HET liga - souhrn 17. kola

17.02.2018, 16:59, aktualizováno 18.02.2018, 19:58
Komentáře a souhrny
Plzeň se rozešla s Olomoucí bezbrankovou remízou, díky čemuž se hanácký celek posunul na druhé místo před Slavii, která nezvládla utkání v Jihlavě. Slovácko zvládlo důležitý záchranářský souboj s ostravským Baníkem, pozdním gólem veze body z venku také Karviná. Před vlastními fanoušky uspěl Jablonec, Sparta přehrála Liberec...

Sparta Praha - Slovan Liberec 2:0

18.02.2018 18:00

Góly: 5. Nicolae Stanciu, 90+4. Guélor Kanga (pen.)

Sparta Praha zvládla úspěšně své první jarní utkání. Oba góly vstřelily nové posily, Stanciu a Kanga. Liberec své největší příležitosti proměnit nedokázal, a utkání tak skončilo 2:0 pro domácí.

Hned v páté minutě se Spartě podařilo otevřít skóre. Frýdkův centr obrana srazila pouze k dobíhajícímu Stanciovi, ten hned z první poslal bombu k levé tyči a nedal Hladkému šanci. Další šanci měl Kadlec, toho ale ubránil Kačaraba. Přibližně v polovině prvního poločasu Vatajelu poslal dobrou nabídku do vápna na Kadlece. Ve vápně byl však opět důraznější Kačaraba. Slovanu se podařilo vystřelit za první poločas pouze jednou. Po centru v 45. minutě hlavičkoval Karafiát, jenže způsobem, který domácího brankáře Nitu vážněji ohrozit nemohl.

Na začátku druhého půle zkusil Stanciu napodobit svůj úspěch z prvního poločasu. Tentokrát jeho střela z dálky gólové parametry neměla. V 58. minutě poslal Potočný ze standartky dobrý pas na Folprechta, jeho hlavička bohužel pro Liberec nebyla přesná. V 75. minutě mohl vyrovnat Bosančič, ten využil podklouznutí bránícího Štetiny, krásně si zpracoval balón a z otočky vypálil, trefil ale pouze Nitu. Vzápětí míč do sítě ve velké šanci nedopravil ani Coufal, protože na brankové čáře zasáhl Frýdek. V poslední minutě nastaveného času ještě Kačaraba ve vápně fauloval Lafatu. Nařízený pokutový kop proměnil Kanga, i když Hladký si na míč sáhl.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:0

18.02.2018 16:00

Góly: -

Utkání týmů z vrcholu tabulky skončilo spravedlivou remízou. Sigma ukázala, že se v horních patrech nepohybuje náhodou a s Plzní odehrála pěkný vyrovnaný zápas. Škoda jen, že se ani jednomu mužstvu nepovedlo vstřelit branku.

Již ve druhé minutě se do velké šance dostal Vepřek, ten však po rohu Falty míč netrefil. Na druhé straně se po dobrém centru Petržely nedohodli Krmenčík s Kolářem, kdo bude zakončovat, a míč tak pouze proletěl pokutovým územím Sigmy. Zápas se hrál na české poměry ve vysokém tempu a pro někoho možná překvapivě to byla Sigma, která byla aktivnější. Houskovo zakončení v 18. minutě minulo bránu. V další šanci se ocitl Sladký, ale zakončit se mu nepodařilo. Po kombinaci s Kalvachem se v dobré příležitosti objevil také Texl, jeho rána minula cíl.

V 32. minutě se do šance dostával Kolář, na poslední chvíli ale přistoupil Sladký a ten ránu zblokoval. Na druhé straně střílel opět nepřesně Texl. Po chybě Radakoviče mohl pálit Kopic, jeho pokus byl zblokován na roh. Mezi tři tyče zamířil Houska, trefil ale pouze Kozáčika. Ke konci poločasu začala otěže zápasu přebírat Plzeň, kromě Hořavovy nepřesné střely se však k ničemu nedostala.

Druhý poločas začal nepřesnostmi. Až v 56. minutě si Falta navedl míč na střed, ale levou nohou byl neúspěšný. O pár minut později Kopic nahrál do nadějné pozice Krmenčíkovi, s jeho zakončením Buchta problém neměl. V 66. minutě po pravé straně pláchl Zahradníček a kolem penaltového puntíku hledal nějakého spoluhráče. Nicméně Kozáčik jeho úmysl výborně přečetl a včasným vyběhnutím Plzeň zachránil.

Dvacet minut před koncem Buchta špatně rozehrál, Kopic vybojoval balón a poslal centr na Krmenčíka, ten ve veliké šanci přestřelil. V 80. minutě se Kolář odhodlal k pěkné střele ze střední vzdálenosti a Buchta měl co dělat, aby si s ní poradil. Po přiťuknutí Housky se mohl trefit Moulis, jenže jeho střela skončila vedle pravé tyče. O minutu později na druhé straně stejně skončil Hrošovský. V 87. minutě byl ještě v olomouckém vápně obrovský závar, nikomu z plzeňských hráčů se však míč dopravit do sítě nepodařilo.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Zbrojovka Brno 1:0

17.02.2018 18:30

Góly: 63. Dominik Mašek (pen.)

Domácí Bohemians si poradila s Brnem, i když posledních zhruba 25 minut hráli pouze v deseti. Brno se dnes nedostávalo do šancí, a tak zápas rozhodla jediná branka, tu vstřelil Mašek z pokutového kopu.

Do první šance se dostali domácí, konkrétně Reiter v 16. minutě po přistrčení Lutse pálil těsně vedle levé tyče. Zápas byl na šance velmi skoupý. Za zajímavou příležitost by se dala označit Vraštilova střela, která ale taky skončila vedle. Na druhé straně byl podobně neúspěšný Nečas. V 33. minutě se po pravé straně prohnal Reiter, jeho centr však Nečas promáchl a Luts ho přeběhl, takže ani z této šance nic nebylo. Ke konci poločasu ještě mohlo z brejkové situace zahrozit Brno. Polák měl spíše asi střílet, ale radši přihrál Ziklovi, tomu už se ovšem pořádně ohrozit Fryštáka nepodařilo.

Hned na začátku druhé půle mohl otevřít skóre Hašek, jeho střela z otočky ale minula cíl. Po hodině hry Hašek krásně vysunul do úniku Maška, kterého Melichárek zastavil ve vápně nedovoleně, a sudí Franěk nařídil pokutový kop. Sám postižený Mašek ho s přehledem proměnil. Chvilku po brance došlo ke kontroverzní situaci, souboj Jindříška a Poláka vyhodnotil rozhodčí jako faul Lutse, jenž v tom byl zřejmě nevinně. Jenže pro Estonce tento "faul" znamenal již druhou žlutou kartu a tedy vyloučení. Brnu se ale ani proti 10 srdnatě bojujícím klokanům nepodařilo vytvářet šance. Naopak navýšit skóre mohl v závěru Kabajev, jeho střelu ale Melichárek vyrazil na roh.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Slavia Praha 1:0

17.02.2018 16:30

Góly: 10. Pavel Dvořák

Domácí Jihlavě se podařilo porazit druhou Slavii a postarala se tak o překvapení kola. Jediný gól zápasu vstřelil Pavel Dvořák.

Do utkání lépe vstoupili domácí, když se jim už po deseti minutách podařilo otevřít skóre zápasu. Zoubele se ve středu hřiště pěkně uvolnil, nahrál Ikaunieksovi, jenž našel ve vápně Dvořáka, který chladnokrevným způsobem prostřelil Koláře. Slavie mohla rychle odpovědět. Zmrhalovu bombu Rakovan pouze přizvedl a míč by skončil v brance, kdyby na brankové čáře neuhasil nebezpečí Levin. V 23. minutě Hušbauer našel pěkným centrem Škodu, ten ale ve vyložené příležitosti hlavou minul.

Deset minut před koncem poločasu se domácí řítili do brejku, který však zastavil Kolář, když vyběhl až na půlku hrací plochy. Po 40 minutách hry hlavičkoval tentokrát Mingazov, ale i on minul bránu. Těsně před přestávkou se ještě na pravé straně uvolnil Mingazov, jehož centr obrana odvrátila pouze k Sýkorovi, ten vyslal pumelici, a ta pouze orazítkovala tyč jihlavské branky.

Druhý poločas provázelo vytrvalé sněžení a stále obtížnější terén. Hosté se dál hnali za vyrovnáním. Zmrhalovu střelu obrana srazila na roh. V 68. minutě se Hušbauer dostal ke střele, tu ale krásným zákrokem Rakovan vytáhl. Chvíli poté střílel ze standartní situace střídající Stoch, jeho tečovaná rána skončila vedle pravé tyče. Následný pokus Ngadea skončil nad.

Čtvrthodinu před koncem byla další Stochova rána opět sražena mimo tyče. V 85. minutě kličkoval na levé straně aktivní Stoch a posléze poslal přízemní centr do vápna, Rakovan však opět dobře zasáhl. Poté se dostal k zakončení také Zmrhal, jeho střela byla ovšem znovu sražena na roh. V 92. minutě Stoch krásně vystřelil z velké dálky, nicméně Rakovan znovu výborně zasáhl.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 0:1

17.02.2018 15:00

Góly: 90+2. Tomáš Wágner

První zápas Mladé Boleslavi v jarní části domácí nejvyšší soutěže skončil neúspěchem. Po celý zápas byla aktivnějším mužstvem, v samotném závěru však skóroval hlavou Wágner a zařídil Karviné důležité tři body v boji o záchranu. Domácí se naopak po prohře nevzdálili sestupovým vodám.

Od začátku se dopředu tlačili především domácí. Mareš hlavičkou i Mebrahtu střelou z otočky mířili k pravé tyči Le Giangovy svatyně, s oběma pokusy si však brankář Karviné poradil. Ve 29. minutě zkoušel z úhlu štěstí Přikryl a i on pouze provětral Le Giangovy rukavice. Ve zbytku první půle byl nejviditelnějším mužem sudí Julínek, jenž v tomto období udělil celkem čtyři žluté karty.

Boleslav nepolevila ve své aktivitě ani po změně stran. Hned ve 48. minutě otestoval Le Giangovu pozornost z přímého kopu Mareš. Dvě minuty nato se na branku hostí řítil Přikryl. Ani jeden pokus nebyl ke smůle domácích úspěšný. V 72. minutě karvinská obrana opět pouze sledovala tutovku Přikryla, jehož hlavička skončila mimo.

Karviná byla v podstatě celý zápas bezzubá, o to větším šokem byla pro domácí publikum situace z druhé minuty nastavení. Budinského centr z přímého kopu našel hlavu Wágnera, jenž rozhodl o vítězství svého týmu nejtěsnějším rozdílem.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 1:2

17.02.2018 15:00

Góly: 75. Tomáš Poznar - 33. Stanislav Hofmann, 51. Tomáš Zajíc

Posílený Baník Ostrava přivítal v sobotu odpoledne Slovácko. Domácí dnes nebyli horším týmem, ale nedařilo se jim prosazovat přes dobrou obranu hostí. Slovácko své šance využilo a vyhrálo 2:1.

Baník do zápasu vstoupil aktivněji, když už v první minutě zakončoval Diop z velké dálky, jeho střela však neměla naději na úspěch. Po čtvrthodině hry se do zakončení dostal Poznar, ten po Fleišmanově centru hlavičkou bránu minul. O pár minut později na Jiráskův dobrý míč nedosáhli Azevedo ani Diop. Ve 30. minutě mohlo poprvé zahrozit Slovácko. Juroška snadno obešel Fleišmana, jenže centr se mu vůbec nepodařil.

Nedlouho poté Břečka dostal míč do vápna a zpětnou přihrávkou našel na penaltě Hofmana, který se nemýlil a poslal tak Slovácko překvapivě do vedení. Hosté po vstřeleném gólu ožili a po čtyřiceti minutách měli další šanci. Petr z rohu nacentroval před vápno Janoškovi, jenž z voleje vyslal povedenou ránu, kterou Laštůvka skvělým zákrokem vyrazil. Ke konci poločasu zahrozil ještě Baník, když po Fleišmanově centru hlavičkoval těsně vedle levé tyče Fillo. Do kabin se tak šlo za stavu 0:1.

V 51. minutě poslal Petr krásný centr do vápna, na něj si naskočil Zajíc, a ten zakončil přesně k pravé tyči a zvýšil na 2:0 pro Slovácko. Baník se snažil s výsledkem něco udělat, nicméně do zakončení se dostával s obtížemi. V 70. minutě Juročka na pravé straně obešel dva protihráče a přihrál Daníčkovi, jenž z hranice vápna netrefil bránu. O čtyři minuty později na druhé straně Mičola odcentroval na Poznara, který se po souboji ve vápně nejlépe zorientoval a prostřelil Heču. Několik minut před koncem ještě Navrátil uvolnil Machalíka, proti němu ale dobře vyběhl Laštůvku a znemožnil mu skórovat.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Dukla Praha 1:1

17.02.2018 15:00

Góly: 73. Petr Hronek - 62. Daniel Tetour

Střet sousedů z tabulky vítěze nepoznal. Vyrovnané utkání na zlínské Letné skončilo i přes šance obou týmů nerozhodně. Zlín i Dukla tak nadále mají mezi sebou jednobodový rozestup.

Již po pěti minutách se do vedení mohli dostat hosté. Bývalý hráč Fastavu Holík našel ve velkém vápně osamoceného Tetoura, ten však svou střelu z deseti metrů nenasměroval mezi tři tyče. Ve 20. minutě napálil odražený míč Milošević a ani jeho pokus domácího brankáře Dostála neohrozil.

I po změně stran se do první vyložené šance dostala Dukla. Holenda stanul tváří v tvář Dostálovi, který jeho hlavičkový pokus vyrazil. Záhy měl obrovskou šanci ke skórování Zlín. Ve vápně byl faulován Vukadinovíć a domácí zahrávali pokutový kop, který však Mehanovićovi zneškodnil Rada. Trest na druhé straně přišel o pět minut později, kdy se po rychlém útoku z levé strany prosadil hlavou Tetour. Vedení Dukly mohl navýšit Holík, ale nedokázal překonat svého bývalého spoluhráče Dostála.

Domácí nesložili zbraně a v 73. minutě srovnali skóre. K centru Ekpaie se jako první dostal Hronek a stejně jako deset minut před ním Tetour skóroval hlavičkou. Pět minut nato mohl Fastav dokonat obrat. Aktivní Ekpai se dostal k technické střele a Rada měl s jeho pokusem plné rukavice práce.

Poklidný závěr utkání narušila útočná akce Dukly ve druhé minutě nastavení, po které míč dokonce skončil v síti. Radost hostí však přerušil praporek asistenta rozhodčího signalizující ofsajd. Oba týmy se tak rozešli smírně 1:1.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Teplice 2:1

17.02.2018 15:00

Góly: 36. Vladimir Jovović, 87. Jan Chramosta (pen.) - 6. Jakub Hora

Duel dvou celků ze severu Čech lépe zvládl domácí Jablonec. Hostující Teplice vstoupily do zápasu lépe, nakonec jim však po sporné penaltě zůstaly jen oči pro pláč. Domácí celek v tabulce svého dnešního soupeře přeskočil.

Na Střelnici se na první branku nečekalo dlouho. Již v 6. minutě se po nepřehledné situaci před brankou dostal k míči Hora a zajistil Teplicím vedení. Jablonec se pokusil odpovědět o devět minut později. Hanousek našel přesným pasem Chramostu, který nevyzrál na hostujícího brankáře Diviše. Ten hosty zachránil i záhy, kdy lapil Trávníkův přímý kop. Teplický gólman byl jednoznačně hrdinou úvodu utkání, zvláště poté, co ve 24. minutě vyrazil tutovku Hübschmana. Vytouženého vyrovnání se domácí dočkali devět minut před koncem první půle. Jovović si narazil míč s Hübschmanem a střelou po zemi nedal Divišovi šanci.

Ve druhém poločase jako první zahrozil domácí Pernica, jehož volej skončil vedle. Jablonec svého soupeře přehrával a doplácel jen na nevyužívání šancí, jednu z nich spálil v 63. minutě Trávník. V 67. minutě vyzval Hanousek k hlavičce Masopusta, ale i on minul. Ojedinělou šanci hostí měl deset minut po Masopustově pokusu Kučera, s jehož střelou z dálky neměl Hrubý problémy.

Když už se zdálo, že se Jablonec branky nedočká, pomohl mu sudí Královec. Po kontaktu Kučery s Masopustem ukázal rozhodčí na penaltový puntík, přestože Kučera nejdříve odehrál míč. Následnou penaltu bezpečně proměnil Chramosta a vstřelil svou první ligovou branku v novém působišti. Poslední minuty patřili Teplicím, Vaněčkovi nůžky však skončily nad břevnem a Žitného střelu kryl Hrubý. Po závěrečném hvizdu se tak ze tří bodů mohli radovat domácí hráči s fanoušky.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň17152034:547
2.Sigma Olomouc1796223:1033
3.Slavia Praha1795327:832
4.Sparta Praha1794423:1231
5.Slovan Liberec1793524:1830
6.Bohemians Praha 19051767416:1425
7.FK Jablonec1766523:2124
8.FK Teplice1765621:1923
9.Fastav Zlín1756619:2421
10.Dukla Praha1755719:3020
11.MFK Karviná17521017:2517
12.FK Mladá Boleslav17521019:3017
13.1. FC Slovácko1736815:2415
14.Zbrojovka Brno17431012:2415
15.Vysočina Jihlava17411216:3213
16.Baník Ostrava17251022:3411

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (528)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele