FORTUNA:LIGA - preview 6. kola

24.08.2018, 08:33, aktualizováno 27.08.2018, 08:11
Previews
Slovácko a Zlín za sebou mají povedený start do nové sezony a dobré výsledky hodlají potvrdit v pondělní dohrávce šestého kola. Domácí jsou s devíti body na sedmém místě, hosté na tom jsou o jeden bod a jednu příčku lépe...
1. FC Slovácko - Fastav Zlín  (pondělí 18:00)
Pondělní dohrávku české nejvyšší soutěže obstarají v prestižním moravském derby fotbalisté Slovácka a Zlína. Hrát se bude v Uherském Hradišti, kde se očekává zajímavá divácká kulisa, však oba tábory jsou od sebe vzdáleny necelých třicet kilometrů.

Moravské derby mezi Slováckem a Zlínem patří vždy k ozdobám soutěže a nejinak tomu bude i tentokrát, zvláště když se oběma celkům v začátku soutěže daří. "Utkání se Zlínem má vždycky náboj a je jedno, kde se oba týmy v tabulce nacházejí. I proto věřím, že navzdory pondělnímu termínu bude mít utkání bouřlivou atmosféru. I ve svém okolí vnímám, že pro veřejnost je to velmi atraktivní zápas," prohlásil trenér domácích Kordula. Celek z Uherského Hradiště se loni zachraňoval, ale letos stihl během pěti kol nasbírat slušných devět bodů. Před týdnem zvítězilo Slovácko na Dukle (2:1).

"Spokojenost bych nepřeceňoval. Určitě je to pro nás dobrý vstup do sezóny. Musíme být ale nároční. Na Bohemce a i na Spartě jsme třeba mohli a měli uhrát nějaké body. Na druhou stranu máme devět bodů, takže by nám nemělo nic svazovat nohy," krotí euforii trenér Michal Kordula.

Daří se i druhému moravskému celku. Zlín v minulém kole udolal Teplice pozdní brankou a v tabulce je s jedním bodem navíc právě před svým rivalem. Také Ševci se na moravské derby pochopitelně hodně těší. "Je to derby a v tom se může stát cokoliv, každý tým jej chce vyhrát. To, že je to proti Slovácku, tak ještě dvakrát víc," řekl zlínský Libor Holík.

V loňské sezoně skončilo derby jednou výhrou Zlína (2:1) a po druhé remízou (1:1). Fastav je v posledních letech úspěšnějším z dvojice.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Juroška, Hofmann, Krejčí, Kadlec - Daníček - Navrátil, Sadílek, Havlík, Petr - Zajíc.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Hnaníček, Buchta, Gajič - Podio - Matejov, Traoré, Jiráček, Bartošák - Beauguel, Poznar.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.45 - 3.16 - 3.34
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (neděle 15:00)
Dosud stoprocentní Viktoria Plzeň přivítá v Doosan Aréně nejlepší útok ligy. Mladé Boleslavi se sice nedaří výsledkově podle přestav, minulé kolo však naznačilo její ambice. Dokáží Středočeši obhájce titulu opět zaskočit?

Viktoria Plzeň už odpočítává dny zbývající do losu základních skupin Ligy mistrů. Ještě než západočeši usednou k losovacímu ceremoniálu, čeká je ligové utkání. Těžké ligové utkání, neboť v Doosan Aréně se představí vždy nevyzpytatelná Mladá Boleslav.

Viktorka zatím všechna utkání zvládla a má plný počet bodů, přesto nemůže být kouč Pavel Vrba spokojen. "Trošku mně vadí, že nejsme více úspěšní v ofenzivě, a proto se tam také i více hráčů točí. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom těch gólů dali více. Doufám, že se to brzy stane a střeleckou formu najde kromě Krmenčíka i někdo jiný," vyjádřil se Vrba k hubeným výsledkům. Plzeň totiž zvítězila čtyřikrát po sobě 1:0.

Pokud se něco v zápase s Mladou Boleslaví neočekává, pak je to takticky svázané utkání o jediné brance. Bolka má totiž nejlepší útok v lize a dost za to vděčí minulému kolu, kdy doma šesti brankami rozstřílela nováčka z Opavy. "Oni dávají celkově hodně gólů. Už s Karvinou se trefili čtyřikrát, teď dali dalších šest branek. V tomto ohledu nás čeká soupeř, který je v dobré střelecké formě, ale na druhé straně také často inkasuje. Uvidíme, jak to dopadne. Já doufám, že konečně dáme více gólů a vyhrajeme,"  nechal se slyšet plzeňský kouč Pavel Vrba. Mladá Boleslav už Viktoriány dokázala nejednou zaskočit. Například v minulé sezoně byla jedním z mála týmů, který v Doosan Aréně vyhrál. A věřte nebo ne, Plzeň doma nevyhrála nad Mladou Boleslaví téměř tři roky!

Hosté budou chtít v Plzni uspět, bez ohledu na to, jestli jsou nebo nejsou favority.Výhra nad Opavou totiž byla teprve druhá v sezoně. Se šesti body pak patří hostům až jedenácté místo.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Zeman, Čermák, Kopic - Krmenčík
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Chaluš, Král, Keresteš - Hůlka, Takács - Diviš, Ladra, Konaté - Komličenko
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.51 - 9.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Sigma Olomouc  (neděle 18:00)
Zatímco v Evropě předvádí Olomouc sympatické výkony, na ligové scéně se pořád nemůže rozjet. O druhou výhru zabojuje na hřišti Jablonce, který se po vlažném startu začíná rozjíždět.

Jablonečtí fotbalisté již určitě netrpělivě vyhlíží zápasy ve skupině Evropské ligy, které zahájí za necelý měsíc. Do té doby se snaží vyválčit co nejvíce bodů v domácí soutěži, kde obhajují loňské třetí místo. Začátek nevyšel Severočechům podle plánu a po porážkách s Baníkem a Spartou zůstávali bez bodu. Od té doby však bodovali v každém klání a vyjma kolapsu v posledních minutách na hřišti Zlína se radovali z výhry. Naposledy dokonce vyzráli nad pražskou Slavii, která je jedním z aspirantů na zisk titulu.

Svěřenci trenéra Petra Rady rázem vystoupali do středu tabulky a po duelu s Olomoucí se zase chtěj posunout vpřed. "Olomouc má kvalitní tým, tolik neměnila kádr. Přišli akorát Nešpor, Dvořák a Pilař, odešel například Radaković. Určitě nás čeká těžké utkání, nekoukáme na to, na jakém místě v tabulce jsou. Hrají pořád stejným stylem, sestava se moc nemění a bude to náročné, mají hodně běhavý tým a vědí o sobě na hřišti," uvědomuje si Rada.

Také Olomouc se do sezóny rozjela pozvolna. Po pěti kolech získala pouze tři body za výhru v Mladé Boleslavi. Ve zbývajících duelech však podlehla Slavii, Plzni, Slovácku a Baníku. Sigma zároveň svádí boje na druhé frontě v předkolech Evropské ligy. Nejprve si v dvojzápase poradila s kazašským Almaty. Nyní mají Hanáci rozehraný střet se silnou španělskou Sevillou. V prvním duelu podali Moravané sympatický výkon, který však nakonec nestačil a z vítězství se radoval soupeř.

V české nejvyšší soutěži by již Sigma potřebovala uspět. Jinak hrozí, že loňský nováček soutěže začne výrazně ztrácet. "Jablonec je jedno z nejlepších mužstev české ligy, pro nás by to měla být další výzva. Doufám, že k tomu přistoupíme se stejnou vážností a ochotou pracovat jako ve čtvrtek," řekl kouč Olomouce Václav Jílek.

Loňské ligové souboje těchto týmů fanoušky příliš nenadchly. Na severu Čech i Hané nepadla ani jedna branka. Všechno ale divákům vynahradily v osmifinále MOL Cupu, když po sedmi gólech a prodloužení postoupil do další fáze Jablonec.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Holeš, Lischka, Břečka, Hanousek - Hübschman - Kubista, Masopust, Trávník, Jovović - Doležal
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Falta, Kalvach, Houska, Plšek, Texl - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.56 - 4.33 - 6.34
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Tři remízy a jen jedno vítězství. Fotbalisté Slovanu Liberec nezahájili novou sezonu zrovna podle představ, tím spíše, že jejich další hostitel má v tabulce o dva body navíc. Na Litavce navíc zatím žádný soupeř nevyhrál.

Příbram po postupu z druhé ligy válí. Za pět kol nasbírala do ligové tabulky osm bodů, což je o dva body více než má Liberec. Středočeši potvrdili dobrou formu i minulý týden, kdy si z Letné přivezli cenný bod za remízu se Spartou (2:2). "Je šťastný i zasloužený. Odpracovaný," neskrýval radost po výsledku na Spartě trenér Josef Csaplár.

Liberec udělal před novou sezonou jako obvykle spousty změn, přesto se čekal lepší začátek. Domácí těsná výhra nad Karvinou byla fajn, ale pak tým stejným výsledkem podlehl Plzni a následně si třikrát dělil body s Teplicemi, Opavou, Bohemkou. Se současnou situací pochopitelně nepanuje spokojenost. "Měli jsme před tímto zápasem mít o čtyři body víc. Měli jsme porazit Teplice a vyhrát v Opavě. Je to nepříjemné a budeme dělat všechno proto, aby se to zlepšilo," nechal se slyšet obránce Ondřej Karafiát.

Liberec je před zápasem stále favoritem, ale vzhledem k aktuálním formám obou týmů to nebude mít na Litavce vůbec jednoduché. Historicky vzato je Liberec mnohem úspěšnějším týmem s výrazně lepší vzájemnou bilancí. Příbram naposledy dokázala severočechy porazit koncem listopadu 2014, od té doby všechny zápasy s Libercem prohrála a minulý rok strávila v druhé nejvyšší soutěži.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Švenger - Nový, Nitrianský, Soldát, Skácel - Kilián, Květ - Rezek, Matoušek, Fantiš - Slepička.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hladký - Mikula, Vukliševič, Karafiát, Mara - Breite - Malinský, Ševčík, Potočný, Pešek - Pázler.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.98 - 3.53 - 2.46
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SFC Opava - MFK Karviná  (sobota 17:00)
Slezské derby proti sobě svede týmy, který začátek soutěže příliš nevyšel. Nováček z Opavy má na kontě jeden bod a stejné skóre jako jeho sobotní soupeř z Karviné, kterému v kolonce bodů dokonce pořád svítí nula.

Nadšení opavských fanoušků z návratu do nejvyšší soutěže po třináctileté přestávce pomalu vyprchává. Vážnou trhlinu dostala jejich víra při posledním střetu na hřišti Mladé Boleslavi. Severočeši se se Slezany nepárali a do jejich sítě nasázeli šest branek. Na rozdíl od Karviné, kterou Opava vyzve v sobotu, však již žlutomodří získali alespoň bod. Na ten dosáhli v brněnském azylu, kde musí hrát kvůli rekonstrukci opavského hřiště, ve čtvrtém kole proti Liberci.

Nyní by již však svěřenci trenéra Romana Skuhravého rádi zažili radost z prvoligové výhry. "Pro mě se nic nemění. Máme za sebou pět zápasů, v nichž jsme se nějak prezentovali. Další duely, které nás čekají, nebudou jednoduché, ten sobotní bude umocněn tím, že oba týmy ho potřebují zvládnout. Ze zkušenosti vím, že pokud budeme tlačit na pilu, nebude to dobré. Vím, v jakém rozpoložení kluci jsou. Pracujeme na tom, abychom předvedli výkon, který nás může přivést k úspěchu," uvedl Skuhravý.

I druhý slezský klub, který se v pátečním odpoledni představí v Brně, nemá zrovna na růžích ustláno. Karviná zahájila svou třetí sezónu mezi českou klubovou smetánkou mizerně a společně s Duklou zůstává jediným mužstvem, kterému svítí v kolonce počtu bodů nula. Před týdnem se chtěl celek, který vede kouč Roman Nádvorník, vytáhnout proti obhájci titulu z Plzně. Favorit si z východu republiky nakonec odvezl povinné tři body, Karviná však po celý zápas vzdorovala a nebyla daleko od překvapení.

Na zlepšený výkon chtějí Slezané navázat proti Opravě. Po případné výhře by se mohli konečně vydrápat nahoru z předposlední pozice. "Doufám, že hráčům ten výkon pomůže. Viděli, jak zápas odehráli, ale je jasné, že cítí zklamání, protože ten bod jsme získat mohli. Kluci se přesvědčili, že mohou uspět, když budou takto pracovat, když budou hrát kombinačně a snažit se dostávat rychle nahoru. Hlavně se i příště musíme vyvarovat triviálních chyb, jaké jsme dělali v předešlých zápasech," řekl trenér Nádvorník.
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Simerský, Svozil, Helebrand - Zavadil, Schaffartzik - Jursa, Kuzmanović, Zapalač - Juřena, Puškáč
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Čolić, Janečka, Tusjak, Letić - Panák, Moravec, Mertelj, Budínský, Lingr - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.42 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Baník Ostrava na úvod sezóny šlape jako hodinky a další výhru chce ukořistit z mače proti Dukle. Pražané na východ republiky cestují jako jeden ze dvou nejhorších týmů soutěže, přesto chtějí Slezany překvapit a připsat si první body.

Ostrava po uplynulé sezóně plné strachu z brzkého návratu do druhé ligy zažívá zcela odlišné pocity a dojmy. Slezané v pěti odehraných zápasech klopýtli pouze v Uherském Hradišti, kde je tamní Slovácko porazilo až po brance ze závěru utkání. Jinak si ale na Baníku postupně vylámali zuby Jablonec, Příbram, Bohemians a naposledy Olomouc, kterou hattrickem sestřelil do té doby málo produktivní útočník Diop.

Baník se v tabulce utábořil na čtvrtém místě a pokud trojice před ním o víkendu zaváhá, může dokonce myslet na vyšší pozice. "Sledovali jsme je (Duklu - pozn. redakce) v Příbrami i proti Slovácku. V Příbrami neproměnili v první půlce dvě tutovky a prohráli, proti Slovácku dali všechny tři góly a přesto taky prohráli. Mají teď i smůlu. My se musíme přičinit, aby se k nim štěstí nepřiklonilo tady," řekl Bohumil Páník.

To Dukla se v začátku sezóny trápí a kdyby liga skončila již nyní, hrála se příští rok na Julisce pouze druhá liga. Pražané v úvodních pěti vystoupeních nezískali ani bod a marně vyhlíží lepší zítřky. Nad jejich síly byli Plzeň, Teplice, Bohemians i Příbram. Když už se zdálo, že proti Slovácku získají alespoň bod, vzal otěže klání do svých rukou stoper Chlumecký a dvěma vlastními branky zajistil, že Dukla nadále zůstává na nule.

Přestože se zdá, že proti žlutočerveným se všechno spiklo, neztrácejí na Julisce víru. "Ostravští hráči určitě budou sebevědomí, ale my tam nepojedeme s tím, že chceme dostat nálož. Chceme hrát fotbal, chceme se prosadit a konečně bodovat," uvedl kouč Dukly Pavel Drsek, který veze do Slezska kompletní kádr. Domácím naopak stále budou chybět Breda se Stáňou a nejistý je start kapitána Baroše, jenž absentoval již proti Olomouci.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý, Holzer - Diop, O. Šašinka.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Douděra, Bezpalec, Chlumecký, Miloševič - Tetour, Hanousek - Breda, Holík, Podaný - Schranz.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.49 - 4.57 - 7.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Slavia Praha  (sobota 19:00)
Po vyřazení z Ligy mistrů a následném kolapsu s Jabloncem čeká Slavii další těžké utkání, tentokrát v Teplicích. Na Stínadlech půjde domácím o hodně, protože dvě kola v řadě už nezískali ani bod a v tabulce klesli až na dvanácté místo.

Slušný začátek, ale aktuálně příšerná bilance. Teplice v prvních třech zápasech bodovaly, aby v posledních dvou kolech prohrály obě utkání s celkovým skóre 0:5. Přitom k tomu nemuselo dojít. Selhání, jako to se Spartou, se čas od času stávají, ve Zlíně měl teplický celek bod na dosah, ale inkasoval v nastavení a pak už s výsledkem nic nezmohl. Nyní je opět na čase bodovat, ale soupeř patří k těm nejsilnějším a navíc sám poslední kolo prohrál a potřebuje body.

"Víme, že to nemáme úplně ideálně rozehrané, ale není to žádná hrůza. Musíme co nejdříve začít sbírat body. Pokud podáme poctivý výkon a budeme mít za sebou fanoušky, můžeme uspět," prohlásil talentovaný Alex Král.

Vyhrát potřebuje i Slavia, které aktuálně patří třetí místo. "Cíl je jasný. Protože jsme teď ztratili body v domácím prostředí, tak je potřebujeme získat zpátky. Teplice hrají organizovaný fotbal, s podporou Vaněčka o kterého si hodně pomáhají. Budeme hledat podobný recept jako při posledním utkání, které jsme tam odehráli," naznačil strategii na zápas s Teplicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Pro Slavii byl minulý týden plný zklamání. Nejprve vypadnutí z Ligy mistrů od Dynama Kyjev a posléze domácí nezdar s Jabloncem, díky kterému nejenže poprvé ztratila body, ale navíc prohrála. V Teplicích tedy bude chtít nepříznivě se rozbíhající sérii zastavit.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Hošek, Krob - Ljevakovič, Kučera - Hyčka, Žitný, Hora - Vaněček.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Coufal, Ngadeu, Pokorný, Bořil - Souček - Stoch, Sýkora, Hušbauer, Baluta - Tecl.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.95 - 4.70 - 1.49
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bohemians Praha 1905 - Sparta Praha  (pátek 18:30)
Malé pražské derby odstartuje šesté kolo české nejvyšší soutěže. Domácí Bohemians se zatím stejně jako loni pohybují ve středu tabulky. Hostující Sparta bojuje o přední místa a touží zapomenout na zaváhání proti Příbrami.

Bohemka se snaží navázat na loňský ročník, kdy mnohými podceňovaný výběr trenéra Martina Haška předváděl působivé výkony. Místo předpovídaného boje o záchranu se tak celek z Vršovic pohyboval v klidném středu tabulky. Letos začalo mužstvo z legendárního Ďolíčku v podobném stylu, když po pěti odehraných kolech okupuje deváté místo s bilancí dvě výhry, stejný počet proher a jedna remíza.

V domácím prostředí se Klokani předvedli dvakrát. Na úvod sezóny přetlačili houževnaté Slovácko, další protivník z východu republiky, ostravský Baník, však Bohemians přelstil brankou ze závěru utkání. "Chtěli bychom zápas zvládnout herně i bodově. Hrajeme doma, takže určitě chceme být silní," řekl záložník Jan Vodháněl.

Sparta se po nepovedeném angažmá italského kouče Andrey Stramaccioniho chce vrátit zpět na vrchol. K tomu se však drápe poměrně klikatou cestou. Hned v úvodu ročníku totiž přišel výbuch v předkole Evropské ligy, když letenští překvapivě nestačili na srbskou Suboticu a s mezinárodní soutěží se rozloučili nečekaně brzy. Na ligové scéně ale hráči v rudém dresu vyhráli vše až do minulého kola, kdy je o výhru obral nováček z Příbrami, který i přes početní nevýhodu uhrál na Letné remízu.

Sparťané tak před šestým kolem ztrácejí dva body a v Ďolíčku se chtějí alespoň dočasně vyšplhat na první místo. "Bohemka je nepříjemný soupeř, obzvlášť na svém stadionu. Musíme k tomu přistoupit s respektem a vážností a musíme navázat na výkony, které podáváme. Ani výkon proti Příbrami totiž nepovažuju za špatný, ale musíme se vyvarovat chyb, které zatím pořád děláme," uvedl sportovní ředitel a dočasný kouč po odvolaném Pavlu Hapalovi Zdeněk Ščasný.

Hostům by již mohl pomoct útočník Pulkrab, který vyléčil zranění a zapojil se do tréninku. Na začátku týdne mu v útoku přibyl konkurent Mebrahtu, jenž přišel z Mladé Boleslavi. Na marodce stále zůstávají útočníci Kadlec s Drchalem a křídelník Ben Chaim. Pikantní zápas čeká forvarda Tetteha, jenž ještě loni hájil barvy Bohemians. Jeho náhrada Juliš utkání vynechá, protože v Ďolíčku hostuje právě z Letné. Hrát nebudou ani zranění Martin Hašek a Švec.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Dostál, Šmíd, Krch, Bartek - Reiter, Bederka, F. Hašek, Vodháněl, Yusuf Helal - Mašek
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Niţă - Chipciu, Kaya, Radaković, Costa - Stanciu, Kanga, Frýdek, Plavšić - Šural, Tetteh
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.96 - 3.93 - 1.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň55007:115
2.Sparta Praha541011:313
3.Slavia Praha540111:312
4.Baník Ostrava540110:312
5.Fastav Zlín53117:510
6.1. FC Slovácko53028:69
7.1. FK Příbram522111:88
8.FK Jablonec52128:57
9.Bohemians Praha 190552126:77
10.FK Mladá Boleslav520312:126
11.Slovan Liberec51315:56
12.FK Teplice51228:105
13.Sigma Olomouc51046:113
14.SFC Opava50144:141
15.MFK Karviná50054:140
16.Dukla Praha50054:150

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1074)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele