Gambrinus liga - preview 29. kola

09.05.2012, 08:42
Previews
Gambrinus liga může už dnes večer znát svého mistra. Pokud Liberec zvládne derby na hřišti Jablonce a zároveň jeho pronásledovatelé Sparta a Plzeň ztratí ve svých zápasech, bude o titulu pro Slovan rozhodnuto. Jasný může být i druhý sestupující po Viktorii Žižkov, pokud Bohemians 1905 prohrají s Teplicemi a Ostrava zvítězí nad Slavií.
Bohemians 1905 - FK Teplice  (středa 18:00)
Sledovaným duelem v boji o záchranu je souboj mezi Bohemians 1905 a FK Teplice.

Po dvanáctém kole měli Klokani na kontě 19 bodů a vyhřívali se na špici tabulky. V následujících šestnácti kolech dokázali pouze jedinkrát vyhrát a remizovat a současný zisk pouhých 23 bodů znamená předposlední místo. Svěřenci kouče Jozefa Webera již situaci nemají ve svých rukou. Na čtrnáctou Ostravu jim chybí jeden bod. Klokani nastoupí s výjimkou zraněného Nikla v kompletní sestavě.

"Budeme bojovat do posledního kola. Budeme se soustředit jen na svoje zápasy, co se děje kolem, mě nezajímá. Budu se to snažit přenést i na mužstvo. Pokusíme se obě utkání vyhrát a věřím, že máme šanci se zachránit," řekl Jozef Weber.

Teplice se v tabulce nacházejí na pátém místě, a přestože pohárová Evropa pro ně již není dosažitelná, výsledky vykazují v poslední době výborné. Venku neprohráli svěřenci Petra Rady již pětkrát v řadě, v posledních jedenácti utkáních prohráli jen jedinkrát - doma s Českými Budějovicemi. Kvůli kartám budou chybět Petr Lukáš a Matej Siva. Dlouhodobě zraněný je Mahmutovič.

"Čekají nás dva problematické zápasy s Bohemkou a Ostravou, které hrají o záchranu. Budeme v nich chtít vyhrát, odvedeme v nich maximum, abychom nezadali příčinu nějakým spekulacím. Hrajeme o čtvrté místo, to je náš cíl," prohlásil Petr Rada.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Růžička, Borek, Ptáček, Bartek - Abraham, Jindřišek - Moravec, Šumský, Orolín - Nešpor
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Matula, Rosa, Ježdík - Dolejš, Ljevakovič, Vachoušek, Čajič, Vůch - Jindráček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Sparta Praha  (středa 18:00)
Ve 29. ligovém kole se odehraje i jedno malé pražské derby. Domácí Dukla vyzve Spartu, ta stále pomýšlí na titul.

Pražská Dukla může být velice spokojená po návratu z druhé ligy do nejvyšší soutěže. Již teď je jisté, že zakončí sezonu v horní polovině tabulky. Dokonce sahá po pátém místu, na nějž ztrácí tři body. "Sparta má samozřejmě jen ty nejvyšší ambice. Pro nás je to poslední domácí utkání, které by mělo být svátkem. Uvědomujeme si, jaká je kvalita soupeře. I když má na jaře své problémy, stále hraje o titul. Věřím, že se stadion zaplní a my budeme dostatečně motivovaní, abychom se Spartě snažili vyrovnat," prohlásil trenér domácích Luboš Kozel, jehož tým poslední dva zápasy prohrál.

Sparťané stále bojují o titul, dvě kola před koncem ztrácí na vedoucí Liberec dva body. Ve středu potřebují porazit Duklu a doufat v zaváhání Slovanu. "I když byl odstup čtyřbodový, hráčům jsem pořád říkal, že jestli vyhrají všechny své zápasy, tak šance na titul je reálná. V tuto chvíli je odstup dvoubodový a na těch slovech nic neměním. Může se to podařit, budeme o to bojovat. Nečeká nás ale lehký zápas, Dukla předvádí velmi dobré výkony a má i velmi dobré výsledky. Utkání se hraje několik set metrů od Letné, takže věřím, že nás přijde povzbudit velké množství fanoušků a vytvoří nám domácí prostředí, které nám pomůže ke třem bodům," tvrdí kouč Letenských Martin Hašek, jehož tým nejčastěji sbírá body venku než doma.

V sestavě Dukly bude scházet pouze Švejdík kvůli dohodě klubů. Sparťanské mužstvo by mělo nastoupit v kompletním složení, nejistý je pouze start střelce Kweukeho.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Božič, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, E. Brabec, Jarošík, Pamič - Holek - Přikryl, Matějovský, Hušbauer, Krejčí - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.40 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - Slovan Liberec  (středa 18:00)
29. ligové kolo přinese i severočeské derby mezi Jabloncem a Libercem. Zatímco domácí dohrávají sezonu, hosté bojují o mistrovský titul.

Jablonec letos skončí bez účasti v evropských pohárech, nepovedla se mu jarní část sezony. Aktuálně figuruje na sedmém místě a před závěrečnými dvěma zápasy ztrácí na pátou příčku čtyři body. Trenér František Komňacký slibuje, že jeho svěřenci nic Liberci zadarmo nedají. "Podještědské derby má svoji tradici, náboj a kvalitu. Těšíme na atmosféru, kterou příznivci obou táborů vytvoří. I když víme, že Liberec má větší motivaci než my, nechceme zápas jen odehrát, chceme v něm uspět. Pro naše příznivce je to víc než obyčejný mistrák. Připravujeme se se vší zodpovědností, s nějakým polovičním výkonem bez nasazení a vůle uspět nemůžeme. V tomhle derby neplatí role favoritů, bude to velký fotbalový svátek," říká trenér domácích Komňacký.

Aktuální lídr tabulky Liberec ve středu může slavit titul. Stačí vyhrát na hřišti Jablonce a zároveň doufat ve ztráty jeho pronásledovatelů Sparty a Plzně. V uplynulém kole si to fotbalisté Slovanu trochu zkomplikovali, když doma bezbrankově remizovali se Slováckem. Pokud ztratí další body i ve středu, bude mít těžkou pozici v posledním kole. "Víme, o co hrajeme. Na tlak už jsme si zvykli, navíc tu máme zkušené hráče, kteří to pomáhají zvládat těm méně zkušeným. Po minulém zápase se Slováckem cítím z kluků zdravé nabuzení, jsou si vědomi, že i přes chybu rozhodčího měli zápas zvládnout a nechtějí to opakovat. Očekávám, že zápas s Jabloncem bude mít náboj. Soupeř sice za sebou nemá povedené jaro, ale teď určitě bude mít motivaci, jelikož jde o hodně sledované derby a bude chtít napravit předchozí nezdary," míní kouč hostí Jaroslav Šilhavý.

Liberečtí budou postrádat pouze vykartovaného Rabušice a sestava domácích bude ochuzena o čtveřici zraněných Vukovič, Kocourek, Vaněk a Kovařík.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Novák - Kopic, Loučka, Piták, Jarolím, Jablonský - Lafata.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman - Štajner, Vácha, Bosančič, Janů, Breznaník - Hadaščok.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.60 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
České Budějovice - FK Mladá Boleslav  (středa 18:00)
Zápas, ve kterém zdánlivě o nic důležitého nejde, bude k vidění v Českých Budějovicích. Na Střelecký ostrov přijede Mladá Boleslav.

Dynamo je po povedeném jaru již dlouho zachráněno a možná i proto své dva poslední duely nezvládlo. Po porážkách od prvního Liberce i posledního Žižkova bez vstřelené branky by se však svěřenci Františka Cipra s domácími fanoušky rádi rozloučili lepším výkonem a také třemi body. Budějovicím se proti Mladé Boleslavi nedaří, vyhrály jediné z posledních 12 vzájemných utkání. Jihočeši se musejí obejít bez zraněných Stráského, Lengyela a Bakaly. Kvůli dohodě o hostování si nezahraje ani Jakub Řezníček.

"Na Žižkově to byl z naší strany přímo hrůzostrašný výkon. Z toho, co tým předvedl, vyvodím důsledky. Moje starost je, aby se to neopakovalo. Samozřejmě s tímhle přístupem zbylé dva zápasy odehrát nemůžeme," zlobil se trenér Cipro.

Mladá Boleslav hodně stála o čtvrté místo, které teoreticky mohlo zajistit účast v pohárové Evropě. Po vítězství Sigmy Olomouc v domácím poháru však tato možnost padla a svěřenci trenéra Koubka mohou dohrávat sezónu bez nervů. Boj o čtvrté místo za elitním triem však pochopitelně nevzdávají. Hodně absencí trápí v závěru soutěže Středočechy. Druhý zápas za osm žlutých karet odstojí Radek Šírl. Nadále chybí zranění Kalina, Štohanzl a Zahustel, dále rekonvalescenti Opiela a Fabián.

"Naší aktuální motivací je umístění na čtvrtém místě, které zatím nemáme jisté. Když ale v Budějovicích vyhrajeme, tak by celkový zisk padesáti bodů byl definitivní pojistkou, že nás už žádný soupeř nepředhoní," přemítal kouč Miroslav Koubek.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Krajčík, Řepka, Brezinský, Novák - Klesa, Javorek, Otepka, Rýdel, Sandro - Němec
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Kysela, Johana, Rolko, Táborský - Kúdela, Ščuk - Bulut, Fillo, Mareš - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Baník Ostrava - Slavia Praha  (středa 18:00)
Přihořívá nejen v boji o titul, ale i v boji o záchranu. Baník svádí souboj na dálku s pražskými Bohemians. V předposledním kole se mu do cesty postaví jiný klub z Vršovic - pražská Slavia.

Baník bojuje a v posledních dvou kolech se díky dvěma výhrám dostal ze sestupových příček. Na patnácté Klokany však má k dobru pouze jediný bod. Proti Slavii se Ostravě dlouhodobě nedaří, z 37 vzájemných ligových zápasů vyhrál Baník pouhé čtyři. Pro svěřence Radoslava Látala není dobrou zprávou ani to, že je letos suverénně nejhorším klubem na domácím hřišti, kde získal pouze 9 bodů. Poslední domácí zápas sezony musí Baník zvládnout bez Václava Svěrkoše a Zdeňka Šmejkala, kteří jsou dlouhodobě mimo hru.

"Problém Slavie byl na jaře v tom, že měla spoustu zraněných hráčů. Pomalu se jim to ale uzdravuje, nastoupil už i Škoda, který je gólový hráč a na něj si budeme dávat pozor. S uzdravenými hráči se jim vrací forma, potvrdili to proti Hradci," obává se trenér Látal.

Slavia si zpackanou sezónu zpříjemnila posledním ligovým utkáním, ve kterém nasázela Hradci Králové pět branek. Zda bude střelecké probuzení pokračovat i na Bazalech, uvidíme ve středu. Venku však Slavia sedmkrát za sebou nevyhrála a v posledních čtyřech venkovních duelech nevstřelila ani gól. Před koncem sezóny se Slavii vyprazdňuje marodka, mezi dlouhodobě zraněnými zůstává pouze Matúš Čonka. Po vleklých zraněních se do hry pomalu vracejí Štěpán Koreš, Viktor Šimeček a Martin Hurka.

"Motivace je určitě velká, rádi bychom potvrdili zlepšenou výkonnost. Navíc je to naše poslední venkovní utkání v této sezoně, po nepovedených zápasech v Českých Budějovicích a v Plzni chceme venku konečně naplno bodovat. Baník hraje o všechno, boj o záchranu je nutí ten zápas vyhrát, ale my v žádném případě nechceme odjet z Ostravy s prázdnou," tvrdil slávistický kouč Martin Poustka.

Ostravský Vomáčka může odehrát 100. ligové utkání, Slávista Vlček může odehrát dokonce svůj 450. zápas v lize.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Baránek - Zawada, Frydrych, Vomáčka, Marek - Fantiš, Lukeš, Vašenda, Magera Kukec - Kraut
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Dostál, Latka, Hubáček, Cicman - Vlček, Petrák, Jarolím, Trubila - Pospěch, Škoda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 3.80 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
1. FC Slovácko - Viktoria Žižkov  (středa 18:00)
V předposledním kole na sebe narazí týmy Slovácka a Žižkova. Hosté se po roce vrací do druhé ligy, již nemají žádnou šanci na záchranu. To domácí se sezonou mohou být spokojení, pohybují se v klidném středu tabulky.

Slovácko se postaralo o dramatizaci boje o mistrovský titul, když na hřišti vedoucího Liberce bezbrankově remizovalo. Devátý tým tabulky se bude chtít se svými diváky rozloučit vítězstvím nad sestupujícím Žižkovem. "Žižkov sice má už jasno v tom, že sestupuje, hráčům však vždy jde minimálně o to, aby se ukázali. Takže si nemyslím, že k nám přijedou úplně bez motivace. Na naší straně by ale ta motivace a síla měla být vyšší. V posledním domácím zápase se chceme rozloučit s diváky vítězstvím. Toužíme protrhnout i špatnou střeleckou produktivitu," prohlásil trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Výhra Ostravy v Příbrami zajistila v uplynulém kole sestup Žižkova do druhé ligy. Pražskému celku nepomohla ani domácí výhra s Českými Budějovicemi. "Budeme chtít bodovat a navázat na dobrý výkon z posledního domácího zápasu s Českými Budějovicemi. Šanci dostanou pravděpodobně hráči, kteří toho ještě v této sezoně tolik neodehráli," prozradil trenér hostí Roman Nádvorník.

V sestavě domácích bude chybět rekonvalescent Fujerik a vykartovaný Kordula. Za hosty nebude hrát zraněný Kolář a nejistý je start Bálka.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Reinberk, Trousil, Košút, Kubáň - Hlúpik, Daníček, Volešák, Trávník - Ondřejka, Došek.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Boháč - Šťastný, Kiidron, Kropík, Čermák - Sivrič, Sloboda, Hílek, Valenta, Milosavljev - Kalod.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram  (středa 18:00)
Plzeň přivítá v předposledním ligovém kole fotbalisty Příbrami. Pro domácí fotbalisty to bude velice důležité utkání, stále tu žije šance obhájit mistrovský titul, to však ve středu musí bezpodmínečně vyhrát.

Tři body, taková je ztráta plzeňských hráčů na první Liberec. Pokud tedy chtějí stále pomýšlet na obhajobu titulu, musí doma zdolat Příbram a v posledním kole si to přímo rozdat s Libercem. "Jsem rád, že jsme to v Mladé Boleslavi zvládli a jsme ve hře o titul. Potřebujeme, aby Liberec klopýtl, nejlépe s námi v posledním kole, a aby ztratila i Sparta. Teď ale hlavně potřebujeme uhrát tři body proti Příbrami, abychom tu šanci pořád měli. Příbram patří k největším překvapením soutěže, je tam vidět obrovská práce trenéra. Na podzim nás porazila, proto nic nepodceníme," prohlásil trenér domácích Pavel Vrba, jenž připomněl, že o první místo bojuje i Sparta. Ta má před Plzní náskok jediného bodu.

Příbram prohrála poslední tři zápasy a v tom posledním se cítila poškozena. Rozhodčí neuznal regulérní vyrovnávací gól v závěru zápasu, tým vedený trenérem Vavruškou tak vyšel opět bodově naprázdno. Utnout špatnou sérii se pokusí na hřišti favorizované Plzně. "Oproti předchozím zápasům, kde byl soupeř zatažený, to bude jiné utkání, jelikož Plzeň bude hrát útočněji a bude otevírat prostor pro naši přechodovou fázi. Sice nehrajeme kompletní, což se na naší hře projevuje, přesto se pokusíme být Plzni hrající o titul co nejvyrovnanějším soupeřem," říká trenér osmého týmu tabulky David Vavruška.

Domácí by měli nastoupit v kompletním složení, pouze visí otazník nad startem Pavlíka. Hosté přijedou bez trojice zraněných Hejda, Štochl, Divíšek a vykartovaného Šlapáka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Andrejevič, Krejčí, Mišůn, Pleško - P. Pilík, Kraus, T. Pilík, Mareš - Koukal, Krbeček.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.22 - 6.00 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Sigma Olomouc  (středa 18:00)
Naposledy v tomto ročníku se před domácím publikem představí fotbalisté Hradce Králové. O důležité záchranářské body přijede pod lízátka bojovat Sigma Olomouc.

Domácí jsou již definitivně zachráněni a v posledním domácím utkání se tak mohou se svými věrnými fanoušky rozloučit v poklidu. Svěřenci trenéra Kotala by chtěli napravit nezdary z posledních týdnů, kdy z šesti utkání odešli poraženi hned pětkrát. A právě pro trenéra Kotala bude utkání speciálním - bude se loučit s hradeckými diváky nejen pro tuto sezónu. Po třech letech opouští Votroky a míří na novou zkušenou do Jablonce.

"Samozřejmě se chceme v domácím prostředí rozloučit s fanoušky vítězstvím a hlavně dobrým výkonem. Po utkání na Slavii, když už bylo definitivně jasno, že zde končím, tak se mi vše honí hlavou. Promítám si dokola ty tři roky, co jsem zde prožil. Musím říct, že vesměs na působení v FC Hradec Králové mám dobré vzpomínky. Myslím si, že jsem zde odvedl dobrou práci a určitě obě strany musely být spokojeny," uvedl kouč Václav Kotal.

Sigma prožívá bláznivou sezónu a zlepšenými výkony i výsledky na jaře zlepšuje nešťastný podzim. Čerstvý vítěz domácího poháru však ještě není definitivně zachráněn a v Hradci Králové tedy rozhodně bude mít o co bojovat. Mimo hru jsou pro zranění záložníci Daniel Rossi, Marek Heinz a Martin Pospíšil, hrát ještě stále nejsou připraveni záložník Tomáš Hořava a útočník Jakub Petr.

"Doufám, že v Hradci vyhrajeme a už budeme mít definitivně jistou záchranu. Po pohárovém finále se Spartou nám v neděli proti Jablonci trochu chyběly síly, ale zregenerovali jsme a jsme připraveni zopakovat pohárový výkon. Osobně mám na Hradec nádherné vzpomínky, hlavně na první rok, kdy jsme profrčeli druhou ligu a postoupili do první. Tohle angažmá mi kdysi hodně pomohlo," řekl olomoucký kouč Petr Uličný.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Hochmeister, Fukal, Pávek - Černý, Janoušek, Šisler, Poděbradský - Malinský, P. Dvořák, Štěpán
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Škerle, Dreksa, Vepřek - Navrátil, Kučera, Pospíšil - Schulmeister, Klesnil, Ordoš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.90 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec28195466:2962
2.Sparta Praha28193647:2460
3.Viktoria Plzeň28185561:3359
4.FK Mladá Boleslav28145946:3347
5.FK Teplice28128835:2944
6.Dukla Praha28118940:3241
7.FK Jablonec281171054:3840
8.1. FK Příbram281161144:4739
9.1. FC Slovácko281051323:3135
10.České Budějovice28881229:4832
11.Slavia Praha287101125:3031
12.FC Hradec Králové28861420:3530
13.Sigma Olomouc28910938:3628
14.Baník Ostrava28661627:4724
15.Bohemians 190528651719:5123
16.Viktoria Žižkov28532021:5218
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (529)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele