Gambrinus liga - souhrn 29. kola

09.05.2012, 19:56, aktualizováno 09.05.2012, 19:56
Komentáře a souhrny
Liberec zvítězil v Jablonci a v posledním kole si to rozdá o titul s Plzní, která doma nadělila pět branek Příbrami. Ze hry už je Sparta, která jenom remizovala na hřišti Dukly. Na druhém pólu tabulky se takřka jistě zachránil Baník výhrou nad Slávií, zatímco Bohemians hráli bez branek s Teplicemi a v posledním kole by potřebovali k udržení zázrak...

Bohemians 1905 - FK Teplice 0:0

09.05.2012 18:00

Góly: -

Osud vršovických Bohemians 1905 je na 99 % zpečetěn! Klokani doma nenašli recept na oslabené Teplice a po remíze 0:0 takřka jistě opouštějí nejvyšší soutěž společně s Žižkovem. Bohemce bohužel nepomohl ani rival Slavia, který podlehl Baníku 3:0.

Jak už bývá u zápasů Bohemians zvykem, před poloprázdným Edenem se nehrál zrovna pohledný zápas. Teplice měly v prvním poločase mírně navrh, ale výraznější příležitost si vypracovali až ve 40. minutě. Dolejš měl na kopačce vedoucí gól, jenže střela mu vůbec nesedla.

Klokani byli nebezpeční až po změně stran. V dobré pozici se octil Martin Abrahám, ale Grigar dobře zasáhl a udržel nerozhodný výsledek. O šest minut později došlo ke klíčovému okamžiku, Antonín Rosa fauloval Hartiga a byl vyloučen. Ovšem kdyby ponechal výhodu, šel byl Vyhnal sám na Grigara, takhle se rozehrával volný přímý kop, který Bohemka nevyužila. Přestože byl rozehrávající Borek velmi blízko, jeho rána nadělala Grigarovi velké problémy!

Bohemku tlačil čas a oslabené Teplice se jenom bránily. Po centru Vůcha střílel do boční sítě Jindráček. Vyhrocený závěr Klokani nezvládli, respektive nedali kýženou branku a s Teplicemi remizovala pouze 0:0. Vzhledem k výhře Baníku nad jiným vršovickým klubem Slavií to znamená, že Bohemians už Ostravu v tabulce na 99 % nepředstihne.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Sparta Praha 1:1

09.05.2012 18:00

Góly: 63. Ivan Lietava - 54. Josef Hušbauer

Sparta letos ligu nevyhraje. Tak se dá ve zkratce shrnout dění na Julisce, kde domácí Dukla nedovolila odvoz všech bodů na nedalekou Letnou. Zápas skončil remízou.

Do utkání vlétl aktivněji dle očekávání tým, kterému šlo o víc. Sparta měla v prvním poločase územní převahu, více kontrolovala hru a vypracovala si více standardních situací i gólových šancí. Ani jedna z nich však nebyla stoprocentní i proto, že domácí bránili velmi pečlivě.

K prvnímu ohrožení brány se dostali hosté díky přímému kopu Matějovského. Technická rána ale nakonec těsně minula cíl v podobě Radovy brány. Snaha o vstřelení prvního gólu, který pro Spartu v letošní sezóně dosud znamenal vždy konečné vítězství, byla z hostů cítit. Neujal se však ani Jarošíkův pokus na zadní tyči, ani Pamičova jedovka z levé strany, ani Hušbauerova rána z hranice vápna po povedeném uvolnění.

Mezitím došlo i k ohrožení brány na druhé straně. Po jediném rohovém kopu domácích v prvním poločase se k zakončení hlavou prodral Hanousek a jen těsně minul levou tyč Vaclíkovy brány. Jinak se domácí koncentrovali především na bezchybnou defenzivu, ze které se snažili vyrážet do protiútoků. Žádný z výpadů však Spartu nepřekvapil.

Po přestávce si domácí vzali příklad z předchozí pasivity a na soupeře vyrukovali o něco aktivněji. Odměnou jim byla další příležitost Hanouska. Skóre však otevřel na druhé straně sparťanský Hušbauer, když napálil odražený míč do sítě a hosté se dočkali kýženého vedení - 0:1. Tou dobou se dokonce pohybovali na prvním místě virtuální tabulky. Z ní však Spartu sesadil nejen gól Liberce v souběžně hraném duelu, ale především neuhlídaná standardní situace Dukly a razantní hlavička Lietavy, kterou Vaclík nedokázal vytáhnout do bezpečí - 1:1.

A na hráčích Sparty byla vidět křeč a nervozita. Zatímco domácí hráli ve stále větším klidu, hosté se nedokázali dostat do výraznější příležitosti a na vyrovnání nenašli odpověď. Ani závěrečné snažení o tlak a příležitost Přikryla nevyústilo v potřebný vedoucí gól. Letošní trápení Sparty tak bylo završeno. Sparta bude letos bez trofeje, o titul si to rozdá Liberec s Plzní.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slovan Liberec 0:2

09.05.2012 18:00

Góly: 66. Vojtěch Hadaščok, 90. Vojtěch Hadaščok

Slovan dokázal po více než třech letech zvládnout derby na Střelnici a udělal tím další mílový krok směrem k mistrovskému primátu! Severočeši však nemají vyhráno, těsně za zády mají Plzeň, ta rozdrtila Příbram a o mistrovi tak rozhodně až přímá konfrontace na Stadiónu U Nisy!

Svěřenci Jaroslava Šilhavého se mohli v tradičním derby opět spolehnout na opory Lukáše Váchu a Michala Breznaníka, jež si v minulém utkání proti Slovácku odpykávaly disciplinární trest. Za stejný prohřešek, tedy žluté karty, naopak pykal obrozený kanonýr Michael Rabušic, jehož místo na hrotu zaujal bývalý brněnský spoluhráč Josef Šural. A právě absence robustního útočníka byla od začátku patrná, jablonečtí hráči získávali územní převahu a záhy také první šance: Jablonského ránu ovšem zablokoval obětavý Fleišman, hned nato zkazil rychlý protiútok Štajner.

Baumit začal přitápět pod kotlem a ve 23. minutě se mohl radovat, Zábojník poslal do pokutového území přesný centr, na nějž se nejvýše vyšrouboval pohotový Lafata, jeho hlavička ale orazítkovala pouze levou tyč Bičíkovy svatyně! Zelenobílí byli nadále aktivní, drželi balón, častokrát ovšem jejich snaha končila předčasně, povětšinou uspěchaným dalekonosným pokusem, jenž nemohl myslet na úspěch.

Pět minut před odchodem na přestávku, v době vrcholícího jabloneckého tlaku, mohlo paradoxně a z ničeho nic udeřit na opačné straně: po závaru zakončoval Štajner, jeho rána se však opřela jenom do brankové konstrukce, odražený balón se ale dostal k Fleišmanovi, jehož střelu si pro změnu vzal pod patronát jeden z bránících hráčů na brankové čáře, přičemž se ke všemu ještě na malém vápně "připletl" všudy přítomný Šural! Nastavený čas poté už přinesl gólovou radost, Piták ale stál v době střely v ofsajdovém postavení, a tak se nadále pokračovalo bez branek.

Krátký oddech přinesl změnu nastaveného trendu. Obraz hry se takřka diametrálně proměnil, svoje začal důrazně říkat konečně i Slovan, který jakoby se rozpomínal na projev, jež jsme od něho mohli vídat v minulých duelech. Byl to ale na druhé straně Kopic, kdo se dostal do protiútoku, dokonce se zbavil i vyběhnuvšího Bičíka, potom už však z velkého úhlu nedokázal akci úspěšně zakončit. Hodina hry pak dala také vzpomenout na obávaného dělostřelce Eliáše, jehož povedená rána jenom o chlup nezaplula k levé tyči hostující branky. Zdálo se, že se mince opět převrací...

Opak byl ale pravdou: Gebre Selassie oslovil ve vápně čerstvě příchozího Vojtěcha Hadaščoka (poté, co nahradil Šurala byl na trávníku sotva dvě minuty), jenž si poradil jako starý mazák, a s přehledem zavěsil - 0:1. Hned vzápětí navíc Štřelnicí obeplula radostná zpráva: Lietava na Dukle srovnal krok se Spartou!

Domácí se snažili odpovědět, jejich akce však končily ještě před pokutovým územím Liberce, který se znovu mohl spolehnout na výborně pracující defenzivu v čele s Janem Nezmarem. Přece jen nakonec mohlo zahřmět v 88. minutě, kdy se do balónu položil aktivní Eliáš, projektil z jeho kopaček ovšem do prostoru ohraničeného třemi tyčemi nemířil! Za okamžik mohl definitivně rozhodnout Hadaščok, ten však tváří v tvář proti Špitovi branku nenašel. Mladý útočník se nakonec přece jen stal hrdinou utkání, když využil pasu od Bosančiče a do protipohybu brankáře pojistil na 0:2.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav 1:0

09.05.2012 18:00

Góly: 87. František Němec

Nevídané čtyři červené karty byly k vidění v Českých Budějovicích, které nakonec i díky tomu mohou slavit těsnou výhru nad Mladou Boleslaví. Jihočeši tak dokázali po dvou porážkách opět zabrat, tato ztráta naopak znamená zbytečnou komplikaci pro FKMB.

Na Střeleckém ostrově se začalo hodně oparně: oba týmy se zaměřily především na defenzivu, hrálo se od vápna k vápnu, bez nějakých výraznějších příležitostí v pokutových územích. Přece jenom více ze hry ale měli Středočeši, kteří hrozili především zásluhou dravého Kerema Buluta, s nímž si obrana v čele s Tomášem Řepkou nedokázala poradit... Právě australský štírek mohl ve 24. minutě po Fillově nabídce otevřít skóre, branku ovšem přestřelil! Koneckonců to byla v podání Bolky častá písnička, do prostoru branky nedokázali balón usměrnit ani Kúdela a Mareš.

Čtyři minuty před odchodem do kabin to byl zase Bulut, kdo ukázal záda českobudějovické defenzivě, následný pokus však likvidoval u tyče Daněk! Šeda však ještě zažil pořádně horkou chvilku, když těsně v pádu tečoval míč Kysela a strážce hostující branky tak musel svůj tým podržet.

Ten samý hráč se z pozice krajního beka ukázal i na opačném konci hřiště, když si v pokutovém území šikovně posunul mičudu, potom ale mířil jenom do tyče! Vzápětí se zdály být domácí naděje u konce, během pár minut uviděl dvě žluté karty Miloš Brezinský a sudí Kovařík neměl slitování. Výčet hříšníků tím ovšem nekončil - Táborský sestřelil Hudsona, jenž se užuž hnal sám na Šedu, za tento zákrok poté nemohlo následovat nic jiného než vyloučení. "Červenou" pětiminutovku ukončil v 73. minutě Johana a tím se svěřenci Františka Cipra dostali na koně, což tři minuty před koncem potvrdil vítěznou trefou František Němec - 1:0. Následně ještě uviděl za zbytečný zákrok červený kartónek také Riegel, což byl už čtvrtý vyloučený hráč (!!!).

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Slavia Praha 3:0

09.05.2012 18:00

Góly: 25. Lukáš Magera, 34. Benjamin Vomáčka, 65. Lukáš Magera

Baníku se dnes povedlo udělat rozhodující krok k vytoužené záchraně. Proti Slavii se očekával vyrovnaný souboj, Ostravané ale nakonec vstřelili tři góly a dokráčeli si pro zasloužené vítězství 3:0. Jejich náskok na patnácté Bohemians se tak před závěrečným kolem rozrostl na tři body.

Slávisté do dnešního utkání vstoupili opravdu dobře a během úvodních minut si vypracovali hned dvě zajímavé šance. Jako první zahrozil Vitalij Trubila, který trefil boční síť, zanedlouho pro změnu pálil po rychlém protiútoku jen těsně vedle stoper Martin Latka. Ani Baník ale nezůstal příliš dlouho pozadu. Frydrychovi se dokonce povedlo hlavou trefit břevno Čontofalského svatyně.

V pětadvacáté minutě už hosté tolik štěstí neměli. Fantišova střela sice ještě v bráně neskončila, k dorážce se ovšem dostal Lukáš Magera a úspěšně skóroval. Slavia chtěla na nepříznivý stav okamžitě zareagovat, jenže místo toho nakonec inkasovala podruhé. Lukeš výborně našel Vomáčku, který poslal míč nechytatelně k tyčce.

Po změně stran se hrálo hodně dlouhou dobu bez pořádných šancí. Za zmínku stojí snad jen Škodova hlavička, s níž si bez jakýchkoliv větších problémů poradil zkušený gólman Baranek. Až v 65. minutě dokázal z ničeho nic udeřit domácí Baník, když se po dalším vynikajícím centru Lukeše prosadil podruhé v zápase útočník Lukáš Magera.

Závěr duelu mnoho vzruchu nenabídl. Slavia se sice snažila alespoň o korigování, jenže své šance ke gólu nedovedla. Střela Petráka skončila nad, Škoda svou hlavičkou pro změnu orazítkoval břevno. I proto se skóre už nezměnilo a Baník vybojoval nesmírně důležité vítězství.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Žižkov 2:1

09.05.2012 18:00

Góly: 7. Filip Hlúpik, 90. Libor Došek - 32. Luboš Tusjak

S domácí sezonou se dnes důstojně rozloučilo Slovacko, když porazilo v Uherském Hradišti poslední Žižkov 2:1. Zápas, který spěl k remízovému konci, nakonec rozhodl v nastaveném čase Libor Došek!

Utkání, ve kterém už o nic nešlo, zahájili lépe domácí a už v 6. minutě se dostali do jednobrankového vedení. Pavelkův centr sice k Doškovi nedošel, avšak jeden z obránců namazal Hlůpikovi, který překonal brankáře Boháče - 1:0 pro Slovácko. O pár minut později už to mohlo být o dvě branky, Hlůpik z jasné pozice netrefil branku, ale míč si stejně zpracovával rukou, takže by případný gól neplatil.

Ve 32. minutě se dostal do šance i hostující Žižkov a ihned z toho bylo vyrovnání. Luboš Tusjak ve vápně přetlačil Reinberka a doslova míč dotlačil do slovácké branky - 1:1. Ještě před odchodem do šaten mohl vrátit vedení domácím Došek, jenže hlavu trestuhodně netrefil branku.

Druhý poločas zahájili aktivněji žižkovští. Kropík zblízka hlavičkoval, ale brankáře Melichárka nepřekonal. Posléze zase začalo úřadovat Slovácko, Trousil lízl míč a Došek na něj následně nedosáhl! Výsledek 1:1 trval až do první minuty nastaveného času! Pak se ujal míče Volešák, nacentroval jej za obranu na Libora Doška a vysoký útočník hlavou rozhodl o výhře Slovácka 2:1. Žižkov už se na vyrovnání nezmohl a z Uherského Hradiště odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 5:0

09.05.2012 18:00

Góly: 5. Pavel Horváth (pen.), 22. Marek Bakoš, 37. Milan Petržela, 69. Marián Čišovský, 71. Pavel Horváth (pen.)

Viktoria Plzeň si pohrála s Příbramí a v posledním kole jí čeká přímá bitva o titul na půdě Slovanu Liberec. Viktoriáni neponechali nic náhodě a Příbram válcovali hned od úvodní minuty. Dvakrát se mezi střelce zapsal Pavel Horváth, pokaždé to bylo z pokutového kopu. Brankostroj Plzně se nakonec zastavil na výsledku 5:0.

Příbramští fotbalisté se nestačili ani rozkoukat a už po pětiminutách prohrávali 1:0. Pilaře fauloval Papšys a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Pavel Horváth - 1:0 pro Viktorii Plzeň. Vrbovi svěřenci se okamžitě uklidnili a hráli v naprosté pohodě. V 11. minutě spálil velkou příležitost Petržela a po něm hned Darida, ale obhájce prvenství to nemuselo mrzet. Kolář zakrátko naservíroval míč před prázdnou branku Bakošovi a slovenský reprezentační útočník vsítil druhou branku - 2:0 pro Viktorii Plzeň.

Zápas připomínal hru kočky s myší. Ještě do poločasu vedli Plzenští už 3:0. Milan Petržela zamířil ve vápně přesně ke vzdálenější tyči a golman Hruška byl bez šance - 3:0 pro Viktorii Plzeň. Před třetí brankou měli domácí ještě dvě velké šance, jenže ty neproměnili.

Plzeň diktovala tempo i ve druhém poločase. Pilař ve vyložené šanci nastřelil Hrušku a Petržela po Kolářově přihrávce netrefil hostující svatyni. Příbram nakonec inkasovala ještě dvakrát. Po odraženém centru hlavičkoval před prázdnou brankou Čišovský a za dvě minuty završil popůlárního bůra další proměněnou penaltou Pavel Horváth! I přes další šance už Plzeň skóre nenavýšila a Příbram porazila 5:0. Jedenáct tisíc diváků na plzeňském stadionu mohlo oslavovat, jejich tým si to totiž v posledním kole rozdá o titul s Libercem.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sigma Olomouc 1:2

09.05.2012 18:00

Góly: 79. Pavel Dvořák (pen.) - 39. Michal Ordoš, 52. Zdeněk Klesnil

Trenér Uličný dotáhl svou misi do úspěšného konce. Po zisku domácího poháru dokázal Sigmu Olomouc dovést i k záchraně. Hanáci vyhráli na východě Čech 2:1.

Spíše zaslouženou oslavou kariér dvou oblíbených trenérů než oslavou fotbalu bylo utkání pod lízátky v Hradci Králové. Ještě před zahájením výkopu totiž byli odměněni za svou práci jak hostující trenér Uličný, který se pozvolna loučí se svou bohatou kariérou, tak domácí kouč Kotal, jenž po dlouhých třech letech míří do Jablonce.

První poločas přinesl standardní českou kopanou s několika šancemi na obou stranách a přeci jen zaslouženým vedením hostujícího celku, který si za vítězstvím šel od počátku o něco dravěji. První šanci si nicméně připravili technicky vybavení a kombinačně dobře hrající Votroci. Poděbradského střelu ale Zlámal vyrazil. Na druhé straně se ukázal v pohodě hrající Ordoš, který vyzval ke skórování Navrátila. Skóre nadále zůstalo neměnné. Po dalších pološancích pak udeřilo definitivně. Chybu mladého domácího gólmana Koubka potrestal mazáckým způsobem Ordoš - 0:1.

Podobný obrázek hry nabídl i druhý poločas, aktivnější však tentokrát byli domácí, kteří nechtěli derniéru svého trenéra zakončit porážkou. Protože se však z mírné převahy nedokázali propracovat do výraznější šance, radovali se opět hosté. Další zaváhání domácí obrany využil Klesnil a zvýšil na rozdíl dvou branek.

Ani v následujících minutách nevypukl zrovna ohňostroj šancí. Kombinace domácích probíhala v uctivé vzdálenosti od Zlámala a hráči Sigmy si drželi důležité vedení. Před koncem utkání přece jen došlo k dramatické zápletce. Po faulu Dreksy na Dvořáka totiž proměnil pokutový kop sám postižený a snížil na jednobrankový rozdíl - 1:2. Přestože na domácích byla znát snaha o srovnání, nepřesná kombinace a chybějící moment překvapení vyústila v jen platonický tlak, který již změnu skóre nepřinesl.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec29205468:2965
2.Viktoria Plzeň29195566:3362
3.Sparta Praha29194648:2561
4.FK Mladá Boleslav291451046:3447
5.FK Teplice29129835:2945
6.Dukla Praha29119941:3342
7.FK Jablonec291171154:4040
8.1. FK Příbram291161244:5239
9.1. FC Slovácko291151325:3238
10.České Budějovice29981230:4835
11.Sigma Olomouc291010940:3731
12.Slavia Praha297101225:3331
13.FC Hradec Králové29861521:3730
14.Baník Ostrava29761630:4727
15.Bohemians 190529661719:5124
16.Viktoria Žižkov29532122:5418
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (618)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele