FORTUNA:LIGA - souhrn 6. kola

24.08.2018, 20:26, aktualizováno 27.08.2018, 19:52
Komentáře a souhrny
Zlín vyhrál pondělní dohrávku na Slovácku. Plzeň nadělila potupný půltucet Mladé Boleslavi a vrátila se před Slavii, která si pro změnu poradila s Teplicemi. Olomouc znovu vyšla naprázdno, tentokráte podlehla Jablonci. Druhou ztrátu v řadě zaznamenala Sparta. Letenští sahali po třech bodech z derby na půdě Bohemians 1905, těm ovšem tři minuty před koncem vystřelil remízu 1:1 Záviška. V úspěšném tažení pokračuje Baník Ostrava, první body má Karviná...

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 0:4

27.08.2018 18:00

Góly: 18. Tomáš Poznar (pen.), 27. Lukáš Bartošák, 54. Lukáš Železník, 63. Róbert Matejov

Krajské derby, které uzavřelo program šestého kola, jasně opanoval Zlín. Ševci vyloupili stadion Slovácka poté, co domácím nasázeli čtyři branky, na které mužstvo z Uherského Hradiště ani jednou neodpovědělo.

Kouč domácích Kordula udělal jedinou změnu v sestavě, když Havlíka nahradil mladý záložník Janošek. Kordulův protějšek Bílek neměl důvod sahat do šlapající jedenáctky a na trávník vyslal tytéž muže, kteří se podíleli na minulém vítězství nad Teplicemi.

Zlín mohl skórovat již po osmi minutách, kdy se k Jiráčkově zblokované střele dostal Beauguel, jehož ve vyložené šanci vychytal brankář Daněk. O pár minut později zkoušel štěstí také druhý útočník hostů Poznar, jehož nebezpečnou ránu stihla zblokovat obrana domácích. Po čtvrthodině hry si vážněji připomněli také hráči v bílých dresech, ale Petr neusměrnil prudký míč mířící do pokutového území.

V 18. minutě se poprvé měnilo skóre. Traorého výpad do šestnáctky Slovácka zastavil Petr pouze za cenu faulu a nařízenou penaltu proměnil útočník Ševců Poznar. Zlín se po gólu uklidnil a za devět minut přidal druhý zářez. Balón se odrazil před pokutové území k Bartošákovi, jenž nevěděl, co s míčem, tak do něj práskl levou nohou a vymetl šibenici Daňkovy svatyně. Celek z Uherského Hradiště se ke konci první půle přece jen zvedl, ale střela Jurošky z 39. minuty nenadělala příliš práce gólmanu Dostálovi.

Aktivita zůstala Slovácku i zkraje druhé půle, když jako první ohrozil Dostála svou hlavičkou Hofmann. Snahu domácích ale rázem utnula akce hostů z 54. minuty. Hnaníček kolmicí vysunul Traorého, ten vyškolil Daníčka a přesnou přihrávkou vyzval ke skórování Železníka, vsítil třetí branku Zlína. Další pohroma pro domácí přišla za dalších osm minut. Matejov dostal mnoho prostoru na pravé straně a z velkého úhlu nachytal Daňka, když svým pokusem vymetl šibenici.

Poté se utkání víceméně jen dohrávalo. Kromě fanoušků Slovácka, kteří řádili s pyrotechnikou, zaujal například pokus střídajícího Kalabišky, který lapil Dostál. Jinak ale na hřišti nebylo moc co k vidění a po závěrečném hvizdu se z vysoké výhry radoval Zlín.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Sigma Olomouc 3:0

26.08.2018 18:00

Góly: 57. Martin Doležal, 62. Martin Doležal, 89. Michal Trávník

Jablonec si připsal třetí výhru v řadě a pokračuje v postupu vpřed. Hvězdou utkání byl útočník Severočechů Doležal, jenž vsítil dvě branky a na třetí přihrál. Olomouc naopak pokračuje v ligovém trápení.

Trenér domácích Petr Rada pozměnil formaci svého týmu, když vedle Doležala vsadil také na druhého útočníka Chramostu a ze sestavy tak vypadl Kubista. V obraně hostů nahradil Sladkého Chvátal, v záložní řadě našli své místo Texl s Manziou a o branky se měl starat především forvard Dvořák.

Již po dvou minutách ukázal jablonecký Doležal své fyzické přednosti, když hlavou sklepl míč na Chramostu, který vypálil nad. Po čtvrthodině se nikým nehlídaný Doležal opřel z voleje do rohového kopu Trávníka, jenže nepropálil hradbu těl před sebou. Za minutu se na druhé straně odrazil pumlíč příhodně pro Texla, jehož ránu z první lapil do rukavic brankář Hrubý.

Ve 26. minutě vyzval Trávník ke skórování Holeše, proti jehož střele z pravé strany vyběhl gólman Buchta a vyrazil ji na roh. Strážce olomoucké svatyně si poradil i o čtyři minuty později, kdy chytil Chramostův samostatný únik. Buchta svůj tým znovu podržel ve 32. minutě, kdy vytěsnil křižnou ránu opět od Chramosty. Sedm minut před odchodem do kabin nacentroval Hanousek na Masopusta, proti jehož hlavičce se opět vytáhl Buchta.

Dvanáct minut po změně stran již ale ani brankář Sigmy nestačil a poprvé kapituloval. Na přímý kop od Trávníka si naskočil Doležal a hlavou poslal Severočechy do vedení. Stejný muž za pět minut zvýšil náskok Jablonce, když se skluzem položil do nabídky od Chramosty a vstřelil druhou branku utkání. Hosté chtěli korigovat o pět minut později, ale Kalvachova přízemní střela skončila těsně vedle brány.

V 71. minutě se na útočný výlet vydal bek Hanousek, po Texlovi chtěl obejít také Kalvacha, který jej v pokutovém území srazil k zemi. Píšťalka sudího Jílka zůstala i přes protesty domácích němá. Definitivní pojistku na zisk tří bodů přidal poslední minutě jablonecký Trávník. Doležal se místo atakování hattricku rozhodl pro přihrávku na spoluhráče, jenž technickou střelu poslal k tyči, od které se míč odrazil za Buchtova záda.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 6:1

26.08.2018 15:00

Góly: 21. Michael Krmenčík, 45+1. Michael Krmenčík, 52. Michael Krmenčík, 62. Radim Řezník, 90. Jakub Řezníček, 90+4. Jakub Řezníček - 44. Nikolaj Komličenko

Trenér Pavel Vrba si před utkání přál, aby jeho svěřenci nejenže zvítězili, ale pokud možno vstřelili i více, než jen jednu branku. A přání bylo vyslyšeno. Viktoriáni přejeli Mladou Boleslav jednoznačně 6:1 a poskočili na první místo tabulky. Hattrick vsítil kanonýr Krmenčík a o další góly se pak postarali Řezník s Řezníčkem.

Stejným výsledkem přitom v minulém kole zvítězila Mladá Boleslav nad Opavou a nyní přesně okusila co její soupeř před týdnem.

Viktoriáni vstoupili do zápasu s respektem, ovšem aktivně, ale vůbec první střelu vyprodukovali až po dvaceti minutách a rovnou se ujali vedení. Tomáš Hořava načechral balón na Michaela Krmenčíka, který hlavou načal střelecký účet. Zdálo se, že těsné vedení Plzni opět stačí, ale skóre se ještě do konce poločasu změnilo dvakrát. Nejprve vyrobili chybu v rozehrávce domácí Pernica s brankářem Kozáčikem a Nikolaj Komličenko toho dravě využil a srovnal. Jenže z výsledku 1:1 se hosté dlouho neradovali. Hned z další akce domácích opět udeřil Michael Krmenčík. Přesný pas mu tentokrát naservíroval Jan Kopic.

Michael Krmenčík stihl zkompletovat hattrick do 52.minuty. Útočník Viktoriánů stál ve správný čas na správném místě a zakončil jinak povedenou kombinaci Petržely s Čermákem. A plzenští stále neměli dost a po hodině hry už vedli 4:1. Radim Řezník se po rohovém kopu dostal k dorážce a i tady byl Šeda bezmocný.

O utkání bylo již rozhodnuto, ne však o výši výsledku. Už v nastaveném čase po přihrávce šajtlí od Davida Limberského zlomil střeleckou smůlu Jakub Řezníček a stejný muž ještě ve čtvrté minutě nastavení uzavřel skóre na konečných 6:1. Krásnou přihrávkou za obranu ho vyzval skoro jmenovec Řezník. Viktorka rozdrtila Mladou Boleslav 6:1 a jako aktuálně vedoucí celek české ligy se může těšit na los Ligy mistrů, který je na programu už v týdnu.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slavia Praha 0:3

25.08.2018 19:00

Góly: 14. Stanislav Tecl, 34. Ondřej Kúdela, 59. Jan Sýkora

Slavia dokonale využila zaváhání městského konkurenta Sparty a v Teplicích si jasně dokráčela pro tři body. Severočeský celek na Sešívané vůbec nestačil a nakonec prohrál 0:3. Už v prvním poločase si svěřenci Jindřicha Trpišovského zajistili pohodlný náskok.

Pražané minulý týden vypadli z Ligy mistrů a v lize navíc nestačili na Jablonec. V Teplicích tak měli jasný úkol za každou cenu zvítězit. Sešívaní nakonec předvedli Na Stínadlech perfektní výkon.

Už od úvodního hvizdu měli vše pod svojí kontrolou. Po šesti minutách odmítl vedení hlavičkující Tecl, když netrefil branku a o chvíli později už stejně Slavia vedla. Bořilův centr si našel cestu přesně k Teclovi, jenž zblízka odčinil předchozí nezdar! Slavia se rychlou brankou uklidnila a nadále byla nebezpečnější. Stanislav Tecl po pěkné individuální akci zakončoval z úhlu do prázdné, ale jistému gólu zabránil obránce Jeřábek. Střelu Hušbauera pak vyrazil pozorný Grigar.

Aktivita Slavie byla po zásluze odměněna ve 34. minutě. Roh Hušbauera se snesl na hlavu Ondřeje Kúdely, který nedal Grigarovi žádnou šanci. Slavia chrlila na branku Teplic jednu tutovku za druhou a hodně spalovala, nicméně vzhledem k náskoku si to i mohla dovolit.

Teplice nepředvedly v prvním poločase vůbec nic a tak jejich kouč sáhl o přestávce ke střídání. Na jejich hře se ale nic nezměnilo. Naopak, po hodině hry už vedli sešívaní 3:0. Coufal zpětnou přihrávkou našel Sýkoru a Grigar znovu lovil balón v síti.

Až za tohoto stavu Teplice vyrukovaly s první vážnější šancí, ale Červenku ještě před zakončením zablokoval Ngadeu. Zbytek zápasu už postrádal patřičné tempo a je to logické, Slavia prostě měla nahráno, nikam nespěchala a v poklidu kontrolovala hru. Skláři nedosáhli ani na korekci výsledku a doma prohráli 0:3.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Slovan Liberec 1:3

25.08.2018 17:00

Góly: 50. Jan Matoušek - 33. Tomáš Malínský, 54. Roman Potočný, 79. Filip Oršula

Celkem čtyři branky a výhru Severočechů nabídlo utkání na Litavce. Příbram doma poprvé prohrála a naopak po několika kolech Liberec konečně zabral za tři body, čímž Příbram v tabulce předskočil.

Před zápasem totiž na tom byla lépe Příbram, favoritem utkání ale domácí celek nebyl. Na Litavce sehráli oba aktéři krásné ofenzivní utkání, které se muselo divákům líbit. Navíc okořeněné o příbramského trenéra Josefa Csaplára, který s Libercem zažil zlaté časy.

Jeho Příbram začala hodně aktivně a po čtvrthodině hry na sebe upozornil talentovaný Matoušek, který předložil tutovku Slepičkovi, jemuž pro změnu koncovka nesedla. O šest minut později se ze vstřelené branky radovali hosté, ovšem marně, neboť Sukisa byl v době přihrávky v ofsajdovém postavení. Pokud někdo dělal příbramské defenzívě velké problémy, byl to Sukisa. Brankář Švenger proti němu vytáhl výborný zákrok.

Liberec se osměloval, po Ševčíkově ráně to v ochozech jen zahučelo a krátce nato už Liberec vedl 1:0. Ševčík dobře přihrál Tomáši Malinskému, který bezpečně překonal bezmocného Švengera! Inkasovaný gól Liberec ještě více nabudil a před Švengerovou brankou bylo pořádně horko. Další branku ale Litavka v prvním poločase neviděla.

Diváci se dočkali záhy po změně stran. Jan Matoušek dokázal z úhlu překonat Švengera, aniž by se někdo další dotkl balónu. Matoušek tak znovu potvrdil svůj obrovský talent. Jenomže nerozhodný výsledek měl pouze krátkého trvání. Další Ševčíkovu přihrávku si tentokrát hodil na levačku Roman Potočný a přesnou střelou vrátil vedení na stranu Severočechů.

Oba celky nadále hrály hodně ofenzivně a utkání ještě nabídlo spousty dalších, brankových příležitostí, jak na příbramské, tak i liberecké straně. Například domácí Roman Květ líznul z přímáku břevno. Liberec se mohl výrazně uklidnit v 79. minutě. Potočný vymyslel krásný oblouček na Filipa Oršulu, jenž jako střídající hráč zvýraznil hostující vedení. Třetí branka Slovanu znamenala pro domácí borce konečnou.

Více informací k zápasu

SFC Opava - MFK Karviná 1:3

25.08.2018 17:00

Góly: 63. Tomáš Smola - 20. Filip Panák, 59. Vojtěch Smrž, 82. Tomáš Wágner

Karviná konečně dosáhla na první body v nové sezóně. V důležitém souboji s Opavou si počkala na své šance a třemi zásahy rozhodla o osudu utkání. SFC naopak stále čekají na první výhru po návratu do první ligy.

Kouč Opavy Roman Skuhravý se po debaklu z Mladé Boleslavi odhodlal k několika změnám. Mezi tři tyče se po nějaké době vrátil Šrom, obranu vyztužil Simerský a do zálohy se postavil Janetzký. Skuhravého protějšek Roman Nádvorník naopak vsadil na stejné muže, kteří naposledy statečně bojovali proti Viktorii Plzeň.

Nejprve se ve čtvrté minutě odhodlal ke střele Kuzmanović, ale gólman Berkovec neměl problém s tím, aby míč lapil. Hosté se gólově prosadili v podstatě z první šance. Rohový kop ve 20. minutě zakroutil Budínský přesně na hlavu Panáka, který zblízka nedal Šromovi šanci. Opava se nadále snažila o útočení, ovšem bez valného výsledku. Za Karvinou se čtyři minuty před přestávkou upozornil Budínský, který však pouze pozdravil tribuny brněnského stadionu.

Čtrnáct minut po změně stran zvýšili hosté svůj náskok. Unikajícího Wágnera nejprve vychytal Šrom, útočník MFK ale následně našel střídajícího Smrže, který přidal druhou branku Karviné. Opava však korigovala hned za tři minuty, když do Zapalačova centru trknul hlavou Smola a snížil. Nedlouho poté chtěl vyrovnat Simerský, ovšem svou střelu nenamířil přesně.

Velkou šanci hostů vést znovu o dvě branky zahodil v 69. Budínský, který si naběhl za obranu, ale z voleje vystřelil mimo bránu. Karvinou to však nakonec nemuselo mrzet. Osm minut před koncem rozjeli útočnou akci na levé straně, Budínský nacentroval na Wágnera, který zblízka vstřelil třetí branku hostů a definitivně zlomil odpor SFC.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dukla Praha 2:0

25.08.2018 17:00

Góly: 12. Ondřej Šašinka, 43. Dame Diop

Ostravský Baník pokračuje ve výborném vstupu do sezóny. Utkání s Duklou rozhodl dvěma brankami již v prvním poločase. Naopak Pražané zůstávají v tabulce bez bodu poslední.

Slezanům se v úvodu ročníku daří, tudíž kouč Pánik nemá důvod ke změnám v sestavě. Za stále zraněného Baroše opět zaskočil Ondřej Šašinka. V základní jedenáctce Dukly se nově objevil levý bek Preisler a v záloze pak Bílovský a Brandner.

Domácí začali podle předpokladů aktivněji. Po osmi minutách zafungovala spolupráce hráčů, kteří zazářili v minulém kole na hřišti Olomouce. Diopův centr ale poslal Fillo hlavou z nadějné pozice těsně vedle tyče. Za další čtyři minuty se míč při další akci Baníku dostal přes Hrubého a Holzera na pravou stranu ke zcela volnému Ondřeji Šašinkovi, který střelou z první dostal Slezany do vedení.

Pražané se ale po obdržené brance probrali a začali bušit do vrat ostravské obrany. Po půlhodině hry musel brankář Laštůvka zlikvidovat ránu od Hanouska. Za čtyři minuty se jen ohlédl za pokusem Brandnera, který těsně minul tyč. Za domácí odpověděl Diop, jehož lavičku musel lapit gólman Rada. Další souboj dvojice Diop-Rada však už vyšel vítězně pro senegalského útočníka, který se po vzájemné srážce rychleji zorientoval a dorážkou zvýšil náskok Baníku.

Po změně stran se Diop znovu hnal na Radu, který ale jeho zakončení tentokrát vyrazil. Dukla se i po druhém inkasovaném gólu nevzdávala. Nejprve Brandner hlavičkoval v záklonu vedle. V 57. minutě se zblízka dostal k zakončení Hanousek, ale obrana Slezanů srazila jeho pokus na rohový kop.

Osmnáct minut před koncem ohrozil nechtěně svého brankáře Stronati, ovšem míč nakonec skončil jen na boční síti Laštůvkovy svatyně. V poslední minutě základní hrací doby ještě mohl po Schranzově pobídce snížit střídající Bezdička, avšak ve skluzu minul odkrytou bránu. Baník se tak po závěrečném hvizdu radoval z vítězství o dvě branky.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha 1:1

24.08.2018 18:30

Góly: 87. Jan Záviška - 61. Josef Šural

Další ztrátu registruje Sparta. V malém pražském derby proti Bohemians získala jen bod, přestože ještě tři minuty před koncem vedla. Na branku Josefa Šurala zareagoval Jan Záviška. Bohemka si pojistila umístění ve středu tabulky, zatímco Sparta si sice pojistila druhé místo, ovšem po tomto kole může spadnout až na pátou pozici.

Sparta byla pochopitelně favorit, ale v Ďolíčku jí nečekala vůbec snadná práce. Nabuzení Klokani chtěli potřetí v řadě Spartu obrat o body a ono to nakonec skutečně vyšlo.

Od Bohemky se čekal bojovný výkon a také že ano, první vážnější pokus poslal na Nitu Bartek, ale z velké dálky a navíc nepřesně. Na druhé straně zase vypálil Stanciu a Tetteh ještě mohl tečovat, nicméně nedosáhl. Hned vzápětí přišla obrovská možnost Sparty. Tetteh našel Šurala a sparťanského kapitána z dobré pozice výborně vychytal Valeš. Z prvního poločasu ještě zaujala nepřesná střela Bogdana Vatajelua a také zranění Dominika Maška. Ten musel opustit hrací plochu už ve 37. minutě a jeho místo vyplnil Jakub Nečas.

Ďolíček v prvním poločase branku neviděl a hned na začátku druhé půle se dočkal poměrně velkého překvapení. Kouč Zdeněk Ščasný stáhl ze hry Nicolae Stanciua a místo něj poslal na trávník Michala Sáčka. Sparta byla aktivnější, více byla na míči a v 61. minutě se dočkala zaslouženého vedení. Josef Šural se postavil k volnému přímému kopu a parádní ranou nedal Valešovi šanci.

Na tahu byli domácí Klokani, do té doby směrem dopředu v podstatě neškodní. K vidění byl ale úporný boj o střed hřiště a nic nenasvědčovalo tomu, že by měla Bohemka vyrovnat. Deset minut před koncem hodně přestřelil Yusuf a totéž platilo na druhé straně o ráně Kangy.

Vyprodaný Ďolíček, tedy necelých pět tisíc diváků, se dočkal tři minuty před koncem. Centr zleva ve vápně Letenských propadl a Jan Záviška zblízka v pohodě překonal Nitu. Bohemka srovnala proti favoritovi stav a ten už do konce zápasu nepustila. Sparta se v nastavení marně tlačila dopředu, na Bohemce opět ztratila a v tabulce se může propadnout.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň660013:218
2.Slavia Praha650114:315
3.Baník Ostrava650112:315
4.Sparta Praha642012:414
5.Fastav Zlín641111:513
6.FK Jablonec631211:510
7.Slovan Liberec62318:69
8.1. FC Slovácko63038:109
9.1. FK Příbram622212:118
10.Bohemians Praha 190562227:88
11.FK Mladá Boleslav620413:186
12.FK Teplice61238:135
13.MFK Karviná61057:153
14.Sigma Olomouc61056:143
15.SFC Opava60155:171
16.Dukla Praha60064:170

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (678)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele