Premier League - souhrn 38. kola

21.05.2017, 17:57
Komentáře a souhrny
Liverpool porazil Middlesbrough 3:0 a udržel čtvrtou pozici před Arsenalem, jemuž nepomohl ani triumf nad Evertonem. Manchester City rozprášil Watford, ještě hůře dopadl Hull, na jehož půdě řádil Tottenham. Chelsea zakončila mistrovskou sezonu vysokou výhrou nad Sunderlandem...

Arsenal FC - Everton FC 3:1

21.05.2017 16:00

Góly: 8. Héctor Bellerín, 27. Alexis Sánchez, 90+1. Aaron Ramsey - 58. Romelu Lukaku (pen.)

Ani brzké vyloučení Laurenta Koscielného nezabránilo londýnskému Arsenalu, aby se s letošním ročníkem Premier League rozloučil vítězně. Trefy Bellerína, Sáncheze a Ramseyho sice stačily na povedený triumf nad Evertonem v poměru 3:1, jenže výhry Liverpoolu i Manchesteru City v souběžně hraných zápasech znamenají, že se Arsenal z pátého místa zúčastní v příštím roce pouze Evropské ligy.

První půle nabídla od samého úvodu bláznivou podívanou a domácí fanoušci měli co dělat, aby jim při sledování průběžných výsledků Manchesteru City s Liverpoolem na trávníku nic neuniklo. Arsenalu se povedlo otevřít skóre hned v osmé minutě, kdy po dobré akci Özila po levé straně Danny Welbeck trapně promáchl z bezprostřední blízkosti před odkrytou brankou, avšak míč se jeho s nechtěným přispěním dostal k nohám Héctora Bellerína, jenž přece jenom skóroval.

Výtečný vstup Kanonýrů do utkání však nabral vážnou trhlinu jen šest minut nato. Laurent Koscielny totiž hrubě neodhadl načasování svého zákroku na unikajícího Valenciu a za nešetrný skluz uviděl od rozhodčího Olivera nekompromisní červenou kartu. Francouzský stoper tak navíc bude chybět i v nadcházejícím finále FA Cupu proti Chelsea.

Doposud matní hráči Evertonu se s nenadálou početní výhodou začali více osmělovat, ovšem stále si v defenzivě neodpouštěli nepochopitelné zkraty. Jeden takový přišel krátce před odehranou půlhodinou hry, kdy po zablokované ráně Alexise Sáncheze přestali hosté hrát, snad v domnění, že Danny Welbeck se v tu chvíli nacházel v postavení mimo hru. Hra však pokračovala dále a anglický forvard jednoduchou zpětnou přihrávkou připravil Alexisovi šanci na další střelecký pokus z ještě výhodnější pozice a rázem na ukazateli skóre svítil stav 2:0.

Zbytek úvodní pětačtyřicetiminutovky se vyznačoval tlakem evertonským a zoufalým bráněním domácích na poslední chvíli, které podpořil sérií kvalitních zákroků i Petr Čech. Do kabin se tak odcházelo za dvoubrankového vedení Arsenalu, které však přicházelo vniveč, neboť Manchester City i Liverpool ve svých souběžně hraných zápasech rovněž drželi vedení.

Krátce po změně stran umocnil zmar příznivců Arsenalu Gabriel, jenž si při obranném zákroku smolně poranil koleno a musel v bolestech opustit hřiště na nosítkách. Arséne Wenger se tak rázem musel spolehnout na zkušenosti Pera Mertesackera, který za celou sezonu neodehrál ani minutu. K brazilskému obránci se posléze připojil i Alexis Sánchez, jehož viditelně trápil zadní stehenní sval, a tak jej s vidinou zmíněného finále FA Cupu Arséne Wenger raději neprodleně stáhl výměnou za Alexe Iwobiho.

V sedmapadesáté minutě ještě přitížil domácím Rob Holding, jehož nešikovnou hru rukou ve vlastní šestnáctce potrestal James Oliver odpískáním pokutového kopu, který Romelu Lukaku s přehledem proměnil. Šancí na obou stranách přibývalo i nadále, avšak Özil, Iwobi, Welbeck i Lukaku v dobrých pozicích selhali a trefu Ennera Valencii rozhodčí neposvětil kvůli okatému faulu ekvádorského útočníka.

Místo závěrečného tlaku hostí sahal Arsenal po pojištění těsného náskoku, což se nakonec také povedlo. Znovu byl u zrodu gólové akce aktivní Özil, jenž po individuálním průniku po levé straně vybídl k zakončení Aarona Ramseyho a velšský záložník skvostnou ranou do horního růžku vstřelil svůj vůbec první ligový gól. Kanonýři tedy dovedli utkání do vítězného konce, avšak vzhledem k nepříznivým výsledkům konkurence zůstávají na páté příčce a poprvé za éry Arséna Wengera se do nadcházejícího ročníku Ligy mistrů nepodívají.

Více informací k zápasu

Burnley FC - West Ham United 1:2

21.05.2017 16:00

Góly: 23. Sam Vokes - 27. Sofiane Feghouli, 72. André Ayew

V duelu dvou týmů z dolní poloviny tabulky mezi Burnley a West Hamem zvítězili hostující Kladiváři, kteří se tak v tabulce lehce posunuli na konečné jedenácté místo. Naopak Clarets po dnešním špatném výkonu klesli na konečnou šestnáctkou příčku.

Úvod utkání mnoho fotbalové krásy nenabídl a zápasu pomohl až gól z 23. minuty, kdy se prosadil domácí Sam Vokes. Hlavní útočná hrozba Burnley si naběhla na přízemní centr Andreho Graye a z malého vápna překonala bezmocného brankáře Adriána.

Jenže domácím vedení vydrželo pouhé čtyři minuty. Přihrávku Fernandese André Ayew efektní i efektivní patičkou posunul mezi obránci na Sofiana Feghouliho a ten křížnou střelou na zadní tyč nedal Heatonovi nárok zasáhnout. Clarets mohl těsný náskok ještě v první půli vrátit Andre Gray, avšak jeho drobná teč po Braddyho centru nasměrovala míč těsně vedle brány.

Rozhodující gól padl až v pozdější fázi druhého poločasu. Fernandesovu dělovku ještě Tom Heaton vyrazil na břevno, odražený míč ale už neměl problém hlavou dorazit do odkryté brány André Ayew. West Ham poté mohl ještě svůj náskok několikrát navýšit, blízko gólu byl například šest minut před koncem Manuel Lanzini, jeho přímý kop se ovšem mezi tři tyče nevešel.

Na Turf Moor navzdory dnešní porážce může se sezónou panovat spokojenost, cíl - záchrana - byl splněn. Naopak West Ham by se v tabulce určitě rád viděl výše a do příštího ročníku toho bude muset hodně zlepšit, aby zabojoval o vysněné pohárové příčky.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Sunderland AFC 5:1

21.05.2017 16:00

Góly: 8. Willian, 61. Eden Hazard, 78. Pedro, 90. Michy Batshuayi, 90+3. Michy Batshuayi - 3. Javi Manquillo

Zakončení sezóny dopadlo pro šampiony podle představ. Fotbalisté Chelsea porazili Sunderland 5:1 a kromě žízně na pozápasové oslavy titulu si udělali i perfektní tečku za povedeným ročníkem. Blues museli otáčet, gól Manquilla však postupně vymazali Willian, Hazard, Pedro a dvakrát Batshuayi. Po 26 minutách se navíc se Stamford Bridge symbolicky rozloučil kapitán John Terry.

Legenda Chelsea a jeden z nejlepších obránců historie Premier League nastoupil s kapitánskou páskou od úvodní minuty, než ho za potlesku tribun vyprovodila Guard of Honor složená z jeho spoluhráčů.

V té době už Stamford Bridge vidělo dva góly, hned ve třetí minutě se trefil Javier Manquillo, k němuž se odrazil míč po přímém kopu. Ve vápně se zjevil sám a pohotově zavěsil pod víko. Za dalších pět minut se ale na opačné straně po dobré kombinaci dostal k míči na zadní tyči Willian a tvrdou ranou vyrovnal.

Chelsea další minuty úřadovala, Costa i Hazard těsně nedosáhli na míč před prázdnou brankou, Marcos Alonso zase pálil do Pickforda. Nejaktivnější byl ale Willian, jenž ještě do pauzy dvakrát nebezpečně pálil a jen o pár decimetrů netrefil bránu.

Zápas záhy upadnul do podprůměru, moc zajímavého k vidění nebylo a po pauze tenhle trend pokračoval. Courtoise, oficiálního držitele Zlaté rukavice pro gólmana s největším počtem čistých kont, prověřil po rohovém kopu Rodwell, ale přeci jen se vítězné branky dočkala Chelsea.

Po hodině hry se dostali do protiútoku Diego Costa s Edenem Hazardem, belgický křídelník převzal míč ve vápně a levačkou překonal Pickforda. Finální pojistku rekordního 30. vítězství v této sezóně přidal čtvrt hodiny před koncem Pedro po minele Joleona Lescotta.

Do dobré střelecké pohody se v posledních týdnech dostal Michy Batshuayi, jenž ostatně minulý pátek pro Chelsea na půdě WBA definitivně vyhrál titul. Dnes mu ke dvěma trefám stačily tři minuty, první branku vstřelil v poslední minutě základní hrací doby po chybě obrany Sunderlandu a přihrávce Pedra. Tu druhou přidal v nastaveném čase, kdy si v již uvolněném tempu doběhl s míčem do šestnáctky a zakončil na zadní tyč.

Více informací k zápasu

Hull City - Tottenham Hotspur 1:7

21.05.2017 16:00

Góly: 66. Samuel Clucas - 11. Harry Kane, 13. Harry Kane, 45+2. Dele Alli, 69. Victor Wanyama, 72. Harry Kane, 84. Ben Davies, 87. Toby Alderweireld

Kdyby tak Harry Kane svou formu načasoval o něco lépe, možná by Tottenham mohl být Chelsea ještě nepříjemnějším soupeřem. Jen před třemi dny sestřelil Leicester čtyřmi góly, v neděli pak anglický kanonýr zakončil sezónu hattrickem, kterým svému klubu pomohl ke kruté výhře 7:1 nad již sestupujícím Hullem. Pro Spurs tento debakl nic neřeší, Kane si však suverénně pojistil korunu pro krále střelců - během celého ročníku nasázel fantastických 29 branek.

Takovou porci v historii Premier League (v systému 20 týmů a 38 zápasů) dokázali nastřádat jenom Alan Shearer, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez (všichni 31), Kevin Philips, Thierry Henry, Robin van Persie (všichni 30) a Didier Drogba (29). Harry Kane se tak přidal do skutečně vytříbené společnosti.

Dnes už zřejmě největší hvězda Albionu zahájila svou honbu za druhou Zlatou kopačkou v řadě velmi záhy. Po deseti minutách hry převzal na kruhu míč od Eriksena a levačkou vyslal na bránu přízemní ránu přesně k tyči. Ten rozvlnil síť - stejně jako za pouhé dvě minutky, kdy Harry Kane sklepl do sítě zpětnou přihrávku Trippiera.

Psychika již tak rozloženého Hullu šla do kytek v nastaveném čase první půle. Dier vybojoval míč ve středu pole, Kane vyslal do vápna Sona, ale ten si za sebou všiml lépe postaveného Dele Alliho. Ten se zachoval nemilosrdně a svým osmnáctým gólem v sezóně zvýšil už na 3:0.

Do druhého dějství nastoupil Tottenham až příliš uvolněně a v šestašedesáté minutě ho Tigers potrestali. Vertonghen chyboval, Sam Clucas předal Niassému, ale ve vápně se k němu míč vrátil. Ryšavý záložník pak domácím fanouškům dal alespoň maličký důvod k radosti, když i přes snahu blokujících Diera s Alderweireldem propasoval míč do sítě.

Jenže závěrečná dvacetiminutovka patřila zcela jednoznačně Tottenhamu. Wanyama uklidil do sítě fantastický přímý kop Eriksena a po chvíli završil v samostatném úniku svůj hattrick Harry Kane. Závěr už byl pouze symbolický - parádně se trefil ještě Ben Davies a na konečných 7:1 uzavřel po centru Trippiera stoper Toby Alderweireld.

Hull se tak dost nedůstojným způsobem rozloučil s Premier League, v příští sezóně se v urputných vodách Championship bude pokoušet o rychlý návrat. Ne tak Marco Silva, jenž kývnul na nabídku Watfordu a i na podzim se na jeho sympatické metody můžeme těšit.

Více informací k zápasu

Leicester City - AFC Bournemouth 1:1

21.05.2017 16:00

Góly: 51. Jamie Vardy - 1. Junior Stanislas

Leicester City se rozloučil s přízviskem obhájce ligového titulu remízou proti Bournemouthu. Konečný výsledek 1:1 po gólech Stanislase s Vardym nahrává hostům, kteří se tak udrželi před svým nedělním soupeřem a letošní ročník Premier League zakončí na výborném devátém místě. Zato na Leicester zbyla až dvanáctá příčka.

Navzdory nedávnému debaklu 6:1 od Tottenhamu ve čtvrteční dohrávce panovala na King Power Stadium sváteční atmosféra. Své dost možná udělalo i gesto klubového majitele Vichaie Srivaddhanaprabhy, který pro všechny příchozí fanoušky nachystal pivo a klubový program zdarma. Přestože výkony Foxes v domácí soutěži zůstaly za očekáváním, čtvrtfinálovou účast v Lize mistrů lze stále považovat za značný úspěch a hráčské výkony pod trenérskou taktovkou Craiga Shakespeara šly rovněž nahoru. Přesto byla dobrá nálada diváků podrobena ostrému testu hned v první minutě, neboť už tehdy hosté otevřeli skóre.

U zrodu gólové akce byl Lys Mousset, jenž přetlačil Christiana Fuchse a vlétl do pokutového území. Po několika následných odrazech míče se nakonec k zakončení dostal Junior Stanislas a ve vyložené šanci z bezprostřední blízkosti poslal Cherries do vedení. Reakce zaskočeného Leicesteru nepřicházela až do závěru první půle a hru bezpečně kontrolovali hosté s míčem na kopačkách. Kasper Schmeichel měl dokonce plné ruce práce, aby udržel pouze jednobrankové manko při ráně Dana Goslinga.

Poslední minuty před poločasovou přestávkou ještě hosté ustáli díky defenzivním zákrokům na poslední chvíli ze strany Cooka s Danielsem, ovšem po změně stran se již srovnání skóre nevyvarovali. Islam Slimani sklepl hlavou dlouhý Chillwellův centr k Jamiemu Vardymu, jenž zabořil míč do sítě a bez jakékoli oslavy zamířil zpět na polovinu hřiště s cílem dokonat obrat. Ten se také anglickému forvardovi málem povedlo dokončit jen chvíli nato, jenže jeho druhý gól odpoledne rozhodčí neuznali kvůli domnělému postavení mimo hru.

Tlak domácích s blížícím se koncem utkání neustával a brankář Ryan Allsop měl co dělat, aby si poradil s pokusy aktivního dua Vardy - Slimani. Když pak druhý jmenovaný šest minut před vypršením základní hrací doby z pouhých několika metrů hlavou přestřelil, skončilo utkání ke spokojenosti Bournemouthu remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Middlesbrough FC 3:0

21.05.2017 16:00

Góly: 45+1. Georginio Wijnaldum, 51. Philippe Coutinho, 56. Adam Lallana

Konec dobrý, všechno dobré. Povedlo se! Honba Liverpoolu za umístěním mezi čtyřmi nejlepšími týmy Premier League skončila úspěšně a Jürgen Klopp si může hlasitě oddechnout. V posledním kole Reds porazili již jistě sestupující Middlesbrough hladce 3:0 a v konečné tabulce jim patří čtvrtá příčka zajišťující účast v předkole Ligy mistrů. Boro zakončuje nováčkovský ročník na předposlední pozici s propastnou dvanáctibodovou ztrátou na záchranu.

Svěřencům Steva Agnewa se tak nepovedlo zbavit ani dvou nelichotivých prvenství. Middlesbrough totiž ze všech týmů Premier League vyhrálo nejméně zápasů a také vstřelilo nejméně branek. Především impotence v ofenzivě ostatně stála celek ze severu země setrvání mezi elitou.

V obraně ale byli Gibson, Chambers a spol. velmi obstojní, hned deset týmů ligy inkasovalo více branek než Boro. To se projevilo i proti Liverpoolu, který se na kýženou vítěznou trefu pořádně natrápil. Liverpoolu bez Sadia Maného dlouhodobě chybí přímočarost a než se se závěrem prvního poločasu konečně prosadil Georginio Wijnaldum, vypadalo to s domácími všelijak.

Can mířil nepřesně, stejně tak Sturridge, a to měl Liverpool štěstí, že v té době hrál v plném počtu. Lovren totiž na hranici šestnáctky stáhl Bamforda a sudí Atkinson mohl bez skrupulí vytáhnout červenou kartu a ukázat na penaltový puntík. Nestalo se; naopak v závěru dějství Firmino šikovně sklepl míč Wijnaldumovi, jenž se prohnal do vápna a prudkou ranou k tyči překonal Guzana.

Tenhle gól pak výrazně změnil náladu na hrací ploše. Z Middlesbrough spadla povinnost sveřepě bránit, z Liverpoolu stres a trio Firmino - Lallana - Coutinho předvádělo parádní fotbal. Posledně jmenovaný se hned pět minut po změně stran postavil k přímému kopu a střelou na stranu brankáře Guzana viditelně překvapil.

Třetí pojišťující branku přidal vzápětí Adam Lallana a Anfield Road mohl propuknout v bujaré oslavy. Anglický záložník vedl protiútok po rohovém kopu hostí, a byť se mu nepovedl centr ani následná hlavička, míč se k němu obratem vrátil a tváří v tvář brankáři už neměl sebemenší potíž.

Více informací k zápasu

Manchester United - Crystal Palace 2:0

21.05.2017 16:00

Góly: 15. Josh Harrop, 19. Paul Pogba

Mizerná ligová sezóna Manchesteru United je konečně u konce, stejně jako bizarní tiskové konference Josého Mourinho, který se už nějaký ten pátek toliko soustředí na finále Evropské ligy, že ze sebe není schopen vysoukat ani odpovědi na banální otázky novinářů. Přitom se mohl chlubit, při vítězství 2:0 nad Crystal Palace nasadil nejmladší tým v Premier League v historii klubu - a jeden z debutantů, Josh Harrop, dokonce vstřelil vítězný gól.

Právě Josh Harrop byl spolu s Demetrim Mitchellem, Scottem McTominayem a brankářem Joelem Pereirou jedním ze čtyř debutantů, kteří hned nastoupili v základní sestavě. V závěru se na plac dostal dokonce Angel Gomes, jenž se ve věku 16 let a 263 dnů stal nejmladším Rudým ďáblem v historii Premier League.

Nahradil tak na hřišti i v čele tohoto žebříčku Wayna Rooneyho, jenž s kapitánskou páskou odehrál dost možná poslední zápas na Old Trafford v dresu Manchesteru United. Hned zkraje duelu se legenda anglického fotbalu pokusila přelobovat Hennesseyho, ale branka zůstala neohrožena.

Až když jednadvacetiletý debutant Josh Harrop převzal parádní pas šajtlí od Paula Pogby, mohli se fanoušci začít radovat. V patnácté minutě mladík obtancoval kolem jednoho z nejslabších krajních beků ligy Martina Kellyho a technickou ranou na zadní tyč otevřel skóre.

Jen o čtyři minuty později se nejdražší fotbalista planety prosadil i sám, byť k tomu také potřeboval drobné zaváhání obránce soupeře. Protiútok vedl Jesse Lingard, jenž do šestnáctky Eagles poslal přízemní pas, s nímž si neporadil Joel Ward. Pogba tak mohl uklidit balón mezi nohy Hennesseyho a zvýšit už na 2:0.

Po změně stran se měl co otáčet i gólman United Joel Pereira, jehož pořádně protáhl král vzdušného prostoru Christian Benteke. Míč nakonec orazítkoval tyč. K opravdu těžkému zákroku se mladý branář dostal až čtvrt hodiny před koncem po přímém kopu Milivojeviće. Ten pálil pěkně k tyči, jenže Pereira k míči včas doplachtil a ukryl ho v rukavicích. K výhře United tak pomohl čistým kontem.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Stoke City 0:1

21.05.2017 16:00

Góly: 60. Peter Crouch

Southampton neudělal radost svým fanouškům a v posledním utkání na St. Mary’s Stadium poměrně překvapivě podlehl Stoke. Jediný gól utkání vstřelil po hodině hry Peter Crouch a zajistil tak pro Potters posun v tabulce na celkové jedenácté místo. Southampton navzdory porážce zůstal na osmé příčce, avšak s obrovskou ztrátou na sedmý Everton.

Saints málem první gól zápasu nabídl brankář Jack Butland, po jehož velké minele mohl skórovat Nathan Redmond, avšak trefil pouze tyč. Ještě před tím měl velkou šanci na skórování také hostující Diouf, na brankové čáře ale výborně zasáhl stoper Jošida.

Hostující trenér Mark Hughes po poločasové přestávce změnil rozestavení a přešel zpět na systém se čtyřmi obránci. Tento tah mu přinesl ovoce, neboť právě Geoff Cameron, jenž se přesunul na post pravého obránce, krásným centrem našel Peter Croucha a ten svým typickým způsobem překonal Frasera Forstera. Crouch se díky tomu stal prvním fotbalistou, který v Premier League dosáhl na metu padesáti gólů hlavou.

Southampton se v závěru pochopitelně snažil vyrovnat, jenomže Jack Butland za svá záda dnes míč nepustil. Uzdravená jednička Stoke se blýskla především v 73. minutě, kdy zlikvidovala ránu Stevena Davise i dorážku Jamese Ward-Prowse.

Více informací k zápasu

Watford FC - Manchester City 0:5

21.05.2017 16:00

Góly: 5. Vincent Kompany, 25. Sergio Agüero, 33. Sergio Agüero, 41. Fernandinho, 58. Gabriel Jesus

Letošní sezona Manchesteru City se sice nezařadí k těm úspěšným, ale přinejmenším se s ní Citizens rozloučili ve velkém stylu. Jakékoli obavy o možný propad tabulkou a nejistou účast v příštím ročníku Ligy mistrů rozptýlil tým Pepa Guardioly proti Watfordu hned na úvod utkání, které nakonec ovládl drtivou výhrou 5:0. To Walter Mazzari se s funkcí manažera Hornets loučí velmi neslavně...

Už základní sestava domácích napovídala, že se watfordský kouč rozhodl poslední své poslední utkání na Vicarage Road pojmout vyloženě experimentálně. Vinou početné marodky v defenzivě nenastoupil ani jeden stoper, přičemž obranné trio tvořili beci Holebas s Janmaatem a střední záložník Behrami. Ještě větší rozpaky pak budilo složení lavičky, kde se objevili hned dva náhradní brankáři. Ani kdyby však toto gólmanské trio dalo hlavy dohromady, s lepším výsledkem by něco svedlo jen horko těžko.

Hned v první minutě musel po zkratu obrany Watfordu odvracet José Holebas hlavičku Gabriela Jesúse z brankové čáry a po pěti minutách už Citizens vedli. Nikdo se totiž neráčil hlídat u rohového kopu Vincenta Kompanyho, jenž snadno hlavou uklidil míč do sítě. Pak si vzal hlavni slovo Sergio Agüero. První dvě nadějné šance ještě argentinský forvard neproměnil, ale v třiadvacáté minutě již další komickou vložku domácí defenzivy nekompromisně ztrestal. Autorem nastalé grotesky byl Abdoulaye Doucoré, jenž při snaze převzít míč ve středu hřiště podklouzl a uvolnil tak dálnici kupředu Kevinu de Bruyneovi, jehož následná přihrávka Agüerovi skrze neexistující obranný val Watfordu byla přihrávkou gólovou.

Třináct minut nato pak aktivní Agüero skóroval ještě jednou a po přesném pasu Saného si připsal jubilejní dvacátou ligovou trefu. Během této akce se navíc ke zmaru Watfordu zranil Daryl Janmaat a na trávník tak musel chtě nechtě naběhnout mladíček Andrew Eleftheriou, jehož ještě do přestávky vyškolil Fernandinho a upravil poločasové skóre na hrozivých 4:0 pro Manchester.

Po změně stran se na chvíli domácí přece jen vzchopili a zásluhou Stafana Okaky dokonce přinutili brankáře Caballera k zákroku, ovšem na přelomu hodiny hry se vše vrátilo do zajetých kolejí. Pátý gól v tu chvíli totiž z Agüerova přízemního centru vsítil Gabriel Jesús a vylepšil tak svou špičkovou bilanci sedmi ligových branek v pouhých desíti zápasech. Manchester City tak suverénně potvrdil roli favorita a výhrou 5:0 si pohlídal třetí místo a kvalifikaci do skupinové fáze Ligy mistrů, zatímco Watford se propadl tabulkou až na sedmnáctou příčku.

Více informací k zápasu

Swansea City - West Bromwich Albion 2:1

21.05.2017 16:00

Góly: 72. Jordan Ayew, 86. Fernando Llorente - 33. Jonny Evans

Oslavy záchrany prvoligového statusu proběhly na Liberty Stadium naprosto idylicky. Swansea i se svým spasitelem Paulem Clementem potvrdila výtečnou formu a potřetí v řadě zvítězila, když si vyšlápla i na v posledních týdnech značně uvolněný West Bromwich Albion. Euforii navíc dodal způsob výhry - na konečných 2:1 pro Velšany uzavřel až pět minut před koncem hrdina Fernando Llorente.

Tenhle zápas byl, stejně jako drtivá většina ze závěrečného kola Premier League, tak trochu navíc. O nic nešlo, fotbalisté Swansea by se radši viděli ve vířivkách s šampaňským - tedy na místě, odkud fotbalisté WBA neochotně vylézají k zápasům už dobré dva měsíce. Vždyť od začátku dubna nasbírali v devíti zápasech pouhé dva body a vstřelili tři góly.

Ten závěrečný padl do sítě Kristoffera Nordfeldta, který na závěrečné kolo nahradil v brance Swasnea stabilní jedničku Fabianskiho a hned se musel činit. Po dvaceti minutách čelil ráně Rondóna, ale ta přišla z úhlu a nenadělala mu velké problémy. Teprve když Darren Fletcher rozehrál rohový kop a švédský brankář se k vysokému míči nedostal, mohl Jonny Evans poklidně hlavou otevřít skóre.

Swansea výrazněji zahrozila až v závěru prvního poločasu, kdy Naughtonova pumelice prosvištěla těsně nad Fosterovou brankou. Hned po obrátce měl výtečnou šanci rozhodnout Salomon Rondón, který po chybě Fernándeze běžel sám na bránu. V zakončení mu ale na poslední chvíli zamezil vracející se Leon Britton.

No a pak už se do toho opřel génius Gylfi Sigurdsson. Dvacet minut před koncem rozehrál přímý kop a Llorente hlavou posunul balón před bránu na Jordana Ayewa. Ten svým trkancem prakticky nemohl nezacílit do černého.

Španělský útočník pak v závěru rozhodl dokonce o vítězství, když tentokrát zakončil dle svého zvyku úplně sám. V šestnáctce si udělal prostor a svým patnáctým gólem v sezóně proměnil centr Narsingha z pravé strany. V nastaveném čase pak v zakončení tentokrát zklamal Evans, jehož střelu z těsné blízkosti Nordfeldt vyrazil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC38303585:3393
2.Tottenham Hotspur38268486:2686
3.Manchester City38239680:3978
4.Liverpool FC382210678:4276
5.Arsenal FC38236977:4475
6.Manchester United381815554:2969
7.Everton FC3817101162:4461
8.Southampton FC3812101641:4846
9.AFC Bournemouth3812101655:6746
10.West Bromwich Albion381291743:5145
11.West Ham United381291747:6445
12.Leicester City381281848:6344
13.Stoke City3811111641:5644
14.Crystal Palace381252150:6341
15.Swansea City381252145:7041
16.Burnley FC381172039:5540
17.Watford FC381172040:6840
18.Hull City38972237:8034
19.Middlesbrough FC385132027:5328
20.Sunderland AFC38662629:6924

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1261)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele