, Valdés jeho snahu vyrazil, ale napodruhé už se domácí útočník nemýlil - 1:2. Již v nastavení pak střídající Tello upravil na konečných 1:3.

Více informací k zápasu

Real Betis - RCD Mallorca 1:2

22.12.2012 16:00

Góly: 5. Beñat Etxebarria - 30. Víctor Casadesús, 46. Javier Marquez (pen.)

Těsně před Vánoci se Mallorce podařilo ukončit patnáctizápasovou sérii zápasů bez výhry, když venku dokázala porazil 2:1 Real Betis, který bojuje o příčky Ligy mistrů. Ostrované tak ukončili letošní rok úspěšněji, celkově však byli mnohem úspěšnější Andalusané, kteří se drží na 5. příčce.

Trenér Betisu Pepe Mel varoval své hráče, že se nesmí opakovat podcenění papírově slabšího soupeře, jak tomu bylo v této sezóně již v prohraných zápasech s Rayem Vallecano a Granadou. Hráči si jeho slova očividně vzali k srdci a úvod zápasu patřil zcela jim.

Jejich projevu nechyběla dravost a rychlost, a tak nebylo divu, že úvodní gól přišel velmi rychle, a to už v 5. minutě, když se k přímému kopu zleva postavil záložník Beňat. Ten poslal míč před bránu, kde se ho ovšem nikdo nedotkl, ani brankář, a tak míč zapadl ke vzdálenější tyči.

Joel Campbell a Jorge Molina měli následně obrovské šance ke zdvojnásobení svého vedení, jenže ani jeden z ideální pozice nedokázal trefit bránu, což mohlo Betis v následných minutách velmi mrzet. Sevillský klub totiž postupně začal ubírat na tempu, jak mu docházel dech, a otěže zápasu začali přebírat hosté.

Ve 30. minutě se dočkali vyrovnání, když centr Kevina Garcíi našel hlavu Víctora Casadesuse. Domácí brankář Adrián totiž na hlavičku, směřující k jeho levé tyči, nedosáhl. Betis se ale ještě do konce poločasu mohl opět dostat do vedení, to by ale nesměl brankář hostí Dudu Aouate vytáhnout perfektní zákrok na Canasovu střelu z voleje a Rubén Castro odvrátit Núňesův pokus z následného rohu.

Druhý poločas nepřinesl pro domácí diváky nic dobrého. Už ve 47. minutě se totiž Mallorca dostala do vedení. Mario fauloval Víctora a, ačkoli ke kontaktu došlo ještě před pokutovým územím, byla nařízena penalta. K té se postavil Márquez a přízemní střelou doprostřed brány vsítil svůj vůbec první gól v dresu Mallorcy.

Betis se poté celý zbytek zápasu snažil vyrovnat, ale nejblíže k tomu měly jen dva dalekonosné pokusy Javiho Chicy a Beňata, které Aouate bez větších problémů odvrátil na roh. Domácí tak ze zápasu vyšli bodově naprázdno, kvůli čemuž se neposunuli na vytoužené 4. místo v tabulce, zatímco hosté získali tři body, díky kterým poskočili na 15. příčku.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Celta Vigo 1:0

21.12.2012 22:00

Góly: 77. Adrián

Ani poslední zápas v roce 2012 nezměnil nic na stoprocentní úspěšnosti Atlética Madrid v domácím prostředí napříč všemi soutěžemi. Tentokrát viděl stadion Vicenteho Calderóna těžce vydřenou výhru 1:0 nad Celtou Vigo zásluhou branky střídajícího Adriana.

Španělský útočník rozhodl utkání krásným halfvolejem zpoza pokutového území třináct minut před koncem, který vletěl za záda Javiho Varase přímo do horního rohu branky. V závěru zápasu se museli domácí bránit v deseti, neboť Joao Miranda šel předčasně do kabin za dvě žluté karty. Na výsledku se ale i tak nic nezměnilo a "Atleti" si tak pojistili druhé místo před Realem Madrid, momentálně mají na svého městského rivala sedmibodový náskok.

Z Calderónova stadionu dokázalo Atlético pod vedením Diega Simeoneho vytvořit hotovou pevnost - patnáct vítězství v řadě hovoří samo za sebe. To poslední se však nerodilo vůbec lehce, přestože domácí vlétli do utkání velmi pozitivně. Už po deseti minutách hry si málem Turanův přízemní centr srazil do vlastní brány Túňez, a jen o chvíli později byl ještě blíž Koke, jenž dokonce napálil tyč z její vnitřní strany. Další slibnou příležitost zahodil Diego Costa po skvělém Juanfranově centru, a tak se navzdory místy drtivému tlaku Atlética šlo do kabin za nerozhodného stavu.

Po změně stran domácí nedokázali navázat na ofenzivní smršť z první půle a ani nejlepší klubový střelec Radamel Falcao se nedokázal výrazněji prosadit. S jeho ojedinělou střelou v 69. minutě si Varas ani nemusel dělat starosti, neboť po teči skončila mimo branku. A tak se stal hrdinou zápasu jiný útočník domácích, Adrian. Jeho povedená střela z hranice šestnáctky poslala Atlético do vedení, které se nakonec ukázalo být rozhodujícím. Bezprostředně po gólu však Celta dostala perfektní příležitost zmrazit radost madridských fanoušků, když Mallova střílená přihrávka skončila přesně mezi zadní tyčí a nabíhajícím Aspasem. Šance galicijského týmu na vyrovnání pak v samotném závěru posílil stoper Miranda, jenž zahrál úmyslně rukou a šel ze hřiště předčasně. Nicméně poslední minuty si už Atlético Madrid pohlídalo a navzdory početní nevýhodě zvítězilo těsně 1:0.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Getafe CF 4:2

21.12.2012 20:00

Góly: 1. Roberto Soldado, 7. Jonas, 30. Ricardo Costa, 90+4. Nelson Valdez - 13. Álvaro Vázquez, 60. Alexis

Ve Valencii zřejmě nebudou podzimní část letošní sezony hodnotit zrovna kladně, alespoň konec se však vydařil na výbornou. Netopýři přestříleli doma na Mestalle Getafe 4:2 a s rokem 2012 se rozloučili tříbodovým ziskem, který je posune do první poloviny tabulky. Domácí triumfovali stylem start-cíl, vedli už od první minuty a soupeře nikdy úplně dotáhnout nenechali.

Valencia se tak po výhře posunula ligovým pořadím o něco vpřed - mimojiné právě před Getafe. Začalo to všechno naprosto bezchybně a zatímco ze hry uteklo pouhých čtyřicet sekund, skóre už se poprvé měnilo. Na pravé straně útočné poloviny získal míč Feghouli, zatáhl ho až do rohu, poté svým centrem našel na malém vápně trestuhodně neobsazeného kanonýra Roberta Soldada a ten už se v podobných situací nemýlí, trefil se hlavou k tyči a Moyá byl bez šance.

Uběhlo navíc pouze šest dalších minut a Los Che vedli už o dvě branky. Hlavičkový souboj vyhrál maličký Piatti, z druhé vlny si pak pro merunu seběhl Jonas, šikovně si v rychlosti a na malém prostoru narazil se Soldadem a levačkou přesně zakončil. Jenže na světelné tabuli svítila informace, že je v plném proudu teprve třináctá minuta, a už padl třetí gól zápasu. To se do hry o body vrátilo Getafe, když Xavi Torres chytrou uličkou našel rozběhnutého Álvara Vázqueze a ten z úhlu překonal Alvese.

V zajímavém oboustranném představení se pokračovalo i nadále, o něco aktivnější však přeci jen byli domácí Netopýři. Ti sice dělali chyby v obraně, svým velmi dobře fungujícím útokem se ale dostávali do převahy. Tu mohl po centru Albeldy zužitkovat Jonas, z přední tyče ovšem hlavičkoval neúspěšně, o což se hlavní měrou postaral skvělý gólman Moyá. Tino Costa pak zase trefil střed hostující svatyně...

Getafe znovu zahrozilo až po necelé půlhodině hry - to napřáhl z dobré palebné pozice Lafita a trefil břevno valencijské klece! Třicátá minuta už čtvrtý úspěšný zásah v utkání přinesla, potřetí dnes se radovali domácí. Rohový kop rozehrál Tino Costa, našel ve vápně přesně hlavu Ricarda Costy a ten už se nemýlil, prudkou hlavičkou zvýšil na 3:1. Ve třicáté osmé minutě měly svou příležitost během několika sekund oba týmy, nejprve ale Míchel hlavičkoval těsně mimo, stejně se pak vedlo při zakončení nohou i Jonasovi.

Krátce před poločasem přišel ještě jeden nádherný moment, když se z voleje opřel do míče Lafita a Alves se musel pořádně vyznamenat, aby balón vytěsnil na roh. I po pauze se hrál velmi zajímavý a pohledný fotbal, snížit mohl už Álvaro, tentokrát ale neměl štěstí a proti Alvesovi neuspěl. Na opačné straně hřiště upaloval úplně sám na Moyu Jonas, výsledná střela ovšem orazítkovala pouze tyč.

Další korekce skóre proběhla v padesáté deváté minutě, Getafe se tím znovu dostalo na dostřel. Také to bylo po rohu, jen ze druhé strany - centroval Barrada a přesnou i razantní hlavičkou se prezentoval Alexis. Po této brance se hra trochu uklidnila, oba týmy jako by si začaly uvědomovat, že jde opravdu o hodně, a přestaly tolik bezhlavě útočit. Hosté ale věděli, že potřebují vstřelit ještě minimálně jeden gól, pokud chtějí pomýšlet na body, a proto otevřeli obranu a vrhli všechny síly do útoku.

Tento tah ale přinesl výhradně zajímavé momenty před hostující brankou, kam valencijští fotbalisté podnikali smrtící protiútoky. První dva - zakončené Banegou a Piattim - ještě definitivní rozhodnutí o osudu zápasu nepřineslo, v devadesáté čtvrté minutě už se ovšem domácí radovali. Teprve tři minuty byl na hřišti střídající Nelson Valdez, když do prázdné branky dopravil pobídku Viery a stvrdil tak důležité vítězství Valencie.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña 2:0

20.12.2012 22:00

Góly: 31. Simão, 88. Cristhian Stuani

Espanyol se alespoň na chvíli může opět nadechnout a po dlouhé době oslavit tři body. Ty mu zajistily prozatím nesestupovou šestnáctou příčku. Hostující Deportivo naopak bodová ztráta odsouvá na poslední místo.

Souboj posledního s předposledním týmem zdánlivě nemohl být atraktivní. Na druhou stranu, právě tyto celky zoufale potřebují body a tak jsme byli svědky napínavého souboje. Po jeho skončení se může více radovat domácí Espanyol, který díky jedné brance v každém poločase vyhrál.

Na domácím stadionu se Deportivu právě nedaří a když opustí Riazor, je to ještě horší. Z osmi venkovních zápasů získalo Deportivo pouhé čtyři body. Nepříznivý stav se rozhodl ukončit záložník Abel Aguilar, který postupoval sám na brankáře Casillu, ale kvůli nedůrazné střele jej nepřekonal. S rychlou odpovědí přispěchal Sergio Garcia, ale Germána Luxe nepřekonal.

To se povedlo až Portugalci Simaovi. Po půlhodině hry se ke zkušenému záložníkovi dostal odražený centr ghanského spoluhráče Mubaraka a Simao hlavou překonal obranu i brankáře - 1:0 pro domácí.

A domácí Periquitos byli při chuti - před koncem poločasu se ke střele v pokutovém území odhodlal zkušený útočník Sergio Garcia a brankář Lux musel předvést parádní zákrok. Do druhé půle se již nepodíval domácí záložník Victor Sanchéz, nahradil jej Raul Baena. La Coruňa se snažila o vyrovnání a pomoci jí v tom měl mladý Nelson Oliveira, který vystřídal Rikiho. Žádnou zásadní šanci si ale Depor nevypracoval.

Ta přišla až po hodině hry, kdy se Carlos Marchena ujal míče, proběhl s ním po straně a nacentroval. Jeho pokus našel před bránou méně obsazeného Bruna Gamu, ale jeho hlavičce scházela přesnost. A tak opět udeřili domácí. Uruguayský útočník Christian Stuani pobyl na hřišti deset minut a přesto se prosadil. Po Baenově nahrávce už mu zbývalo pouze přesně zamířit a oslavit druhou branku svého týmu. I díky tomu Deportivo utkání zvládlo a posouvá se tabulkou vzhůru.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Sevilla FC 2:1

20.12.2012 22:00

Góly: 18. Carlos Vela, 69. Alberto De La Bella - 49. Gary Medel

Mizérie Sevilly pokračuje. Ani tentokrát se andaluský klub neraduje z vítězství a odjíždí ze stadionu Anoeta s porážkou 2:1. Zato Real Sociedad se tabulce posunul na sedmou příčku jen tři body od čtvrtého místa.

Hrdinout utkání se stal domácí obránce Alberto de la Bella. Jeho branka z 69. minuty totiž rozhodla o výhře a zároveň prodloužení série neporazitelnosti Sociedadu na osm zápasů napříč všemi soutěžemi. Sevilla se v krátkodobém měřítku nachází s jediným bodem po pěti ligových utkáních na opačném pólu úspěšnosti. Hosté sice úspěšně smazali jednogólové vedení soupeře po brance Vely zásluhou Medela, jenže De la Bella následně zajistil, že stejně odejdou s prázdnou. Nepovedený večer pak podtrhl dvěma žlutými kartami v rozmezí čtyř minut obránce Coke.

Dosavadní neporazitelnost Sociedadu byla poněkud dvojsečnou zbraní, neboť hned pět z předchozích sedmi zápasů skončilo remízou. Hned od začátku tak bylo jasné, že jdou domácí hladově po vítězství. Nejdříve Prieto pálil vedle, pak Ifran po kvalitním centru Griezmann jen těsně prohrál hlavičkový souboj s Cokem. Za svou počáteční aktivitu však byl baskický celek přece jen odměněn. V 18. minutě znovu po přihrávce Griezmanna zakončil přízemní ranou za Lopezova záda Carlos Vela. Mexický útočník si tímto gólem pojistil pozici nejlepšího klubového střelce se sedmi zářezy.

Branka jako by ze Sevilly vysála veškeré sebevědomí a jen málo chybělo k tomu, aby hosté prohrávali větším rozdílem. Xabi Prieto však dokázal z dalšího Griezmannova centru z dobré pozice přestřelit branku. Záhy se ukázalo pravidlo "nedáš, dostaneš". Ve 49. minutě zakroutil Medel krásnou střelou míč za záda Claudia Brava z hranice pokutového území a bylo vyrovnáno. Strhnout výhru na stranu hostů se pak pokusil Reyes, ovšem tentokrát se již Bravo uvedl kvalitním zákrokem. Sociedad vzápětí znovu utekl soupeři do vedení. Carlos Martínez zprava nacentroval na zadní tyč, kde číhal De la Bella, jenž s přehledem zavěsil jednadvacet minut před koncem zápasu.

Případný hon Sevilly za vyrovnáním znatelně otupil Coke, který v 74. minutě uviděl druhou žlutou kartu za faul na Velu. Přitom jen o čtyři minuty dříve obdržel první napomenutí za cynické sražení De la Belly. Real Sociedad si tak v poklidu pohlídal vedení a i nadále zůstává vážným adeptem na pohárové umístění.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Levante UD 3:0

20.12.2012 20:00

Góly: 59. Nacho Martínez, 80. Piti, 90+3. Franco Vázquez

Perfektně zakončilo kalendářní rok 2012 Rayo Vallecano, které v závěrečném podzimním klání bez větších potíží zdolalo Levante 3:0 a zajistilo si tak přezimování na pozicích v první desítce. Po bezbrankové první polovině zápasu domácí přidali a odměnou jim byla rozhodující trefa Martíneze z devětapadesáté minuty. V závěru pak ještě výhru Raya potvrdili Piti a Vázquez...

Hosté přitom vstupovali do čtvrtečního předehrávaného utkání z pozice mírného favorita, z posledních deseti kol šestkrát zvítězili, dvakrát uhráli bod a jediné dvě porážky přišly od Barcelony a Realu Madrid. Proto se Levante vyskytovalo na šestém místě ligové tabulky, a to jim muž na podzim nikdo nevezme. Rayo se po tříbodovém zisku dostalo o dva body za svého protivníka a je momentálně osmé.

Iniciativy se hned od úvodního hvizdu chopili domácí, kteří si také vypracovali první příležitost v zápase, když se po centru Bangoury propracoval k hlavičce Baptistao, na Munúu si však nepřišel. V desáté minutě se brazilský útočník neohroženě probíjel do šestnáctky, kde byl následně nevybíravě sražen k zemi, píšťalka sudího Vitienese ovšem zůstana k nelibosti domácích příznivců němá.

Za dalších sedm minut dostalo příležitost rozehrávky zajímavé standardní situace Levante, a proměnilo jí ve slušnou možnost, Barkerovu hlavičku ale výborným zákrokem vyrazil Rubén. Na opačné straně hřiště už se zase cpal před Munúovu svatyni Trashorras, místo zakončení se však ještě snažil najít některého ze svých spoluhráčů a tato myšlenka se s úspěchem nesetkala.

Rayo bylo i nadále aktivní - Piti pálil vysoko nad branku, Leo z otočky našel pouze rukavice připraveného Munúy a další Pitiho rána, tentokrát mnohem přesnější, proletěla těsně vedle pravé tyče. Hosté zahrozili zásluhou hlavičky Navarra, ani ta však v síti neskončila. Závěr prvního poločasu se nesl v rytmu střídání šancí na obou stranách - zahrozili postupně Baptistao, Barkero, znovu Baptistao a Míchel, do kabin se ovšem šlo za stavu 0:0.

Ani po přestávce se obraz hry příliš nezměnil, domácí i nadále ovládali střed pole a byli jasně aktivnější, ve druhé půli se ale přeci jen mnohem více tlačili do koncovky a v padesáté deváté minutě prolomili své střelecké trápení. A byl to vskutku nádherný gól - Trashorras předal balón doleva Nachovi, ten se odhodlal ke střele z dálky a krásně o tyč překonal bezmocného Munúu.

Rayo ovšem ani po uklidňující vstřelené brance nepolevilo, naopak stále více a více přidávalo pod kotel. Ve velmi dobré palebné pozici se ocitl Trashorras, jenže z hranice šestnáctky těsně minul. Po rohovém kopu zase hlavičkoval Amat, ani on ale neměl potřebné štěstí, a tak se domácí o své vedení stále museli strachovat. Ovšem jen do osmdesáté minuty, kdy se perfektní ranou do šibenice z volného přímého kopu prezentoval Piti a bylo hotovo.

Přesto přidalo Rayo ještě jednu trefu. Teprve několik málo minut byl na trávníku střídající Franco Vázquez, když si v nastaveném čase počíhal na Baptistaaovu ránu vyraženou Munúou, dorazil jí do opuštěné klece a upravil tak skóre na konečných 3:0 pro Rayo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona17161057:1949
2.Atlético Madrid17131337:1740
3.Real Madrid17103441:1733
4.Málaga CF1794428:1231
5.Real Betis1791726:2828
6.Levante UD1783621:2427
7.Real Sociedad1774624:2025
8.Rayo Vallecano1781822:3225
9.Valencia CF1773723:2624
10.Getafe CF1773721:2524
11.Real Valladolid1764723:2122
12.Real Zaragoza1771920:2422
13.Athletic Bilbao1763821:3421
14.Sevilla FC1754822:2619
15.Granada CF1744913:2516
16.RCD Mallorca1744916:2916
17.Celta Vigo17431016:2215
18.Espanyol Barcelona1736819:2615
19.CA Osasuna1735914:1914
20.Deportivo La Coruña1726921:3912

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (572)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele