Premier League - souhrn 34. kola

22.04.2017, 17:52, aktualizováno 25.04.2017, 22:37
Komentáře a souhrny
Chelsea přehrála Southampton a je znovu o něco blíže k titulu. Liverpool nestačil na Crystal Palace, Manchester United naplnil roli favorita proti Burnley. Middlesbrough podlehlo Bournemouthu a znovu se tak přiblížilo k sestupu do League Championship. Naopak Swansea zvládla důležité utkání se Stoke City a stejně tak Hull si pro změnu poradil s Watfordem.

Chelsea FC - Southampton FC 4:2

25.04.2017 20:45

Góly: 5. Eden Hazard, 45. Gary Cahill, 53. Diego Costa, 89. Diego Costa - 24. Oriol Romeu, 90. Ryan Bertrand

Vedoucí Chelsea nakonec zvládla těžký duel se Southamptonem a především díky skvělým výkonům v podání Hazarda a Costy si na své konto připisuje 3 body, díky kterým minimálně do zítřejšího večera odskočila druhému Tottenhamu na 7 bodů.

Samotné utkání hned od začátku rozhodně nenudilo. Už v páté minutě načasoval Fabregas přihrávku pro Costu, který pronikl do vápna, počkal na dobíhající spoluhráče a zpětnou přihrávkou oslovil Hazarda, který se křižnou ranou trefil parádně za vzdálenější tyč branky Frasera Forstera. Chelsea byla i nadále při chuti a po 18 minutách hry mohla přidat i druhý zářez na pažbě. To se po kombinaci stejných mužů objevil před brankářem hostí znovu Hazard, jenže ve vyložené pozici tentokrát branku hrozivě překopl.

Postupem času se ale osmělili i hosté, kteří nejprve zahrozili tečovanou střelou Daviese, načež z následného rohového kopu vytěžili dokonce vyrovnávací branku. Centr Warda-Prowse trochu nešťastně prodloužil Azpilicueta k na zadní tyči zcela volnému Gabbiadinimu, který sice jen nastřelil brankáře, ovšem odražený míč spadl přesně na kopačky Romeua, který jej již neměl problém dopravit do odkryté svatyně.

Pasáž, ve které měli navrch hosté, uťal až ve 35. minutě průnik Kanteho, na jehož střílený centr jen o kousek nedotáhl dotírající Costa. Chvilku před pauzou se do solidní pozice řítil opět Hazard, jenže po zasekávačce volil místo střely přihrávku na útočníka domácích, kterou ale obrana Southamptonu zvládla zachytit. A když už to vypadalo, že se do kabiny půjde za nerozhodného stavu, vzal vše do svých rukou kapitán Chelsea - toho našel po centru Kanteho zpětnou hlavičkou Alonso, načež Cahill naprosto nekompromisně zatloukl do sítě Southamptonu druhý gól svého celku.

Krátce po změně stran pak Blues definitivně rozhodli o osudu tohoto střetnutí - po nakrátko rozehraném rohu se k centru dostal Fabregas, který na zadní tyči oslovil Costu, který v osobním souboji přetlačil Bertranda a překonal tak Forstera potřetí.

Southampton zápas rozhodně nevzdal, zahrozil například nebezpečnou střelou Tadiče, kterou musel na roh vyrážet Courtois, případně ranou do boční sítě v podání Gabbiadiniho, který se v nebezpečné pozici zjevil po dalším rohovém kopu hostí. Zvýšená ofenzivní aktivita Southamptonu však domácím nabízela příležitosti k rychlým kontrům a po jednom takovém stanul tváří tvář Forsterovi Kante, jenže jeho oblouček zvládl anglický brankář bravurně zneškodnit. Minutu před koncem základní hrací doby však přišla fotbalová lahůdka, když se po parádní kombinaci s Hazardem a Pedrem prosadil přízemní střelou Costa, který tak definitivně potvrdil výhru vedoucího celku tabulky. Nic na tom nezměnila ani závěrečná korekce výsledku, o kterou se po centru Cédrica postaral hlavou hostující Bertrand.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Crystal Palace 1:2

23.04.2017 17:30

Góly: 24. Philippe Coutinho - 43. Christian Benteke, 74. Christian Benteke

Liverpoolu protéká Liga mistrů skrz prsty. Utkání s Crystal Palace se mělo zvládnout a porážka 1:2 bude svěřence trenéra Kloppa dost možná stát hodně draho. Hosté ale znovu potvrdili, že mají skvělou formu a doslova se řítí vstříc úspěšné záchraně. Dvěma góly symbolicky úřadoval někdejší hráč Reds Christian Benteke.

Reds to v souboji s Crystalem určitě neměli jednoduché a jakkoli často drželi balón na svých kopačkách, do blízkosti brankáře Hennesseyho se dostávali obtížně. A jelikož to nešlo kombinační hrou, pomohli si domácí standardní situací. Volný přímý kop z 24.minuty zahrával Brazilec Coutinho a nádhernou ranou přes zeď rozjásal liverpoolské příznivce! Po hříchu to ale bylo ze strany Liverpoolu na delší dobu vše. Hosté dokázali ještě před koncem prvního poločasu srovnat skóre, rychlou akci potáhl po straně Cabaye a přesnou příhrávkou na malé vápno vyzval ke skórování Christiana Bentekeho.

Obraz hry se ve druhém dějství nijak zásadně nezměnil. Liverpool dál častěji na balónu, ale to je tak vše. Crystal rozehrál s domácími taktickou bitvu, v níž byl ale nebezpečnější. Cabaye se dokázal prodrat ke střele, ale naneštěstí pro hosty dost přestřelil. Následně neuběhly ani tři minuty a Orli vstřelili rozhodující gól zápasu. Obrana Liverpoolu zcela propadla při bránění rohového kopu a propadlý balón dopravil do sítě opět Christiak Benteke!

Liverpool, který si za celý zápas nedokázal vytvořit větší tlak najednou prohrával a byl na tahu. Jenomže křeč, která se do něj zakousla ne a ne pustit a trenér Klopp jen marně přihlížel, jak se rodí dost zásadní porážka. Liverpool tohle dost možná bude stát Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Manchester United 0:2

23.04.2017 15:15

Góly: 21. Anthony Martial, 39. Wayne Rooney

Manchester United ukázal, že to půjde i bez Zlatana Ibrahimoviče. Anthony Martial a Wayne Rooney nahradili fenomenálního Švéda dokonale a po jejich brankách Rudí ďáblové zvítězili 2:0. Popravdě řečeno Burnley toho před vlastním publikem příliš nepředvedlo a podobně jako Chelsea v minulém kole ani nevystřelilo na branku.

Trenér José Mourinho postavil zcela jinou základní jedenáctku, než tu, která se rvala ve čtvrtek o postup do semifinále Evropské ligy. A vyplatilo se. Čerstvé síly začaly na půdě Burnley dost aktivně. Po průniku Martiala mohl mířit do černého Wayne Rooney, Heaton ale balón za svá záda nepropustil. Stejně si počínal i proti hlavičce Fellainiho, ale za dalších pět minut už to Manchesteru klaplo. Rychlé přečíslení neomylně zakončil před Heatonem Anthony Martial!

Rudí ďáblové dál nepolevovali a svojí převahu zakrátko vyjádřili druhým gólem. Pogba se vymotal ze složité situace a přihrál do prostoru Martialovi, který z úhlu překonal Heatona, ale míč za brankovou čáru dopravil až pohotový Wayne Rooney. Burnley si v prvním poločase nic nevytvořilo a do druhého poločasu tak přichystalo jednu změnu. Oživit hru měl James Trajkowski.

Ale Manchester dál dominoval a naprosto jednoznačně kontroloval průběh dění. Po příchodu Rashforda navíc mohl několikrát zvýšit. V 82.minutě vytáhl Heaton pokus talentovaného útočníka na rohový kop. Rudí ďáblové i přes velkou převahu další branku nepřidali, mrzet je to ale nemusí. Po výhře 2:0 tak nadále zůstávají ve hře o Ligu mistrů i z domácí soutěže. Burnley je patnácté.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Middlesbrough FC 4:0

22.04.2017 16:00

Góly: 2. Joshua King, 16. Benik Afobe, 65. Marc Pugh, 70. Charlie Daniels

Jednoznačným výsledkem skončilo utkání dvou týmů hrající o záchranu, tedy Bournemouthu a Middlesbrough. Hostům se vstup do utkání hrubě nevyvedl a navíc, jak se nemá hrát o záchranu, předvedl v plné parádě Gastón Ramírez, který už po dvaceti minutách uviděl dvě žluté karty. Skóre se nakonec zastavilo na výsledku 4:0 pro domácí.

Lepší začátek si Bournemouth těžko mohl představit. Už ve druhé minutě si Pugh šikovně narazil s Danielsem a přesnou přihrávkou našel na malém vápně neobsazeného Joshuu Kinga, který otevřel skóre utkání. Boro hodlalo co nejrychleji vyrovnat a bohužel Gastón Ramírez sáhl i k méně populárním praktikám. Po jednom ze soubojů nafilmoval pád a sudí ho odměnil žlutou kartou. Sám Ramírez ještě netušil, jak moc osudová karta to bude.

Každopádně místo vyrovnání přišla už v 16.minutě druhá branka. Harry Arter předvedl skvělý presink, Claytonovi sebral balón, načež se ho ve vápně zmocnil Benik Afobe a ten přízemní střelou zvýšil na 2:0. A pak přišla na řadu ona osudová žlutá karta. Ramírez nedovoleně fauloval Pugha a sudí Graham Scott vytasil další žlutou. Jedna plus jedna jsou dvě a Gastón Ramírez to moc dobře věděl, svůj tým tak hned z kraje zápasu výrazně oslabil.

Middlesbrough bylo v nezáviděníhodné situaci, prohrávalo o dvě branky a navíc hrálo bez vyloučeného Gastóna Ramíreze. Domácí kupodivu v prvním poločase další branku nepřidali, vše si nachystali až na druhý poločas. V něm měl golman Guzan plné ruce práce při hlavičce Afobeho a v 65.minutě potřetí inkasoval. Marc Pugh si šikovně navedl balón na silnější pravačku a povedeným obstřelem zajistil Bournemouthu definitivní klid. A když o pět minut později domácí senzačně rozehráli standardní situaci a Charlie Daniels další přízemní ranou opět překonal Guzana, bylo o debakl postaráno.

Více informací k zápasu

Hull City - Watford FC 2:0

22.04.2017 16:00

Góly: 62. Lazar Marković, 71. Samuel Clucas

Marco Silva si zřejmě na KC Stadium vyslouží sochu. Sedmý domácí zápas přetavil v šestou výhru, a to způsobem zcela nevídaným. Nenechal se rozhodit nesprávným vyloučením Niassého, po přestávce poslal do hry jiného útočníka a zcela zaslouženě se dočkal i gólů. Fantasticky bojovný výkon korunovali gólově Lazar Marković a Sam Clucas. Hull po výhře 2:0 nad Watfordem zůstává dva body nad pásmem sestupu.

Zpočátku byl přitom zápas prvotřídní nudou. Ani jeden tým se neobtěžoval k vápnu soupeře, a když už, uhasil toto nebezpečí Clucas ránou vysoko nad. Dívat se na to nemohl ani rozhodčí Bobby Madley, který si řekl "dost!" a vysypal z hřiště Oumara Niassého. Ten přitom o holeň Nianga jen slabě škrtnul, a šlapák byl tak akorát na žlutou.

Tah se nicméně Madleymu podle očekávání vydařil, prakticky záhy totiž Watford začal zlobit. Nebezpečí hrozilo především z rohových kopů, hned tři mohly snadno skončit brankou. Brankář Hullu Aldin Jakupović ale po půlhodině hry vytáhl fantastický reflexivní zákrok proti hlavičce Prödla. Za minutu pak se pak Janmaat opřel do odraženého míče, ale místo sítě rozvlnil jen svalstvo spoluhráče Deeneyho. A nakonec zamířil Britos hlavou těsně vedle.

Tigers se však cokoli, jen nevzdali. Marco Silva poslal o přestávce do hry dalšího útočníka Hernándeze a právě on po šesti minutách hry jako první z týmu domácích vystřelil na branku. Pokus o překvapení však Gomes prokoukl a balón skryl snadno v náručí. Krásný příběh Hullu zahájil dalším super zákrokem Jakupović, který nohou vykopl střelu Capoueho z bezprostřední blízkosti. A pak to začalo.

Domácí se logicky soustředili především na brejky, ale jejich provedení bralo dech. Po hodině hry se Robertson řítil s míčem na půli soupeře, předal balón Grosickimu a ten narýsoval fenomenální centr tzv. do kapsy. Odsud ho hlavou vytáhl Lazar Marković, a i když zasáhl břevno, s dorážkou už neměl problém.

Marco Silva i celý stadion v Hullu propukl v euforii, která měla být ještě větší. Zakrátko totiž rozehrál Clucas přímý kop a jen těsně minul Gomesovu branku. Jen za dvě minuty se k němu ale odrazil míč z rohu, ryšavý záložník si jej zpracoval a fantastický volejem definitivně rozhodl o úžasném vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

West Ham United - Everton FC 0:0

22.04.2017 16:00

Góly: -

Souboj West Hamu s Evertonem určitě sliboval zajímavější podívanou, než jak tomu ve skutečnosti bylo. Diváci za celých devadesát minut neviděli žádný gól, takže oba celky si připisují po jednom bodu.

A nejenže neviděli žádný gól, ale celkově nebylo utkání příliš pohledné. Dva tradiční anglické celky se totiž k nelibosti fanoušků rozhodli taktizovat.

O něco aktivnější byl na balónu výše postavený Everton a po čtvrthodině hry mu málem nabídl dobrou příležitost chybující brankář Adrián. To bylo ze strany Toffies vlastně vše, protože za celý zápas jsme u nich neregistrovali žádnou střelu na branku. West Ham byl v tomto pilnější, ale ne zas tak o moc. Po půlhodině hry se ke dvěma střeleckým pokusům dostal Nordtveit, na poprvé trefil bránícího hráče, na podruhé už musel zasahovat golman Stekelenburg. Ve 36.minutě pro změnu hlavičkoval těsně vedle Collins a nic dalšího už se v prvním poločase nestalo.

Manažer Evertonu Ronald Koeman nebyl s výkonem svých svěřenců vůbec spokojen a tak do druhého poločasu přichystal hned dvojí střídání. Hru měli oživit Barry a Lookman, ale toto rozhodnutí se minulo účinkem. Do šancí se dostávali spíše Kladiváři, ale jejich střelecké pokusy byly povětšinou zablokovány.

Čtvrthodinu před koncem byly k vidění zajímavé okamžiky na obou stranách. Nejprve Lanzini donutil k zásahu Stekelenburga, a po něm těsně netrefil branku Lookman. Marná sláva, v Londýně zkrátka branka nepadla, takže závěrečný hvizd sudího Easta byl dost možná pro všechny vysvobozením.

Více informací k zápasu

Swansea City - Stoke City 2:0

22.04.2017 16:00

Góly: 10. Fernando Llorente, 70. Tom Carroll

Swansea zabrala v opravdu pravý čas. Během uplynulých šesti kol získala jen jeden jediný bod, teď se jí ovšem před vlastními fanoušky podařilo skolit Stoke City, které naopak prohrálo už popáté z šesti minulých zápasů. Do vedení dostal domácí Fernando Llorente, ve druhém poločase pak přidal ještě jeden přesný zásah Tom Carroll.

První poločas příliš zajímavých momentů, tedy až na jeden gól, opravdu nenabídl. Ve 2. minutě se nejprve osmělil Sigurdsson, mířil ovšem mimo, a pak si islandský záložník vzal na starost, ostatně jako ve většině případů, rohový kop, svým centrem našel Llorenteho, jenž hlavičkou z brankového území usměrnil míč ke vzdálenější tyči.

Stoke City vyslalo vůbec nějaký střelecký pokus na bránu až po půlhodině hry, do opravdu hodně slušné příležitosti se propracoval Berahino, jenže vyrovnání odmítl, neboť pálil jen vedle. V nastavení si domácí Berahina rovněž ne úplně dobře pohlídali, hlavou z blízkosti však nyní trefil jen rukavice připraveného gólmana Fabiaňského.

Zkraje druhého dějství se hlavou snažil prosadit Fernández, každopádně po rohovém kopu nechal pouze vyniknout brankáře Butlanda. O pár chvil později na druhé straně zakončoval Crouch, Fabiaňski si ale proti němu počínal tak, jak potřeboval. Asi klíčová chvíle utkání přišla na řadu dvacet jedna minut před koncem.

Shaqiriho v pokutovém území fauloval zezadu Fernández, sudí Oliver sice chvilku přemýšlet, zda nařídit pokutový kop, a nakonec ukázal na bílý puntík. Jenže Arnautovic jako exekutor totálně selhal a svou dělovku umístil jen vysoko nad břevno. A naopak jen o pár chvil později naopak na druhé straně navýšila Swansea vedení.

Ayew přihrál do středu pole na Carrolla, ten si narovnal balón na levačku a výstavní střelu, jejíž trajektorie trošku porušovala fyzikální zákony, poslal nádherně do šibenice. V 73. minutě se Carroll probíjel do další příležitosti, výtečně proti němu ale tentokráte zasáhl Butland. V závěru se snažil snížit Martins Indi, jenže po rohovém kopu minul.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC33253569:2978
2.Tottenham Hotspur32218368:2271
3.Liverpool FC34199670:4266
4.Manchester City32197663:3564
5.Manchester United321712350:2463
6.Everton FC341610860:3758
7.Arsenal FC31176863:4057
8.West Bromwich Albion331281339:4244
9.Southampton FC321171439:4440
10.Watford FC331171537:5440
11.Stoke City341091537:5039
12.Crystal Palace331151746:5338
13.AFC Bournemouth341081649:6338
14.West Ham United341081644:5938
15.Leicester City321071541:5337
16.Burnley FC341061833:4936
17.Hull City34961936:6733
18.Swansea City34942139:6831
19.Middlesbrough FC334121723:4324
20.Sunderland AFC32562126:5821
Zbývající zápasy
16.05. 20:45Arsenal FC - Sunderland AFC
16.05. 21:00Manchester City - West Bromwich Albion
18.05. 20:45Leicester City - Tottenham Hotspur

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (530)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele