Evropská liga - preview druhých zápasů základních skupin

01.10.2015, 08:58
Previews
Dalším kolem pokračuje Evropská liga, kde do hry opět vstoupí trojice českých zástupců. Na domácí půdě se představí pražská Sparta, která přivítá APOEL Nikósie. Plzeň zajíždí na půdu Villarrealu, zatímco Liberec poměří síly s Marseille...
Skupina A
Celtic FC - Fenerbahçe SK  (čtvrtek 21:05)
Skotský Celtic sice nezvládl letošní kvalifikaci Ligy Mistrů, ovšem na nedostatek prestižních soupeřů si nemůže stěžovat ani v základní skupině Evropské ligy. Po venkovním představení na stadionu slavného Ajaxu Amsterdam čeká svěřence Ronnyho Deily hvězdami našlapané Fenerbahce.

Istanbulský celek sice čítá taková jména jako Robin van Persie nebo Nani, přesto však svůj úvodní domácí zápas s norským Molde nečekaně prohrál 3:1. Celtic naopak v Nizozemsku vyválčil cennou remízu 2:2 a na Celtic Parku tak může nastoupit sebevědomě. Jejich soupeř totiž naposledy selhal i v turecké lize, kde svému městskému rivalovi Besiktasi rovněž podlehl, tentokráte v poměru 3:2.

"Když jsem uviděl, že nám los přiřknul Fenerbahce, Ajax a Molde, byl jsem vážně šťastný," líčí obránce Celticu Dedrick Boyata. "Bylo totiž jasné, že nás čekají velké zápasy. Čtvrtek bude jedním z nich, všichni to dobře víme a náležitě se těšíme."

Boyatovi ostatně nejde jen o úspěch svého nového klubu, kde v červnu podepsal po odchodu z Manchesteru City čtyřletou smlouvu, svou roli hraje také protlačení do nabité belgické reprezentace. Ubránit někdejší manchesterské rivaly Persieho s Nanim by tomu rozhodně napomohlo a Boyata by tak mohl rozmnožit svou dosavadní jedinou účast v soutěžním utkání v národním dresu, byť naposledy byl alespoň v nominaci.

"Čtvrteční zápas je vážně význačný a chci v něm zahrát co nejlépe, abych o sobě dal pořádně vědět. Příští zápas hrajeme v Andoře, a pokud zvítězíme, máme už postup jistý, ale pořád ještě bude scházet dohrávka s Izraelem v boji o první místo," hlásí Boyata s velkým přehledem, co se momentálního stavu belgické reprezentace týče. "Není jednoduché se do týmu dostat, je plný potenciálu. Ale pokud dostanu šanci, chci si sám dokázat, že jsem pro ni udělal vše, co bylo v mých silách." Začít s tím může stále mladý obránce již nyní ve čtvrtek a pomoci prodloužit aktuální sérii neprůstřelnosti, která u Celticu čítá prozatím tři zápasy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Molde FK - AFC Ajax  (čtvrtek 21:05)
Fanoušci na Aker Stadionu v norském Molde jsou hodně natěšení - jejich oblíbený tým totiž navzdory všem předpokladům vstupuje do druhého kola Evropské ligy jako lídr skupiny A. V cestě tentokrát stojí tradiční velikán Ajax Amsterdam, jednoho podobného soupeře však už Norové letos zvládli..

Jejich úvodní výhra na hřišti slovutného Fenerbahce byla zřejmě největším šokem dosavadního průběhu soutěže. Turecký tým přes léto mohutně posiloval a přivedl několik velkých jmen v čele s Robinem van Persiem, hned první ostrá kontinentální zkouška však dopadla vskutku nečekaným fiaskem. Gól další hvězdné akvizice Naniho nemohl zakrýt ostudu z prohry 1:3. Dokáže ale Molde na tento zápas navázat?

Oba dnešní soupeři se navzájem vidí poprvé, domácí však mají v zádech slušnou statistiku. Zaprvé se ve své krátké pohárové historii mohou chlubit skalpem jediného dosavadního nizozemského soupeře, kterým byl před třemi lety SC Heerenveen. Zadruhé pak letos v Evropě ještě doma neprohráli. Na druhou stranu v domácí soutěži se nemohou chlubit zrovna oslnivou formou, poslední zápasy proti Strömsgodsetu a Stabaeku těsně nezvládli a dvakrát padli 0:1 (i když to bylo dvakrát venku).

To svěřenci Franka de Boera od úvodní skupinové remízy s Celtikem (2:2) doslova válí; ve třech následujících ligových duelech neztratili ani bod a nedostali ani gól. Jejich největší dnešní zbraní jsou však samozřejmě nepoměrně větší zkušenosti; vždyť mluvíme o jednom z historicky nejsilnějších týmů Evropy, který v této soutěži ještě nikdy nevypadl ve skupinové fázi a jako jediný klub napříč celým kontinentem startoval v každém ročníku od přejmenování někdejšího Poháru UEFA na EL. Toto pro něj navíc bude kulatý 350. zápas v pohárech.

Loňský osmifinalista si tak další zaváhání vůbec nepřipouští - Ajax je papírovým favoritem, má nepoměrně větší renomé, rozhodně lepší formu a v neposlední řadě i kvalitnější soupisku. Jenže jak potvrdí publikum v Istanbulu, podceňovat Molde by se mohlo tvrdě vymstít. I proto, že domácí skrývají ve svém kádru vůbec nejstaršího registrovaného hráče letošního ročníku EL, čtyřicetiletého záložníka Daniela Hestada, který má s nizozemským fotbalem z angažmá v Heerenveenu přímé zkušenosti..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Molde FK (NOR)11003:13
2.AFC Ajax (NED)10102:21
 Celtic FC (SCO)10102:21
4.Fenerbahçe SK (TUR)10011:30
Skupina B
Rubin Kazaň - Girondins Bordeaux  (čtvrtek 21:05)
Nevyrovnané Bordeaux podniká dalekou cestu na východ s vědomím, že si ve zrádné skupině B nemůže dovolit prohrát; domácí Rubin Kazaň však představuje hodně nepříjemného konkurenta, i když se mu nyní moc nedaří..

Na první pohled je aktuální forma tatarského týmu vyloženě tristní: prohrál úvodní duel EL v Sionu (1:2), vypadl z domácího poháru s Chabarovskem (0:2) a v lize mu po domácí prohře s Uralem (1:2) patří po deseti kolech až čtrnáctá příčka, tedy třetí od konce. To nejsou zrovna dobré vyhlídky, máte-li přivítat soupeře kalibru Bordeaux. Na druhou stranu byli hráči Rubinu vždy specialisty na evropskou scénu; v této soutěži ještě nikdy nevypadli ve skupinové fázi a z posledních 11 domácích duelů prohráli jediný.

Bordeaux má navíc problémy mimo vlastní stadion - a to nejen v Evropě (jediná výhra v 7 zápasech), ale i doma. Svěřenci Willyho Sagnola stále čekají na první ligový triumf z výjezdu; naposledy dokonce prohráli v Nice 1:6, i když je fakt, že to bylo v rámci vloženého kola a hráči měli v nohách těžce vybojované remízy proti hvězdným PSG a Liverpoolu. Taková porce zápasů s vámi zákonitě zamává.

Teď o víkendu už se Les Girondins oklepali a opět potvrdili, že na silné soupeře umí, když překvapivě porazili Lyon 3:1. Opět byl jejich hlavní postavou ofenzivní záložník Wahbi Khazri, který má zkraje sezony úchvatnou formu; Lyon sestřelil gólem a dvěma asistencemi. "Viděl jsem hráče, kteří na sebe vzali zodpovědnost, a co více, plně respektovali vytyčený organizační plán utkání," těšilo Sagnola. "Po té středeční blamáži s Nice jsme chtěli vidět přesně takovou reakci. Jsem rád, že se to povedlo. Víme, že pokud podáme optimální výkon a dokážeme vybojovávat balony vysoko na hřišti, můžeme dokázal velké věci. Tato výhra nám hodně pomůže."

Nyní však Bordeaux opět opouští svůj nový stadion a vydává se na 3,650 kilometrů dlouhou cestu do neznáma. Vzhledem k aktuálnímu postavení obou klubů budou Sagnolovi muži v historicky prvním vzájemném utkání mírnými favority; i proto, že se jim proti ruským klubům tradičně daří (pět výher z šesti pokusů), zatímco jediná dosavadní zkušenost Rubinu s francouzskou konkurencí je neslavná (vypadnutí s Lyonem v play-off Ligy mistrů 2011/12).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.80 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - FC Sion  (čtvrtek 21:05)
Po venkovní remíze s Bordeaux se Liverpool poprvé v Evropské lize představí i na domácí půdě, soupeřem mu bude švýcarský Sion. Stejně jako s francouzským klubem svěřenci Brendana Rodgerse poté remizovali v poměru 1:1 i v rámci Premier league proti nováčkovi z Norwiche a vítězství by tak Reds (a trenéru Brendanu Rodgersovi zvláště) přišla mimořádně vhod.

Od té doby sice Liverpool zvládl s odřenýma ušima po penaltovém rozstřelu postoupit v ligovém poháru přes Carlisle United ze čtvrté ligy a také přehrál v lize Aston Villu 3:2, ovšem tlak na osobu severoirského manažera to zmírnilo pramálo. Sám Rodgers fanouškovskou kritiku klubu označil za hysterii, kapitán James Milner se snažil být krapet diplomatičtější. "Každý den vídám tu celou řadu trofejí, které se tady povedlo vyhrát. To svědčí o velikosti klubu a jak moc je navyklý slavit úspěch."

"Když se pak zrovna nedaří a klub přitom zažil ve své historii mnoho úspěšných let, očekává se úspěch i nyní. Je to opodstatněné," přiznává Milner. "Je na hráčích, kteří si přes hlavu přetáhnou dres, aby chápali, za koho na hřiště nastupují. Nejen za klub a každého v šatně, ale také za fanoušky, a to nejen ty na Anfieldu nebo ty, kteří jezdí na venkovní zápasy po celé zemi i Evropě, ale vůbec pro všechny naše fanoušky na celém světě. Je to velká zodpovědnost, ovšem právě proto jsem tady: chci v tomto klubu přispět svým dílem a být tady úspěšný," dodává devětadvacetiletý anglický reprezentant.

Těžko říct, nakolik může Liverpool strašit vidina loňské kalamity v Lize Mistrů proti jinému švýcarskému klubu. Právě na úkor anglického velkoklubu totiž Basilej dokázala překvapivě postoupit do osmifinále milionářské soutěže, zatímco liverpoolským zbyla jen Evropská liga. Sion je ovšem o poznání méně ambiciózní, vždyť letošní účast v hlavní skupinové fázi této soutěže je jeho vůbec první v historii.

Přesto však není radno svěřence kouče Tholota podceňovat, neboť na úvod dokázali porazit ruskou Kazaň 2:1, když oba góly vstřelil Moussa Konate. Zajímavé bude také sledovat, nakolik se Brendan Rodgers odváží proházet základní sestavu oproti ligovým střetnutím - situaci navíc ztěžují početná zranění, která čítají Jordana Hendersona, Christiana Bentekeho, Dejana Lovrena a Roberta Firmina.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Sion (SUI)11002:13
2.Liverpool FC (ENG)10101:11
 Girondins Bordeaux (FRA)10101:11
4.Rubin Kazaň (RUS)10011:20
Skupina C
FK Krasnodar - FK Qäbälä  (čtvrtek 21:05)
Gabala naposledy neprožila vyloženě špatnou premiéru v Evropské lize. Doma dokázala uhrát bezbrankovou remízu se Soluní a prokázala, že bude pro každého hodně nepříjemným a nevyzpytatelným protivníkem. Ani Krasnodar si nevedl úplně špatně, přece jenom se v Dortmundu dal očekávat horší výsledek.

Přesto mužstvo kouče Sergeje Galického nemohlo být s konečnou porážkou 1:2 spokojeno a mělo by nyní nutně naplno bodovat, aby si uchovalo naději na postup. Už jen proto, že ázerbájdžánský klub je na papíře tím nejslabším ve skupině. "Něco o soupeři vím, a to že patří k nejlepším ve své zemi," nehodlá nic podceňovat kapitán Andreas Granqvist.

Domácí zatím nemají takovou formu, jakou by si představovali, nedokážou prostě udělat nějakou delší šňůru vítězství. Jeho výsledky jsou trošku jako na houpačce. O víkendu před vlastními fanoušky remizovali s Těrekem. "Můžu říct, že v naší skupině není jasný outsider. Každý zápas bude obtížný," je si jistý krasnodarský obránce.

Hostující celek už naposledy získal svůj první větší úspěch, a to především díky pozorné a dobře organizované obraně. Vždyť právě na defenzívě založila Gabala svůj postup do základních skupin. Krasnodar rozhodně tuší, že probořit tyhle zdi bude problém. Svěřenci Romana Hryhorčuka neinkasovali už třikrát v řadě.

Doma je Krasnodar hodně silný. Z posledních osmi zápasů v evropských pohárech prohrál jen jednou, a to loni s Wolfsburgem. Hned pětkrát navíc zvítězil. "Sledoval jsem soupeřův poslední zápas v Borussii. A musím jen konstatovat, že má silný tým," uvědomuje si útočník Sergej Zenjov, jeden z mnoha zahraničních hráčů v kádru.

Hryhorčuk a jeho mužstvo je určitě rádo, že nebude muset trpět typicky chladné ruské zimy. Meteorologové předpovídají v Krasnodaru přes dvacet stupňů Celsia. "Nemáme konkrétní cíl, co musíme v Evropské lize dokázat," pokračoval estonský forvard. "Hlavní věcí je bojovat až do konce a pokusit se získat tři body."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.75 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
PAOK Soluň - Borussia Dortmund  (čtvrtek 21:05)
Thomas Tuchel už není stoprocentní, přesto však nadále platí, že Borussia zažívá snový start do sezony. V domácí soutěži má sice vedoucí Bayern impozantní formu a působí takřka neporazitelně, dortmundští mu však v neděli mohou srazit hřebínek. To je ale ještě daleko; nejprve musí úspěšně zvládnout další evropský test. Zápas v Soluni bude poměrně těžkou zkouškou..

Nemá asi cenu si nic nalhávat; nedělní Der Klassiker bude jedním z nejsledovanějších vzájemných duelů novodobé historie. Oba týmy zatím v nové sezoně září, drží neporazitelnost a dávají spousty branek (zejména Robert Lewandowski s Pierre-Emerickem Aubameyangem). Když za tři dny hrajete takovéto utkání, bývá extrémně těžké soustředit se na "předkrm". Tuchel by však určitě nebyl rád, kdyby jeho svěřenci poprvé padli právě dnes v Soluni, takže hodlá postupovat zápas od zápasu.

Atmosféra v Dortmundu je pod vedením nového kouče zatím skvělá, což nenarušily ani poslední ligové ztráty s Hoffenheimem (1:1) a Darmstadtem (2:2). V Evropské lize budou žlutočerní navazovat na úvodní triumf 2:1 nad Krasnodarem; naopak PAOK trochu zaváhal v Ázerbájdžánu, kde na hřišti Qäbäly pouze remizoval 0:0.

Tuchel na tiskové konferenci mluvil převážně o své nominaci - doma v Německu totiž zůstala hned pětice hráčů, kteří vzhledem k náročnému programu šetří síly na nedělní šlágr podzimu. Nechybí mezi nimi ani nezastavitelný Aubameyang, jehož devět branek v dosavadních sedmi zápasech budí skutečný respekt. Kromě něj se do Řecka nepodívají Hummels, Sokratis, Gündogan a Kagawa, takže je jasné, kterému utkání dává kouč formální přednost.

"Rozhodli jsme se několik hráčů pošetřit," nezastírá Tuchel, nicméně dodává: "Pokud ale budeme příliš mluvit o rotaci, náhradnících a podobě jedenáctky, vzdálíme se od toho, co je skutečně důležité - tedy soustředit se na vítězství. PAOK je kompaktní, energický tým, navíc budou mít v zádech vlastní fanoušky. Je to tým, který hraje s vášní a odvahou a nebojí se chodit do soubojů."

Největší hvězdou domácích je bezesporu bulharský veterán Dimitar Berbatov, který má možná už nejlepší léta kariéry za sebou, ve slunné Soluni se mu ale zatím relativně daří. "Dortmund je určitě favoritem, nás se ale nevyplatí podcenit," varuje. Máme pár dobrých mladých hráčů. Borussia hraje nádherný fotbal, dává spoustu gólů a její soupiska oplývá mimořádnou kvalitou, ale my máme taky své zbraně. Atmosféra na stadionu bude fanatická, a na hřišti je to vždy jedenáct proti jedenácti. Uvidíme, kdo bude mít navrch."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 4.50 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund (GER)11002:13
2.PAOK Soluň (GRE)10100:01
 FK Qäbälä (AZE)10100:01
4.FK Krasnodar (RUS)10011:20
Skupina D
Club Bruggy - FC Midtjylland  (čtvrtek 21:05)
Hráči belgických Brugg zažili v loňském ročníku Evropské ligy příjemné chvilky a vypadli až ve čtvrtfinále s ukrajinským Dněprem, ovšem vstup do základní skupiny v letošní sezóně jim vůbec nevyšel. Na půdě italské Neapole totiž utrpěli obrovský debakl 0:5. Pokud chtějí oživit svou šanci na postup, tak musejí v domácím prostředí bodovat proti dánskému Midtjyllandu, který na úvod doma zdolal polskou Legii Varšavu 1:0.

Bruggy prozatím v lize odehrály devět utkání a zatím celkem tápou, mají na kontě 16 bodů a nacházejí se až na pátém místě tabulky. V minulých dvou zápasech ale zabraly, doma deklasovaly Beveren 5:1 a naposledy získaly cenné tři body z Lokerenu po výsledku 1:0. Midtjylland má za sebou v dánské lize deset utkání a daří se mu více než dobře, s jednadvaceti body vede ligu o tři body před Sønderjyske s Kodaní.

Midtjylland v posledních třech ligových zápasech vybojoval pouze čtyři body, když po bezbrankové remíze v Brøndby podlehl doma Nordsjaellandu 0:1. Naposledy si spravil chuť na půdě Randers, když zvítězil 2:0. V jeho dresu působí český reprezentační záložník Filip Novák, který nastupuje pravidelně. Od svého srpnového příchodu z Jablonce nechyběl ve čtyřech ligových duelech a v pohárovém utkání s Legií ani minutu.

Domácí trenér Michel Preud'homme věří, že se na jeho svěřeních úvodní debakl s Neapolí neprojeví. "Zápas v Itálii jsme absolutně nezvládli z několika důvodů, snažili jsme se dohánět manko a zároveň zapomínali na zadní vrátka. Toto zaváhání si v boji o postup můžeme dovolit, ovšem proti Midtjyllandu už prohrát nesmíme. Náš protivník má skvělou defenzívu a hrozí ze standardních situací, musíme být připraveni na všechno," uvedl obezřetně.

Jeho pětačtyřicetiletý protějšek Jess Thorup dobře ví, že další případný tříbodový zisk by výrazně zvedl šance na postup. "Bruggy jsou v Evropě pojem, mají velmi zkušený kádr a jejich loňský postup do čtvrtfinále Evropské ligy budí respekt. Musíme se spoléhat na pečlivou defenzívu a proměňovat vyložené příležitosti, pak můžeme uspět. Na belgické půdě se nevyhrává lehce, za určitých okolností bychom brali i bod."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Legia Varšava - SSC Neapol  (čtvrtek 21:05)
Polskou Legii Varšava čeká velmi náročný test. Do Varšavy totiž zavítá italská Neapol, která se nachází ve skvělé formě. Ofenzivně laděný celek ze San Paola našel konečně herní pohodu i vlastní tvář a je považován za černého koně celé Evropské ligy.

Neapol v posledních zápasech demoluje soupeře za soupeřem. A to jak v Serii A, tak i v Evropské lize. Tým trenéra Maurizia Sarriho konečně našel svou tvář a herní pohodu, což se pozitivně podepisuje na výkonech jednotlivců i týmu jako celku. Aktuálně první celek skupiny D má na kontě impresivní skóre 5:0 a stále čeká na soupeře, který by mu byl roven. Po výsledkové stránce musejí být fanoušci Partenopei spokojeni, stejně tak to platí i o herním podání. Neapol stoupá tabulkou Serie A, k čemuž jí dopomohlo několik posledních zápasů.

Neapol prohrála naposledy v prvním kole Serie A, když se psalo datum 23. srpna. Od té doby se její forma zvedá a potvrdila to také několika debakly silných soupeřů. Naposledy nastřílela dvě branky slovutnému Juventusu Turín a naprosto jej přehrála. Domácí se dostali proti Staré dámě do vedení díky brankám Lorenza Insigneho a Gonzala Higuaína. Branka Maria Leminy byla jen korekční záležitostí. Partenopei mohou za svou formu děkovat především zkušenému trenéru Mauriziovi Sarrimu. Taktický mág s Empoli zaujal celou Itálii, ale přesto si ne všichni mysleli, že by Neapol a její ambice zvládl ukočírovat.

Opak je pravdou. Právě Sarrimu a jeho atraktivnímu hernímu pojetí je skládán hold. A jak vidí svou práci trenér Sarri osobně? V rozhovoru s médii před utkání proti polskému týmu zmínil: "Vybírám nejdříve hráče a až podle nich modul a rozestavení, ve kterém budeme hrát. Nechci to dělat opačně a nuceně vsazovat hráče do nějakého preferovaného systému. Pracuji pouze se skvělými hráči, kteří mají na to, aby hráli za tento dres. Už mám v hlavě hráče, kteří budou zítra hrát. Vybírám je s předstihem a podle jejich aktuální výkonnosti."

"I pro nás to bude hodně náročné. Nelíbí se nám to roztřídění a rozlosování zápasů, protože se nám zdá až příliš náročné odehrát sedm zápasů za 21 dní. To je prostě až příliš. S tím ale nic neuděláme, takže se s tím nebudeme teď zatěžovat. To, co by nás mělo trápit, je jen další duel. Nebude to nic snadného, zvláště po náročné cestě. Ale jsme profesionálové a musíme se umět vyrovnat s lecčím. Víme, že Legia má několik velmi dobrých hráčů a navíc hrají jako jeden silný tým. To je nám podobné. Na utkání se moc těšíme a doufáme, že si odvezeme tři body," zakončil Sarri.

Neapol se nebude muset obávat Diminika Fürmana, který v minulém utkání obdržel červenou kartu a tedy nenastoupí. Partenopei naopak mají k dispozici kompletní kádr s výjimkou jednoho hvězdného hráče. Do zápasu nenastoupí slovenský záložník Marek Hamšík, který zůstal doma. Taktéž je tomu v případě obránce Elseida Hysaje. A Lorenzo Insigne zase šetří zraněné koleno. Přeci jen, Neapol čeká jako další utkání proti AC Milán.

Poslední zápas Legie, který nenesl tři body, se odehrál právě v minulém kole Ekstraklasy. Po bodu si s Legií rozdělila Nieciecza. Přesto je z tábora domácích cítit optimismus. Plyne to z vyjádření mladého stopera Rafala Makowskiho, který před utkáním zmínil: "Jestli se Neapole bojíme? Ne, není to Real Madrid. Naším cílem je udělat všechno, co bude v našich silách, abychom utkání vyhráli. Třeba se nám povede to, co se povedlo BATE proti AS," dodává 19letý mladík v narážce na nečekanou výhru outsidera v Lize mistrů.
Legia Varšava - pravděpodobná sestava:
Kuciak - Bereszynski, Rzezniczak, Pazdan, Brzyski - Jodlowiec, Vrdoljak, Zyro, Duda, Kucharczyk - Nikolić
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Maggio, Chiriches, Albiol, Ghoulam - Lopez, Valdifiori, Jorginho - Mertens, Gabbiadini, Callejón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.20 - 3.75 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol (ITA)11005:03
2.FC Midtjylland (DEN)11001:03
3.Legia Varšava (POL)10010:10
4.Club Bruggy (BEL)10010:50
Skupina E
Dinamo Minsk - Rapid Vídeň  (čtvrtek 21:05)
Dinamo Minsk si po poslední porážce od Plzně hodlá napravit reputaci, Rapid je naopak pořádně povzbuzený o trošku nečekaný skalp Villarealu. Domácí aktuálně nepožívají příliš povedené období, nutně by už potřebovali nějakou vzpruhu. Hosté si na poslední týdny rozhodně nestěžují a v Borisově si věří.

Rakouský celek od vydařeného zápasu s Villarealem vyhrál hned třikrát. Úspěch ho zkrátka nakopl k lepším výsledkům. Až na zraněného obránce Schrammela a záložníka Kuena je tým úplně kompletní. Zdravotně v pořádku by nakonec měli být i Schaub s Nutzem. Alespoň s nimi tedy počítá kouč Zoran Barisic.

Ačkoli Dinamo naposledy zvítězilo na konci srpna a od té doby jen paběrkuje, přitom v lize už definitivně ztratilo reálnou naději na zisk ligového titulu, neměl by Rapid zapomínat, kterak se do základních skupin soupeř probojoval. Právě ve 4. předkole totiž překvapivě vyřadil ambiciózní Salzburg.

A že to běloruský celek na rakouské kluby umí, prokazuje i statistika. Ze čtyř zápasů vyhrál hned třikrát, v obou dvou případech na domácí půdě přitom neinkasoval jedinou branku. "Nikdo z nás není arogantní, všichni víme, že to není hotová věc," potvrdil obránce Mario Sonnleitner před odletem do Minsku.

V Borisově asi nebude taková kulisa jako během středečního úterního klání BATE proti AS Řím v rámci Ligy mistrů. Rapid rozhodně nehodlá dopadnout jako italský klub, který nečekaně prohrál. "Dinamo je silné a nesmíme ho podceňovat. Musíme ukázat, že naše očekávání a potřeby jsou víc než všechno ostatní," dodával Sonnleitner.

Domácí se aktuálně trápí asi ve všech oblastech hry. Když nefunguje útok, funguje alespoň obrana a naopak. Statisticky se však tyhle základní fotbalové dovednosti neskloubí dohromady. Jako by se zkrátka mužstvo Vuka Rašoviče před měsícem uspokojilo díky postupu přes Salzburg. Od té doby ne a ne se forma vrátit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.33 - 3.50 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Villarreal CF - Viktoria Plzeň  (čtvrtek 21:05)
Plzeňské ve čtvrtek čeká druhý zápas v Evropské lize. Po domácí výhře 2:0 nad Dinamem Minsk se český mistr představí na stadionu Villarrealu, který je i po úvodní porážce s Rapidem Vídeň (1:2) považován za favorita skupiny E. Navíc klub s přezdívkou "Žlutá ponorka" po víkendu nečekaně vede španělskou nejvyšší soutěž.

Plzeň v sobotní ligové generálce porazila Liberec 2:1 a vystřídala ho na druhém místě tabulky. Viktoria tak prodloužila vítěznou sérii pod trenérem Karlem Krejčím na osm soutěžních zápasů při skóre 18:1. Během utkání se Slovanem však stoper Jan Baránek po srážce s protihráčem utrpěl otřes mozku a jeho čtvrteční start je nejistý. Kvůli zraněním ani neodcestovali záložník Ondřej Vaněk a útočník Jan Holenda, naopak další středopolař Daniel Kolář po operaci lícní kosti může hrát v ochranné masce.

Plzeňští vědí, že na rozdíl od utkání s Minskem budou outsidery. "Favorit jsou určitě oni, ale my neskládáme zbraně. Prohráli s Rapidem Vídeň, takže uspět určitě můžeme a pokusíme se o to. Chtěli bychom tam neprohrát, to bude hlavní cíl. Ale nějakého "zanďoura" hrát nebudeme," řekl pro plzeňský web záložník Jan Kopic.

Villarreal má podobně jako Plzeň výtečnou formu, kterou potvrdil sobotní výhrou 1:0 nad Atléticem Madrid. Po pátém vítězství za sebou se tým kouče Marcelina posunul do čela španělské ligy o bod před Barcelonu. To se klubu z jednapadesátitisícového města povedlo poprvé za 92 let své existence.

"Oni sice vedou svoji ligu, ale my tam jedeme hrát náš fotbal. Chceme hrát útočně a ne pouze v obraně. Snad pobavíme diváky a padne hodně gólů," uvedl další krajní záložník Milan Petržela.

Semifinalista Ligy mistrů z roku 2006 chce doma napravit úvodní ztrátu s Rapidem a v evropských pohárech ukončit šňůru tří porážek. "Jsem si jistý, že zápas proti Viktorii bude složitý. V prvním utkání skupiny jsme neuspěli, takže nemáme jinou možnost, než ve čtvrtek vyhrát," upozornil obránce Villarrealu Víctor Ruiz.

Plzeň se v pohárech potká se třetím španělským soupeřem. S Barcelonou ve skupině Ligy mistrů na podzim 2011 dvakrát prohrála (0:2 a 0:4), následující rok v Evropské lize podlehla Atléticu v Madridu 0:1, ale doma stejným výsledkem zvítězila.

Utkání na stadionu El Madrigal začne ve čtvrtek v 21:05 pod vedením nizozemských rozhodčích v čele se Serdarem Gözübüyükem. Přímý přenos vysílá ČT sport.
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Barbosa - Rukavina, Bonera, Ruiz, Jokič - Samu (Castillejo), Dos Santos, Bruno, D. Suárez - Baptistao, Soldado.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, Hejda (Baránek), Procházka, Limberský - Hrošovský, Hořava - Kopic, Ďuriš, Petržela - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň (CZE)11002:03
2.Rapid Vídeň (AUT)11002:13
3.Villarreal CF (ESP)10011:20
4.Dinamo Minsk (BLR)10010:20
Skupina F
Olympique Marseille - Slovan Liberec  (čtvrtek 21:05)
Liberecké čeká ve čtvrtek večer druhý zápas základní skupiny Evropské ligy. Po úvodní domácí porážce 0:1 s Bragou se Slovan pokusí překvapit na hřišti francouzského velkoklubu Olympique Marseille a zvýšit své naděje na postup.

Zatímco Liberec vstup do hlavní fáze Evropské ligy nezvládl a přišel o sérii čtyř výher z předkol, Marseille na úvod potvrdila roli favorita skupiny a zvítězila jasně 3:0 v Groningenu. Severočeši ale věří, že ve Francii mohou překvapit. Zvlášť když se jim venku v pohárech daří - z posledních deseti zápasů na půdě soupeře prohráli jediný a například předloni dokázali remizovat v Seville.

"Nejedeme do Marseille odevzdaní. Určitě tam chceme uhrát nějaké body, i když je to jasný favorit naší skupiny. Nepojedeme tam pokakaní," prohlásil obránce Vladimír Coufal.

Severočeši doufají, že je nijak nepoznamená sobotní porážka 1:2 v Plzni, po které přišli o ligovou neporazitelnost. "V Evropské lize jsme předtím poprvé prohráli s Bragou a hned o víkendu jsme zvládli utkání s Příbramí. Situace se teď opakuje s tím, že jsme poprvé prohráli v lize, ale věřím, že nás to nepoznamená a v Marseille uspějeme. Máme na to Francouze potrápit," uvedl brankář Tomáš Koubek.

Marseille v roce 1993 vyhrála Ligu mistrů a v letech 1999 a 2004 došla do finále Poháru UEFA, v poslední době ale jeden ze dvou nejúspěšnějších francouzských klubů historie jen vzpomíná na zašlou slávu. V minulé sezoně obsadil v lize čtvrté místo a v té aktuální je po osmi kolech až patnáctý. Poslední tři kola nevyhrál a v generálce podobně jako Liberec podlehl Angers 1:2.

"Chyběla nám větší agresivita. V tom se musíme zlepšit, protože Liberec v Evropě už několikrát ukázal, že je velmi dobré a organizované mužstvo. Takový výkon jako o víkendu by nám na úspěch nestačil," podotkl španělský trenér Marseille Míchel.

Zápas na slavném Stade Vélodrome začne ve čtvrtek ve 21:05, přímý přenos bude vysílat Nova Sport 2.
Olympique Marseille - pravděpodobná sestava:
Mandanda - Isla, Rolando, Rekik, De Ceglie - Silva, Diarra, Barrada - Sarr, Ocampos, Cabella.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Bartošák - Sýkora, Pavelka - Bartl, Shala, Šural - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - FC Groningen  (čtvrtek 21:05)
Braga už sice možná doma v Portugalsku neprohání kandidáty na titul, jako tomu bylo před několika lety, kdy hrála Ligu mistrů, pod vedením nového kouče Paula Fonseky však nabírá úctyhodnou formu a proti Groningenu se rozhodně nespokojí s méně než třemi body. Nizozemský outsider přijíždí na půdu Arsenalistas jako poslední tým skupiny F..

Ještě v roce 2011 přitom Braga platila za evropskou fotbalovou velmoc - na jaře tehdy došla do finále Evropské ligy, ještě pod vedením Domingose Paciencii. V listopadu pak porazila Birmingham ve skupině 1:0.. a od té doby sucho. Onen téměř čtyři roky starý zápas proti anglickému soupeři je poslední domácí výhrou hrdého týmu v evropské pohárové soutěži. To je šňůra šesti neúspěšných zápasů.

Teď však Fonsekův tým vyhrál třikrát v řadě, naposledy dobil baterky ukázkově zvládnutým vyhecovaným derby na půdě velkého rivala z Guimaraese (1:0) a nálada v jeho kabině je vyloženě pozitivní, jak potvrdil záložník Vukčević, který na předzápasové tiskové konferenci bez problémů vtipkoval. "Že mě přirovnávají k Matićovi? V Portugalsku jsem ho žral. Chtěl bych být jako on, ale chápu, že to není až tak jednoduché," pobavil novináře, načež už vážněji dodal: "Vážím si důvěry, kterou ve mě (Fonseca) vkládá. Doufám, že proti Groningenu dostanu šanci týmu pomoct. Čeká nás kvalitní soupeř, nebude to nic lehkého. My ale toužíme po výhře."

Podle Fonseky samotného nemá cenu chlácholit se tím, že Groningen hraje skupinovou fázi evropské pohárové soutěže poprvé v historii; zápasy prý nevyhrávají zkušenosti. "Je to tým, který triumfoval v nizozemském poháru. V zemi, kde hraje spousta skvělých mužstev, tvořících jednu z elitních lig Evropy," podotkl. "Hráči Groningenu rádi drží míč, jsou iniciativní, technicky nadaní a univerzální. Bylo by chybou řídit se pouze podle výsledku proti Marseille," připomněl neslavný vstup soupeře do letošního ročníku (0:3). "Musíme být skvěle připraveni a pevně se držet vytyčeného plánu."

Domácí kouč nominoval k utkání celkem devatenáct hráčů; hned čtyři z nich jsou oproti poslednímu zápasu nováčky. Jedná se o Marcela Goiana, Arghuse, Joana Romána a Crislana. Naopak mimo hru je hned několik stabilních opor: Baiana s kapitánem André Pintem vyřadilo zranění, což je velká rána pro defenzivu (kde je navíc mimo hru i Ricardo Ferreira). Velká šance se pak otevírá před mladým odchovancem José Gomesem, který si může připsat svůj první soutěžní start.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Olympique Marseille (FRA)11003:03
2.SC Braga (POR)11001:03
3.Slovan Liberec (CZE)10010:10
4.FC Groningen (NED)10010:30
Skupina G
Rosenborg BK - Dněpr Dněpropetrovsk  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté norského Rosenborgu prošli suverénně všemi předkoly Evropské ligy a druhé housle rozhodně nechtějí hrát ani ve skupině G. Hned ve svém prvním utkání se postarali o překvapení, když na půdě favorizovaného francouzského St-Étienne uhráli nerozhodný výsledek 2:2. Nyní narazí na zkušenostmi protřelý Dněpr, který si také ve vyrovnané skupině jistě brousí zuby na postup a v úvodním duelu remizoval doma s italským Laziem 1:1.

Norská liga se chýlí ke svému konci a chybí už pouze pět kol, Rosenborg je hodně blízko vytouženému mistrovskému titulu. V tuto chvíli má na kontě osmapadesát bodů a před druhým Stabaekem vede o osm bodů, rozhodně tento náskok nehodlá prohospodařit. Tohoto soupeře navíc porazil v semifinále národního poháru 3:2 v prodloužení a může tak dokonce získat double, v lize naposledy doma přehrál Viking 2:0.

Dněpr v domácí soutěži nedokáže konkurovat největším soupeřům z Dynama Kyjev a Šachtaru Doněck. Prozatím je po devíti kolech na třetí pozici se sedmnácti body, na vedoucí Dynamo ztrácí bodů devět a na Šachtar body čtyři. V domácím prostředí nedávno utrpěl těžkou porážku s Luhanskem v poměru 0:3, minule zvítězil na půdě Metalistu Charkov 2:1. Na norské půdě se očekává velmi vyrovnaný duel.

Domácí kouč Kåre Ingebrigtsen věří, že jeho svěřenci uspějí na všech frontách. "Jsme ve velmi těžké skupině, nicméně našim cílem je získat titul v lize, národním poháru a postoupit do jarní fáze Evropské ligy. V této velmi vyrovnané skupině si téměř nemůžeme dovolit prohrát a naším úkolem tedy je vždy bodovat. Dněpr má zkušený a vyvážený kádr, čeká nás hodně náročný duel," řekl s mírnými obavami devětačtyřicetiletý kouč.

Jeho protějšek Miron Markevič varuje před skrytou silou protivníka. "Rosenborg byl v posledních letech trochu v ústraní, letos je ovšem ve velmi dobré formě a několikrát prokázal, že má vysoké sebevědomí. Předvádí týmový výkon, má dobrou defenzívu a teď za ním navíc bude stát početné publikum. Musíme předvést nadstandardní výkon, abychom si odvezli všechny tři body," myslí si stratég hostů.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.75
více informací
SS Lazio - AS Saint-Étienne  (čtvrtek 19:00)
Ve vyrovnané skupině G ještě nevyhrál ani jeden tým. Boj o tři body do tabulky nyní svedou také týmy Lazia a Saint-Étienne. Domácí Biancocelesti v prvním utkání remizovali s Dněprem, hosté si zase rozdělili body s Rosenborgem.

Lazio si v prvním utkání Evropské ligy nedokázalo poradit s Dněprem a nyní bude chtít zlepšit svou bilanci. Laziu nechybělo mnoho, aby se stalo vedoucím týmem skupiny a utkání proti Dněpru dobře zvládalo. Po třiceti minutách se dokonce prosadil Sergej Milinković-Savić a Lazio vedlo. Jenže italský tým nakonec tři body neslavil, protože ve třetí minutě nastavení se trefil domácí Jevhen Selezňov. Tým trenéra Stefana Pioliho se hodně zlobil, protože ho od tří bodů dělila jen malá chvíle. Nyní čeká římský tým další náročný soupeř, protože francouzský tým zatím prochází ligovým podzimem skvěle.

Ani Lazio si nevede špatně. Po sérii několika utkání, ve kterých Lazio naprosto selhalo a dostalo čtyři branky od Chieva Verona nebo pět branek od Neapole. Jinak se ale hráčům trenéra Pioliho daří naplňovat očekávání fanoušků. Potvrdili to i v minulém utkání proti Hellasu Verona. Ani tady se však výhra nerodila snadno. Po půlhodině hry se trefil Filip Helander a Biancocelesti dlouho nedokázali najít odpověď. Až po hodině hry se prosadil Lucas Biglia, který proměnil pokutový kop. Lazio sice zbytek utkání dohrávalo v oslabení, ale přesto se dostalo do vedení. Marco Parolo se trefil ukázkově čtyři minuty před koncem utkání.

Trenér Pioli si výkony týmu pochvaluje, ale sám dobře ví, že jej čeká ještě hodně práce. Na předzápasové tiskové konferenci poznamenal: "Musíme najít konzistenci a návaznost na naše výkony. Hráli jsme velmi dobře v našich posledních dvou zápasech, přesně tak, jak jsme si představovali. Musíme ještě růst a zlepšovat se, ale líbí se mi přístup hráčů. Poslední trénink před zápasem je vždycky důležitý, protože musíme pečlivě zvážit všechny hráče. Je to naše šesté utkání za 18 dní, což je dost nervózní. Média mají pravdu, když tvrdí, že Saint-Étienne je těžkým oponentem. Bude to hodně náročné utkání," uvažuje Pioli.

Francouzský celek bude rozhodně náročným protivníkem. Ve francouzské Ligue 1 se mu daří. Z posledních deseti utkání prohrál jedno jediné - to poslední. V něm se AS Saint-Étienne hodně trápilo, když narazilo na Nice. To si také po právu připsalo tři body, navíc po jasném výsledku. Dvakrát se trefil Hatem Ben Arfa, po jedné brance přidali Vincent Koziello a Jean Michaël Seri. Po čtyřech brankách se nyní hráči trenéra Cristopha Galtiera musí sjednotit a dostat zpět do formy.

I jemu je jasné, že jeho hráči budou outsidery. Před utkáním prozradil: "Ta poslední porážka pro nás nebyla rozhodně ničím dobrým, ale proti Laziu už budeme připraveni. Budeme čelit náročnému soupeři, ale moc se na to utkání těšíme. Lazio je velmi silným týmem, který se popere o postup z první příčky. Jsme outsidery tohoto utkání, ale jsme na to připraveni a mohlo by nám to pomoci. Lazio má hlavní sílu v útoku, takže musíme udělat všechno, co bude v našich silách, abychom jej zastavili. Náš soupeř má mladý a ambiciózní kádr, který nesmíme pustit do hry," plánuje Galtier.

Faktem je, že síly Lazia jsou hodně oslabené. Chybět bude útočník Alessandro Matri spolu s Miroslavem Klosem. Fit není ani obránce Stefan de Vrij či Antonio Candreva. Na straně francouzského celku chybí Kevin Theophile Catherine a zdravotní stav není ideální ani v případě Florentina Pogby.
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Radu, Hoedt, Gentiletti, Basta - Biglia, Parolo - Lulic, Milinković, Anderson - Djordjević
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Ruffier - Malcuit, Perrin, Clerc, Polomat - Lemoine, Clement - Hamouma, Eysseric, Bamba - Beric
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 4.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.AS Saint-Étienne (FRA)10102:21
 Rosenborg BK (NOR)10102:21
3.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)10101:11
 SS Lazio (ITA)10101:11
Skupina H
Beşiktaş JK - Sporting CP  (čtvrtek 19:00)
Ačkoliv kouč lisabonského Sportingu Jorge Jesús už před sezonou jasně vyhlásil, že cílem je vybojovat ligový titul, určitě tím neměl na mysli Evropskou ligu totálně vypustit a opouštět skupinovou fázi s ostudou. Lvi tak musejí na horké půdě tureckého Besiktasu chtě nechtě zabrat. Potřebují totiž odčinit překvapivou domácí prohru 1:3 z úvodního kola proti Lokomotivu Moskva..

Svěřenci Senola Günese mohou být před zápasem relativně v klidu. Úvodní zkoušku na stadionu nováčka soutěže, albánského Skënderbeu Korce, zvládli díky jediné trefě Josého Sosy, a o víkendu si ve velké generálce na dnešek poradili s městským rivalem Fenerbahce (3:2). Celkově čekají na svého přemožitele už pět soutěžních utkání. Vypadá to na ideální příležitost konečně prolomit tristní soutěžní bilanci s portugalskými kluby; na domácím stadionu se s nimi istanbulští utkali zatím třikrát, stále však vyhlížejí první body.

Sporting si bude muset dát velký pozor zejména na Maria Gomeze, německého kanonýra, který v derby rozhodl dvěma góly. Obrana Lvů v čele s reprezentačním gólmanem Ruiem Patríciem sice v posledních dvou ligových kolech neinkasovala, Besiktas však bude určitě těžším sokem než Nacional a Boavista.

Fakt, že Jorge Jesús vnímá Evropskou ligu jako druhořadou soutěž, však zároveň znamená, že v ní hodlá dávat šanci hráčům, kteří se potřebují rozehrát - a jedním z nich je i hvězdný generál středu pole William Carvalho. "V Evropě se budeme snažit rotovat sestavou," potvrdil. "William ve čtvrtek určitě nastoupí. Je to pro nás naprosto klíčový článek týmu, proto je velice důležité, aby se po zranění rychle dostal do optimální kondice. Vše nasvědčuje tomu, že z něj brzy bude absolutní elita na svém postu. Pokud chceme splnit svoje cíle, potřebujeme ho v nejlepší formě," vypíchl.

Do Turecka cestuje také Ewerton, který na soupisce zaujal místo zraněného Paula Oliveiry; otazník se nicméně vznáší nad případným startem kolumbijského reprezentanta Teofila Gutiérreze. "Bude záležet na situaci těsně před zápasem," potvrdil Jesús. "Pokud nezjistíme žádné akutní problémy, postavím ho do základu. Pokud by ale nebyl stoprocentně fit, nebudeme raději nic riskovat."

Sporting nevyhrál v evropských pohárech na soupeřových hřištích už patnáctkrát v řadě - naposledy se mu to povedlo na podzim 2011 v Curychu - a ukončit tento dlouhý půst je cíl, který si vytyčil kapitán Adrien Silva. Podle něj berou Lvi jediný výsledek. "Jsme psychicky nesmírně silní a sebevědomí. Jedeme si pro výhru!" napsal na své oficiální facebookové stránce. Minimálně jeden Portugalec na hřišti však bude proti - domácí hvězda Ricardo Quaresma, jehož pro velký fotbal vychoval právě Sporting..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.50 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Lokomotiv Moskva - Skënderbeu Korça  (čtvrtek 19:00)
Skënderbeu Korcë si účast v Evropské lize má především každým zápasem užívat a nejinak tomu bude proti Lokomotivu Moskva. Hosté se stali vůbec prvním albánským celkem, který se v evropských pohárech dostal tak daleko. V Moskvě můžou jen překvapit. Aktuální lídr skupiny H je jasným favoritem tohoto duelu.

I přes vypadnutí z play-off Ligy mistrů si Skënderbeu rozhodně nestěžuje. Postup mezi 48 mančaftů v Evropské lize je největším historickým úspěchem, do klubu navíc přitekly nemalé peníze. "Před několika měsíci to byl vzdálený sen," rozplýval se útočník Hamdi Salihi, jeden z nejnebezpečnějších mužů týmu.

V premiéře na vrcholné evropské scéně svěřenci Mirela Josa doma podlehli favorizovanému Besiktasi jen o branku. Určitě si neutržili žádnou ostudu. "Cítili jsme, že bychom mohli náš sen uskutečnit. Nakonec jsme to dokázali," dodával Salihi. "Musíme zůstat pokorní. Doufám, že ostatní albánské kluby půjdou v našich šlépějích," říkal záložník Bledi Shkëmbi.

Salihi je dosavadním nejlepším šutérem mužstva a zároveň patří mezi ty nejzkušenější. Bývalý albánský reprezentant se po štacích v Rakousku, USA, Číně nebo Izraeli letos v létě vrátil do vlasti. "Když jsem viděl, jaký potenciál Skënderbeu má, věděl jsem, že je správný čas na návrat. Vždy jsem chtěl tvořit historii s albánským klubem," pokračoval.

Skënderbeu udělal od roku 2012 opravdu velký pokrok. Tehdy byl vyhozen český trenér Stanislav Levý a nahradil ho Mirel Josa, změna později proběhla i na postu prezidenta klubu a Agima Zeqa vystřídal současný Ardian Takaj. "Co je v čele Takaj, tým se ohromně zlepšil a přizpůsobil evropskému fotbalu," hodnotil Shkëmbi.

Přitom právě záložníka s desítkou na zádech těší konfrontace se soupeři, jakým je Lokomotiv Moskva, možná nejvíce ze všech. "Vyrostl jsem v Korcë, takže je jasné, že ho mám uchované hluboko v srdci. Vychovali mě tu a nabídli živobytí. Na oplátku jsem tvrdě pracoval," zakončil velezkušený Shkëmbi.

Na domácí scéně nemá Skënderbeu prakticky žádný problém, se stoprocentní bilancí dál opanuje čelo ligové tabulky. Pokud se bude prezentovat stejným fotbalem, jakým doposud, tedy především hrát ze zabezpečené obrany, kdo ví, třeba se v Moskvě urodí překvapení. Josovo mužstvo to ale bude mít opravdu těžké.

Lokomotiv naposledy dokázal skolit venku silný Sporting, od té doby ve třech zápasech v řadě neprohrál. V lize drží druhou příčku s pětibodovou ztrátou na svého městského konkurenta z CSKA. "Tým je stále silnější. Doufáme, že příští rok vše zopakujeme a že ostatní už daleko více potrápíme," přál by si Salihi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 9.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Lokomotiv Moskva (RUS)11003:13
2.Beşiktaş JK (TUR)11001:03
3.Skënderbeu Korça (ALB)10010:10
4.Sporting CP (POR)10011:30
Skupina I
CF Os Belenenses - ACF Fiorentina  (čtvrtek 19:00)
Lídr italské Serie A si brousí zuby na první výhru nového ročníku Evropské ligy. Fiorentina je ve formě a hodlá ji přenést také na pole ceněné evropské soutěže. V posledním klání se jí vůbec nedařilo, což se ale dá říct také o portugalském celku.

Fiorentina se z podceňovaného týmu, který se pohyboval maximálně v prostředí čtvrté páté příčky Serie AS stal jejím vládcem. Může za to především portugalský trenér Paulo Sousa, který se z Basileje vydal do Florencie, aby dohlížel na její renesanci. A jde mu to zatím náramně. Po šesti kolech má Fiorentina na kontě jen jednu porážku, kterou jí způsobil FC Turín. Od té doby ale znovu vítězí a připisuje si kromě bodů také pomyslné plusové body za předváděnou hru.

Po několika slabších soupeřích ji čekala velká překážka - doposud neporažený Inter Milán, který byl stoprocentní. Viola si ale z Interu a jeho hvězd nic nedělala a na hřišti kralovala právě ona. Respektive jediný hráč Violy, útočník Nikola Kalinić. Nová posila z Dněpru Dněpropetrovsk vstřelila do sítě Interu tři branky a rozšířil svou sbírku na pět zásahů v sedmi zápasech! Další by rád přidal i proti portugalskému soupeři. Fiorentina, ačkoli je jedním z favoritů na účast ve finále, je zatím ve skupině na posledním místě bez bodů. To zapříčinilo utkání s Basilejí, která v Toskánsku zvítězila 2:1.

Nyní čeká trenéra Sousu, někdejšího trenéra právě Basileje, další návrat. Vrací se do rodného Portugalska a navíc se postaví proti týmu, který vede jeho kamarád. Sá Pinto s Belenenses odvádí dobrou práci a pomýšlí i na postup ze skupiny. I na něj se trenér Sousa hodně těší. V rozhovoru pro média před zápasem prozradil: "Jsem rád, že se Sá Pintovi tak dobře daří a že se znovu uvidíme. Je to můj dobrý kamarád. Hlavně se ale těším na Portugalsko, protože se rád vracím do své země. Teď jsme ve formě a na vrcholu tabulky, což je skvělý pocit. Zároveň to od nás ale vyžaduje zodpovědnost."

"Belenenses bude hodně náročným soupeřem. Možná nemá tak velký zvuk v Evropě a možná měl ten klub v historii mnoho problémů, ale vždycky je dokázal překonat. A to je přesně vlastnost, která z něj dělá obtížného soka. Vždycky se pokusí o zvrat. Jeden zápas už jsme prohráli a u toho dalšího něco podobného nemůže být opakováno. Pokud chceme postoupit, musíme to udělat co nejdřív. A začít rovnou v Portugalsku. Pokud budeme dostatečně koncentrovaní, může se nám to podařit. Bude náročné hrát na cizím hřišti, ale s tím si musíme poradit. Bude to chtít rozhodnost, aktivitu a sebevědomí," udává trenér Sousa.

Další dobrou zprávou pro portugalského trenér Sousu je fakt, že může vybírat z téměř kompletního kádru. K dispozici nebude mít jen Gonzala Rodrigueze, který dostal na domácím hřišti proti Basileji červenou kartu. Fit už je ale úplně uzdravený střelec Giuseppe Rossi. Belenenses se bude muset obejít bez jediného hráče, kterým je zraněný obránce Mario Palmeira.

Pravdou je, že Belenenses zatím za deset odehraných zápasů ve všech soutěžích prohrálo jen jednou, když dostalo šest branek od Benfiky, ale body sbírá především díky remízám. Body si se svými soupeři rozdělilo už sedmkrát, včetně posledního ligového klání. S Aroucou se rozešlo za stavu 2:2. V posledním utkání Evropské ligy pak nevstřelilo ani jednu branku Lechu Poznań.
CF Os Belenenses - pravděpodobná sestava:
Ventura - Amorim, Tonel, Brandao, Geraldes - Pinto, Dias - Rosa, Martins, Kuca - Sturgeon
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarasanu - Tomović, Astori, Roncaglia - Badelj, Vecino, Blaszczykowski, Borja Valero, Alonso - Iličić - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.75 - 3.60 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Basilej - Lech Poznań  (čtvrtek 19:00)
Basilej dokonale zaskočila všechny italské fanoušky, když v úvodním kole navzdory všem předpokladům vykradla stadion Fiorentiny a po výhře 2:1 se vyhřívá na čele tabulky skupiny I. Nyní se tradiční švýcarský velkoklub pokusí stvrdit dobrý start i před vlastním publikem. V cestě stojí nevyzpytatelný Lech Poznań..

Úspěch ve Florencii byl o to cennější, že na lavičce Fialek stojí od letošního léta Paulo Sousa, který ještě loni vedl právě Basilej; jeho nástupci Ursi Fischerovi se zatím daří poměrně dobře, naposledy v ligové generálce dovedl své svěřence k výhře 3:1 nad Luganem a dnes bude hájit dosavadní neporazitelnost v pohárové Evropě. Bohužel pro Basilej se však do této série počítají i dvě remízy finálního předkola Ligy mistrů proti Tel Avivu, které nakonec (díky pravidlu o brankách vstřelených na hřišti soupeře) posunuly do milionářské soutěže izraelský tým.

Do této kvalifikační fáze se Basilej probila právě přes Lech, takže oba dnešní soupeři se důvěrně znají. Švýcaři tehdy naplno potvrdili status favoritů, v Polsku vyhráli 3:1 a postup pečetili triumfem 1:0 před vlastními fanoušky. Byla to jejich domácí premiéra proti polskému soupeři. Lech sice od té doby v Evropě třikrát neinkasoval, tentokrát však opět bookmakeři favorizují zkušenější a ambicióznější Fischerův výběr.

Hosté totiž mají naprosto žalostnou formu. V úvodním kole EL jim ještě přálo štěstí, když doma proti nováčkovi z Belenenses tahali za kratší konec a nakonec mohli být rádi za bezbrankovou remízu, v Ekstraklase to je ale zatím bída - teprve teď o víkendu přerušil Lech domácí remízou 1:1 s Górnikem Zabrze sérii pěti (!) proher v řadě. Pokud se něco razantně nezmění, bude mít Basilej dnes snadnou práci. Stačí dodat, že hosté po deseti kolech uzavírají tabulku polské ligy s žalostnými pěti body na kontě, a člověk si udělá obrázek sám..
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Basilej (SUI)11002:13
2.Lech Poznań (POL)10100:01
 CF Os Belenenses (POR)10100:01
4.ACF Fiorentina (ITA)10011:20
Skupina J
Qarabağ Ağdam - RSC Anderlecht  (čtvrtek 19:00)
Cestu dlouho 3650 kilometrů bude muset absolvovat Anderlecht kvůli druhému zápasu Evropské ligy. V Baku se utká s Karabachem Agdam, úplným novicem, co se základních skupin týče. Hosty nečeká vůbec snadná zkouška, vždyť soupeř před vlastními fanoušky neinkasoval v pohárové Evropě už čtyřikrát v řadě.

Zatímco belgický celek uhrál naposledy alespoň bod s Monakem, Karabach podlehl na půdě favorizovaného Tottenhamu. Ázerbájdžánský klub má už papírově nejhorší zápas za sebou. A právě nyní chce získat historicky své první body. "Budeme čelit velmi rychlému týmu," varoval své mužstvo kouč Gurban Gurbanov.

Ve fotbalových kuloárech se objevily spekulace, že Gurbanovovi svěřenci jsou pohádaní a aktuální atmosféra v kabině není nejlepší. "To naprosto odmítám," smetl ze stolu téma domácí stratég. Přiznal však, že vztahy mohly být přece jenom napjaté poté, co padla myšlenka, aby jeho hráčům pomohl sportovní psycholog.

Ten zatím v klubu nepůsobí. "Několikrát se mě ptali na to, jestli ho potřebujeme nebo ne. O tom samozřejmě logicky vzniknou spory," vysvětloval. "Můj tým ho nepotřebuje. Já s mými hráči mluvím správně. Neočekávám, že by zítřejší zápas byl plný nějakého napětí. Věřím ve svůj tým, že ho zvládne."

Anderlecht by si měl dát především pozor na soupeřovo záložní brazilské duo Reynaldo a Richard Almeida, které když už samo branku nezařídí, vždy je u všeho podstatného. Gurbanov si naopak uvědomuje, odkud hrozí nebezpečí pro jeho mužstvo. "Standardky. A pak také útočník Okaka," dodával.

RSC si zatím na domácí scéně nevede špatně, je druhý, letos padl jen jednou jedinkrát, a to proti nečekanému lídrovi z Oostende. "Karabach sice v Evropě nemá žádné jméno, ale má dobrý tým," myslí si kouč Besnik Hasi. "Doma soupeř letos ještě neprohrál, takže musíme být dobře organizovaní, pokud chceme vyhrát."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
AS Monaco - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Tottenham Hotspur se poslední dobou rozhodně nenudí ani na vteřinku. Zatímco prestižní severolondýnské derby s Arsenalem v ligovém poháru Spurs navzdory výhodě domácího prostředí nevyšlo, jejich následné ligové vystoupení proti Manchesteru City již byla jiná písnička. Po drtivé výhře 4:1 tak mohou Kohouti jít sebevědomě i na dalšího patřičně zvučného soupeře, čeká je totiž výjezd do Monaka.

Obránce Toby Alderweireld, jenž se sám na demolici Citizens podílel jedním gólem, však krotí nadšení a volá po ještě lepší výkonnosti. "Byla to jen jedna výhra, můžeme si ji sice užít, ale potom zase musíme tvrdě dřít, zlepšovat se každým dnem a pak teprve můžeme prožít fantastickou sezonu. Ani není namístě přehnaně snít, je třeba zůstat oběma nohama na zemi. Víme, že máme mladý a talentovaný kádr. Pokud se do toho obujeme, jak se sluší a patří, máme dostatečnou kvalitu na to, abychom něco dokázali," věří belgický defenzivní univerzál.

Monako naopak v letošní sezoně zcela bortí dosavadní pověst týmu s neprostupnou obranou a zároveň minimem vstřelených branek. V posledních třech zápasech zvládli svěřenci Leonarda Jardima skórovat hned osmkrát, jenže i tak dosáhli pouze na jedinou výhru. Naposledy o víkendu došlo dokonce na divokou přestřelku s Guingampem v poměru 3:3, ještě před několika měsíci naprosto nemyslitelnou...

Není tak divu, že Jardim před zápasem s Tottenhamem volal především po znovunalezení té defenzivy, kterou Monaku mohl závidět leckterý přední tým. "V tuto chvíli můj tým sice dává více gólů, ale také více inkasuje. Dohromady jsme už nedokázali udržet vedení ve třech případech. Remíza by sice nebyla špatný výsledek, ale naším cílem je vždy vítězit."

Dobrou zprávou pro domácí je návrat Jéremyho Toulalana, stejně jako portugalských hvězd Coentraa s Moutinhem, byť jejich zařazení do základní sestavy zůstává ještě nejisté. Spurs naopak znovu vítají střední záložníky Dembelého s Masonem. Kouč Mauricio Pochettino zcela jistě oproti zápasu s ManCity obmění soupisku a šance se tak dočkají i jindy obvyklí náhradníci, a to tím spíš že Heun-Min Son si poranil chodidlo a bude blíže nespecifikovanou dobu Kohoutům chybět.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur (ENG)11003:13
2.RSC Anderlecht (BEL)10101:11
 AS Monaco (FRA)10101:11
4.Qarabağ Ağdam (AZE)10011:30
Skupina K
Sparta Praha - APOEL Nikósie  (čtvrtek 19:00)
Sparťané musí rychle zapomenout na porážku v pražském derby se Slavií, protože už ve čtvrtek je čeká druhé vystoupení v základní skupině Evropské ligy. Výběr trenéra Zdeňka Ščasného, který v úvodním utkání remizoval 1:1 na hřišti Asterasu Tripolis, čeká na Letné první domácí zápas proti APOELu Nikósie.

Zatímco kyperský celek v dosavadních pěti kolech domácí ligy ještě neprohrál, Slavia připravila Spartě první porážku v nejvyšší soutěži. Duel s tradičním rivalem navíc letenskému celku nevyšel ani herně, přesto Ščasný věří, že jeho tým se z prohry poučil.

"Kritika zazněla, řekli jsme si, co jsme si říct chtěli," uvedl na dnešní tiskové konferenci letenský trenér. "Možná je dobře, že zápasy jdou tak rychle za sebou a jakoby se můžeme lidem omluvit," přidal Ščasný, který bude postrádat zraněného záložníka Lukáše Váchu a také Michala Breznaníka, jenž za vyloučení v předkole proti Thunu dostal třízápasový trest.

Nejistý je navíc start stopera Maria Holka. "Nejsem si stoprocentně jistý, že se stihne dát do zápasu do pořádku," uvedl Ščasný.

Spartě by mělo pomoci domácí prostředí, protože v posledních devíti pohárových zápasech na Letné ještě neprohrála (5 výher, 4 remízy). Navíc s kyperskými soupeři má bilanci tří výher, jedné remízy a v sezoně 1964/65 v tehdejším Poháru vítězů pohárů si proti Famagustě stanovila rekordní výhry doma (10:0) a venku (6:0).

Letenský celek se nepotká s Nikósií poprvé, před jedenácti lety v předkole Ligy mistrů s ní vyhrál 2:1 a remizoval 2:2. Ani APOEL však nemá na české kluby špatné vzpomínky, protože při posledním měření sil v sezoně 2010/2011 vyřadil v předkole Evropské ligy Jablonec.

APOEL, který v prvním utkání skupiny prohrál 0:3 se Schalke, se také může opřít o zkušenosti z Ligy mistrů. Naposledy si základní skupinu zahrál v předminulém ročníku a v roce 2013 v elitní soutěži dokonce došel až do čtvrtfinále, kde nestačil na Real Madrid.

"My známe APOEL dobře a oni znají nás. Máme k soupeři respekt, za poslední dobu je to nejlepší kyperské mužstvo. Ale hrajeme doma a chceme udělat všechno, abychom zápas zvládli vzhledem k vývoji v tabulce a také abychom se omluvili za výkon na Slavii," prohlásil Ščasný.

Zápas na Letné ve čtvrtek začne v 19 hodin a vysílat ho bude stanice Nova Sport 1.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Frýdek, Holek, Costa, Hybš - Jiráček - Dočkal, Matějovský, Hušbauer, L. Krejčí - Lafata.
APOEL Nikósie - pravděpodobná sestava:
Waterman - Sergio, Morais, Carlao, Ioannu - Artymatas, Makrides - Efrem, Štilič, Charalambides - Cavenaghi.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 5.50 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Asteras Tripolis  (čtvrtek 19:00)
Pro fanoušky Königsblauen musí být dosavadní průběh sezony hotovým balzámem na duši: hrdý klub konečně opustil negativistický přístup předcházejících sezon, pod vedením mladého progresivního kouče André Breitenreitera praktikuje pěkný ofenzivní fotbal, a co především, sbírá výsledky. Mimo jiné třeba výhru 3:0 na půdě kyperského APOELu. Právě na ni se nyní Schalke pokusí navázat doma proti Asterasu Tripolis; netřeba asi uvádět, kdo má být v zápase favoritem..

Stačí se podívat na evropské zkušenosti obou soupeřů: zatímco Schalke je zavedenou kontinentální veličinou a ještě letos na jaře hrálo Ligu mistrů, Asteras platí za jednoho z benjamínků soutěže. Navíc čeká na venkovní výhru už pět zápasů. Jenže pozor: jedinou dosavadní zkušeností hostů s německým soupeřem je dvojzápas třetího předkola loňského ročníku Evropské ligy, kde udolali Mainz díky dvěma triumfům při celkovém skóre 4:1. Johannes Geis, který tehdy stál na druhé straně, už svým novým spoluhráčům v Gelsenkirchenu určitě vylíčil, jak pošetilé by bylo nenápadného soka podcenit.

Na druhou stranu však z Breitenreiterova Schalke jde vyloženě respekt. Königsblauen v nové sezoně udrželi čisté konto v šesti z devíti soutěžních zápasů a opanovali poslední čtyři bundesligová klání, nejčerstvěji v generálce na půdě rozjetého Hamburku (1:0). To je vskutku parádní forma (ve skutečnosti nejlepší za 44 let!), kterou by byla škoda nevyužít. "Chceme získat tři body před našimi skvělými fanoušky," prohlásil jasně domácí stratég.

Také on však varuje před možnou lehkomyslností, když připomíná, že Asteras aktuálně vede tabulku řecké ligy; ona ani remíza 1:1 v úvodním kole EL na Spartě není žádnou ostudou. "Každý, kdo si myslí, že máme automaticky body v kapse, dělá velkou chybu," podotýká. "Náš soupeř je takticky variabilní tým, který nemá problémy držet se nastaveného plánu po celých 90 minut. Mají několik velmi schopných individualit, jsou kompaktní v defenzivě a jejich nástupy do zápasů jsou mimořádně nebezpečné. Většinou stráví úvodních patnáct minut tvrdým vysunutým pressingem. Budou hrát na brejky a mají k tomu dostatečně rychlé hráče, takže musíme zůstat stoprocentně soustředění."

Zároveň si však talentovaný kouč našel prostor i pro zaslouženou pochvalu vlastního mužstva. "Po takovéto vítězné sérii myslím můžeme s klidem prohlásit, že zatím hrajeme opravdu dobře," usmíval se. "Fotbal si užíváme a stále jsme hladoví po dalších triumfech."

Aktuální nabitý program se podle očekávání projevuje na vzrůstající únavě domácího mužstva, Breitenreiter proto nevylučuje určité změny v sestavě. "Máme tolik možností, že si můžeme dovolit experimentovat na řadě pozic. Bohužel mohu vyslat do boje pouze jedenáct hráčů," dodal s tím, že jedním z nich bude Benedikt Höwedes - uzdravený kapitán zatím třikrát střídal, dnes se tedy může těšit na obnovený debut v základu. Šanci by měl dostat i Klaas-Jan Huntelaar, kterému chybí pouze dvě trefy k pokoření padesátibrankové hranice v evropských pohárech.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 6.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Schalke 04 (GER)11003:03
2.Sparta Praha (CZE)10101:11
 Asteras Tripolis (GRE)10101:11
4.APOEL Nikósie (CYP)10010:30
Skupina L
FC Augsburg - FK Partizan  (čtvrtek 19:00)
Pro Augsburg je letošní sezóna alespoň prozatím velkým zklamáním, evropskými poháry nepolíbený celek tak nutně potřebuje uspět proti Partizanu, který sice kontinentální soutěže hraje pravidelně, úspěchy mimo svou zem však zrovna neslaví.

Když v prosinci 2009 beznadějně poslední tým skupiny J Evropské ligy porazil už jistě první Šachtar Doněck a v srpnu dalšího roku šokoval Belgičany postupem do Ligy mistrů, málokterý Srb tušil tak tristní budoucnost. Partizan od té doby úspěch nezopakoval, do méně oslavované soutěže postoupil jen dvakrát ze čtyř pokusů a v obou případech skončil ve skupině s nulou v kolonce vítězství.

Dlouhé roky čekání nakonec skončily prvním kolem tohoto ročníku, když po dramatickém závěru slavil tři body díky porážce Alkmaaru 3:2. Minulou sezónu přitom Srbové vstřelili za celou skupinu jediný gól. Další zlom v nepřívětivé tradici věří právě v Augsburgu. Na půdě Německa totiž prohráli všech sedm zápasů a připsali si pouhé dvě trefy.

Markus Weinzierl přitom neprožívá zrovna dobré období. Debut v Evropské lize sice začal vyhraným poločasem, po změně stran ale přišel parádání obrat baskického Athletic Clubu, který jen umocnil tápání Augsburgu v lize. Kromě domácí ztráty s nováčkem z Ingolstadtu darovali první body do té doby poslednímu Mönchengladbachu, v sobotu je zase vykradl předposlední Hoffenheim, ten měl před víkendem pouhé dva body.

Fanoušci tak musí věřit, že změnu přivede na trávník uzdravený Piotr Trochowski, jenž minulou sezónu slavil titul v Evropské lize se Sevillou. Dobrou náladu ani pročištění atmosféry však rozhodně nepřináší spekulace o možném odchodu trenéra Weinzierla, který ale prozatím mluví jen o své touze po reprezentační pauze, náročnou sérii sedmi zápasů ve 23 dnech totiž jeho tým končí na horké půdě Leverkusenu a je tak možné, že se ve čtvrtek nepředstaví v plné síle.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.50 - 6.00
více informací
AZ Alkmaar - Athletic Bilbao  (čtvrtek 19:00)
Nevídaný rozjezd Athleticu do nové sezóny se velmi rychle zadrhl a v lize se trápí téměř u dna. Ve čtvrtek nicméně přijíždí potvrdit úvodní výhru ve skupině na půdu Alkmaaru, který zažívá obdobné strasti.

Nizozemský tým z dosavadních sedmi pokusů pětkrát postoupil ze skupin evropských pohárů, předloňská, poslední účast dokonce znamenala boj o semifinále. Jedinou konzistenci v probíhajícím ročníku ale najdeme pouze u dvou vstřelených branek ve všech předkolech i na půdě Partizanu, kde stejně jako v Rumunsku padlo AZ poměrem 3:2.

Blýskání na lepší časy snad větší drtivé pohárové vítězství na druholigovým Venlo, které svěřencům trenéra van den Broma dodalo sebevědomí i do střetnutí v Eredivisie, když si bez větších problémů poradili s Heraclesem, ten přitom držel pěti ligových vítězství v řadě. Malou jiskrou žhne naději i skutečnost, že ze čtyř španělských hostů neodjížděl žádný s plným ziskem.

Athletic přijíždí do Nizozemska podruhé, žádný ze současných hráčů však nešťastný výlet na stadion Ajaxu nepamatuje. V neděli totiž uplynulo 37 let, kdy si do odvety první kola Poháru UEFA vezli Baskové dvoubrankový náskok, aby se po prohře 0:3 vraceli domů s nepořízenou. A výjezdy nejsou oblíbenou disciplínou ani současného kádru, z posledních sedmi cest po Evropě slavili jediné vítězství.

Nepříznivě se vyvíjející sezónu, kterou zkrášluje zesměšnění Barcelony či obrat v druhém poločase proti Augsburgu, může ze zmaru vyvést uzdravený Iker Muniain, ofenzivně laděný stabilní článek sestavy Athleticu se vrací po půlročním laborování s kolenními vazy. Stále ještě 22letý talent, který se už blíží metě 250 utkání za klub, bude muset pomoci svému týmu především v lize, kde se s osamocenou výhrou po šesti kolech krčí na 17. příčce.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.50 - 2.15
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Athletic Bilbao (ESP)11003:13
2.FK Partizan (SRB)11003:23
3.AZ Alkmaar (NED)10012:30
4.FC Augsburg (GER)10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

FC Baseilej musi doufat ze Vaclik a Suchy neudelaji stejnou chybu jako proti Fiorenitiny, jinak dnes kdyby vyhral sion tak se zhrouti fotbalovy svět

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Nechystá se někdo do Bruselu příští kolo EL? Letíme s kamarádem na Tottenham a chceme trochu popít ve městě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na kolik vás to výjde?

Reagovat
smazaný uživatel

Let - 2900

Lístek - max. 1200

Ubytování - 500/os./den

Reagovat
Pipo123

Zostava by vôbec nemala vyzerať ako je v preview, podla všetkoho Berisha - Basta, Mauricio, Hoedt, Radu - Cataldi, Onazi - Keita, Savič, Anderson - Mauri

Reagovat
Rišan

Bohužel musíme po dosavadních výsledcích každé další kolo EL (o níž jsem několikrát napsal, že to je ať se nám to líbí či ne ta pravá soutěž pro nás), a toto zvlášť očekávat s roztřesenými koleny. S jak pevnou vírou můžeme očekávat třeba, že Liberec, který se v domácí lize prezentuje slibně, ale proti Braze sehrál roli pohárového jehňátka - dodavatele bodů přiveze z mafiánské Marseille aspoň bod? Nebo že přeci jen ostřílenější Plzeň uspěje proti jako na zlost letos doma mimořádně úspěšným Španělům, i tak naprosto dominujícím oběma pohárům. A do třetice Sparta, které ukradli výhru proti outsiderovi a nyní musí povinně vyhrát? Jak klubům tak fandům chybí potřebné a ovšem taky patřičně podložené sebevědomí!

Reagovat
Andis

Lol Villar i Marseille na EL leda tak odehrají to s náhradníky, Sparta díky šťastnému losu APOELU, který se udržel v 2.koši jen díky minulým bodům a dnes už nepředstavuje prakticky hrozbu, má postup vlastně zajištěn.

Reagovat
andycek1

Ocekavam ze Lazio to bude mat najtazsie z ITA timov

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta - Apoel - v 1. poločase max 1 gol

Legia - Neapol. - padne 4 a více golů

PAOK - Dortmund - padne 4 a více golů

Villareal - Plzeň Plzeň vstřelí 2 goly

Marseille - Liberec. Padnou max. 3 goly

Rosenborg - Dněpropetrovsk. Neprohra domácích

Karabach- Anderlecht. Vyhra hostů

Lazio - St. Etienne. Padne 4 a více goly

Basilej - Poznaň. Padne 3 a více branek

Lokomotiva - Korce. Vyhra domacich v obouch polocasech

Celtic - Fenerbachce. Alspoň 2 goly po 1. poločase

Kazaň - Bordeaux. V 1. poločase padne 0 golu.

Reagovat
Pipo123

LAZIO (4-2-3-1): Berisha; Basta, Mauricio, Hoedt, Radu; Onazi, Biglia; Anderson, Milinkovic-Savic, Keita; Mauri. All. Pioli

A disp: Marchetti, Konko, Gentiletti, Cataldi, Kishna, Morrison, Matri

Pioli Pioli, Bigliu by si mal šetriť

Reagovat
Kily

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

aaach čo tam robí Mauri??? zase ho bude po prestávke striedať? kurwa a prečo hrá zase Biglia? zase ho chce zraniť? kedy sa Pioli poučí?

Reagovat
Pipo123

Mauri tam je len dnes, Djodjevič si potrebuje oddýchnuť, Matri bol out, tak dnes je len na lavičke a inak si myslím že na Frosinone bude v základe Cataldi a nie Biglia

Reagovat
smazaný uživatel

to dufam lebo ja Lucasa prežívam riadne,je to náš najdôležitejší hráč a bez nheho hráme bez myšlienky. dúfam že si konečne dnes zahrá aj Ravel

Reagovat
Free_player

Lamela se z něj jednou zeseru ...

Reagovat
smazaný uživatel

Zase jeho rychlé kličky kdy zapomene balon nebo fauly? Dívám se na Spartu, Spurs jen na livesportu.

Reagovat
Pipo123

Onazi dnes jak pán

Reagovat
Pipo123

Hoedt

Reagovat
db18

Boba

Reagovat
db18

ach jo... to je bída.

Reagovat
Pipo123

Biglia paráda

Reagovat
DelPiero137

Podla statistik to nebol valec proti 9-tim. Aka bola hra?

Reagovat
Pipo123

Na hovno, Mauri hral v útoku, takže sme hrali bez útočníka, bolo to hodne bojovné, hostia to tam rezali v zálohe a mali tam hodne silových hráčov, ale pošetrilo sa dosť hráčov, takže spokojnosť

Reagovat
DelPiero137

Aspon ste vyhrali, to sa pocita Snad do toho date vsetko v neskorsej faze.

Reagovat
smazaný uživatel

no huráá, zvládli sme to forza S.S.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele