HET liga - preview 18. kola

23.02.2018, 08:12, aktualizováno 26.02.2018, 08:52
Previews
Osmnácté ligové kolo v české nejvyšší soutěži dohrají suverénní lídr tabulky z Plzně a Jihlava. Vysočina si minule vyšlápla na Slavii. Překvapí i dalšího favorita?
Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava  (pondělí 17:00)
Vysočina před týdnem překvapila všechny, když porazila na domácím hřišti mistrovskou Slavii. V neděli cestuje k dalšímu těžkému zápasu. V Plzni ji přivítá domácí Viktoria, která si neohroženě kráčí pro titul a navíc je povzbuzena postupem do osmifinále Evropské ligy.

Jihlava zakončila první polovinu HET ligy na samém chvostu tabulky. Během zimní pauzy přišel do mužstva nový trenér Martin Svědík, který však na jaře nemůže počítat se službami brankáře Hanuše či obránce Krejčího, kteří přestoupili do Jablonce respektive Slovácka. Proto se celku z hranice Čech a Moravy nedávalo mnoho šancí na udržení. Vítězství nad Slavií ale vlilo do žil žlutomodrých novou krev.

O další překvapení se pokusí na Štruncových sadech. "Před námi je další těžký soupeř. Ligový lídr, který je povzbuzen postupem do osmifinále Evropské ligy a který navíc bude hrát na svém stadionu. Víme, že bude velmi důležité, abychom chytili začátek zápasu a prezentovali se odvážnou a aktivní hrou," prozradil asistent trenéra hostí Michal Šmarda.

Plzeň vstoupila do jarních ligových bojů remízou s Olomoucí na Andrově stadionu. Následně zvládla odvetu Evropské ligy proti bělehradskému Partizanu a zahraje si v této soutěži osmifinále, kde se utká se Sportingem Lisabon. Jelikož má v lize obrovský náskok, může utkání proti Vysočině odehrát na půl plynu. Trenér Pavel Vrba však jakékoliv podcenění nepřipouští.

"Určitě nás čeká jiný styl fotbalu než proti Partizanu. Jihlava bude hrát na brejky, což praktikovala i proti Slavii. Bude zodpovědně bránit. Na druhou stranu hrajeme doma a budeme chtít potěšit naše fanoušky," sdělil plzeňský kouč. Ten po utkání v Olomouci naznačil, že místo nejlepšího střelce soutěže Krmenčíka může proti Jihlavě nastoupit zimní posila Chorý. Kvůli čtyřem žlutým kartám bude chybět Kolář. To hosté se téměř jistě budou znovu spoléhat na nejlepšího střelce mužstva Ikauniekse.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Zeman, Čermák, Kopic - Krmenčík
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Vaculík, Tlustý, Buchta, Schumacher - Levin, Fulnek, Dvořák, Urblík, Zoubele - Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.11 - 11.30 - 24.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
MFK Karviná - Fastav Zlín  (neděle 15:00)
Karviná v úvodním kole způsobila šok, když v Mladé Boleslavi porazila domácí FK brankou z nastavení. Výhra ji vzdálila od záchranářských bojů. Naopak její nedělní soupeř Zlín remizoval s Duklou a ve Slezsku se pokusí připsat první jarní výhru.

Skromný celek z Karviné nebyl v zimě na přestupovém trhu aktivní tak jako jeho konkurenti a předpovídal se mu těžký boj o záchranu. První jarní zápas však ukázal, že pokud bude mužstvo bojovat, může se stát záchrana realitou. v Mladé Boleslavi nebyl MFK lepším týmem, ale právě zarputilost a trocha štěstí jím zajistili vítězství.

Nyní hrají doma a čeká je trochu odlišný soupeř. "Zlín má svou hru postavenou na rychlosti, spoléhají dost na cizince. Nesmím zapomenout na jejich účast v Evropské lize, kde určitě posbírali hodně zkušeností a sebevědomí. Nečeká nás snadný protivník a věřím, že předvedeme herně lepší výkon než minulý víkend proti Mladé Boleslavi," řekl na adresu Moravanů kouč Karviné Josef Mucha.

Ševci mají po návratu mezi nejlepších šestnáct klubů českého fotbalu pravidelně slabší jarní část než tu podzimní. V minulých ročnících si na podzim připsali dostatek bodů, který jim zajistil klid v následujícím spíše protrápeném jaru. O tom, že to nebude jednoduché ani nyní, se hráči Zlína přesvědčili minulé kolo, kdy po nezáživném utkání uhráli plichtu s pražskou Duklou.

Karviná i Zlín na sebe naráželi dříve pravidelně ve druhé lize a nyní spolu soupeří i v nejvyšší soutěži. Od června 2013 platí, že se ve vzájemných zápasech vždy raduje domácí celek. Stalo se tomu tak i v prvním měření sil v této sezoně, kdy Zlín zvítězil 1:0.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Čoljić, Janečka, Hošek, Šisler - Eismann, Štěpanovský, Panák, Budínský - Kalabička, Wágner
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Gajić, Hnaníček, Matejov - Ekpai, Hronek, Traoré, Jiráček, Mehanović - Vyhnal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.29 - 3.37 - 3.42
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 18:00)
Nedělní podvečer nabídne Vršovické derby mezi Slavií a Bohemkou. Z posledních šesti vzájemných zápasů jich pět skončilo remízou. Utkání bude mít určitě náboj a skvělou atmosféru.

Sešívaným se minulé kolo nevydařilo. S bojovnou Jihlavou na těžkém terénu prohráli a první místo se jim tak opět vzdálilo. Novému trenérovi Trpišovskému, jenž v minulosti na Bohemce trénoval mládež, budou chybět Mešanovič s Bořilem a nejspíše i Pokorný se Součkem.

První své pražské derby v dresu Slavie vyhlíží nová posila Ondřej Kúdela: "Těším se. Doufám, že přijde hodně diváků a podpoří nás. Je to první jarní menší derby, samozřejmě se na to těším. My máme fanouškům za Jihlavu co vracet. Doufám, že utkání zvládneme."

Klokani jsou po Olomouci zřejmě druhým největším překvapením ligy. Aktuálně jsou na pátém místě a prezentují se pěkným fotbalem. Chybět jim protentokrát ale bude Luts a start Tetteha je zatím nejistý.

Trenér Martin Hašek před zápasem neztrácí optimismus: "Slavia je jedním ze tří českých velkoklubů. V zimě proběhla jak trenérská, tak i hráčská výměna, což je ale v Edenu už běžné. Po těch přestupech se tam rozvířila energie a bude zase nějakou dobu trvat, než si všechno sedne. My je máme už ve druhém jarním zápase. Stejně jako v ostatních zápasech budeme chtít podat výkon na hranici možností a věříme v zisk bodů."
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Jugas, Kúdela, Deli, Sýkora - Stoch, Hušbauer, Bucha, Danny, Zmrhal - Necid
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Hůlka, Šmíd, Kocič - Jindřišek, Martin Hašek ml. - Reiter, Mašek, Vaníček - Nečas
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.24 - 6.29 - 17.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Sigma Olomouc  (sobota 15:00)
Brněnský stadion Srbská uvidí v sobotu odpoledne moravské derby. Místní Zbrojovka přivítá olomouckou Sigmu a bude chtít zapomenout na nepovedený první jarní zápas. Hosté se pokusí navázat na remízu z vedoucí Plzní.

Vzpomínky na první vzájemné střetnutí v této sezoně nejsou pro Brňany vůbec růžové. Zbrojovka odehrála na Andrově stadionu bídný zápas a z Hané odjížděla poražena po výprasku 0:3. Toto utkání bylo poslední pro Stanislava Habance v roli kouče Brna.

Nyní vede mužstvo Roman Pivarník, jenž jej vytáhl ze sestupových vod, a po nadějné zimní přípravě se fanoušci těšili na strmý vzestup. Jenže hned na úvod tvrdě narazili na půdě Bohemians. "Bohemka nás moc do šancí nepouštěla, my ji taky ne, gól padl z jedné střely na bránu," řekl Pivarník. "Sigma je v mnoha ohledech podobným soupeřem - běhavé mužstvo, které na vás tlačí. K tomu má navíc velkou kvalitu v práci s balonem, na míči je dominantní a silná."

Sílu Hanáků poznal minulou neděli i suverénní lídr soutěže z Plzně. Viktorka se k ohrožení olomoucké brány dostala sporadicky a na druhé straně chybělo málo k vítězství domácích. Nakonec se oba mužstva rozešla smírně po bezbrankové remíze.

Sigma se dostala před Slavii na druhé místo, kde se v případě sobotního vítězství udrží. "První zápas ukázal, že jsme na jarní část připraveni dobře. Nicméně nás čeká diametrálně odlišný soupeř i zápas. Musíme utkání zvládnout tak, jak chceme, to znamená za tři body," sdělil kouč Olomouce Václav Jílek.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Sukup, Pavlík, Kryštůfek, Vraštil - Polák - Pilík, Acosta, Kratochvíl - Škoda, Bazeljuk
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Radaković, Jemelka, Vepřek - Houska, Kalvach, Zahradníček, Plšek, Texl - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.06 - 3.27 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 15:00)
V sobotu odpoledne se odehraje utkání mezi domácím Libercem a hosty z Boleslavi. Slovan doma neprohrál s Boleslaví již 10 let a určitě by rád tuhle sérii prodloužil.

Domácí se aktuálně nachází na 5. místě, když v prvním jarním kole prohráli se Spartou 2:0. Nový trenér David Holoubek, tak na své první body na lavičce Slovanu stále čeká. K tomu, aby toho dosáhl, mu však budou chybět Graicar se Ševčíkem a také nová posila z Plzně, Václav Pilař.

Stoper Karafiát se v průběhu týdne zamýšlel, proč Slovan na Spartě neuspěl: "V základu nastoupili noví mladí hráči. Mohlo to hrát roli, že jsme byli vyjukaní, návštěva byla necelých 14 tisíc lidí. Ale tohle by se nemělo stávat. Musíme hrát pořád stejně. Pořád je to jen fotbal, akorát se hrálo na Spartě, to je celé."

Trenér hostů Dušan Uhrin nezažívá dobrou sezónu, protože jeho tým je až na dvanáctém místě. Minulé kolo Boleslav prohrála doma s Karvinou a navýšila tak sérii proher už na 4 zápasy. Domácí mají také celkem širokou marodku. Hrát nebudou Rada, Kysela, Fabián, Klobása a pravděpodobně ani Šušnjar.

Dušan Uhrin ví, kde byla v minulém utkání chyba: "Neproměnili jsme šance, které jsme měli. Utkání mohli rozhodnout Přikryl nebo Ladra. Předvedená hra nebyla úplně špatná, ale musíme být důraznější v soupeřově pokutovém území."
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Coufal, Karafiát, Kačaraba, Kerbr - Bartl, Folprecht, Breite, Bosančič, Oscar - Pulkrab
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Klíma, Takács, Křapka - Jánoš - Přikryl, Matějovský, Hubínek, Konaté - Mebrahtu
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (sobota 16:30)
Slovácko začalo jarní cestu za udržením na jedničku a nyní se představí na domácím hřišti. Jeho soupeřem bude pražská Sparta, která si v minulém kole taktéž připsala tři body na své konto.

Ostře sledovaný zápas Slovácka na Baníku skončil poněkud překvapivě vítězstvím hostí. Skromný celek zaskočil Slezany, kteří v zimě mohutně posilovali, a ve Vítkovicích se radovali po výsledku 2:1 v jejich prospěch. I v dalším zápase nebudou favority, rádi by se však pokusili o další překvapení.

"Sparta má na jednotlivých postech kvalitnější hráče než Baník. Na druhou stranu budeme hrát doma. Musíme se více tlačit do sebevědomé hry s míčem," řekl domácí kouč Michal Kordula. Moravský tým bude opět spoléhat na svého nejlepšího střelce Tomáše Zajíce, který zařídil výhru v Ostravě.

Kouč Sparty Andrea Stramaccioni nemůže postavit kanonýra Josefa Šurala, neboť ten je stále zranění. I bez něj ale pražský celek uspěl v minulém kole proti Liberci. Obě branky vstřelili zimní posily letenských Nicolae Stanciu a Guélor Kanga.

O úspěchu svého týmu nepochybuje Bogdan Vatajelu. "Někdy je snadnější hrát na hřišti soupeře, kde nejste pod takovým tlakem jako doma. Věřím, že podáme lepší výkon než ve druhém poločase proti Liberci a získáme tři body," nechal se slyšet rumunský krajní hráč.

Sparta tento týden udělala jednu změnu v kádru pro jarní část sezony. Klub na hostování do Dukly uvolnil Néstora, na kterého po příchodu zimních posil nezbylo místo. To Slovácko již soupisku A mužstva uzavřelo a žádné příchody a odchody se nechystají.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Juroška, Hofmann, Krejčí, Divíšek - Janošek, Daníček, Havlík, Sadílek, Petr - Zajíc
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Zahustel, Hovorka, Štětina, Frýdek - Kanga, Mavuba, Vatajelu - Stanciu, Ben Haim - Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.52 - 3.24 - 2.02
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Baník Ostrava  (sobota 18:30)
V 18. kole Teplice na svém útulném stadionu přivítají Baník Ostrava. Zajímavé bude sledovat návrat Filla do Teplic, ze kterých právě v zimě do Baníku přestoupil.

Osmé Teplice minulý víkend ztratily dobře rozehrané utkání v Jablonci, a tak doufají, že si první body připíšou v domácím prostředí. Doma v této ligové sezóně ještě neprohrály. Stopku jim zde však v poháru vystavil druholigový Hradec Králové. Na Stínadlech se v sobotu nepředstaví zraněný Vondrášek.

Záložník Jan Rezek před Baníkem, a hlavně před svým kamarádem Martinem Fillem varuje: "Nemyslím si, že to Martin přijede do Teplic odchodit, má totiž v sobě, že každý zápas chce vyhrát, je to buldok, bude se chtít u nás ukázat. To samé ale chceme i my, jak nás, tak i Martina a Baník nečeká nic jednoduchého."

Baník v zimě mohutně posiloval, ale i tak doma se Slováckem prohrál a zůstává na posledním místě. Útěchou může být to, že Ostrava pokračuje v poháru. Nicméně záchrana ligy je určitě důležitější. Židle se tak pod trenérem Kučerou nejspíše povážlivě kýve. Do toho všeho bude Baníku chybět jeho ikona Milan Baroš.

Trenér Kučera chce dát týmu prostor se sehrát: "Žádné radikální změny dělat nemíním, protože chci, aby se mužstvo trochu stabilizovalo. Možná, že nějaké změny nastanou, ale necháváme si to zatím otevřené. Zvažujeme různé alternativy."
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Diviš - Hyčka, Čmovš, Král, Krob - Ljevakovič, Kučera - Vošahlík, Hora, Rezek - Vaněček
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Breda, Psyché, Procházka, Fleišman - Hrubý, Jirásek - Fillo, Diop, De Azevedo - Poznar
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.07 - 3.37 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Jablonec  (pátek 18:00)
18. ligové kolo otevře páteční předehrávka mezi pražskou Duklou a Jabloncem. Oba týmy se nachází ve středu tabulky a lze tak očekávat vyrovnané utkání.

Dukla je po remíze se Zlínem v minulém kole na desátém místě v tabulce. Proti Jablonci se však Pražanům doma daří. Z posledních šesti utkání čtyřikrát vyhráli a dvakrát remizovali. Domácím i ve druhém jarním kole bude chybět Hanousek.

Domácí kouč Jaroslav Hynek před hosty varoval: "Jablonec byl na podzim velmi silný v kombinaci. Mají rychlost na stranách, a ještě zlepšili přímočarost. Čeká nás velmi těžký soupeř, očekávám herně hodně zajímavý zápas. My už se těšíme na návrat před domácí fanoušky."

Jablonci se podařilo první zápas po zimní pauze vyhrát. Doma otočili zápas s Teplicemi a posunuli se tak na sedmé místo. Pro trenéra Petra Radu se jedná o zajímavý zápas. Na druhé straně v brance s nejvyšší pravděpodobností nastoupí jeho syn Filip. Trenéra může určitě těšit to, že má k dispozici kompletní kádr.

"Na Dukle se hraje nepříjemně. Je to technický mančaft a hrají tak, jak chceme hrát taky. Takže fotbalově by to měly být oboustranně stejné herní styly. Připravujeme se na to, abychom na Dukle uspěli a jedeme tam s tím, že se nechceme vracet s prázdnou," věří Petr Rada.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Kušnír, Holek, Jiránek, Podaný - Miloševič, Holík, Tetour - Brandner, Holenda, Koreš
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Hanousek - Hübschman - Masopust, Trávník, Považanec, Jovovič - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.79 - 3.40 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň17152034:547
2.Sigma Olomouc1796223:1033
3.Slavia Praha1795327:832
4.Sparta Praha1794423:1231
5.Slovan Liberec1793524:1830
6.Bohemians Praha 19051767416:1425
7.FK Jablonec1766523:2124
8.FK Teplice1765621:1923
9.Fastav Zlín1756619:2421
10.Dukla Praha1755719:3020
11.MFK Karviná17521017:2517
12.FK Mladá Boleslav17521019:3017
13.1. FC Slovácko1736815:2415
14.Zbrojovka Brno17431012:2415
15.Vysočina Jihlava17411216:3213
16.Baník Ostrava17251022:3411

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1062)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele