Premier League - preview 38. kola

21.05.2017, 08:58
Previews
Anglická liga navazuje závěrečným 38. kolem. První Chelsea jakožto jistý šampion poměří síly s posledním Sunderlandem, který naopak sestupuje. Tottenham čeká utkání s Hullem City, zatímco Man City se představí ve Watfordu. Městský rival United hostí Crystal Palace. Liverpool si to v souboji o pohárové příčky rozdá s Middlesbrough a Arsenal se střetne s Evertonem...
Arsenal FC - Everton FC  (neděle 16:00)
Dokáže Arsenal nemožné a i přes mizernou sezónu se probojuje do první čtyřky? Vyloučené to není a Arséne Wenger ještě stále může svůj nejhorší ročník na lavičce Arsenalu zakončit kýženým umístěním a výhrou v FA Cupu. Paradox, že? Gunners dnes na každý pád musí porazit Everton a doufat, že Liverpool nebo Manchester City v souběžně hraných duelech klopýtnou.

Matematika je kvůli třem proměnným poměrně složitá. Cokoli jiného než výhra Arsenal na devětadevadesát procent vyřadí ze hry, ale ani tříbodový zisk není sám o sobě dostačující. Pro skok mezi první čtyřku potřebují Kanonýři zároveň jakoukoli ztrátu Liverpoolu nebo porážku Manchesteru City.

Ve hře je stále ještě varianta play-off o Ligu mistrů, tento scénář je však takřka utopický. Pro absolutní rovnost bodů i skóre mezi Arsenalem a Liverpoolem by bylo nutné, aby Londýňané doma remizovali s Evertonem 1:1 a Kloppova ekipa zároveň doma prohrála 0:2 s Middlesbrough.

Začít každopádně musí Arsenal sám u sebe. Jeho květnová forma je skvělá, minimálně o dva góly vyhrál všechny čtyři zápasy a tuhle sérii by rád prodloužil i nyní. Everton patrně zas až tak velký odpor klást nebude, o nic mu nejde, na sedmém místě skončí tak jako tak. Skvostnou formou navíc neoplývá ani kanonýr Romelu Lukaku, jenž už čtyři zápasy nedal gól a přišel o první místo v tabulce střelců.

Zápas nejspíš nestihne Laurent Koscielny, jenž má problém s lýtkem, Alex Oxlade-Chamberlain je mimo hru kvůli stehennímu svalu. Ronald Koeman žádné čerstvé trable s marodkou nemá.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.42 - 5.10 - 7.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - West Ham United  (neděle 16:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.40 - 3.13
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Sunderland AFC  (neděle 16:00)
Je to tady, dlouho očekávané finále Premier League, během něhož se odehraje všech 10 zápasů v jediný čas. Velkolepá uzávěrka strhující anglické sezóny nepřinese žádný bláznivý boj o titul, jako třeba v legendárním ročníku 2011/12. Chelsea už má zlato v kapse a hráči se již těší, až loučící se kapitán John Terry převezme po závěrečném hvizdu pohár nad hlavu. Elitní společnosti dá vale i soupeř Blues - Sunderland.

Chelsea si zajistila titul už minulý pátek na hřišti West Bromwiche, kde gólem střídajícího žolíka Michyho Batshuayie zvítězila 1:0 a definitivně odstřihla posledního konkurenta z Tottenhamu. Další dny se nesly v duchu oslav, pivo teklo proudem především do žaludku Diega Costy, který byl jedním z devíti mužů základní sestavy, jenž dostal na pondělní duel s Watfordem (4:3) volno.

Dnes už by měla být sestava Antonia Conteho blíže ideální podobě, byť několik hráčů pravděpodobně dostane volno před blížícím se finále FA Cupu. Vedle Luize, jenž patrně uvolní místo Johnovi Terrymu, by si mohli odpočnout Cahill, Matić nebo Hazard. Mimochodem, legenda Chelsea může v neděli nastoupit k 717. zápasu v modrém dresu.

Guard of Honor postaví novým mistrům symbolicky nejhorší tým Premier League. Sunderland už je na cestě do Championship nějaký ten pátek, a tak si může bez nervů vychutnat atmosféru vyprodaného Stamford Bridge a oslav titulu. Z posledního dvacátého místa už je nedostane ani vítězství. Mentální pohodu může Moyesově družině přinést i skutečnost, že hned 11 hráčů Black Cats je zraněných a utkání bude skutečně spíš rozlučkou než vyhroceným kláním.

Chelsea ale přece jen o něco půjde, má totiž před sebou několik milníků. Ještě nikomu v historii anglické první ligy - v systému s 38 zápasy - se nepovedlo vyhrát hned 30 duelů. Blues jsou momentálně na čísle 29. Navíc můžou v této sezóně vytvořit největší bodový zisk od vlastní mistrovské sezóny 2004/05, kdy Mourinhova parta nasbírala hned 95 bodů. Conte se se svými muži může dostat na 93.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Terry, Aké - Moses, Fábregas, Kanté, Alonso - Pedro, Diego Costa, Willian
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Jones, O'Shea, Koné - Manquillo, N'Dong, Cattermole, Larsson, Oviedo - Borini, Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.09 - 11.70 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - Tottenham Hotspur  (neděle 16:00)
Sestupující Hull City se rozloučí s nejvyšší soutěží v posledním kole soubojem s Tottenhamem, který se v tabulce nemůže posunout výše ani níže stejně jako jeho soupeř a bude oslavovat zisk možná trošku překvapivé druhé příčky. Když Tygři naposledy Spurs skolili, psal se už poměrně vousatý rok 2008.

Protože závěr tohoto ročníku vyšel daleko lépe Swansea, která se s mužstvem kouče Marca Silvy prala o záchranu skoro až do posledního dechu, museli domácí nakonec smutnit, protože v uplynulých třech kolech získali jen jeden bod. A aktuální čtyřbodová ztráta na bezpečnou sedmnáctou pozici je matematicky už nestažitelná.

O hullském sestupu rozhodla asi především mizerná defenzíva, třiasedmdesát inkasovaných branek je v rámci Premier League to nejhorší číslo vůbec. "Chci hráče motivovat, aby se slušně rozloučili se svými fanoušky," sliboval portugalský stratég. "A to i přesto, že hrajeme proti někomu, kdo je v tabulce na skvělém umístění."

Tottenham je ve velké pohodě, malebně si letos vysloužil ocenění vicemistra liga a po právu se účastní základních skupin Ligy mistrů v příští sezóně. To, že jsou hosté v naprosté pohodě, ukázala i čtvrteční dohrávka na půdě Leicesteru, který vypráskali hned šesti góly. Čtyři z nich přitom zaznamenal letos neudržitelný Harry Kane.

Hostující manažer Mauricio Pochettino v podstatě myslel už na budoucnost. A hodně se těší na ročník nový, který by mohl být zlomový. "Budujeme tu velmi zajímavý projekt," pochvaloval si. "Budeme chtít udržet hráče v kondici. Možná budeme prodávat některé hráče, ale buďte v klidu, co se těch klíčových týče. Ti jsou tady šťastní."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.20 - 5.60 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - AFC Bournemouth  (neděle 16:00)
Jak Leicester, tak i Bournemouth si v posledním duelu sezóny mohou vylepšit své umístění - v případě výhry může každý z týmů poskočit do první poloviny tabulky, což by pro oba kluby znamenal úspěch.

Dlouho to vypadalo, že se obhajoba v podání Leicesteru zvrtne v tuhý boj o záchranu, únorová výměna manažera však Lišky zachránila a ti od té doby zachraňují, co se dá. V Champions League se podívaly až do čtvrtfinále, v Premier League se vyšvihly až do klidného středu tabulky. Kaňkou tak může být akorát čtvrteční prohra s Tottenhamem, kterému Leicester podlehl vysoko 1:6.

To Bournemouth může být se svým vystoupením rozhodně spokojený. Už teď je jisté, že se mu povede vylepšit loňské bodové maximum, stejně tak se v tabulce umístí na vyšší pozici, než tomu bylo loni. Ačkoliv se ani svěřenci Eddieho Howea v průběhu roku nevyhnuli menší krizi, nakonec je to příliš trápit nemusí.

Leicesteru se proti hostům příliš nedaří - ve třech duelech v rámci Premier League je totiž ještě neporazil a podařilo se mu vstřelit jen jeden jediný gól. Hlavní postavou hostů je pak rozhodně Joshua King, který letos nasázel už 16 ligových branek.

Co se absencí týče, domácím bude chybět stoper Robert Huth, který se stále nezotavil ze zranění nohy. Naopak Andy King by již měl být k dispozici poté, co vyléčil natažený stehenní sval. Wes Morgan, Danny Drinkwater a Nampalys Mendy však zůstávají na listině zraněných. Bournemouthu se naproti tomu vrací Dan Gosling a Andrew Surman, ovšem nepomůže jim dvojice Benik Afobe a Lewis Cook.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.95 - 4.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Middlesbrough FC  (neděle 16:00)
O majiteli titulu je sice v Premier League již s předstihem rozhodnuto, ovšem postavení klubů na chvostu první čtyřky skýtá stále jisté napětí i v posledním osmatřicátém kole. Mezi třetím Manchesterem City a pátým Arsenalem totiž leží pouze tříbodová ztráta, přičemž mezi tyto dva celky je ještě vklíněn Liverpool, který čeká domácí zápas s již sestupujícím Middlesborough. Pokud se družina Jürgena Kloppa nechce ohlížet na výsledek z Emirates Stadium, kde se Arsenal utká s Evertonem, potřebuje k udržení postupu do Ligy mistrů nutně zvítězit.

Anfield Road si v posledních letech již kultovní znělku milionářské soutěže příliš neužila - případná kvalifikace do příštího ročníku Ligy mistrů by pro liverpoolské byla teprve druhou za posledních osm let. Přesto německý manažer odmítá dát tomuto počinu přílišný význam. "Můžete si o tomhle zápase pomyslet leccos, ale nakonec je to pořád jen fotbalový zápas. Nejdůležitější je respektovat soupeře, pravidla, a to po devadesát minut. Vše ostatní, co se týká, můžeme probrat po zápase. Jestli budeme mít dostatek bodů na postup do Ligy mistrů, tak jsme si to zasloužili. V opačném případě si to nezasloužíme."

Dobrou zprávou je pro domácí ofenzivu lepší zdravotní stav Roberta Firmina. Brazilský forvard vynechal kvůli svalovému zranění minulé kolo na půdě West Hamu a s týmem ani celý týden netrénoval, ovšem Klopp zůstává optimistický, že na nedělní zápas bude Firmino k dispozici. Dalšími alternativami do útoku jsou Daniel Sturridge s Divockem Origim, kteří se ve zmíněném klání proti West Hamu velmi slušně osvědčili a přispěli k drtivé výhře 4:0.

Hosté se tímto posledním kolem s Premier League přinejmenším na rok loučí. Bídnou sezonu Boro již nedokázal zachránit ani dosavadní asistent trenéra Steve Agnew, jenž jedenáct kol před koncem nahradil ve funkci Aitora Karanku. Jednapadesátiletý kouč sice zadaný úkol nesplnil, ale i tak se práce manažera vzdávat nehodlá. "Pozici asistenta jsem si za těch pět let opravdu užil. Být v klubu jedničkou je odlišné, ale bavilo mě to stejně tak. Jsem samozřejmě velmi zklamaný, jak to s námi dopadlo, ale že by mě to odradilo od práce manažera na plný úvazek? Vůbec ne."
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Matip, Lovren, Milner - Can - Wijnaldum, Coutinho - Lallana - Origi, Sturridge
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Guzan - Fabio, Chambers, Gibson, Friend - De Roon, Clayton, Leadbitter - Bamford, Negredo, Fischer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 9.70 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Crystal Palace  (neděle 16:00)
Závěrečné utkání čeká také diváky na Old Trafford, kde se Manchester United představí v duelu proti Crystal Palace. Oběma celkům již v lize o nic nejde, hostující Eagles se v minulém klání proti Hullu City definitivně zachránili, zatímco Rudí ďáblové své síly soustředí na středeční finále Evropské ligy proti Ajaxu.

S ligovou sezónou na Old Trafford rozhodně nemůže panovat spokojenost. Až příliš mnoho zbytečných ztrát, až příliš mnoho zbytečných remíz zapříčinilo, že se United potřetí za čtyři sezóny neumístí mezi nejlepšími čtyřmi týmy v Anglii. Jose Mourinho musí pro příští rok zapracovat především na domácí formě, kde jeho svěřenci přišli až o příliš velké množství cenných bodů. Nepovedený dojem z ligové scény však svěřenci portugalského stratéga mohou napravit ve finále Evropské lize, kdy je případné vítězství zajistí účast v milionářské Champions League.

Ani v Crystal Palace nebudou se svým ligovým vystoupení příliš spokojeni. Po parádních výkonech v roce 2015 následovala bídná forma v roce 2016, která tento londýnský klub odsoudila k bojům o záchranu. Celé trápení odnesl trenér Alan Pardew, ale ani jeho nástupce Sam Allardyce klub nemohl dlouhou dobu vzkřísit. Hlavní zlom přišel až v dubnu, ve kterém přišly výhry nad Chelsea, Liverpoolem a Arsenalem, které tento celek výrazně přiblížili k záchraně. Když pak parta okolo Christiana Bentekeho zvládla i klíčový duel s Hullem dvě kola před koncem, bylo definitivně rozhodnuto o tom, že si prvoligovou příslušnost zachová i pro příští rok.

Dle statistik je jasným favoritem domácí tým - ten totiž s Crystal Palace v Premier League nikdy neprohrál, když z patnácti duelů vytěžil dvanáct výher a tři remízy. Na domácí půdě pak zvítězili v posledních 9 střetnutích.

Manažer Manchesteru United na páteční tiskové konferenci jasně naznačil, že v nedělním zápase hodlá dát příležitost hned několika mladíkům. Čeká se, že v brance začne mladý Joel Pereira, zatímco na svou příležitost čekají také Demi Mitchell, Angel Gomes, Josh Harrop a Scott McTominay. To hosté by měli nasadit nejsilnější možnou sestavu, ve které ale nebude figurovat Andros Townsend ani Scott Dann, kteří v týdnu přibyli na listinu zraněných
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.37 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Stoke City  (neděle 16:00)
Utkání Southamptonu se Stoke City možná na první pohled vypadá nepříliš důležité, ovšem oba celky budou mít na paměti, že jejich konečné umístění může být ze značné části odvislé právě od výsledku jejich posledního kola. Zatímco Saints hodlají hájit osmou příčku, jejich soupeř může stejně tak poskočit do středu tabulky, jako propadnout se až k samému chvostu. A nejde jen o prestiž samotnou...

Anglická Premier League patří díky štědrým smlouvám s televizními společnostmi k vůbec nejbohatším soutěžím na světě a v oblasti rozdělování těchto odměn se vyznačuje spravedlivým podílem všem zúčastněným. Jak v grafickém znázornění uvádí agentura PA, v případě hostí se konečná částka pohybuje hned v desetimilionovém rozmezí...

Trenér Southamptonu Claude Puel již s předstihem vyhlásil útok na kvalifikaci do pohárové Evropy v příštím ročníku. Saints v tomto ohledu mají co napravovat, neboť letos nedokázali postoupit ze skupinové fáze Evropské ligy. "Před zápasem s Manchesterem United jsem se bavil s Josém Mourinhem, jak pro ně bylo náročné hrát co tři dny ve všech soutěžích dohromady," připomněl Puel nedávnou bezbrankovou dohrávku.

"Hrát v Evropě je obtížné, zápasy jsou ve čtvrtek, pak jen dva dny odpočinku do nedělního kola Premier League, což je vlastně ještě náročnější než působit v Lize mistrů, neboť aspoň máte více času na zotavení. Dost jsme se z toho poučili, byla to zajímavá zkušenost a myslím, že naším cílem do příští sezony bude si tohle všechno zopakovat, protože nyní už hráči budou vědět, jak na to," dodal Puel.

Pro hosty půjde v posledním kole o poslední možnost, jak zlomit zápasovou mizérii proti soupeřům z horních pater tabulky. Ve čtrnácti letošních duelech s týmy na prvních sedmi místech uhrála družina Marka Hughese pouhé čtyři body, a to za remízy s Manchesterem City, Evertonem a dvojnásobnou dělbou bodů s remízovým králem Manchesterem United. "V minulých letech jsme byli kritizováni za slabé výsledky s týmy okolo nás, jsem si jist, že ostatní kluby okolo nás jsou na tom letos podobně," poznamenal manažer Stoke.

"Ve čtvrtek večer jste mohli vidět, jak si obhájce titulu Leicester vylámal zuby na Tottenhamu," připomíná třiapadesátiletý kouč šestigólový výprask, jaký Spurs svému loňskému přemožiteli uštědřili. "Ať už za tím stojí cokoli, v této sezoně zkrátka prvních šest nebo sedm týmů zcela odskočilo od všech ostatních. Příští rok se všichni uprostřed tabulky pokusí zlepšit stejným způsobem, aby už mezi námi nezela takováhle propast. Nás se to také týká, rozhodně budeme usilovat o to, abychom tyto naše statistiky pro příště vylepšili."
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davis, Romeu - Ward-Prowse, Tadić, Boufal - Rodriguez
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Martins Indi, Pieters - Allen, Cameron - Shaqiri, Berahino, Arnautović - Crouch
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.95 - 4.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Manchester City  (neděle 16:00)
Před Manchesterem City nestojí těžká překážka, ale poslední krok zkrátka udělat musí. Na hřišti Watfordu potřebuje k jistotě umístění v první čtyřce uhrát alespoň bod, výhra ho pak s definitivní jistotou pošle přímo do základních skupin Ligy mistrů.

A při pohledu na tendenci výsledků obou celků se nic jiného než tři body pro Man City očekávat nedá. Návrat Gabriela Jesuse Guardiolově týmu obrovsky pomohl a poslední tři duely zvládl bez ztráty bodu a s deseti vstřelenými góly.

Hornets naopak už pětkrát v řadě prohráli a po čtyřech utkáních bez gólu do sítě soupeře dokázali skórovat až na hřišti velmi poslepovaného týmu Chelsea. Špatnou náladu umocnil ještě předem avizovaný odchod Waltera Mazzariho, jenž po sezóně u týmu skončí. Důvodem má být mimo jiné i špatný vztah s kabinou.

Watford navíc stojí před takřka neuvěřitelnou úmrtností středních obránců, Mazzari jich při své derniéře může postrádat až šest! Prödl je vykartovaný ze zápasu s Chelsea, trio Kabasele, Cathcart, Kaboul je mimo hru vinou zranění a nad Mariappou s Britosem visí vážné otazníky.

Klíčový stoper Man City Vincent Kompany by si naopak měl zahrát i přesto, že poslední duel musel střídat. Jeho kolega John Stones pak vyléčil bolavé tříslo a může se svým kapitánem opět utvořit dvojici v centru obrany.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 18.00 - 8.90 - 1.15
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Swansea City - West Bromwich Albion  (neděle 16:00)
Swansea zvládla psychicky velmi náročný souboj o záchranu a v posledním kole proti WBA se nemusí vůbec ničím stresovat. Může se navíc ještě posunout na patnáctou pozici, to by však nesměl Watford ani Burnley zvítězit. Její soupeř se drží v klidném středu tabulky, s formou je na tom v závěru sezony ale opravdu hodně bídně.

The Swans získali v posledních čtyřech utkáních hned deset bodů a vysloužili si udržení prvoligové příslušnosti i pro příští ročník. Především jejich vítězství před týdnem na půdě Sunderlandu bylo doslova klíčové, neboť Hull, s nímž se o záchranu vehementně prali, absolutně nezvládl svůj souboj na půdě Crystalu Palace.

Domácí trenér Paul Clement pochopitelně zářil spokojeností. "Jsme samozřejmě potěšeni, že jsme v lize zůstali, ovšem sezóna ještě není u konce. Chceme jí zakončit dobrým výkonem," říkal. "Pokud v neděli vyhrajeme, mohli bychom získat celkem dvacet devět bodů ve druhé polovině sezóny. Jsme určitě motivováni."

West Bromwich Albion prohrál hned šestkrát v uplynulých sedmi případech, a to navíc hned pětkrát padl před vlastními fanoušky. I jeho výkon na půdě Manchesteru City dokázal, že má v tuhle chvíli jedny z nejhorších výsledků v Premier League. Dubnové a květnové období zkrátka dosti pošramotila jinak poměrně povedenou sezónu The Throstles.

Pochopitelně že Tony Pulis nemohl hledat příliš pozitiv. Jeho celek každopádně ještě může skončit osmý a předskočit v tabulce Southampton. "Byl by to pro klub fantastický úspěch," maloval si před očima. "Myslím si, že hráči do těch nepovedených zápasů dali vše. A bylo trošku nešťastné, že jsme body nedokázali vytěžit."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.40 - 3.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC37293580:3290
2.Tottenham Hotspur37258479:2583
3.Manchester City37229675:3975
4.Liverpool FC372110675:4273
5.Arsenal FC37226974:4372
6.Manchester United371715552:2966
7.Everton FC3717101061:4161
8.Southampton FC3712101541:4746
9.West Bromwich Albion371291642:4945
10.AFC Bournemouth371291654:6645
11.Leicester City371271847:6243
12.West Ham United371191745:6342
13.Crystal Palace371252050:6141
14.Stoke City3710111640:5641
15.Burnley FC371171938:5340
16.Watford FC371171940:6340
17.Swansea City371152143:6938
18.Hull City37972136:7334
19.Middlesbrough FC375131927:5028
20.Sunderland AFC37662528:6424

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1004)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele