Premier League - souhrn 28. kola

24.02.2018, 15:25, aktualizováno 25.02.2018, 17:03
Komentáře a souhrny
Manchester United přetlačil Chelsea a i po tomto kole bude na druhém místě tabulky. Tottenham těsně opanoval londýnské derby s Crystal Palace, Liverpool rozstřílel West Ham. Brighton si poradil se Swansea a důležité tři body si zapisuje také Huddersfield. Newcastle neudržel vedení na půdě Bournemouthu a výsledkem je remíza 2:2. Watford přetlačil Everton...

Manchester United - Chelsea FC 2:1

25.02.2018 15:05

Góly: 39. Romelu Lukaku, 75. Jesse Lingard - 32. Willian

Červený stroj Manchesteru United se rozjížděl pomalu, ale nakonec tak nějak pomourinhovsku dovedl nedělní šlágr s Chelsea k vítěznému konci. Na úvodní branku Williana ještě do přestávky odpověděl Romelu Lukaku, který ve druhé půli posadil vítězný gól na hlavu Jesseho Lingarda. Blues ve druhém poločase nedovedli navázat na dobrý výkon z půle první a z Old Trafford odjíždějí s prázdnou.

Prvních pětačtyřicet minut přitom patřilo právě hostům, jež mohli jít do vedení už po čtyřech minutách. Morata však výtečný centr Alonsa nasměroval do břevna. Chelsea byla častěji u míče a kontrolovala hru, zatímco United se soustředili především na protiútoky. Jedinou nebezpečnou příležitost nevyřešil dostatečně razantní střelou Alexis.

Chelsea byla odměněna úvodní brankou po půlhodině hry. Špatný rohový kop domácích sebral Willian, který předal míč dalšímu rychlíkovi Hazardovi. Mladík McTominay, který mimochodem ve druhé půli předvedl výborný výkon, nezachytil Brazilcův náběh, takže Willian vlétl do šestnáctky a nachytal De Geu na přední tyči.

Londýňané měli několik šancí ještě před pauzou vedení navýšit - Alonso se dvakrát ocitl s míčem ve vápně, ale nikdy nedotáhl akci do zdárného konce - Motara pak Willianův centr netrefil zrovna dokonale. United naopak udeřili efektivně při první příležitosti. Martial posunul Alexisův pas lépe postavenému Romelu Lukakuovi, jenž pro jednou ukázal zabijácký instinkt.

Po změně stran se oba týmy trošku zklidnily. United zpevnily střed pole a Chelsea proto neměla tolik prostoru pro hbité výpady Williana či Hazarda. Belgický kouzelník si navíc nevyhověl se svými kolegy, kdy nedostal míč do skvělé pozice od Alonsa, nebo když Kanté nezareagoval na klasickou protiútokovou patičku uprostřed pole.

První šanci jsme viděli až v sedmapadesáté minutě po nakrátko rozehraném přímém kopu Chelsea. Drinkwater bryskně poslal míč na bránu a De Gea vyrážel balón jen s potížemi. Za deset minut konečně zahrozili i domácí - a stálo to za to. Romelu Lukaku se úžasným akrobatickým kopem opřel do centru Alexise a Courtois se musel pořádně natáhnout, aby vytáhl míč zpod břevna.

Klíčový moment zápasu způsobila jedna z mnoha ztrát Williana, který se ve druhé půli povážlivě zhoršil. Lukaku se posléze dostal s míčem na kraj vápna, hbitou kličkou si poradil se svým strážcem a posadil na hlavu Jesseho Lingarda vynikající balón. Christensen se za nabíhajícím sokem jen ohlédl a Manchester vedl 2:1.

Chelsea dokázala odpovědět jen jednou šancí, kdy zakombinovali oba hříšníci z předchozího momentu. Christensen skvělým míčem poslal do nájezdu Williana, ale ten už podruhé na De Geu nevyzrál. Hraniční situaci při potenciálním vyrovnávacím gólu Moraty pak nejspíš chybně posoudil čárový rozhodčí, a tak všechny body zůstávají na Old Trafford.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - Tottenham Hotspur 0:1

25.02.2018 13:00

Góly: 88. Harry Kane

Zase Harry Kane. Tottenham zásluhou nejlepšího evropského střelce za rok 2017 v samotném závěru utkání na hřišti Crystal Palace překlopil misky vah ve svůj prospěch. Lídr Spurs i anglické reprezentace posunul alespoň na několik hodin svůj tým mezi nejlepší čtyřku a sám sebe na vrchol tabulky střelců. Eagles po změně stran absolutně odešel a za neschopnost třeba jen vystřelit si bod nezasloužili.

Kane vstřelil už 35. gól v letošní sezóně a nadále potvrzuje, že patří k nejlepším útočníkům planety. Za Tottenham dnes vsítil už 150. branku, jíž zmařil naděje Crystal Palace na velmi cenný bod. Eagles nyní zaujímají sedmnáctou pozici a mimo sestupové pozice jsou jen zásluhou lepšího skóre.

V průběhu vyrovnané první půle mohli Spurs požadovat pokutový kop, když Hennessey zasáhl v šestnáctce Daviese. Píšťalka Kevina Frienda však zůstala němá. Jen o chvíli později gólman Crystal Palace opět úřadoval, tentokrát ryze pozitivně, když pohotově lapil Kaneovu ránu z těsné blízkosti.

Ve druhém dějství už to byl jenom o Tottenhamu a ve třiapadesáté minutě měl Harry Kane zlatou příležitost zápas zlomit. Sám před bránou ale fatálně nedokázal sklepnout centr z pravé strany mezi tři tyče. Chvíli nato Hennessey kryl střelu Daviese.

Tottenhamu dlouho nebylo přáno prolomit bezgólový stav, a když měl Aurier na zadní tyči podobně jako Kane odkrytou bránu, míč jen zašlápl. Harry Kane ovšem dvě minuty před koncem Spurs zachránil, když hlavičkou proměnil Eriksenův rohový kop v jediný gól utkání.

Více informací k zápasu

Watford FC - Everton FC 1:0

24.02.2018 18:30

Góly: 80. Troy Deeney

Sršni z Watfordu udolali Karamelky a ztrácejí na Everton již pouze jeden bod. Toffees nezvládli další venkovní zápas a nepovedlo se jim dostat na sedmou pozici před Burnley.

Jako první ohrozil domácího brankáře Karnezise útočník Niasse. Řecký brankář musel vyrazit Senegalcovu střelu z úhlu. Za čtyři minuty měl Karnezis opět práci, slabou střelu Sigurdssona však bez problémů lapil. To byly také pohříchu nejnebezpečnější akce prvního poločasu na Vicarage Road. Jinak se zápas odehrával především ve středu hřiště daleko od území, ve kterých operovali Karnezis a Pickford.

Druhý poločas začali nebezpečněji opět Toffees. Keane se vyšrouboval do vzduchu pro hlavičku, která letěla těsně vedle a nedosáhl na ni ani dobíhající Davies. Watford se k ohrožení Pickforda dostal poprvé v 55. minutě, ale Deeneyho hlavička ze záklonu neměla gólové parametry. V 79. minutě vyrobil velkou hrubku Pickford, který napálil napadajícího Deeneyho. K míči se dostal Kiko Femenía, proti jeho křižné střele zasáhl brankář Evertonu.

Ještě v téže minutě se však Hornets radovali z úvodní branky. Femenía přenechal míč Okakovy, který ve vápně našel Deeneyho a ten ranou z otočky překonal Pickforda. Pojistku na vítězství mohl v 87. minutě přidat Okaka, tentokrát byl však úspěšnější Pickford. V poslední minutě nastavení měl Everton příležitost rohového kopu, po kterém hlavičkoval brankář Pickford, ale ze závaru v pokutovém území branka nepadla.

Díky jedinému gólu Deeneyho se tedy raduje Watford, naopak svěřenci Sama Allardycea se budou zpět na severozápad vracet velmi smutní.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Newcastle United 2:2

24.02.2018 16:00

Góly: 80. Adam Smith, 89. Dan Gosling - 17. Dwight Gayle, 45. Dwight Gayle

Ani dvougólové vedení ještě čtvrt hodiny před koncem nestačilo Newcastlu k vítězství na hřišti Bournemouthu. Dwight Gayle Magpies nasměroval ke třem bodům už v prvním poločase, závěr ale patřil domácím. Fanoušky na Goldsands nejdřív potěšil Adam Smith, aby je minutu před koncem základní hrací doby rozradostnil Dan Gosling.

Záložník Cherries měl šanci ke skórování už v první desetiminutovce, kdy ale poslal Stanislasův centr nad břevno. Martin Dúbravka se poprvé zapotil až posléze při střele Calluma Wilsona z otočky. Na slušný úvod Bournemouthu ale zareagoval Newcastle úvodním gólem. Asmir Begović si počínal nedůrazně po centru Matta Ritchieho a Dwight Gayle se náhle zjevil zády k bráně s míčem v malém vápně. Skóre otevřel lišácky patičkou.

Druhý gól přidal Gayle okamžik před přestávkou, a zase na tom měl neblahou zásluhu gólman Bournemouthu Asmir Begović. Centr Dummetta propadl k Ayoze Pérezovi, ten se opřel do míče a procpal míč pod tělem chybujícího brankáře. Na zadní tyči už čekal Dwight Gayle s jednoduchým doklepnutím do prázdné branky.

Po výtečném Dúbravkově zákroku při hlavičce Steva Cooka se domácí konečně dostali ke skórování. Deset minut před koncem předvedl Bournemouth nádhernou akci, kterou Lewis Cook vyšperkoval patičkou a Adam Smith úžasnou ranou pod břevno. Na 2:2 pak minutu před koncem vyrovnal z bezprostřední blízkosti Dan Gosling.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Southampton FC 1:1

24.02.2018 16:00

Góly: 67. Ashley Barnes - 90. Manolo Gabbiadini

Burnley přišlo až v nastavení o výhru nad Southamptonem. Saints zachránil v první minutě nastavení Gabbiadini. Remíza je však pro hosty bojující o holé přežití málo.

V prvním poločase dominovaly na obou stranách obrany. Nejblíže byl ke vstřelení branky Tadić, jenž napálil balón do tyče. I přes tvrdou hru od obou týmů se rozhodčí Madley neodhodlal udělit žádnému hráči žlutou kartu, což je v podstatě nejzajímavější fakt první pětačtyřicetiminutovky.

V té druhé se čekalo přes dvacet minut na první vážnější ohrožení branky. Když už ale přišlo, bylo hned gólové. Přetažený centr zleva si našel Gudmunsson, jenž ještě neskóroval, ale dorážející Barnes dopravil míč do sítě. Utkání chudé na vyložené příležitosti vidělo ještě jednu branku a to až v samém závěru. Carrillo vrátil balon pod sebe na Gabbiadiniho, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

I když mělo Burnley zápas skvěle rozehrané, nakonec nevyužilo možnosti odskočit svým konkurentům v boji o sedmé místo. Southampton odvrátil další blamáž a zůstává v kontaktu s ostatními týmy, které se chtějí zachránit v Premier League.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - West Ham United 4:1

24.02.2018 16:00

Góly: 29. Emre Can, 51. Mohamed Salah, 57. Roberto Firmino, 77. Sadio Mané - 59. Michail Antonio

Liverpool rozstřílel West Ham jasně 4:1 a jejich ofenzivní trojzubec opět potvrdil svoji vynikající formu. Pošesté za sebou se trefil Mohamed Salah, který se také dotáhl na Harryho Kanea v čele tabulky střelců. Další góly obstarali Bobby Firmino, Sadio Mané a Emre Can. Kladivářům nepomohl ani debutující Patrice Evra, jedinou branku Moyesova celku vsítil Michail Antonio.

Fazóna ofenzivy Liverpoolu je vskutku impozantní. V současnosti se dá bez pochyb tvrdit, že trio Salah - Firmino - Mané patří k těm úplně nejlepším na světě. V posledních šesti zápasech tenhle fotbalový triptych nasázel neuvěřitelných 16 gólů. Jen dvě branky neměl na starost jeden z těchto borců.

Právě jejich zásluhou teď Liverpool přinejmenším do zítřejšího odpoledne zůstane na druhé pozici za suverénním Manchesterem City. Dnes to nicméně nebyl ani jeden z nich, kdo Reds v prvním poločase nasměroval k poklidnému vítězství nad West Hamem - alespoň tedy co se gólového autorství týče.

Ještě před prvním gólem bylo jasné, že zápas bude velmi atraktivní, zkraje utkání rozezněl brankovou Mohamed Salah, kterého krásným obloučkem následoval Marko Arnautović. Gólovou radost si ale vychutnal až Emre Can, když mu egyptský génius pro změnu asistoval. Na jeho rohový kop si naskočil v malém vápně a poměrně snadno otevřel skóre.

Až po změně stran si Salah střihnul i svou obligátní roli střelce branky. Alex Oxlade-Chamberlain se výtečně proháčkoval přes početní přesilu, pak v pádu se štěstím dostal míč na svého kolegu a ten cizelérsky z otočky zvýšil na 2:0. Jen za pět minut ho následoval Roberto Firmino, který proměnil samostatný nájezd po skvělém pasu Emreho Cana. Vyběhnuvší Adrián skluzem sestřelil jen svého spoluhráče Zabaletu.

Jenže ani ne za tři minuty si West Ham vystřelil naději. Kouyaté využil díry na levé straně obrany Liverpoolu, kam poslal pas na Michaila Antonia. Karius šel po jeho křížné střele pomalu za zem a bylo to 3:1. Domácí však nakonec vyhráli o tři branky, čtvrt hodinu před koncem sklepl Sadio Mané do sítě skvělou přihrávku Robertsona.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Huddersfield Town 1:2

24.02.2018 16:00

Góly: 64. Craig Dawson - 48. Rajiv van la Parra, 56. Steve Mounié

Ztráta West Bromwiche Albion na záchranu se prohlubuje. V dnešním zápase podlehli Baggies nováčkovi z Huddersfieldu 1:2. Hosté si naopak připsali velmi důležité a cenné tři body z venkovního hřiště.

Záchranářský duel začal opatrnou partií z obou stran. Velké šance na obou koncích hřiště viděli návštěvníci duelu až v poslední desetiminutovce prvního poločasu. S první šancí se předvedli hosté. Hadergjonaj našel volného Pritcharda, tomu střelu odvrátil na brankové čáře obránce domácích a dorážku Mouniého kryl Foster. Na druhé straně se do Phillipsova centru opřel McClean a bohužel pro Baggies přestřelil.

Někteří diváci se možná ještě zdrželi během přestávky u stánků s občerstvením a na Hawthorns padl první gól. Ve 48. minutě ho dosáhl hostující van la Parra, jenž uklidil přesný balón od Quanera. O šest minut později se do míče opřel Williams a moc nechybělo, aby to bylo 0:2. Dvě minuty nato se hosté přeci jen dočkali. Pritchard uvolnil Mouniého, jenž překonal vyběhnuvšího Fostera.

West Brom snížil v 64. minutě. Brunt rozehrál rohový kop na hlavu Dawsona, jenž využil zaváhání brankéře Terries Lössla, a snížil na 1:2. Po asistentovi se Brunt mohl stát i střelcem. Radost po ráně z přímého kopu mu v 70. minutě překazil tentokrát výborný Lössl. Deset minut po Brnutovi se na druhé straně prosmýkl van la Parra, jehož ránu kryl Foster nohou. Více vzrušení již k vidění nebylo a po závěrečném hvizdu propukla radost Huddersfieldu.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Swansea City 4:1

24.02.2018 16:00

Góly: 18. Glenn Murray (pen.), 69. Glenn Murray, 73. Anthony Knockaert, 90. Jürgen Locadia - 86. Lewis Dunk (vl.)

Důležitou bitvu dvou týmů ze spodních pater tabulky zvládl mnohem lépe domácí Brighton. Ten vstřelil hostům ze Swansea čtyři branky, na které Labutě odpověděly jen jednou.

Domácí se poprvé uvedli nebezpečným protiútokem v sedmé minutě. Knockaertův pas si našel Groß, ale jeho pokus obrana Labutí zblokovala na roh. V 18. minutě srazil hostující van der Hoorn Murrayho a nařízenou penaltu chladnokrevně proměnil sám faulovaný hráč, čímž poslal Brighton do vedení.

Van der Hoorn chtěl svoji chybu napravit ve 27. minutě, kdy jeho dvakrát tečovaná střela nadělala starosti brankáři Ryanovi. Na konci poločasu měli domácí i hosté obrovské šance na změnu skóre. Nejprve si na rohový kop naskočil Duffy a trefil tyč, následně na druhé straně napálil rovněž brankovou konstrukci Jordan Ayew a Olsson z dorážky minul.

Sedm minut po změně stran podržel Seagulls Ryan, když vyškrábl střelu Ki Sung-yuenga. V 60. minutě se domácí radovali z druhého gólu, ale radost jim překazil praporek asistenta rozhodčího, který signalizoval Murrayho postavení mimo hru. Domácí útočník byl protagonistou i v 65. minutě, kdy těsně minul bránu Fabiańskeho. O čtyři minuty již byl na konci kombinace domácích a poslal svůj tým do vedení 2:0.

Definitivní pojistku na vítězství jihoanglického mužstva přidal v 73. minutě Knockaert, který si naběhl do šestnáctky a pohotovým zakončením překonal polského brankáře. Čisté konto Ryanovi překazil střídající Abraham, který umístil svou střelu k tyči. Poslední slovo však patřilo domácím. Locadia se položil do Stephensovy rány a vrátil domácím tříbrankové vedení. Důležité vítězství si tedy připsal Brighton, Swansea cestuje domů do Walesu s prázdnou a čtyřgólovou náloží na kontě.

Více informací k zápasu

Leicester City - Stoke City 1:1

24.02.2018 13:30

Góly: 70. Jack Butland (vl.) - 43. Xherdan Shaqiri

Leicester v prvním zápase posledního únorového kola remizoval se Stoke. Lišky byly po většinu zápasu lepším týmem, byly to však ony, kdo musel dotahovat nepříznivý stav. K vyrovnání jim pomohla fatální chyba brankáře Hrnčířů Butlanda.

Manažer domácích Claude Puel opět po pauze nasadil do sestavy kapitána Wese Morgana a zlobivého Riyada Mahreze. Důvěru dostal i záložník Matty James. Jeho protějšek Paul Lambert poslal do hry stopera Bruna Martinse Indiho, jenž nahradil zraněného kapitána Ryana Shawcrosse. V prvním zápase od úvodní minuty nastoupil za Potters bek Kostas Stafylidis. Do středu zálohy se postavil univerzál Geoff Cameron a vepředu operoval tradiční trojzubec Shaqiri, Choupo-Moting a Diouf.

Leicester začal zápas tlakem, během něhož pálil těsně nad bránu James. Následně se tempo uklidnilo a do šancí se dostávali i hosté. Schmeichel musel ve 13. minutě zakročit proti střele Ndiayeho. Oba brankáři však v první půlhodině neměli mnoho práce a mužem činu byl zejména sudí Michael Oliver. Ten postupně ukázal žlutou kartu Allenovi, Albrightonovi a Dioufovi.

V závěru poločasu se znovu činili Foxes, jmenovitě Mahrez. Bohužel pro něj i spoluhráče končily jeho střely a centry mimo. Když už se zdálo, že diváci v první půli neuvidí branku, dostalo se do vedení Stoke. Allen u autové čáry vybojoval míč na Ndidim, přihrál jej Shaqirimu, jenž po zatažení míče víc do středu hřiště a blíž bráně obstřelil Schmeichela netradičně pravačkou.

Změna stran nepřinesla změnu herního projevu. Na míči byli více svěřenci Puela, ale nebezpečné příležitosti nepřicházely. Do jedné se po standardní situaci tlačil Morgan, jeho pokus však obrana červenobílých zablokovala. Na druhé straně mohl nepřesnou rozehrávku Schmeichela potrestat opět Shaqiri. Jeho pokus z dálky do opuštěné svatyně prolétl těsně kolem tyče.

Jelikož byli domácí bezzubí, musel jim pomoct hostující brankář Butland. V 70. minutě vyslal Mahrez kolmici na Albrightona, jehož centr Butland nečekaně propustil do vlastní brány a bylo vyrovnáno. O devět minut později odčinil anglický gólman své zaváhání, když po závaru po rohu vyrazil Mahrezovu střelu a následně měl i štěstí, protože Maguire napálil tyč. A následně se opět opakoval scénář v podobě možné gólové odpovědi na druhé straně. Na Shaqiriho přihrávku před branku však nedosáhl střídající Campbell.

Druhý darovaný gól mohli Lišky přidat v samém závěru. Po chybě stoperů se na Butlanda řítil Mahrez, ale gólman Hrnčířů svůj tým podržel. Po rohovém kopu bezprostředně po Mahrezově akci hlavičkoval do tyče James. K další šanci se domácí nedostali a tak je pro ně vzhledem průběhu utkání bod málo. Hosté si připsali cennou remízu, která však k výraznému posunu tabulkou nestačí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City27233179:2072
2.Manchester United28185553:2059
3.Liverpool FC28169365:3257
4.Tottenham Hotspur28167553:2455
5.Chelsea FC28165750:2553
6.Arsenal FC27136851:3645
7.Burnley FC28910922:2537
8.Leicester City28991040:4136
9.Everton FC28971232:4734
10.Watford FC28961338:4733
11.AFC Bournemouth28881233:4332
12.Brighton & Hove Albion287101126:3731
13.West Ham United28791235:5030
14.Huddersfield Town28861425:4830
15.Newcastle United28781327:3829
16.Southampton FC285121129:4127
17.Crystal Palace28691325:4327
18.Swansea City28761521:4127
19.Stoke City28681428:5426
20.West Bromwich Albion283111422:4220
Zbývající zápasy
01.03. 20:45Arsenal FC - Manchester City

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (698)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele