HET liga - preview 16. kola

01.12.2017, 08:44, aktualizováno 03.12.2017, 08:33
Previews
Podzimní část české nejvyšší soutěže uzavře souboj dvou týmů, které zatím vůbec nemohou být spokojeny. Sparta už ztratila šanci na zisk titulu a na jaře se pokusí alespoň zapojit do boje o druhé místo, Mladá Boleslav je zase na míle vzdálena příčkám zaručujícím Evropskou ligu...
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 18:00)
Pro celý český fotbal nastává 3. prosince 2017 historický okamžik. Vůbec poprvé v dějinách bude pro zápas Sparty s Mladou Boleslaví k dispozici videorozhodčí. Co se samotných aktérů týče, Sparta potřebuje nutně zvítězit a alespoň částečně napravit zpackaný podzim, a hosté? Těm půjde vesměs o to samé.

O tom, že se poprvé v dějinách českého fotbalu chystá video, toho bylo řečeno a napsáno mnoho. Stejně tak o neustálé mizérii pražské Sparty, která nebere konce. Letenští v minulém kole zase zaváhali, když prohráli nejtěsnějším rozdílem v Olomouci. Sparťané sice prohráli poprvé po čtyřech duelech, na druhou stranu jejich herní projev byl i v předchozích zápasech neuspokojivý. A pochopitelně hlasy volající po konci trenéra Andrey Stramaccioniho neustále sílí a ten dál a dál ve své funkci setrvává.

Podobnou mizérii prožívá i Mladá Boleslav, která se za kormidlování Dušana Uhrina mladšího nemůže rozehrát k očekávaným výkonům. Přitom na přelomu října a listopadu to vypadalo, že se tým konečně dostává do herní pohody, vyhrál třikrát v řadě a stoupal tabulkou, než přišlo domácí utkání s Bohemians a další porážka. Mladá Boleslav následně nezvládla ani zápas na Dukle, kde schytala čtyřbrankový příděl.

Jak Sparta, tak i Mladá Boleslav potřebují zvítězit a alespoň částečně napravit nepovedený podzim. Historie vzájemných soubojů slibuje zajímavou podívanou, byť loňská sezona přinesla vždy nejtěsnější výhru domácího celku. Mladá Boleslav na Spartě nevyhrála od roku 2011, takže má na čem pracovat. "Myslím, že z nich jde stále respekt, i když se jim teď nedaří. Takže my nesmíme vůbec nic podcenit a budeme se snažit to poslední utkání zvládnout," prohlásil pro Bolka TV obránce Jiří Fleišman.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Zahustel, Hovorka, Štetina, Costa - V. Kadlec, Sáček, Frýdek, Mavuba, Vatajelu - Šural
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Chaluš, Stronati, Fabián - Takács, Rada - Mingazov, Hubínek, Přikryl - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.02 - 6.07
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - FK Teplice  (sobota 15:00)
Dukla zakončí podzimní částí sezony na domácí Julisce v souboji s Teplicemi. Severočechům se venku vůbec nedaří, mimo své hřiště ještě ani jednou nevyhráli, zatímco Dukla doma neprohrála.

Pražané jsou navíc povzbuzeni vysokou výhrou nad Mladou Boleslaví, kterou odčinili debakl na Slavii. "Potvrdit výsledek je těžké a potvrdit výsledek a výkon je ještě náročnější, aspoň pro nás to tak během podzimu bylo. Věřím, že využijeme domácí prostředí, které bude velkou motivací k vícezápasové kvalitě. Takové vítězství a s ním spojený bodový zisk by byl krásný vánoční dárek," nechal se slyšet před utkáním trenér Jaroslav Hynek.

Utkání s Teplicemi bude velmi důležité a v podstatě rozhodne o tom, zdali byl podzim úspěšný či nikoliv. V tuto chvíli patří Dukle desáté místo a pokud zvítězí, posune se do první poloviny tabulky.

Teplice nikdy nepatří k příjemným soupeřům, na druhou stranu letos to Sklářům venku vůbec nejde. Mimo své hřiště nevyhráli ani jedno utkání, pouze dvakrát brali body za nerozhodné výsledky. V minulém kole si Teplice připsaly remízu 0:0 a staly se vůbec prvním týmem v sezoně, který dokázal obrat o body vedoucí Viktorii Plzeň. "Chceme navázat na bojovnost a nasazení, co jsme měli doma s Plzní. Zápas chceme výsledkově zvládnout a mít dobrou zimu," říká obránce Sklářů Jan Krob.

Hostující fotbalisté chtějí konečně zvítězit a mohlo by se jim to povést. Vždyť v minulé sezoně brali na Julisce všechny body, za nejtěsnější vítězství. "Zápasy na Dukle bývají hodně těžké. Je tam takové nefotbalové prostředí, žádní lidé, jedna velká tribuna, jinak nic. Musíme si to ale vyndat z hlavy a hrát tu svou hru ze zajištěné obrany, zkusit domácí potrestat z nějakého brejku," dodal Jan Krob.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Holek, Jiránek, Preisler - Bilovský, Holenda, Tetour - Miloševič, Djuranovič, Schranz
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Vondrášek, Král, Šušnjar, Krob - Ljevakovič, Kučera - Hyčka, Fillo, Rezek - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.40 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava  (sobota 15:00)
Duel posledního s předposledním uvidí Uherské Hradiště. Vítěz si s jistotou zajistí přezimování mimo sestupové pozice, ale povede se to vůbec někomu? Vždyť Slovácko čeká na výhru už dvanáct kol.

"Čeká nás asi zápas, který bude těžší psychicky. Já ale říkám, že kdo nezvládá situace psychicky, tak nemůže fotbal dlouhodobě dělat a hrát. Je to další zkouška a co nás nezabije, to nás posílí. Já věřím, že utkání zvládneme," pevně doufá domácí trenér Kordula. Slovácku se vůbec nedaří a ve finále tomu nepomohla ani rošáda na trenérských pozicích, kdy v průběhu podzimu vystřídal Stanislava Levého právě Michal Kordula. Dvanáct zápasů už čeká Slovácko na ligové vítězství a to už tu dlouho nebylo. Naposledy Slovácko prohrálo krajské derby ve Zlíně 1:2 a zůstalo na posledním místě.

Slovácko přivítá v ryze záchranářském souboji Jihlavu, která si také nemůže příliš vyskakovat. Vysočina má jen o jeden bod více a naposledy nezvládla klíčové utkání s Brnem. "Nemůžeme uspět bez správného nastavení sebevědomí a motivace hráčů. Na hřišti musí dokázat, že jsou odhodlaní získat tři body," nechal se slyšet trenér Ivan Kopecký. Jihlava venku prohrála všech sedm utkání a prolomit tuto katastrofální bilanci se pokusí na hřišti posledního Slovácka. Kde jinde už by se to také mělo povést?

Je pravdou, že vzájemné duely v posledních letech příliš diváky nepotěšily. Dvakrát po sobě se v Jihlavě hrálo 0:0, na Slovácku naposledy pro změnu 1:1.

Utkání o samotné záchraně a sestupu ještě nerozhodne, na druhou stranu půjde o velmi důležitý duel, který může na konci sezony sehrát dost podstatnou roli. A v neposlední řadě může jednomu či druhému výrazně pomoci psychicky.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Hofmann, Šimko, Reinberk - Šumulikoski - Navrátil, Havlík, Sadílek, Petr - Zajíc
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Urblík, Tlustý, Krejčí, Keresteš - Vaculík, Záviška - Fulnek, Dvořák, Zoubele - Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.71 - 3.93 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Poslední ligové kolo v tomto roce nabídne pikantní moravské derby mezi Brnem a Zlínem, přičemž spokojenější zatím mohou být domácí. Je to paradox, ale Zbrojovka se v posledních kolech vyšvihla mimo sestupové pozice, na kterých i v případě dnešního neúspěchu setrvá.

Pro Zlín to ještě nebude loučení s první polovinou sezony. Ševce čeká ve čtvrtek poslední zápas v Evropské lize, kde se zase nějaký ten rok vůbec nemusejí objevit. Svěřenci trenéra Páníka zakončí základní skupinu na posledním čtvrtém místě.

Mnohem důležitěji se teď jeví výsledky z domácí soutěže. Zlín v tuto chvíli balancuje na hranici první a druhé poloviny tabulky a nedá se říci, že by se mu zrovna dařilo. Hosté sice naposledy porazili v krajském derby Slovácko, ale stalo se tak po čtyřech kolech bez vítězství. "Naše výkony nejsou stabilní, v posledním zápase proti Slovácku jsme navzdory vítězství hráli špatně. Nedaří se nám ani na venkovních hřištích, kde podáváme bázlivé výkony. Což dokladuje zisk pouhých dvou bodů. Pokusíme se to napravit. Musíme si odpracovat naše předchozí výpadky," nechal se slyšet trenér Páník.

Zlín zavítá do Brna, které se dostalo pod trenérem Pivarníkem do herní pohody a opustilo sestupové příčky. Záchranářské práce tím Zbrojovce rozhodně nekončí, ale fakt, že podzim zakončí nejhůř na třináctém místě, jí může psychicky velmi pomoci. Brno vyhrálo dvě utkání v řadě a pomýšlí na třetí triumf. "Budeme se snažit tu sérii prodloužit. Chceme hrát aktivně a jít za výsledkem, hrajeme doma, kde chceme hrát otevřeně a dominovat," řekl před utkání kouč Pivarník.

Loni se v moravském derby radoval vždy domácí celek. Zbrojovka doma zvítězila 2:0 a ve Zlíně padla 1:2.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Gomez, Pavlík, Kijanskas, Vraštil - Sedlák - Přichystal, Kratochvíl, Škoda, Lutonský - Zikl
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Janíček, Holzer - Ekpai, Traoré, Jiráček, Vukadinovič, Mehanovič - Diop
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.49 - 3.23 - 3.18
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
Už šest zápasů v řadě neporažená Bohemka se představí na půdě Karviné, kde jí nečeká vůbec snadná práce. Karvinští chtějí odčinit zaváhání z derby proti Ostravě a naopak navázat na předchozí domácí vítězství s Jabloncem. Oba aktéři také budou bojovat s nepřízní počasí.

Šest zápasů bez porážky, to je bilance, na kterou nejsou v Ďolíčku zas tak zvyklí. Pravdou je, že Klokani pod trenérem Martinem Haškem vykazují konzistentní výkony a na průběžném šestém místě jsou zcela po zásluze. Přesto je v Karviné nečeká jednoduchý zápas. "Všude vnímáme, že jsme v lepším rozpoložení, než tomu bylo na jaře. Na konci května k nám přijela Karviná a o holé přežití v lize jsme bojovali my. Uvolněná atmosféra znát je, ale chceme mít ještě více bodů. Jsme hladoví a víme o našem ziscích, ale jdeme po co největším možném množství bodů," nechal se slyšet kouč Martin Hašek.

Karviná by pro větší klid nutně potřebovala vyhrát. Povedlo se jí to sice nedávno proti Jablonci, avšak následující kolo s Baníkem zase prohrála a zůstává v bezprostředním sestupovém ohrožení. "Situace při pohledu na tabulku už není dobrá delší dobu. Stejně jako s Jabloncem tyhle tři body z domácího zápasu opravdu nutně potřebujeme," prohlásil asistent trenéra Josef Mucha.

Karviná je v tabulce až na třináctém místě s pouhým jednobodovým náskokem na sestupové pozice, který se může v případě neúspěchu velmi rychle rozplynout.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Moravec, Janečka, Hošek, Eismann - Budínský, Šisler - Štěpanovský, Panák, Kalabiška - Wágner
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Krch, Šmíd, Kocič - Jindřišek - Reiter, Hašek ml., Mašek, Vaníček - Nečas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.35 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Šestnácté kolo HET ligy nabídne mimo jiné zajímavé utkání o evropské poháry mezi Slovanem Liberec a olomouckou Sigmou. Hosté se v případě bodového zisku vrátí na druhé místo před Slavii, domácí si zase mohou pojistit pohárovou příčku před dotírající Spartou. Olomouc také může prodloužit svojí sérii neporazitelnosti už na třináct utkání.

Ať už utkání dopadne jakkoliv, nic se nezmění na tom, že Olomouc prožila fotbalový podzim snů. Staronový účastník nejvyšší soutěže si udržel konzistentní výkonnost a bojuje o příčku zaručující Ligu mistrů. Teprve po vítězném minulém kole nad Spartou trenér Jílek připustil, že jeho tým bojuje o Evropu. Kdo by to byl před sezonou čekal. Poslední korálek chtějí před zimní přestávkou navléknout v Liberci, kde je čeká obtížný soupeř. "Máme to v úmyslu, je to naším přáním udělat za úspěšným podzimem tečku, kterou si představujeme. Ale musím říct, že proti nám stojí silné a ambiciózní mužstvo, takže to nebude vůbec nic jednoduchého," řekl trenér Václav Jílek.

Spokojeni jsou i v Liberci, kde po další přestavbě kádru opět bojují vysoko. Trenér Jindřich Trpišovský tak znovu prokazuje své trenérské kvality, čehož už si všimli zastánci zahraničních klubů. Liberec si naposledy rozdělil body s Bohemkou za remízu 0:0 a díky porážce Sparty si na ní vytvořil dvoubodový náskok.

Liberec se se Sigmou dlouhá léta utkával a vzájemné souboje platily vždy za hodně vyrovnané. Slovan se pokusí hostům vrátit porážku z druhého kola. Tehdy o výhře Hanáků rozhodl brankou čtyři minuty před koncem Pavel Moulis.

Sigmě bude scházet zkušený Aleš Škerle a také útočník Tomáš Chorý, který v zápase se Spartou uviděl už svojí čtvrtou žlutou kartu. V útoku by ho měl nahradit Jakub Plšek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Kulhánek - Bartl, Bosančič, Breite, Potočný - Graiciar
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radakovič, Jemelka, Vepřek - Kalvach, Texl - Zahradníček, Houska, Falta - Plšek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.14 - 3.47 - 3.72
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Jablonec  (sobota 19:00)
Viktoria Plzeň je s předstihem půlmistrem a za mimořádným podzimem může udělat poslední sladkou tečku. Západočeši přivítají nebezpečný Jablonec, který má kvality na to, aby lídra minimálně potrápil.

Až v patnáctém kole Viktoria poprvé v této sezoně ztratila. Houževnatým Teplicím nedokázala vstřelit branku a remizovala pouze 0:0. Viktorku to nijak zvlášť mrzet nemusí, na čele má totiž obrovský, takřka nedostižný náskok. "Z našeho pohledu to bylo fantastických 15 kol a výborný vstup do soutěže. Všichni v klubu si toho ohromně vážíme," neskrýval radost trenér Pavel Vrba. Právě jeho angažování se ukázalo být tím nejsprávnějším krokem.

Viktorku ještě čekají dva zápasy. Vedle ligového klání s Jabloncem se ve čtvrtek představí v Evropské lize na půdě izraelského Hapoelu Beer-Sheva. "Věřím, že fanoušci na poslední domácí duel přijdou a společně se vítězně rozloučíme se skvělým podzimem. Budeme jim chtít dát první vánoční dárek," slibuje před zápasem s Jabloncem Pavel Vrba.

Jablonec nebude mít v Doosan Aréně vůbec co ztratit a určitě se bude chtít pokusit o překvapení. V minulých týdnech prohráli svěřenci Zdeňka Kluckého v Karviné a doma remizovali se Slavií 1:1. "Do každého zápasu jdeme s cílem vyhrát. Pokud ale hrajete proti týmu, který je na prvním místě tabulky s čtrnácti výhrami a jednou remízou, je to těžké. Chceme v Plzni dokázat něco, s čím málokdo počítá. Na podzim jsme poslední mužstvo, které jim může vzít tři body. Budeme se snažit, aby se překvapení zrodilo. Máme k dispozici celý kádr, všichni jsou připraveni jít do zápasu," rozhovořil se kouč Jablonce Zdeněk Klucký.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Havel - Hořava, Hrošovský - Petržela, Kolář, Kopic - Bakoš
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Holeš, Pernica, Kysela, Hanousek - Kubista - Masopust, Trávník, Zelený - Tecl, Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.39 - 5.22 - 8.48
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Baník Ostrava  (pátek 19:30)
Slavia se rozloučí s podzimní částí sezony v domácím zápase s Baníkem Ostrava, kterému v prvním zápase překvapivě nedokázala vstřelit gól. Oba celky potřebují nutně zvítězit, Slavia aby se dotáhla na druhé místo, Baník zase aby si polepšil v boji o záchranu.

V pěti posledních kolech Slavia hned třikrát ztratila body a nejenže může zapomenout na obhajobu mistrovského titulu, ale dokonce se jí vzdaluje i druhé místo, které zaručuje předkolo Ligy mistrů. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ztrácejí na druhou Sigmu Olomouc tři body.

Je tedy jasné, že Slavia potřebuje nutně zvítězit. V ligovém utkání se letos představí naposledy, ale v týdnu ještě sehraje domácí utkání Evropské ligy, které bude neméně důležité. "Byť máme ještě pohárové utkání, které je hodně důležité, tak poslední ligový zápas na podzim je neméně důležitý. Potřebujeme bodovat, jednoznačně chceme vyhrát," nechal se slyšet Jaroslav Šilhavý.

"Byť se Baník pohybuje v dolních patrech tabulky, nehraje špatný fotbal. Má nebezpečné hráče, útočníky, hlavně Milan Baroš je velice nebezpečný. Nicméně my se jednoznačně chceme rozloučit s ligovým podzimem vítězstvím," dodal domácí kouč.

Baník v minulém kole konečně zvítězil a to teprve po druhé v sezoně. Ve slezském derby otočil nepříznivý vývoj s Karvinou a poskočil mimo sestupové pozice. Pravdou je, že obě vstřelené branky vzbudily kontroverze

Slavia je obrovským favoritem, navzdory faktu, že v prvním zápase Baník porazit nedokázala a dokonce jí nevstřelila ani gól. "Uhráli jsme s nimi remízu, od té doby se ale hodně věcí změnilo. Jim tam přišli ještě Sobol, Stoch, mužstvo má velikou kvalitu. Slavia se tehdy nějak sehrávala, byla už tenkrát kombinačně silná. Ukazovali jsme klukům i určité věci z toho srpnového zápasu," řekl trenér Radim Kučera.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Bořil, Jugas, Ngadeu, Sobol - Hušbauer, Souček - Zmrhal, Danny, Stoch - Škoda.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Šustr - Breda, Šindelář, Azackij, Morgan - Hlinka - Mičola, Hrubý, Poznar, Sus - Baroš.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.19 - 7.80 - 17.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň15141032:543
2.Sigma Olomouc1595123:932
3.Slavia Praha1585225:629
4.Slovan Liberec1583423:1627
5.Sparta Praha1574418:1225
6.Bohemians Praha 19051557315:1322
7.FK Jablonec1556421:1821
8.FK Teplice1555518:1720
9.Fastav Zlín1554617:2219
10.Dukla Praha1554618:2719
11.FK Mladá Boleslav1552819:2617
12.Zbrojovka Brno1542911:2214
13.Baník Ostrava1525820:3011
14.MFK Karviná15321015:2511
15.Vysočina Jihlava15311114:3010
16.1. FC Slovácko1516811:229

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1045)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele