Premier League - souhrn 4. kola

09.09.2017, 15:29, aktualizováno 11.09.2017, 22:52
Komentáře a souhrny
Debaklem Liverpoolu odstartovalo čtvrté kolo anglické ligy. Reds vybouchli v Manchesteru, Citizens jim nasázeli pět branek. Arsenal si nedělal problémy s Bournemouthem, Tottenham odvezl všechny body z půdy Evertonu. Stoke zaskočil Manchester United a vyžádal si na něm bod...

West Ham United - Huddersfield Town 2:0

11.09.2017 21:00

Góly: 72. Pedro Obiang, 77. André Ayew

Huddersfield cestoval do hlavního města s cílem bodovat a udržet si skvělou bilanci v nové sezoně, ve které doposud neprohrál. West Ham United čekal náročný duel, ve kterém šlo o budoucnost chorvatského manažera Slavena Biliče. K tomu je třeba připočítat, že se jednalo o vůbec první vzájemné utkání těchto týmů.

Na hráčích West Hamu bylo vidět, že vědí, že dnešní měření sil musí vyhrát. The Hammers se do nováčka pustili skutečně tvrdě, aktivitou hýřil hlavně zkušený útočník Andy Carroll, který se do sestavy United vrátil po delším čase. V dresu Huddersfieldu se v dobrém světle ukazoval Rajiv van La Parra, přičemž šlo zřejmě o nejnebezpečnějšího hráče The Terriers.

V minutě číslo 13 mohl skórovat Javier Hernández, ale nastřelil jen břevno hostující svatyně. V 27. minutě byl ke gólu blízko James Collins, jeho pokus byl zblokován. Pět minut před koncem prvního poločasu mohl být hrdinou Cheikhou Kouyaté, jenomže jeho střela putovala těsně vedle pravé tyče.

Muži Slavena Biliče pokračovali v aktivním výkonu i ve druhé části hry. O první šance druhého poločasu se postarali Billing z Huddersfieldu a Kouyaté z West Hamu, skóre se však neměnilo. Překvapivým střelcem se stal v 72. minutě Pedro Obiang, který jako první v této sezoně překonal defenzivu Huddersfieldu.

Hned za pět minut Kladiváři slavili druhý gólový úspěch. K odrazenému míči se po skrumáži dostal připravený Andre Ayew, který zvýšil vědění domácích na 2:0. Huddersfield Town na rychlé dva góly nedokázal odpovědět a zaknihoval první porážku v novém ročníku. Třeba ale napsat, že West Ham United byl lepším týmem a premiérové body v sezoně 2017/2018 získal zaslouženě.

Více informací k zápasu

Swansea City - Newcastle United 0:1

10.09.2017 17:00

Góly: 76. Jamaal Lascelles

Newcastle United si připisuje první venkovní výhru v sezóně. V neděli večer přehrál domácí Swansea nejtěsnějším možným rozdílem, když o vítězství hostů rozhodl čtvrt hodiny před koncem Lascelles.

Utkání přicházelo k životu pozvolně, v prvních minutách se oba celky pouze oťukávaly, do velkých šancí se ale ani jeden mančaft nedostal. První možnost, která stála opravdu za řeč, přišla po pětadvaceti minutách hry. Po dlouhém pasu se uvnitř pokutového území dostal k zakončení Murphy, ovšem v krkolomné pozici pálil vysoko nad. Po půlhodině hry měl největší šanci první půle na hlavě Joselu, ovšem jeho umístěnou hlavičku dokázal parádním reflexivním zákrokem Fabianski posunout na rohový kop. O minutu později pak ještě Merino vyděsil svým skokem v pokutovém území hráče i fanoušky, hlavní rozhodčí však zcela správně zůstal ledově klidný.

Těsně před pauzou konečně zahrozili i domácí - střelu Ayewa ze střední vzdálenosti však Elliot v klidu zlikvidoval. Po rohovém kopu se následně nejvýše vyšplhal Mawson, ovšem své zakončení do správného prostoru nenasměroval.

V druhém dějství to byli domácí fotbalisté, kteří byli dlouho ti aktivnější - Elliota nejprve vyplašil střelou z úhlu Carroll, o chviličku později měl úvodní gól na kopačce Abraham, který se vyhnul i brankáři hostí, ovšem jeho střelu na brankové čáře zblokoval Lascelles.

A byl to právě stoper hostujícího týmu, který se stal hrdinou duelu. Zatímco na jedné straně brance zabránil, na té druhé ji sám vstřelil - patnáct minut před koncem si naskočil na centr Richieho a hlavičkou vsítil jedinou branku zápasu. V závěru se ještě pokusil odpovědět Narsingh, ovšem s jehou střelou si Elliot poradil - Newcastle tak ve Walesu vyloupil všechny tři body.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Crystal Palace 1:0

10.09.2017 14:30

Góly: 3. Chris Wood

Trápení Crystal Palace nezná konce. Londýňané krom čekání na první body protahují také čekání na první ligovou trefu. Je tak docela dobře možné, že Franka de Boera už na lavičce Orlů příští týden neuvidíme.

Burnley přitom nepodalo nikterak znamenitý výkon, na branku svého soupeře vyslalo jen dva přesné projektily, ovšem i to domácím stačilo na zisk všech tří bodů.

Klíčový moment celého zápasu přitom přišel už po pouhých třech minutách hry a hosté se při něm takříkajíc sami střelili do vlastní nohy. To si záložník Lee chtěl vypomoci zpětnou přihrávkou, jenže ji nasměroval tak nešikovně, že do samostatného nájezdu poslal útočníka Wooda. Ten si počínal chladnokrevně a precizním obstřelem nedal Hennesseymu vůbec žádnou šanci zasáhnout.

Palace přitom na tragický start zareagovali velmi dobře a odpovědět mohli hned z následující akce. Po rohovém kopu se k přízemní střele dostal stoper Dann a jeho pokus musel až na brankové čáře vykopávat jeden z obránců. O chviličku později o sobě dal také Benteke, který ale centr Townsenda nakonec nasměroval těsně vedle levé tyče. Atraktivní desetiminutovku uzavřel Vokes, jehož hlavička si ale prostor mezi třemi tyčemi také nenašla.

V následující pasáži hra přece jenom ubrala na atraktivitě, převážná většina dění se odehrával uprostřed pole a brankáři museli být v pohotovosti jen zřídkakdy. Po jednom z rohových kopů hlavičkoval těsně mimo McArthur, to ale bylo z první půle vše.

Ve druhém dějství se velmi dlouho vůbec nic nedělo - jestliže výkon hostí v první půli nebyl špatný, v poločase druhém to byl už totální zmar. Nebezpečnější možnost si hosté vypracovali až dvacet minut před koncem, ovšem hlavička střídajícího Lumeky byla zblokována nad. Vyrovnat mohl posléze i Schlupp, který ovšem z hranice pokutového území branku vysoko přestřelil.

Jednoznačně největší šance k vyrovnání si hosté schovali na posledních deset minut. Nejprve se po přihrávce Pucheona dostal sám před brankáře Popa Benteke, jenže ani tentokrát jej prostřelit nedokázal. Stejně dopadl i Dann, který se po rohovém kopu dostal k dalšímu zakončení a světě div se, i tentokrát jeho pokus vykopl obránce z brankové čáry. A když tentýž hráč po centru Cabayeho minul i ze dvou metrů, bylo nad slunce jasné, že tři body tentokrát zůstanou na domácí půdě.

Více informací k zápasu

Stoke City - Manchester United 2:2

09.09.2017 18:30

Góly: 43. Eric Choupo-Moting, 63. Eric Choupo-Moting - 45. Marcus Rashford, 57. Romelu Lukaku

Už ani Rudí ďáblové nejsou stoprocentní. Může za to remíza na půdě Stoke, kde celek Joseho Mourinha nejprve zvládl otočit nepříznivé skóre, aby jej následně o tříbodový zisk připravil nepohlídaný rohový kop.

Stoke zápas zahájilo bez bázně a hany a v prvních minutách představoval ten aktivnější celek - krom střel ze střední vzdálenosti si však žádnou výraznější příležitost na své konto nepřipsalo. To United se rozjížděli postupně, s přibývajícím časem však získali územní převahu, ovšem dlouho ji nemohli přetavit v žádné nebezpečnější zakončení. Mezihra tak trochu vázla a vážnější příležitosti přicházeli pouze po dlouhých míčích za obranu - nejprve pálil vedle Rashford, později musel střelu Lukaka vyrážet Butland a brankář domácího celku musel ještě zakročit po další chytré přízemní střele Rashforda.

Skóre se však měnilo poprvé na druhé straně - ofsajdovou past hostí překazil zapomenutý Baily, za záda Darmiana se tak snadno dostal Diouf, který stříleným centrem našel Choupo-Motinga, který zblízka překonal De Geu. Z vedení se však Hrnčíři neradovali příliš dlouho, neudrželi jej totiž ani do poločasu. Jeden z rohových kopů totiž na bližší tyči prodloužil Matič, načež se na tyči zadní prodral k hlavičce Pogba a od něj míč putoval do Rashforda a následně do sítě.

Zkraje druhé půle United dokonali obrat ve skóre - Allen ztratil míč ve středu pole, rychlý brejk pak vyřešil Mchitarjan kolmicí na zcela osamoceného Lukaka, který nadvakrát překonal Butlanda. Manchester United však byl až překvapivě nedůsledný v defenzivě - po hodině hry se do obrovské šance dostal Jesé, jehož zakončení senzačním zákrokem vytáhl De Gea na rohový kop. Po něm už ale byl stav opět nerozhodný - Jones totiž neuhlídal Choupo-Motinga, který hlavičkou z malého vápna srovnal na 2:2.

Hosté se s bodem spokojit nechtěli a v závěru ještě měli příležitosti strhnout vítězství na svou stranu. Po centru Valencii však Lukaku trestuhodně přestřelil a v nastavení zase po nešťastném odrazu od Zoumy vytasil parádní reflexivní zákrok Butland, čímž svému celku zachránil cenný bod.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - AFC Bournemouth 3:0

09.09.2017 16:00

Góly: 6. Danny Welbeck, 28. Alexandre Lacazette, 50. Danny Welbeck

Po dvou prohrách na hřišti soupeře potřeboval Arsenal znovu zabrat a stejně jako v zahajovacím duelu sezony proti Leicesteru si diváci na Emirates Stadium mohli užít brzký gól zásluhou Dannyho Welbecka. Útočník Arsenalu pak asistoval u branky Alexandra Lacazetta a po změně stran přidal sám ještě jednu trefu, díky čemuž Kanonýři suverénně zvítězili 3:0, přestože museli závěr utkání dohrávat o desíti vinou zranění střídajícího Coquelina. Bournemouth podal žalostný výkon a nadále čeká na první bod v sezoně.

Uběhlo sotva pět minut, když Sead Kolašinac prchnul po levé straně a naservíroval do pokutového území perfektní centr na hlavu Dannyho Welbecka. Přestože anglický forvard nedokázal míč trefit čistě, na překonání Asmira Begoviče to stačilo i tak.

Zatímco hosté se v prvním poločase marně hledali, Arsenal zůstával při chuti. Blízko měl k navýšení náskoku Mesut Özil z přímého kopu, avšak Begovič předvedl výtečný zákrok a dokázal střelu německého záložníka vytěsnit na roh. V osmadvacáté minutě už ale ani bosenský dlouhán nedokázal zabránit dalšímu gólu ve své síti. Vše odstartovala Özilova průniková přihrávka, kterou nedokázal vypíchnout Nathan Aké, kvůli čemuž se v přečíslení ocitlo duo Welbeck-Lacazette a po rychlé narážečce francouzský forvard skóroval parádní ranou pod břevno zpoza šestnáctky.

Osm minut před odchodem do kabin mohl Alexander Lacazette skórovat ještě jednou, když Welbeck stihl zablokovat Begovičův odkop, ale gólman Bournemouthu stihl své zaváhání napravit a Lacazetův pokus na poslední chvíli zachytil. Přesto mohli být domácí s první půlí plně spokojení, zatímco Eddieho Howea čekal v kabině kus práce.

Hned dvě minut po změně stran mohl anglickému manažerovi zlepšit náladu Jermaine Defoe, ovšem svou hlavičku nasměroval pouze do tyče. Místo zdramatizování skóre tak v padesáté minutě bylo o vítězi rozhodnuto, neboť se po Goslingově selhání ve středu pole podruhé v zápase prosadil Danny Welbeck. Tentokráte reprezentant Albionu ukázal výtečné zakončení levačkou, když po Ramseyho přistrčení křižnou přízemní ranou poslal míč přesně k tyči.

V šedesáté minutě mohl Welbeck potvrdit titul muže zápasu dokonáním hattricku, ovšem jeho technické zakončení obloučkem nakonec skončilo těsně vedle. Zdálo se, že Arsenal již bude zápasu dominovat až do konce, obzvláště s nasazením Alexise Sáncheze s Olivierem Giroudem, avšak třetí střídající Francis Coquelin si nešťastně přivodil svalové zranění a musel odstoupit bez další náhrady v červeném dresu.

Až v posledních minutách během početní převahy dokázali hosté soupeře zatlačit, ovšem vyjma jedné Moussetovy hlavičky mohl být Petr Čech v klidu. Arsenal si tak pohodlně došel pro vítězství 3:0, které Kanonýrům před nadcházejícím výjezdem na půdu Chelsea rozhodně prospěje. To Bournemouth zůstává nadále bez bodu předposlední.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - West Bromwich Albion 3:1

09.09.2017 16:00

Góly: 45. Pascal Groß, 48. Pascal Groß, 63. Tomer Hemed - 77. James Morrison

West Bromwich Albion byl v úvodu ročníku milým překvapením. Tým Tonyho Pulise doposud neprohrál a na body si brousil zuby taky na hřišti nováčka. Brighton naopak získal v prvních třech kolech jenom jeden bod a vítězství potřeboval jako sůl.

V základní sestavě Seagulls dostal příležitost německý útočník Gross, který ji chytil za pačesy. Téměř to vypadalo, že první poločas skončí bez branek. Těsně před jeho závěrem se k míči dostal již zmíněný Pascal Gross a poslal nováčka do vedení.

Tři minuty po začátku druhého poločasu vyprodaný stadion bez výjimky skandoval jméno tohoto německého zakončovatele, protože se do střelecké listiny zapsal podruhé. West Bromwich nevěděl, co má hrát.

Nastala minuta číslo 63, když si na skvělý centr zaběhl domácí Tober Hemed a skóre upravil již na 3:0. V té chvíli bylo každému jasné, že The Baggies už bodovat dnes nebudou. Konečný výsledek zpečetil Oliver Burke z WBA, který skóroval na 3:1.

Více informací k zápasu

Everton FC - Tottenham Hotspur 0:3

09.09.2017 16:00

Góly: 28. Harry Kane, 42. Christian Eriksen, 46. Harry Kane

Tottenham zvládl těžký výlet na půdu Evertonu skutečně na jedničku. V Goodison Parku jasně dominoval, domácí skoro k ničemu nepustil a v ofenzivě mířili jeho hráči hned třikrát přesně.

Úvod utkání přitom byl ještě poměrně vyrovnanou záležitostí, v Liverpoolu byl vidět docela otevřený fotbal a s první vážnější šancí přispěchali domácí - po kombinaci Martiny s Rooneym se v solidní pozici objevil Ramirez, ovšem svůj pokus nasměroval mimo tři tyče. Hosté odpověděli o pár minut později, kdy Dele Alli sklepl míč pro Eriksena, který mířil necelý metr vedle pravé tyče Pickforda.

Po půl hodiny hry se hosté konečně dostali do vedení. Po rohovém kopu se mimo pokutové území dostal k balónu Harry Kane, kterému plánovaný centr uletěl tak šikovně, že zapadl za záda Pickforda. Anglický brankář ve službách Evertonu si tento kousek za rámeček jistě nedá.

Everton se z tohoto direktu nedokázal otřepat a těsně před pauzou bylo ještě hůř. Centr Alliho z pravé strany totiž Martina nedokázal odvrátit, tudíž se ke střele dostal Davies, jehož střelu brankář domácích vyrazil jen před Eriksena, který následně prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Jakékoliv sny o obratu Karamelek vzaly za své hned po minutě druhého poločasu. To totiž centr Daviese do sítě usměrnil opět kanonýr Kane a bylo takříkajíc vymalováno.

Navýšit vedení mohla o chvilku později dvojice Alli - Kane, oba pokusy těchto hráčů však Pickford dokázal zneškodnit. Zbývající čas toho už moc atraktivního nenabídl - hráči domácích byli naprosto opaření a nezmohli se již na žádný odpor, zatímco Tottenham pohodlně kontroloval své vedení. Utkání tak bez většího vzruchu dospělo ke konečnému skóre 3:0 pro hosty.

Více informací k zápasu

Leicester City - Chelsea FC 1:2

09.09.2017 16:00

Góly: 62. Jamie Vardy (pen.) - 41. Álvaro Morata, 50. N'Golo Kanté

Fotbalisté Leicesteru City se na mistra ligy připravili velice dobře a od úvodu moc rozumně bránili. Chelsea mněla s poctivou defenzivou Foxes veliký problém. Domácí se do ofenzivy pouštěli jen málo, ovšem když byli v útoku, obrana The Blues měla co dělat. V prvním poločase se celkově hrál vyrovnaný fotbal, i když nebezpečnější byla Chelsea.

Odměna pro anglického šampiona přišla krátce před koncem první části hry. Do černého se trefil hlavou španělský kanonýr Alvaro Morata. The Blues měli do přestávky možnost přidat taky další branku, ale stav se již nezměnil.

Leicester se snažil srovnat, ale v útoku se mu absolutně nedařilo a přišel trest. Velice šikovně z dálky vypálil N'Golo Kanté a Chelsea již vedla o dva přesné zásahy. Následně se zápas zdramatizoval, když hosté faulovali ve vápně a Jamie Vardy snížil stav utkání na 1:2.

The Foxes žili až do konce zápasu a hráli na hranici rizika. Hosté se dostávali do brejků, ale skórovat nedokázali. V nastaveném čase druhé půle téměř domácí vyrovnali, ale branka již nepadla a Modří si zapsali důležité tři body.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Watford FC 0:2

09.09.2017 16:00

Góly: 38. Abdoulaye Doucouré, 66. Daryl Janmaat

The Saints byli proti The Hornets favoritem zápasu, ale Premier League opět ukázala, že je absolutně nepředvídatelná a přináší velice zajímavé výsledky. Absencemi zmítaný Watford cestoval na jih Anglie skromně, ale nakonec zaslouženě slavil úspěch.

První poločas byl z obou stran opatrný a týmy si dávaly veliký pozor na to, aby se v defenzívní činnosti nedopustily žádné chyby. Důsledkem byl fakt, že jsme nebyli svědky velikého počtu šancí. Skóre zápasu otevřel v 38. minutě hostující Abdoulaye Doucoure, kterého pokus k pravé tyči byl absolutně přesný.

Domácí trenér Mauricio Pellegrino poslal o poločasu na hřiště Dušana Tadiće, protože Svatí museli bezpodmínečně skórovat. The Saints byli po změně stran aktivnější, dařilo se jim Watford dostávat pod tlak, ale nedokázali dat gól.

Právě naopak. V 66. minutě se do střelecké listiny zapsal Daryl Janmaat, který prudce vystřelil z dálky a poslal The Hornets do vedení o dvě branky. Watford hrál v závěru zápasu velice rozumně a domácí neměli téměř žádné šance.

Více informací k zápasu

Manchester City - Liverpool FC 5:0

09.09.2017 13:30

Góly: 24. Sergio Agüero, 45+6. Gabriel Jesus, 53. Gabriel Jesus, 77. Leroy Sané, 90. Leroy Sané

Šlágr čtvrtého kola Premier League nabídl jednoznačnou záležitost - domácí Citizens svého soupeře rozdrtili pěti brankami a posouvají se na průběžnou první příčku. Klíčovým okamžikem bylo jednoznačně vyloučení Maného těsně před poločasovou pauzou.

Úvodní minuty přitom vůbec nenaznačovaly, že by hosté měli odjet s debaklem. Naopak byl to právě Liverpool, který působil jistějším dojmem a průběh utkání měl po většinu času pod kontrolou. Celek Pepa Guardioly měl problémy se zakládáním svých útočných akcí a v defenzivě nepůsobila příliš jistě dvojice Otamendi - Mendy.

Právě pravá strana hostů obraně City zle zatápěla - aktivní Salah svým strážcům několikrát pláchl, ovšem zuby si vylámal ve finální fázi, kdy ani jednou ze tří případů nedokázal najít svého spoluhráče. První branka zápasu pak přišla jako blesk z čistého nebe - ze středu pole načasoval parádní kolmici De Bruyne, hostující stopeři vůbec nezachytili náběh Agüera, který si tváří tvář Mignoletovi počínal chladnokrevně.

Na druhé straně mohl kontrovat Salah, ten ale svůj únik zakončil předvídatelným obstřelem, který Ederson pohodlně zlikvidoval. Pět minut před poločasovou pauzou pak přišel klíčový okamžik celého utkání - Sadio Mané se dostal za obranu domácích, proti němu vyběhl brankář domácího celku a hostující forward ve snaze zahrát balón zdvihl svou nohou proklatě vysoko, a to dokonce tak, že svými kolíky orazítkoval obličej brankáře Edersona. Když sudí Moss vytáhl červenou kartu, pravděpodobně to vůbec nikoho nepřekvapilo.

City svou početní výhodu využili už do konce první půle - nejprve jejich radost překazilo ofsajdové postavení Jesuse, tentýž hráč si však jen o pár chvilek později ofsajdovou linii pohlídal dokonale a hlavičkou z malého vápna nedal Mignoletovi pražádnou šanci.

Druhý poločas už se nesl ve znamení hry kočky s myší - Citizens využívali své početní převahy, svého rivala jasně přehrávali a v podstatě jej nepouštěli z vlastní poloviny. Po pěti minutách Etihad vybuchl potřetí, ačkoliv po pár sekundách zjistil, že předčasně, jelikož ani Agüerův gól nemohl být uznán pro ofsajdové postavení. Jenže Liverpool byl nepoučitelný a již o pár sekund později se do dalšího samostatného nájezdu řítila dvojice Agüero - Jesus. Prvně jmenovaný vybídl ke skórování do prázdné branky svého brazilského kolegu a bylo to o tři branky.

Na poslední patnáctiminutovku si svěřenci Pepa Guardioly schovali ještě další dva zásahy a o oba se postaral Sané. Nejprve po centru Mendyho prostřelil Mignoleta na bližší tyči, v nastaveném čase se pak prosadil parádní ranou zpoza šestnáctky a stanovil tak konečnou podobu výsledku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester United431012:210
2.Manchester City431010:210
3.Chelsea FC43018:59
4.Watford FC42207:38
5.Tottenham Hotspur42117:37
6.Huddersfield Town42114:27
7.Burnley FC42115:47
8.Liverpool FC42118:87
9.West Bromwich Albion42114:47
10.Newcastle United42024:36
11.Arsenal FC42027:86
12.Stoke City41214:45
13.Southampton FC41213:45
14.Brighton & Hove Albion41123:54
15.Swansea City41122:54
16.Everton FC41122:64
17.Leicester City41036:83
18.West Ham United41034:103
19.AFC Bournemouth40041:80
20.Crystal Palace40040:70

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (853)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele