Gambrinus liga - souhrn 28. kola

03.05.2012, 20:25, aktualizováno 06.05.2012, 21:07
Komentáře a souhrny
Sparta udolala Bohemians a společně s Plzní, která odvezla tři body z Mladé Boleslavi, vyvinula tlak na vedoucí Liberec. Baník vyhrál v Příbrami a unikl ze sestupových příček, navíc odsoudil k sestupu Žižkov. Slavia už ve čtvrtek rozdrtila pěti góly Hradec Králové, o jednu trefu méně nastřílely Teplice Dukle...

Sparta Praha - Bohemians 1905 1:0

06.05.2012 19:15

Góly: 71. Josef Hušbauer

Sparta doma udolala jedinou brankou Hušbauera zachraňující se Bohemians 1905 1:0 a stáhla náskok vedoucího Liberce už na pouhé dva body. Na druhou stranu porážka Klokanů přiblížila vršovický klub sestupu.

Letenští měli od počátku zápasu územní převahu, drželi častěji míč na svých kopačkách, ale výraznější šanci si nevypracovali. Hráči Bohemians dobře bránili a v prvním poločase udrželi pro ně maximálně příznivý stav 0:0. Největší šance prvního dějství přišli po ranách z dálky, Chorvat Pamič z třiadvaceti metrů vůbec netrefil branku a Jarošík rovněž z dálky mířil mimo.

Z diváckého hlediska byla mnohem zajímavější druhá půle. Kweuke se otočil s míčem a orazítkoval břevno Sňozíkovy branky! Brankářská opora Klokanů musela zasahovat i o chvíli později, Jarošíkovi se rána nepovedla, avšak Přikryl už Sňozíka pořádně zaměstnal. To už se odehrála hodina hracího času. Sparta marně hledala recept na defenzívu Bohemky, ale nakonec se přeci jenom dočkala.

V 72. minutě si uvnitř vápna Klokanů vyměnili míč Hušbauer s Holkem a prvně jmenovaný neomylně zakončil - 1:0 pro Spartu. Vršovičtí byli v nezávideníhodné situaci, potřebovali co nejrychleji s výsledkem něco udělat, ale proti domácí Spartě to měli více než složité.

V nepříliš pohledném utkání si Bohemka žádnou stoprocentní situaci nevytvořila a na Spartě v malém derby prohrála. Vzhledem k tomu, že Baník vyhrál, patří Klokanům předposlední a tedy sestupové místo. Sparta může být spokojená, Liberci se přiblížila už jen na dva body a zůstává ve hře o mistrovský titul.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dukla Praha 4:0

06.05.2012 17:00

Góly: 9. Admir Ljevakovič, 30. Admir Ljevakovič, 36. Štěpán Vachoušek, 63. Egon Vůch

Teplice doslova zdemolovaly pražskou Duklu 4:0 a v tabulce jí vystřídaly na pátém místě. Kanonádu odstartoval Ljevakovič, stejný muž za chvíli zvyšoval a o další dvě branky se postarali Vachoušek s Vůchem.

Severočeši se ujali vedení po devíti minutách. Vůch napálil břevno a Ljevakovič bez problémů dorazil míč za záda brankáře Rady - 1:0 pro Teplice. Mladý Vůch byl nejaktivnější mužem na hřišti a brzy střelou pořádně zaměstnal gólmana Radu. Ten musel jeho projektil vyrazit na břevno.

Po půlhodině hry se Teplice podruhé radovaly. Admir Ljevakovič se odhodlal k překvapivé střele a sám nejspíše nečekal, že se míč octne v síti - 2:0 pro Teplice. O šest minut později byla situace Dukly už kritická. Tentokrát zkusil střelecké štěstí Štěpán Vachoušek a bezradný Rada potřetí inkasoval. Teplice vedly po šestatřiceti minutách nad přažskou Duklou 3:0.

Hosté se osmělili až ve druhém poločase, kdy minul teplickou branku Svatonský. Teplice ale neměly s Duklou žádné slitování a v 63. minutě už zvyšovaly na hrozivých 4:0. Egon Vůch završil povedený zápas krásným lobem a dokonal debakl Dukly.

Otřesení Pražané měli možnost výsledek zkorigovat, ovšem to by musel Pázler trefit odkrytou branku. Poté, co udělal kličku i Grigarovi, trefil jen tyčku. Žlutomodří neměli kam spěchat, výsledek si v poklidu hlídali a nakonec o výhru 4:0 nepřišli.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 0:1

06.05.2012 17:00

Góly: 87. František Ševinský

Gambrinus liga bude mít v závěru pořádný říz! Zaváhání Slovanu Liberec dokonale využila Viktorka Plzeň, která si veze z horké půdy Městského stadionu v Mladé Boleslavi důležité tři body a dostává tak severočeského lídra pod tlak.

Hosté drželi od začátku míč na svých kopačkách, pohodlně kombinovali a postupem času dostávali Bolku pod tlak. Ten mohl přetavit v kýženou otevírací branku hned dvakrát mladý Darida, jenž měl protentokrát možnost zažít v základní sestavě: nejdříve ovšem střele z vápna vystavil stopku Šeda, aby si následná hlavička cestu mezi tři tyče pro změnu nenašla. Koubkovi svěřenci se během první čtvrthodiny nedostali do hry.

Středočechům evidentně nebylo přáno. Ani tolik potřebné štěstí nestálo na domácí straně, když už měl Chramosta před sebou samotného Čecha, tak si míč špatně zpracoval a o nadějnou příležitost snadno přišel. Další nadějný protiútok byl v boleslavské režii k vidění po půlhodině hry: balón se po ose Bulut - Chramosta dostal až k Marešovi, ten se sice zbavil obránce, potom už však byl u balónu pohotový Čech.

Ani po obrátce se kormidlo z nastaveného rytmu nepohnulo: Viktoriáni snadno kombinovali na půli soupeře, ovšem do výraznějších možností, se tak jako obě strany v prvním dějství nemohli protlačit. Pověstnou výjimku tvořila v 68. minutě povedená dalekonosná rána Mareše, jíž Čech s velikánskou námahou vytěsnil na břevno! To zazvonilo i na druhé straně - autorem pokusu byl střídající Pavel Horváth.

Když už si leckdo myslel, že utkání skončí nic neřešící bezbrankovou dělbou bodů, tak tři minuty před koncem udeřilo! Darida zpoza vápna natáhl, jeho střelu ještě stačil v pokutovém území tečovat mimo Šedův dosah netradiční střelec Ševinský - 0:1. Tímto však zajímavé momenty nekončily: srovnání měl na kopačkách Bulut, trefil ale tyč.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baumit Jablonec 1:1

06.05.2012 17:00

Góly: 67. Pavel Dreksa - 47. Karel Piták

Hanáci dali vzpomenout na poslední úspěšné domácí výsledky, ovšem dlouho se nemohli Jablonci dostat na kobylku, až udeřili sami svěřenci Františka Komňackého a domácí stihli do závěrečného hvizdu už jenom vyrovnat.

Sigma, řádně povzbuzená vítězstvím ve finále Poháru České pošty nad Spartou, držela balón, ale to bylo za úvodních dvacet minut tak jediné, co stálo za řeč. První vážnější příležitost došla až potom, konkrétně ve 25. minutě: Jan Schulmeister se na malém vápně šikovně zbavil obránce a následně balón vrátil pod sebe na Ordoše, jeho pokus mířící pod břevno však Špit, vytáhl na roh. Odpověď si nachystal po Lafatově nabídce Kopic, ve skluzu ale branku trestuhodně překopl! To bylo z prvního dějství všechno důležité.

Krátce po příchodu z kabin potom přišla pro domácí studená sprcha. Pavlík oslovil parádním pasem na zadní tyči Pitáka, a ten už měl před sebou jednoduchou práci - 0:1. Hanáci se však po inkasování nestáhli do ulity, nýbrž ještě více přitvrdili. A záhy mohli být za svou aktivitu odměněni, Varadi však hlavou nedokázal usměrnit kulatý nesmysl do prostoru ohraničeného třemi tyčemi. Po hodině mohl definitivně rozluštit tajenku Jablonský, jenž zakončoval po chybě Janotky rychlý protiútok, ovšem to by nesměl hlavičkovat vysoko nad branku.

Severočeši rázem chytli slinu. Tváří v tvář proti Zlámalovi uháněl Kopic, zamýšlel chytrý lob, to se mu ovšem nepovedlo a strážce domácí svatyně situaci skvěle ustál. Nicméně zanedlouho bylo jasno: roh si vzal v podání olomouckých hráčů na starost Vepřek a hlavičkující Dreksa srovnal na 1:1.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Dynamo České Budějovice 2:0

06.05.2012 10:15

Góly: 27. Jiří Valenta, 73. Matej Sivrič

Viktoria Žižkov se s nejvyšší soutěží důstojně loučí, dnes porazila České Budějovice 2:0. Zápas hraný v tradiční žižkovský čas rozhodli v prvním poločase Valenta a ve druhém Sivrič.

Pražané vyrukovali na Jihočechy s náporem, kterému se Budějovičtí horko těžko bránili. Milosavljev se zbavil Brezinského i brankáře Křížka, ale míč nakonec nedokázal usměrnit mezi tři tyče. Okamžik na to Kiidron hlavičkoval vedle, ale České Budějovice si z toho ponaučení nevzaly. Ve 23. minutě ještě neúspěšně střílel Hílek, když Křížek jeho pokus vyrazil, ale o tři minuty později už Žižkov vedl. Vytížený Křížek nejprve zneškodnil pokus Valenty, ale proti stejnému hráči byl o minutu později už krátký. Valenta si Křížka obhodil a poslal Žižkov do vedení - 1:0.

Viktoriáni byli v euforii a zápas si užívali. Chorvat Sivrič po krásné akci těsně minul branku a Žižkov stále vedl jen 1:0. Budějovičtí byli směrem dopředu neškodní. Krajčík navíc nepovedenou malou domů pořádně zavařil Křížkovi a Slobodovu téměř jistému gólu zabránil obránce Novák.

Ve druhém poločase se obraz hry nezměnil. Viktorka nadále útočila, Sivrič střelou pořádně protáhl Křížka a v 73. minutě chorvatský útočník definitivně domácí uklidnil. Sivrič přesprintoval Řepku, zbavil se i Křížka a střelou do prázdné zakončil - 2:0 pro Viktorii Žižkov. České Budějovice ožily až v samotném závěru. Zejména Sandra bylo plné hřiště, brazilský útočník měl dvě tutovky, ale domácí brankář Boháč míč za svá záda nepropustil. Žižkov dovedl utkání do vítězného konce a alespoň částečně potěšil své fanoušky.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 1:2

05.05.2012 15:20

Góly: 30. Jiří Krejčí - 23. Davor Kukec, 50. Antonín Fantiš

Ostravský Baník zvítězil na půdě Příbrami 2:1 a bude bedlivě sledovat malé pražské derby mezi Spartou a Bohemians 1905. V tuto chvíli Baník opět opustil sestupové příčky, největší zásluhu na tom měl Fantiš, jenž vstřelil ve druhém poločase vítěznou branku. A bohužel také pomezní sudí, jenž neuznal Příbrami regulérní vyrovnávací gól.

Před tímto zápasem předposlední Baník začal v Příbrami hodně aktivně, ale první výraznější gólovku měli domácí. Kraus vypálil přízemní ránu a těsně minul Baránkovu branku. Devět minut na to už Baník vedl 1:0. Davor Kukec vystřelil do protipohybu brankáře Hrušky a míč skončil v síti - 1:0 pro Baník Ostrava. Nutno říci, že hosté šli do vedení zcela po zásluze. Ale Příbram je známá svým ofenzivním pojetím hry a o šest minut později už bylo srovnáno. Na rohový kop si naskočil neobsazený Jiří Krejčí a hlavou srovnal na 1:1. A skóre se mohlo záhy opět měnit, Lukeš šel na Hrušku téměř sám a reprezentační brankář svůj tým podržel a přízemní ránu vyrazil.

Zkušený Martin Lukeš měl před koncem prvního poločasu ještě jednu šanci, lišácky zkoušel Hrušku přelobovat, ale míč skončil hodně nad. První poločas skončil 1:1 a to Ostravě rozhodně nestačilo.

Příbram vstoupila do druhé půle aktivně, ale paradoxně v této době vsítil Baník rozhodující gól celého zápasu. Po standardní situaci se dostal v pokutovém území k míči Fantiš a Baník vedl v Příbrami 2:1. Hosté měli šanci na pojistku, ale Davor Kukec trestuhodně netrefil prázdnou branku. Ostrava se nakonec musela o výsledek pořádně bát, protože domácí Příbram si vypracovala dvě čisté tutovky. Divíškův střílený centr netrefil Krbeček a Šlapák z vyložené pozice přestřelil. Nastavený čas přinesl obrovské drama, příbramský Papšys totiž vstřelil vyrovnávací trefu, která nebyla pro údajný osajd uznána. O postavení mimo hru se však nejednalo. Výrazné zaváhání pomezního nakonec přispělo k důležitému tříbodovému zisku pro hostující Ostravu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FC Slovácko 0:0

04.05.2012 20:15

Góly: -

Liberec si komplikuje situaci, v pátečním utkání i přes obrovský tlak pouze remizoval doma se Slováckem 0:0 a v případě vítězství Sparty bude mít dvě kola před koncem na čele už jen dvoubodový náskok. Slovan byl skutečně po celých devadesát minut jednoznačně lepším týmem, měl řadu příležitostí, ale branku vstřelit nedokázal.

Domácí udělali oproti obvyklé základní jedenáctce dvě změny, obě však byly vynucené karetními tresty - nastoupit nemohli záložníci Vácha s Breznaníkem. Hostující branku opět střežil Melichárek, jenž se nakonec stal hlavní hvězdou zápasu. Hned od začátku byl Liberec lepší, Slovácko ale dobře bránilo a dlouho Slovan do vyložených příležitostí nepouštělo.

Jako první zahrozil v osmé minutě Fleišman, který pálil po rychlé kličce z pětadvaceti metrů, Melichárek však jeho povedený pokus kryl. Pak centroval před bránu Janů a jeho prudký míč tečoval nešťastně Trousil, brankář Slovácka ale pohotově zasáhl. Melichárek si pak pohlídal i pokus Šurala, proti hlavičce Rabušice zase jen sledoval míč letící mimo tři tyče.

Ve dvacáté první minutě přišla první opravdu velká šance zápasu, když hostující obranou prošel jako nůž máslem Rabušic a přes vyběhnuvšího Melichárka hledal před prázdnou kasou Hadaščoka, ten ale nedokázal v souboji přetlačit Trousila a následná dorážka Štajnera trefila jen jednoho z bránících hráčů. Zajímavý moment byl v Liberci k vidění v minutě sedmadvacáté, kdy nejprve Hadaščokova tečovaná rána skončila těsně vedle levé tyče, aby z následného rohu skóroval Kelič, ovšem branka uznána nebyla.

Zatímco se však hráči Slovanu u rozhodčího divili, zaútočilo také Slovácko, domácí pak mohli po zakončení Hlúpika hodně děkovat Gebre Selassiemu, že mu do střely v poslední chvíli skončil. O pár minut později pálil zpoza šestnáctky Rabušic, Melichárek ale dobře vyrazil. Liberečtí se pořádně zlobili ještě jednou, v samotném závěru prvního poločasu byl totiž těsně za hranicí velkého vápna faulován Šural, sudí Adam ale ještě před exekucí úvodní dějství ukončil.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, Slovan neustále tlačil a byl i nebezpečný před brankou, Melichárek si však poradil se všemi spletitými situacemi na jedničku. Perfektně vyřešil jak tečovaný centr Gebre Selassieho, tak zakončení nohou i hlavou v podání Hadaščoka. Po hodině hry odcentroval ze strany Štajner a posadil balón přesně na hlavu Gebre Selassieho, ten ale těsně minul.

Deset minut nato zahrozil hlavou také Štajner, jenže přestřelil. Hosté příkladně bojovali, vydávali se ze všech sil, ovšem potřebovali také štěstí. Nejdříve tedy mohli i strhnout vítězství na svou stranu, to by ale Došek musel lépe umístit svou střelu. Poté odcentroval aktivní Gebre Selassie a střídající Musiol tečoval míč k tyči. Domácí už se málem radovali, Melichárek ovšem nakonec vytáhl další úžasný zákrok a kulatý nesmysl dost neuvěřitelně nedokázal do sítě dopravit ani dobíhající Šural.

Největší příležitost celého utkání si Liberec schoval až do nastaveného času. To se na malém vápně prosadil k hlavičce Kelič, bohužel pro Slovan ale trefil jen tyč. Domácí tak ztratili v boji o titul důležité dva body a přestože stále drží všechny trumfy ve svých rukou, už rozhodně nemá nic jistého.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FC Hradec Králové 5:0

03.05.2012 18:30

Góly: 16. Milan Škoda, 38. Vitali Trubila, 45. Milan Škoda, 54. David Hubáček (pen.), 63. Zbyněk Pospěch

Slavia v deštivém Edenu roznesla Hradec Králové ve velkém stylu a definitivně se zachránila. Hradec Králové odjíždí z Prahy s bůrem.

Na obou týmech bylo od počátku vidět, že si po delší době chtějí připomenout, jak chutná vítězství. Sešívaní na hosty vyrukovali aktivní hrou, na kterou se Votroci snažili odpovídat rychlými protiútoky. Velkou šanci si domácí připravili hned v úvodu, ovšem chybu Hochmeistera nevyužil ani Škoda, ani dorážející Vlček. Podobně trestuhodně zahodil svou příležitost na druhé straně Černý, když dobře netrefil centr Poděbradského. Obě zahozené šance tak dokumentovaly současné rozpoložení obou mužstev.

Bezgólový stav naštěstí pro domácí fanoušky dlouho netrval. Škoda s Pospěchem se pohledně prokombinovali od středu hřiště až před brankáře Lindra a Milan Škoda krásnou akci zakončil přesnou střelou - 1:0. Autor přesné trefy si připsal první prvoligový gól v dresu Slavie. Záhy mohli odpovědět hosté, ovšem Schwarzovu nebezpečnou střelou dokázala domácí obrana zneškodnit.

I nadále se bylo na co koukat a byla to hlavně Slavia, která diktovala tempo hry. Nebezpečně vypadaly například útočné výpady kapitána Latky či Jarolímova střela z ostrého úhlu po Lindrově minele. Za aktivitu byli domácí odměněni dalšími brankami ještě před přestávkou. Trubilovo dokončení slávistického ataku se sice jen těsně, ale přece jen dokutálelo za brankovou čáru - 2:0. Následně z přímého kopu zahrozil Hubáček, když rozezněl břevno hradecké brány. Další krásný a tentokrát i gólový moment přidal opět Škoda, který se prodral mezi obránci a lobem překonal Lindra - 3:0.

Déšť jakoby Slavii vlil krev do žil i chuť do fotbalu a také od úvodních minut druhé půle domácí na nebohé Votroky vlétli. Vlčkovu šanci ještě Lindr dokázal vyrazit, na Hubáčkovu penaltovou střelu po Plašilově faulu však již byl hradecký brankář krátký - 4:0. Gólu se dočkal také Pospěch. Bůra zasadil Hradci Králové po přesné Jarolímově přihrávce - 5:0. Naopak zkorigovat nepříznivý výsledek se hostům nepovedlo ani při šancích Plašila.

Slavia dokázala během jednoho utkání vsítit čtvrtinu toho, co se jí povedlo za celých předchozích 27. kol letošního ročníku.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec28195466:2962
2.Sparta Praha28193647:2460
3.Viktoria Plzeň28185561:3359
4.FK Mladá Boleslav28145946:3347
5.FK Teplice28128835:2944
6.Dukla Praha28118940:3241
7.FK Jablonec281171054:3840
8.1. FK Příbram281161144:4739
9.1. FC Slovácko281051323:3135
10.České Budějovice28881229:4832
11.Slavia Praha287101125:3031
12.FC Hradec Králové28861420:3530
13.Sigma Olomouc28910938:3628
14.Baník Ostrava28661627:4724
15.Bohemians 190528651719:5123
16.Viktoria Žižkov28532021:5218
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (902)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele