FORTUNA:LIGA - souhrn 1. kola

20.07.2018, 20:28, aktualizováno 23.07.2018, 19:55
Komentáře a souhrny
Ostrava v pondělní dohrávce nejtěsnějším rozdílem porazila Jablonec. Slavia zahájila sezónu vítězně, když přesvědčivě vyhrála na půdě Olomouce. Bohemka přetlačila Slovácko. Sparta naplnila roli favorita proti Opavě, zatímco Zlín otočil utkání s Mladou Boleslaví. Tři body slavil také Liberec, Příbram se rozešla smírně s Teplicemi. Páteční předehrávka přinesla jednoznačné vítězství Plzně na Dukle...

Baník Ostrava - FK Jablonec 1:0

23.07.2018 18:00

Góly: 81. Tomáš Holeš (vl.)

Pondělní dohrávka mezi Ostravou a Jabloncem nabídla spíše boj na hřišti než fotbalovou krásu. Jediný gól přišel až v závěru utkání. Vlastní branku si vstřelil smutný hrdina zápasu, Tomáš Holeš.

Po opatrném úvodu zápasu se v 10. minutě dostal do šance Doležal, jenž obral o míč Stronatiho, Laštůvka však jeho pokus zlikvidoval. O deset minut později poprvé zahrozili i domácí. Jiráskův nadýchaný balón ale nikdo ze spoluhráčů nezasáhl a centr zapadl těsně vedle levé tyče. Diváci během slunečného podvečeru moc fotbalových okamžiků neviděli. Důkazem toho byla i velmi nepovedená střela domácího Hrubého. Ani závěr první půle žádné zlepšení nepřinesl a jedinou zajímavou věcí byly stále ostřejší souboje mezi Hovorkou a Barošem. Hra se ovšem přiostřovala i mezi ostatními fotbalisty.

Hned po 15 vteřinách 2. poločasu měl obrovskou šanci hostující Jovovič, míč ale netrefil ideálně a ten tedy skončil mimo tři tyče. Považanec o pár chvil později branku už trefil, Laštůvka byl ovšem pozorný. Po hodině hry hlavičkoval Diop, jeho zakončení nicméně nemělo potřebnou razanci, takže Hrubý bez problému zakročil. O moment později Jiráskova tvrdá rána byla Hovorkou sražena na rohový kop. Hra postupem druhého poločasu znovu upadala a nepřesností přibývalo.

V 79. minutě Masopust našel dobře postaveného Doležala, ten ale v pádu vysoko přestřelil. Pak ale přišlo to, na co všichni domácí fanoušci čekali. Fillův centr prodloužil Stronati k Barošovi, před ním se na poslední chvíli povedlo zasáhnout hostujícím Holešovi, míč ovšem trefil tak nešťastně, že skončil přesně v horním rohu Hrubého svatyně. Baník se tak deset minut před koncem zápasu ujal vedení. Jablonci se v závěru nepodařilo vytvořit si nějaký větší tlak, a tak se domácí mohli radovat z první výhry.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Slavia Praha 0:3

22.07.2018 18:00

Góly: 21. Stanislav Tecl, 30. Miroslav Stoch, 74. Vladimír Coufal

Sešívání dokázali v prvním kole vyhrát v Olomouci vysoko 3:0. Branky Sigmě postupně nasázeli Tecl, Stoch a Coufal. Domácí sice také hrozili, ale žádnou ze svých příležitostí nedokázali využít.

Úvod zápasu žádnou atraktivní podívanou nenabídl a první zakončení diváci tedy viděli až ve 12. minutě, když se mezi tři tyče netrefil Stoch. Na druhé straně podobně neúspěšně skončil Sladký. Ve 21. minutě se ve vápně k odraženému míči dostal Souček, vystřelil a jeho pokus ještě jemně tečoval Tecl za bezmocného Buchtu. Domácí se snažili na obdrženou branku rychle odpovědět. Jenže Jemelkova a ani Sladkého hlavička Kolaře neohrozila.

A byla to tedy znovu Slavia, která udeřila. Stoch dostal trochu volného prostoru, a tak se z dálky napřáhl a prostřelil Buchtu, jenž přes bránící hráče zřejmě míč dlouho neviděl. Hosté tak po půlhodině hry vedli o dvě branky. Snížit skóre mohl Sladký, jeho prudká rána ovšem mířila vedle. Svoji druhou branku mohl přidat Tecl, jeho pokus nůžkami ale obrana Sigmy zablokovala. V závěru první půle ještě pálil vysoko nad domácí Houska.

Ve 49. minutě Kolář zlikvidoval nebezpečnou střelu Zahradníčka a na opačné straně Buchta zase dokázal zabránit gólu po zakončení Tecla. O pár minut později Buchta fantastickým zákrokem vychytal Stocha. V 61. minutě měl šanci střídající Pilař, v pádu ale jeho hlavička neměla dostatečnou razanci a Kolář míč lapil. Chvíli poté zakončoval hostující kapitán Hušbauer nad.

Patnáct minut před koncem poslal Bořil z levé strany centr do vápna, kde ho tečovalo několik hráčů a míč nakonec propadl až k volnému Coufalovi, tomu se podařilo chladnokrevně překonat Buchtu a poslat Slavii už do tříbrankového vedení. Alespoň čestný úspěch mohl přidat střídající Yunis, ale ani on nedokázal vyzrát na dobře chytajícího Kolaře. Čtvrtý hřebíček do olomoucké rakve mohl přidat Souček, Buchta mu však tygřím skokem šanci zhatil. Závěr zápasu už se pak pouze dohrával a fanoušci hostujícího celku tak mohli slavit vysokou výhru.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 2:1

22.07.2018 15:00

Góly: 11. Josef Jindřišek, 40. Dominik Mašek (pen.) - 77. Vlastimil Daníček (pen.)

Bohemians zvládli vstup do nového ročníku na výbornou. Proti Slovácku si rozhodující náskok vypracovali již během prvního poločasu a i přes šance hostů jej udrželi až do konce. V zápase se kopaly dva pokutové kopy, po jednom na každé straně.

V sestavě domácích se od začátku ukázala letní posila z nedaleké Letné Lukáš Juliš. Hosté po loňské sezóně museli zvolit novou brankářskou jedničku, neboť dosavadní strážce svatyně Milan Heča odešel do Sparty. Mezi tři tyče se tak postavil zkušený Michal Daněk.

První vážnější moment přišel v šesté minutě, kdy z přímého kopu zkusil štěstí Mašek, ale zamířil nad břevno Daňkovy brány. Na druhé straně se za tři minuty dostal k nebezpečné hlavičce Daníček a jen o fous minul. V jedenácté minutě vhodil do pokutového území aut Dostál odvrácený míč napálil Jindřišek zpoza šestnáctky k tyči tak přesně, že se Bohemians dostali do brzkého vedení.

Za dalších sedm minut se ukázala nová akvizice Juliš, jehož ránu pokryl Daněk. Hosté byli k vyrovnání blízko ve 23. minutě, kdy na Janoškův centr ze standardní situace těsně nedosáhli Krejčí ani Reinberk. Po půlhodině hry se k Petrově centru dostal Kuchta, ale z nadějné pozice zamířil pouze na gólmana Klokanů Fryštáka. Čtyři minuty před přestávkou zatáhl Maška v pokutovém území Janošek a z nařízené penalty skóroval sám faulovaný hráč.

Po přestávce se po dalším Dostálově dlouhém autu dostal k zakončení Bartek, ale slabou střelou Daňka příliš nezaměstnal. V šedesáté minutě se nenápadně dostal ke střele v pokutovém území Kuchta, ale místo srovnání stavu přestřelil. Dvě minuty nato chyboval Fryšták, který nahrál protihráči Kuchtovi, ale celou akci zachránil výborným zákrokem sám brankář vršovického celku.

V 74. minutě po rychle rozehraném rohovém kopu pálil z dálky Sadílek a Fryšták se musel pořádně protáhnout, aby zamezil míči v cestě do sítě. Za další dvě minuty si exekuci pokutového kopu vyzkoušelo také Slovácko. Jurošku zezadu fauloval Vaníček a kapitán hostů Daníček z penaltového puntíku snížil skóre. Moravané se o vyrovnání snažili během závěrečného tlaku, ale tři body i tak zůstali v Ďolíčku.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - SFC Opava 2:0

21.07.2018 19:00

Góly: 73. Guélor Kanga, 84. Jaroslav Svozil (vl.)

Sparta vstoupila do nové sezony vítězně, ale proti nováčkovi z Opavy to neměla vůbec snadné. Utkání dlouho nepřinášelo žádnou branku, nerozhodný stav prolomil až čtvrthodinu před koncem Kanga. Výhru 2:0 pečetil pro Spartu vlastním gólem Svozil.

Svěřenci Pavla Hapala byli aktivnější, ale o žádné výrazné převaze nemohla být řeč. Opava při svém návratu do nejvyšší soutěže po 13 letech předvedla velmi sympatický výkon.

Sparťanští fanoušci byli ve velkém očekávaní a možná je trochu zamrazilo, když s první gólovkou přispěchal slezský celek. Kuzmanovičova střela však vystrašila spíše tribuny, než rumunského brankáře.

Na druhé straně pořádně zatopil brankáři Šromovi Ben Chaim a Šrom měl velké štěstí, že vypadnutý balón zamířil těsně vedle. O chvíli později pak hlavičkoval rovněž vedle Štětina. Ben Chaim měl na svědomí i další závar, tentokrát byl blízko gólu Pulkrab, ale centr Ben Chaima do sítě neprocedil. Opava nehrála zle a na čas si dokonce vytvořila územní převahu. Konec prvního poločasu přinesl šance na obou stranách, nejprve Stanciu přihrál do jasné šance Kangovi, který se však ukopl a na krátce na to musel Nita zasahovat proti nepříjemnému pokusu Zapalače. První poločas branku nepřinesl, nicméně hrálo se ofenzivní utkání.

V 60. minutě došlo ve vápně Opavy k zajímavé situaci, kterou musel sudí Královec vyřešit až s pomocí videorozhodčího a to ve prospěch hostů. Penalta se tedy nepískala. Opavští nadále drželi sparťanskou ofenzívu v šachu a skóre se neměnilo ani po nebezpečném přímáku Stanciua, který zamířil vedle.

Nováček soutěže byl blízko senzačnímu bodu, ale bohužel pro něj přišla v 73. minutě pohroma. Guélor Kanga z dobrých třiceti metrů vyslal skákavou střelu, kterou brankář Šrom nezachytil a sparťanský kotel mohl propuknout v radost! Tu vzápětí mohl zdvojnásobit Stanciu, jenomže jeho ráně se postavilo do cesty břevno. Sparta tak jako tak druhou branku přidala, šest minut před koncem odvedl Tetteh další skvělou práci a nešťastná teč Svozila dala výsledku konečnou podobu. Sparta na úvod kola nezaváhala a proti Opavě má tři body.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FK Teplice 1:1

21.07.2018 17:00

Góly: 17. Roman Květ - 47. Patrik Žitný

Zápas dvou rozdílných poločasů nabídl duel mezi Příbramí a Teplicemi. Příbram se v prvním poločase ujala vedení díky gólu Květa. Teplicím se ve druhém podařilo vyrovnat po pěkné akci Žitným. Fanoušci obou týmů mohli shlédnout poměrně atraktivní duel se spoustou šancí.

Domácí byli od začátku aktivnějším týmem. V 15. minutě ještě Hlúpikova střela neskončila mezi třemi tyčemi, ale o dvě minuty později si vzal míč ke standardní situaci pár metrů za středovým kruhem Roman Květ, ten tvrdou ránou zaskočil brankáře Diviše a svým premiérovým gólem poslal Příbram do vedení.

Hosté mohli vzápětí odpovědět. Vaněček přiťuknul míč Horovi, proti jeho střele ovšem výborně zakročil Švenger. Ten si poradil i s projektilem Kučery zpoza šestnáctky. Na druhé straně pálil znovu Květ, tentokrát ale nemířil přesně. Ve 38. minutě se dostal k hlavičce hostující Moulis, nicméně jeho pokus skončil těsně vedle. Kučerova střela zase našla pouze dobře postaveného Švengera.

Příbram se ještě v závěru poločasu připomněla Matouškem, ten se zbavil Krále, ale následně vymyslel něco mezi přihrávkou a zakončením a míč skončil v zámezí.

Hostům vyšel vstup do druhého poločasu na výbornou. Vaněček patičkou uvolnil Žitného, jenž chladnokrevně prostřelil Švengera. Žitný mohl přidat druhou branku v 50. minutě, tentokrát ovšem zakončil těsně vedle pravé tyče.

Po hodině hry se do šance dostal Slepička, jehož hlavičku Diviš zlikvidoval jen s obrovským štěstím. Na druhé straně pálil tvrdě, ale těsně vedle Hora. V 66. minutě zakončoval z dobré pozice Skácel, jenže nechal pouze vyniknout Diviše. O pár chvil později střílel z dálky Ljevakovič, ten ale našel pouze připravené rukavice Švengera. Teplice postupně byly čím dál nebezpečnější.

Střela aktivního Hory byla sražena na rohový kop. Se zakončením Trubače si dokázal poradit Švenger. V 84. minutě se znovu vytáhl Švenger proti střele Kučery. V poslední minutě základní hrací doby vypálil těsně vedle teplické svatyně Katidis. A to bylo vše, co diváci mohli Na Litavce vidět.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - MFK Karviná 1:0

21.07.2018 17:00

Góly: 85. Jan Pázler

Tři body na úvod ligového ročníku zaznamenal i Liberec a pořádně se nadřel. Severočeši udolali Karvinou jedinou brankou Pázlera až pět minut před koncem. Slovan byl ale po celý zápas aktivnější a výhru si zasloužil.

Karviná byla nebezpečná jen na začátku zápasu, kdy Moravec svojí střelou jen pozdravil Hladkého. Liberec pak převzal iniciativu a diktoval tempo.

Mashike hned třikrát v krátké době nebezpečně vypálil, v prvním případě těsně přestřelil, ve druhém už musel Berkovec zasahovat a následnou dorážku poslal Mashike znovu vedle. Berkovec pak znovu ve 22. minutě vytasil pohotový zákrok, tentokrát po ráně Malinského. Malinský a Mashike dělali obraně Karviné největší problémy, obrana hostů však odolávala a první poločas přežila bez úhony.

Po hodině hry se U Nisy opět zastřelovali Mashike s Malinským. Nejprve druhý jmenovaný netrefil ze střelecké pozice branku a posléze Berkovec těsně před Mashikem vytáhl balón konečky prstů.

Liberec měl jednoznačně více ze hry, Karviná byla směrem dopředu prakticky neškodná. V 78. minutě podržel hosty opět brankář Berkovec, který vyrazil střelu Ševčíka a pomalu se zdálo, že Karviná na severu Čech uspěje a odveze si cenný bod. Liberec se ale nakonec zaslouženě dočkal.

Centr Ševčíka lehce ťukl hlavou do sítě Jan Pázler a tři body pro Liberec byly na světě. Sudí Julínek ještě v závěrečných minutách rozehrál karetní mariáš a hned čtveřici fotbalistů obdaroval žlutou kartou. Co je však důležitější, Liberec výhru 1:0 uhájil a do nové sezony vstoupil vítězně.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav 3:2

21.07.2018 17:00

Góly: 68. Zoran Gajić, 80. Róbert Matejov, 90+2. Jean-David Beauguel - 7. Marek Matějovský, 64. Nikolaj Komličenko

Pětigólová přestřelka se urodila ve Zlíně. Mladá Boleslav tam sice vedla a to po hodině hry dokonce o dva zásahy, ale Fastav dokázal fantastický zvrat a třemi brankami strhl vítězství na svou stranu. Rozhodující branka na 3:2 padla až v nastaveném čase a zasloužil se o ni útočník Jean-David Beauguel.

První vážnou příležitost mladoboleslavských zastavil praporek pomezního, tudíž i kdyby Příkryl vstřelil gól, nebyl by uznán. Mladá Boleslav měla dobrý začátek zápasu a po osmi minutách šla také do vedení. Navratilec a veterán Marek Matějovský ze střední vzdálenosti napřáhl a Dostál poprvé inkasoval. Fastav mohl kontrovat prostřednictvím Beauguela, ten si však zblízka na Kamenára nepřišel a podobně dopadl ve své šanci i Železník. Sám zlínský útočník si pak v průběhu prvního poločasu přivodil nepříjemné zranění a před přestávkou musel přenechat své místo Tomáši Poznarovi.

Zlín po prvním poločase ztrácel, ovšem neskládal zbraně a snažil se vyrovnat. Dvě Jiráčkovy příležitosti k tomu nevedly a v 64. minutě přišla pro domácí obrovská komplikace. Mladá Boleslav si vytvořila sled šancí, jejichž součástí bylo břevno Hůlky a následná branka Nikolaje Komličenka. Hosté vedli na Letné 2:0 a byli na nejlepší cestě získat tři body.

Domácí se ale dokázali rychle otřepat a za čtyři minuty vstřelili důležitou kontaktní branku. Po centru Džafiče se hlavou prosadil Zoran Gajić a rázem bylo zase o co hrát.

Zlínu branka vlila do žil čerstvou krev a Boleslav se rázem ocitla pod velkým tlakem. Tlakem, kterému nakonec podlehla. Deset minut před koncem Róbert Matejov střelou k tyči srovnal na 2:2 a v nastavení bylo dílo dokonáno. Domácí dlouhý aut si našel Jeana-Davida Beauguela, který střelou pod břevno strhl vedení na stranu Fastavu. Naprosto zdecimovaná Mladá Boleslav už se na jakoukoliv odpověď nezmohla a ze Zlína i přes dvoubrankové vedení odjíždí s nepořízenou.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:3

20.07.2018 18:30

Góly: 6. David Douděra - 70. Tomáš Hořava, 71. Jakub Podaný (vl.), 88. Michael Krmenčík (pen.)

Obhájce titulu, Viktoria Plzeň, si hned v prvním zápase připsal tři body. Zápas to pro ni ovšem na Julisce s Duklou nebyl lehký, protože v poločase prohrávala 1:0 po gólu Douděry. V druhé půli se ale Viktorka zlepšila, a především díky střídajícím hráčům zápas otočila.

Jako první si v úvodním ligovém zápase vypracovali šanci hosté, jenže Čermákovu střelu obrana srazila. Byli to tedy domácí, kteří otevřeli skóre. Po chybě Pernici dostal explzeňský Holenda v 6. minutě spoustu prostoru a před brankou našel Douděru, který už neměl problém překonat bezmocného Kozáčika.

Ve 13. minutě se ve velké šanci zjevil Krmenčík, zblízka však přestřelil. O pět minut později vyslal Kopic technickou střelu, tou ale trefil pouze Krmenčíka. Plzeň postupně zvyšovala tlak a začala svého soupeře přehrávat. Řezník se z dálky mezi tři tyče netrefil.

Dukla hrozila především z rychlých protiútoků. Ve 25. minutě Bredova střela z voleje našla pouze dobře postaveného Kozáčika. O dvě minuty později zahrozil opět aktivní Krmenčík, Rada byl však úspěšnější. Po půlhodině hry vypálil z veliké dálky Hrošovský, Rada však i tentokrát výborně zasáhl. Ani střílený centr Kopice ze standardky brankou neskončil. V závěru poločasu se dostal do úniku znovu Krmenčík, Filip Rada ovšem vytáhl výborný zákrok a udržel tak poločasové vedení Dukly.

Plzeň se v úvodu druhé půle trápila v kombinaci a šance dlouho nepřicházely. Až v 58. minutě si přetažený centr Limberského našel osamocený Petržela, ve vyložené příležitosti však napálil tyč. O deset minut později se hosté dočkali. Střídající Řezníček našel zpětnou přihrávkou dalšího nováčka na hřišti Hořavu, jenž přesnou střelou k tyči vyrovnal na 1:1. Nerozhodný stav vydržel sotva pár desítek vteřin. Řezníčkův centr z pravé strany nešťastně srazil Podaný za záda překvapeného Rady a Plzeň tak bleskově otočila skóre.

V 77. minutě mohl po Kopicově centru přidat třetí branku hostů Petržela, těsně před Radou však branku přestřelil. O pár minut později po dlouhé době měla šanci Dukla. Bezdičkův pokus ale mířil mimo Kozáčikovu svatyni. Na druhé straně po krásném Petrželově sólu pálil Řezníček, ránu ale zřejmě uspěchal a Radu ani neohrozil.

Hostům se pojišťovací branku podařilo vstřelit v 88. minutě. Sudí Franěk po faulu na Petrželu odpískal pokutový kop, který s přehledem proměnil Krmenčík. V nastaveném čase mohl ještě vykřesat jiskřičku naděje Djuranovič, ten ovšem ani nadvakrát nedokázal míč dopravit do sítě. Víc už diváci Na Julisce neviděli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha11003:03
2.Viktoria Plzeň11003:13
3.Sparta Praha11002:03
4.Fastav Zlín11003:23
5.Bohemians Praha 190511002:13
6.Slovan Liberec11001:03
 Baník Ostrava11001:03
8.1. FK Příbram10101:11
 FK Teplice10101:11
10.FK Mladá Boleslav10012:30
11.1. FC Slovácko10011:20
12.FK Jablonec10010:10
 MFK Karviná10010:10
14.Dukla Praha10011:30
15.SFC Opava10010:20
16.Sigma Olomouc10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (804)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele