HET liga - souhrn 16. kola

01.12.2017, 21:29, aktualizováno 03.12.2017, 19:53
Komentáře a souhrny
Krmenčík dvěma góly vystřelil Plzni další výhru. Sparta díky skvělému startu porazila Mladou Boleslav. Olomouc odjela s prázdnou z Liberce a přepustila tak druhou příčku Slavii, která včera otočila zápas s ostravským Baníkem. Slovácko zvládlo důležitý záchranářský souboj s Jihlavou, která se tak propadla na poslední příčku. Vyhrály rovněž Teplice a Karviná. Brno neudrželo vedení nad Zlínem...

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 3:0

03.12.2017 18:00

Góly: 12. Eldar Čivič, 16. Ondřej Zahustel, 36. Josef Šural

Sparta porazila v historicky prvním zápase, kde spolurozhodoval videorozhodčí, Mladou Boleslav 3:0 a zimu stráví na pátém místě tabulky. Letenští předvedli asi dosud nejlepší výkon pod trenérem Andreou Stramaccionim a Mladou Boleslav zneškodnili už v prvním poločase...

Poprvé v české nejvyšší soutěži bylo do zápasu nasazeno video a ihned se vyplatilo, ale o tom později. Sparta nastoupila bez Tomáše Rosického, který zůstal jen na lavičce náhradníků, zatímco opora hostí Marek Matějovský začala od samého začátku.

A lepší byla Sparta. Už v páté minutě předvedli domácí opravdu parádní akci, jenom škoda, že Václav Kadlec zakončoval jen do boční sítě. Za dalších sedm minut to ale Spartě klaplo. Civić poslal směrem na branku jakýsi střílený centr na zadní tyč, který orazítkoval brankovou konstrukci a skončil v náruči brankáře Jedličky. Naneštěstí pro něj mu ale balón vyklouzl a mladý brankář jej chytal už za brankovou čarou. Celou situaci ještě zkontrolovalo video a dalo Sparťanům zapravdu.

Sparta se nenechala uchlácholit a nadále byla aktivní. Po milimetrově přesném centru Vatajelua se hlavou prosadil někdejší zadák Bolky Ondřej Zahustel a zvýšil na 2:0. Svěřenci trenéra Stramaccioniho dál nepolevovali a hosty doslova válcovali. Ve 36. minutě poslal do šestnáctky další povedený centr Vatajelu a Josef Šural dal už na 3:0. Mladá Boleslav byla zralá na ručník.

Ve druhém poločase už se Sparťané tolik dopředu nehnali, přesto měli i další příležitosti a mohli vyhrát mnohem výraznějším rozdílem. Boleslav se prakticky na nic nezmohla až s výjímkou závěrečné desetiminutovky, kdy konečně přišly i v jejím podání gólové šance. Tomáš Přikryl se dostal hned do dvou a pokaždé ztroskotal na Dúbravkovi. Hosté se v závěru snažili alespoň snížit, ale nebylo jim přáno.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Jablonec 2:0

02.12.2017 19:00

Góly: 18. Michael Krmenčík, 80. Michael Krmenčík

Viktoria Plzeň zvítězila v posledním ligovém kole podzimu nad Jabloncem 2:0 díky dvěma brankám Michaela Krmenčíka a na prvním místě tabulky přezimuje s rekordním náskokem. Západočeši mají po šestnácti kolech těžko uvěřitelných 46 bodů. Své 300. utkání v nejvyšší soutěži odehrál plzeňský Daniel Kolář.

Jablonec chtěl domácí zaskočit svojí aktivitou a to se i do jisté míry podařilo. Nechybělo mnoho a Stanislav Tecl mohl už v osmé minutě poslat Severočechy do vedení, kdyby ovšem netrefil jen boční síť. O chvíli později se zase dostal ke střele Daniel Kolář a i jemu scházela patřičná přesnost. Tlak Viktorie každopádně narůstal a Kolář si v další tutovce vylámal zuby na Valešovi. Hned o minutu později už ale domácí vedli. Kolář vybídl ke skórování Michaela Krmenčíka, který přesně mířenou střelou k tyči překonal brankáře Valeše - 1:0.

A Vrbovi svěřenci zůstávali při chuti. Za chvíli z ideální vzdálenosti napřáhl Hořava a těsně minul. Za pár minut si stejný hráč akci zopakoval a tentokrát orazítkoval břevno. Neuspěl ani Kopic, kterého zblízka vychytal Valeš.

Jablonec věděl, že s podobným výkonem by si z Plzně odvezl debakl a po změně stran se snažil o odpověď. Trávníkovu nepříjemnou střelu vyrazil Kozáčik a Tecla pro změnu zastavil špatně odmávaný ofsajd.

Zápas nabízel spoustu šancí, zejména tedy na plzeňské straně. Pro samotný vývoj byla důležitá 80. minuta a druhá branka Michaela Krmenčíka. Vše začalo u Čermáka, posléze Koláře, který orazítkoval tyčku a Krmenčík rychle přispěchal s nekompromisní dorážkou. Zápas byl dokonán, Viktoria zvítězila 2:0 a stala se suverénním vládcem podzimu.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Teplice 0:2

02.12.2017 15:00

Góly: 30. Martin Fillo, 48. Jan Rezek

Nakonec to Teplicím přeci jenom vyšlo a první venkovní vítězství slaví možná trochu překvapivě na nedobytné Julisce. Výhra Teplic se rodila už v prvním poločase, protože na ránu Filla nikdo z domácích neodpověděl a naopak před koncem poločasu uviděl červenou kartu Ondřej Kušnír.

V úvodu dějství měla více navrch Dukla, která se díky Holíkovi dostala do dvou zajímavých příležitostí. V prvním případě mířil Holík vedle, ve druhém byl výborně odzbrojen Divišem. Teplice poprvé vyzkoušely pozornost brankáře Rady až ve 24. minutě, kdy nadvakrát střílel Tomáš Kučera. Vzápětí na druhé straně neproměnil tutovku Daniel Tetour, který z blízka nedokázal hlavou přesně zakončit, což Teplice mohly trestat rychlým protiútokem Vaněčka, ale i ten v jasné pozici selhal.

Oba celky se v této fázi utkání předháněly v ofenzivních akcích a bezbrankové skóre nakonec prolomily Teplice. Severočeši rozehráli rohový kop a k odraženému balónu se dostal Martin Fillo a povedenou ranou poslal Teplice do vedení. Dukla na nic nečekala a ještě do poločasu mohla přijít odpověď, kdyby Milošević z jasné pozice netrefil tyč a jen o pár minut později ho nenapodobil Uroš Djuranović. Pražané měli našlápnuto k vyrovnání, jenomže v rozmezí pouhých dvou minut zbytečně fauloval Ondřej Kušnír a byl vyloučen.

To byl naprosto zásadní moment utkání, který v podstatě rozhodl. Oslabená Dukla hned na začátku druhého poločasu podruhé inkasovala a pak už to měla velmi složité. Po centru Kučery se na hranici malého vápna prosadil zkušený Jan Rezek a první venkovní výhra Teplic byla blízko.

Teplice až do závěrečného hvizdu kontrolovaly hru a z Julisky si mohly odvézt mnohem vyšší výhru, kdyby proměňovaly alespoň část z obrovského množství. Zahazovali jak Kučera s Vaněčkem, tak i Fillo. Penzum zahozených šancí nakonec znamenalo, že si Teplice odvezly "jen" dvoubrankový výsledek.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 2:1

02.12.2017 15:00

Góly: 49. Vlastimil Daníček, 50. Jakub Petr - 26. Jiří Krejčí

Slovácko nakonec přezimuje mimo sestupové pozice. Rozhodla o tom výhra nad Jihlavou a zároveň konstelace ostatních výsledků. Pro celek z Uherského Hradiště je to důležitý zisk, na druhou stranu záchranářských starostí ho rozhodně nezbavuje. Jihlava začala dobře, v prvním poločase vedla, ale pak dvakrát inkasovala z kopaček Daníčka a Petra.

Byl to velmi důležitý duel, který mohl tomu či onomu týmu přinést velkou psychickou výhodu do dalších bojů na jaře. Slovácko začalo hodně aktivně a už ve třetí minutě zápasu mělo možnost pokutového kopu. Keresteš fauloval Zajíce a sudí Proske ani na okamžik nezaváhal. Jenomže Zajíc tíhu okamžiku nezvládl, penaltu kopl natolik bídně, že vůbec netrefil branku.

Ve 24. minutě neuspěl ani Juroška, s jehož pokusem Rakovan neměl problémy. Nicméně pro svěřence trenéra Korduly to nebylo příliš potěšující, zvláště když po trestném kopu Vaculíka vstřelil úvodní gól zápasu Jiří Krejčí. Jihlava na Slovácku vedla a to si muselo vyčítat předchozí zahozené šance.

Ale zápas inkasovanou brankou nekončil a Slovácko se dokázalo otřepat. Šance Daníčka i Šumulikovskiho na sebe nenechaly dlouho čekat, avšak stále bez kýženého efektu. Domácí příznivci se dočkali až po změně stran. Po ose Sadílek - Petr se zblízka prosadil Vlastimil Daníček a srovnal na 1:1. Slovácko mělo raketový začátek druhého poločasu a vzápětí hned z další akce otočilo průběh utkání ve svůj prospěch. Kubala vysunul přihrávkou Petra a ten přízemní střelou překonal Matěje Rakovana po druhé.

Domácí mohli ještě přidat další góly, ale Rakovan už se překonat nenechal. Slovácko nakonec vyhrálo, byť to mohlo být mnohem výraznějším rozdílem.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Fastav Zlín 1:1

02.12.2017 15:00

Góly: 32. Martin Zikl - 84. Mirzad Mehanović

Zbrojovka Brno pod Romanem Pivarníkem ani v posledním podzimním zápase neprohrála, ale po remíze 1:1 se Zlínem stejně cítí hořkost. Domácí totiž nejen, že vedli, ale dokonce hráli proti oslabenému soupeři.

Brno si tak trochu vyzkoušelo to, čím si na jeho půdě nedávno prošly Teplice. Tedy hru se soupeřem v oslabení, kterou nakonec nezvládlo.

Moravské derby mělo vlažnější tempo a do první příležitosti se dostali zlínští fotbalisté. Po přízemním centru do vápna zakončoval Diop a Melichárek výborným zákrokem připravil hosty o vedení. Na druhé straně zase pálil z otočky Lutonský a pro změnu Škodovu ránu zneškodnil Dostál. Ve 32. minutě propukla na stadionu v Brně obrovská radost domácího týmu, ke Kratochvílově zablokované střele přispěchal Martin Zikl a svojí premiérovou trefou v nejvyšší soutěži zajistil Zbrojovce důležité vedení.

Druhý poločas začal v podstatě jako ten první, tedy velkou příležitostí na straně hostujícího Zlína. Na parádní centr si naskočil Daniel Holzer a Dušan Melichárek znovu předvedl výtečný zákrok a potvrdil, že patří k nejlépe hodnoceným brankářům ligy. Měl však také štěstí, když v 52. minutě orazítkoval nůžkami tyčku Diop.

Hra se následně přelévala ze strany na stranu a vstřelit druhý gól mohl v podstatě kdokoliv. Ofenzivně laděný průběh utkání přibrzdil Ondřej Bačo, který za faul uviděl druhou žlutou kartu a Zlín tím dostal do velkých nepříjemností. Zbrojovka mohla početní výhodu využít a kdyby vstřelila druhý gól, nejspíše by bylo definitivně po utkání.

Ale všechno bylo nakonec jinak. Dušan Melichárek dělal v brance Zbrojovky, co mohl, ale na druhou střelu Mirzada Mehanoviče už zareagovat nedokázal. Vše odstartovalo přetaženým centrem Diopa, který Melichárek také dokázal vyrazit, ale Mehanovič pak nadvakrát dokonal dílo. Fastav předvedl další špatný výkon, ale nakonec alespoň na jeden bod dosáhl.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Bohemians Praha 1905 1:0

02.12.2017 15:00

Góly: 87. Lukáš Budínský

Fotbalisté Bohemians 1905 si tak trochu pokazili závěr podzimu, když na půdě Karviné prohráli až brankou tři minuty před koncem. Klokani zároveň nenatáhli sérii neporazitelnosti na sedm utkání. Důležitou výhru Karviné zařídil jedinou brankou Lukáš Budinský.

Bohemka před tímto zápasem šestkrát v řadě neprohrála a sérii chtěla natáhnout i v Karviné. Jenomže nezačala vůbec dobře a už ve čtvrté minutě utkání se po centru Budinského málem prosadil Tomáš Wágner. Skvělým zákrokem nohou se přitom blýskl brankář Fryšták.

První poločas jinak zas tolik stoprocentních gólových příležitostí nepřinesl. Na vině byl i těžší terén, přeci jenom trávník v Karviné zasypával lehký sníh. Ve 36. minutě měla vůbec první šanci Bohemka, ale Krch i díky teči poslal balón nad břevno. Trenér Martin Hašek jinak nemohl být s výkonem svých svěřenců příliš spokojen, což si vyžádalo i střídání Kabajeva za Nečase.

Druhý poločas dlouhou dobu nic zásadního nepřinášel, až v 78. minutě spálil obrovskou příležitost Moravec, který technickou střelou z jasné pozice těsně minul branku. Karviná se v závěru utkání více tlačila do koncovky, zatímco Klokanům remízový stav vyhovoval.

Nakonec zvítězila větší touha po vítězství Karviné. V 87. minutě poslal do vápna krásný centr Letić a Lukáš Budinský hlavou rozjásal domácí stadion! Bohemka chtěla udržet nerozhodný výsledek, ale to se nakonec nepodařilo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 1:0

02.12.2017 15:00

Góly: 55. Vladimír Coufal

Do jarních bojů o druhé místo se výrazně zapojil Slovan Liberec, který v přímém souboji porazil Sigmu Olomouc 1:0, čímž jí zároveň oplatil porážku z Androva stadionu. O výhře severočechů rozhodl krátce po změně stran Vladimír Coufal. S klubem se zároveň loučil sportovní ředitel Jan Nezmar, který odchází do Slavie.

Zpět však k samotnému utkání. Liberec ho začal mnohem aktivněji a od začátku z něho sršela touha hostům vrátit porážku a co nejvíce se příblížit druhé příčce, která zajišťuje předkolo Ligy mistrů. Slovan si v prvním poločase vytvořil velké množství šancí, ale ani jednu nedokázal proměnit. Postupně se mezi neúspěšné zakončovatele zařadili Coufal, Potočný, Bartl, Breite i Graiciar. Sigma zuby nehty uhájila bezbrankový poločas, aby na začátku toho druhého stejně inkasovala.

Kerbr v 55. minutě posadil balón na hlavu Vladimíra Coufala, který poslal Liberec do vedení. Nyní byla na tahu Olomouc, která toho zas tolik v utkání nepředvedla. Po chybě Kulhánka mohl vyrovnat na 1:1 Plšek, jenomže obrovskou příležitost zazdil. Stejný hráč se dostal do blízkosti Kováře i v 86. minutě, kdy se zblízka dostal k hlavičce a fantastický Kolář uchránil Slovan od inkasované branky.

Plškova šance čtyři minuty před koncem byla vůbec tou největší, kterou si hanáci dokázali vypracovat. Sigma se ještě dostala k jednomu pokusu. Střela Vepřeka Kolářovi nadělala problémy, změnu skóre však nepřinesla. Sigma po delší době padla a podzim zakončí na třetím místě, zatímco Liberec zůstává čtvrtý.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baník Ostrava 2:1

01.12.2017 19:30

Góly: 25. Milan Škoda, 28. Michal Frydrych - 8. Michal Frydrych (vl.)

Fotbalisté Slavie Praha udolali v 16. ligovém kole Ostravu 2:1. Baník vedl od osmé minuty po vlastní brance domácího Michala Frydrycha, ale ve 24. minutě vyrovnal Milan Škoda. Za čtyři minuty odčinil zaváhání z úvodu vítěznou trefou Frydrych. Úřadující mistr částečně napravil pondělní remízu v Jablonci a dostal se o skóre na druhé místo tabulky před Olomouc, která má k dobru utkání v Liberci. Ostravský nováček prohrál v lize venku poosmé za sebou a je čtrnáctý.

Slávisté se před utkáním rozloučili s kapitánem Bílkem, jenž končí kariéru a přesune se do představenstva klubu. V ostravské sestavě překvapivě chyběl kapitán Baroš, který začal jen na lavičce. Domácí nastoupili v téměř totožné zahajovací jedenáctce jako v pondělí při remíze 1:1 v Jablonci, jen na pravém kraji hrál místo Bořila Frydrych.

A právě ostravský odchovanec prožil nešťastný vstup do zápasu. V osmé minutě se Baník dostal poprvé k domácímu vápnu, Hrubý nacentroval před branku a Frydrych ve snaze odvrátit míč před Granečným zamířil do vlastní sítě. Hostující "kotel" pak bývalému hráči Baníku za gól poděkoval.

Ve 13. minutě mohlo být vyrovnáno, Hušbauerovu střelu ale zastavila tyč. Favorit se dočkal až ve 24. minutě, kdy si Škoda narazil se Zmrhalem a se štěstím prostřelil brankáře Šustra, který míč tečoval nohou, ale v cestě do sítě mu nezabránil. Domácí kanonýr dal sedmý ligový gól v sezoně.

Ve 28. minutě Slavia otočila skóre. Danny z první obloučkem přehodil obranu hostů, za kterou si zaběhl Frydrych a povedeným volejem odčinil předchozí vlastní branku, byť si Šustr opět na míč sáhl. Domácí zadák dal první gól v ligové sezoně.

Po půlhodině hry zahalil stadion dým ze sektoru hostů a rozhodčí Jílek zápas na pět minut přerušil. Svůj smolný poločas pak podtrhl ostravský gólman Šustr. Kvůli zranění ve 42. minutě odkulhal z trávníku a přepustil místo Chmielovi, jenž chytal ligu poprvé od loňského května.

Do druhé půle vstoupil Baník přece jen aktivněji. Slávistům se několikrát otevřel prostor k brejku, ale velká šance z toho nebyla. Ostravský kouč Kučera už v 58. minutě stáhl stopera Azackého, místo něhož nasadil útočníka Baroše. Chvíli nato prováhal zakončení Hušbauer, který pak po střetu se Šindelářem musel střídat.

Pražanům se po změně stran příliš nedařilo, přesto mohli přidat pojistku, Součkovu hlavičku po rohu ale vytáhl Chmiel. V 85. minutě se na druhé straně marně dožadoval penalty Baroš po Jugasově zákroku. Červenobílí už výhru v posledním podzimním kole udrželi a vítězně se naladili na čtvrteční boj o postup v Evropské lize s Astanou

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň16151034:546
2.Slavia Praha1695227:732
3.Sigma Olomouc1695223:1032
4.Slovan Liberec1693424:1630
5.Sparta Praha1684421:1228
6.FK Teplice1665520:1723
7.Bohemians Praha 19051657415:1422
8.FK Jablonec1656521:2021
9.Fastav Zlín1655618:2320
10.Dukla Praha1654718:2919
11.FK Mladá Boleslav1652919:2917
12.Zbrojovka Brno1643912:2315
13.MFK Karviná16421016:2514
14.1. FC Slovácko1626813:2312
15.Baník Ostrava1625921:3211
16.Vysočina Jihlava16311215:3210

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (581)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele