Gambrinus liga - souhrn 26. kola

25.04.2014, 22:07, aktualizováno 28.04.2014, 20:00
Komentáře a souhrny
Sparta doma smetla Liberec, oslavovat titul ale bude moci nejdříve za týden, protože Plzeň doma porazila Teplice. Slavia vyhrála derby na Bohemce a poslala soupeře na poslední místo. Ze sestupové zóny utekl také Baník, Znojmo v nastavení přišlo o výhru v Příbrami...

1. FK Příbram - 1. SC Znojmo FK 1:1

28.04.2014 18:00

Góly: 90+5. Tomáš Krbeček - 28. Miloš Reljić

Znojmo sice v první půli vedlo, ale nakonec si z Příbrami odváží pouze bod. Ten domácím vybojoval Tomáš Krbeček, jehož hlavička skončila až za zády brankáře Vlastimila Hrubého. Remízová branka padla pět minut po konci řádné regulérní doby, takže o dramatické momenty nebyla nouze.

Domácí Příbram začala již od úvodních minut velice aktivně a první nebezpečnou střelu měl na svědomí zkušený Ladislav Volešák. Další povedenou akcí se prezentoval Aziz Mashaan, který nahrával na Řezníčka. Ten si udělal dobrý den ze tří protihráčů a dokonce velmi dobře vystřelil, ale brankář Hrubý byl včas připraven a jeho ránu vyrazil. Rána Davida Helíska z poměrně velké vzdálenosti šla těsně vedle Hruškovy branky, ale snad ve větší šanci mohl být Reljić, který však do míče doklouzal pozdě.

Znojmo postupně přebíralo aktivitu a ta se mu brzy vyplatila. Neuběhlo ani třicet minut, když se k míči dostal Crnkić a odeslal balon na Reljiće. Ten si s nabízenou šancí poradil a uklidil míč přesně za záda brankáře Hrušky!

Pěkný centr Danoskiho, který mířil na Řezníčka, ale tomu byl pískán útočný faul. Příbram nenesla tuto ztrátu na tabuli se skóre právě nejlépe, ale nebyla jediná, se kterou se domácí museli vyrovnávat. Kvůli zranění totiž musel odejít Aziz a přišel Martin Zeman. Ten se dostal na kraji první půle do zakončení, ale neporadil si úplně ideálně.

Příbram začala volit dlouhé míče směrem brankáře Vlastimila Hrubého. Ani to se jí ale nedařilo. Po sérii několika rohových kopů chtěla Příbram vstřelit vyrovnávací gól, ale to se jí nevedlo. Z dalšího rohového kopu málem Příbram udeřila. Pěkný centr přistál Hájovskému přímo na hlavu, ale domácí stoper trefil pouze tyč znojemské svatyně! Smůlu Příbrami dokumentoval vzápětí zakončující Mišůn, který nastřelil pro změnu břevno!

Pilíkův centr na Hájovského se také neujal, i když Hájovský si dobře naběhl a poslal hlavičku jen těsně vedle tyče. Příbram zvyšovala obrátky a hodně emocí vyvolal například zákrok Buchty na Danoskiho v pokutovém území Znojma. Sudí Jech ale nepískal. Zvyšující se tlak domácích vrcholil akcí Řezníčka spolupracujícího se Zemanem. Ani z této akce ale domácí neudeřili. V nastaveném čase si musel bravurním zákrokem Hrubý poradit se střelou Řezníčka a tento duel se ještě jednou opakoval. Čtyři minuty po uplynutí řádné hrací doby se Příbram dostala k rohovému kopu a radovala se! Dramatický závěr totiž zprostředkoval Pilík, který našel Krbečka - 1:1!

Příbram je díky tomuto bodu jedenáctá, zatímco Znojmo stále zůstává ohrožené sestupem. Od čtrnáctého Baníku Ostrava jej ale dělí jen jeden jediný bod, takže ještě nic není ztraceno.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Slavia Praha 0:1

27.04.2014 20:15

Góly: 16. Tomáš Necid

Tomáš Necid rozhodl pražské derby mezi domácími Klokany a pražskou Slavií. Díky třem bodům je Slavia dvanáctá a na sestupové příčky má náskok tří bodů.

Vršovické derby začalo velmi opatrně. Až Vošahlík ve 4. minutě se dostal za obranu na hranici ofsajdu, přesto ve vápně ztratil rychlost a poté v obležení soupeřů už nestihl včas vystřelit.

Tomáš Necid dostal trochu volného prostoru ve třinácté minutě v oblasti velkého vápna a ihned po zpracování míče vypálil těsně nad domácí branku. O tři minuty později oslovil znovu Necida z levé strany Zmrhal, osamocený útočník velmi snadně dokázal zacílit mimo Havránkův dosah a Slavia tak šla do vedení - 0:1.

Domácí Klokani se snažili hostujícím také pořádně zatopit. Pauschek hledal nabíhajícího Bartka. Ten ale nedokázal ve vápně zpracovat poměrně vysoký míč. Slávisté naopak svůj rohový kop ve 25. minutě zahráli velmi pěkně, ale hlavičkující Smejkal se dostal k balonu až v záklonu a tak Havránek zpacifikoval míč pohodlně. Slavia měla ještě v první půlhodině standardku za faul Rady na Vošahlíka. Centr od Juhara ale hlavičkoval Brabec na roh.

Z rohového kopu pálil halfvolejem z druhé vlny Nitrianský, ale jeho rána nebyla dostatečně přesná. Ve 44. minutě si Hora všiml dobře rozběhnutého Lietavy, ale poslal mu příliš prudkou přihrávku do uličky, kterou slovenský útočník dost dobře nemohl doběhnout.

V úvodu druhého poločasu proběhlo nutné střídání Vošahlíka, který měl zdravotní potíže. Nahradil ho Karel Piták. To ale hru nezbrzdilo a hned ve čtyřicáté deváté minutě přešel Hora přes Smejkala, následně však nacentroval přímo na brankáře Černého. Velká škoda pro domácí celek.

Po rohovém kopu hlavičkoval Erich Brabec hodně prudce ale jeho pokus letěl těsně nad slávistickou bránu. Nejaktivnější Klokan Erich Brabec se dostal nepozorovaně až do vápna Slavie, ale jeho následná střela minula jen o pár centimetrů svatyni brankáře Černého.

Klokani však tlačili dále a v 76. minutě se střídající Klukys zjevil za obranou a z deseti metrů ale tečovaná rána nakonec skončila vedle vzdálenější tyče. Domácí byli brzděni především nepřesnými nahrávkami. Velkou smůlu nakonec poznal i útočník Lietava. Po centru Brabce se ocitl ve zmatku obránců, ale byl natolik zaskočen tím, že se neocitl v ofsajdu, takže se nezmohl ani na střelu na bránu.

Ještě v devadesáté minutě dokázal Škoda famózně zastavit jak centr Budínského, tak i dorážku Lietavy, která by nejspíš skončila jistou brankou. V nastaveném čase pak ještě šli tři slávisté sami na jediného Brabce, ten však dokázal Juhara obehrát a ještě založit brejk. Bohužel pro domácí již tento brejk neznamenal nijak velkou zátěž pro hostující pražská S.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - FK Mladá Boleslav 1:1

27.04.2014 17:00

Góly: 90+1. Šimon Šumbera - 16. Ondřej Zahustel

Mladá Boleslav sice na poslední chvíli přišla o výhru, ale i konečná remíza 1:1 jí opět o něco více přiblížila Evropské lize. Středočeši vedli v Brně zásluhou Zahustela, ale v nastaveném čase srovnal Šumbera.

Mladoboleslavští věděli, že Teplice i Liberec své duely nezvládly, a tak mohli nastoupit naprosto uvolněně. Jejich náskok na třetím místě činí už šest bodů!

V 16. minutě padla první branka, když centr Kysely dopravil do sítě hlavou Zahustel - 1:0 pro hosty. Ve 22. minutě orazítkoval břevno domácí Kroupa a Boleslav měla velké štěstí, že uhájila dosavadní vedení. O chvíli později byla vidět velká šance i na druhé straně, konkrétně Šultes netrefil branku. A hra se opět stěhovala do pokutového vápna hostů. Hlavičkoval Kroupa a Diviš byl připraven. Bohužel tempo utkání začalo postupem času uvadat.

Ve druhém poločase byl blízko vyrovnání Zavadil, jehož volný přímý kop skončil na břevně! V 71. minutě odmítl vyrovnání i střídající Skalák, jenž před Divišem zazmatkoval a nakonec trefil jen samotného brankáře Bolky. Utkání směřující ke svému konci nabídlo zajímavý závěr. Nejprve odmítl pojistku Nešpor, když si vylámal zuby na Doležalovi, a z druhé vlny přestřelil Zahustel. V nastaveném čase pak přišel trest a vyrovnání Zbrojovky. Po závaru ve vápně se trefil Šumbera a na Moravě tak došlo k dělbě bodů.

Mladá Boleslav i přesto navyšuje náskok na třetím místě. Brnu se bod bude jistě hodit, neboť stále nemá jistou záchranu.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Vysočina Jihlava 3:0

27.04.2014 17:00

Góly: 64. Vít Beneš, 70. Martin Doležal, 73. Tomáš Čížek

Sedmizápasová neporazitelnost Jihlavy skončila a postarali se o to fotbalisté Baumitu Jablonec, kteří se tak naladili na odvetné pohárové utkání proti Spartě. Jablonec zvítězil jednoznačně 3:0, o branky se postarali Beneš, Doležal a Čížek.

Jablonec v dalším zápase cestuje na Spartu k odvetnému utkání Poháru České pošty a v dnešním duelu se chtěl vítězně naladit. Svěřencům trenéra Skuhravého se to povedlo na jedničku.

První poločas byl z obou stran víceméně opatrný a zas tolik šancí jsme k vidění nebylo. Jablonec byl mírně aktivnější, ale poprvé výrazněji zahrozili až hosté. Ve 40. minutě přestřelil z dobré pozice branku Haris Harba a to jihlavské muselo mrzet. Jen o chvíli později zazdil rovněž dobrou šanci Krejčí a do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Poprvé se změnilo skóre až v 64. minutě. Po krásné akci Loučky se dostal míč k Benešovi a jablonecký stoper střelou přes hlavou překonal brankáře Hanuše - 1:0 pro Baumit. Uběhlo jen šest minut a Jablonec už vedl o dvě branky. Jihlavské obraně pláchl Doležal a Hanuš opět kapituloval - 2:0 pro Jablonec.

Obrana Vysočiny se po druhé brance sesypala a za chvíli už vedli domácí o tři branky. Doležal opět utekl a přesnou přihrávkou vyzval ke skórování zkušeného Čížka. O osudu utkání tak bylo během deseti minut rozhodnuto. V závěru ještě spálil šanci Kopic, ale to už nemělo na vývoj utkání žádný vliv.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 4:1

26.04.2014 20:15

Góly: 20. Mario Holek, 49. Ladislav Krejčí, 59. Ondřej Švejdík, 72. David Lafata - 55. Isaak Sackey

Fotbalisté Sparty porazili v 26. ligovém kole díky brankám Maria Holka, Ladislava Krejčího, Ondřeje Švejdíka a Davida Lafaty Liberec 4:1 a mají na dosah mistrovský titul. Letenský celek udržel v čele tabulky desetibodový náskok před druhou Plzní a od ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf ho dělí jediná výhra, kterou si může připsat už za týden v Teplicích. Za Slovan skóroval Isaac Sackey.

Liberec začal na Letné aktivně a už v páté minutě mohl jít i do vedení. Frýdkovu střelu po rychlé akci vybíhající domácí brankář Vaclík srazil na roh, po kterém severočeský záložník poslal míč z dorážky do sítě, rozhodčí však branku chybně neuznal pro ofsajd.

Vedení se tak ujala Sparta, když si hostující brankář Kovář ve 20. minutě vybral slabší chvilku a po rohu mu prošla mezi rukama Holkova střela z otočky. Domácí stoper si připsal první gól po příchodu na Letnou před dvěma lety z Dněpropetrovsku.

Po půlhodině hry narušili průběh fanoušci Sparty vulgárními nadávkami na adresu předsedy FAČR Miroslava Pelty a rozhodčí Paták zápas přerušil. Pokračovalo se asi po minutové pauze, během které šel domácímu kotli domluvit letenský kapitán Lafata.

Do druhého poločasu vstoupila lépe Sparta a už po čtyřech minutách hry vedla 2:0. Nabíhající Lafata, Dočkal a Kadeřábek na Hušbauerovu přihrávku nedosáhli, ale Krejčí ve skluzu poslal míč do branky a odstartoval divokou desetiminutovku, během které padly další dvě branky.

Nejprve Liberec snížil, když Ghaňan Sackey potrestal chybu Švejdíka při rozehrávce. Domácí stoper ale téměř vzápětí zaváhání napravil. Po rohu vrátil Spartě dvoubrankový náskok a stejně jako Holek se i on trefil po dvou letech.

Vítězství Sparty v 72. minutě završil Lafata a na prvním místě tabulky střelců se čtrnáctou brankou v sezoně vyrovnal spoluhráčovi Hušbauerovi. Po gólu domácího útočníka se na Letné poprvé ozval pokřik "Mistři! Mistři!", protože Sparta se díky výhře výrazně přiblížila titulu.

K ukončení čtyřletého čekání na ligový triumf stačí Pražanům ve zbývajících čtyřech kolech získat dva body a jistotu jim také může dát i jakákoliv ztráta Plzně. Slavit může Sparta už za týden v Teplicích, které prohrály tři poslední zápasy.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 3:1

26.04.2014 19:00

Góly: 32. Jiří Valenta, 90. Libor Došek, 90. Jiří Valenta - 73. Jan Schulmeister

Slovácko v závěru utkání nasypalo Sigmě dvě branky a celkově utkání vyhrálo 3:1. Na Hané tak budou mít do posledních kol obrovské problémy se záchranou. Slovácko si tříbodovým importem v tabulce polepší.

Trestat hanáckou defenzívu mohl už po deseti minutách Kerbr, ovšem trestuhodně netrefil branku. Na druhé straně se zjevil dvakrát v čisté gólovce Adam Varadi. Obrana Slovácka zachybovala, ale Varadi si neporadil vůbec dobře. Slovácko ale bylo jinak aktivnější, Kerbr v další gólovce opět neuspěl a s nepořízenou se musel smířit i dorážející Valenta. Ve 33. minutě čekání na úvodní branku pominulo. Libor Došek sklepl míč pro Jiřího Valentu, který vnikl do šestnáctky a špičkou kopačky překonal Zlámala - 1:0 pro Slovácko. Sigma mohla před odchodem do šaten srovnat, ovšem Adam Varadi v další obrovské šanci nepochopitelně selhal. Z bezprostřední blízkosti nedokázal dopravit míč za Hečova záda.

Druhý poločas zahájili opět lépe fotbalisté Slovácka, ale výraznějším momentem bylo přerušení utkání. Sudí se tak rozhodl po neutichajících nadávkách fanoušků na adresu Miroslava Pelty. Situace se uklidnila až po zásahu trenéra Habance i samotných hráčů, kteří s fanoušky promluvili. Poté co se opět začalo hrát, hrozilo více Slovácko. Milan Kerbr se ocitl hned několikrát v jasné šanci, ale tím, že je neproměnil urazil "fotbalového boha". Následoval trest a poněkud nečekané srovnání Sigmy. Ke střele se totiž odhodlal Jan Schulmeister a Heča byl překonán - 1:1.

Utkání směřovalo k remízovému konci, ale sedm minut nastaveného času nakonec přineslo rozuzlení. Nejprve Libor Došek ranou pod břevno strhl vedení na stranu Slovácka a krátce na to zakončil rychlý kontr do otevřené obrany Jiří Valenta! Slovácko vyhrálo 3:1 a stoupá tabulkou, naopak Sigma bude mít obrovské problémy se záchranou.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dukla Praha 2:0

26.04.2014 17:00

Góly: 42. Václav Svěrkoš, 90+2. Michael Krmenčík

Záchrana Baníku Ostrava dostává čím dál reálnější podobu. Po debaklu Znojma si teď Baníkovci smlsli na Dukle, kterou porazili 2:0. Trefili se Svěrkoš a Krmenčík. Jak odpoví vršovické kluby Bohemians a Slavia, potažmo další zachraňující se týmy?

Baník hrál v utkání prakticky o všechno, kdežto Dukla mohla hrát uvolněně, neboť už víceméně nemá o co bojovat. Domácí vstoupili do utkání dle předpokladů aktivněji a už po šesti minutách musel gólman Rada tasit první zajímavý zákrok a sice po hlavičce Baránka. O chvíli později nepřesně pálil Greguš a Ostrava dál pokračovala v tlaku. Dukla toho na Bazalech moc nepředvedla a po prvním poločase zaslouženě prohrávala. Ve 41. minutě totiž Frydrych našel ve vápně Svěrkoše, který zkušeně a nekompromisně překonal gólmana Radu - 1:0 pro Baník.

Aktivní Baník pokračoval v náporu i po změně stran a Dukla měla velké štěstí, když Narhova střela orazítkovala tyč! Po hodině hry běžel sám na Radu Štěpán, ale s celou situací nenaložil dobře a pouze nechal vyniknout brankáře Dukly. Ostrava hrála dobře, ale pořád jí scházel druhý gól, který by utkání definitivně rozhodl. Dukla byla směrem dopředu neškodná a o veškeré vzrušení se starali domácí. V 88. minutě zakončoval z pohledné akce Krmenčík, ale ani on Radu nepřekonal. Ostrava se dočkala až v nastavení. Rychlé přiťuknutí Kukece donutilo k voleji Krmenčíka a bylo to 2:0. Baník po výhře nad Znojmem porazil i Duklu a v tuto chvíli je mimo sestupové pozice.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Teplice 3:0

25.04.2014 20:15

Góly: 35. Milan Petržela, 66. Michal Ďuriš, 90. Matěj Končal

Páteční předehrávka nabídla jednoznačnou podívanou, Viktoria nedopustila žádné překvapení a bez větších potíží si proti Teplicím zapsala tři body. Západočeši tímto zároveň, minimálně o týden, natáhli čekání Sparty na titul. Hostům se pohárová Evropa vzdaluje.

Od samého začátku se hrálo dle plzeňských not, nebezpečné akce však dlouho k vidění nebyly. To se změnilo ve čtrnácté minutě, kdy Vachoušek po chybě Hejdy vyslal ukázkový pas za obranu na rozběhnutého Jindráčka, ten však míč nezpracoval. Západočeši trestali po půlhodině hry, kdy Ďuriš akci ještě vyšperkoval pasem na Petrželu, jenž pohotově otevřel skóre - 1:0.

Po obrátce hostující družina přidala. Udeřit však mohli opět plzeňští hráči, konkrétně to byl Wágner, ke kterému propadl pas od Limberského, bývalý hráč Příbrami ale branku nenašel. Užuž se pak na opačné straně hnal Litsingi na Kozáčika, rozhodčí Kocourek mu však nesprávně odpískal postavení mimo hru. Kýžená pojistka přišla záhy: Petržela vyzval k zakončení Wágnera, ten však ani nadvakrát úspěch neslavil, ale Ďuriš už následně hlavou mičudu do sítě dopravil - 2:0.

Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem mohl snížit Litsingi, jenž těžil z dobré spolupráce s Nivaldem, avšak následně si na Kozáčika nepřišel! Konečnou podobu pak dostal výsledek zásluhou střídajícího Končala, jenž první ligovou brankou uzavřel na 3:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha26224064:1570
2.Viktoria Plzeň26186259:1860
3.FK Mladá Boleslav26138552:2947
4.Slovan Liberec26125932:4041
5.FK Teplice26116945:3239
6.1. FC Slovácko261051139:3635
7.Dukla Praha26971030:3234
8.Baumit Jablonec26961140:4533
9.Vysočina Jihlava26871138:4231
10.Zbrojovka Brno26861227:3930
11.1. FK Příbram26771228:4228
12.Slavia Praha26751420:4626
13.Sigma Olomouc26671337:5125
14.Baník Ostrava265101125:4025
15.1. SC Znojmo26591228:4224
16.Bohemians Praha 190526581321:3623

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (501)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele