FORTUNA:LIGA - souhrn 8. kola

14.09.2018, 19:59, aktualizováno 17.09.2018, 20:05
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála na Slovácku a vrátila se na první místo před Plzeň, která nejtěsnějším možným rozdílem udolala Opavu. Třetí je Sparta, ta v pondělní dohrávce zvládla šlágr proti Baníku Ostrava, za ní se drží Zlín, naopak pokračuje trápení Olomouce...

Baník Ostrava - Sparta Praha 0:1

17.09.2018 18:00

Góly: 77. Benjamin Tetteh

Sparta dokázala zvítězit v Ostravě a připsala si tak cenné tři body do tabulky, když se ve vyrovnaném a velmi bojovném utkání postaral o jediný gól zápasu Tetteh.

Domácí do zápasu vlétli a Spartu přehrávali. V 6. minutě si první zakončení zápasu připsal exsparťanský Holzer, na Nitu však nevyzrál. Spartu tato šance zřejmě probudila a hru vyrovnala, i tak to byl ale Baník, kdo si vypracoval další příležitost. Baroš ovšem v klíčový okamžik podklouzl a Nita tedy nemusel řešit nic složitého.

Ve 28. minutě se hostující Stanciu kličkou zbavil protihráče, následně ovšem nepropálil domácí defenzivní val. O pár minut později Sáček našel ve vápně Šurala, ten si sice dokázal vytvořit prostor na střelu, nicméně trvalo mu to příliš dlouho, a tak Stronati jeho pokus stačil zablokovat. Závěr první půle už byl plný emocí a ani jeden tým už si žádnou příležitost vypracovat nedokázal.

V 56. minutě vyslal krásnou střelu po Barošově přihrávce Hrubý, Nita si však počínal výborně a míč vyrazil. O pět minut později vyrobil obrovskou chybu Šindelář. Plavšič se dostal do samostatného úniku, ve kterém ale selhal a Laštůvku nepřekonal. Na druhé straně zakončoval Fleišman, jehož pokus odvracel Radakovič tak nebezpečně, že už se domácí příznivci radovali z branky, jenomže míč skončil pouze v boční síti.

Dvacet minut před koncem pálil opět Hrubý, tentokrát mířil vysoko nad. V 77. minutě přišla nejdůležitější situace zápasu. Frýdek krásně vysunul Tetteha do úniku, jenž chladnokrevným zakončením překonal dobře vyběhnutého Laštůvku a poslal míč do sítě. Baník mohl ihned odpovědět. Holzer přihrál volnému Jakubu Šašinkovi, ten z hranice vápna trefil Kayu, jehož obětavý zákrok pravděpodobně zamezil vyrovnání. Ke konci zápasu už byli domácí v křeči a kvůli nepřesnostem si další větší příležitost už vypracovat nedokázali.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slavia Praha 1:3

16.09.2018 18:00

Góly: 82. Vlastimil Daníček (pen.) - 26. Ondřej Kúdela, 30. Vladimír Coufal, 57. Stanislav Tecl

Slavia zareagovala na výhru Plzně a bez problémů porazila Slovácko. Základ k vítězství položili hosté již v první půli, kde se dostali do dvougólového trháku. Moravané se zmohli jen na jeden zásah z penalty, jinak se jim dvakrát podařilo orazítkovat brankovou konstrukci.

Trenér domácích Kordula udělal v jedenáctce svého týmu několik změn. Do obranné čtveřice se například zařadil Šimko a v útoku se pohyboval Kubala. Hosté se i po reprezentační pauze představili v téměř v kompletní sestavě. Pouze zraněného Deliho nahradil dle očekávání Kúdela a Sýkoru v záloze nahradila posila ze Zlína Traoré.

Sešívaní začali utkání podle očekávání aktivněji. Stoch po čtyřech minutách napřáhl ke střele zpoza pokutového území, ale těsně minul. Na druhé straně zahrozil v desáté minutě Šimko, když se po rohovém kopu opřel z první do míče, jenže trefil pouze sedačku na tribuně. Slušně zaplněný stadion v Uherském Hradišti nadále sledoval převahu hostů, ze které však dlouho nepřicházelo výraznější ohrožení pro brankáře Daňka.

Ve 26. minutě se však Slavia přece jen dostala do vedení. Kúdela se při rohovém kopu odpoutal od Šimka a hlavičkou zblízka zužitkoval Stochův centr. A za čtyři minuty bylo pro Slovácko ještě hůř. Centr od Tecla prodloužil Zmrhal na Coufala, jehož nepříliš povedenou střelu pustil Daněk překvapivě za svá záda - 0:2. Domácí mohl do zápasu vrátit Daníček, jehož první střelu po Havlíkově pobídce zblokoval Bořil a druhý pokus poslal kapitán Moravanů vysoko nad.

Daněk svoji chybu při druhé brance napravil v 33. minutě, kdy v gólovce vychytal Tecla. Po změně stran chtěl utkání zdramatizovat Janošek, jehož skákavý dalekonosný pokus zastavila až tyč brány, kterou hájil brankář Kolář. Neproměněná šance mrzela Slovácko deset minut po přestávce, kdy domácí ztratili míč ve středu hřiště, Hušbauer posunul na Tecla, jenž prostřelil Daňka a vsítil třetí gól hostí. Chvíli poté si Tecl s Hušbauerem prohodili role, avšak kapitán Slavie vypálil těsně vedle pravé tyče.

Moravané měli v utkání i trochu smůly, což dokumentoval pokus Jurošky z 62. minuty, jenž se snesl na břevno. Jinak se ale utkání spíše dohrávalo a první šanci v sešívaném dresu dostal mladý záložník Matoušek. Klidný průběh druhé půle narušil devět minut před koncem domácí Rezek, jehož průnik do pokutového území zastavil nedovoleným způsobem Kúdela. Sudí Zelinka neváhal a nařídil pokutový kop, který s přehledem proměnil Daníček. Byla to však nakonec jediná branka, na kterou se Slovácko zmohlo.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 2:0

16.09.2018 15:00

Góly: 62. Uroš Đuranović, 88. Ivan Schranz (pen.)

Dukla se s velkým štěstím dočkala prvních bodů v této sezóně. Liberec sice na domácím hřišti výrazně nepřehrála, hosté ale doplatili na spalování šancí. O výhře Pražanů rozhodly zásahy Djuranoviće a Schranze.

Rukopis nového trenéra Skuhravého byl patrný již při pohledu na základní sestavu domácích. Bývalý kouč Opavy svým hráčům ihned vštípil rozestavení se třemi obránci. Šanci dostali nové posily Ďurica s Raspopovićem a ukázat se mohl také mladík Doumbia. Hostům se konečně uzdravil Kerbr, jenž se postavil na levý kraj obrany. V záloze našla místo posila z Newcastlu Aarons a na hrotu operoval vloni nejlepší střelec druhé ligy Pázler.

Ve čtvrté minutě dostal prostor ke střelec Djuranović, jehož pokus odvrátil obránce Liberce Vuklišević na rohový kop. Devět minut poté se osmělil také Slovan. Pázlerův centr chtěl zakončit Aarons, jenže v zakončení mu na poslední chvíli zabránil Milošević. Po půlhodině hry hledal Bilovský ze standardní situace Holendu, který na centr těsně nedosáhl a tudíž neohrozil brankáře hostí Hladkého.

Ve 32. minutě chyboval v rozehrávce Bilovský, načež se Aarons ocitl přímo před gólmanem Radou, jenž anglického fotbalistu skvěle vychytal. Po následném rohovém kopu měl další velkou šanci na skórování Kerbr, jenže zblízka trefil pouze čarujícího Radu. Další šanci hostí měl tři minuty poté Pázler, jenž se po Ševčíkově centru od rohového praporku šťastně dostal k zakončení, avšak obrana Dukly na brankové čáře uhasila nebezpečí.

Liberec mohl zahozených šancí litovat v 62. minutě, kdy sám z ojedinělé akce domácích inkasoval. Djuranović po Miloševićově nabídce utekl Karafiátovi a z úhlu překonal Hladkého poprvé. Druhá půle nabídla méně šancí než první pětačtyřicetiminutovka, přesto měl Slovan velkou šanci k vyrovnání. Devět minut před koncem ocentroval ze standardní situace Ševčík a Kerbr míč tečoval pouze do tyče.

Tři minuty před koncem upadl střídající Brandner v pokutovém území poté, co absolvoval souboj s Vukljševićem. Rozhodčí uznal, že liberecký zadák si počínal nedovoleně a poskytl Dukle výhodu pokutového kopu. Míč si postavil Schranz a bezpečně upravil na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 0:3

16.09.2018 15:00

Góly: 27. Tomáš Přikryl, 33. Nikolaj Komličenko, 67. Ladislav Takács

Boleslav si odvezla z Jablonce všechny tři body, když domácím uštědřila lekci z produktivity. Hosté šli do vedení po trefách Přikryla a Komličenka. Ve druhé půli zvyšoval na konečných 3:0 Takács.

Jablonec do zápasu vstoupil aktivněji, ale Jovovičův pokus i Holešova hlavička byly zablokovány. V 11. minutě z první vážnější šance Doležal minul boleslavskou branku. Do hry se pak dostal i brankář Šeda, ten si poradil se střelou Trávníka i s pumelicí Masopusta. Ve 27. minutě přišel šok pro jinak lepší Jablonec, Marešovo zakončení obrana domácích srazila do pokutového území, kde se nejlépe zorientoval Přikryl a pohotový zakončením otevřel skóre zápasu.

Zhruba po pěti minutách Přikryl přetaženým centrem našel Konatého, který vrátil míč před prázdnou bránu na úplně volného Komličenka, jenž měl velmi snadnou úlohu - 2:0 pro hosty. Ten samý hráč mohl přidat i třetí branku, jenže ve vyložené pozici přestřelil. Pár minut před koncem prvního poločasu mohl prudkou ranou korigovat Hübschman, proti byl ale gólman Šeda.

V úvodu druhé půle nejdříve nepřesně pálil hostující Mareš, pak ale přišla obrovská šance pro střídajícího Chramostu, ten však z bezprostřední blízkosti nechal pouze vyniknout Šedu. V 66. minutě přišel třetí hřebíček do jablonecké rakve. Přikrylův centr si zpracoval Takács a krásnou střelou nedal Hrubému šanci. Vzápětí mohl vykřesat jiskru naděje Doležal, jenže boleslavský strážce svatyně byl znovu bezchybný. V 75. minutě střelou zpoza šestnáctky přestřelil domácí Holeš. Jablonec se i přes blížící se závěr stále snažil s výsledkem něco udělat, nicméně Chramostův únik zlikvidoval opět Šeda. Ten se zaskvěl i proti Považancově střele a dokázal tak udržet čisté konto.

Více informací k zápasu

FK Teplice - MFK Karviná 2:1

16.09.2018 15:00

Góly: 31. Patrik Žitný, 38. David Vaněček - 79. Eric Ramírez

Od druhého kola čekaly Teplice na druhé ligové vítězství. Sérii zakončily dnes na Stínadlech, kde přemohly Karvinou. Skvělý výkon předvedl brankář domácích Diviš, jenž zlikvidoval několik šancí Slezanů.

Do branky Sklářů se po delší době vrátil Diviš, šanci dostal také obránce Schejbal. Kouč hostí Nádvorník nechal sestavu svého týmu beze změny, což se mu mohlo vyplatit již po šesti minutách hry, kdy Tusjak jen těsně minul levý roh teplické svatyně. Za dalších jedenáct minut měl velkou možnost ke skórování Wágner, který oklamal Diviše, ale záhy nedokázal doklepnout míč do sítě.

Další šanci na skórování měl v 19. minutě z přímého kopu Budínský, jehož pokus vytáhl Diviš nad břevno. Za dvě minuty vybojoval Lingr balón na Kučerovi a po přihrávce od Wágnera sám zakončil rychlý brejk, domácí ale opět zachránil Diviš, který zasáhl levou nohou. Ve 24. minutě se Teplicím podařilo zničehonic vstřelit branku, když Žitného centr zužitkoval Vondrášek, avšak radost mu překazil asistent hlavního rozhodčího, který signalizoval ofsajd.

Po půlhodině hry se již Skláři mohli radovat. Králův pas do pokutového území propadl k Žitnému, který pohotovou střelou k tyči poslal domácí do vedení. Za minutu chtěl odpovědět Lingr, jeho zakončení po Budínského přihrávce ale zneškodnil Diviš. Sedm minut před přestávkou prosvištěl Vondrášek po pravé straně až do vápna, kde našel osamoceného Vaněčka, který střelou do prázdné brány navýšil náskok Teplic.

Vaněček mohl svůj střelecký účet rozšířit v 52. minutě, kdy se dostal přes Janečku a prověřil pozornost brankáře Berkovce. O čtyři minuty později se ke střele z dálky dostal hostující Ba Loua, jehož ránu musel vytáhnout Diviš. Následný rohový kop zakončil Janečka těsně nad. V 66. minutě si Vaněček naskočil na Horův centr, ale ani on netrefil cíl.

Devatenáct minut před koncem se do další příležitosti tlačil Ba Loua, avšak dobře zasáhl bránící Jeřábek, jenž zastavil pokus karvinského hráče. Za dalších osm minut prodloužil Wágner dlouhý nákop na Panáka, který našel Ramíreze, jenž hlavičkou snížil na rozdíl jedné branky. Domácí pak dvě minuty před koncem zahodili možnost zase odskočit do dvougólového trháku, když Kučerův roh zakončil Vaněček do Berkovce.

Další šanci měly Teplice v 90. minutě. Vaněček si počkal na Kučerův náběh, avšak záložník Sklářů z hranice pokutového území netrefil bránu. Domácí zahozené šance málem mrzeli. V samotném závěru nastavení se totiž do vápna soupeře vydal také Berkovec, který se dokonce dostal k zakončení, ale těsně minul teplickou svatyni.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - SFC Opava 1:0

15.09.2018 19:00

Góly: 86. Patrik Hrošovský (pen.)

Viktoria Plzeň udolala Opavu brankou až v závěru zápasu. O tu se postaral z pokutového kopu Patrik Hrošovský, když se proti pravidlům provinil Zapalač.

První zakončení v zápase si připsal Kuzmanović, ten z otočky našel pouze Kozáčikovy rukavice. Za domácí jako první zahrozil Pernica, jeho rána ale byla nepřesná. V 15. minutě přestřelil z nadějné pozice aktivní Kuzmanović. O deset minut později se po centru Zavadila dostal k hlavičce opět Kuzmanović tentokrát jeho pokus zastavil výborně postavený Kozáčik.

Na druhé straně Hrošovský vyslal do úniku Ekpaie, ten ovšem hostující svatyni minul. Ve 29. minutě se ke střele ze standardky napřáhl Kopic, proti němu ale zakročil Šrom. Ten si poradil i se zakončením Čermáka. Pár minut před koncem první půle se v obrovské šanci zjevil Krmenčík, jenž však trestuhodně přestřelil. V úplném závěru úvodní čtyřicetiminutovky hlavičkoval mimo Hejda.

Druhý poločas byl ve znamení dobývání opavské branky. Domácí se ale velmi dlouho nedokázali probít přes obranný val hostí, a kromě nepřesné střely Čermáka příliš nehrozili. Pořádný tlak Západočechů přišel až v posledních dvaceti minutách. V 73. minutě se Plzeň radovala z branky, radost to však byla předčasná, protože sudí Berka gól neuznal.

Deset minut před koncem dokázala opavská obrana zablokovat nebezpečné střely Koláře i Hrošovského. Rozhodující moment zápasu přišel až o chvíli později, to ve vápně zahrál rukou Zapalač a sudí Berka po konzultaci s videorozhodčím nařídil pokutový kop. Míč si vzal kapitán Hrošovský, jenž umístěnou ranou nedal Šromovi šanci. Hosté už odpovědět nedokázali a odjeli tak z Plzně s prázdnou.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Sigma Olomouc 1:0

15.09.2018 17:00

Góly: 58. Miroslav Slepička

Příbram dokázala ve vyrovnaném utkání urvat všechny tři body. O jediný gól zápasu se postaral veterán Miroslav Slepička, pro kterého to znamená už čtvrtou trefu v sezóně.

Do zápasu vstoupili lépe domácí, jenomže Soldátova hlavička byla nepřesná. V první větší šanci zápasu se objevil hostující Falta, proti němu ale výborně zasáhl Švenger. Hlavička Plška po následném rohu skončila těsně vedle levé tyče. Utkání se pak hrálo ve vysokém tempu, ale provázelo ho i spousta nepřesností. Ve 28. minutě vystřelil bez přípravy vysoko nad bránu Plšek. Na druhé straně byl podobně neúspěšný Květ. Ke konci poločasu mohl po Buchtově chybě otevřít skóre zápasu Soldát, jenže hlavičkou přestřelil.

Hned pár minut po přestávce se do šance dostal Hlúpik, Buchtu dokázal efektně přehodit, jenomže s ním i hostující svatyni. V 58. minutě se aktivní Antwi prosmýkl po levé straně a předložil míč do vápna Slepičkovi, ten z otočky povedenou ránou na bližší tyč překonal Buchtu a poslal tak Příbram do vedení. Sigma se snažila odpovědět, nicméně Plškovu hlavičku obrana srazila a Houskova rána z dálky mířila nad břevno.

Patnáct před koncem zápasu Slepička dokázal v souboji vyhrát nad Kotoučem a dostat se do zakončení, Buchta však skvělým zákrokem dál držel naděje Sigmy nad vodou. V 82. minutě měla Sigma výhodu přímého kopu. Houska tvrdou pumelicí těsně přestřelil. V závěru zápasu ještě hlavičkoval Zahradníček, trefil však Švengera a hosté tak zůstali znovu bez bodu.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín 0:1

14.09.2018 18:00

Góly: 74. Petr Hronek

Zlín pokračuje ve skvělém startu do soutěže. Další tři body si odvezli z hřiště Bohemians poté, co jim stačilo vstřelit pouze jednu branku. Domácí byli rovnocenným protivníkem, ale své velké šance včetně penalty na rozdíl od hostů zahodili.

Trenér Klokanů před zápasem zamíchal sestavou. Do pětičlenné obrany se dostali mimo jiné Bederka s Bartkem a na pravém kraji zálohy operoval Reiter. Také lodivod Ševců Michal Bílek se odhodlal k několika změnám. Zraněného Hnaníčka nahradil na stoperovi Bačo a díru po Traorém, jenž přestoupil do Slavie, zalepil v záloze Lukáš Holík.

Bohemians se do první šance dostali po pěti minutách hry. Při rychlém brejku však na gólmanovi hostí Stanislavu Dostálovi nejprve ztroskotal Reiter a po něm i Filip Hašek. Za další čtyři minuty se po secvičené akci dostal ke střele Martin Dostál, jehož vychytal jmenovec Stanislav. Zlín poprvé zahrozil ve 13. minutě. Bartek ztratil míč ve středu pole a brankáře Valeše protáhl Holík.

V 18. minutě vrátil Bartošákův centr před bránu Beauguel, kde hostující Poznar trestuhodně netrefil zařízení. Po půlhodině hry provětral obranu Ševců domácí Dostál, jenž se po zblokované ráně opět dostal k balónu a na jeho přihrávku nedokázali do sítě dotlačit Záviška s Yusufem.

Čtyři minuty po změně stran se za obranu na dlouhý míč naběhl Poznar a jeho střelu z úhlu vykopl před brankovou čarou jeden z obránců Klokanů. Devět minut se do té doby bránící Bohemka dostat do vedení, když po rychlém protiútoku zakončil akci Yusufa Martin Hašek, avšak syn trenéra domácích nepropálil obranný blok Zlína.

Rozhodnutí zápasu přišlo patnáct minut před jeho koncem. Podio svůj dlouhý pas nasměroval na Poznara, jenž hlavičkou prodloužil na zcela volného Hronka, jenž sice do hry zasáhl až v průběhu poločasu, ale nakonec se stal hrdinou hostů, neboť zblízka propálil Valeše. Bohemians měli obrovskou šanci na vyrovnání tři minuty po radosti soupeře. Vodháněl spadl při průniku do pokutového území. K exekuci nařízeného pokutového kopu se postavil Martin Hašek, avšak Dostál jeho úmysl vystihl a skvělým zákrokem se podílel na tom, že tři body nakonec brali zlínští Ševci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha870121:421
2.Viktoria Plzeň870114:621
3.Sparta Praha862015:420
4.Fastav Zlín861115:519
5.Baník Ostrava851212:416
6.1. FK Příbram832313:1411
7.Bohemians Praha 1905832310:1111
8.FK Jablonec831411:1010
9.Slovan Liberec82428:810
10.FK Mladá Boleslav831417:1910
11.FK Teplice823311:159
12.1. FC Slovácko830510:159
13.MFK Karviná820610:186
14.SFC Opava81167:184
15.Sigma Olomouc81078:183
16.Dukla Praha81076:193

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (736)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele