Wisla vs. Cracovia - Historie Svaté války

06.03.2013, 15:00
Profily, historie
Derby - magické slovo pro mnoho fanoušků i hráčů. Výhra znamená potupení soupeře nejen na hřišti, ale i v hledišti a právě mezi fanoušky to platí v Polsku dvojnásob. Jistě, je zde několik městských derby jako to varšavské či lodžské, ale to, které nejvíce vtáhne diváka do hry a do oslav případného úspěchu nad rivalem, se hraje v Krakově, a to z několika důvodů...

Ten první možná leckoho překvapí, ale Cracovia i Wisla jsou nejstaršími kluby v celém Polsku. Cracovia byla založena v červenci roku 1906 a je o několik měsíců starší než Wisla, která vznikla v září téhož roku. Druhý důvod je prostý - krakovské derby se hrálo nejčastěji v celé zemi, dodnes se tyto dva týmy utkaly ve všech soutěžích 185krát, přičemž víc výher nasbírala Wisla a připsala si i výraznější rekordní vítězství nad svým soupeřem (7:1 oproti 5:0). V zápasech o body je ale bilance podstatně vyrovnanější: 92 zápasů a bilance 36-23-33 z pohledu Wisly. Třetím a nejdůležitějším důvodem je příznačný název tohoto derby - Święta wojna. Proč právě Svatá válka? Traduje se, že zakladatelem tohoto pojmenování je jistý hráč Cracovie Ludwik Gintel, který začátkem dvacátého století před vzájemným zápasem jen tak v kabině prohlásil: ”No, pánové, pojďme do Svaté války.” A čtvrtý důvod? K žádnému jinému derby se neváže tolik příběhů, vymyšlených historek a anekdot. Některé z nich si zde připomeneme, protože rozhodně stojí za to.

Na úvod je ale třeba si osvětlit přezdívky obou znepřátelených táborů. Wisle se říká Biała Gwiazda (bílá hvězda), fanoušci Cracovie ji ale občas označují jako psy. Je to z toho důvodu, že Wisla byla po čtyřicet let v rukách komunistické policie a pes je v Polsku pro ní běžné označení. Přezdívka Cracovie je Pasy (pruhy, pruhovaní), fanoušci Wisly ji ovšem říkají židé, podle údajných židovských kořenů. Oba dva tábory se se svými přezdívkami sžily a v mnoha choreografiích se tato tématika objevuje. Například příznivci Wisly zobrazují psy na svých vlajkách a kladou důraz na pozitivní vlastnosti tohoto zvířete, jako jsou oddanost a statečnost. Fandové Cracovie si říkají "Jude Gang" a svůj stadion označují za "Svatou zemi". Mimochodem stadiony obou rivalů od sebe dělí necelý kilometr, přesto raději fanoušky vozí autobusy, aby někde nedošlo k bitkám.

Úplně prvním zápasem, který je oficiálně evidován, je ten z 20. září 1908. V té doby ještě ani jeden z klubů neměl postavený svůj stadion, takže se střetnutí muselo odehrát na krakovských Błoniach. Vítěze utkání nepoznalo, skončilo smírem 1:1. Ale zpět ke stadionům, Cracovia ten svůj otevřela 13. března 1912, zatímco Wisla až o celých deset let později, 8. dubna 1922. Takže ačkoliv je Cracovia historicky méně úspěšným celkem, tak založena byla dříve, dříve měla i stadion a její fanoušci tyto skutečnosti často Wisle škodolibě připomínají. Střelce branek nemá smysl připomínat, protože vám stejně nic neřeknou, ale jednu zajímavost tento zápas měl. Nedostavil se k němu rozhodčí, takže ho musel odřídit náhradník Cracovie Stoeger...

Od tohoto prvního utkání se hrálo rok co rok, byť derby muselo překonat i jednu výraznější překážku. V letech 1915 až 1918 totiž louku, kde hrávala své domácí zápasy Wisla, obsadila rakouská armáda! Přišel nápad sloučit Cracovii a Wislu, přičemž jejich hráči spolu dokonce jeden čas trénovali - chybělo skutečně málo a tradice mohla být navždy přerušena a zničena. Nakonec oba celky usoudily, že by to byla věčná škoda, Cracovia povolila Wisle dočasně hrát na svém stadionu, a když Rakušané odtáhli, Wisla se vrátila zpět na svůj plácek.

V roce 1924 se uskutečnil pohár profesora Żeleńskiego. Soupeřem Cracovie ovšem nebyla Wisla, ale Lvov a k celkovému triumfu bylo zapotřebí třikrát vyhrát. První dva zápasy Cracovia nezvládla a prohrála, na třetí zápas tak byli povoláni hráči Wisly a dokázali zvítězit, čímž Krakov přivedli do euforie. Při příjezdu na nádraží byli mezi prvními gratulanty hráči Cracovie. Józef Kałuża přistoupil k Reymanovi a s hrdostí v hlase: "Ubránil jste pohár, společnými silami ho vyhrajeme pro Krakov!" Jak řekl, tak se také stalo a celý Krakov byl na své fotbalisty patřičně hrdý.

Památný zápas se odehrál 9. června 1929. Utkání hostila Cracovia a svého rivala dokázala porazit 3:1. Ptáte se, čím je tento zápas zvláštní? Bylo to tím, že se prvně v historii objevily rvačky mezi příznivci obou klubů... Bitky se přenesly i na hrací plochu, tam už ale zasáhla policie. Z dnešního pohledu nic převratného, ale první střet byl na světě.

Derby, které se nejvíc zapsalo do dějin v negativním slova smyslu, se mělo odehrát 2. září 1939. Předzápasové plakáty byly vylepeny a hráči Pasów hořeli touhou odčinit prohru z jarního derby. Na místo Svaté války ale hráči odešli bojovat do skutečné války za Polsko. Někteří měli to štěstí a vrátili se živí, jiní bohužel zaplatili životem. Bialik, Fryc, Gruenberg, Kogut, Kozień, Kwieciński, Latacz, Majeran, Rogalski, Sperling a Zieliński z Cracovie, Cudek, Lubowiecki, Łyko, Makowski, Polaczek, Stefan Reyman, Serafin, Szumilas a Żaczek z Wisły. Nesmíme ovšem zapomínat ani na ty, kteří sice za první tým v té době ještě ani nenastoupili, ale válka jim vzala život též.

Válečný konflikt ale neznamenal přerušení Świętej Wojny. Navzdory zákazu nacistických okupantů veřejně se sdružovat a provozovat kolektivní sport, za což hrozil trest smrti, se hrálo mistrovství Krakova. Zápasy se musely konat na periferii, nicméně konaly se. Jediným rokem, kdy se skutečně derby nehrálo, byl rok 1942. Derby bylo plánováno na 21. červen, ale někdo předtím jeho konání nahlásil Němcům. Fanoušci ani hráči nechtěli riskovat život a raději utkání zrušili.

Během války mohli lidé díky fotbalu na chvíli zapomenout na hrůzy spojené s opravdovou válkou, která je denně obklopovala. 17. října 1943 přišlo na hřiště v Garbarni povzbudit své mužstvo rovných deset tisíc lidí, což v té době nebylo zrovna šťastné, tento dav nemohl ujít pozornosti Němců. Ovšem v sázce byl titul mistra Krakova.

Čtyři minuty před koncem duelu rozhodčí Mitusiński odpískal pokutový kop pro Cracovii, neboť obránce Wisly Waśek vyrážel míč z prázdné branky. Hráči Wisly okamžitě spěchali protestovat a sudího by snad i inzultovali, kdyby ho nezačali chránit hráči Cracovie. Pozornosti fanoušků to samozřejmě neušlo, a tak se ze hřiště stala zápasnická aréna. Němci se samozřejmě dozvěděli, co se stalo, a každý očekával ten nejhorší možný trest - deportaci do Osvětimi či jiného pracovního tábora. Šéfem na Rynku Podgórskim, kde mělo SS sídlo, byl ovšem jistý Rakušan, který v mládí hrával za jeden vídeňský klub. Oproti všem předpokladům celou událost přešel mávnutím ruky a navrch přidal jednu zajímavou větu: ”Fanoušci? Ti ať se klidně bijí...” Vítězství v nedohraném utkání bylo připsáno Cracovii a mistrem města se tak stala ona.

28. ledna 1945 z věže Mariackiej bylo oznámeno, že se odehraje první svobodné derby Krakova. Zápas byl dlouhý jen 2 x 30 minut a rozhodčí byl fanatickým příznivcem Bialej Gwiazdy - jmenoval se Stanisław Jesionka. Cracovia proti jeho nasazení podala protest, ale nebyla vyslyšena a utkání následně vyhrála Wisla 2:0. Cracovia nastoupila značně oslabená, mimo jiné bez Parpana, bratrů Jabłońskich a Różankowskich. U nich bych se na chvíli zastavil. Eugeniusz nikdy věhlasu svého bratra nedosáhl, nebyl útočníkem, ale pravým křídlem. Jeho bilance za Craxu nebyla špatná (21 zápaůs a 7 branek), ale jeho bratr Stanislaw byl jiná liga. Řečí čísel: 126 zápasů, 111 branek a navíc jakých! Dobrých 90% jich docílil hlavou, což je, troufám si tvrdit, světový unikát! Zvlášť když si uvědomíme, s jakým míčem se v té doby hrálo a s čím se hraje dnes... Zdravotní následky to ovšem na Różankowskim nezanechalo, zemřel v roce 2004 a dožil se tak krásného věku 79 let. Po osvobození Polska ostře kritizoval socialistický systém a odměnou mu byl tzv. wilczy bilet, tedy vlčí lístek. A za co že to bylo? Inu, tyto lístky rozdávaly úřady lidem, kteří si dovolili kritizovat vládu, socialismus nebo veřejné činitele. Takoví lidé byli nuceni odejít do exilu, nemohli studovat školu, jakou si sami zvolili, byli vyhozeni z práce. Różankowski ho dostal, když byl na vrcholu sil, bylo mu 26 let a měl zákaz hrát nejvyšší soutěž. Odešel proto do celku Dalinie Myślenice, v Myślenicích se narodil a dohrál tam kariéru.

Nejdůležitější derby do konce první poloviny století se odehrálo 5. prosince 1948. Proč zrovna tento zápas? Wisla i Craxa měly stejný počet bodů a obsadily první dvě místa v tabulce. Pokud by platila pravidla o vzájemných zápasech, mistrem by byla Cracovia. V té době ale bylo vše jinak a polský svaz proti přistoupil k návrhu dodatečného zápasu o polského mistra. Hrát se mělo na neutrální půdě v Garbarni a o něco větším favoritem byla Wisla, protože konec ligy jí zastihl v lepší formě. Už v první minutě se měnil stav, Legutko vystřelil slabou ránu na nerozchytaného brankáře Cracovie Rybickieho a k údivu všech přítomných míč skončil v síti. Když utichl jásot fanoušků Wisly, její kapitán Gracz zakřičel na soupeřova brankáře: ”Díky za dárek k Vánocům!” Jeho pýcha a škodolibost ovšem došly potrestání...

Těsně před přestávkou totiž vyrovnal kanonýr Różankowski a ještě než rozhodčí odpískal konec poločasu, Strąk vstřelil branku do šatny na 2:1 pro Cracovii. Po přestávce Wisla mohutně útočila, měla dostatek šancí, ale jak už to tak bývá, Cracovii se podařil brejk a Różankowski svojí druhou trefou v utkání rozhodl - 3:1. Mistrem se tak stala Craxa a za odměnu byl celý její tým pozván na oběd do nejlepší krakovské restaurace a nejlepší střelec Różankowski dostal hodinky... Takové to byly časy. Z dnešního pohledu to vyvolává lehký úsměv, ale tehdy si lidé fotbalistů velmi vážili.

Netypické a zvláštní derby se hrálo v březnu 1949. Na stadionu Cracovie proti sobě nenastoupily oba týmy, jak bylo obvyklé, ale dvě skupiny rozdělené na svobodné a ženáče. A výsledek? Pohroma pro svobodné, prohráli totiž 2:8... Druhý den se v novinách objevil komentář, podle nějž legální sex pomáhá hráčům dosáhnout lepších výkonů než nevěra. Podle jiného názoru zase svobodní prohráli, protože měli daleko větší přístup k alkoholu.

Jaká byla atmosféra na tribunách i na hřišti v padesátých letech? O tom se rozhovořil Czesław Rajtar, legenda Cracovie: ”Pro hráče to byl důležitý zápas, kluby hrály a trénovaly blízko sebe, byl to souboj rodilých Krakovanů. Motivace? Ta byla automaticky v každém z nás. Na tribunách neexistovala nenávist a zášť, lidé byli klidnější a spokojenější než dnes. Fanoušci byli schopni ocenit pěknou akci potleskem, i když ji předvedl hráč soupeře.”

V roce 1959 vyhrála derby Wisla na domácím stadionu 1:0 a její vítězství bylo označeno za zázračné. Ptáte se proč? Po několika letech rekonstrukce dostala Wisla svůj stadion k provozu a slavnostního otevření se vedle fanoušků zúčastnily také vláda a milice. To byla chyba, která Wisle přinesla smůlu na domácím stánku - ze soupeřových hřišť tým pravidelně dovážel body, zato doma to bylo hotové utrpení. Nikdo nemohl pochopit, proč to venku jde a doma se nedaří vyhrát. Noc před derby tak fanoušci tajně dopravili kněze na stadion, aby ho vysvětil. Vše tentokrát proběhlo bez pohlavárů a kouzlo zafungovalo, Wisla vyhrála derby a začalo se jí dařit i v domácích zápasech.

V květnu 1966 se městské orgány rozhodly uspořádat derby k svátku práce. Hráči absolvovali po boku dělníků prvomájový pochod, potom si nazuli kopačky a vyrazili na hřiště Wisly. Tehdy druholigová Cracovia šokovala všechny přítomné a vyhrála 2:0! Wisla přitom nastoupila kompletní, totéž se ale nedá říct o Craxe. "Pasiaki" hráli bez čtyř nejlepších hráčů základní sestavy - Kowalik a Rewilaka byli na soustředění reprezentace a Hausner s Orzcykowskim byli zranění.

Začátek sedmdesátých let byl pro Cracovii nejhorším obdobím v její historii. Vypadla z první ligy a následně rok co rok zažívala další sestupy, až přistála v regionální lize, ze které se dlouho nemohla vydrápat zpět na výsluní. Tím došlo k přerušení derby, ale fanoušci nehodlali přerušit vzájemné souboje, a tak zatlačili na výbor, aby se každoročně hrálo k oslavě výročí osvobození Krakova. Hrálo se o trofej - heraldický štít. První zápas se uskutečnil 27. ledna 1974 na stadionu Cracovie, kde třiadvacet tisíc fanoušků vidělo těsnou výhrou Wisly. O rok později došlo k naprosto nečekanému a legendárnímu vítězství Cracovie. 19. ledna 1975 nastoupila domácí Wisla v sestavě s bronzovými medailisty z mistrovství světa 1974 proti Cracovii, bezejmenný tým ze čtvrté ligy ovšem senzačně vyhrál 4:1! Sedmadvacet tisíc lidí na stadionu Reymonta si znovu a znovu pokládalo otázku, zda se jim to nezdá. A nezdálo! Životní utkání odehrála tehdejší sestava Cracovie, zato domácí hráči to pěkně schytali od svých fanoušků. O heraldický štít se hrálo každoročně v lednu až do roku 1989, po změně režimu se střetnutí přejmenovalo na zápas předsedy města Krakova, už ale nemělo takovou odezvu a jeho historie skončila jediným duelem.

Koncem osmdesátých let už v Krakově nebylo tak bezpečno jako kdysi a vše vyvrcholilo zápasem o Pohár prezidenta města Krakova v lednu 1990. Už před utkáním hrozily vzájemné potyčky obou táborů, po jeho skončení ovšem zasáhly bezpečnostní složky v sektoru příznivců Cracovie. O brutálním a zbytečném zásahu svědčí fakt, že náctileté fanynce policisté zlomili nos. To byl impuls pro naprosto nečekanou věc - nesmiřitelní rivalové najednou měli společného nepřítele, totiž policii, a fanoušci Wisly přispěchali svým protějškům z Cracovie na pomoc. Bezpečnostní složky rychle pochopily, že nemají šanci, a tak zvolily úprk ze stadionu. Rozhněvaný dav je zahnal až na konzulát SSSR, který byl zcela zdemolován. Orgány zareagovaly jediným možným způsobem a to zákazem derby, čímž vznikla několikaletá, nucená přestávka...

Ta byla u konce až v momentě, kdy Cracovia postoupila do druhé ligy a Wisla do ní naopak spadla z Extraklasy. Další derby se tak v rámci druhé nejvyšší soutěže uskutečnilo na stadionu Reymonta 24. září 1995. Wisla v tomto zápase byla favoritem a měla ambice na postup do Extraklasy, druholigový nováček v podobě Craxy ale zvítězil 1:0, přestože hrál od 36. minuty v oslabení o jednoho muže. Odveta se hrála 15. května 1996 a Wisla se pomstila za podzimní porážku. Tři dny před zápasem se objevily přesné tipy na výsledek a střelce branek, oboje nakonec šťastným tipérům vyšlo a Wisla vyhrála 2:0. Na zápas jistě nezapomene jeden nadšenec Bialej Gwiazdy, který si to v klubových barvách neomylně namířil do kotle domácích chuligánů a pochopitelně nezůstal bez trestu. Kibice Cracovie ho vysvlékli a vyhodili ze stadionu, kde už na něj čekala policie... Zbitý nebyl, zůstalo mu ale jen spodní prádlo a pořádný výsměch.

Dnes už krakovské derby nebudí tolik vášní jako dříve. Wisla stále atakuje špičku Extraklasy a má po pádu komunismu o dost více úspěchů než její městský rival, který několik let utíkal sestupu, ale ten ho nakonec dostihl.

V dnešní době se ke slovu hlásí především tvrdé jádro obou táborů. A důvod? Konkurenční boj o moc ve městě v obchodu s drogami a ve výpalném. Různé bitky, zatčení chuligánů a dokonce vraždy vrhají na krakovské derby špatné světlo. Už se neválčí o fotbalovou prestiž, ale o to, kdo bude mít moc a peníze, a nebojuje se hlasivkami na stadionu, nýbrž v ulicích s noži a sekerami. Přítrž tomuto řádění se snažili učinit ostatní chuligáni v Polsku a v roce 2004 byli pozváni zástupci 70 největších skupin v zemi, aby dohodli zákaz používání zbraní při vzájemných potyčkách. 68 ekip tuto výzvu podepsalo, jen Wisla a Cracovia nikoliv, smutná realita tak pokračuje dodnes...

Autor: články čtenářů / stas87

Komentáře (88)

Přidat komentář
Lokomotiv

TYLKO CRACOVIA ! ! !

Reagovat
BARBAROSSA

Jude gang

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
Puskas

dobrý článek

Reagovat
stas87

diky aj tvoje clanky mi posluzili ako inspiracia

Reagovat
Puskas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pekne cteni

Reagovat
smazaný uživatel

hm jedněm se říká židi, druhým komunistický klub jak u nás

Reagovat
Lokomotiv

tak isto je to aj u nas v BA.

Reagovat
smazaný uživatel

presne SK Slovan jude a HC Slovan komunisticki estebaci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
OVi.77

Parádní článek

Reagovat
smazaný uživatel

stas87

Reagovat
smazaný uživatel

Moc hezký článek stasi. Nevěděl jsem, že umíš Česky.

Reagovat
Kily

už ho asi nebavilo vidět, jak si pořád čeští uživatelé stěžují na slovenské články, tak se rozhodl jít příkladem

Reagovat
Kily

vidět, já mám zase formu

Reagovat
Puskas

anebo se češtinu učil od českých přispěvatelů

Reagovat
stas87

vole ale aj to bol dovod,aby zasa nebola diskuze o tom preco to je v slovencine a ty si to nemusel mazat potom

zaverom by som dodal ze som chodil do ceskej skoly a ovladam(aspon si to myslim )oba jazyky,cesky clanok ci nejake dlhe suvetie ale pisem po 5 rokoch

Reagovat
Puskas

což nastane pod tímto příspěvkem

Reagovat
smazaný uživatel

Mně to vůbec nevadí, protože jsem sám napůl Slovák.

Reagovat
smazaný uživatel

A tak to má být !

Reagovat
stas87

chcel by som teda podakovat dvom ludom:

1,Arne-diky za pravopisne chyby a stylistiku

2,Puskas-za prelozenie niektorych problematickych pasazi do cestiny

a dakujem aj SuperFrankiemu...jeho clanok o Hitlerovi ma definitvne nakopol k tomu toto spisat

Reagovat
Puskas

nie je začo

Reagovat
Arne

Nemáš zač.

Reagovat
smazaný uživatel

Och až tak jo? Já za ten svůj polo překlad sklidil tolik kritiky.

Reagovat
smazaný uživatel

Což mě dost mrzelo.

Reagovat
Puskas

on to tu nedal, jak to leželo, má to kompilát a často parafrázuje, řadu věcí, co jsem mu pomohl překládat, tu nemá, hlavně tu skvělou scénu se škrtícím manželem, což je škoda

Reagovat
stas87

to je zasa v dalsom clanku ktory planujem vydat len neviem kedy...cas by bol ale zasa potrebujem nejaky impuls ktory ma nakopne nieco napisat

nemam to len z jedneho zdroja,po jeho kritike som sa tomuto chcel vyhnut a pisal som aj o autorske prava radsej,odpoved mi neprisla...

Reagovat
smazaný uživatel

Odkud si bral info?

Reagovat
stas87

z viacero zdrojov,dost som si nasiel na jednom blogu,zvysok z novin

Reagovat
oli9

185x derby. Kolik derby se odehrálo u nás mezi pražskýma S ?

Reagovat
smazaný uživatel

přes dvěstě

Reagovat
smazaný uživatel

Do dnešního dne bylo těchto zápasů sehráno více než 250.

wiki

Reagovat
Kily

287

Reagovat
smazaný uživatel

Tomuhle článku by slušelo rozdělení na dvě části - jinak

Reagovat
Honza Matoušek

http://sphotos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/67921_130031650498413_765360513_n.jpg

Bejt těma třema živejma, tak se odstěhuju někam na Sibiř...

Reagovat
smazaný uživatel

O co jde?

Reagovat
Puskas

Rození vrazi - náš seznam vám ukáže, kdo je pánem tohoto města.

Reagovat
stas87

zoznam ludi ktory boli na zozname smrti...

Reagovat
Lokomotiv

je to zoznam ludi co su zodpovedni za smrt czlowieka z craxy.

Reagovat
penepi

A nie sú za mrežami?

Reagovat
smazaný uživatel

Aha... Děkuji no... To už je vážně docela hardcore i na Polsko...

Reagovat
smazaný uživatel

Jsem o tom viděl i dokument a ti lidi jsou úplní magoři...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Spolu s WDS najlepsie derby v Polsku aj ked posledne roky Velke Derby Slaska dost upada kvoli stadionom a ani uroven hry neni najlepsia

Reagovat
penepi

Jak dlugo na Wawelu....!!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

pěkný shrnutí historie jednoho velkého derby

Reagovat
smazaný uživatel

nozikary jebnuti

pekny clanok

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
penepi

Zväčša ma dlhšie články skôr odrádzajú, ale tento som zhltol jedna radosť aj preto, že som fanúšik Wisly.. Naozaj skvelá práca.

Bol som v Krakowe v septembri, dokonca aj v deň zápasu, mám aj zopár menších zážitkov. Keď som sa ráno v novinovom stánku bavil s predavačom o zápase a povedal mu, že fandím Wisle, vyskočil zo stánku a začal ma objímať. V deň zápasu sme tam boli (zo školy) posledný deň a boli sme dohodnutí í na záver ísť chlastať. V rezerve som mal iba posledných pár zlotých. Keď už som sa nedostal na zápas, tak som si aspoň za posledné peniaze zadovážil klubový šál. Všetci na mňa pozerali ako na blázna, že teraz môžem ostať na hoteli. Vtedy hrala Wisla so spriatelenou Lechiou; keď prechádzala skupinka ich fanúšikov a videli ma so šálom, tak začali okamžite tlieskať a spievať chorále, fakt paráda.

Reagovat
.13

ja ked som aml asi 10-11 tak som hraval za Inter Bratislava a sli sme na turnaj do Poznane. Hala asi s kapacitou 3000 bola cela plna a kazdy zapas fanuskovali jak o zivot, ked sme ich porazili vo finale, tak nam cela hala tlieskala asi 5minu. Fakt fantazia, pripadali sme si ako v lige majstrov

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem tam byl ze školou a šel jsem si pro šálu Wisly do jejich fanshopu, bydleli jsme kousek do tam, bohužel jsem to nemohl najít, protože stadion Wisly je přes ten park. Na Cracovii jsem se dival z hoteloveho pokoje :) Jediny co me zklamalo, že když jsme se ptali lidí, kde je stadion Wisly, tak si to pletli se stadionem Cracovie. ale asi to bylo tím, že jsme se ptali studentů...

Reagovat
božský John

Skvělý Mariane ! Supr článek

Na to, že jsi Slovák, tak to je fajn i jazykově

Reagovat
stas87

http://www.youtube.com/watch?v=UzMG9D1RogQ

tu je o tom trosku viacej ale asi to kazdy(ako aj ja)nebude vediet prelozit..

ta posledna obet-Tomasz.C.-priaznivec cracovie bol zabity za bieleho dna na sidlisku,objavilo sa vela spekulacii,niektora dokonca tvrdi ze to nemalo so sportom nic spolocne,on isiel v drogach a asi nezaplatil komu mal...a preto musel prec,zanechal po sebe 4 rocneho syna a dieta ktore sa malo narodit o 3 mesiace

Reagovat
doNny

Reagovat
insane

nejstarsi kluby v polsku zalozeny az 1906? to je docela pozde, ne?

Reagovat
stas87

prve mesto kde sa hral fotbal a bol zalozeny klub je lvov prvym cisto polskym klubom je cracovia,wisla a mozno klamem ale legia by mohla byt treti najstarsi klub-rok zalozenia 1916,lech je 1922 a treba slask je myslim 1947

Reagovat
AC torino

no jo, Pogon Lwow, ale aj to bolo az v roku 1904

Reagovat
smazaný uživatel

vo warsave bol este starsi klub ako legia a polonia len uz neexistuje no nepametam si meno

Reagovat
stas87

tak to neviem,cerpam z wiki a tam su uvedene kluby z lvova

Reagovat
Knight_in_fire

Borussia Mysłowice - 1909, Sandecja - 1911.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

dlouhý to bylo ,jo dobrý počtení

Reagovat
stas87

este si stazuj

Reagovat
JozkokozleJ

Tak, tvoje prispevky na fore nebyvaju kratke, nie je dovod, aby take boli clanky. Inak

Reagovat
smazaný uživatel

Krásné počteníčko víc takových, tohle téma mě nikdy neomrzí

Reagovat
stas87

ak teda mozem hovorit za seba tak som bol v krakove len raz v zivote proste som sa zobral a odisiel som si sam na dve hodky o polnoci do krakova na prechadzku...skvele mesto! cestou som narazil na priaznivcov wisly ktory ma zobrali do klubovej krcmy poliaci su mily ludia,dali mi aj zahulit travu a vodku len ten jeden poliak bol taky agresivny kvoli tomu ze nechcem ropzravat po polsky ale po anglicky aj ked by som mal byt v noci dobodany tak sa nic nestalo a tie strety su len na urcitych sidliskach kde kazdy vie komu ta stvrt patri

Reagovat
smazaný uživatel

super synku !

Reagovat
Arne

"aj ked by som mal byt v noci dobodany tak sa nic nestalo" - jak je tohle myšleno?

Ten výjezd byl super, vždycky se musim smát, když si na ty příhody vzpomenu...

Reagovat
stas87

tak ze krakov je z mojho pohladu bezpecne mesto,nemal som absolutne ziadnu obavu z toho ze by sa mi mohlo nieco stat...ludia priatelsky bez ziadnej znamky nasilia az na toho jedneho ktory mi stale vravel ze sme slovania a nech teda rozpravame po polsky,zarazila ma ale ta obrovska nenavist k nemecku...ze aj pomaly 70 rokov po vojne to tam stale zije

Reagovat
smazaný uživatel

My jsme tam chdoili ze šálama Zbrojovky o půlnoci a nikdo si nas nevšímal asi jsme pro ně byli malo interesantní :D jen na diskotece nam rekli, že si to musime sundat

Reagovat
smazaný uživatel

Parádní článek

Reagovat
suldik

Reagovat
suldik

veľká škoda že sa tie historické fanúšikovské väzby a rivality takto trhajú respektíve zanikajú, ako som sa dočítal v minulom článku o berlínskych kluboch....tradícia je tradícia a ja som za to aby sa dodržiavala

Reagovat
domingo

Stasi, mas nejaky zdroj k tomu zapasu z roku 1949?

Reagovat
domingo

Svobodni vs zenati, idealne v anglictine, a super by byl i ten novinovej clanek (v originale)..

Reagovat
suldik

hosi snad sa ho dockame aj tu, ak by ste boli taki laskyplni :)

Reagovat
domingo

Czas futbolu je duveryhodny server?

Reagovat
stas87

odtial som prebral niektore informacie do tohto clanku no nie je to zla stranka,radim ju medzi tych lepsich...o tom zapase asi viac info nezozenies,takmer na vsetkych strankach je prave len tych par viet

Reagovat
domingo

Ok, delam clanek o divnych fotbalovych zapasech, tak zkusim prubnout polskej zdroj a uvidi se. V jakych novinach to pak vyslo taky asi nevis, ze?

Reagovat
stas87

neviem,to sa priznam skus hladat nieco ako gazeta krakowska ci nejake krakovske noviny,tam by nieco mohlo byt popripade wikipasy.pl to je stranka o cracovii

Reagovat
domingo

Jj, prohledam to diky

Reagovat
Pokahontas

Pěkný článek,díky za něj

Polsko sice moc nemusím(hlavně kvůli těm zbraním),ale něco z historie jakéhokoliv derby se vždycky dozvím rád.

Za povšimnutí stojí ono derby z roku 1929,kdy došlo ke zmiňovaným střetům mezi příznivci soupeřů-ukazuje to,že výtrřnictví v souvislosti s fotbalem je daleko starším fenoménem,než se mnohdy- mylně-tvrdí.Rozhodně se v předválečné době nejednalo o nic až tak výjimečného,stačí si například přečíst,co zažila ve 30.letech Slávie při turínské odvetě svého dvojzápasu Středoevropského poháru s Juventusem...

Reagovat
Knight_in_fire

Jeszcze był Wawel Kraków i Podgórze Kraków.

Reagovat
Knight_in_fire

I Garbarnia.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele