Primera División - souhrn 12. kola

21.11.2014, 22:38, aktualizováno 24.11.2014, 22:40
Komentáře a souhrny
Madridský Real si zastřílel na půdě Eibaru a drží si dvoubodový náskok Barcelonu a čtyřbodový na Atlético. Lepšící se formu potvrdil Athletic, Valencia nezvládla derby s Levante, La Coruña se rozešla s Realem Sociedad remízou, dělbou bodů dopadl i pondělní zápas Granady s Almeríí...

Granada CF - UD Almería 0:0

24.11.2014 20:45

Góly: -

Nepříliš pohledná dohrávka dvanáctého kola nejvyšší španělské fotbalové ligy přinesla jen velmi málo akcí. Viděli jsme sice jednu červenou kartu, ale domácí Granada nedokázala Azeezova vyloučení nijak využít a body si s Almeríou jen rozdělila.

Velmi pomalé tempo hry narušil až po sedmi minutách prvním dobře vypadajícím pokusem El Arabi. Ten hlavičkoval z bezprostřední blízkosti pod břevno, ale excelentním zákrokem se předvedl Rubén, který míč vyrazil nad bránu. O pár minut později Carlos ve velice dobré palebné pozici mířil vedle pravé tyče. Po dvaceti minutách nevýrazného utkání se málem měnilo skóre.

A opět to bylo díky schopnostem El Arabiho. Ten se probil k vápnu a dva metry od brány si naskočil na centr ze strany. El Arabi docela dobře mířil, ale brankář Rubén byl tam, kde měl být. Míč vyrazil bez větších potíží na rohový kop, ze kterého už ale jeho soupeř nic nevymyslel. O pár minut později se dravý Soriano dostal do skvělé šance, která volala po lepším zakončení, když velice hezky tečoval hlavou letící míč jen kousek vedle pravé tyče.

Deset minut před skončením prvního poločasu se do velké šance dostával také ofenzivně laděný Piti, který šel po pravé straně v podstatě sám na brankáře. I když Piti volil technické zakončení a málem brankáře prostřelil, nakonec se Rubén dokázal včas zvednout a míč vyrazit. Toť vše k první půli.

Ta druhá začala mnohem zajímavějším okamžikem, když deset minut po změně stran fauloval Ramon Azeez a jelikož měl již jednu žlutou kartu, následovala logicky její snad ještě méně oblíbená "sestřička". Almería tak byla nucena ve zbytku utkání dohrávat v oslabení. O dvě minuty později se pokoušel prosadit Iturra, který ale střelou z dálky netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Dvacet minut před koncem se do zakončení zkoušel dostat Isaac, který sice obdržel míč na paty, ale nakonec jej tečoval alespoň kousek vedle brány. Domácí Granada se pokoušela dostat do zajímavé střelecké pozice, ale obránci Córdoby se nenechali nachytat na holičkách. Patnáct minut před koncem řádné hrací doby mohl zakončovat Bifouma, který se sice prohnal do vápna, ale nakonec vybojoval jen rohový kop.

O dalších pět minut později se do rány krásně položil Rochina, ale namísto toho poslal brankáři spíše propagační pozdrav a pálil velmi nepřesně a nevýrazně. Poslední ránu v zápase si na své konto připsal Córdoba, který se málem radoval, ale nakonec se projektil stočil jen do míst, kam doskočil pohotový brankář Rubén. I díky jeho výkonu si oba celky rozdělily po bodu. Granada je díky bodu patnáctá, Almería o dvě příčky níž.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Getafe CF 2:1

23.11.2014 21:00

Góly: 38. Mario Gaspar, 43. Gerard Moreno - 61. Mehdi Lacen

Villarreal se štěstím zdolal Getafe 2:1. Domácí dominovali v první půli a díky gólům Gaspara a Morena si vypracovali rozhodující náskok. Madridští v druhém poločase mocně dotahovali, ale na více než snížení Lacena to nestačilo. Žlutá ponorka obhájila osmé místo, Getafe je o dvě příčky níže.

Getafe si na favorita věřilo a po překonání úvodního tlaku si dokonce vypracovalo nebezpečné příležitosti. V 15. minutě se do zakončení dostal hostující Yoda, jehož křižná střela k pravé tyči však jen prosvištěla těsně vedle branky. Další velkou možnost měli Madridští o čtyři minuty později. Hinestrozovi ale zkazil radost vynikajícím zákrokem na přední tyči gólman Asenjo.

Iniciativu poté opět převzali domácí, kteří na rozdíl od svého soupeře dotáhli své šance do gólové podoby. Poprvé udeřila Žlutá ponorka v 39. minutě, když Vietto přihrál do sprintu nezadržitelnému Mario Gasparovi a ten nekompromisní ranou poslal míč pod břevno - 1:0! Zaplněný El Madrigal se ještě vznášel na vlně radosti z prvního gólu, když se skóre měnilo podruhé ve prospěch Villarrealu. Psala se 43. minuta a domácí totálně rozebrali obranu Getafe. Zmatení beci v modrém vůbec nestíhali kombinaci domácích a na konci pohledné akce byla tvrdá rána Gerarda Morena - 2:0!

Po změně stran fotbalové krásy poněkud ubylo a ke slovu se dostaly ostřejší zákroky. V 61. minutě pak z ojedinělé akce překvapivě vsítili gól hosté. Jakoby se už nemohl dál dívat na rozvážný útok svých spoluhráčů, vypálil z poza vápna Mehdi Lacen a přízemní střela si skutečně našla cestu až do branky - 2:1! Třicetiletý alžírský středopolař se trefil poprvé za poslední tři sezóny v Primera División.

Ze střední vzdálenosti to pak v 77. zkoušel opět nebezpečně hostující Míchel. Asenjo ale vytáhl další vynikající zákrok a o tři minuty později se vyznamenal znova proti pokusu Diawary, jenž běžel sám na branku. V poslední desetiminutovce už Villarreal jen kontroloval výsledek a příležitostně natahoval čas. Žlutá ponorka tedy utnula čtyřzápasovou sérii bez vítězství, naopak Getafe jede domů s prázdnou.

Více informací k zápasu

Elche CF - Córdoba CF 2:2

23.11.2014 19:00

Góly: 63. David Lombán, 75. Jonathas - 12. Fidel, 60. Federico Cartabia

Córdoba neudržela nadějné dvoubrankové vedení a na hřišti Elche pouze remizovala 2:2. Brzké vedení hostům zařídil Fidel a jejich náskok po přestávce zvýšil Cartabia. Krátce nato však nastartoval obrat Elche z penalty Lombán a konečnou podobu výsledku dal v 73. minutě Jonathas. Obě mužstva zůstanou i po dnešku ve složitém záchranářském boji.

Zápas byl velmi zajímavý od prvních okamžiků. Už v 5. minutě totiž Pantič ve vápně fauloval pronikajícího Herreru, sudí Hernández ukázal provinilci žlutou kartu a kopala se penalta. Jonathas s ní však naložil prachbídně a lehká střela trefila jen padajícího gólmana Córdoby Juana Carlose! Diváci se ještě nestačili vzpamatovat z promarněné příležitosti a hned museli skousnout další nepříjemnost. Ve 12. minutě totiž hosté sehráli bleskovou akci na pravé straně, parádní přihrávku za obranu vykouzlil Borja García a osamocený Fidel se tváří v tvář brankáři Tytońovi nemýlil - 0:1!

Córdoba předváděla vzorový boj o záchranu a nespokojila se s jednobrankovým náskokem. Ve 24. minutě se za zvýšením náskoku dral Ghilas, jemuž ale zakončení zmařil Tytoń obětavým výběhem. Největší příležitostí Elche v první půli byla až rána Jonathase ve 41. minutě. Ovšem stálo to za to. Vytáhlý Brazilec napřáhl z dobrých dvaceti metrů a málem zbořil brankovou konstrukci. Míč se však nakonec od břevna odrazil mimo branku.

Po změně stran domácí viditelně zvýšili obrátky a dostávali se do slibných příležitostí. Byli to však paradoxně hráči Córdoby, kdo v 60. minutě slavil gól. Po narážečce s Garcíou pronikl Federico Cartabia do vápna Elche a křižnou střelou překonal Tytońě - 0:2! Zbytek zápasu by fotbalisté Córdoby nejradši vymazali z historie, neboť svůj těžce vypracovaný náskok během pouhé čtvrthodinky ztratili. Už v 63. minutě se v pokutovém území dopustil dalšího nedovoleného zákroku Pinillos a Juan Carlos musel čelit druhé penaltě. David Lombán dal Jonathasovi, jenž ve stejné disciplíně v první půli neuspěl, názornou lekci a nechytatelnou střelou snížil na 1:2!

Týmu Frana Escribá se zmocnila euforie a ta rezultovala ve vyrovnávací branku v 75. minutě. Centr z levé strany vyslal Cisma a před gólmanem hostí se i přes tíseň jednoho z obránců prosadil z voleje Jonathas - 2:2! Závěr utkání už se nesl spíš ve znamení ostrých zákroků a k pořádné příležitosti se už nedostalo ani jedno mužstvo, i když více sil měli v posledních minutách domácí. Obě mužstva si tak připisují pouze bod a zůstávají na chvostu tabulky.

Více informací k zápasu

Levante UD - Valencia CF 2:1

23.11.2014 17:00

Góly: 58. Víctor Casadesús, 75. José Luis Morales - 74. Dani Parejo

Městské derby mezi Levante a Valencií vyznělo překvapivě lépe pro první jmenované, kteří v domácím prostředí díky skvělému výkonu v druhé půli ukořistili výhru 2:1. Na branku Casadesúse ještě dokázal odpovědět Dani Parejo, ovšem čtvrthodinu před koncem strhnul všechny body na stranu domácích Luis Morales.

Jako první v zápase pokoušel štěstí José Gayá, jenže ani z hloubi šestnáctky nedokázal zamířit přesně. Levý bek Valencie jako by svou chabou ranou předznamenal celý první poločas, v němž bylo šancí poskrovnu na obou stranách. Ta nejlepší připadla Álvaru Negredovi, jenž ve Valencii hostuje z Manchesteru City, avšak ani renomovaný španělský kanonýr nedokázal prolomit bezbrankové skóre. Celkem již Negredo po návratu ze zranění stihnul v dresu Los Che nastoupit ke čtyřem utkáním a na svůj první gólový zásah stále marně čeká.

Poprvé o sobě někdejší útočník Sevilly dal vědět v patnácté minutě, kdy z Piattiho rohového kopu naskočil na míč jen pár metrů od brány, ovšem ani tak nedokázal zamířit přesně. Diego Mariňo v domácí brance se tak poprvé ocitl v permanenci až pár minut před uplynutím půlhodiny hry, kdy jej silnou ranou zdálky otestoval Carles Gil. Pak se ke slovu dostal znovu Negredo, když zblízka hlavou trestuhodně netrefil branku. Těsně před odchodem do šaten pak španělský reprezentant dokonal hattrick spálených šancí, ani tentokrát dobrý centr z kopačky Rodriga nezvládl umístit mezi tři tyče.

Po změně stran se ke slovu začalo dostávat i doposud zakřiknuté Levante a zápas začínal nabírat na obrátkách. Nejprve ještě Mariňovu pozornost zkoušel kvalitní ranou z voleje André Gomes, ovšem poté již došlo na domácí. David Barral ještě v první skvělé příležitosti na Diega Alvese nevyzrál, mrzet jej to však příliš dlouho nemuselo. V osmapadesáté minutě totiž Ivanschitzův roh našel přesně hlavu Víctora Casedesúse a Levante vedlo 1:0.

Domácí pak zahodili jedinečnou příležitost své vedení zdvojnásobit, když Vyntra z dobré pozice hlavičkoval příliš vysoko. Valencie záhy naplnila rčení Nedáš, dostaneš a zásluhou kombinace Negreda s Parejem dokázala vyrovnat díky přesné přízemní střele argentinského záložníka. Radost hostí ovšem měla jepičí život. Uplynula sotva minuta a Levante šlo podruhé do vedení, neboť s krásnou ranou do horního růžku se vytasil Luis Morales a Los Che mohli začít zase dotahovat. Když pak Negredo neuspěl ani se svou čtvrtou slibnou hlavičkou, mohli domácí fanoušci na Ciutat de Valencie vypuknout v jásot - ovládli prestižní derby a odpoutali se ze sestupových pozic.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Celta Vigo 1:0

23.11.2014 12:00

Góly: 20. Alberto Bueno

Rayo Vallecano připravilo v poledním zápase dvanáctého kola Celtě Vigo teprve druhou porážku sezony, když na domácí půdě zvítězilo 1:0. O jedinou branku utkání se postaral ve dvacáté minutě Alberto Bueno. Rayo tak rázně utnulo sérii tří porážek v řadě, čemuž kromě Buena vděčí hlavně brankáři Álvarezovi.

Celta z Madridu musí odjíždět s pocitem, že si zasloužila vyhrát, nebýt právě Cristiana Álvareze. Ten jako skála odolával jednomu útoku hostů za druhým a udržel navýsost důležité čisté konto, o čemž mimo jiné plamenně hovořil na předzápasové tiskové konferenci také jeho trenér Paco Jémez.

Reprezentační přestávka Vigu neubrala nic na pohodě i ofenzivních choutkách, které dávalo najevo od úvodních minut. Uplynula sotva ta první a Augusto Fernández již poprvé nebezpečně pálil na bránu. Když pak s nepřesným pokusem neuspěl ani Joaquín Larrivey, dostali se ke slovu také domácí, a to výrazně. Roberto Trashorras si ještě na Sergia Álvareze nepřišel, ovšem ve dvacáté minutě na Kakutův centr vystoupal Bueno a zblízka dostal hlavou míč do sítě.

Celta se pokoušela o okamžitou odpověď, jenže Cristian Álvarez si na ránu Álexe Lópeze počíhal a když už byl střelou Krohna-Dehliho překonán, pomohla mu pro změnu branková konstrukce. Dorážku Fernándeze pak domácí gólman opět jistě lapil. Stejně jako první půle skončila, začalo se i po změně stran, tedy tlakem hostů a výtečným Álvarezem. Ten zvládl udržet čisté konto i po ranách Jonnyho s Fernándezem a znovu mu přišlo na pomoc i štěstí v podobě orazítkovaného břevna po Cabralově hlavičce.

Hostům v zápase navzdory vší úporné snaze jednoduše nebylo přáno, a to až do samého konce. Fabian Orellana i Cabral v dalších střeleckých pokusem tentokrát mířili vedle, takže Rayo dokázalo zvítězit 1:0, přestože zápasu nijak nedominovalo. Celta tak zůstává sedmá a Jémezovo Vallecano poskočilo na pohodlnou jedenáctou příčku.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Real Sociedad 0:0

22.11.2014 22:00

Góly: -

Premiéra Davida Moyese na lavičce San Sebastianu skončila v La Coruňi bezbrankovou remízou. Lepším mužstvem byli v první půli hosté, po změně stran se však síly vyrovnaly a remíza byla pro oba celky spravedlivá. Deportivo i Real mají po desíti bodech a nadále zůstávají akutně ohroženi sestupem.

První poločas vyzněl lépe pro hosty v oranžovém. Ve větší permanenci byl po ospalejším začátku gólman Deportiva Fabricio. Ten nejprve "vychytal" Canalese, když jej míč trefil přímo do obličeje, a poté ve 30. minutě už o poznání jistějšími zákrokem vytěsnil nadějný oblouček Vely. Mexický forvard se znova předvedl ve vynikajícím světle v 36. minutě, jeho pohotová rána ze střední vzdálenosti však letěla těsně nad. K atraktivitě první půle La Coruňa příliš nepřispěla, takže se šlo do kabin za nerozhodného stavu.

I po změně stran byla na baskickém celku patrná snaha něco s utkání provést. Nicméně Deportivo rovněž hraje o záchranu a nemůže si dovolit na vlastním hřišti rozdávat body. Hra se tak hodně vyrovnala a šancí výrazně ubylo. Domácí byli blízko vedení v 66. minutě, Insúa ale po rohu hlavičkoval přesně do připraveného Zubikaraie. Baskové odpověděli šancí Vely v 74. minutě. Jeho střela z úhlu se však do branky nevešla. Domácí drželi míč a soustředili se především na defenzivu, hosté i přes zvýšenou agresivitu už nedokázali najít klíč na pevnou obranu Deportiva. Utkání s minimem šancí tak skončilo remízou 0:0.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Sevilla FC 5:1

22.11.2014 20:00

Góly: 21. Lionel Messi, 49. Neymar, 65. Ivan Rakitić, 72. Lionel Messi, 78. Lionel Messi - 47. Jordi Alba (vl.)

Lionel Messi zažil svůj první třígólový zápas sezony a výrazně tak přispěl k demolici Sevilly 5:1. Díky svému prvnímu zásahu argentinský útočník dohnal na čele historických střeleckých tabulek Španělska Telma Zarru a svými dvěma následnými brankami pak někdejšího skvělého kanonýra Athleticu definitivně předběhl. Na svých nynějších 253 branek Messi potřeboval jen 289 utkání.

Ještě na začátku druhé půle přitom vypadalo vše otevřeně, neboť Messiho úvodní gól z přímého kopu smazal nešťastným vlastencem Jordi Alba. Pak už však úřadovali výhradně domácí a zásluhou Neymara s Rakitićem rychle znovunabyli vedení, jež ve zbytku zápasu pouze navyšovali. Předzápasové haló okolo Messiho možného odchodu z katalánského velkoklubu tak minimálně na chvíli zůstane odsunuto na vedlejší koleji...

Po jednadvaceti minutách musel hostující brankář Beto lovit míč ze sítě poprvé, když Messi perfektním přímým kopem zakroutil míč za jeho záda. Ve zbytku úvodního poločasu však Andalusané statečně odolávali a drželi se až do přestávky stále na dostřel jediného gólu. Jejich snaha byla odměněna hned tři minuty po změně stran, kdy se Vítolo vymanil z dosahu soupeřů a kvalitním centrem cílil na Denise Suáreze. Jako první se sice k míči dostal Jordi Alba, jenže jej nedokázal usměrnit jinam než do vlastní branky - 1:1.

Od sevillského vyrovnání uplynula sotva minuta a Barcelona byla znovu ve vedení. Xavim zahranou standardní situaci totiž v gól hlavou přetavil Neymar a čtvrthodinu nato přidal třetí hřebíček do hostující rakve Ivan Rakitić, jenž v létě přestoupil do katalánského celku právě ze Sevilly. Chorvatský záložník se rovněž prosadil hlavou, o centrovanou asistenci se tentokrát postaral Luis Suárez, jenž sám stále čeká na svůj první gólový zásah sezony.

To nejlepší si však Barca schovala až do dvaasedmdesáté minuty, kdy Messi s Neymarem obstarali výjimečnou kombinaci, na níž hostující obrana neměla šanci zareagovat. Argentinský reprezentant vybídl svého brazilského kolegu k sprintu po levé straně hřiště a sám si následně počkal na zpětnou přihrávku na zadní tyči, kde pravačkou ve skluzu dorazil míč zblízka do sítě. Historický rekord tak byl překonán, o čemž svědčily bouřlivé reakce jak na tribunách, tak na hřišti.

Přesto ani tehdy nebyl Lionel Messi plně uspokojen a neodpustil si ještě jeden gólový zápis. Po další rychlé výměně míče s Neymarem na hranici šestnáctky tak přízemní ranou dokonal hattrick a završil konečné skóre na drtivých 5:1.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Real Madrid 0:4

22.11.2014 18:00

Góly: 23. James Rodríguez, 43. Cristiano Ronaldo, 70. Karim Benzema, 83. Cristiano Ronaldo (pen.)

Nováček z Eibaru sice před utkáním hýřil entuziazmem, neboť se utkal s Realem Madrid. Z tábora domácích se ozývaly nadšené hlasy o tom, že se hráči pokusí favoritovi co nejvíce znepříjemnit utkání, ale nakonec Bílý balet neponechal nic náhodě. V zápase se radoval čtyřikrát.

Dvakrát se do černého trefil portugalský útočník Cristiano Ronaldo, který k tomu přidal ještě jednu asistenci. Trefili se i Karim Benzema a mladý záložník James Rodriguez. Real Madrid si díky třem bodům pojistil pozici na čele La Ligy a jeho náskok na druhé Atlétco činí již čtyři body. O jeden bod navíc má k dobru na Barcelonu, která ale svůj zápas teprve bude hrát. Necelých šest tisícovek diváků, které se tísnily na Estadio Municipal de Ipurua vidělo po dvou brankách v každém poločase.

Trenér Carlo Ancelotti splnil předzápasové spekulace a místo zraněného Chorvata Luky Modriće vyslal do boje zlepšujícího se mladíka Isca, který dotvářel dvojici středních záložníků s německým mistrem světa Tonim Kroosem. K utkání byl připraven také Velšan Gareth Bale, který se dostal do první šance. Už v první minutě se uvolnil na pravé straně hrací plochy, načež se prodral do pokutového území. Dál se ale nedostal, neb mu byl míč odebrán. O něco podobného se pokoušel na druhé straně Manu Del Moral, kterému ale vystavila stoku obrana Realu Madrid.

Francouzský hrot Karim Benzema vypálil z hranice velkého vápna, jenže mířil jen do náruče brankáře Irurety. Real Madrid se dostával do šestnáctky brankáře Irurety často, ale nedokázal ze hry pořádně vypálit. Pomohl mu k tomu až přímý volný kop Garetha Balea, který po faulu na spoluhráče Ronalda dostal volnost k zakončení. Předvedl skvělý kop, který se snášel k tyči, ale tam byl včas i brankář Xabi Irureta. Skvělým zákrokem zlikvidoval šanci Balea a následná dorážka mířila vedle.

Real Madrid se dočkal prvního gólu díky sporné situaci. Karim Benzema vrátil míč na stranu, odkud se snesl míč díky Ronaldově centru k Jamesi Rodriguezovi. Podle domácích fanoušků se Ronaldo v době centru s míčem ocitl již v zámezí, ale sudí David Fernández Borbalán nic podobného neviděl a Jamesův gól uznal jako regulérní - 1:0.

Eibar se ale nevzdal a byl blízko ke srovnání. Své schopnosti ale demonstroval Iker Casillas. Arruabarrena dostal vynikající balon za obranu, který ale nedokázal zužitkovat. Hostující brankář vytěsnil přízemní střelu pomocí pravé nohy. Po Ronaldově přihrávce pálil z hranice pokutového území Gareth Bale. Jeho pokus sice nebyl špatný, jenže míč mířil těsně vedle. Právě v té době se náskok Realu zvýšil na rozdíl dvou branek. Cristiano Ronaldo byl tam, kde měl. Portugalec dostal vynikající přihrávku z pravé strany hrací plochy a přesně umístil balon do pravého horního rohu branky, kterou strážil Xabi Urureta - 2:0.

Do druhého poločasu vstoupil lépe také Real Madrid. Německý záložník Toni Kroos se stále lépe aklimatizuje v dresu Bílého baletu a po změně stran vyslal jedovatou ránu ze zhruba třiceti metrů. Jeho pokus ale zamířil těsně vedle tyče. Eibar se nevzdal a snažil se o návrat do zápasu. Obrana Realu se musela mít neustále ve střehu, jenže kvalita byla jasně na straně hostujícího celku.

Jeho náskok se zvýšil dvacet minut po změně stran, když Bóveda chyboval a nabídl míč Karimu Benzemovi. Francouzský forward poté zamířil přesně do pravého horního růžku domácí svatyně - třetí branka v síti brankáře Irurety, který se marně hněval na své spoluhráče.

Deset minut před koncem utkání se ještě Raúl Albentosa dotkl míče rukou a sudí David Fernández Borbalán odpískal pokutový kop. K němu se postavil Cristiano Ronaldo a navýšil již tak svou skvělou gólovou bilanci - 4:0.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Málaga CF 3:1

22.11.2014 16:00

Góly: 12. Tiago, 42. Antoine Griezmann, 83. Diego Godín - 64. Roque Santa Cruz

Atlético Madrid si po těžkém boji poradilo s nepříjemnou Málagou a vstřelilo jí tři branky. Tiago začal dnešní utkání prvním gólem, na něj navázal pět minut před koncem první půle také Griezmann. I ve druhém poločase padly dvě branky, když naději dal hostům Santa Cruz a na rozdíl dvou branek upravil opět Diego Godín.

Do první akce se vydal Juanfran, ale byl zastaven Weligtonem, který soupeře od míče odstavil čistým způsobem. V prvních minutách jsme mohli vidět spíše hledání volné cesty v zahuštěném prostoru hostující obranou, ale Atléticu se nedařila kombinace. Vše napravila až minuta třináctá, když po střele Kokeho zastavil míč Vitorino Antunes rukou. Pokutový kop ale odpískán nebyl a hrálo se jen od rohového praporku. To ale Colchoneros moc nevadilo, protože míč se snesl na hlavu Tiaga Mendese a ten hlavou poslal domácí do vedení.

Když hrajete proti Atléticu Madrid na jeho hřišti a ještě prohráváte, bývá to velmi složitá situace. A hosté z Málagy to dnes pocítili naplno. Někdo možná tvrdí, že Atlético hraje velmi agresivně, ale v utkání s Málagou si museli sami hráči připadat jako fackovací panáci. Hodně ostré zákroky soupeře pocítili na vlastní kůži Arda Turan, Koke i Antoine Griezmann. Dalších patnáct minut byla k vidění bitva o míč převážně kolem středového kruhu.

Až pět minut před koncem prvního poločasu se skóre měnilo. A to opět ve prospěch domácích. Turan si výborně na pravé straně narazil míč s Mandžukičem a poté našel na zadní tyči úplně volného Antoineho Griezmanna. Francouzský talent měl před sebou jednoduchou výzvu a poslal míč do opuštěné brány podruhé - 2:0.

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté, když se do první šance dostal Juanmi. Tomu se povedlo i vypálit těsně nad, ale byl mu pískán ofsajd. Do další velké šance se dostal po přihrávce Ardy Turana spoluhráč Gabi, ten ale nezamířil přesně. Pět minut poté se na trávník dostal i mladý střelec Raúl Jiménez, který si o nominaci hlasitě řekl skvělým výkonem v přátelském utkání své reprezentace, když vstřelil dvě branky Mexika. Už coby aktivní hráč se zapojil do zajímavého útoku domácích a málem vstřelil branku. Perfektním centrem ho našel spoluhráč Ansaldi, který odeslal míč do míst, kam si Jiménez nabíhal. Brankář Kameni ale odmítl inkasovat a skvělým zákrokem zastavil akci Atlética!

Roque Santa Cruz zná dokonale prostředí španělské elitní ligy a své zkušenosti zúročil po hodině hry, když si naběhl na přesný centr od spoluhráče Castilleja a díky svým centimetrům mu stačilo natáhnout se nohou a poslat míč do sítě!

Na druhé straně se do dobré šance dostal opět domácí Raúl Jiménez, Kameni se ale překonat nenechal a míč vyrazil. Domácím bylo jasné, že tři body ještě zdaleka nemají jisté. Do obrovské šance se z ničeho nic dostal po přistrčení Santa Cruze Juanmi, jeho ránu ale skluzem zablokoval Godín. Málaga se chystala do útoku, když byla oslabena. Druhou žlutou kartu si vysloužil Samuel, který byl vyloučen. Deset minut před koncem mohlo Atlético navýšit svůj náskok, když dobrý centr před bránu posílal Antoine Griezmann, ale Mexičan Jiménez nebyl připraven.

Pět minut před koncem ale naděje Málagy vzaly za své, když Tiago Mendes nadvakrát poslal míč před bránu a druhý pokus už se snesl na hlavu Diega Godína. Ten míč usměrnil do sítě a mohl se radovat. V utkání jsme viděli ještě jednu červenou kartu, tentokrát na druhé straně. Vyloučit se nechal Gabi, ale ani jeho absence nestála Atlético tři body a tým z Madridu je nyní na druhém místě.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Espanyol Barcelona 3:1

21.11.2014 20:45

Góly: 29. Aritz Aduriz, 44. Borja Viguera, 78. Ander Iturraspe - 84. Víctor Sanchez

Po reprezentační pauze předvedl Athletic dost možná svůj nejlepší výkon za celou dosavadní sezonu. Na domácím stadionu San Mamés celek z Bilbaa vyprovodil Espanyol v poměru 3:1 a úspěšně se začíná drát tabulkou vzhůru.

O první gól se postaral nejlepší střelec Basků Aritz Aduriz, jenž těsně před koncem první půle pro změnu zaujal roli asistenta u pojišťovací branky Viguery. Když pak Ander Iturraspe přidal ještě zásah číslo tři, bylo o vítězi definitivně jasno. Nic na tom již nezměnilo ani snížení Víctora Sáncheze. Athletic se tak může radovat již ze třetího vítězství z posledních čtyř kol. Zato Espanyol má výkonnostní křivku zcela opačnou, za posledních pět zápasů nevyhrál ani jedinkrát.

Domácí mohli v základní sestavě opět přivítat Adurize, jenž se zotavil ze svalového zranění. A třiatřicetiletý kanonýr se příliš dlouho po návratu na hřiště nerozkoukával, ba naopak přetavil Susaetův centr z rohového kopu v úvodní gól, i když mu k tomu pomohla i nešťastná teč Christiana Stuaniho. Hlavní ofenzivní zbraň Basků pak ukázala i svou nesobeckou stránku, když díky vybojování míče uprostřed hřiště po vyvedeném dravém průniku předložila míč do gólovky Viguerovi, jenž svým prvním gólem v dresu Athleticu navýšil těsně před odchodem do kabin na 2:0.

Espanyol letos zatím nedokázal na hřišti soupeře zvítězit ani jednou a soudě dle první půle se ani nebylo čemu divit. Po změně stran sice přece jen barcelonští předvedli alespoň několik slibných šancí, jenže Salva Sevilla trefil jen brankovou konstrukci a Stuani zase ranou zdálky těsně minul. Místo zdramatizování zápasu tak přišlo jeho utnutí v podobě třetího gólu domácích. Mikel Rico povedeným obloučkem vybídl ke střele Iturraspeho, jenž skóroval fantastickou ranou, která se ještě otřela o tyč.

Sedm minut před koncem sice Sánchez snížil na 3:1 prudkou střelou zblízka, ovšem Athletic žádné další pochyby nepřipustil. Viguera naopak mohl ještě přidat další krásnou branku, jenže na rozdíl od Iturraspeho nakonec těsně horní růžek minul, a tak se musel spokojit s jedním zásahem a pohodlnou výhrou svého týmu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Real Madrid12100246:1130
2.FC Barcelona1291230:628
3.Atlético Madrid1282223:1226
4.Valencia CF1273224:1124
5.Sevilla FC1272319:1623
6.Málaga CF1263315:1221
7.Celta Vigo1255217:1220
8.Villarreal CF1253417:1418
9.Athletic Bilbao1243510:1315
10.Getafe CF124269:1614
11.Rayo Vallecano1242615:2414
12.SD Eibar1234513:1913
13.Levante UD123369:2612
14.Espanyol Barcelona1225512:1611
15.Granada CF122556:1711
16.Real Sociedad1224612:1610
17.UD Almería122469:1410
18.Deportivo La Coruña1224612:2110
19.Elche CF1224612:2410
20.Córdoba CF1207510:207

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (338)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele