FORTUNA:LIGA - preview 8. kola

14.09.2018, 08:13, aktualizováno 17.09.2018, 08:11
Previews
Očekávaným zápasem bude zakončeno osmé kolo české nejvyšší soutěže - Baník Ostrava hostí pražskou Spartu. Domácí jsou se šestnácti body na pátém místě, Letenští jsou na tom o jeden bod a jednu příčku lépe...
Baník Ostrava - Sparta Praha  (pondělí 18:00)
Šlágrem osmého kola je pondělní dohrávka mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha. Ta z posledních osmi vzájemných duelů prohrála pouze jediný.

Baník do letošního ročníku vstoupil podstatně lépe jak loni a po sedmi odehraných kolech se nachází na pátém místě. V posledním zápase před reprezentační přestávkou vybojoval bod za bezbrankovou remízu na hřišti ambiciózního Liberce. Domácí nemůžou pro pondělní duel počítat se Stáňou a nejistý je zatím i start domácí ikony, Milana Baroše.

Trenér Bohumil Páník ví, že Baník bude moct těžit z domácího prostředí: "Bude tam patnáct tisíc diváků a my na tom hřišti nenecháme ani milimetr. Hráči ví, co je čeká. Všichni musejí podat stoprocentní výkon. Každý musí jít úplně nadoraz. V soubojích, ale taky co se týká kondičního vypětí a v mentální síle jednotlivců."

Sparta je o jednu pozici před Baníkem a jako jediná v lize ještě nepoznala hořkost porážky. Po remízách s Příbramí a Bohemians si v minulém utkání poradila doma s poslední Duklou 2:0. Kouč Zdeněk Sčasný se nemůže spolehnout na zraněného Kadlece, Zahustela, Ben Chaima a také na vykartovaného Kangu.

Záložník Stanciu před zápasem hovořil o absenci Kangy: "Bude to složitější, protože odehrál všechny zápasy a hodně nám pomáhá. Ale zase by k ostatním klukům, kteří můžou nastoupit místo něj, bylo nefér říct, že jsme bez Guélora slabší. Kdokoliv ho nahradí, se bude snažit hrát tak dobře jako on. Máme dobré hráče a snad to neovlivní náš výkon."
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, O. Šašinka
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Chipciu, Radakovič, Kaya, Vatajelu - Vukadinovič, Stanciu, Frýdek, Plavšič - Šural, Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.05 - 3.26 - 2.56
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Poslední Dukla Praha bude v neděli odpoledne hostit Slovan Liberec. Tomu se Na Julisce příliš nedaří, vyhrát se mu tam podařilo pouze jediný z posledních šesti duelů.

Dukla se v letošní sezóně zatím hodně trápí, když z úvodních sedmi zápasů nezískala ještě ani bod. V uplynulých dvou utkáních prohrála shodně 2:0 nejdříve na hřišti Baníku Ostrava a pak také na Letné. Do domácího zápasu povede Duklu nový trenér, Roman Skuhravý, jenž nemůže proti Liberci počítat s vykartovaným Tetourem. Nejistý je start Podaného.

"Liberec ví, co chce hrát a zlepšuje se, podle mého jde o jeden z nejpohyblivějších týmů ligy. Na to se musíme připravit a eliminovat přechodové fáze. Liberec má silné individuality v ose týmu, brankáře, který je silný ve hře s míčem, a možnost alternovat velice rychlé hráče v křídelních pozicích. Všichni mluví jen o tom, že musíme vyhrát, já budu tlačit na hráče, aby hráli hru se vším, co k tomu patří. Pokud odvedeme výkon, se kterým budeme spokojení, máme na čem stavět. Favoriti nejsme, ale konkurenceschopní budeme. Klíčem je klima v mužstvu," ví lodivod domácích Skuhravý.

Slovan se momentálně nachází na osmé příčce a je nejčastěji remizujícím týmem v lize. Nerozhodně skončilo i poslední liberecké utkání s Ostravou. Diváci tehdy příliš šancí na Stadiónu U Nisy neviděli. Slovanu budou pro zápas v Praze chybět zranění Mara s Knejzlíkem.

"Samozřejmě, že se maximálně koncentrujeme na toto utkání. V žádném případě to nechceme podcenit, protože je to hrozně zrádné, že má Dukla nula bodů. Každý už očekává, že už se konečně odrazí ode dna a bude sbírat body, takže my uděláme všechno proto, aby to nebylo v našem zápase a jedeme samozřejmě na Duklu vyhrát," věří asistent trenéra Miroslav Holeňák.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Souček, Raspopovič, Ďurica, Chlumecký - Bezpalec, Doumbia - Brandner, Hanousek, Djuranovič - Schranz
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Vukliševič, Karafiát, Kačaraba - Breite - Potočný, Oscar, Ševčík, Malinský - Mashike Sukisa
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.37 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Jablonec - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Klidné nedělní odpoledne zpestří na jablonecké Střelnici návštěva z Mladé Boleslavi. Středočeši se pokusí překvapit domácí družinu, která se chce oklepat ze zbytečné ztráty v posledním utkání.

Užuž to vypadalo, že se Severočeši po nepovedeném začátku vzchopili a zase budou šlapat na paty těm nejlepším. Vždyť se jim podařilo skolit mimo jiné pražskou Slavii a z utkání mezi čtvrtým a šestým kolem měli výborné skóre 9:1. Před reprezentační pauzou se ale jablonecká mašin poněkud zadrhla. Mužstvo trenéra Rady překvapivě padlo v Brně, kde svoje domácí zápasy dočasně hraje Opava. Zelenobílí tak zakotvili na sedmé pozici, a protože konkurenti ze špičky tabulky ztrácejí minimálně, mají již nyní co dotahovat.

Během čtrnáctidenního volna pak měli Středočeši čas se připravit nejen na domácí soutěž, ale také na Evropskou ligu, kterou zahájí již ve čtvrtek. "Potrénovali jsme celkově víc, měli jsme takovou poslední větší možnost. Vstoupili jsme do pauzy porážkou s Opavou, což nás mrzelo. Museli jsme si rozebrat, proč se to stalo, a najít důvody. Důležité je, aby si z toho hráči vzali ponaučení. Chtěli jsme se dobře připravit na to, co nás teď čeká po reprezentační přestávce," uvedl Rada.

Mladá Boleslav se pohybuje ještě v nižších patrech tabulky, s čímž nejsou ve středních Čechách rozhodně spokojeni. Dobrou zprávou pro fanoušky je, že zápasy klubu z automobilového města nabízí spoustu branek. Skóre 14:19 po sedmi kláních ostatně hovoří za vše. Po šestibrankové prohře v Plzni se ale Středočeši poněkud uklidnili a v posledním kole remizovali po výsledku 1:1 s Teplicemi. Před startem dalších bojů patří Boleslavi jedenácté místo.

Kouč hostů Weber si postěžoval, že před startem ročníku byl kádr nerovnoměrně poskládaný. "Proto jsme se také v létě snažili ho vybalancovat. Při výběru nových hráčů hrála roli kvalita, ale zároveň jsme chtěli dát příležitost našim odchovancům," vysvětlil. Během reprezentační přestávky pak Středočechy posílil záložník Džafić, jenž přišel na hostování ze Zlína.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Břečka, Lischka, Sobol - Kubista, Trávník, Považanec, Jovović - Ikaunieks, Doležal
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Takács, Chaluš, Keresteš - Hůlka, Diviš - Konaté, Přikryl, Ladra - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.77 - 6.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - MFK Karviná  (neděle 15:00)
Důležité utkání bude k vidění na teplických Stínadlech. Domácí fotbalisté přivítají protivníka z Karviné, který si bude chtít připsat třetí vítězství v řadě. Severočeši zase touží prolomit dlouhé čekání na zisk tří bodů.

Přes dvacet let jsou Skláři stálým členem nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže. Za tu dobu se většinou pohybovali uprostřed ligového pelotonu, případně ještě výše. Letos se však zdá, že Severočeši budou řešit zcela jiné problémy. Doposud se jim totiž porazilo zdolat pouze beznadějně poslední Duklu, jinak uhráli pouze tři remízy a stejně často svým soupeřům podlehly. Mezi porážkami se vymykají především ty s pražskými S, která Teplicím dohromady nadělila sedm branek.

Na začátku ročníku ještě táhl ofenzívu Sklářů David Vaněček, avšak tomu po vstřelení čtyř gólu v poslední době též zvlhl střelecký prach. Útočník Severočechů má navíc po konci podzimní části zamířit do skotských Hearts, tudíž bude nutné nalézt jeho nástupce.

Na výhru čekají tepličtí již pět zápasů a tuto nepříznivou sérii chtějí na Stínadlech co nejdříve přerušit. "My už si několik kol říkáme, že musíme vyhrát, jinak to není ani před Karvinou. Bude to zápas o šest bodů," prohlásil záložník Sklářů Jakub Hora.

Karviné se start do soutěže taktéž bůhvíjak nepovedl a před začátkem kola sídlila na třináctém místě o pozici a bod vzad za Teplicemi. Poslední dvě utkání však ukázala, že by se ve Slezsku přece jen mohlo začít blýskat na lepší časy. Po pětizápasovém bodovém půstu se Karviné konečně podařilo bodovat nejprve v Brně, kde zdolala v tamním azylu hrajícího nováčka z Opavy. Následně Slezané konečně potěšili domácí fanoušky po výhře nad Slováckem.

Ke zlepšeným výkonům přispěla mimo jiné nová akvizice z Pobřeží Slonoviny, záložník Ba Loua. Talentovaný africký fotbalista si připsal vítěznou branku při posledním utkání. Další důležitý krok udělal trenér Roman Nádvorník v obraně, kam zatáhl Panáka, jenž předtím působil především v záložní řadě. Bývalý mládežnický reprezentant však brzy ukázal, že je opravdovým univerzálem, a role stopera mu jde taktéž obstojně.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Hošek, Král, Krob - Kučera, Ljevaković - Moulis, Hora, Žitný - Vaněček
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Janečka, Panák, Letić - Ba Loua, Moravec, Tusjak, Budínský, Lingr - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.99 - 3.58 - 4.12
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slavia Praha  (neděle 18:00)
Na velký zápas se těší fanoušci Slovácka. Do Uherského Hradiště přijede jeden z aspirantů na titul, a to pražská Slavia. Domácí však doufají, že se jim podaří soupeře zaskočit.

Moravané si před reprezentační pauzou začali kazit slušný vstup do nově rozběhnutého ročníku. Po pěti kolech přitom měli na kontě devět bodů a sídlili v horní polovině tabulky. Poté ale přišlo derby s krajským rivalem ze Zlína, jenž celek z Uherského Hradiště zostudil na jeho vlastní půdě, když domácím nadělil čtyři branky. Následně si Slovácko chtělo spravit chuť v Karviné, to se však nepodařilo, neboť všechny body brali po výhře 2:1 Slezané.

Nyní jsou uherskohradišťští v nabitém středu tabulky na deváté pozici a reálně hrozí, že jejich propad bude pokračovat. Slovácko však neskládá zbraně předčasně a proti favoritovi duelu chce v neděli zabojovat o slušný výsledek. "Výhodou by mohlo být, že teď je (Slavia - pozn. redakce) nahoře. Porazili Plzeň, někteří hráči byli na reprezentačních srazech, a najednou ten zápas na Slovácku by v jejich očích nemusel být tak atraktivní," hledal cestu k úspěchu obránce Jiří Krejčí.

Jak již prozradil obránce Moravanů, sešívaní se před reprezentační přestávkou loučili v dobrém rozmaru. Ostře sledovaný duel proti Viktorii Plzeň zvládli na jedničku a po vysoké výhře 4:0 se bodově dotáhli na svého soka a díky lepším vzájemným zápasům se dokonce usídlili na prvním místě. Pokud však na něm chtějí setrvat, musí zabodovat i v Uherském Hradišti. Minimálně Zlín již v pátek po výhře nad Bohemians vhodil pomyslnou rukavici.

Otázkou zůstává, v jaké náladě se slávisté po pauze sešli. Mnoho z nich totiž povolal trenér národního týmu Karel Jarolím k zápasům proti Ukrajině a Rusku, ve kterých však tým selhal a sám Jarolím jako kouč skončil. "Zatímco nás bylo hodně pryč, Slovácko mělo pryč asi jen jednoho hráče. Je vždy složité hráče z reprezentačního rytmu přehodit do týmového. Chceme ale navázat na výkony před reprezentační pauzou," řekl kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Hofmann, Krejčí, Kadlec - Kalabiška, Sadílek, Daníček, Havlík, Petr - Zajíc
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Frydrych, Kúdela, Ngadeu, Zelený - Souček, Traoré - Stoch, Baluta, Zmrhal - Škoda
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.18 - 4.50 - 1.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
V sobotu odpoledne se odehraje zápas mezi domácí Příbramí a hosty z Olomouce. Sigmě se v Příbrami podařilo vyhrát naposledy před pěti lety a ve dvou posledních zápasech jim Středočeši dokázali vstřelit tři branky.

Domácí, jako nováček, vstoupili do soutěže dobře, jenže v posledních dvou zápasech prohráli. Nejdříve doma s Libercem a pak i ve Zlíně. Příbram se tak po sedmi odehraných zápasech nachází na desátém místě v tabulce. Trenér Csaplár nemůže počítat s Boháčem a Holkem, nejistý je zatím start Mingazova.

"Před pauzou jsme dostávali laciné až dětské góly, což ovlivnilo naše výkony. Teď končila první etapa, vyhodnotili jsme si prvních sedm kol a reagovali na to na konci přestupního období několika příchody. Museli jsme se vypořádat i se situací kolem Matouška, který odešel do Slavie. Teď uvidíme, co to s námi udělá," očekává další zápasy kouč domácích.

Olomouci se po úspěšné loňské sezóně letos zatím nedaří. Vrcholem trápení byl poslední zápas před reprezentační přestávkou, když doma hostili Bohemians. I přes to, že v poločase vedli 2:0, utkání nakonec prohráli, i proto Sigmě momentálně patří až 15. příčka. Hosté se nemohou spolehnout na služby Pilaře a Chvátala.

"Ještě jsme v této sezoně na vítězné vlně nebyli. Rádi bychom se vrátili k tomu způsobu hry, který jsme produkovali v pohárových zápasech. Myslím si, že to období, kdy jsme kombinovali ligu s Evropou, se nám úplně nevydařilo. Už skončilo, máme plnou koncentraci jen směrem k lize," ví trenér Václav Jílek.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Tregler, Skácel - Květ, Kilián - Hlúpik, Rezek, Voltr - Slepička
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Kotouč, Polom, Vepřek - Kalvach - Zahradníček, Houska, Plšek, Falta - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.35 - 3.97 - 2.11
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - SFC Opava  (sobota 19:00)
Zápas osmého kola mezi Viktorií Plzeň a Opavou se uskuteční v sobotu večer. Domácí dokázali proti slezskému klubu vyhrát v lize naposledy v roce 1998, nutno ovšem dodat, že se tyto týmy spolu za posledních dvacet let příliš často nepotkaly.

Obhájci titulu po šesti výhrách obdrželi v minulém zápase debakl od pražské Slavie 4:0. Díky tomu přepustili právě Slavii vedoucí místo v tabulce. Domácí budou určitě chtít nepovedený zápas hodit za hlavu a v generálce na první utkání v lize mistrů uspět. Chybět jim k tomu ale budou Hubník s Kolářem, nejistý je start Kopice.

"Trenér Skuhravý měl v Opavě silnou pozici, ale z rodinných důvodů skončil. Přiznám se, že nevím, co bude soupeř měnit. Většinou to bývá tak, že jsou ve hře nějaké nové myšlenky, jsem na to zvědavý. Roman Skuhravý chtěl hrát hodně kombinačně a líbivý fotbal, což podle mého názoru bude chtít praktikovat i nový trenér," zamýšlí se Pavel Vrba.

Hosté v minulém kole překvapili, když dokázali porazit 2:0 favorizovaný Jablonec a před zápasem v Plzni jsou momentálně na čtrnácté příčce. I přes výhru nad Jabloncem ale skončil z rodinných důvodů trenér Skuhravý, ten byl nahrazen Ivanem Kopeckým. Hosté nemůžou počítat s Kayambou a Žídkem.

"Jedeme s cílem Plzeň co nejvíce potrápit. Každý bodový zisk by byl pro nás úspěchem, ale i dobrá hra, od které se chceme odrazit. Uvidíme, co z toho vznikne. Všichni se těšíme," řekl Ivan Kopecký.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Pernica, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Čermák, Zeman - Krmenčík
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Šrom - Hrabina, Svozil, Simerský - Kuzmanovič, Jursa, Schaffartzik, Zavadil, Zapalač - Puškáč, Smola
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.64 - 14.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Fastav Zlín  (pátek 18:00)
Program české soutěže po reprezentační přestávce odstartuje souboj celků, které se překvapivě nachází v horní polovině tabulky. Zatímco Bohemians se daří navázat na vloni započatou práci, Ševci se oklepali z bojů o záchranu a daří se jim prohánět aspiranty na titul.

Již v loňské sezóně předváděl skromný pražský celek sympatické výkony a výsledky, na což navazuje i po letní pauze. Klokani si v sedmi zápasech připsali tři výhry, dvě remízy a stejný počet porážek. O body dokázali obrat také rivala z hlavního města Spartu. V posledním soutěžním zápase pak vzdali hold kouči Příbrami Josefu Csaplárovi a v Olomouci dokázali zvítězit po výsledku 3:2, přestože po prvním poločase prohrávali o dvě branky.

Bohemka aktuálně sídlí na šesté pozici, kterou bude chtít udržet i po duelu s ještě lépe postaveným soupeřem. "Aktuálně vypadá Zlín, jako by byl politý živou vodou. Převzal je trenér Michal Bílek, který měl dlouhou pauzu. V uplynulém ligovém ročníku se dlouho zachraňovali, odešla jim řada hráčů, ale uzdravil se jim Beauguel a Poznar," prohlásil trenér domácích Martin Hašek.

Jak už avizoval lodivod vršovického týmu, hostující Ševci opravdu působí jako vyměnění. Po příchodu kouče Bílka odešli poraženi pouze ze hřiště obhájce titulu z Plzně. Ještě jednu ztrátu zaznamenali při domácí remíze s Jabloncem, jinak ale Zlín válí za tři body. Z posledních dvou zápasů má navíc skvělé skóre 7:0, když nejdříve v derby vyloupil hřiště Slovácka, aby tuto výhru potvrdil skalpem Příbrami, které nadělil tři branky.

Trenér Bílek je se vstupem do ročníku spokojený, zároveň ale mírní optimismus. "Zatím z toho mám dobrý pocit. Zápasy jsme odehráli slušně. Tým ukázal, že má kvalitu. Na druhé straně to ale pořád nic neznamená. Hráči se přesvědčili, že když se v tomto systému hraje zodpovědně a kompaktně, soupeři si nevytvářejí tolik šancí," uvedl bývalý kouč české reprezentace.

Na hřiště Bohemians se vrátí zlínští obránci Gajić s Buchtou, kteří v minulosti oblékali dres Klokanů. Do Prahy již se Ševci naopak neodcestoval Adnan Džafić, jenž zamířil na hostování do Mladé Boleslavi. Domácím zase budou chybět zranění Švec, Mašek a Vondra.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Bederka, Šmíd, Schumacher - Záviška, Jindřišek, F. Hašek, M. Hašek, Yusuf - Juliš
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajić - Matejov, Hronek, Podio, Jiráček, Bartošák - Poznar, Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.77 - 3.12 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha760118:318
2.Viktoria Plzeň760113:618
3.Sparta Praha752014:417
4.Fastav Zlín751114:516
5.Baník Ostrava751112:316
6.Bohemians Praha 1905732210:1011
7.FK Jablonec731311:710
8.Slovan Liberec72418:610
9.1. FC Slovácko73049:129
10.1. FK Příbram722312:148
11.FK Mladá Boleslav721414:197
12.FK Teplice71339:146
13.MFK Karviná72059:166
14.SFC Opava71157:174
15.Sigma Olomouc71068:173
16.Dukla Praha70074:190

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1288)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele