Gambrinus liga - souhrn 3. kola

12.08.2011, 19:53, aktualizováno 15.08.2011, 20:21
Komentáře a souhrny
Stylově si dokráčeli jablonečtí fotbalisté pro premiérové tři body v sezoně. Před domácím publikem si severočeši smlsli na Bohemce, kterou vyprovodili pěti góly. Pokaždé se přitom trefil jiný střelec - Kopic, Zábojník, Kovařík, Jarolím a Lafata.

Baumit Jablonec - Bohemians 1905 5:0

15.08.2011 18:30

Góly: 18. Jan Kopic, 26. Petr Zábojník, 80. Jan Kovařík, 84. Marek Jarolím, 90. David Lafata

Jablonec v dohrávce třetího kola Gambrinus ligy exceloval, rozdrtil Bohemians 1905 5:0 a zaznamenal tak první výhru v sezoně. O pět branek se postaralo pět různých střelců.

Do sestavy Jablonce se vrátili po zranění Zábojník s Jarolímem a hlavně návrat druhého jmenovaného do sestavy byl pro domácí vysvobozením. Jarolím výtečně režíroval hru Severočechů, dal gól a na dva nahrál.

Výsledek tomu nenasvědčuje, ale Bohemians byli, hlavně v úvodu, vyrovnaným soupeřem, v prvních minutách dokonce i soupeře přehrávali. V deváté minutě mohl otevřít skóre Škoda, ve vyložené šanci však přestřelil. Jen chvíli poté odcentroval ze standardní situace Budínský a Špit měl s míčem větší potíže, než si sám představoval.

Osmnáctá minuta přinesla nakonec rozhodující trefu celého duelu, hezkou kombinaci domácích zakončil po přesném centru Kovaříka na zadní tyč nabíhající Kopic. V tu chvíli byl na hřišti prakticky jen jeden tým, Lafata ještě svojí tutovku neproměnil, ve dvacáté šesté minutě už to ale 2:0 bylo.

Jarolím rozehrál rohový kop nakrátko s Jablonským, ten mu míč vrátil, aby pak následně nádherný centr jablonecké dvaadvacítky skončil přesně na hlavě Zábojníka, který nezaváhal. Po této brance se hosté znovu trochu dostali do hry a mohli i snížit, to by však musel Moravec úplně sám před Špitem trefit jiný prostor, než ten, kde se nacházelo rameno domácího gólmana.

Po přestávce přidal Jablonec další gól, znovu se trefil Kopic, tentokrát mu ovšem radost zkazil nesprávně zdvižený praporek pomezního rozhodčího. Jen minutu nato měla další obrovskou možnost i Bohemka, Moravec však znovu trefil jen vyběhnuvšího Špita. Hosté pak měli ještě jednu šanci, když z dobré pozice hlavičkoval Borek, na skvělého Špita si ale ani on nepřišel.

Deset minut před koncem to bylo o tři góly, Jarolím posunul balón ke Kovaříkovi, jehož perfektní rána z pětadvaceti metrů skončila přesně u levé tyče Sňožíkovy svatyně. O Čtyři minuty později už byli Bohemians na ručník, po další krásné kombinaci se ocitl sám před hostující brankou Piták, předložil míč Jarolímovi a ten si vychutnal zasloužený gól.

Bůra završil v poslední minutě normální hrací doby kanonýr Lafata, který si naběhl na ideálně centr z pravé strany a hlavou neomylně uklidil kulatinu k tyči. Jablonec v nejjednoznačnějším duelu letošního ročníku Gambrinus ligy porazil Bohemians 5:0 a posunul se na osmé místo, má čtyři body. Bohemka je na tom i před vysokou porážku lépe, je šestibodová a sedmá.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 1:2

14.08.2011 17:00

Góly: 65. Zdeněk Ondrášek - 74. Marek Heinz, 83. Marek Heinz

Velmi zajímavé utkání se dnes hrálo v Českých Budějovicích, domácí se po přestávce dostali do vedení a vypadalo to, že si připíší první body v sezoně, jenže Marek Heinz pak dvěma góly v rozmezí sedmi minut otočil skóre zápasu a druhou výhru sezony tak nakonec slaví olomoucká Sigma.

První velká příležitost duelu přišla v osmé minutě, kdy to z nepřipravené pozice zkoušel Heinz, jenže míč mu sedl krásně na nárt a nakonec ho musela zastavit až levá tyč Kučerovy svatyně. V šestadvacáté minutě Sigma dobře zakombinovala ve středu pole a Schulmeister najednou mohl běžet sám na soupeřovu branku, na poslední chvíli však zasáhl Nitrianský.

Po půlhodině hry se do další šance protlačil aktivní Heinz, tentokrát však hlavou trefil jen střed branky. V šedesáté páté minutě se České Budějovice, horší tým na hřišti, z ničeho nic dostaly do vedení. Po pravé straně utekl s míčem na kopačce Vulin, přesným centrem našel Zdeňka Ondráška, jenž si balón zpracoval a druhým dotykem poslal do sítě.

Ovšem domácí vedli jen devět minut, poté totiž z pětadvaceti metrů krásně vypálil hostující Heinz a trefil se přesně k pravé tyči, Kučera byl bez šance. O pět minut později mohl Heinz skórovat znovu, tentokrát mu však skočil do střely Novák.

Sedm minut před koncem už se Olomouc dočkala zasloužené vítězné branky a znovu to měl na svědomí Heinz, který pro změnu vystřelil technicky a Kučera se po míči natahoval marně. Sigma zvítězila 2:1, má velmi dobrých sedm bodů a je třetí, České Budějovice ještě nezískaly ani bod, horší je jen ostravský Baník.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 0:2

14.08.2011 17:00

Góly: 40. Kamil Vacek, 90. Peter Grajciar

Sparta i potřetí v nové sezoně vyhrála, tentokrát veze tři body ze Slovácka po výsledku 2:0, když se v závěru poločasů trefili Vacek a Grajciar. Letenští mají na svém kontě plný počet devíti bodů a vévodí tabulce Gambrinus ligy, Slovácko je bez bodu čtrnácté.

Domácí řešili před zápasem dvě zranění svých hráčů, indisponované střední záložníky Volešáka s Daníčkem nahradili Valenta a Kordula. To Sparta nastoupila v nejsilnější možné sestavě, jen transferkarta nové posily Jiřího Jarošíka se nestihla vyřídit včas.

Začalo se zostra, hned ve třetí minutě vyrobila defenziva Slovácka obrovskou hrubku a po nedorozumění Filipka s Košútem trefoval opuštěnou branku domácích Matějovský, ale neuspěl. Ve dvaadvacáté minutě poprvé zahrozili domácí, konkrétně Hlúpik, jenž svou dobrou individuální akci zakončil střelou z úhlu, kterou Blažek vyrazil na roh.

O šest minut později měl čistou gólovou příležitost Kordula, když si naskočil na Valentův centr od rohového praporku a jen fantastický zákrok Blažka u své levé tyče zachránil Spartu od inkasované branky. Pět minut před přestávkou hosté z ničeho nic udeřili, Sionkovu šanci ještě Filipko dokázal zlikvidovat, proti chytré dorážce Vacka však již byl bezmocný.

Po návratu ze šaten se dlouho nic nedělo, až v sedmdesáté druhé minutě hledal prostor mezi Filipkem a přední tyčí střídající Podaný, gólman Slovácka ovšem dokázal skvěle zakročit. Další střídající hráč Grajciar pak v devadesáté minutě pečetil vítězství svého nového týmu, to už byla obrana domácích velmi prostupná, Sparťané do ní vnikli ve čtyřech, Grajciar obešel Filipka a do prázdné branky v poklidu míč zasunul.

Sparta zdolala Slovácko 2:0 a pokračuje v letošní bezproblémové jízdě, momentálně vede tabulku s devíti body a skóre 8:3. Slovácko ještě nebodovalo, je čtrnácté a pokud se chce zachránit, musí přidat.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slovan Liberec 0:3

14.08.2011 17:00

Góly: 67. Lukáš Vácha, 83. Michal Breznaník, 85. Michal Breznaník

I ve třetím zápase dokázali liberečtí fotbalisté uspět a tentokráte vezou tři body z půdy Hradce Králové. Tým z pod Ještědu rozhodl o vítězství až ve druhém poločase, kdy hradecké votroky skolil třemi brankami. Na výhře 0:3 měl lví podíl Breznaník, který skóroval dvakrát.

Domácí brankář Lindr musel zasahovat velmi brzy a to po ráně Váchy. Zaskvěl se i Bičík, jenž pro změnu o pár minut později zlikvidoval střelu hradeckého Dvořáka. Hostující brankář musel být i nadále ve střehu, Hochmeister ale netrefil branku. A Hradec pokračoval v zahazování šancí, střela Klapky byla hodně nepovedená a Chleboun zase mířil vedle. Ve 27. minutě zazdil obrovskou šanci ex-brněnský Rabušic. Útočník hostí netrefil skluzem branku! Diváci se rozhodně nenudili, další šanci měl po teči hlavou Černý a po chybě Lindra nedokázal Liberec trestat.

I druhý poločas začal aktivně a diváci se konečně dočkali branek, nutno říci, že do domácí sítě. Bezbrankový stav prolomil až v 67. minutě povedenou technickou ranou Vácha, stalo se tak poté, co hradecká obrana několikrát chybovala - 0:1 pro Slovan Liberec. Za šest minut mohlo být skóre vyšší, ale Blažek sám před Lindrem ztroskotal. Hradečtí nedokázali navázat na dobrý první poločas a v tom druhém za to pořádně pikali. V 81. minutě spálili největší možnost na vyrovnání, konkrétně Fischer.

Dvě minuty na to Liberec zvýšil na 0:2, brejkovou situaci zakončil lobem Breznaník! Sesypaný Hradec inkasoval ještě jednou, znovu došklo k brejkové situaci a ani v tomto případě Breznaník nezaváhal - 0:3 pro Slovan Liberec!

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FK Příbram 3:1

14.08.2011 17:00

Góly: 9. Adam Hloušek, 78. Lukáš Jarolím, 87. Stanislav Vlček - 14. Martin Šlapák

Slavia si alespoň částěčně zpravila chuť po úvodních dvou porážkách a Příbram porazila 3:1. Vítězství se ale nerodilo lehce, Příbram kousala a klidně mohla vyhrát, ale v závěru utkání Slavia dvěma brankami rozhodla.

Sešívaní měli bleskový nástup, už po devíti minutách rozvlnil soupeřovu síť Adam Hloušek, když se trefil hlavou po přesném Trubilově centru - 1:0 pro Slavii. Ale odpověď Příbrami na sebe nenechala dlouho čekat, také Pilík rozehrál bravurně rohový kop a Šlapák volejem prostřelil Hanuše - 1:1. Aby toho nebylo málo, příbramští mohli jít do vedení, Hubáček nepříjemně tečoval Valentův centr a Hanuš měl plné ruce práce jak s vyražením, tak s dorážkou Šlapáka. Po půlhodině hry vytáhl dalekonosnou ránu Hubáček a vytáhnout se musel Hruška. Závěr prvního poločasu patřil Slavii, Petrák minul branku a po Hlouškově centru spálil šanci Vondráček!

I po změně stran byl k vidění dobrý fotbal, Šlapák šel v úvodu druhého dějství sám na Hanuše, ale ten rychle vyběhl a celou akci zmařil. V 56. minutě nadělala Hurkova tečovaná střela pořádné problémy příbramské obraně, branka však nepadla. Příbram měla velké šance a Slavia si koledovala, Wágner trefil Hanuše a Hubáček vykopával z brankové čáry. Hosty tyto šance museli mrzet, neboť Slavia vzápětí rozhodla utkání ve svůj prospěch.

Čtvrthodiny před koncem vyslal parádní střelu do šibenice Jarolím a bylo rozhodnuto - 2:1 pro Slavii. Příbram se vrhla do útoku, ale opět nedokázala překonat Hanuše. Sešívaní dali hostům lekci z produktivity a vstřelili další branku. Vlček si po rohovém kopu dobře seběhl a zvýšil na 3:1. Slavia poprvé v sezoně vyhrála.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FK Mladá Boleslav 1:4

13.08.2011 18:20

Góly: 87. Lukasz Zejdler - 23. Marek Kulič, 77. Kerem Bulut, 90. Jan Chramosta, 90. Petr Wojnar

Ostravský Baník ani napotřetí nedokázal bodovat, podlehl doma Mladé Boleslavi vysoko 1:4 a krčí se na dně tabulky Gambrinus ligy. Ještě v sedmdesáté sedmé minutě vedli hosté jen o gól, za stavu 0:2 navíc vykřesal naději Zejdler, do otevřené obrany však v nastavení dvakrát vběhli mladoboleslavští a uzavřeli skóre na konečných 1:4. Mladá Boleslav má po třech kolech sedm bodů a jde minimálně do zítřka na první místo.

Utkání nepřineslo nikterak zajímavou podívanou, Baník se vůbec nedostával do blízkosti branky soupeře, a když už se mu to povedlo, následovala většinou nepřesná finální přihrávka. To Boleslav působila o hodně sebevědomějším a fotbalovějším dojmem, po většinu času kontrolovala vývoj zápasu, přesto se v závěru musela o výsledek strachovat.

Po nezáživných úvodních dvaceti minutách se hosté rozjeli a výsledkem byl vedoucí gól ve třiadvacáté minutě, kdy Šírl vrátil míč zpět někam na hranici šestnáctky Kuličovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě.

Nyní se v čase přeneseme až do sedmdesáté sedmé minuty, protože předtím se toho moc zajímavého nestalo. Třináct minut před koncem však Mladá Boleslav potrestala chabou ostravskou obranu podruhé, tentokrát díry v defenzivě využil Wojnar, poslal balón Bulutovi a bylo to 0:2.

Bulut se teprve před pár dny vrátil z Kolumbie, kde v dresu Austrálie neúspěšně válčil v základní skupině mistrovství světa dvacetiletých. Sám Bulut si ovšem na kolumbijskou zkušenost nemůže stěžovat, vstřelil totiž gól. Ale zpět k dnešnímu duelu.

Baník byl ve hře dopředu neškodný, až v osmdesáté sedmé minutě si vypracoval první gólovou příležitost a vykřesal jiskřičku naděje na první body v sezoně, to když se na zadní tyči prosadil Zejdler. Jenže Boleslav si zaslouženou výhru vzít nenechala, nejprve na začátku nastavení obešel Chramosta Pietrzkiewicze a zasunul kulatinu do prázdné branky, dílo pak dokonal Wojnar krásnou střelou pod břevno zpoza šestnáctky.

Mladá Boleslav naprosto zasloužené zdolala Ostravu na jejím hřišti 4:1 a alespoň dočasně se posunula na první místo tabulky, Baník je se skóre 4:11 poslední.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Dukla Praha 1:0

12.08.2011 20:15

Góly: 35. Ilija Nestorovski

První letošní souboj nováčků Gambrinus ligy dopadl lépe pro fotbalisty domácího Žižkova. Ti si na své konto připsali nejtěsnější výhru 1:0, o kterou se gólově postaral útočník Ilja Nestorovski.

Úvodní minuty nepřinesly příliš vzruchu ani na jedné straně. Brankáři byli téměř bez práce, jedinou vážnější situaci musel řešit Tomáš Vaclík, a to když likvidoval střílený centr Pavla Haška. S ním si ale podle očekávání bez problémů poradil.

Dukla byla i nadále o něco aktivnější. Nejprve mířil hodně nepřesně záložník Tomáš Berger, ve 20. minutě naopak přišla první skutečná šance. Centr Hanouska propadl za domácí obranu, tam se míče zmocnil talentovaný Jan Pázler, který ale pouze nastřelil vyběhnuvšího gólmana Vaclíka. Mladý dukelský útočník byl vidět i o malou chvíli později, kdy mu však v zakončení chyběla větší dávka přesnosti.

Poté dal o sobě vědět konečně i Žižkov. V jasné tutovce se ocitl Petr Mach, jeho pozemní střelu ale výborně zlikvidoval brankář Rada. Ten už ovšem neměl tolik štěstí v 36. minutě. To využil centru Bořila útočník Ilja Nestorovski, který jemným obloučkem poslal míč přesně do horního rohu hostující brány. Do konce poločasu se už skóre neměnilo.

Brzy po změně stran předvedl hostující gólman Filip Rada nepochopitelnou minelu. Při rozehrávání od vlastní brány poslal míč přesně ke kopačkám Nestorovského, který ale neměl příliš času a nabídnuté příležitosti využít nedokázal.

Blízko vyrovnání byla Dukla v 56. minutě. Na hranici šestnáctky zakončoval z voleje Ondřej Švejdík, jeho ránu nakonec ale domácí obránci zblokovali na roh. Krátce na to naopak pálil těsně nad střídající Ondřej Vrzal. Vedení mohl Žižkov navýšit v 66. minutě, po centru Bartla hlavičkoval k tyčce Bořil, brankář Rada však vytasil rychlý reflexivní zákrok a míč vyrazil.

Hra se následně výrazně přiostřila, žádné stoprocentní šance ale k vidění nebyly. I proto nakonec Žižkov bez větších potíží dovedl zápas do zdárného konce.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 2:0

12.08.2011 18:00

Góly: 59. Michal Ďuriš, 84. Václav Pilař

Mistrovská Plzeň poprvé v sezoně v ligové soutěži vyhrála. Teplice porazila díky brankám ve druhém poločase, prosadili se Ďuriš a Pilař.

Plzenští byli v prvním poločase lepším týmem, ale také Teplice dokázaly několikrát předvést fotbalovou kvalitu. Ve 24. minutě se dostal do dvojitého zakončení Kolář a jen díky vynikajícímu Grigarovi byl výsledek stále 0:0. Novou posilu v brance Plzně Marka Čecha prověřil až Melunovič a Stožický, brankář obstál na výbornou. První půle rozhodně nenabídla nudnou podívanou, avšak diváci se branky nedočkali, na tu si museli počkat až do druhého poločasu. Petržela po centru Jiráčka ještě minul, ale v 59. minutě už Plzeň zaslouženě vedla. Centroval Horváth a hlavičkoval Ďuriš - 1:0 pro Plzeň.

Teplice se k odpovědi nedostaly, místy sice držely míč, ale k ohrožení branky nedošlo. Místo toho přišla další plzeňská akce, Grigar vytáhl Horváthovu střelu na tyč. Viktorka se definitivně uklidnila až šest minut před koncem zápasu a opět to bylo po přesném centru. Limberský našel Pilaře a ten pečetil výsledek na 2:0 pro Plzeň. Skóre mohlo být ještě výšší, ovšem Horváthova střela se podruhé v zápase otřela o brankovou konstrukci. Plzeň poprvé v sezoně vyhrála, naopak Teplice podruhé odjíždějí s prázdnou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha33008:39
2.Slovan Liberec32107:37
3.FK Mladá Boleslav32105:17
 Sigma Olomouc32105:17
5.FC Hradec Králové32014:36
6.1. FK Příbram32016:66
7.Bohemians 190532014:66
8.FK Jablonec31116:24
9.Viktoria Plzeň31115:44
10.Dukla Praha31114:34
11.Slavia Praha31024:53
12.Viktoria Žižkov31022:33
13.FK Teplice31024:83
14.1. FC Slovácko30032:60
15.České Budějovice30035:100
16.Baník Ostrava30034:110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (495)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele