Primera División - preview 17. kola

20.12.2012, 08:52, aktualizováno 22.12.2012, 08:38
Previews
Barcelona hraje ve Valladolidu a bude si chtít vzít zpět devítibodový náskok na včera úspěšné Atlético. Šlágr kola se hraje v Málaze, kde se představí Real Madrid. Betis hostí trápící se Mallorcu, Osasuna hraje s Granadou, Athletic se Zaragozou...
Real Betis - RCD Mallorca  (sobota 16:00)
Souboj týmů z opačných koutů tabulky nabídne zápas Realu Betis s Mallorcou. Zatímco Betis si vede mimořádně dobře a nachází se na pátém místě, klub z Baleárských ostrovů hraje o holé přežití v nejvyšší ligové soutěži a momentálně okupuje až devatenáctou příčku.

Manažer andaluského celku Pepe Mel má rozhodně důvod ke spokojenosti s dosavadními výkony svých hráčů a doufá, že úspěšný rok 2012 dokáže Betis zakončit jedním dalším vítězstvím. Zelenobílí mají velkou šanci jít do nového roku dokonce ze čtvrtého místa, pokud se jim v tomto kole povede bodově překonat Malagu, která doma přivítá Real Madrid. Hlavním cílem však zůstává soustředění na vlastní výkon, aby se zabránilo překvapivé prohře, jak tomu bylo před několika týdny v utkání s Granadou.

Mel před zápasem nešetřil superlativy: "Kdyby svět doopravdy skončil, zůstali bychom na pohárovém umístění. Rok 2012 byl pro klub opravdu výjimečný jak na hřišti, tak mimo něj. Prožili jsme skvělé období a těšíme se na to příští s optimismem a klidem. To je ve fotbale asi nejdůležitější vlastnost ze všech a Betis jí nyní už drahnou chvíli disponuje."

"Zápas s Granadou mě naplnil obavami. Má předpověď, že to tak dopadne, byla správná, a hluboce mě to zasáhlo. Ale nyní už jsme byli varováni a hodláme učinit krok dopředu. Mám velmi dobré pocity, neboť tento tým je do mne přenáší," řekl spokojeně Mel. Španělský kouč navíc ani nemusí řešit žádné vážnější potíže se sestavou, ve hře je snad jen zařazení Jorge Moliny do základní sestavy poté, co rozhodl vítěznou brankou minulý zápas.

Zatímco Betisu vyšlo téměř vše a na pátém místě se nachází navzdory zápornému skóre, Mallorca se propadá čím dál tím níž. Po minulém kole dokonce poprvé v sezoně padli ostrované až do sestupového pásma. Není se však čemu divit, statistika dvou získaných bodů z posledních jedenácti zápasů hovoří sama za sebe. Nicméně záložník Tomás Pina věří, že jediný úspěšný výsledek by jeho celek mohl dostat zpět na správnou kolej. "Když se ve fotbale ubírají věci špatným směrem, díváte se na horizont a vidíte všechno jako bariéru, která brání v posunu vpřed. Nyní nás čeká Betis, pak přijede Atlético Madrid, což sice vnímám jako obtížné, ale všechno se může změnit, když zvítězíte."

"Jsem si jistý, že pokud dokážeme porazit Betis, pak "Atleti", proti nimž si Mallorca vedla vždy dobře, a hned bude všechno vypadat růžověji," sní o velkém obratu Pina. Vedle něj se v zápase neobjeví Pedro Geromel kvůli karetnímu trestu, a tak bude partnerem Nunese ve stoperské dvojici Anderson Conceicao.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Valladolid - FC Barcelona  (sobota 18:00)
Rozhodně to nebyl stoprocentně vydařený rok 2012, v případě Barcelony se však s klidným srdcem lze obrátit na větu "Konec dobrý, všechno dobré". Blaugranas cestují ke svému poslednímu letošnímu zápasu na půdu Valladolidu, a do Kastílie jedou s vědomím, že v případě vítězství přezimují s luxusním dvanáctibodovým náskokem na své pronásledovatele.

O motivaci však mají rozhodně postaráno také domácí, které by případná překvapivá výhra posunula zpět do první poloviny tabulky. Nováček soutěže byl přitom pasován do role jednoho z největších adeptů na sestup, už nyní je ovšem jasné, že po podzimu nebude horší než dvanáctý. Mnohem více ale ve Valladolidu pomýšlejí na příčku sedmou - právě na ní by se svěřenci Miroslava Dukiće přes zimu ohřáli v případě sobotního tříbodového zisku.

"Všichni víme, co za soupeře na náš čeká, ale my se rozhodně nebojíme. Respektujeme Barcelonu jako nejlepší tým světa, ale zároveň si moc dobře uvědomujeme, že můžeme uspět. Vzpomeňte si, jak blízko jsme byli zisku bodů při utkání s Realem Madrid - sice jsme nakonec odešli poraženi, na druhou stranu ale také pořádně poučeni. Můžeme z této zkušenosti těžit, a věřím, že Barceloně dokážeme situaci zkomplikovat," hodnotí kouč Dukić a připomíná čtrnáct dní starou prohru Valladolidu s obhájcem titulu v poměru 2:3.

V minulém kole pak Pucela remizovala na půdě Deportiva 0:0 a potvrdila tak roli velmi dobře bránícího mužstva - nikdo mimo první čtveřici výsledkové listiny neinkasoval méně branek. Právě na obranu se budou domácí spoléhat i v sobotu, proti sobě však budou mít toho nejtěžšího možného protivníka.

Barcelona opanuje tabulku Primery s pohodlným náskokem, který může po sedmnáctém kole činit propastných dvanáct bodů. O titulu je tak zřejmě rozhodnuto, musel by se stát opravdu zázrak, aby Barca nedokráčela do cíle na prvním místě. Vždyť letos zatím v lize ztratila pouze jednou, a to za remízu v El Clásicu, jinak demoluje jednoho soupeře za druhým. Naposledy třeba Atlético 4:1, když si Lionel Messi stihl připsat další dvě trefy a zaokrouhlil tak počet svých branek v roce 2012 na 90.

Mimořádných dvanáct měsíců argentinského kouzelníka ovšem ještě nutně neznamená perfektní rok pro celou Barcelonu. Ta ztratila souboj o ligový titul s Realem, v Lize mistrů smolně vypadla v semifinále s pozdějším vítězem, Chelsea, a vyhrála tak "jen" španělský pohár. Po letní pauze už se znovu dostavily výborné sportovní výsledky, radost však pro změnu kazí zdravotní problémy Erica Abidala a (staro)nově také kouče Tita Vilanovy. Ten podstoupil operaci navrátivší se rakoviny a přestože by se nemělo jednat o nic extra vážného, na lavičce Blaugranas bude v sobotu zcela pochopitelně chybět. Můžete si tak vsadit, že bude Barca bojovat i za něj. Za trenéra, jenž vrací Katalánce na vrchol.
Real Valladolid - pravděpodobná sestava:
Hernández - Rukavina, Sereno, Valente, Balenziaga - Rubio, Pérez - Omar, Óscar, Bueno - Manucho
FC Barcelona - pravděpodobná sestava:
Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Pedro, Messi, Villa
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 6.00 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Málaga CF - Real Madrid  (sobota 20:00)
Šlágr posledního podzimního, tedy sedmnáctého kola uvidí Rosaleda, kam na hřiště domácí Málagy zavítá Real Madrid. Andalusané se v tuto chvíli nacházejí na čtvrtém místě ligové tabulky, to Real je na tom o jednu pozici a pět bodů lépe. Favoritem tohoto zápasu ale Bílý balet není - v poslední době se trápí, zatímco domácí v posledních týdnech nabírají formu...

Tedy, aby nedošlo k mystifikaci, přesně řečeno se jedná o dva poslední týdny. V nich Málaga zvládla oba náročné ligové duely, když nejprve rozstřílela nepříjemnou Granadu a pak vyhrála na horké andaluské půdě nad Sevillou, ale i utkání španělského poháru, ve kterém bude do domácí odvety osmifinále vstupovat s velmi solidní šancí na postup.

Domácí tak tedy stále úspěšně bojují na všech frontách, kromě stálé účasti v Copě del Rey se vyskytuje na čtvrtém místě ligové tabulky a v Lize mistrů postoupili z prvního místa mezi nejlepších šestnáct účastníků soutěže. Los osmifinále nejprestižnější evropské soupeře přiřkl Málaze za soupeře portugalské Porto, které sice bude zřejmě mírným favoritem na postup, celek z jihu Španělska ovšem v žádném případě nebude bez šance.

"Dostali jsme atraktivního protivníka, ale zároveň hratelného, jsem spokojen," hodnotil čtvrteční nyonský los kouč domácích Manuel Pellegrini. Lodivod Málagy povede svůj tým proti Realu Madrid posedmé, vrcholem jeho snažení proti svému bývalému zaměstnavateli je však remíza 1:1 z letošního března, jinak z toho byly samé prohry, a to třeba včetně debaklu 0:7.

Tentokrát je ale situace zcela odlišná - Real nejde do zápasu jako obrovský favorit, nýbrž jako celek, který se herně i výsledkově pořádně trápí a ze svého útlumu už dlouhou dobu nenachází cestu ven. Porážka od Betisu a remíza s Espanyolem, tyto ztráty se vtěsnají jen do posledních čtyř kol. K tomu připočtěme prohru 1:2 se Celtou Vigo v rámci prvního osmifinále domácího poháru a k tomu ještě další vydřené tříbodové zisky po matných výkonech.

Realu se prostě nedaří, a už se začíná pořádně spekulovat o budoucnosti Josého Mourinha na Santiagu Bernabéu. Zraněný je navíc Coentrao, to samé pak už déle platí o Marcelovi s Essienem, a tak zřejmě přichází šance mladíka Nacha. Realu navíc nepřál ani los prvního kola vyřazovací části Ligy mistrů - Bílý balet šel sice až ze druhého místa ve skupině, takže mohl těžkého soupeře očekávat, přesto byli v osudí i snazší soupeři, než je Manchester United. Takto se sice Cristiano Ronaldo vrátí "domů", Real ale čeká pořádně ostrá bitva.

A pokud Real zvládne otočit nepříznivě se vyvíjející dvojzápas se Celtou, následně vyřadí i lepšího z dvojice Valencia - Osasuna a postoupí do semifinále Copy, kde by zřejmě narazil na Barcelonu, čeká Merengues opravdu smrtící období. Dva duely s Manchesterem United, dvě pohárové Clásica a k tomu všemu ještě jedno ligové. Těžká šichta čeká Mourinhovy hochy! Ještě před tím je však potřeba udělat poslední podzimní krok. Náročný krok. Ale zato pořádně důležitý...
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Caballero - Gámez, Demíchelie, Onyewu, Monreal - Iturra, Camacho - Joaquín, Isco, Eliseu - Saviola
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Nacho - Khedira, Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.75 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CA Osasuna - Granada CF  (sobota 20:00)
V ryze záchranářském souboji se proti sobě postaví týmy Osasuny a Granady, a jak se tak v podobných případech s oblibou říká, půjde rovnou hned o šest bodů. Domácí jsou v tuto chvíli sedmnáctí, tedy první zachránění, naopak hosté se momentálně nacházejí na pozici, která jako první už znamená sestup. Od sebe je dělí jediný bod, poražený tedy přezimuje v zóně pádu do druhé ligy...

Favoritem tohoto utkání je zcela jednoznačně domácí Osasuna. Pamplonský klub je, jak už bylo řečeno, v tabulce postavený lépe, kromě toho má také silnější kádr, lepší formu, výhodu domácího prostředí a poměrně nedávnou zkušenost vítězství právě nad Granadou.

Osasuna se po prachbídném vstupu do sezony přeci jen mírně zvedá, to ale v žádném případě neznačí nějakou změnu na tom, že podává výkony pod své možnosti. Domácí z posledních šesti ligových duelů prohráli jen jeden, zato hned třikrát remizovali. A obrovské potíže mají především s ofenzivní částí hry - Osasuna je druhým nejhůře střílejícím týmem nejvyšší španělské soutěže, celkem se trefila pouze třináctkrát.

Primeru ale hraje jeden celek, který je na tom ještě o něco hůře. A je to právě Granada, jež se ze vstřeleného gólu letos radovala pouze jedenáctkrát, což za šestnáct odehraných kole dělá průměr necelých sedmi desetin trefy na zápas. Oba celky se ale zase mohou pochlubit vcelku solidní defenzivou, rada sázkařům je tak velmi jednoduchá - vychází jasný "under".

Proti tomuto předpokladu je ovšem poslední vzájemný souboj obou mužstev, který se hrál v únoru letošního roku. Osasuna tehdy zvítězila doma 2:1, čímž tedy jednak samozřejmě underu nedosáhla, ale hlavně v součtu s venkovní remízou v dvojzápase s Granadou uspěla. Hosté navíc znovu přijedou bez gólmana Toňa, jehož místo opět zaujme Roberto, dobrou zprávou je však návrat Siqueiry. Na druhé straně nenastoupí z důvodu karet Armenteros, Lamah už je ale v pořádku.
CA Osasuna - pravděpodobná sestava:
Andrés - Damía, Arribas, Flaňo, Nano - Puňal, Loe - Cejudo, Nino, Lamah - Sola
Granada CF - pravděpodobná sestava:
Roberto - Nyom, López, Mainz, Siqueira - Iriney, M.Rico - Torje, El-Arabi, Benítez - Ighalo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.30 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Athletic Bilbao - Real Zaragoza  (sobota 22:00)
Svůj poslední zápas v tomto kalendářním roce odehrají hráči Athleticu na domácí půdě proti Realu Zaragoza. Jejich sobotní střetnutí však zastiňuje nekonečná sága o odchodu Fernanda Llorenteho, která s blížícím se přestupovým obdobím ještě více nabírá na intenzitě.

V minulé sezoně byl Llorente dokonce nejlepším ligovým kanonýrem, kdyby se brali v potaz pouze španělští hráči, ovšem poté upadl v nemilost, když odmítl podepsat novou smlouvu. Od té doby nastoupil jen jedinkrát v základní sestavě a nejinak tomu podle všeho bude i nyní. Navzdory jeho prohlášení, že v létě opustí Athletic, až mu současný kontrakt vyprší, potvrdil v tomto týdnu klubový prezident Josu Urrutia, že se baskický celek nemíní svého útočníka zpeněžit v lednovém přestupním období.

Někteří fanoušci však zastávají přesně opačný názor, tedy zbavit se Llorenteho co nejdříve. Jasně své přání dali najevo během týdne,kdy skupina příznivců rozvěsila na klubovém tréninkovém hřišti plakát s nápisem "Llorente - hned odejdi". A i hráči nesou nelibě neustávající spekulace o Llorenteho osudu, který zastiňuje týmovou přípravu na zápas. "Jsme unavení ze všeho toho řečnění o Llorentem velmi unavení," citoval deník Marca záložníka Gomeze. Obránce Borja Ekiza se k svému spoluhráči přidal: "To nejlepší, co se může udělat, je přestat o tom mluvit a soustředit se na hru, na fotbal. Jediné, oč žádáme, je trocha poklidu, abychom se mohli koncentrovat na ligu a mohli se vydat ze všech sil."

"Toto není dobré pro náš tým,"
pokračoval Ekiza. "Fernando je profesionál, který každý den dělá to nejlepší, co je v jeho silách, a až do konce jeho působení v tom bude pokračovat." Ať je tomu jak chce, potíže s Llorentem a odchod Javiho Martineze do Bayernu se přičinily o velmi neúspěšnou první polovinu sezony, v níž Athletic teprve pomalu nachází pevnou půdu pod nohama a pomalu stoupá tabulkou vzhůru. Nedávná vítězství nad Mallorcou a Celtou Vigo řadí klub z Bilbaa na dvanácté místo s příležitostí bodově dohnat devátou Valencii.

To Zaragoza řeší své vlastní problémy, jediná výhra z posledních pěti utkání nevěstí nic dobrého. Stoper Álvaro González očekává obtížný zápas, v němž bude muset zastavit útočníka, na nějž během Llorenteho absence Athletic plně spoléhá - Aritze Adurize. "Bude to velmi těžký zápas," řekl na úvod dvaadvacetiletý obránce. "Athletic má mnoho schopných nahrávačů i zakončovatelů a budeme muset být pořádně na pozoru. Nyní začali sbírat dobré výsledky, takže nás čeká velmi komplikovaný úkol. Jedním z nejlepších španělských útočníků vůbec je Aduriz. Je nebezpečný a budu jej muset neustále hlídat," dodal González.

Trio hráčů Zaragozy se nedávno vrátilo do tréninkové zátěže a může se tak objevit i v utkání na San Mamés. Jmenovitě jde o Carlose Arandu,Glenna Loovense a Abrahama.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Valencia CF - Getafe CF  (pátek 20:00)
Poraněný klub. Právě tak před vzájemným střetnutím otituloval Valencii obránce Getafe Alberto Lopo. A vskutku - Los Che výrazně nepozvedla ani trenérská rošáda, když v neděli doma senzačně podlehli Rayu, a teď tedy vskutku působí rozloženým dojmem. A madridský klub by mohl být v postavení, ze kterého může soupeřovy mizérie využít...

Getafe se totiž nachází na pětizápasové vlně neporazitelnosti, ačkoliv tři po sobě jdoucí vítězství vyměnilo za dvě identické remízy 1:1. Tedy, identické. Pokaždé sice padaly góly až v samém závěru, ovšem zatímco na půdě Realu Sociedad Azulones na poslední chvíli přišli o vedení, minule ho naopak za pět minut dvanáct kradli zpod rukou fotbalistů Osasuny - a to pro jistotu z penalty, v druhé minutě nastavení. Podobně jako Valencie tedy mají v hlavním městě aktuálně celkem daleko ke kýžené rovnováze a stabilitě, jakkoliv v poněkud sympatičtějším slova smyslu.

Tak špatně jako netopýři na tom totiž rozhodně nejsou. Valencia za poslední čtyři kola slavila všehovšudy jednou, zatímco všude kolem sbírala jedině porážky. A pokaždé ryze ostudné. Výprasky 0:4 a 2:5 sice nejsou stejného charakteru jako zmíněná prohra s Vallecanem, ovšem bolet musely naprosto srovnatelně. Jedinou útěchou aktuálně pro Los Che může být snad jen pohárový úspěch v Pamploně - odtamtud si pro domácí osmifinálovou odvetu valencijští přivezli dvoubrankový náskok po výhře 2:0.

Dvěma nejvýznamnějšími absencemi na straně hostujícího celku budou ty, jež se dotýkají osob Juana Valery (trest) a Pedra Leóna (zranění). Na soupisku se i díky těmto dírám vecpal útočník Hugo Fraile, který stále čeká na svůj letošní ligový debut (zatím si jen dvakrát kopnul v poháru).

Valencia je oslabena poněkud vážněji. Zdravotní trable na soupisku nepustily Canalese, Gaga či Mathieua; neobjevil se tam ani levý bek Cissokho, před kterým dostal přednost Victor Ruiz. V osmnáctičlenném výběru již nechybí ani Joao Pereira s Nelsonem Valdezem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.67 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Atlético Madrid - Celta Vigo  (pátek 22:00)
Atlético Madrid si navzdory nedávným dvěma porážkám užívá nadmíru vydařenou sezonu, kterou může před vánoční pauzou završit domácím zápasem s Celtou Vigo. Bez ohledu na něj však Atleti přezimují na skvělém druhém místě jen za vedoucí Barcelonou, zatímco Celta má co dělat, aby se vyhnula sestupovému pásmu.

Je to téměř přesně rok, co madridský celek převzal Diego Simeone. Tehdy bylo Atlético v hluboké krizi a právě vypadlo ze španělského poháru s druholigovým Albacete. Od té doby však argentinský manažer ušel se svým týmem pořádný kus cesty jak na domácím, tak evropském poli. Výhra Evropské ligy i Superpoháru a hlavně ligové umístění, které Atléticu již nyní zaručuje, že rok 2012 zakončí v tabulce před městským rivalem Realem Madrid, tím vším se může Simeone zaslouženě pyšnit. Usnout na vavřínech však nehodlá: "Jsme na půl cesty ligovou sezonou a chceme v jejím dosavadním průběhu pokračovat. Cítím neskonalou radost, neboť v našich počátcích to nebylo jednoduché, hráči se pořádně zasloužili o současnou konkurenceschopnost."

"Nejtěžší je nyní udržet stabilitu," nabádá argentinský kouč. "Když se klub nachází v takovéto situaci, musí hráči mít schopnost udržet stabilitu nutnou k ještě dalšímu zlepšení. Naším cílem je zůstat v boji o všechno." Domácí se budou muset obejít bez levého beka Filipe Luise, který v poločase odkulhal ze hřiště se stehenním zraněním během minulého zápasu s Barcelonou. Náhradou za brazilského obránce bude pravděpodobně Cisma, další změny v základní sestavě by byly překvapením.

V druhém táboře podobná spokojenost nevládne. Celta má na sestupové pásmo pouze dvoubodový náskok a obránce Carlos Bellvis si dobře uvědomuje, jak Atlético udělá vše pro nápravu poslední ligové porážky na Barceloně po výsledku 4:1. "Bude to velmi těžký zápas, protože Atlético si vede opravdu dobře. Vepředu mají hodně palební síly, a tak se potřebujeme postarat o její zneutralizování a následně se pokusit využít jednu z šancí, kterých se nám dostane."

"Výsledek na Camp Nou si nevybere žádnou daň," pokračoval Bellvis. "Atlético nás bude hodně presovat, nenechá nás hrát. Jsou favority, ale v jednom zápase se může stát cokoli. Pokud se nám povede dát první gól, můžou mít problémy." Díky zranění Roberta Laga si pravděpodobně připíše start od první minuty právě Bellvis, nicméně manažer Paco Herrera znovu může poslat do hry Cristiana Bustose. Galicijský celek se pokusí o vánoční překvapení být prvním týmem, který Atléticu sebere body na stadionu Vicenteho Calderóna.
Atlético Madrid - pravděpodobná sestava:
Courtois - Juanfran, Miranda, Godín, Cisma - Koke, Tiago, Gabi, Turan - Falcao, Costa
Celta Vigo - pravděpodobná sestava:
Varas - Malo, Cabral, Túňez, Bellvis - Oubiňa, Krohn-Dehli - Fernández, Bermejo, Lucas - Aspas
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Levante UD  (čtvrtek 20:00)
Poslední kolo roku 2012 odstartuje utkání Raya s Levante. Hosté přijíždí do Madridu ve velmi dobré formě, ale Vallecano na domácí půdě nebude slabé a bude se snažit stáhnout pětibodový deficit na svého nastávajícího soupeře.

Kapitán Raya Vallecano Piti tvrdí, že rozlosování letošního ročníku La Ligy není úplně spravedlivé a že jeho týmu škodí. V letošní sezóně totiž madridský klub musel hrát již čtyřikrát v pondělí za umělého osvětlení a minulý měsíc si pozdně večerní utkání užili i s Osasunou, tentokrát však v pátek.

Rayo si běžného víkendového termínu neužije ani v posledním kole letošního roku, neboť své utkání proti Levante odehraje už ve čtvrtek. "Je to otravné hrát pořád v pátky a neděle a v časy, ve kterých zbytek ligových týmů hraje jen velmi ojediněle. Zdá se, že Rayo vymetá ty nejhorší termíny kvůli tomu, že je nejchudším týmem. Čas od času bychom si také rádi zahráli v sobotu ve 20:00 nebo v neděli v 17:00. Není to fér," nechává se slyšet Piti.

Možná právě nevyrovnaný zápasový rozpis stojí za tím, že se Rayu úplně nedaří. Tým sice zatím remizoval pouze jednou, ale k sedmi výhrám přidal hned osm proher, což nestačí na lepší než 10. místo. S 22 body má pětibodový deficit na čtvrtečního soupeře Levante, které si drží šestou příčku.

Rayo to v posledním ligovém zápase roku 2012 nebude mít vůbec jednoduché, neboť Levante přijíždí do hlavního města ve velmi dobré formě. Z posledních desíti zápasů totiž šest vyhrálo a dva zremizovalo, přičemž jediné dvě porážky přišly od Barcelony a Realu Madrid.

Přesto se ale trenér valencijského týmu Juan Ignacio Martínez snaží držet své hráče nohama na zemi, neboť moc dobře ví, že bez koncentrace a úsilí se vše může velice rychle změnit. "Pokud všechno dobře půjde, budeme i v příštím roce podávat podobné výkony. Nesmíme ale dopustit, abychom se s předváděnou hrou uspokojili a přestali na sobě pracovat. Až dorazí trošku horší výsledky, musíme být na to připraveni."

"Navíc zítřejší zápas nebude jednoduchý. Do Madridu se nikdy nejezdí pro jisté body a to platí i u zápasů s Rayem, neboť jde o tým, který se vždy tlačí do útoku, a tak je velmi nebezpečný,"
uvedl Martínez.
Rayo Vallecano - pravděpodobná sestava:
Rubén - Tito, Gálvez, J.Amat, Casado - Trashorras, J.Fuego - F.Vázquez, Domínguez, Piti - L.Baptistao
Levante UD - pravděpodobná sestava:
Munúa - Juanfran, D.Navarro, Ballesteros, P.López - Iborra, P.Diop - R.García, Barkero, E. Zhar - Martins
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - Deportivo La Coruña  (čtvrtek 22:00)
Už potřetí v letošní sezoně španělské nejvyšší soutěže se stane, že se proti sobě postaví dva v době zápasu nejhorší týmy Primery, tedy celky okupující devatenáctou a dvacátou pozici. Tentokrát se jedná o souboj Espanyolu, který je na tom o pár sedm gólů ve skóre lépe, a Deportiva, jež tabulku uzavírá. A oba týmy už pořádně dlouho čekají na prvoligové vítězství...

Tak nějak se nečekalo, že by zrovna tito dva soupeři měli hrát ještě krátce před polovinou soutěže o záchranu, a už vůbec se nečekalo, že budou dokonce nejžhavějšími kandidáty na sestup. Espanyol, pravidelný účastník Primery a klub s vysokými ambicemi, a Deportivo, po rychlém návratu mezi elitu pořádně natěšený nováček. Realita je však velmi krutá.

Domácí už šestkrát po sobě nevyhráli, a přestože z posledních dvou kol už dokázali získat alespoň dva body, stále se nedokáží odlepit ze sestupové zóny. Předskočili sice Deportivo, od sedmnácté Granady je však dělí stále ještě bod. Když už to po výhře na půdě Realu Sociedad vypadalo, že se začne blýskat na lepší časy, přišly zase hned čtyři prohry. Následovala výměna trenéra, neúspěšného Pochettina nahradil Aguirre, na svůj první tříbodový triumf ve funkci ovšem stále čeká.

Nedělní duel však přeci jen dává příznivcům katalánského celku solidní kus naděje. Espanyol dokázal zdánlivě nemožné, oproti všem očekáváním i předchozím zkušenostem dokázal remizoval na Santiagu Bernabéu s Realem Madrid 2:2 a s nejvyšší pravděpodobností ho definitivně odřízl od možnosti obhájit titul. Nyní čeká Aguirreho podstatně jednodušší soupeř, mexický kouč se však stále bude muset obejít bez služeb své brankářské jedničky, Christiana Álvareze, jehož musí zastoupit Lux. Připraven nastoupit proti svému bývalému klubu naopak bude stoper Diego Colotto...

Deportivo čeká na prvoligové vítězství rovněž přesně šest utkání, naposledy se radoval dokonce ve stejný den jako Espanyol - tedy čtvrtého listopadu. Od té doby stihl například prohrát 3:5 s Rayem, utržit šestigólový debakl od Atlética nebo naposledy v pondělní dohrávce remizovat doma s Valladolidem. Co je důležité, hosté dorazí na stadion Cornellá - El Prat i s autorem šesti letošních ligových branek Rikim, jenž se už stihl zotavit ze svých šrámů a bude tak připraven zaujmout své místo na hrotu útoku Deporu. Klasický záchranářský souboj "o šest bodů" začíná v deset hodin večer a půjde opravdu o hodně.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Casilla - López, Colotto, Moreno, Álvarez - Sánchez, Forlín - Simao, Verdú, Wakaso - García
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Lux - Pablo, Aythami, Marchena, Evaldo - Aguilar, Bergantiňos - Gama, Valerón, Pizzi - Riki
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Real Sociedad - Sevilla FC  (čtvrtek 22:00)
Netradičně ve čtvrtek bude mít výkop i utkání na stadionu Anoeta v San Sebastiánu, kde se utkají Real Sociedad a Sevilla FC. Do zápasu vstoupí v lepším rozpoložení domácí celek, který je navzdory předpokladům v klidném středu tabulky a na dnešního soupeře má k dobru tři body...

Baskický klub již sedm soutěžních utkání čeká na přemožitele a na jeho postavení v tabulce je to znát, v poměrně vyrovnané tabulce španělské nejvyšší soutěži si z devátého místa vypracoval již devítibodový náskok na sestupové pozice. S posledními dvěma zápasy a remízami s Getafe a v Granadě ale není trenér Philippe Montanier úplně spokojen.

"Musíme hrát mnohem rychleji, lépe jako tým a s větší mobilitou v ofenzivě, protože jinak nemáme šanci porazit žádného protivníka, jako se to ukázalo v Granadě," uvedl francouzský kouč, který také nehodlá podcenit soupeře navzdory jeho špatné formě. "Jejich poslední zápasy nebyly měřítkem, protože vždy dohrávali v oslabení, ale jejich dřívější vystoupení proti Betisu a Realu Madrid byla výborná. Mají potenciál na Ligu mistrů," prohlásil.

Nicméně Sevilla je v tuto chvíli až třináctá a na příčky, které by zajišťovaly start v milionářské soutěži pro příští sezónu, ztrácí v tuto chvíli osm bodů. Již měsíc čeká andaluské mužstvo na výhru v lize, naposledy se radovalo právě v městském derby po pětigólové kanonádě do sítě Betisu.

Náladu si alespoň zlepšuje tažením v domácím poháru, i tak je ale povinností dnes zvítězit. "Je to velmi důležité utkání pro náš tým i celý klub, chceme zvrátit vývoj v náš prospěch. Nebude to jednoduché, ale s naší hrou a schopnostmi tam můžeme uspět," věří sevillský brankář Diego López, jehož trenér Míchel nemůže využít služeb zraněného záložníka Rakitiće.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona16151054:1846
2.Atlético Madrid16121336:1737
3.Real Madrid16103339:1433
4.Málaga CF1684425:1028
5.Real Betis1691625:2628
6.Levante UD1683521:2127
7.Getafe CF1673619:2124
8.Real Valladolid1664622:1822
9.Real Sociedad1664622:1922
10.Rayo Vallecano1671819:3222
11.Valencia CF1663719:2421
12.Athletic Bilbao1663721:3221
13.Sevilla FC1654721:2419
14.Real Zaragoza1661918:2419
15.Celta Vigo1643916:2115
16.CA Osasuna1635813:1714
17.Granada CF1634911:2413
18.RCD Mallorca1634914:2813
19.Espanyol Barcelona1626817:2612
20.Deportivo La Coruña1626821:3712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (506)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele