Evropská liga - souhrn druhých zápasů základních skupin

30.09.2010, 21:07, aktualizováno 30.09.2010, 23:02
Komentáře a souhrny
První polovinu druhých zápasů základních skupin Ligy mistrů máme za sebou. Nejdůležitější výsledek pro nás přišel z Ruska, Sparta bohužel nestačila na CSKA Moskva a prohrála 0:3. Z dalších zápasů vypíchněme remízu 3:3 v Bukurešti, kde však Neapol prohrávala už o tři branky nebo remízu favorizovaného Liverpoolu v Utrechtu.

Největší šlágr večera skončil remízou, Manchester City hrál s Juventusem 1:1. Dělbou bodů skončilo i další zajímavé klání mezi Atléticem Madrid a Leverkusenem. Palermo, které je ve skupině se Spartou, porazilo těsně 1:0 Lausanne a Sporting pěti góly rozstřílel Levski.
Skupina A

Lech Poznań - Red Bull Salzburg 2:0

30.09.2010 21:05

Góly: 47. Manuel Arboleda, 80. Sławomir Peszko

Lech Poznań začal velmi dobře skupinovou fázi Evropské ligy a po plusovém bodu ze hřiště Juventusu tentokráte slavil výhru. Polský mistr doma porazil Salcburk.

První šanci zápasu měl ve 14. minutě Rudņevs, po centru z pravé strany poslal svou hlavičku nad břevno. Podobně dopadl i pokus hostujícího Cziommera o pět minut později. Domácí měli v prvním poločase více ze hry, po levé straně se prohnal Peszko a jeho nebezpečný centr dokázal zneškodnit Tremmel. Ten měl práci i v nastaveném čase první půle, kdy ho prověřil Kikut.

Rovněž po změně stran začal polský mistr aktivně a hned v první minutě předvedl Tremmel dobrý zákrok proti pokusu Krivece. Hosté nebrali varování moc vážně, a tak přišel trest. Ve 47. minutě zahrávali domácí rohový kop, který si našel důrazný Arboleda a přesnou hlavičkou otevřel skóre - 1:0.

Po hodině hry se předvedl i Salcburk, rychlý brejk zakončoval Švento a Burič musel rychle na zem, aby slovenského záložníka zneutralizoval.

Salcburk se snažil o vyrovnání, často ovšem narážel na pozornou obranu a deset minut před koncem ještě jednou inkasoval. Dlouhý pas do prostoru levého křídla dostal Štilić a po jeho centru do pokutového území zakončoval přesně Peszko - 2:0.

Domácí mohli dokonce přidat ještě jednu trefu, Krivec ovšem tři minuty před koncem mířil jenom do tyče.

Více informací k zápasu

Manchester City - Juventus FC 1:1

30.09.2010 21:05

Góly: 37. Adam Johnson - 11. Vincenzo Iaquinta

Jednoznačně nejprestižnější zápas druhého hraného kola základních skupin Evropské ligy byl k vidění v Manchesteru, kde domácí City přivítali italský Juventus. Jednalo se tedy o souboj dvou favoritů skupiny, který nakonec skončil remízou 1:1. Lepší pozici má po dvou kolech City, které má na kontě čtyři body. Juventus je za dvě remízy zatím až třetí.

Juventus překvapivě vstoupil do utkání aktivněji a od první minuty se snažil útočit. Logicky si tak vytvořil také první příležitosti. Už ve 4. minutě zkoušel štěstí z dálky aktivní Vincenzo Iaquinta, ale tentokrát šla jeho střela ještě mimo branku domácích. Poté přišla chvilka veterána Alessandra Del Piera, který se po vynikající kombinaci Juventusu dostal do zakončení z hranice pokutového území, ale reprezentační gólman Hart byl tentokrát na místě.

V 11. minutě už se však skóre měnilo a City doplatili na svůj pasivní přístup od začátku zápasu. Na levé straně si seběhl lehce do středu Vincenzo Iaquinta a střelou z dvaceti metrů překvapil Harta v brance Citizens - 0:1. Od dvacáté minuty se začal obraz hry pomalu přelínat na druhou stranu a své šance si vytvořili také domácí. Tu první měl Carlos Tevez, který zkoušel pálit z veliké dálky, ale branku Juventusu minul o více než tři metry.

Zejména trio Touré, Johnson, Tevez zatápělo obraně Juventusu a druhý z této dvojice se také dostal ke střele po přihrávce Teveze, ale jeho pokusu scházela větší razance. První obrovská šance pro City tak přišla až ve 34. minutě a měl jí Argentinec Tevez, který si naběhl na centr Vieiry a v bezprostřední blízkosti gólmana Juventusu přestřelil. Asistent však signalizoval ofsajd, ale z opakovaného záběru bylo vidět, že se o nedovolenou pozici nejednalo.

Domácí se tak dočkali až o tři minuty později. Vynikající kolmici vyslal Yaya Touré přímo na nabíhajícího Johnsona, který se rázem ocitl sám před Manningerem a neměl problém zasunout míč do poloodkryté branky a vyrovnat na 1:1. V závěru poločasu ještě pálil z dálky Patrick Vieira, ale jeho pokusu scházely potřebné parametry a tak se šlo do kabin za vyrovnaného stavu.

Druhá půle začala mnohem opatrněji než ta první a k vidění nebylo až na pár dalekonosných pokusů nic zajímavého. Bojovalo se zejména ve středu hřiště, kde měli většinou navrch domácí fotbalisté. Přesto zahrozil znovu Juventus. Na rohový kop si naskočil obránce Giorgio Chiellini a svou hlavou jen těsně minul Hartovu branku.

V 66. minutě zahrozil z volného přímého kopu vyhlášený exekutor Alessandro Del Piero, ale jeho střela šla asi metr vedle Hartovi branky. Z následného útoku se zrodila šance na druhé straně. Centr Teveze hledal Adebayora a ten jen těsně nedoskočil na centrovaný balón. Poté nebylo kromě několika střídání na City of Manchester Stadium nic zajímavého k vidění a na další šanci si museli diváci počkat až do 81. minuty. O střelu z dálky se po parádní individuální akci postaral David Silva, ale na poslední chvíli ji dokázal zblokovat Chiellini.

Hosté si přeci jen mohli z Manchesteru odvézt tři body. V 87. minutě faulovali domácí na hranici pokutového území a z volného přímého kopu trefil Del Piero břevno. V závěrečných minutách a nastaveném čase už se oba týmy soustředily zejména na defenzivní činnost a zápas tak skončil zaslouženou dělbou bodů za remízu 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Lech Poznań (POL)21105:34
2.Manchester City (ENG)21103:14
3.Juventus FC (ITA)20204:42
4.Red Bull Salzburg (AUT)20020:40
Skupina B

Rosenborg BK - Aris Soluň 2:1

30.09.2010 21:05

Góly: 37. Morten Moldskred, 68. Rade Prica - 43. Carlos Ruiz

Ve skupině B byl k vidění zápas mezi domácím Rosenborgem Trondheim a hosty ze Soluni. Ve velmi vyrovnaném utkání nakonec Rosenborg vybojoval tři body za vítězství 2:1. Vítězný gól vstřelil v 68. minutě Rade Prica. Rosenborg si tak připsal první tři body do tabulky skupiny.

První zápas Rosenborgu nevyšel, když prohrál vysoko na hřišti Leverkusenu, a tak měl proti Arisu co dohánět. Ten naopak v prvním utkání překvapivě doma přehrál Atlético. Po vzájemném zápase však oba týmy mají shodně tři body. Rosenborg doma zaslouženě zvítězil a v tabulce se posunul na třetí místo.

Už v 8. minutě zahrozili poprvé domácí, konkrétně Morten Moldskred, který svůj pokus hlavou poslal smolně pouze do zad bránícího obránce. Šanci ke vstřelení gólu měli domácí i o několik minut později. Rade Prica po parádní kombinaci ve středu hřiště napřáhl a jeho střela jen těsně minula levou tyč branky hostí.

Rosenborg byl v prvním dějství jednoznačně lepším týmem a o další pokus se postaral Steffen Iversen, ale i on neměl ideálně seřízena mířidla. Na gól si tak domácí fanoušci museli počkat až do 37. minuty a postaral se o něj Morten Molskred, který si naběhl na kolmici Mikaela Dorsina a podél gólmana poslal domácí do vedení.

Trondheim se však z vedení neradoval příliš dlouho. Ještě do poločasu, konkrétně ve 43. minutě, se podařilo Soluni vyrovnat. Javito se uvolnil na pravé straně a nacentroval před bránu na úplně osamoceného Carlose Ruize, který neměl problém zasunout balón do poloodkryté branky - 1:1. Za tohoto vyrovnaného stavu se šlo také do kabin.

Rosenborg vběhl do druhého poločasu s jediným cílem. Vstřelit druhý gól a zvítězit. To se domácím po velmi nevýrazném úvodu poločasu povedlo v 68. minutě. Mikael Dorsin nacentroval z levé strany před branku a Rade Prica hlavou uklidil míč podruhé do branky - 2:1. I nadále byli aktivnější domácí. Další pokus šel z kopačky střelce prvního gólu Moldskreda, ale tentokrát byl gólman Sifakis stoprocentně připravený.

Poté přišlo na řadu několik střídání a také velká šance Arisu, kterou spálil Javito. Ten se řítil na gólmana Orlunda sám mezi dvěma obránci, ale nestihl zakončit. V samém závěru utkání už Trondheim pouze bránil a většina soluňských akcí končila právě na koncentrované obraně domácích. K vidění už tak nebylo nic zajímavějšího a domácí jednobrankové vedení udrželi až do konce.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Bayer Leverkusen 1:1

30.09.2010 21:05

Góly: 51. Simão (pen.) - 39. Eren Derdiyok

Ani ve druhém utkání nedokázal obhájce prvenství Atlétiko Madrid vyhrát, tentokrát si připsal jen remízu za výsledek 1:1 proti Bayeru Leverkusen. Němci na stadionu Vicente Calderona vedli zásluhou Derdiyoka, ale ve druhém poločase srovnal z pokutového kopu Simao.

Leverkusen začal mnohem aktivněji a obhájci z Madridu si dosti koledovali. Přímý kop Sama skončil těsně vedle a brankář De Gea tedy nemusel zasahovat. Mířidla neměl srovnaná ani Barnetta, takže Atlétiko hrálo stále 0:0. Jenomže to neplatilo ve 39. minutě, na rohový kop si naskočil finský obránce Hyypia, ale trefil jenom tyč. Z následné dorážky však otevřel účet utkání Derdiyok - 1:0 pro Leverkusen. I další minuty patřily německému celku, ovšem navýšit vedení se nepodařilo. Leverkusen hrál velmi dobře a po prvním poločase zcela zaslouženě vedl.

Do druhého dějství vkročili hráči Atlétika jako vyměnění, a tentokrát to byl Bayer, který se musel bránit. Bohužel se dlouho neubránil, Atlétiko totiž získalo možnost zahrávat pokutový kop a Simao ho s pomocí tyče proměnil - 1:1. Vyrovnávací branka Španěly hodně nakopla, a především po centrech Ujfalušiho mohli přetáhnout výsledek na svojí stranu.

První přesný centr českého zadáka Adler vyškrábl na rohový kop, a po druhém, ještě lepším centru, mohl zakončovat Reyes do prázdné branky. Bohužel pro Atlétiko Reyes odkrytou svatyni netrefil. Utkání bylo až do konce velmi otevřené, jenže ani jeden z týmu už žádnou branku nepřidal. Končená remíza je zasloužená pro oba celky, Leverkusen si jí zasloužil za první poločas, Atlétiko za ten druhý.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayer Leverkusen (GER)21105:14
2.Aris Soluň (GRE)21012:23
3.Rosenborg BK (NOR)21012:53
4.Atlético Madrid (ESP)20111:21
Skupina C

KAA Gent - Lille OSC 1:1

30.09.2010 21:05

Góly: 5. Stijn De Smet - 21. Pierre-Alain Frau

Drtivá většina všech fotbalových derby končívá remízou. Nejinak tomu bylo také v souboji Gentu s Lille. Vše podstatné se odehrálo už během úvodní půlhodiny. Na brzký gól domácích dokázal soupeř rychle odpovědět a odvézt si tak z Belgie bod za remízu 1:1. Díky němu tak ještě bude mít šanci porvat se o postup, zatímco Gent to bude mít ve zbytku skupinové fáze těžké.

Ono se ostatně ani ďábelskému začátku nelze příliš divit. Oba celky se totiž dostaly po úvodní rundě do svízelné situace a oběma velela povinnost vyhrát. Za tříbodovým ziskem přesto razantněji vykročili hostitelé. Azofeifa zahrával přímý kop, obrana Lille nedokázala míč poslat do bezpečí a pohotový De Smet přesnou dorážkou dostal Gent do vedení. Ani to ovšem s psychikou týmu, který v sezoně prohrál pouze jednou, a to právě v Evropské lize se Sportingem Lisabon, neotřáslo.

Uběhla necelá čtvrthodina a bylo vyrovnáno. Dostatek času a klidu k zakončení dostal Frau a přesnou přízemní ranou do pravého růžku vrátil svůj tým zpět do hry. Ve zbytku první půle měl ale více práce hostující gólman Landreau. Ten měl nejprve plné ruce práce s rohovým kopem Azofeify, posléze pak ustál rovněž dobrou příležitost El Ghanassyho. Kromě těchto příležitostí se však prvních pětačtyřicet minut neslo spíše ve znamení úporného boje ve středu pole.

Herní obrázek se bohužel pro přihlížející nezměnil ani během druhého poločasu. Monotónní průběh hry narušila až krásná rána De Smeta z pětadvaceti metrů, po níž musel Landreau vytáhnout ze svého repertoáru výtečný zákrok. Až série střídání oživila hru také na druhé straně. Brankáře Jorgenoviče protáhl jedovatou střelou Gervinho. Sedm minut před koncem byl nucen zakročit rovněž proti šanci Balmonta, ale s nerozhodným stavem vzápětí nepohnul ani na druhé straně Ljubijankič. Zápas tedy skončil spravedlivou dělbou bodů.

Více informací k zápasu

Sporting CP - Levski Sofia 5:0

30.09.2010 21:05

Góly: 30. Daniel Carriço, 43. Maniche, 53. Diogo Salomão, 61. Hélder Postiga, 79. Matías Fernández

Sporting na domácím hřišti často nepůsobí přesvědčivým dojmem a papírově slabší týmy si z jeho půdy v rámci portugalské nejvyšší soutěže vozí i body, tentokráte tomu tak nebylo. Hráči lisabonského klubu neměli slitování s Levski, bulharskému soupeři nasázeli pět branek.

To, jak bude zápas vypadat, naznačila již pátá minuta, v níž hlavičkoval Postiga a Petkov se musel poprvé činit. Sporting byl aktivní, střelu Salomaa zablokoval Greene, tentýž hráč pak z hranice šestnáctky mířil nepřesně.

Zasloužené odměny se nakonec domácí dočkali ve 30. minutě. Na levé straně odvedl dobrou práci Fernandez a jeho centr uklidil hlavou z malého vápna do brány Carrico - 1:0.

Carrico se hrdinou Sportingu stal i na opačné straně hřiště, to když zablokoval gólový pokus Jovova. Následovala série rohových kopů Levski, při jejímž likvidování si již vystačil sám brankář Rui Patricio.

Definitivní zlom v utkání přišel chvíli před odchodem do kabin. Ve 43. minutě centroval Vukčevič a hlavou tentokráte přesně mířil Maniche - 2:0:

Sporting měl v první půli převahu a ta byla ještě výraznější po změně stran. V 53. minutě se dočkal i Salomao, jemuž snadnou pozici připravil hlavičkující Postiga - 3:0.

V 61. minutě to pak zkusil z dálky Postiga a na jeho ránu byl Petkov krátký - 4:0. Portugalský útočník to o chvíli později zkoušel znovu a tentokráte nastřelil brankovou kontrukci. Páté branky v síti Levski se domácí fanoušci ale přece jenom dočkali, v 79. minutě proměnil svou šanci Fernandez a stanovil na konečných 5:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sporting CP (POR)22007:16
2.Levski Sofia (BUL)21013:73
3.KAA Gent (BEL)20113:41
4.Lille OSC (FRA)20112:31
Skupina D

PAOK Soluň - Dinamo Záhřeb 1:0

30.09.2010 21:05

Góly: 56. Vladimir Ivić

Utkání bylo ze začátku hodně zdlouhavé, plné nepřesností a zbytečných ztrát míče. Domácí však krátce po poločase dokázali otevřít skóre a později se ukázalo, že tato branka znamenala také vítězství a logicky tři body.

Bylo zajímavé sledovat, kde se odehraje tvrdší bitva. Vedle fotbalistů na hřišti se totiž mohli činit také fanoušci obou klubů, jelikož oba tábory mají velice pověstné "rowdies". V ochozech však byl ze začátku zápasu klid a to samé se dalo říct o fotbalovém trávníku.

Obě mužstva se snažila nejdříve vyčkávat, držet míč na svých kopačkách a nepustit soupeře do většího tlaku. Jenže přemíra držení míče kolikrát vedla k nízkému tempu akcí, nepřesností a zbytečných ztrát na obou stranách.

Spousta akcí na straně PAOKU šla přes před dvojici Vierinha-Vicolo, ale ani jeden zatím nebyl schopen poslat vpřed jednoho z útočníků domácích - Muslimoviče nebo El Zhara. Ke konci poločasu domácí přidali, bylo vidět, že by rádi do kabiny vstřelili branku a měli tak výhodu. Dobře to zkoušeli Vieirinha a Muslimovič, ale ani jeden z pokusů neuspěl a tak se šlo do šaten za bezbrankového stavu.

Do druhého poločasu vstoupili opět aktivněji domácí a už v 56. minutě se mohli radovat z úvodní trefy. Pablo Garcia našel volného Iviče, který ze dvou metrů neměl problém uklidit míč do branky a poslat domácí do vedení.

Vstřelená branka zvedla výkon domácích, naopak hosté ze Záhřebu byli pod hodně velkou dekou. Jejich hru charakterizovali nepřesnosti kolem půlící čáry, nedorozumění mezi hráči a velký počet zbytečně ztracených míčů. Logicky se tak hosté špatně dostávali do tempa a nevytvářeli si tlak, který potřebovali k vyrovnání.

Hosté ke konci otevřeli hru, měli několik střeleckých pokusů, které však na bránu Kresice nesměřovali. Naopak na druhé straně měl ještě velkou příležitost Pablo Garcia, ale pojištění vítězství pohrdnul. I tak to ale PAOK nemuselo trápit, jelikož řecký tým porazil Dinamo Záhřeb 1:0.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Club Bruggy 2:1

30.09.2010 21:05

Góly: 41. Giuseppe Rossi, 56. Gonzalo Rodríguez - 45. Ryan Donk

Žlutá Ponorka doma porazila belgické Bruggy 2:1 a napravila zaváhání z Chorvatska. V utkání byly k vidění i ostré fauly, po jednom z nich dostal Vargas červenou kartu. Vítěznou trefu zařídil Gonzalo.

Španělé začali doma aktivněji a už ve 4. minutě měl na kopačce úvodní trefu americký útočník Altidore, toho ve vyložené šanci vychytal brankář De Vlieger. Útočník Villarrealu a brankář Brugg svedli ještě jeden souboj, Altidor, byť tísněn, postupoval na De Vliegera, ale belgický brankář byl opět lepší. Bohužel více než pohledné akce byly k vidění dost ostré zákroky, zejména na straně belgického celku.

Tak nejprve si Vargas vyšlápl na Caniho a rozhodčí ho za jeho přílišnou aktivitu ocenil červenou kartou. Pokud měl hlavní sudí ještě jednou tasit červený "kartonek”, pak to mělo být po brutálním, krvavém zákroku Blondela opět na Caniho. Blondel ale dostal jen žlutou kartu, zatímco Caniho museli odvážet na nosítkách a utkání samozřejmě nedohrál.

Pět minut před koncem prvního poločasu vstřelili domácí úvodní branku utkání, na konci pohledné akce byl Ital Rossi - 1:0 pro Villarreal. Jenomže Žlutá Ponorka ještě před koncem prvního poločasu o vedení přišla. Zahrávaný volný přímý kop propadl až k úplně volnému Donkovi, na kterého zívala prázdná branka a sám Donk nabídnutou šancí nepohrdl - 1:1.

Ve druhém poločase si Villarreal znovu došel pro vedení, v 56. minutě se po centru hlavou na malém vápně prosadil Gonzalo a bylo to 2:1 pro domácí. Definitivní pojistku výsledku mohl dát kapitán Cazorla, jenže mířil nepřesně. Bruggy se na vyrovnání nezmohly a ve Španělsku prohrály 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)21102:14
2.Dinamo Záhřeb (CRO)21012:13
3.Villarreal CF (ESP)21012:33
4.Club Bruggy (BEL)20112:31
Skupina E

BATE Borisov - AZ Alkmaar 4:1

30.09.2010 21:05

Góly: 5. Vital Radzivonaw, 49. Arcjom Kancavy, 79. Renan Bressan (pen.), 83. Edhar Aljachnovič - 89. Kolbeinn Sigthórsson

FC BATE Borisov potvrdilo své postupové ambice i ve druhém utkání a po bodu z Kyjeva nyní rozdrtilo Alkmaar 4:1. Nizozemci tak potvrdili, že v začátku nové sezóny se jim příliš nedaří a ve společnosti celků z východu to budou mít setsakramentsky složité.

BATE hraje svá pohárová střetnutí v hlavním městě Minsku a tamní Stadion Dinamo byl svědkem vynikajících vstupů běloruského mistra do obou poločasů. Už po necelých pěti minutách poslal do šestnáctky dobrý centr Renan a Rodionov se hlavičkou nemýlil. Mimochodem, tento hráč má na brzké branky patent, už při remíze na půdě Dynama Kyjev se trefil ještě o dvě minuty dříve.

Bělorusové pokračovali v aktivním pojetí a v jedenácté minutě se jim naskytla ideální příležitost k navýšení náskoku, když Romero zfauloval ve vlastní šestnáctce Nechajčika, argentinský reprezentační brankář ale poté vše napravil, když zneškodnil Koncejovovu penaltu.

Domácí byli i v dalším průběhu lepší, ovšem i AZ se začínalo dostávat do hry a například hlavička Wernblooma měla k vyrovnání hodně blízko, skončila totiž na břevně. Nic platné to ale nizozemskému exmistrovi nebylo, začátek druhé půle totiž znovu nezachytil, když se ve 49. minutě zrehabilitoval Koncevoj po centru Nechajčika a zvýšil na dvoubrankový rozdíl.

Deset minut nato mohlo přijít zdramatizování, když Jonathas vybojoval penaltu na Radkovovi, jenže sám faulovaný poté ztroskotal na Veremkovi. Jedenáct minut před koncem tak bylo definitivně rozhodnuto, tentokrát se k penaltě postavil domácí Renan a jako první ji proměnil. Čtyři minuty nato přidal další branku technickou střelou Olechnović a v předposlední minutě základní hrací doby se ještě čestného úspěchu dočkal Alkmaar, když Sigthórsson hlavičkou upravil na konečných 4:1.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - Dynamo Kyjev 2:0

30.09.2010 21:05

Góly: 8. Aleksandr Jerochin, 37. Jymmy Franca (pen.)

Domácí fotbalisté byli hodně aktivní v prvním poločasu a dostali se tak do vedení 2:0, které si pohlídali až do závěrečného hvizdu a porazili tak hodně utrápené Dynamo Kyjev.

Domácí fotbalisté vstoupili do utkání mnohem aktivněji a už po osmi minutách byli odměněni. Na hranici pokutového území se k míči totiž dostal Alexander Erokhin a krásnou střelou propálil vše, co mu stálo v cestě - 1:0. Domácí Tiraspol tenhle gól hodně uklidnil a jeho hráči drželi převážně míč na svých kopačkách, čímž nutili Kyjev, aby se dopouštěl drobných faulů při presinku.

Sheriff měl zápas ve svých rukách, hráči Dynama působili hodně unaveně, chyběla jim lehkost, agresivita v osobních soubojích. Navíc v 36. minutě zahrál rukou v pokutovém území Khacheridi a rozhodčí to posoudil jako úmyslné hraní rukou, logicky následoval pokutový kop. Míč si postavil Franca Jymmy a zvýšil vedení domácích už na 2:0.

Když už se náhodou některý z hostujících hráčů dostal do zakončení, stál na správném místě domácí brankář Stoyanov, který hodně držel svůj tým. Do konce poločasu už si Tiraspol své vedení pohlídal a do kabin tak šel s dvoubrankovým náskokem. Do druhého poločasu vstoupili o poznání aktivněji hostující hráči, kterým také nezbývalo nic jiného, než se pokusit s nepříznivým výsledkem něco udělat. Domácí si ale dávali na průběh utkání hodně velký pozor.

Sheriff se soustředil hlavně na střed hřiště, kde získával díky dobrému pohybu hodně míčů a směrem dopředu už nechodil v takovém počtu hráčů, aby neotvíral prostory ke kontrování. Prakticky stejný průběh měla hra až do konce zápasu a tak se Sheriff radoval z vítězství 2:0, díky kterému si připisuje velmi cenné tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.BATE Borisov (BLR)21106:34
2.Sheriff Tiraspol (MDA)21013:23
3.AZ Alkmaar (NED)21013:53
4.Dynamo Kyjev (UKR)20112:41
Skupina F

Città di Palermo - Lausanne Sport 1:0

30.09.2010 21:05

Góly: 79. Giulio Migliaccio

Soupeř pražské Sparty z Palerma se proti outsiderovi z Lausanne hodně natrápil. Už to vypadalo, že snaha domácích přijde vniveč, ale deset minut před koncem se trefil Migliaccio a zajistil domácím tři body.

Italské Palermo bylo v tomto souboji jasným favoritem a po velkém zaváhání v Praze by mu fanoušci asi nic jiného než vítězství neodpustili. První čtvrthodinka utkání však byla hodně zdlouhavá, hosté dle očekávání bránili ve větším počtu lidí a akce domácích byli moc pomalé nebo nepřesné na to, aby mohli slavit nějaký úspěch.

Navíc hosté se po půlhodině dostali také do dvou dobrých brejků, které zakončoval mimo Roux Jocelyn. Nejaktivnějšími hráči na domácí straně zatím byli Miccoli, Pastore a Kasami. I přes velkou snahu domácích ale chyběla větší přesnost, důraz v pokutovém území a vhodnější doplnění hráčů při některých akcích. I proto byl o poločase stav bezbrankový, což hrálo samozřejmě do karet hlavně hostům ze Švýcarska.

Okamžitým tlakem a kanonádou začali hráči Palerma druhé poločas a obrana Lausanne mnohdy nevěděla, kam dřív skočit. Jenže pokusům italského celku stále chyběla větší přesnost, a tak většinou končily mimo tři tyče.

Lausanně mělo kolikrát více štěstí než rozumu při obranných pracích, ale byla to také neschopnost domácích hráčů. Ti sice svého soupeře hodně mačkali, ale tolik potřebný první gól, který by zlomil odpor hostí, ne a ne přijít. Po svém příchodu na hřišti byl hodně aktivní Pinilla, který si chodil pro míče za záda obránců, nabíhal do otevřených prostorů, ale skórovat se mu do té doby také nepodařilo.

V 79. minutě se Palermo dočkalo. Pastore nacentroval do pokutového území, kde se k míči dostal Migliaccio a přesnou hlavičkou otevřel k radosti všech domácích fandů skóre. To zlomilo hostujícímu celku vaz, jelikož jeho hráči neměli potřebnou kvalitu na to, aby Palermo v závěrečných minutách zatlačili a pokusili se vyrovnat.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Sparta Praha 3:0

30.09.2010 19:00

Góly: 72. Seydou Doumbia, 84. Mark González (pen.), 86. Seydou Doumbia

Pražská Sparta nedokázala v Evropské lize výsledkově navázat na vítězství s Palermem, v Chimkach podlehla domácímu CSKA 3:0. Přitom utkání bylo dlouho vyrovnané, Armějci se střelecky prosadili až v poslední dvacetiminutovce.

Sympatický první poločas odehrála Sparta na půdě favorizovaného CSKA. Letenští měli hned v úvodu dvě velké šance, Kucka se uvolnil v pokutovém území, ale obránce Ignaševič míč na poslední chvíli tečoval nad branku. Obrovskou příležitost měl Václav Kadlec, který se dostal za záda obraně CSKA, sám před Akinfejevem ale selhal.

Výkon armádního CSKA nebyl ideální, ruské mužstvo působil ospalým dojmem a nechávalo Spartě až příliš mnoho prostoru. V 31. minutě Adiaba našel Wilfrieda, ale útočník Pobřeží Slonoviny byl moc blízko brankáři Akinfejevovi, který tak jeho šanci lapil.

V závěru poločasu se probudili i fotbalisté CSKA. Seydou Doumbia ve 41. minutě po povedené individuální akci krásně vysunul svého útočného parťáka Vágnera Lovea, ale Brazilec v nájezdu na zkušeného Blažka nevyzrál. O dvě minuty později si na chytrý pas Mamajeva naběhl za obranu González, ale Chilanovi se ve vyložené pozici nepovedlo zakončení.

Po změně stran se už fotbalisté Sparty k útočení příliš nedostávali a spíše se bránili útočným výpadům CSKA. Nutno dodat, že dlouho úspěšně. Navíc v 67. minutě se v pokutovém území Moskvanů skvěle uvolnil Kucka, ale zakončení levou nohou mu nesedlo.

Poslední dvacetiminutovka zápasu však odehráli hráči CSKA ve velkém stylu. V 73. minutě nechala obrana Sparty při rohovém kopu na zadní tyči zcela volného Berezuckého, který hlavou vrátil míč do ohně, kde si na něj naběhl volný Doumbia a pohodlně míč dopravil do sítě.

V 83. minutě přišla pro Spartu další rána. Brabec zahrál v souboji s Doumbiou rukou a kopala se penalta. Tu bezpečně proměnil záložník Mark González. V 86. minutě uzavřel gólový účet utkání opět aktivní Doumbia, který si naběhl za obranu na krásnou kolmici střídajícího Dzagojeva, obehrál Blažka a oslavil spolu s jásajícími fanoušky CSKA třetí brankou v síti pražské Sparty.

Letenští dnes prohráli o tři branky, ale vrací se do Prahy se vztyčenou hlavou. S favorizovaným soupeřem dlouho drželi krok a na jejich dnešním výkonu se dá stavět. Svěřenci trenéra Josefa Chovance se však musí vyrovnat hrubých individuálních chyb, kterých se dnes dopustili. Vyspělá evropská mužstva, jako dnes CSKA, je umí potrestat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva (RUS)22006:06
2.Città di Palermo (ITA)21013:33
3.Sparta Praha (CZE)21013:53
4.Lausanne Sport (SUI)20020:40
Skupina G

Hajduk Split - RSC Anderlecht 1:0

30.09.2010 19:00

Góly: 90+5. Ante Vukušić

Špatné výsledky Anderlechtu v pohárové Evropě mají další pokračovaní. Tentokrát si však Belgičané připsali skutečně velmi krutou porážku. Jediný gól v jejich vzájemném střetnutí s Hajdukem Split totiž vstřelil Vukušič až v páté minutě nastavení!

Minimálně českým fanouškům ale musel zápas udělat radost. V základní sestavě Anderlechtu se objevila hned trojice krajanů. Ve stoperské dvojice se představil Ondřej Mazuch, v záloze naopak nastoupili Jan Polák a Lukáš Mareček.

Bohužel už úvodní minuty značně ukázaly, v jakém stylu se bude utkání vyvíjet. Na hřišti se udála řada faulů, ale ani jeden tým nenašel pořádný způsob, jak otestovat kvality brankáře soupeře. Zhruba až po patnácti minutách hry přinesl trochu vzruchu do hry Ljubičič, který pálil jen těsně nad.

Anderlecht sice dokázal okamžitě odpovědět, ovšem Boussoufa na gólmana Subašiče nevyzrál. Ve 28. minutě přišel nejzajímavější moment utkání v podání Lukáše Marečka, který vypálil efektivně z voleje, jenže jeho zakončení postrádalo přesnost. I proto se šlo do kabin za nerozhodného bezbrankového stavu.

Domácí fotbalisté byli po změně stran jasně lepší. Svou převahu ale dlouhou dobu nedokázali vyjádřit gólem.

Hned v úvodních minutách zakončovali jak Ibričič, tak i Ljubičič. Oba ale bez úspěchu. Velmi blízko byl naopak jejich spoluhráč Ante Vukušič, který měl po centru Strniče ideální pozici ke vstřelení z branky, jenže zhruba z pěti metrů poslal míč mimo území tři tyčí.

Po čase se osmělil opět také Anderlecht, ovšem jeho střely měly spíše jen propagační ráz. V samotném závěru, když už všichni přihlížející začínali počítat s remízou, to přišlo. V 95. minutě Hajduk dokázal strhnout zisk tří bodů na svou stranu. Hrdinou domácích fanoušků se stal útočník Vukušič.

Více informací k zápasu

Zenit Petrohrad - AEK Atény 4:2

30.09.2010 19:00

Góly: 1. Tomáš Hubočan, 13. Bruno Alves, 43. Danko Lazović (pen.), 57. Danko Lazović - 37. Nikos Liberopoulos, 83. Pantelis Kafes (pen.)

Zenit Petrohrad vyhrál i své druhé utkání v základní skupině Evropské ligy. Na stadionu Petrovskij Pitěrci porazili AEK Atény 4:2. Hrdinou utkání se stal Srb Danko Lazovič, který dvě branky dal a připsal si i gólovou asistenci.

Lépe se Zenitu nemohl úvod vydařit, už v 1. minutě minutě dorážel střelu Bystrova do sítě Slovák Tomáš Hubočan a ruský celek vedl 1:0. Zenit byl v euforii a zanedlouho přidal druhou brankou, ve 14. minutě na rohový kop nejvýše ze všech vyskočil a hlavičku umístil do rohu branky svého bývalého týmu.

Domácí se vedení 2:0 nechali uspokojit a prosazovat se začali fotbalisté AEK Atény, ale útočník Djebbour byl v šancích v obou případech nepřesný. Lépe si však vedl jeho spoluhráč Nikos Liberopoulos, krásou střelou z dvaceti metrů snížil na 1:2.

Plány Řeků na bodový zisk z Petrohradu čtyři minut před odchodem do kabin výrazně zkomplikoval Nasuti, který zastavil nedovoleným zákrokem záložníka Zenitu Vladimira Bystrova, sudí nařídil penaltu a Argentinec byl vyloučen. Hráči AEK Atény bouřlivě protestovali, ale zbytečně. Penaltu Srb Lazovič proměnil a zvýšil na 3:1 pro Zenit.

Po přestávce Zenit využil početní převahy a znovu u toho byl Lazovič, srbský reprezentant v 57. minutě po individuální akci přidal čtvrtou branku Petrohradu. Po brance Lazoviče se už utkání hrálo jen z povinnosti. V 83. minutě uzavřel účet utkání AEK na konečných 4:2, penaltový zákrok Malafejeva na Diopa proměnil v branku Kafes.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad (RUS)22007:36
2.AEK Atény (GRE)21015:53
3.Hajduk Split (CRO)21012:33
4.RSC Anderlecht (BEL)20021:40
Skupina H

Odense Boldklub - VfB Stuttgart 1:2

30.09.2010 19:00

Góly: 78. Andreas Johansson - 72. Zdravko Kuzmanović, 86. Martin Harnik

Fotbalisté Stuttgartu si po nepovedených výkonech v domácí lize spravují chuť. Nejprve sice s velkým štěstím prošli do skupinové fáze přes bratislavský Slovan, v samotné soutěži si ale zatím vedou nadmíru dobře. Po vítězství nad Bernem dokázali triumfovat také na půdě Odense a se šesti body zatím vévodí tabulce.

Hosty hnala za lepším výsledkem rovněž touha odčinit ligový výprask proti Leverkusenu. To demonstroval hned v úvodních minutách Gentner, jehož rána si ovšem cestičku mezi tři tyče nenašla. Domácí se dlouho proti pevně bránícímu soupeři nemohli prosadit. Až těsně před vypršením úvodní půlhodiny vyprodukoval nebezpečnou střelu Sorensen, nicméně Ulrich byl připraven na místě. O dvě minuty později se mohlo měnit skóre rovněž na druhé straně. Z dvaceti metrů vyslal dělový projektil Kuzmanovic, ale proti jeho gólové střele vytáhl parádní zákrok bývalý gólman Manchesteru United Roy Carroll.

Domácí gólman musel své umění prokázat také devět minut po startu druhé půle. Celozzi totiž zahrával nebezpečný přímý kop, který našel hlavu Cacau, ten ale mířil pouze do míst, kde byl připraven Carroll. Tlak Stuttgartu sílil, druhý gól doslova visel na vlásku krátce po hodině hry. Po zmatku v pokutovém území se k dorážce dostal Cacau, jenže ani tentokrát na výtečného Carrolla nevyzrál. V jeden moment se už zdálo, že utkání dospěje k bezbrankové remíze, neboť marnost hostů v koncovce nebrala koncí.

Nakonec se ovšem přece jenom pytel s góly roztrhl. V 72. minutě totiž milimetrově přesný centr Gentnera našel hlavu Kuzmanoviče, který střelou do přízemního rohu branky rozveselil početnou skupinu hostujících příznivců. Hned o několik vteřin později mohl vedení německého klubu zdvojnásobit Harnik, ale zblízka trefil jen tyč. Radost ze vstřelené branky nakonec nevydržela favoritovi dlouho. Sorensen nabral na levé straně rychlost, jeho centr našel Johanssona, který k bližší tyči překonal Ulreicha. Stuttgart se ovšem s dělbou bodů smířit nechtěl. Na rohu pokutového území totiž dostal hodně času Harnik a přesnou ranou vymetl pavouky v šibenici Carrolovy brány. Na druhé straně se ještě pokoušel o vyrovnání Feldballe, jenže jeho pokusu z dálky chyběla přesnost.

Více informací k zápasu

BSC Young Boys - Getafe CF 2:0

30.09.2010 19:00

Góly: 11. David Degen, 64. David Degen

Na druhý pokus si Young Boys otevřeli bodový účet v Evropské lize a odneslo to Getafe, které si z Bernu odváží dvougólovou porážku. Hrdinou domácích se stal zkušený harcovník s bundesligovými zkušenostmi David Degen, autor obou branek.

BSC YB začalo, jak se patří, a po pár minutách měl jeho tvůrce hry Costanzo první velkou šanci, jenže trestuhodně nevyužil penzum času a prostoru, které se mu naskytlo po centru Suttera. Právě pravý bek domácích byl také v jedenácté minutě u zrodu první gólové situace - jeho pas zpracoval již zmíňěný Degen a střelou pod hostujícího brankáře Ustariho skóroval - 1:0.

Španělský celek se zlepšil ve hře a brzy mohl vyrovnat, ale střelu útočníka Colungy odvrátil z brankové čáry Affolter. Po necelé půlhodině pak nevyužil Mosquera centr Albína a poté ještě měli příležitosti Miku s Albínem.

Domácí brankář Wölfli ale zůstal nepřekonán jak před poločasem, tak i po něm, kdy si na něm zuby vylámal Marcano. V 64. minutě tak Young Boys opět udeřili a znovu po stejné ose - novopečený švýcarský reprezentant Sutter přihrával a Degen úspěšně zakončoval - 2:0. V závěru se ještě vyznamenali brankáři, Ustari vychytal Doubaie a ve Wölflim našli mistra Corpa a znovu Miku. Oba týmy tak mají po dvou zápasech stejný počet bodů i totožné skóre.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.VfB Stuttgart (GER)22005:16
2.Getafe CF (ESP)21012:33
 BSC Young Boys (SUI)21012:33
4.Odense Boldklub (DEN)20022:40
Skupina I

UC Sampdoria - Debreceni VSC 1:0

30.09.2010 19:00

Góly: 18. Giampaolo Pazzini (pen.)

Proměněná penalta Giampaola Pazziniho rozhodla o tom, že i ve druhém zápase si Sampdoria připíše body, tentokrát všechny tři za nejtěsnější výhru 1:0 nad maďarským Debrecínem. Italové jsou na nejlepší cestě postoupit, naopak Debrecín už to bude mít hodně složité.

Hosté přitom začali v Janově nebojácně, Peter Szakaly jako první otestoval kvality brankáře Curciho, nicméně na něho nevyzrál. V 17. minutě fauloval Mirsad Mijadinoski útočníka Pazziniho a rozhodčí nařídil pokutový kop. Penaltu sám postižený proměnil a Sampdoria vedla 1:0.

Blucerchiati měli několik příležitosti vedení navýšit a uklidnit se, jenomže to se nestalo. Skvělou šancí pohrdl Mannini. Před odchodem do šaten mohl vyrovnat Szakaly, ale Curci byl na místě.

Aktivnější Sampdoria se střelecky trápila, nebo spíše nemohla překonat brankáře Malinauskase. Své by o tom mohl povídat Cassano, jehož střelu právě Malinauskas skvěle zneškodnil. Devět minut před koncem mohl šokovat stadion Luigi Ferraris Simac, ten však po rohovém kopu Czvitkovicse selhal. Konečné slovo měl Pazzini, jenže ani jeho zakončení na výsledku 1:0 už nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

Metalist Charkov - PSV Eindhoven 0:2

30.09.2010 19:00

Góly: 27. Balázs Dzsudzsák (pen.), 30. Marcus Berg

Ukrajinskému fotbalu se ve čtvrtek nedařilo. Kromě Charkova totiž prohrálo také Dynamo Kyjev a na svého soupeře nestačily ani Karpaty Lvov. Zápas Metalistu s PSV ovlivnila bláznivá čtyřminutová pasáž, během níž domácí dvakrát inkasovali a s nepříznivým průběhem utkání už nedokázali nic udělat. Charkov tak po drtivém vítězství 5:0 nad Debrecínem musel polknout hořkou pilulku.

Přitom PSV Eindhoven nemá z dalekých výletů směrem na východ příznivé vzpomínky. Zejména ho musela mrzet nepříjemná porážka 1:0 ve 4. předkole letošního ročníku Evropské ligy na půdě Sibiru Novosibirsk. Proti Charkovu však byl výkon holandského velkoklubu o poznání lepší. Od začátku zápasu dominoval a bylo de facto otázkou času, kdy se dostane do vedení. První nebezpečnou akci favorita měl na svědomí hlavičkující Berg, jenže jeho pokus dokázal z brankové čáry odvrátit Papa.

Prakticky jedinou větší šanci spálil Charkov v 19. minutě. Pokusu Taisona ovšem chybělo ke štěstí poměrně dost. O pár chvil později přišly rozhodující okamžiky utkání. Nejprve byl za likvidační faul v pokutovém území vyloučen Villagra a následný pokutový kop bez větších problému přetavil ve vedoucí gól Dzsudzsak. Hned za necelých pět minut byl náskok Eindhovenu dvougólový. Až příliš mnoho prostoru dostal v oblasti okolo penaltového puntíku Berg a přesnou levačkou zvýšil na 2:0.

Od té doby se hrál poměrně otevřený fotbal, byť bylo o výsledku takřka rozhodnuto. Třetí zásah mohl přidat Toivonen, nicméně zblízka mířil jen do břevna. Oslabený Charkov se snažil odpovědět šancí Fininha, ovšem jeho pokus zastavil Afellay. Také po přestávce patřil odění na hřišti hostům. Dzsudzsak ale z hranice šestnáctky nemířil přesně a podobně si vzápětí vedl také hlavičkující Lens. Metalist se za celý druhý poločas dostal pouze jednou k ohrožení branky, nicméně střela Fininha z dvanácti metrů Isakssona ohrozit nemohla. PSV se tak vítězstvím dostal do čela tabulky, kde spolu se Sampdorií vládne se čtyřmi body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PSV Eindhoven (NED)21103:14
2.UC Sampdoria (ITA)21102:14
3.Metalist Charkov (UKR)21015:23
4.Debreceni VSC (HUN)20020:60
Skupina J

Paris Saint-Germain - Karpaty Lvov 2:0

30.09.2010 19:00

Góly: 4. Christophe Jallet, 21. Nenê

Paris St. Germain i nadále pokračuje ve spanilé jízdě Evropskou ligu. Ve skupině smrti totiž hraje společně s Dortmundem a Sevillou a po dvou kolech se honosí ziskem skvělých šesti bodů. Tentokrát odnesly řádění celku z francouzské metropole Karpaty Lvov, které po úvodním výborném představení s Dortmundem optimální výkon nepodaly.

Vítězové francouzského poháru nastupovali do utkání ve velké pohodě. Po vítězství na horké půdě Sevilly jim povinnost velela v tomto utkání zvítězit. Svůj cíl začali plnit svědomitě už od prvních minut. Hned po několika vteřinách se totiž do míče opřel z velké dálky Jallet a jeho rána zaplula k tyči Tlumakovy branky. Fotbalisté PSG si dnes vybrali střelecký den. O další výstavní gól se totiž na sklonku 20. minuty postaral ranou z pětadvaceti metrů Nene a po zásahu v Seville se tak stává pohárovým střelcem.

Ale ani tento moment s hostujícím celkem příliš neotřásl. Po snížení sahal Kuznětsov a následně také Chudobjak, jenže ani jeden z nich na Beteho nevyzrál. Zřejmě největší možnost ke vstřelení branky ovšem měl Fedeckij, jehož pokus z pětadvaceti metrů musel bravurně vyrazit domácí gólman. PSG si byl vědom přesvědčivého náskoku také ve druhé půli a poklidným výkonem spěl za důležitými body. Karpaty se do výraznější šance za celý poločas dostaly jen jednou. Z levé strany vnikl do šestnáctky Brazilec Avelar, jenže v nadějné pozici branku vůbec netrefil.

Blíže dosažení třetího gólu byli naopak svěřenci trenéra Kombouareho. Velmi dobrou příležitost k tomu měl především turecký legionář Erdinc, nicméně zblízka na brankáře Tlumaka nevyzrál. Poté se k pěkné ráně zpoza pokutového území dostal záložník Clement, ale jeho střele by prospělo, kdyby letěla pár centimetrů níže. Na hřiště se nakonec na posledních dvacet minut přece jenom dostal srbský útočník Mateja Kezman, ovšem nic světoborného kromě žluté karty nepředvedl. Jelikož se stávajícím skóre nepohnul v závěru ani Chantone, skončilo utkání vítězstvím PSG 2:0.

Více informací k zápasu

Borussia Dortmund - Sevilla FC 0:1

30.09.2010 19:00

Góly: 45. Luca Cigarini

Konfrontace německé a španělské kopané dopadla lépe pro Španělsko. Sevilla totiž dokázala získat všechny tři body ze hřiště Borussie Dortmund, jedinou branku zápasu vstřelil Cigarini. Žlutočerní museli ve druhém poločase dohrávat bez vyloučeného Schmelzera.

Domácí Borussia začala aktivně a v prvním poločase měla převahu. Andreas Palop měl dost práce, první dalekonosnou ránu lapil v klidu, ale o chvíli později musel vytáhnout těžký zákrok po hlavě Barriose. Další souboj Barrios vs. Palop vyzněl lépe pro španělského brankáře. Sevilla toho moc neukázala, přesto šla do vedení. Nejprve se ke střele odhodlal Fabiano a těsně minul, a ve 45. minutě, tedy před odchodem do šaten udeřil Cigarini. Španělé zahráli z pravé strany volný přímý kop, brankář Weidenfeller sice gólovou hlavičku vyrazil, jenže pouze do míst kde z druhé vlny udeřil Cigarini - 1:0 pro Sevillu. Německý celek byl sice lepší a měl více šancí, jenže mu to nebylo nic platné.

Po změně stran bylo pochopitelně cílem Dortmundu vyrovnat, bohužel pro domácí obdržel hned z kraje druhého poločasu, přesně ve 49. minutě, druhou žlutou kartu Schmelzer a musel předčasně do sprch. Smutné bylo to, že Schemlzer dostal žlutou kartu za simulování. Borussia se snažila i o deseti a měla šance, Kagawa ve vyložené tutovce nastřelil tyčku!

Na druhé straně pálil vedle Fabiano a pojistku nepřidal ani Cigarini. Pak zase začalo snažení Dortmundu. Kagawa se tlačil do šance a téměř jisté brance zabránil Caceres. Domácí se také dožadovali pokutového kopu, po nastřelené Perottiho ruce zůstala sudího píšťalka němá. Dortmundu nestačilo na vyrovnání ani pět minut nastaveného času, přestože si vypracovalo drtivý závěrečný tlak.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Paris Saint-Germain (FRA)22003:06
2.Borussia Dortmund (GER)21014:43
3.Sevilla FC (ESP)21011:13
4.Karpaty Lvov (UKR)20023:60
Skupina K

Steaua Bukurešť - SSC Neapol 3:3

30.09.2010 19:00

Góly: 2. Emilson Sanchez Cribari (vl.), 12. Cristian Tănase, 16. Pantelis Kapetanos - 44. Luigi Vitale, 73. Marek Hamšík, 90+8. Edinson Cavani

Bukurešťská Steaua už po úvodní čtvrthodině hry vedla 3:0, přesto nedokázala i díky hloupému vyloučení Kapetanose udržet vedení a z vyhraného zápasu má paradoxně jen bod.

Domácí měli neuvěřitelně bleskový úvod. Kapetanos operoval na hrotu, ztratil míč, ale ten se dostal k Apostolovi, jehož zpětnou střelu si nešťastně do vlastní sítě srazil Cribari. Neštěstí hostí ale nebylo konec ani v jedenácté minutě. Tanase poslal svůj volný kop nečekaně přesně na branku tak, že de Sanctis mohl jen litovat svého postavení na malém vápně a lovit míč ze sítě.

Čvrthodinka hrůzy italského celku byla završena v 16. minutě. Bonfimův centr na zadní tyč doputoval ke Kapetanosovi, jehož při bránění nepochopitelně opustil Santacroce, a pro hrota rumunského celku nebyl problém míč klepnout za opět naprázdno plachtícího de Sanctise.

Neapol ale zápas ni zdaleka nezabalila a ještě do poločasu snížila. Ve 44. minutě se Sosův přímý kop odrazil od levé domácí tyči k dobíhajícímu Vitalemu, jemuž doklepnout míč do sítě problém nedělalo. Neapol ale i přesto šla do kabiny za velmi nepříznivého stavu.

Hostující celek ve druhém poločase drasticky zlepšil svůj herní projev, přesto v 53. minutě mohlo být po zápase. Nicolita přehodil nejistého de Sanctise a trefil zadní tyč, od níž se míč odrazil k Tanasemu, jenž trefil břevno.

Velkou naději hostům dala 73. minuta. Střídající Hamšík se dvacet metrů před brankou moc nerozmýšlel, napálil míč na branku a po jeho zaplutí k pravé domácí tyči mohl jít slavit.

Tatarusanu na konci vychytal v největších šancích Lavezziho, Hamšíka i Sosu, velký tlak hostí ale vygradoval na začátku osmé minuty nastavení, kdy Hamšík vrátil míč do vápna a Cavani jej napral pod břevno. Domácí fotbalisté se ještě rozhodli vyřídit si vše s rozhodčím, nic ale nevyřešili.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Liverpool FC 0:0

30.09.2010 19:00

Góly: -

Defenzivně laděné utkání mezi Utrechtem a Liverpoolem podle průběhu nemohlo skončit jinak než bezbrankovou remízou. Domácí tak ani napodruhé nepotvrdili zvěsti o ofenzivě nizozemského fotbalu, zatímco anglický celek se čtyřmi body vede tabulku skupiny K.

Stadion Galgenwaard byl od počátku svědkem poměrně nezáživné hry od obou soupeřů. Favorité z Anglie sice po většinu času drželi míč a trpělivě kombinovali, jenže do žádných extra šancí se ne a ne dostat. Domácího brankáře Vorma zaměstnala akorát hlavička Meirelese a střela Torrese, jenže tyto pokusy neměly šanci na úspěch.

S koncem první půle zahrozil i Utrecht a Reina musel řešit střelu Mertense a hlavičkový pokus od Cornelisseho, opravdu velké příležitosti byly vidět ale až v 55. minutě. Po rohu Mertense hlavičkoval Silberbauer a Reds zachránil na čáře Meireles, zatímco vzápětí rychlý protiútok vedený Kujtem využil ke střele Torres, ale ani on neprolomil bezbrankové skóre.

Závěr utkání patřil Utrechtu a byl to Silberbauer, kdo opětovně vyzkoušel Reinovu pozornost. Poslední a dost možná největší šanci utkání měl poté Mulenga, který využil zaváhání mladého Kellyho, jenže následně zamířil těsně vedle a i po nastaveném čase tak na světelné tabuli svítil stav 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC (ENG)21104:14
2.SSC Neapol (ITA)20203:32
3.FC Utrecht (NED)20200:02
4.Steaua Bukurešť (ROU)20114:71
Skupina L

Rapid Vídeň - Beşiktaş JK 1:2

30.09.2010 19:00

Góly: 51. Veli Kavlak - 55. Filip Hološko, 64. Bobô

Vídeň padla. Málo platné, hradby císařského města sice stále stojí, co se janičářům za půl století nepovedlo zvádl ale dnes jejich istanbulský odkaz, Besiktas, a i přes to, že nejslavnější z vídeňských klubů, SK Rapid, vybojoval krátce po poločase nadějné vedení, hornouherský žoldák Hološko za čtyři minuty srovnal a ani ne deset minut na to rozhodl o výhře hostů brazilec Bobo.

Hosté začali na trávníku slavného Gerhard-Hanappi Stadionu lépe a aktivněji, střelecký zápis utkání načal Fabian Ernst a krátce po něm to klasicky točeně zkoušel Ricardo Quaresma, obou pokusům však chyběla pro trefení brány požadovaná přesnost. Po dvaceti minutách hry naplněných kolísavou aktivitou hostů se osmělili i domácí, jmenovitě jejich kapitán Hoffman. Odchovanec Bayernu Mnichov sice mířil na bránu, ale netrefil ji.

Podočekávání krátký večer si na trávníku ani nestihl užít Quaresma, jehož aktivní výkon zranění ukončilo ve dvaatřicáté minutě a na trávníku ho nahradil Hološko. Ten byl vidět už po chvíli svého pobytu na hřiti, když se postavil k rohovému kopu, jehož provedení zužitkoval Ferrari ostrou hlavičkou, kterou pohotově lapil Raimund Hedl v domácí brance. Krátce poté to ještě z dálky zkoušel Tabata, jeho střela vššak více za řeč nestála.

Po první čtyřicetipětiminutovce se utkání tradičně přepůlilo v druhý poločas do něhož vstoupili aktivně především domácí a konečně začali trefovat bránu. V 51. minutě Pehlivanův centr do brány zakončil Veli Kavlak. A krátce na to nebylo daleko od druhého gólu, Nuhiu ale vychytal Arkin.

To mělo obránce z křesťanské části Evropy brzy mrzet, jen dvě minutky po Nuhiově šanci se levačkou trefil hornouherský žoldák Hološko. Domácí náhlá ztráta jednogólového nadhledu vykolejila až příliš přes míru, a tak bylo hostům dovoleno udeřit podruhé - Tabata přihrával a Bobo v 64. minutě strhl vedení na tureckou stranu.

Aktivita Besiktase tím opadla, domácí se otřepali, pomohli si střídáním Hesselinka a Salihiho a s nově získanou vervou se vrhli do protiútoku. Vyústění v podobě Salihiho hlavičky po centru Hoffmana ovšem zlikvidoval Arkin a když domácí ani poté žádný gól nepřidali, připsali si další prohru a bezbodů zůstávají na poslední příčce. Besiktas udržel druhé místo a na Porto stálé ztrácí dva góly v rozdílu skóre.

Více informací k zápasu

CSKA Sofia - FC Porto 0:1

30.09.2010 19:00

Góly: 16. Falcao

FC Porto i ve svém druhém utkání v rámci skupiny L potvrdilo svoji kvalitu. Tradiční účastník prestižnější Ligy mistrů zvítězil na hřišti CSKA Sofia 1:0 a zůstává bez ztráty bodu, zatímco bulharský vicemistr zatím na svoji první kořist čeká.

Domácím se proti soupeřům z Portugalska tradičně nedaří, nevyhráli proti nim žádné z předchozích šesti zápasů a ani dnes to od začátku nevypadalo, že by Bulhaři měli tuto bilanci změnit. Aktuální lídr portugalské ligy začal dobře a po čtvrthodině hry šel do vedení, když Hulk předvedl parádní akci a oslovil svého útočného parťáka Falcaa, který už neměl problém s překonáním M’Bohliho - 0:1.

Zvlášť Hulk byl hodně aktivní a domácí defenziva si s ním často nevěděla rady. Když už nic jiného nepomohlo, tak musela zasáhnout poslední instance v podobě M’Bohliho, který do poločasu zneškodnil i další šanci Falcaa a Belluschiho ránu z dálky.

Po obrátce se o slovo přihlásili i hráči CSKA a hosté měli štěstí, když po centru Grilla mířil Michel mimo prostor tří tyčí. Portští si mohli zoufat, že v prvním poločase neproměnili vícero šancí, ušetřili by si totiž spoustu nervů. Dvakrát v dalším průběhu hry hlavičkoval sofijský útočník Sheridan, ovšem ani on nedokázal branku trefit a hosté si tak tři body přece jen odvezli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Porto (POR)22004:06
2.Beşiktaş JK (TUR)22003:16
3.CSKA Sofia (BUL)20020:20
4.Rapid Vídeň (AUT)20021:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (66)

Přidat komentář
papos182

Ten Liverpool, to byla zase hruza. Roy nechal opet Colea utopeneho vlevo, stridal jen jednou az v 81. minute, Poulsen uplne zbytecny, to mohl radsi hrat vzdy aktivni Spearing, misto bez formy hrajiciho Torrese mel hrat golovy Ngog. A obrana byla komedie sama o sobe...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jednou ten Karoch nebo kdo to je, řekne "city" tak vypínám zvuk.

Reagovat
Posledni Kovboj

taky me to tahalo za usi, spolukomentatori v ceskejch televizich jsou nekdy fakt utrpeni

Reagovat
Godwinson

Velká škoda Steaua

.. Dortmund

Reagovat
smazaný uživatel

Marekiaro

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečná ztráta pro Utrecht...nicméně outsider z Liverpoolu musí být za bod nesmírně šťasten

Reagovat
smazaný uživatel

8 nastavenych v bukuresti?nieco jak until we score zase?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ked z povodnych 4 sa hralo asi minutu...

Reagovat
smazaný uživatel

8 nastavenych v bukuresti?nieco jak until we score zase?

Reagovat
smazaný uživatel

Ale dnes aj 3 sloenske HHH goly

Hamsik,Holosko a Hubocan

Reagovat
smazaný uživatel

slovensky den dnes

Reagovat
smazaný uživatel

výborně Hajduk!

Reagovat
smazaný uživatel

To byla hrozná italská nuda, jako bych se díval na tu jejich příšernou ligu...

Mancini a Hart

Given a Hughes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mas pravdu na anglickou nakopavanou se neda divat. u toho se da jen usinat

Reagovat
fantomas

Fergie si na jeden zápas odskočil do Bukurešti nebo jak si mám vysvětlit těch osm nastavených minut?

Reagovat
10

Camorra

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Shevchenko

Neskutečně mi chybí polský komentář při fotbale, pamatuju tak 4 roky zpátky jak jsem vždycky sledoval Ligu mistrů na TVP, fotbal jsem si s nima užil daleko víc.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, to souhlasím, oni sou parádní, kor tito dva týpci, co to dneska komentovali, ti to prožívají víc jak Slavo Jurko a Marcel Merčiak, když Slovensko postoupilo na MS

Reagovat
Losinho

Výborně Lech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Upřímně čekal jsem prohru s bodem jsem spokojený i když šance na vítězství tu byla . Dokud jsme je napadali hluboko na jejich půlce byli neškodní , ten výkon ManC mě hodně zklamal , ale třeba měli den blbec . Mancini mě nepřekvapil , už v Interu mu střed zálohy hrál hov.. . U nich vynikal pouze Tavez a Johnson ( ten ale hrál proti nejhorším LO v Itálii ) . V kádru Juve bych vystřihl stopery ( bylo to zas o něco lepší ) , Martineze ( hrál líp jak Pepe , je tvořivější a lepší v defenzívě ) , Sissoka ( určitě hrál už i líp , ale musím taky ocenit nějaký posun dopředu ) a samozřejmě Krasič . Útočnicí i přes světlé chvilky , většinu času nebyli vidět . No a to co předvedl Melo – to byla taková třešinka na dortu .

Forza Juve

Reagovat
smazaný uživatel

Juventusu zoufale chybí kreativní střední záložník, případně trequartista. Sissoko je bojovník, ale rozehrát umí jen na krátko a většinou ještě dozadu. Ona ta situace Juve nebude zase tak tragická, vidím tam opravdu jen jeden do očí bijící nedostatek.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechybí...

Reagovat
smazaný uživatel

sice vím, že mminulou sezónu ste ho měli a stálo za kulový, ale Marchisio a Sissoko jsou tak zoufale nekreativní, že proti nim i Melo je génius.

Reagovat
smazaný uživatel

Alberto přece...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, já jsem si to po odeslání taky uvědomil, na koho narážíš. To by mohlo být řešením

Reagovat
Pinturicchio

Martinez - Aquilani - Melo - Krasič ; to bude záloha jak bič.

Reagovat
smazaný uživatel

Bohužel ten nám je v EL prd platný

Reagovat
Pinturicchio

Já bych pro EL ligu na Albertově místě zkusil Martineze. Sice je to levý záložník, ale myslím, že by se neztratil ani uprostřed a kreativní je dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Až se Martinez dostane do formy bude hrát vlevo , protože Pepe se mě zatím nalevo vůbec nelíbí .

Reagovat
Pinturicchio

Však v lize určitě, myslel jsem jen čistě EL . Jinak s tou Pepeho bojovností bych ho alespon jednou chtěl vidět hrát na levém beku ( než přijde nějaká posila ).

Reagovat
10

Gigi už dlouho říká, že ho chce na beku zkusit...

Reagovat
Pinturicchio

Tak snad to projde . Martinez je kreativnější a Pepe s tou bojovností by nemusel být vůbec špatný, na tom beku. Třeba se tam chytne a bude z něj nový Zambrotta

Reagovat
10

těžko odhadovat, u Zambra ten přerod přišel mnohem dřív, Pepe k tomu navíc podle mě nemá ani z části takový vlohy...mimochodem Zambrottu bych v zimě vyměnil za Grossa

Reagovat
Pinturicchio

Uvidíme, klasika - horší než DeCeglie nebude. . Myslíš, že by nám na to v AC skočili? Četl jsem něco o Oddoovi

Reagovat
10

právě, o tý výměně Oddo-Grosso se píše docela dost ...Zambro by nám podle mě ještě pomohl

Reagovat
Pinturicchio

Taky bych byl radši, kdyby to byl Gianluca, z nostalgie , a taky mi přijde z téhle trojky nejlepší

Reagovat
smazaný uživatel

Tak toho bych se bál . On bojovný je ale v defenzivní práci si počíná dost hloupě a naivně . Řekl bych že žádná velká změna oproti DeCegliemu by se nekonala . Já bych byl spíš zvědavý na DeCeglieho na LZ .

Reagovat
Pinturicchio

Těžko říct, třeba si "hloupě a naivně" počíná, protože je v záloze. . Zkusil bych to, v nějakém "lehčím" zápase, prohodit je ( DeCelgie záloha, Pepe obrana ).

Reagovat
smazaný uživatel

U Sisskoka to nikdo nemůže čekat , je to pouze bořič a jeho rozehrávka je omezena pouze na přízemní přihrávky . Osobně mě to spíš sere u Claudia , brání slabě – rozehrávka nic moc a kreativita se pohybuje u bodu mrazu . U SZ je to velký problém , ale jak jsem říkal jeho budoucnost v Juve je na lavičce s maximálním platem 1,5 mega .

Reagovat
Tomanatura

Trapnejsi tym nez Sevilla snad v Nemecku dlouho nehral Oni proti oslabenemu souperi nedokazali prejit pulku, to uz je na povazenou. Z BVB vyborne Kagava, Barrios az na ty tutovky taky, Sahin prumerny vykon

Schmelzer, Piszczek za simulace -

Reagovat
smazaný uživatel

ako hral kubo blasczykowsky prosím ťa?

Reagovat
Tomanatura

Snazil se, dost mu ulitavaly centry. Ale v porovnani s Großkreutzem byl teda o tridu lepsi.

Reagovat
Arne

Podle mě je napravo lepší Owomoyela + Götze než polská dvojice. I když to je spíš věc Piszczeka, on není od přírody bek.

Reagovat
Arne

Utkání jsem naštěstí neviděl, bych musel vyletět z kůže... Ten Schmelzera jestli myslíš situaci, za níž dostal druhou, tak to nebyla žádná simulace, to prostě ten kašpar sudí podělal.

Jinak na Barriose s Kagawou je radost koukat snad každej zápas, jsou prostě neskuteční... Barriose bych minulou sezónu řadil ještě do takových kladiv pro vápno, ale způsob, jakým teď vytváří šance a kombinuje s tou trojicí za sebou, je úžasnej.

Reagovat
Tomanatura

Dle meho jasna simulace. Domaci si strasne stezovali na rozhodciho, ale ten piskal vyborne (videl jsem to v primem prenosu, ukazovali vsechno snad 15x, rozhodci by mel dostat tu nejlepsi moznouo znamku.)

Reagovat
Arne

Já to viděl následovně - sevillskej do Schmelzera zajížděl a on se tím výskokem chránil, jinak by dostal pěkně naloženo. Pak ten sešup neustál a samozřejmě spadl, ale jestli někdo měl dostat žlutou, tak hráč Sevilly, protože i za náznak už má bejt karta.

Ten výběh Palopa s rukou na pomezí šestnáctky bych nechal bejt, to bylo takový dost hraniční a ani z opakovačky to pro mě nebylo zřetelný.

Reagovat
Tomanatura

Praveze Palopuv vybeh byl naprosto regulerni, SAT 1 se tomu hodne venoval.

Beru tvuj nazor, dle meho to bylo opacne. Co jsem pak ale nepochopil bylo, ze i kdyz byl vyloucen kvuli simulaci, tak hraci BVB potom simulovali nadale (Piszczek, potom ten u vapna byl tusim Kuba)

Reagovat
Arne

Jak říkám, zápas jsem neviděl, jen sestřih a tam nic dalšího nebylo... Piszczek ale už v Berlíně padal rád (i když tak nějak debilně, že mu to nebaštili) a Kuba k tomu má taky blízko, takže se nedivím.

Reagovat
smazaný uživatel

mel jsem vsazeno a jedina chyba Dortmund da gol

Reagovat
Virtuos

mne sa náhodou Sevilla veľmi páčila, ale treba podotknúť, že to bolo vďaka 2. polčasu

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Virtuos

no i keď ich BVB tlačilo, ale herne mi viac ulahodil ich prejav

Reagovat
smazaný uživatel

Poznaň, Poznaň hej Koooooolejooorz.

Reagovat
Arne

Zprávy ti došla? (já jen, jestli to číslo mám dobře zavedený)

Reagovat
Arne

* zpráva

Reagovat
smazaný uživatel

jop, došla ale to už sem byl zrubaný jak cyp. Ale díky

Reagovat
Arne

Ok, nz... Jinak Dynamo dneska během dopoledne dalo na web prodej lístků na ten Rostock a kvůli bezpečnostním opatřením je to přes net možné jen pro členy klubu. Takže takhle, do týdne to musíme dát nějak dohromady, aby se to mohlo koupit přes drážďanskou spojku.

Reagovat
stas87

prvy gol krasna sibenice arboledy

Reagovat
smazaný uživatel

jo? Zkusím najít na netu

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Minister

Hamšík krásny gol

Reagovat
2miguel1

jj krásny ...aj Hubočan pekný gol a konečne to padlo aj Hološkovi

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele