Věčně marný boj Josého Mourinha

03.05.2015, 23:23
Názory a komentáře
José Mourinho vyhrál další titul, řadit jeho jméno po bok největších trenérských velikánů fotbalové historie by však bylo stejné jako oceňovat dělníky, kteří postavili Hundertwassehaus, místo samotného Hundertwassera.

Tituly jsou samozřejmě důležité. V každém sportu píší historii vítězové; vždy tomu tak bylo a vždy tomu tak i bude. Kouzlo fotbalu však spočívá v tom, že jde o jediný masově rozšířený kolektivní sport, v němž může být trenér zcela osvobozen od prosté funkce motivátora - zatímco v hokeji, basketbalu, baseballu nebo třeba házené pracuje každý kouč s pevně danými pozicemi hráčů, fotbaloví stratégové mohou improvizovat, a ti úplně nejlepší to také dělají. Ideální fotbalový trenér musí být trochu tělocvikář, trochu šachista a trochu filozof. Fotbal je romantická hra, jejíž historický vývoj formovaly v první řadě velké myšlenky. José Mourinho se pouze naučil velmi dobře ovládat své řemeslo.


Pokud se totiž bavíme o skutečných legendách, zjistíme, že šlo prakticky bez výjimky o muže, kteří přinesli do hry něco nového. Je důležité uvědomit si, že toto není polemika s Mourinhovými výsledky, obžaloba jeho herního stylu, ani slepá apologetika romantických "arkádových" stratégů, pro něž jsou trofeje vždy až na druhém místě; toto je pouhé konstatování, že připustíme-li diskusi o Mourinhově zařazení na seznam největších trenérů v dějinách, neporovnáváme jej s Manuelem Pellegrinim ani Brendanem Rodgersem. V této společnosti jsou jeho konkurenty pánové, kteří kromě velkých výsledků dokázali také změnit vnímání fotbalu jako takového.

Jde o prostou snahu nepídit se pouze za tituly, ale za skutečným odkazem. Mourinhovým kšaftem budou vyhrané medaile. Bude jich hodně (už nyní má na kontě 22 různých trofejí ze čtyř zemí, a to je jeho kariéra sotva v polovině), dost možná nejvíce v celé historii, ale až budou kronikáři příštích generací pátrat po jeho kariéře, spokojí se s následující větou: "José Mourinho dosáhl velkých věcí, protože si půjčil filozofii od Helenia Herrery." Možná připomenou památný výrok Arriga Sacchiho, který jednou prohlásil, že budoucnost fotbalu bude méně o akci a více o reakci. Podotknou, že Portugalec vyhrál vše, co se vyhrát dalo, ale nebudou mít zapotřebí psát knihy o tom, jak toho dokázal.

Co totiž nejvíce odlišuje Mourinha od skutečných legend je fakt, že Portugalec nehledá cesty, jak na hřišti dominovat. Má geniální schopnost analyzovat soupeře, vynulovat jeho největší zbraně a sbírat tak důležitá vítězství, ale odmítá aktivně budovat cokoliv, co bychom někdy v budoucnu mohli nazývat "Mourinhovým stylem". Dominance přitom nemusí být založena pouze na ofenzivním pojetí - vždyť i totální fotbal, jak jej kdysi (nezávisle na sobě) definovali Rinus Michels s Valerijem Lobanovským, je v podstatě pouze o nápadu rozšiřovat hřiště s míčem na kopačkách a naopak jej zužovat bez něj. Sám Mourinho se v počátcích své kariéry ostatně učil od Louise van Gaala, který z myšlenky totálního fotbalu (bránit i útočit jako jeden tým, bez ohledu na primární pozice jednotlivých hráčů) přímo vychází. Tato filozofie jde poměrně snadno ohnout do podoby současné Chelsea; Mourinhovy vzájemně se prolínající a vystupující defenzivní bloky mají esenciální základ v Michelsově Ajaxu.

Důležité je, že Mourinho nebyl tím, kdo na začátku přišel s nápadem; není inovátorem, nikam fotbal jako takový neposouvá. Je jako herec, který umí dokonale zahrát jakoukoliv roli - takového herce si královsky zaplatí každý ambiciózní režisér, ale on sám se potom nesmí divit, když se noví studenti budou učit hrát podle skutečných osobností. Být revolucionářem je náročná cesta bez záruky úspěchu, a Mourinho je příliš pohodlný na to, aby ji byl ochoten podstoupit. Ne, když hned na první odbočce číhá příslib mnohem snáze získatelných trofejí.

Helenio Herrera, jehož negativistický přístup, ješitná povaha, strategický um a důraz na budování kultu vlastní osobnosti dělají z Mourinha jeho poměrně přesnou reinkarnaci, také nebyl tím, kdo vymyslel catenaccio - v Itálii se o této otázce vedou spory, nejznámější je však "rybářský" příběh Nerea Rocca. Podle něj mladý Rocco jednou na břehu přemýšlel, jak co nejefektivněji zabránit inkasování zbytečného množství gólů, když vtom si všiml, že rybáři používají dvě sítě: jednu 'základní' a jednu 'náhradní', určenou k pochytání ryb, které tou první proklouzly. Tato historka je sice možná přitažená za vlasy, právě takto ale vznikají fotbalové dějiny - Roccův nápad pojistit obrannou trojici stažením jednoho záložníka na post libera (přímo před brankáře) dal vzniknout celé jedné důležité kapitole historie fotbalu. A nezáleží na tom, že Karl Rappan totéž udělal už ve 30. letech v Ženevě a Alexander Abramovič o pár let později v Samaře. Důležité je, že catenaccio vstoupilo do dějin. Po Mourinhovi žádný podobný odkaz nezbude.

Nelze přitom argumentovat tím, že ve fotbale bylo již vše vymyšleno; i mezi současnými trenéry je několik velkých inovátorů. Marcelo Bielsa jednou najde svoje jméno v učebnicích u hesla "vysunutý pressing", Pep Guardiola zase redefinoval princip držení míče. Mimochodem, jestli má někdo ze současnosti možnost stát se jednou nejlepším trenérem všech dob, je to právě Guardiola - jeho Barcelona totiž vítězila díky tomu, že byla prakticky neporazitelná. Pokud soupeř nemá míč, nemůže vstřelit gól, a pokud nevstřelí gól, nemůže vyhrát. Chelsea třeba jednou vypiluje svůj současný styl k naprosté dokonalosti, stále ale bude fundamentálně možné ji porazit, protože nedominuje, nechává hrát soupeře. Kdyby teď Mourinho s Guardiolou sehráli dvacet vzájemných utkání a Portugalec všechny vyhrál, stále to nezmění vůbec nic na tom, že Guardiola je větším trenérem - možná ne úspěšnějším, ale větším.

Mourinhova rezignace na systematickou tvorbu vlastního herního odkazu ho v této kategorii staví i pod jména jako Luciano Spalletti, který v roce 2006 vynalezl systém 4-6-0, Rafa Benítez, jehož Valencia kdysi představila světu nyní už klasické 4-2-3-1, nebo jeho současná nemesis Arséne Wenger. To on jako první v Anglii začal stavět ofenzivně laděné hráče na pozice krajních beků a přímo se tak podepsal pod jeden z nejdůležitějších taktických prvků Mourinhova stylu. Portugalci je nutno přiznat, že správně nasadil tři střední záložníky proti klasickému 4-4-2, tato myšlenka - tedy přečíslit soupeře v jedné oblasti a získat tak na svoji stranu územní převahu - však vznikla už před válkou ve Vídni, kde Matthias Sindelar zjistil, že útočník může běhat i dozadu.

Současný kouč Chelsea jednou najde svoje jméno po boku Herrery nebo Bély Guttmanna. Všichni skvělí stratégové, trochu cynici, trochu negativisté, vesměs egoisté posedlí trofejemi. "Guns to hire". Oni ale fotbal nijak nemění ani nikam neposouvají, pouze těží maximum z práce těch, kteří přišli před nimi. A proto José Mourinho nepatří a nikdy nebude patřit mezi největší trenéry historie - ti si totiž uměli zajistit nesmrtelnost u všech fanoušků, ne jen u těch, kteří podporovali jejich týmy v té krátké době jejich vlády.

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (757)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Múdry článok, vyjadruje názory viac ľudí.Bolo viac odborníkov, ktorí povedali, že Mou nemá rád futbal, on má rad iba výhry. Nie je to môj typ trénera, mám rád trénerov novátorov, filozofov.Bol to Mou, kto ako tréner staval autobusy, keď hral proti Barce - s Chelsea, Interom, Realom. A nebolo to nič pekné, čo vojde do histórie futbalu.

Reagovat
bobis21

říkáš ty, podle mě zase nebylo nic pěkného hra Barcelony pod guardiolou. Dokonce to podle mě byl nejnudnější fotbal v historii

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně, do poločasu jsem vždycky usnul. Házená mě nebaví.

Reagovat
hyper01

Článek, který se nehodí na tenhle server, ale možná tak na fan web AFC, MU nebo Spurs.

Tolik zaujatých a neobjektivních keců jsem dlouho nečetl, ale o to víc potěší, že nám tolik lidí ten titul závidí

"Boring" Chelsea https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/p526x296/11188153_1415114258528786_1726423928366081590_n.jpg?oh=b08489b7d635e27df23b9beb086af69a&oe=55C1AF01&__gda__=1440586692_92dd19b7b576d28d428f6e0f1067856b

Reagovat
smazaný uživatel

Súhlasím, kvalitní komentar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
dantetomas

mne je Mou celko ukradnutý, len k tomu tvojmu obrázku: koľko z tých mladých hráčov, čo vyhrali FA Youth Cup aj UEFA YCC sa napokon výrazne presadí v seniorskom tíme Chelsea? Ja by som si tipol, že presne 0, pretože to proste nesedí do koncepcie Chelsea a Mourinha, takže v konečnom dôsledku by mali také víťazstvá tovnakú hodnotu - nulovú

Reagovat
miguel bain

Jasně, všichni z toho titulu určitě nespí, když to bylo jasné teprve od půlky sezony. Děti, všude na netu jenom děti....

Reagovat
hyper01
Reagovat
smazaný uživatel

Co takhle si třeba uvědomit, že se nejedná o hodnocení Chelsea v téhle sezoně, ale názor na Mourinhovu kariéru, taktické smýšlení apod?! Tomuhle tipu vztahovačnosti moc nerozumím. Hlavně se pochlubit, že se něco povedlo a ostatní to automaticky závidí.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Radikal

José je už teď obrovskou legendou mezi trenéry No one can stop us now!

Reagovat
celeb

except of PSG. Or Atletico. Or someone else.

Reagovat
smazaný uživatel

píše se except for

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Kokesh

Tohle jsou uzasny reakce na neci nazor, projev. Existuji i pismenka, slova, vety....nereknu kdyz se takhle reaguje na nejaky bullshit v diskuzi, ale tohle je fakt ubohost.

Reagovat
Whitemedia

Když je článek bullshit, tak takhle můžu zareagovat pane?

Reagovat
Honza Matoušek

Pointa je v tom, že ani sám nevíš, proč je bullshit. Někdo vyjádří svůj názor několika odstavci, někdo se zmůže na jedno kliknutí.

Reagovat
smazaný uživatel

No a? Nazor jako nazor. Mne prijde bullshit celej ten clanek, ale zaroven nejsem zadnej egomaniak, abych to musel rozvadet v x odstavcich a cpat to ostatnim. Mne naprosto staci, ze se ty sracce vysmeju.

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
Whitemedia

OMG, já se zase zmohl jenom na debilní smajlík, místo abych popsal, jak s tvým názorem souhlasím v rozsáhlém souvětí..

Reagovat
Kokesh

Ty to mas slusne vygumovano chlapce. Doufam, ze zrovna domingo to ma v prdeli, ze takovy dementi se mu vysmejou za jeho clanek....

Reagovat
Whitemedia

Tak třeba ve vysmívání se Ustyho článků na ef se stal snad národní sport.. a já se prostě vysmál jednomu konkrétnímu článku od dominga, jinak ho neřeším.. a neřeším ani to, že mám podle tebe vygumováno, protože si nemyslím, že někdo pozná, jak na tom je člověk s inteligencí podle diskuze na EF

Reagovat
fantomas

Takže mi chceš říct, že ses tomu článku vysmál až potom, co sis ho celej přečetl? Nelži si do kapsy.

Reagovat
smazaný uživatel

Predstav si, ze tentokrat jsem si ho dokonce precetl, mas pravdu, ze to bude po hodne hodne dlouhy dobe.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
Whitemedia

Navíc, článků a diskuzí na tohle téma už bylo milióóón a nikdy se nikdo neshodl.. proto se dalším takovým článkům a diskuzím budu jenom smát

Reagovat
SIRBRANIKE

Ale on ti tam dal celkom slušné argumenty. A mňa by celkom zaujímalo v čom sú zcestné a úbohé.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vitasrp

Jo tak sokonce ubohost.

Reagovat
fantomas

A ne snad? Tobě by nepřišlo blbý přijít pod něco, s čim si dal autor nějakou práci, a plácnout tam jen tak vysměvačnýho smajlíka? Mně teda jo, dost, a od někoho, kdo sám něco podobnýho snáší/snášel pod svýma CFC analýzama, bych popravdě očekával totéž.

Reagovat
vitasrp

No samozřejmě, že to není ubohost, po který by si autor smajlíku snad zasloužil označení, že patří mezi nějaký dementy. Frajeři to tady dělaj Ustymu pořád a neviděl jsem, že by se z toho dělala pořádná tragédie, když se mu někdo vysmíval.

A samozřejmě, že to není ideální reakce, taky mám mnohem radši, když někdo hodnotí kontstruktivně, vysvětlí, proč s článkem souhlasí/nesouhlasí, proč jej považuje/nepovažuje za blábol atd. Ale pokud se tak nestane, není z toho potřeba dělat nějakou tragédii zase.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
smazaný uživatel

Slusnej blabol

Reagovat
Whitemedia

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
raduinho

Reagovat
spider_8

Reagovat
ZB 07

Reagovat
off-olda

To je ale kravina... Proč by měli být pouze inovátoři označeni za nejlepší trenéry v historii? O tomhle přeci ten sport není.

To je v podstatě taky urážka SAFa. Však ten přišel jen s tím, jak dát hráčům a rozhodčím pořádný ''fén''. Všechny je seřval a každý pak dělal, co mu na očích viděli. A to si tedy rozhodně myslím, že SAF tam své místo má.

Být legendárním a nejlepším trenérem je otázka úspěchů.

To je jako kdybych napsal, že vole nevim Milan Pacanda je nejlepší fotbalista na světě, protože při nůžkách se otočil o 720°. Inovátor Zatímco Messi by se nebral vůbec v potaz, protože se naučil dobře běhat, zakončovat a prostě se naučil dobře své řemeslo. (Smyšlený příběh. To je jen informace pro idioty, kteří by chtěli rýpat)

Reagovat
Corosian

Porovnani se SAFem sedi. Ja si osobne nemyslim, ze by Mourinho fotbalu, hre jako takove, nic neprinesl, ale dobra, kdyz se budeme ridit kriterii autora, co tedy presne prinesl fotbalu SAF? Znamena to ze SAF legenda neni?

Nemuzu si pomoct, z clanku smrdi osobni antipatie autora k Mourinhovi.

Reagovat
off-olda

Souhlas.

Reagovat
off-olda

A to tedy není jen o SAFovi. Napadá mě treba Ancelotti...

Reagovat
hitZor

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, Mourinha nemám charakterově rád, ale trenér je to takticky výborný.

Reagovat
hyper01

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
spider_8

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
icemike

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se mi článek nelíbí. Co kdyby vyhrál Mourinho dalších 10 titulů? Stejnou taktikou? Stále nebude legenda mezi trenéry? Téměř dozajista bude.

Reagovat
smazaný uživatel

On jiz legendou davno je.

Reagovat
Darren Fletcher

Reagovat
RKBoy

to je nejaké pravidlo ,že aby ste boli legendou medzi trénermi musíte byť hned inovátor?

podla tohto "pravidla" nieje legenda ani Ferguson.

José je osobnosť,či ho niekto má rád alebo nie.

za 12 rokov vyhral 22 trofejí z toho 8 titulov a to všetko v 4 roznych krajinách...pre mna to je velikán a určite niesom jediný čo si to myslí.

Reagovat
smazaný uživatel

Bezpochyby je JM nejlepší kouč současnosti

Reagovat
JM

Díky!

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Trefný komentář. Nemám pochyb, že si zmíněné uvědomuje i sám Mourinho, ta jeho obsese Pepem je ostatně docela evidentní, zvlášť po dnešku.

Reagovat
fantomas

Jono, muset si dvakrat rypnout do svyho nekdejsiho rivala ve chvili, kdy mas slavit svuj vlastni uspech, to smrdi poradnym komplexem.

Reagovat
technecium

Hlavně ještě v Madridu z něj měl neskutečnej komplex. Z El Classic udělal totální zákeřnou sračku, jen aby měl šanci vyhrát. Za to jsem ho nenáviděl. Daleko víc než jeho uznávám třeba i Ancelottiho, kterej Barcu přehraje a nepotřebuje dloubat do oka její asistenty.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
smazaný uživatel

SAF > všichni

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
PhilipS

V článku najdete i takové klenoty jako Benítez > Mourinho...k popukání...

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
C-M@ster

Proč mám pocit, že se v poslední době se Eurofotbal změnil v pískoviště, na kterém si někteří staví bábovičky.

Že článek vyšel chvíli poté, co Chelsea vyhrála titul, ve mně budí podezření, že autorův hlavní hnací motor byla závist, zášť a škarohlídství.

Ve skoku na lyžích byl taky jakýsi chlap, co první přišel se skákáním s nohama do V místo u sebe a rozhodně není větší legenda než třeba Malysz nebo co já vím kdo, ten sport nesleduju.

Prostě je nesmysl, aby za legendu, případně většího kouče, měl být považován pouze někdo, kdo přinese něco nového. Vsadím boty, že za pár let si autor přečte článek a bude se stydět, co za ukřivděný balast vyplodil.

Teď už tu vážně chybí jen článek proč je Messi lepší než Ronaldo nebo naopak...

Reagovat
smazaný uživatel

Uz jsem to psal a nechce se,mi ti psat znovu. Jen to shrnu. Murinho me neba. Ba me jini treneri, kteri jdou trochu jinak. Nej komentar k Moureninovi, je ten, ze z vrakoviste dokaze poskladat super fungujici traktor. V prodejne ferrari, taktez.

Jinak peknej clanek

Reagovat
risk je zisk

Tak jakože dobře no...

Reagovat
smazaný uživatel

Absolutně nechápu názor autora. Proč by jen inovátor měl být brán jako legenda mezi trenéry? Jak už píšou kluci výš, Ferguson by zde tedy taky neměl být brán, ale kdo aspoň trochu fotbalu rozumí a ať už fandí komu chce, musí uznat, že Ferguson tam jednoznačně patří. Stejně jako tomu je už teď u Mourinha, který si zaslouží být veden v kategorii legendárních trenérů.

I sama anketa u článku jasně vypovídá o tom, jakého názoru je většina lidí. Doufám, že p. Dominik Zezula se už teď stydí za to, co dokázal vyplodit a přeju mu, aby závist a neúcta k úspěchům ostatních již nadále nezahalovala oči.

Reagovat
Arbiter

Zajímavé čtení, domingo. Ale prostě nemohu přijmout za svou tvou premisu, že abys byl velikánem, musel bys přijít s nějakou inovátorskou myšlenkou. Přijde mi, že je to pro tebe jediné měřítko velikosti. Jsou inovátoři a jsou ti, kteří dokáží tyto myšlenky aplikovat. Jsou fyzici, kteří přijdou se zákony akce a reakce a jsou fyzici, kteří na základě těchto znalostí vytvoří kladkostroj. Co je pak víc?

Navíc bych řekl, že nevycházíš během psaní tohoto názoru ze všech možných dostupných informací. Nevíš, jakým způsobem Mourinho vede treninky, jakým způsobem připravuje hráče na zápasy. To, co vidíš, je 90 minut na hřišti a konečný výsledek. Jenže to není celý fotbal. A smrsknout to jen na těch 90 minut je tak trochu znevážení toho sportu a práce trenérů...

Reagovat
Talker

Tak je otázka, nakolik je za oponou inovátorem a nakolik dovedl ty věci na trénincích k dokonalosti potom, co získal know-how od ostatních. Ale jo, je to otázka, kdy tam nikdo z nás nevidí - včetně hráčů, protože oni také neví, jak to chodí ve všech ostatních klubech a kdo s čím přišel první.

Reagovat
Arbiter

S tím já souhlasím. Proto si myslím, že je trochu nefér vytvořit ten domingův závěr jen na základě znalosti toho, jak se prezentuje Mourinhův tým na hřišti...

Reagovat
salami

téměř jistě nepřevzal podobu treninků od jednoho kouče, ale seskládal to nejlepší co kdy viděl, možná přidal něco svýho a z toho udělal mix, kterej očividně funguje, ale už jenom to skládání různejch známejch "ingrediencí" je tvoření, je to jako s vařením

Reagovat
Talker

Tak to je otázka, klidně mohl něco vlastního přidat, nedivil bych se tomu. Ale ono vytvořit něco komplet novýho je extrémně obtížné, zvlášt ve sportu, který hraje a sleduje miliarda lidí na celém světě.

Reagovat
technecium

Souhlasím s článkem. Vystihuje moje dlouhodobé názory na tohoto chlapíka.

Zkuste si představit, co by se stalo, kdyby proti sobě nastoupila dvě ryzí mourinhovská mužstva. Podle mě je pro Mourinha slabinou držení míče.Proč? Kdo drží míč, může o něj přijít a nechat tak okénko v obraně. Myslím, že 0:0 je jasný výsledek

Reagovat
Arbiter

Tohle je podle mého mylný předpoklad a trochu nepochopení Mourinhova přístupu k zápasům. Pokud by nastoupil Mourinho proti sobě samému, záleželo by, jaký výsledek Mourinho (ať už první nebo druhý) potřebuje.

Reagovat
smazaný uživatel

ale vždyť ti to ani autorovi nikdo nebere, ale proč to kurva pořád musíte jak blbci rozpytvávat? Ještě k tomu den po titulu, kterej je nenecháte ani oslavit... Já taky nemám rád Juventus, Barcelonu, Bayern, 90% Anglie.... ale respektuju ty týmy a ty lidi, alespoň v rámci svých možností... Tohle nekončící téma co tady pořád vytahujete a rozpytváváte už nudí a řekl bych že i normální fanoušky dost otravuje... Otevři si jakoukoliv diskusi o PL nebo o Anglických týmech a zkuš se nad tím zamyslet. Vždyť je to šílený, smutný, trapný a dětský.... a vy tomu tady takovýhlema článkama pomáháte. Už by bylo na čase naučit se s faktorem José žít

Reagovat
technecium

Já Chelsea respektuju, to ale neznamená, že pod úvahy o Mouronhovi nebudu přispívat, protože se ti to nelíbí.

Reagovat
smazaný uživatel

mě je to uplně u prdele, říkám jenom že jste s tím už jak děcka z turbogymplu...

Reagovat
Billy McClane

Ja si zase nechcem predstavit proti sebe dvoch Guardiolov

Reagovat
technecium

Já jo. A moc rád. Guardiolův fotbal je vystavěný na brutálním pressingu po ztrátě míče (Nebo aspoň ze začátku byl). Představ si to - Tým 1: Tiki taka - Tým 1 ztratí míč --> presují, Tým 2 ztratí míč - presuje, aby získal zpět. Imho by to mohl být luxusní fotbálek bez obran

Ale to mnoha lidem nedojde, protože Guardiola = házená

Reagovat
smazaný uživatel

šílenej článek, vůbec bych tohle na tak dobrej web nepouštěl. To co si myslí autor (zjevně zaujatej jako kráva) zajímá maximálně autora a zapřísáhlý odpůrce Mourinha. DOPORUČUJI AUTOROVI: Napiš si tohle na zeď někde na fejsbůku a nech fanoušky Chelsea oslavit zaslouženej titul.

Za mě: Gratulace Josému i Chelsea k titulu. Víc k tomu nemá smysl psát.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Wat

To snad ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
El-Pistolero-68

Jenze tech zaprisahlych odpurcu Mourinha je tu vic nez dost, takze proc to - jakozto nazor - nevypustit.

Reagovat
smazaný uživatel

ale vždyť je to taky každej týden pořád dokola... Místo toho, aby tady rozebíral (když už je tak chytrej) příčiny a problémy konkurence, proč jsou letos tak šílení, tak tady shazuje den po zisku titulu mistra ligy a jeho trenéra... Vždyť je to absurdní. Já Chelsea taky nijak zvlášť nefandím, ale rozhodně se mi nelíbí takovýhle hovna a shazování Mourinha. Ten kluk rozumí Francii, ok, ať tam dělá reporty a rozbory, ale tady prostě přestřelil a udělal hrozně špatnej článek, taky jsem dřív psal reporty (NBA na sport.cz, eSuba - progaming, atp.atp.), tak trošku vím co znamená objektivita. Tohle je hnůj. Vůbec to, že tam napíše o Mourinhovi, tomu vážně můžou přitakávat jen 11ti letý děti nebo zakomplexovaní idioti. Podívej se na fans Juve, kteří ho taky nesnáší, objektivita jim zůstala. Tady s tímhle článkem může souhlasit tak 15největších idiotů na webu, což se taky zhruba tak potvrdilo.

Reagovat
El-Pistolero-68

Tak tady snad nejde o to, aby s autorem souhlasila vetsina, jde ciste o jeho subjektivni uvahu, proc neradi Mourka mezi nejvetsi trenerske legendy vsech dob. Rozebral tam, proc si to mysli, a podle me to neudelal spatne, i kdyz nektere vyroky jsou dost rezolutni na muj vkus.

Reagovat
smazaný uživatel

den po zisku titulu? vždyť oni jsou letos ale fakt nejlepší a i jejich hra je v porovnání s jejich konkurencí nejlepší, sorry

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Recik

Jak už psali kluci výše, tohle bude na míle vzdálené rovině, ve které by se dalo uvažovat, že to není celý jen o antipatii vůči Josemu. On již legenda je. To bezesporu. Navíc, mám ten dojem, že se o něm nejeden hráč vyjádřil v tom smyslu, že posunul predzapasovou taktiku a přípravu do úplně jiný dimenze, to není inovatorství? :-) Jinak nic osobního domingo, tvé články mám povětšinou rád, bývá to zajímavé čtení, ale tentokrát je to mírně řečeno póza :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že jsem na mobilu a nemůžu napsat nějaký erudovanejsi názor, zustanu u toho, ze ač ma autor jakousi znalost historie fotbalu, jeho názor se rovna názoru zaslepeneho fanouška idealujiziciho své "bohy". Odpoledne budu rad argumentovat.

Reagovat
smazaný uživatel

tak hlavně napsat že José není už teď jedna z legend fotbalu co se trénování týče je neskutečná urážka. Za to co dokázal (zejména Porto a Inter) prostě legenda je a to uznají i lidi, kteří ho prostě nemají rádi. Autor je debil, jestli tohle vypustí na takhle dobrej web, víc k tomu nemám

Reagovat
smazaný uživatel

Takýto odpad som už dávno nečítal ale nie preto, že ide o tendenciu od autora, ale preto, že je to absolútne scestné.

Reagovat
Bakary3

domingo si asi ale neprecetl clanek o defenzivni dominanci (pro me oxymoron a pico.vina, dominovat pro me = ovladat a drtit, a ne vzdorovat, jako Chelsea v tezkejch zapasech., pro ustyho....).

Jinak hezky clanek s dobrou myslenkou, mozma uz ale dost Chelsea a Mourinha, ze je to hnus, to se vi, clanku netreba

Reagovat
smazaný uživatel

to je ešte horšie ako článok samotný

Reagovat
Arbiter

dominovat

synonyma: čnít, vévodit.

Kde máš to drtit?

Reagovat
smazaný uživatel

Bakary3= jazykovedec

Reagovat
Bakary3

Je mi uplne jedno,jak je to ve slovniku

Defenzivni dominanci se proste smeju, v zivote jsem pri fotbale u braniciho tymu neslysel, ze dominuje, jen usty potreboval nejak "ospravedlnit" ten humus a najit tomu dustojnej vyraz.

To je muj pohled a vic to asi rozebirat nebudu, protoze slusnejsi vyrazy nemam

Reagovat
Arbiter

To je jak říkat: "Nezajímá mě, že mi matematici říkají, že 1+1=2, pro mě to bude vždycky trojka a je mi jedno, jak to vidí ostatní."

Reagovat
kubys

Tak ale 1+1=3, je synergický efekt, že jo... Záleží, z jakýho úhlu pohledu to vezmeš.

Reagovat
Arbiter

čekal jsem, až s tím někdo přijde Ono ani v matematice nemusí být 1 + 1 = 2, ale bral jsem to jako klasickou početní operaci, která se učí na základních školách a občas se považuje za axiom...

Reagovat
Talker

Tak stále ale není 1+1=2 pravdivé ve 100%.

Reagovat
Arbiter

pokud bereš klasickou početní operaci, která se učí na základní škole, tak je to pravdivé vždy

Reagovat
kubys

To jsem tak nějak chtěl říct.

Reagovat
kiwwi

Arbiter03.05.2015 17:02

na nějaké goal difference ti z vysoka kašlu

Reagovat
Arbiter

kde je ten smajlík?

Reagovat
kiwwi

smajliky sa nedaju kopirovat

Reagovat
Arbiter

pak ale může dojít k dezinterpretaci

Reagovat
kiwwi

na ten smajl to uz neuhras

Reagovat
Arbiter

nemám důvod

Reagovat
smazaný uživatel

Potreboval ospravedlniť? Veď každý v mužstve vedel čo má hrať a to, aj keď bránenie, malo hlavu a pätu- jednoducho mozog. Kdežto United... uff.. tí vôbec nevedeli čo majú hrať, keďže úžasná taktika nakopávaných lôpt na Fellainiho (aj keď v mnohých zápasoch účinná, no stále primitívna) nefungovala.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

to je sila

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

José?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
vodka

tyto tři smajlíky víceméně stačí jako reakce na jakýkoliv tebou napsaný příspěvek...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alcantara

Odpis na spravu pls...

Reagovat
vodka

aha, sorry, sem si toho nevšiml. Večer pak napíšu, teď jdu ještě do školy.

Reagovat
alcantara

Diky

Reagovat
icemike

bojím se, že inovace Wengera stavět na krajní beky ofenzívní hráče spočívala v prostém faktu, že všichni obránci se mu zranili...

Reagovat
smazaný uživatel

To si história nebude pamätať. Hlavne, že to urobil Wengele a absolútne to pasuje do toho blastu, ktorý tu je napísaný.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
hitZor

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
hyper01

Reagovat
Bakary3

aha, takze by tam jinak Eboueho a Toureho nedal? Laurena koupil jako ofenzivniho kridlo a dal ho na beka, ikdyz tam nechel hrat. Ashley Cole zacinal taky jako kridlo.

Tak o tom nemluv,kdyz o tom nic nevis,jo?

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Infi

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Navyše mnoho futbalových odborníkov sa o Mourinhovi vyjadrilo vo veľmi pozitívnom svetle a mnoho sa ich ešte aj vyjadrí. Že tebe leží v žalúdku? No a? Koho to zaujíma? A dáš sem ešte svoj kvázi názor, pretože to má aj od názoru ďaleko a jediný, kto je v tejto tvojej vymyslenej kategórii je iba Mourinho. Choď si radšej vyhoniť, keď už si nemáš kde vajcia vyprázdniť a ušetri nás týchto tvojich hlúpych kokotín.

Reagovat
smazaný uživatel

taková zaujatá sračka. bože bože

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
hyper01

Reagovat
Usty

Ono kdyby komentář nebyl zaujatej, ztratil by svůj hlavní smysl, no Tohle je publicistika, ježiši! Je jen fakt, že domingova neústupnost a dogmatizovani některých myšlenek je nešťastná.

Reagovat
Kang & Kodos

Samozřejmě, že je Jose se legendou buď stane, nebo už jí je (mimochodem, knihy se o něm píšou už teď). Z části je to právě díky tý kontroverzi, kterou všude vyvolává, a nesmrtelnost si u fanoušků zajistí určitě (i když někde v negativním slova smyslu). Jak už napsala masa dotčenejch lidí nade mnou, revolucionářem nemusí bejt jenom proto, že udělal jiný rozestavení nebo přidal do hry novej taktickej prvek. Co třeba pověstný "přenáší tlak na sebe"? A pak by tady mohl každej diskutovat nad tím, koho ještě považuje za legendu a koho už ne. Každopádně zajímavej článek.

Reagovat
Bakary3

Wow, tlak na sebe = inovace herniho systemu, ok

Reagovat
Kang & Kodos

"revolucionářem nemusí bejt jenom proto, že udělal jiný rozestavení nebo přidal do hry novej taktickej prvek"

Reagovat
smazaný uživatel

Holt, tuto jazykový vedec práve svojou debilnou reakciou potvrdil, že článok čítal tak maximálne po koniec nadpisu

Reagovat
Bakary3

Citujes sebe? Clanek ctu znovu a nic takovyho nevidim, a i kdyby to tam bylo, diky tomuhle bych ho asi nejen ja za fotbalovyho inovatora nepovazoval, se samotnou hrou to nema nic spolecnyho,jen s rozpolozenim hracu. To bys mohl oznacit za inovatora Frantu Straku,ze dava hracum tatarak

A debilni reakci mozna predvedl miki, takhle se sam setrit, tleskam.

Reagovat
smazaný uživatel

a ja som naozaj myslel, že to má z článku. veď kde inde by zobral taký blud

Reagovat
Kang & Kodos

Jo, cituju sebe. Pro mě to jeho přenášení tlaku (i když fakt nevim, jestli něco podobnýho nedělal někdo před ním) svym způsobem revoluční je. Psychika hráčů hrozně důležitá, a v tomhle on přesně ví, co má dělat, aby se hráči cítili v pohodě. Za inovátora ho považuju proto hlavně proto, že mu to evidentně funguje, což se o Franzovi zrovna říct nedá A nemusí to bejt jenom přenášení tlaku, jak píše recik nahoře: nejeden hráč se vyjádřil v tom smyslu, že posunul predzapasovou taktiku a přípravu do úplně jiný dimenze.

Reagovat
drussbarb

Já myslím, že to jeho přenášení tlaku je jen omluva za jeho zkraty. A docela často ten tlak přenáší ze sebe přímo na hráče, např. loni José vs. Hazard, téma bránění

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry, ale že je současný trenér v současných knihách, neříká nic o jeho statusu legendy.

Reagovat
Kang & Kodos

Neříká, ale zas tolik současnejch trenéru, o kterejch se píšou knihy, není. Takže to může leccos napovědět.

Reagovat
r.mrazik

tlak na sebe...tak leda mozna na hajzlu

Reagovat
smazaný uživatel

mě by fakt zajímalo jestli se najde člověk co té kravině o přenášení tlaku na sebe věří

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jose Mourinho skodi fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

teďka nebude měsíc spát

Reagovat
smazaný uživatel

Alebo ďalšie prirovnanie ma napadá. Herci. Podľa tejto úvahy nemôže byť žiadny herec legenda, pretože dokázal zahrať výborne len to, čo mu režisér nadiktoval. Vo svojej práci ťažili maximum len preto, že bol pred nimi režisér, ktorý napísal dej...

Reagovat
smazaný uživatel

režisér=trenér, herci=hráči, Mourinho je typický hollywoodský režisér, který točí samé áčkové snímky s mega rozpočtem pro masy, ale myšlenku bys v jeho snímcích hledal marně

Reagovat
smazaný uživatel

To si potom zrejme nepochopil úvahu domingovoho článku, podľa ktorej je herec práve Mourinho. Potom tá tvoja reakcia bola úplne zbytočná

Reagovat
smazaný uživatel

OK, obvykle se legendou nestane jen dobrý herec, ale musí mít i velké charisma.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si už videl úspešného trénera bez veľkej charizmy?

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinho rozhodně charismaticky, mimo své kluby, nepůsobí.

Reagovat
Arbiter

Ty si asi pleteš charisma s něčím jiným...

Reagovat
smazaný uživatel

očividne

Reagovat
smazaný uživatel

charismatický - budící úctu, váženost, respekt, obdiv

ano?

Reagovat
Arbiter

WHAT IS CHARISMA?

Charis means "grace" or "gift" in Greek

A gift or power of leadership or authority (OED)

A certain quality of an individual personality by virtue of which he is set apart from ordinary men and treated as endowed with supernatural, superhuman, or at least specifically exceptional powers or qualities (Sociologist Max Weber 1947)

Takhle se v psychologii "definuje" charisma

Reagovat
smazaný uživatel

A jeho vůdcovství a autorita působí mimo Chelsea jak? Tím, že je všem nesympatický?

Reagovat
Arbiter

Tohle není vůbec pravda. Je spousta trenérů v PL, kteří bůhví kolikrát prohlásili, že si Mourinha a jeho práce velice váží. Sám SAF ho považuje za blízkého přítele, mluvil o něm, že mu připomíná sebe sama za mlada, takže ta autorita je i mimo klub...

Reagovat
kubys

Možná mu ho připomíná v tom, že byl egocentrický labilní magor, nikdy nevíš.

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Otázka je, jak moc to myslí upřímně. S tím SAFem tomu věřím, oni jsou si v mnohém dost podobní.

Reagovat
Arbiter

Jaký by měli důvod to myslet neupřímně? Každopádně je podle mého zbytečné pochybovat o tom, že je Mourinho charismatická osobnost...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jako trenér si nechceš dělat nepřátele, zvlášť ne z těch úspěšnějších a tak radši vždycky pochválíš. Co kdybys taky někdy chtěl třeba získat hráče z jeho klubu, že? Je to jako v každé jiné profesi.

Reagovat
smazaný uživatel

Potom nechápem, prečo napríklad SAF prejavuje Mourinhovi úctu alebo rešpekt. Úspešnejší a hráčov z jeho klubu naozaj nepotreboval.

Reagovat
smazaný uživatel

Toho nemyslím.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ale Ty si tu tendenčne vyberáš argumenty, len preto, aby tvoj názor vyšiel víťazne. To potom nemusíme vôbec diskutovať a rozvádzať tu nejaký dialóg.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyly spekulace, že SAF chtěl Mourinha jako náhradu za sebe do MU? To by mohl být důvod.

Reagovat
smazaný uživatel

To sa pohybujeme v rovine špekulácii a ja by som rád zostal v rovine faktov. Ak nechceš uznať, že Mourinho má veľkú charizmu aj mimo klubu, v ktorom pôsobí alebo pôsobil, tak fajn. Presviedčať ťa nemienim.

Reagovat
smazaný uživatel

tak pre mňa nieje potom tým pádom charizmatický ani Guardiola, Wenger, SAF. A to som vôbec nevedel. Ďakujem za osvietenie...

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

Benitez?

Reagovat
smazaný uživatel

A on je ako úspešný prosím ťa?

Reagovat
smazaný uživatel

A chceš říct, že neni? trofejí má taky docela dost a to i těch evropských, navíc letos útočí na další..

Reagovat
smazaný uživatel

Ono v podstate je... ale potom sú úspešný a úspešnejší teda

Reagovat
smazaný uživatel

Takze Spielbegr, nebo treba Nolan neni legendou?

Reagovat
smazaný uživatel

OK, nezdůraznil jsem, že ty Mourinhovy filmy jsou navíc nekoukatelné.

Reagovat
smazaný uživatel

Och owny, jeb na to prosím ťa

Reagovat
smazaný uživatel

Nolan?

Reagovat
Mindas

Není?

Reagovat
smazaný uživatel

No, když se nad tim zamyslim, jak je vnímanej, tak vlastně asi je no.. Pro mě teda naprosto průměrnej režisér, vůbec nechápu jak mužou lidi uchcávat z filmů o Batmanovi a srajdě typu Interstellar..

Reagovat
Mindas

Myslím, že úplně jednoduše. Minimálně z Batmana nebo Triku. Interstellar ok, to je jako se sushi, ale pokud se zde tedy bavíme o legendě=inovátor, tak za toho Batmana si to zaslouží. Už jen díky tomu, jak se další tvůrci snaží točit komiksovou předlohu jeho civilním rukopisem(Man of Steel, Amazing Spider-Man). I když zatím dost nepovedeně...

Reagovat
smazaný uživatel

A seš si jistej, že ty příběhy komiksových hrdinů převyprávěný tímhle způsobem sou z jeho hlavy? podle mě už takovýhle zpracování tady byli i předtím.. Spíš mi přijde, že je totálně vyhypovanej, hlavně jeho novější filmy, taková Insomnie a Memento mi přijdou výrazně lepší, než všechny jeho pozdější filmy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El-Pistolero-68

Spielberg nebyl ve sve dobe inovatorem? Nolan taky ne? To se dozvidam zajimave veci...

Reagovat
Visca el barca

Reagovat
Arbiter

100. pro Josého Mourinha

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Paddy

Reagovat
kvasha16

Reagovat
drussbarb

Nejsem takový odborník jako zdejší, takže si nejsem jistý, jestli je článek vůči Mourkovi spravedlivý. Ale četlo se mi to dobře, moc dobře

Reagovat
Mr.Jindros

Dobrej článek.

Reagovat
poz3n

A Mourinho snad o sobě prohlásil, že patři mezi největší trenéry všech dob? Absolutně nefandím Chelsea, její styl hry se mi nelíbí, ale tenhle článek mi i tak přijde jako reptání nespokojeného fanouška.

Reagovat
drussbarb

On to o sobě prohlásil několikrát, už jen přezdívky, které sám sobě dává, mluví za vše

Reagovat
technecium

Special One?

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby teď Mourinho s Guardiolou sehráli dvacet vzájemných utkání a Portugalec všechny vyhrál, stále to nezmění vůbec nic na tom, že Guardiola je větším trenérem - možná ne úspěšnějším, ale větším.

Jak moc by se mi tahle věta líbila, kdyby nebyla stejne jako celej článek, nesmyslná. Guardiola je bezpochyby lepší než. Mourinho, ale urcite ne na základě dost subjektivního hodnoceni hry jejich tymu, ale diky uspechum. Jenom ty se totiž počítají.

Reagovat
Talker

Napsáno celkem správně, on je prostě největší pragmatik mezi současnými trenéry. S tím, že navíc má schopnosti si perfektně zanalyzovat soupeře a přesně nasadit styl, který je potřeba. Bohužel jeho pragmatičnost mu umožňuje půl roku hrát nekoukatelný fotbal, hlavně, že jsou 3 body a na konci sezony titul.

To ale neznamená, že všechno kopíruje. Podle mého to vymýšlí.

Každopádně jednu inovaci tu vidím - sice ne úplně převratnou a možná už tu i byla...

Rozehrávka golman - krajní bek na větší vzdálenost. On golman měl dříve 2 možnosti - rozehrát na krátko nebo to nakopnout na útočníka, kde útočník svádí většinou nevyrovnané souboje s přečíslením stoperů a dalších hráčů. Navíc stopeři jsou většinou jedni z nejlepších z týmů ve vzduchu.

Mourinho dostal geniální nápad s Braněm - vysunout ho na půlku soupeře a centrovat na něj, kdy ten má jasnou vzdušnou převahu nad téměř každým krajním záložníkem či obráncem. A když tam soupeř nasadí stopera nebo nějakou věž, tak ta zase nestíhá rychlostně.

Braňo míč sklepne na krajního/středního záložníka a míč je na půlce soupeře s tím, že krajní obránce/krajní záložník je mimo pozici.

Tohle podle mého okopírované asi není, protože to prostě vyžaduje naprosto špičkového křídelního beka se silou ve vzduchu, kterého nemá prakticky nikdo v takové kvalitě. Takže za pár let to Mourinho ani nebude moci předvádět dále, protože podobného beka prostě nenajde.

Reagovat
smazaný uživatel

poprosím uviesť meno aspoň jedného malého súčasného nepragmatika - futbalového trénera z napríklad z tohtoročných účastníkov LM, aby som to mohol prezradiť jeho zamestnávateľovi....

Reagovat
Talker

Já nepíšu, že je jediným pragmatikem, ale tím největším. A pragmatický přístup nemá Guardiola, ten si jede stále svoje, i když by třeba prospělo občas to zabetonovat a zvolit pasivnější přístup.

Reagovat
smazaný uživatel

veď práve, čiže každý tréner by mal byť pragmatik, či???, po tomto víkende asi naozaj veľmi Guar nebol pragmatik, alebo že by to bolo o čomsi inom? ...

Reagovat
masly008

tohle hrál i arsenal se sagnou,ale nevím kdo byl první asi fakt mou.ale nedá se to brát jako nějaká velká změna co by ovlivnila moc mužstev.spíš takové + do hry no.

Reagovat
smazaný uživatel

Ke všem argumentům, který tady už zazněly bych přidal ještě jeden. José na rozdíl od takovýho Ancellotiho nebo Guardioly nikdy nemohl říct, že má k dispozici ten úplně nejlepší tým v Evropě. Ancellotiho AC, Guardiolova Barca a pak i Bayern jsou týmy, který ve své době byly (nebo jsou) tím úplně nejlepším v Evropě. José byl něčemu takovýmu nejblíž možná v roce 2005. Ale vyhrát LM s Portem a s Interem, s totálníma outsiderama....sakra chtěl bych vidět autorem zbožštělýho Pepa, jak by dokázal něco takovýho. Mou zkrátka nemusí nikomu nic dokazovat, je to velká legenda už teď. A když se za třicet, čtyřicet let řekne Mourinho, tak si každej ať chce nebo ne, vybaví jednoho z nejlepších trenérů v historii fotbalu. Článek José

Reagovat
samson192

Reagovat
smazaný uživatel

Ten závěr, to je podle mě jen vaše iluze.

Reagovat
Mr.Jindros

Inter nebyl totální outsider.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ale favorit to rozhodně nebyl. Na začátku sezóny hlavně ve skupině jsem tomu moc nevěřil. Formu nabrali až postupně :).

Reagovat
drussbarb

No nevím, když se podívám na Barcu před Pepkem, byla docela v rozkladu, takže spíš Pepek dokázal z Barcy udělat mašinu než že by Barca udělala mašinu z Pepka

Reagovat
DelPiero137

Inter, Real boli uplny outsiders, CFC pod jeho tiez....

Reagovat
smazaný uživatel

Psal jsem o Interu a Portu, ne o Realu a Chelsea

Reagovat
kubys

Mourinho legenda určitě je/bude. Nemyslím si ani, že tohle domingo chce nějak v článku zpochybňovat, spíš mu jde o cestu, kterou k tomu došel. Vzhledem k nedávným událostem by se mi líbilo přirovnání k Mayweatherovi.

Reagovat
Arbiter

"Pokud se totiž bavíme o skutečných legendách, zjistíme, že šlo prakticky bez výjimky o muže, kteří přinesli do hry něco nového..."

Zpochybňuje

Reagovat
kubys

Hmmm, teď jsem si přečetl i ten závěr... Ok, je to čistý diss na Josého.

Reagovat
j_mrazik

Diss

Tohle slovo jsem neslyšel, ani nepamatuju.

Reagovat
FUnk

Reagovat
smazaný uživatel

to s tim mayweatherem me shodou okolnosti vcera napadlo uplne stejne

Reagovat
mesyas

Floyd je bezpochyby jeden z nejlepších boxerů světa, navíc má perfektní taktiku a nepouští se zbytečně do přestřelek, nechápu ten hate po zápasu

Reagovat
kubys

Po zápase? Vždyť ho každý normální musel hatovat i před - egomaniak, upřímně je to guma a hlavně kvůli těm kecům, jak to bude super zajímavej zápas, a že pro to udělá všechno, přičemž to nakonec dopadlo tak, jak všichni očekávali - defenzivně precizní zápas a věčně v klinči. Já nepopírám, že měl vyhrát, ale dvakrát na body 118-110, to byl dost výsměch (holt vybíral si i rozhodčí)...

Reagovat
mesyas

já sám chodím boxovat a mám podobnou "taktiku" tak jsem nebyl uspán nudou. Záleželo, kdo co očekával, řeči mohl mít, ale osobně jsem vůbec nečekal přestřelku. Bodování 118-110 je sice přestřel, ale podle statistik úderů byl Floyd 2x úspěšnější. Manny ho sice celý zápas honil, ale prakticky ho vůbec neohrozil, podle mě to budou poslední zápasy obou, navíc po zápase nebyl ani nijak zklamanej, shrábnul 120 mega za prohru. Duel století se měl odehrát před cca 4-6 lety. Fandil jsem Pacmanovi, ale už to není ten zabiják jako dříve.

Reagovat
kalla

Vyblitek

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně, tenhle článek je podle mě blbost jak z hlediska smyslu, tak i zmíněných faktů v něm. Mourinho podle mě fotbal inovoval obrovským způsobem, ne jenom tím, že se nějáký hráč pohyboval o deset metrů hlouběji v poli. Co se týče psychologie a motivace, tak v téhle oblasti dal Mourinho fotbalu opravdu moc.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Líp bych to nenapsal, koneckonců, má na tu psychologii a motivaci i patřičný vzdělání

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo ses zakomplexovanej a zavistivej idiot

Reagovat
smazaný uživatel

Kvalitný názor, súhlasím!

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja si myslim, ze na Mourinha se vude vzpominat jako na toho, kdo tu jinymi vynalezenou taktiku dokazal nejlepe ze vsech aplikovat v konkretni situaci. Jako asi se nebude tolik vzpominat na zpusob jakym to vyhral, ale tim kolik toho vyhral z nej legenda bude.

Reagovat
technecium

Mourinha si budou imho všichni pamatovat, jako ničitele do té doby úspěšných taktik.

Reagovat
smazaný uživatel

To se zase objevila pravá fanouškovská nátura Chelsea právě vyhrála titul, s tím už nic neuděláme ale je potřeba jim tu oslavu pořádně znepříjemnit. Lidi proberte se !!!! Tohle je přesně ten důvod proč jsou rvačky mezi fanoušky. Jeden fanoušek nemůže překousnout, že ten druhý slaví se svým klubem a musí mu řehtačkou rozmlátit zuby. Neříkám že ve fotbale je rivalita něco špatného ale je potřeba v tom najít nějakou rovnováhu. Jako třeba že oni vyhráli titul, tak je necháme oslavovat a počkáme si na příští sezonu kde se bude začínat od píky a třeba vyhrajeme zase my. Já osobně fandím Manchesteru United a Chelsea moc nemusím ale to neznamená že ted tady mlatím pěstí do zdi z toho důvodu že Chelsea má titul.

Reagovat
kubys

"Tohle je přesně ten důvod proč jsou rvačky mezi fanoušky. Jeden fanoušek nemůže překousnout, že ten druhý slaví se svým klubem a musí mu řehtačkou rozmlátit zuby."

Co to?

Reagovat
j_mrazik

Asi Jablonečák.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jasně jen se smát tomu že se snažím respektovat ostatní kluby

Reagovat
kubys

Podle tvý logiky jsou agresoři vždycky fanoušci neúspěšných klubů, to nemá nic s respektem společnýho.

Reagovat
smazaný uživatel

Neúspěšných ? Jako neřeknu kdybych přál Wiganu, ale United úspěšní jsou

Reagovat
kubys

?

Můžeš si ještě jednou přečíst, co jsem citoval z tvého příspěvku nebo nedokážeš pochopit ani vlastní text?

Reagovat
smazaný uživatel

Moc se omlouvám je mi jasné že ty, jako fanoušek West Hamu uznáváš jenom svůj klub a nikoho jiného. Fanoušci West Hamu patří mezi ty nejproblémovější společně s Millwallem. Omlouvám se že jsem si dovolil kritizovat vaše sklony k mlácení se řehtačkou( nebo čímkoli jiným) ale jakmile se ozval fan West Hamu je mi vše jasné.

Reagovat
kubys

Ty musíš být normální troll. Podle tvý logiky by nikdy nemohla udělat Wisla partyzánku na Cracovii, Dinamo na Hajduk nebo Chelsea na Spurs, protože jsou přece daleko úspěšnější a nemají mít z čeho frustraci...

Reagovat
smazaný uživatel

Pouze napadám agresivní chování mezi fanoušky nelíbí se mi to a je mi jasné že s tím hodně lidí nebude souhlasit ale prostě jsem dal najevo svůj názor ikdyž třeba není dokonalý ale je můj a nijak ho nezměním.

Reagovat
smazaný uživatel

aj ja za tým vidím len tiež super fanúšika, ktorý možno neznáša Chelsea čo by bola celkom prča prečo?, ale skôr možno majiteľa alebo to vie len on

Reagovat
icemike

Reagovat
dextroza_m

už jsem na ten Portugalský ksicht alergický!!!

Reagovat
Bayern +

Super článok. Mourinho je legenda pre svoje úspechy. Skôr, než jeho deštruktívne zmýšľanie (ktoré je napríklad v schopnosti prečítať súpera naozaj úchvatné) by som za najväčšie negatívum označil spôsob, ako k tým trofejám došiel. Najlepšie kádre, posily presne podľa priania, najlepšie kluby vo svojich ligách, ...

Guardiola aspoň tú Barcelonu sám vytvoril, Mourinho nič. Ale trebars vydrží v jednom klube viac ako 5 rokov, vtisne Chelsea svoj vlastný a hlavne dlhodobý koncept a štýl. Potom možno...

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba takový Porto nebo Inter mi, co se tycee konfrontace s ostatní obrovskými evropskými týmy, neprisli jako týmy s radou hvězd..

Reagovat
Bayern +

Porto beriem, ale tiež to nie sú vo svojej lige žiadni outsideri, skôr naopak. A Inter nebol hviezdny, ale suverénne najlepší v Serii v tej dobe.

Reagovat
smazaný uživatel

V Seria a respektive v portugalské lize ano, ale v Evropě určitě ne. A právě a hlavně tam udělal Mourinho největší uspěchy.

Reagovat
drussbarb

No jo, ale přes koho Porto získalo titul? Z top týmů potkalo v play off snad jen ManU. Ve skupině uhrálo s Realem 1 bod, s Partizanem získalo 4 body a 2x porazilo Marseille. 1/8 finále ManU 2:1, 1:1, 1/4 finále Lyon 2:0, 2:2, semi Deportivo 1:0, 0:0, finále Monako 3:0. Jako jo, vyhrát s Portem LM je obrovský úspěch, ale ... Třeba Monako dalo ve skupině osmičku Deportivu a v play off vyřadilo mimo jiné Real a Chelsea. Kdyby tehdy vyhrálo LM Monaku, tak je to mnohem víc zajímavé... Porto mělo především obrovské štěstí na to, že vyhořeli favorité

Reagovat
samson192

vy si vzdy najdete dovody preco to nie je uspech

Reagovat
smazaný uživatel

Štěstí neexistuje

Reagovat
Arbiter

Reagovat
technecium

Neexistuje, ale vyhráli jste LM

Reagovat
smazaný uživatel

Mě Inter docela jo.. to byl tým něco jako teďka Juve, akorát už teda ti hráči byli o něco starší.

Reagovat
Bayern +

Reagovat
db18

Reagovat
Arbiter

Dyť Guardiola u Barcelony vydržel jen o necelý rok déle než Mourinho u Chelsea během prvního období, kostru týmu přebral po svém předchůdci stejně jako Mou přebral kostru po Ranierim. V čem je teda výš?

Reagovat
Bayern +

Práve v tom spôsobe, ktorý domingo popisuje. O Guardiolovej ére v Barce sa bude ešte dlho hovoriť najmä kvôli štýlu, akým k neporaziteľnosti došiel. U Mourinhovej prvej u vás akurát o tom, že pozbieral radu trofejí. To je ten rozdiel.

Reagovat
icemike

Barca hrála podobných stylem už před Pepkem, on jej pouze doladil

Reagovat
smazaný uživatel

Arbitere, ty jsi obhájit všechno, ale co mě na tobě štve nejvíc, že dokážeš bezostyšně lhát.

Pepek právě kostru rozpustil - prodal nejlepšího záložníka Deca, prodal do tý doby tvář týmu Ronaldinha, za rok prodal další tvář týmu - Deca. Na post DM si dotáhl do tý body (i v béčku) naprosto bezvýznamnýho Sergia, Messimu utvořil pozici, ze které pak on i celý tým těžil 6 let ...

Pepek udělal naprosto převratný věci, na který by nikdo jiný neměl žaludek a asi ani mandát.

Reagovat
smazaný uživatel

další tvář týmu - Etoa ...

Reagovat
Arbiter

Messi hrál za Barcu už před Pepem a hrál za Barcu stabilně, to, že ho pak Pep využil, je věc druhá, nedovedl ho. Deca prodal, prodal ho výhodně, navíc to byl starý hráč. To pevné jádro zůstalo. To, na čem pak Pep stavěl - trio Xavi, Iniesta, Messi. To, že doplnil kádr, je jasné. To ale udělal i Mourinho, třeba přivedl Makeleleho atp.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady je vidět, jaký podrobnosti ve fotbale jsi schopen vidět.

Reagovat
Arbiter

jiří, prosím tě, zkus jednou zapnout mozek a sledovat příspěvky tak, jak jsou napsány a reakce číst v závislosti na tom, na co se reaguje. Bayern + píše, že Pep oproti Mourinhovi vytvořil sám Barcelonu, což není pravda. Buď, pokud se na to díváš z jedné strany, Mourinho vytvořil Chelsea stejně jako Pep Barcelonu nebo Mourinho doplnil to, co mu připravil předchůdce stejně jako zpočátku Pepovi připravil tým Rijkaard. Rozdíl mezi Mourinhem a Pepem je v tom, že Pep vydržel u týmu o necelý rok déle a dokázal o něco víc dominovat fotbalu než svého času Mourinho s Chelsea.

Reagovat
-Carles-

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
San Iker

Aspoň historii tvého klubu bys měl znát Makeleleho určitě nepřivedl Mourinho, snažíš se mu přidávat všechny zásluhy světa, ne?

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
technecium

Reagovat
Svatej

Jak hned zaútočil

Reagovat
smazaný uživatel

Na Arbitera se útočí dobře.

Reagovat
Atlético de Madrid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

guardiola udělal při příchodu obrovské změny

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiola teda Barcelonu vôbec nevytvoril...

Reagovat
Talker

Tak vytvořil je hodně silné slovo, drtivou většinu hráčů tam už měl, jen to musel dát dokupy. U vytvoření týmu se dá mluvit spíš o SAFovi, který vytvořil z průměrného týmu tým, který válcoval čtvrt století Anglii.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Atlético de Madrid

Pep nevytvoril ten tym no, vytvoril system. System, kterej pak inspuroval mnoho dalsich tymu a je dodnes povazovanej za taktickej vrchol tohoto tisicileti..

Reagovat
smazaný uživatel

S tým sa dá súhlasiť. Ale mal na to materiál, ktorý už v klube bol

Reagovat
Atlético de Madrid

Mel tam tu osu,, kterou vhodne doplnil, to jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Veď ono tu mu nikto tú hádzanú nikto neberie (nakoniec on preniesol hádzanú do futbalu, to je neskutočne inovatívne ). Áno vhodne doplnil, ale to je tak všetko. ale vôbec si ten tým nevytvoril tak, ako to napísal Bayern+

Reagovat
Bayern +

* malo tam byť: Guardiola si aspoň ten systém v Barcelone (čo je jadro toho úspechu) sám vytvoril.

Reagovat
smazaný uživatel

ale to potom dáva úplne nový význam. Mourinho si tiež systémy sám vytvára a prispôsobuje ich k súperovi. Barcelona hrala hádzanú proti každému a za každých okolností a to mi nepríde ako nejaký inovatívny element...

Reagovat
Bayern +

Prispôsobenie súperovi ale nie je nový systém a ani nikdy nebude. To by podľa tej logiky v prípade zápasu Tatran Orechová Potôň - Chelsea musel Mourinho vyčkávať v defenzívnej ulite a čakať čo Orechová Potôň predvedie. Obrazne povedané.

Reagovat
smazaný uživatel

No práveže je vždy originálny na daný zápas. Teda je vždy nový panebože, veď to je úplne logické . A prečo by mal Mourinho vyčkávať v zápase proti potôni preboha? To čo píšeš za nezmysli? Veď by prispôsobil taktiku tak, že by útočili. To akože Mourinho hrá proti každému jednému týmu tak, že čaká čo ten druhý vymyslí?

Reagovat
Arbiter

Sám si to nevytvořil, jen posunul a zdokonalil to, co tu bylo předtím.

Reagovat
technecium

Reagovat
Talker

Tak rozhodně, to mu nikdo neupírá. Na druhou stranu prostě je pokračovatelem těch úspěšných předchozích koučů, kteří také vyhráli vše, co se dalo.

Fergie může navazovat na jedinou úspěšnou éru United, která byla čtvrt století před jeho příchodem.

Reagovat
Arbiter

Co s tím má společného Fergie? O tom se tu nikdo nebaví V tomto vlákně je to Pep vs. Mou...

Reagovat
Talker

Přečti si to znova a třeba to pochopíš...

Reagovat
smazaný uživatel

on ten system nevytvoril, on ho uspesne posunul k dokonalosti

Reagovat
Arbiter

Reagovat
icemike

takže souhlasíš, že Chelsea je nejlepší v Anglii?

Reagovat
Bayern +

Čo to má s tým spoločné?

Reagovat
icemike

nechtěl jsem přerušit nit, jen mě překvapil takový výrok od fandy CIty, protože ti byli ve vzájemných zápasech lepší..plus aktuální všeobecné blití na získaný titul

Reagovat
DelPiero137

Uplne nezaujaty clanok aspon keby tam nebolo 50x spomenute aky je Jose vlastne chudak a nie je dobry trener. To si snad kazdy fanusik spravi svoj nazor. Mourinha nemam rad zato ake vsemozne prostriedky pouziva k dosiahnutiu svojh ciela ale toto mi prijde ako cisty hate.

Napriek tomu ma v niektorych pasaz zaujimavu myslienku.

Reagovat
smazaný uživatel

Článek zajímavý, názor zajímavý a souhlasím s ním až na pár bodů.

Mourinho bohužel mezi nejlepší trenéry řazen bude. Zaprvé kvůli těm svým úspěchům. A zadruhé tou komedií, kterou u toho dělá. Prostě se umí prodat. Umí se vetřít do přízně, když to potřebuje. Tím svým buranským humorem na svojí stranu získává spoustu lidí, kteří mu pak zobou z ruky. Dokáže zatlačit i jinde, než jen přímo na hřišti. Často tlačí nejen na rozhodčí, ale často si nebere servítky ani při kritice celého fotbalového svazu. Dokáže kritizovat (a zesměšňovat) celé soutěže i individuální trofeje. A protože má na své straně spousty lidí, tak prostě jeho slovo má váhu, ikdyž je to sebevětší kravina. A tím dokáže i ovlivňovat celé veřejné mínění, které je pak schopno tu někoho milovat a tu i nesnášet. Já jsem rád, že se zástupy obdivovatelů Moua tenčí a jeho moc tímto slábne.

Fotbal zažil už hodně nenávisti a rivalit, ale to, co dokázal Mourinho stvořit ve Španělsku, to jsem nezažil a asi ani nezažiju. Ještě dlouho se budou jizvy po jeho působení zacelovat. Je smutnou pravdou, že mu to ve Španělsku spousty lidí sežralo a šlo do války s ním po boku i proti němu. A z toho musel mít ohromnou radost. Vidět, jak se doslova rvou dva reprezentační kamarádi, kteří nastupovali spolu na stoperech, to pro něj muselo být jako božský pohled.

Ale zpět ke článku:

Mourinho je vyjímečný i tím, jak dokáže doslova zbláznit tým pod sebou. Pokud mu svěřenci věří, tak on z nich dokáže dát dohromady masu, ze které dokáže vycucnout i víc než maximum jejich možného výkonu. To je další věc, kterou do fotbalu když ne nedotáhl, tak ji dovedl k dokonalosti.

Dál bych trochu rozporoval ten konec - aplikoval-li by se na Pepka, tak ten by se taky nikdy nedokázal prosadit mezi nejlepší, protože existuje velká grupa, která jeho a jím aplikovaný fotbal nemá ráda. Nemyslím dolara, který ho nesnáší z osobních důvodů. Ono je to těžký - víceméně všichni, kteří jsou dlouhodobě mezi nejlepšími (a když k tomu ještě docela dlouhou dobu úplně dominovali), prostě budou neoblíbení. Tady se prostě hodí ta často omílaná věta, že se úspěch neodpouští.

To, jak budou nebo nebudou současné trenérské hvězdy součástí historie, ukáže až budoucnost. A téměř vždy to je tak, že si lidi pamatují ponejvíce na uřvance než na slušňáky (ať už pravé nebo falešné).

Každopádně článek dobrý. Možná vyznívají některé formulace hodně tvrdě a já bych do nich dodal "řekl bych", "můj názor je" atd. Aby to víc vypadalo jako úvaha a míň jako fakticky se tvářící článek.

Díky, domingo.

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
drussbarb

Jirko, toto jsi napsal přesně podlé mého gusta

Reagovat
vladis271

Taký CHONG mu to žere ešte aj teraz, po odchode z Realu. V Španielsku bola špecifická atmosféra. Vysvetlím, čo tým myslím.

To, čo tu ešte nebolo spomenuté, a v čom je Mourek fakt najlepší (a práve toto mu možno zaistí to miesto medzi legendami) je jeho psychológia smerom k vlastným hráčom. Lampard to spomínal, on dokáže u svojich hráčov vytvoriť pocit obliehania pevnosti. Že všetci sú proti nim, FA im škodí, to hráčov zomkne, zocelí a ten výsledok a trofej uhrajú. A väčšinou mu to funguje.

Lenže v tej dobe musel čeliť vtedajšej Barcelone, jednému z naj tímov histórie. A na toto Mourek jednoducho nemal. A ked do hráčov celý čas bučal, že FA chce aby titul vyhrala Barcelona blablabla (proste vytváral ten pocit ublíženosti) a potom prišlo ElClassico, kde ho Barca zahrabala hrou aj výsledkom pod zem, tak sa tie emócie, ktoré vtlačil do hláv hráčom museli nejako dostať von.

Reagovat
smazaný uživatel

velmi pěkně

Reagovat
Bakary3

"Ze FA chce,aby titul vyhrala Barcelona"

Reagovat
fenixLFC

Hm po tom prvom odstavci mi napadlo, ze on by bol skvelym prezidentom ruska

Reagovat
vladis271

Reagovat
technecium

Ameriky, bohužel

Reagovat
smazaný uživatel

však proto mu Arbiter s dolarem tak fandí.

Reagovat
CHONG

On dokázal tehdejší Barceloně sebrat titul a porazit je ve finále CdR, a když už teda zmiňuješ mě, tak ano, já na něj nedám dopustit, když Mou přicházel zvolna jsme upadali do průměru (8x po sobě jsme nepřelezli osmifinále LM) a Mou udělal kus práce a vytáhl nás těsně pod výsluní a za to jsem mu vděčný.

Reagovat
vladis271

Lenže prichádzal s tým, že vás na vrchol dostane a preruší hegemóniu Barcy. Aj napriek titulu a poháru sa mu to v dlhodobšej rovine nepodarilo.

Reagovat
CHONG

Neříkám, že jeho působení u nás byl totální úspěch, všechny strany si představovali ještě asi ještě trochu víc, ale odvedl pořádný kus práce a za to mu budu navždy vděčný.

Reagovat
technecium

Neberu mu úspěchy, vadí mi, co udělal z El Classica. Proč? Protože neuměl vyhrát fotbalově? A proč to Ancelotti umí?

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

podla mna "Mourinhov styl" je celkom jednoznacny.. vyhravat..

nech mi nevravi nikto kto fandi svojmu klubu, ze by nebol rad, keby jeho tim vyhraval trofeje...

Reagovat
smazaný uživatel

Každý rád vyhrává trofeje, ale je přece otázka vyhrávat jako Řecko ME a jako Španělsko nebo Německo MS - tedy vyhrát to tak, že nejsou pochyby ...

A to ještě Řecko omlouvá to, že prostě mělo objektivně slabší tým, než ostatní týmy šampionátu a tak hráli to, na co měli. Kdež Mou hraje řecký styl s milionovými hráči a s mančafty, které si za ohromné peníze mohl přetvářet, jak mu je libo. Tedy - hraje tak proto, že tak chce hrát.

Reagovat
smazaný uživatel

pochyby? ake? Mourinho vyhrava tak ako vyhrava a koho zaujimaju nejake pochyby? ma trofeje? ma..

Reagovat
smazaný uživatel

Chápu tu prvotní myšlenku, že vítěz je ten, který splnil všechny soutěží určené podmínky k vítězství ...

... ale hned následuje další rovina výhry, kterou je celá podstata fotbalu a celá podstata toho, proč lidi fotbal sledují a proč se fotbal stal tím, čím je dnes - baví davy ... A v téhle rovině určitý (často hodně velký) pochyby jeho výhry mají.

Řeknu to tak - Mou si z fotbalu cynicky vytáhl to, co se mu hodilo.

Já mám jen tu radost, že se od něj moc lidí neinspirovalo a i přes všechny jeho úspěchy je ve svém snažení trochu osamělý.

Reagovat
smazaný uživatel

A čo môže baviť fanúškov United alebo Arsenalu na tom, keď Mourinho vyhrá s ,,umelou Cheksi bez histórie" titul?

Reagovat
smazaný uživatel

Takže mají podporovat, aby i jejich týmy hráli nekoukatelnou srajdu?

Buďme rádi, že to po Mourinhovi nikdo nechce napodobit.

Reagovat
Arbiter

Ty se tu, jirko, vyjadřuješ k něčemu, co nemáš absolutně nasledované. Proč to děláš?

Reagovat
smazaný uživatel

Arbitere, chápu, že se snažíš zase obhajovat neobhajitelné, ale jdeš na to špatnou cestou.

Reagovat
Arbiter

nic se tu nesnažím obhájit, protože to není vůbec potřeba. Ale ty se tu vyjadřuješ k věcem, o kterých nevíš zhola nic...

Reagovat
smazaný uživatel

Arbitere, lžeš v obou bodech a víš to.

Reagovat
Arbiter

Ne, jiří, ty lžeš. Nebo máš snad nakoukaných 40+ zápasů Chelsea tuto sezónu?

Reagovat
smazaný uživatel

Nemám, Arbitere. Ale mám nakoukaných xxx+ zápasů Moua za celou kariéru. Zase - je vidět, jak špatně dokážeš pochopit gró diskuse a jak špatně pak dokážeš argumentovat.

Reagovat
Arbiter

Právě to platí u tebe, ty jsi zaslepen demagogii svého uvažování, je to pak s tebou dost těžké...

Reagovat
smazaný uživatel

A Chelsea hrá neustále nepozeratelný futbal? Keby CHelsea vyhrávala ako Bayern alebo Barcelona tak to stále bude umelá Chelski s Mourinhom v čele... a stále by to fanúškom ostatných klubov nestačilo...

Reagovat
fenixLFC

No vidis bolu by ste stale umela chelski... ale teraz ste umela chelski s mourinhom v cele a srackoidnym futbalom

Reagovat
RMCF

Momentálně už nemám tolik času sledovat jiné ligy než Španělskou, tak nevímjak vypadá hra Chelsea, ale říct srovnávatJoseho fotbal s řeckem je hodně nadsazený... při svýmprvnímpůsobení v Chelsea a pak i v Realu měly ty týmy neuvěřitelnej přechod do útoku ze kterýho vznikaly nádherný akce... Mám taky radši trochu jinej fotbal, ale hodnotit co je dobrej způsob získávání trofejí a co špatnej je blbost... Idealně bych použil k té cestě k trofeji jednu hlášku ze srazu EF: "Na to se historie neptá" Je pravda, že ta nevraživost mezi Realem a Barco co za něj vznikla už byla hrozná, ale byla to asi jediná cesta jak ten titul získat,protože Barca byla jinde... Ještě mě zarážíjak se tu kvuli defensivnímu stylu a prasárnám nadává na Mourinha a ti stejní lidi pak obdivují Simeoneho...

Reagovat
smazaný uživatel

Tu pointu příspěvku sice chápu, ale rozhodně mně nepřijde, že Mou vyhrává tituly tak, že by někdo pochyboval o tom, že si to jeho tým zaslouží. V ligách i ligovejch pohárech vyhrával poměrně pravidelně s jasným bodovým náskokem. Uznávám, že se tady jako výjimka nabízí Inter a LM 2010, ale ta holt potvrzuje pravidlo.

Reagovat
smazaný uživatel

no a to mne ako Interistovi staci ;-)

ale celkovo ho mam rad ako trenera, bavi ma ten jeho styl, dokaze strhnut pozornost na seba atd.. a ako pisal jiri vyssie "Pokud mu svěřenci věří, tak on z nich dokáže dát dohromady masu, ze které dokáže vycucnout i víc než maximum jejich možného výkonu. To je další věc, kterou do fotbalu když ne nedotáhl, tak ji dovedl k dokonalosti"

Reagovat
r.mrazik

bych to upravil...joseho styl je hlavne neprohrat

Reagovat
smazaný uživatel

José má v pi*i čo si nejaký domingo myslí, a to je najdolezitejsie

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě jedna věc. Kromě všeho ostatního v článku je kravina i to, co autor vyzdvihuje úplně nejvíc, a sice, že José nepřinesl fotbalu žádnej inovativní impuls přímo do hry alias tikitaka, ofenzivní krajní beci, totální fotbal atd. Jestli tohle není Josém vymyšlená, do detailu vypilovaná taktika, kterou po něm postupně přebrali jiní trenéři (typicky Carlo v LM 2013/14), tak já vyhraju příští zlatej míč místo Messiho. https://www.youtube.com/watch?v=Uf0tVCs2xFQ José

Reagovat
Darren Fletcher

parádne video

Reagovat
mesyas

to psal nějakej fanoušek tragédu(čti Arsenalu) ne? Takový blábol, co se pídí někam do historie, aby prokázal, že je Mouřenín vlastně tragéd co si bere od každého něco...Podle toho článku by bylo velikánů tak 6 a ostatní včetně Fergusona/Ancellotiho(nebo taky něco vymysleli?).

Reagovat
smazaný uživatel

nezvyknem reagovať na často "ploche komentáre", ale tento to je už vrchol autora, ktorý ma síce o futbale dosť prečítané ale nedokáže pre oči a zášť voči osobe aktuálne jedného z najlepších trénerov futbalu nájsť,... len že nič neobjavil? hahaha, vie len analyzovať hahaha, "len sa naučil" ovládať svoje remeslo, hahaha, toto je úžasná klasika ( známa skôr z politiky), čo sa da napísať novinárom ak sa chce....

Reagovat
smazaný uživatel

tak toto je teda riadna somarina. autor si nastavi vlastne kriterium podla ktoreho vytvara pomyselny rebricek najlepsich trenerov a v podstate na tomto subjektivnom a nezmyselnom kriteriu je postaveny cely clanok

vacsiu blbost som uz dlho necital, to uz "defenzivna dominancia" davala vacsi zmysel ako toto tu. akurat to nebude mat az taky vysmech lebo sa tu sije do autobusarov, co mame vsetci radi

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečně ubohý článek nějakého rádoby chytrého pisálka. Postrádá to smysl, postrádá to fakta a postrádá to i nezaujatý pohled na věc. Načasování článku den po zisku titulu považuji za trapnou snahu nahnat u kontroverzní sračky co nejvíce komentářů.

Reagovat
fantomas

To poslední, co tenhle článek postrádá, jsou fakta.

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba fakt, že Mourinho už trenérská legenda je. Ať si autor nastaví pravidla pro zisk atributu legenda jaký chce. Jeho styl je inovativní. Nejdříve vyzdvihne některé trenéry, kteří podle něj jeho styl vymysleli, ale následně to sám popře, protože to vlastně použil už někdo jiný před nimi. Srazí Mourinha za jeho styl a vyzdvihne Pepka, za styl "držíme míč", který rozhodně nebyl žádná novinka. Jen to dovedl k vyšší úrovni. Podobně jako Mourinho posunul svůj styl. Ano faktografické údaje mu nechybí, ale jsou použity neskutečně pokrouceně a následná argumentace je úplně šílená. To že je on nebo ty autor rádoby odborných článků z vás nedělá nositele nových dogmat. Zezulu ten článek posouvá spíš na rovinu bulvárních autorů přicházejících s rádoby úžasnými odhaleními.

Reagovat
fantomas

Bulvární autor by něco takovýho v životě nesplodil.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikde nepíšu, že je bulvární autor.

Reagovat
fantomas

Píšeš, že se TIMHLE posouvá na jejich úroveň, což je vpravdě dost úsměvná představa. Jako by snad tohle měl bejt bulvární standard či co.

Reagovat
smazaný uživatel

domingo se na tu uroven posouva prekrucovanim faktu ve vlastni prospech, bohuzel

Reagovat
fantomas

To teda za nějaký poznávací znamení bulváru nepovažuju, ale budiž.

Reagovat
smazaný uživatel

aj ja to takto vnímam

Reagovat
smazaný uživatel

I legenda může být nenáviděná. Mourinho je legenda a nemám ho rád

Reagovat
Miguel19

Už jen za to, jak dokáže přenášet tlak z hráčů na sebe, by měl být mezi legendami..

Reagovat
Bayernista18

Mourinhova taktika!

Reagovat
10

Nesnáším Mourinha, nesnáším Chelsea. Ale tohle je pro mě opravdu extrémně hloupě postavená argumentace. Kdybych chtěl napsat hate na Mourinha, určitě bych se zaměřil na úplně jiný věci.

Inovace obecně v dnešní době skoro neexistuje, už vůbec ne ve fotbale, všechno už tady bylo, všechno už je kopie něčeho. Nejúspěšnější jsou ti, co dokážou posunout myšlenku/produkt na vyšší level nebo komplexnější celek a pak to správně aplikovat/prodat, což je právě případ Mourinha. Ten to navíc dělá relativně dobře, ať se nám to líbí nebo ne.

Bielsa nebo třeba Zdeněk Zeman se vyznačují nějakým extrémním "revolučním" prvkem hry (mýtus), který ale zároveň často výrazně potlačuje nebo obnažuje jinou část hry. Stejně jako v případě Mourinha je tak všechno sobecky (vůči fanouškům a hráčům) vykoupeno uspokojení jejich ega. Pro Mourinha jsou ale na prvním místě výsledky, ne často hloupý a nefunkční napadání v 6 lidech, na který si za pár let vzpomenou maximálně lehce naivní fotbalový romantici jako Domingo a jeho skupinka fotbalových intošů.

Reagovat
fantomas

Na Bielsu si určitě nevzpomenou jen "fotbaloví intoši".

Reagovat
smazaný uživatel

To ne, no. Tak tvrdohlavyho trenéra, ktery právě díky své tvrdohlavosti (v žádném případě ne trenérskému neumu!!) nikdy nic nevyhraje dlouho nepamatuju.

Reagovat
fantomas

No to je určitě legitimní výtka, se kterou souhlasim. Sám Bielsu neidealizuju ani zdaleka tolik jako domingo. Ale předstírat tu jako 10, že si tu jen nějakej "hipster žvatlá něco o svých oblíbených bozích", snad zase nemusíme.

Reagovat
10

to říkáš ty, jako ryzí fotbalovej intoš...a nemyslím to nijak špatně

Reagovat
fantomas

Tak vzhledem k tomu, že právě ti intoši nakonec bez výjimky píšou fotbalový "učebnice", resp. vypráví historii, myslim, že si na něho zákonitě musí vzpomenout už jen ty stovky čtenářů, což nebude uplně zanedbatelnej počet ne-intošů.

Reagovat
Arbiter

A na koho si vzpomenou spíš? Na Mourinha nebo Bielsu? A na koho si spíš vzpomeneš ty?

Reagovat
fantomas

O tom se tu ale proboha vůbec nebavim.

Reagovat
salami

celý je to ale o statusu legendy, takže je to poměrně legitimní otázka

Reagovat
10

ano, tahle jedna promile fotbalových fanoušků, co bude číst nějaký fotbalový učebnice...btw. kolik lidí na tomhle fóru podle tebe četlo nějakou fotbalovou učebnici zaměřenou na taktický prvky hry? pokud odečteš tebe a Dominga, moc lidí podle mě nezbyde, a právě na to narážím těma "intošema"

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal sleduju tak z poloviny, jméno Bielsovo znám, ale jeho styl fotbalu ne a kdyby se mě na něj někdo přímo zeptal, tak to jméno budu lovit hodně dlouho

Reagovat
smazaný uživatel

dokazes to necim podlozit? proc by si na nej meli vzpomenou i ti min zbehli fotbalovi fanousci, tak jako si bezpochyby vzpomenou na mourinha?

Reagovat
fantomas

No počkej, já nikde neřikám, že si Bielsovo jméno běžnej fanoušek vybaví spíš než Mourinhovo. Všechno, co tvrdim (a je to jen moje předpověd, nic víc na tomhle místě ani očekávat nemůžeš), je to, že si na něho nevzpomenou jen nějací intoši.

Reagovat
smazaný uživatel

ja si neumim predstavit, proc by si ho kdokoliv mel vybavovat za nekolik let, kdyz je pro historii fotbalu hromada zasadnejsich treneru a dalsi rada treneru prinejmensim na jeho urovni; bielsa je zajimavej svym perfekcionismem a vizi genialne promysleneho fotbalu, do ktereho jsou nicmene potreba ne lide, ale stroje, cili v realite je tahle strategie de facto dlouhodobe neaplikovatelna, coz je prave presne duvod, proc je bielsa paradni studijni material pro nas fajnsmekry, ale jinak naprosto nepodstatnej chlapik pro nejakyho beznyho fanouska fotbalu

Reagovat
mesyas

Reagovat
j_mrazik

Co udělal Bielsa?

Reagovat
Arbiter

Reagovat
Miguel19

Tak za inovaci se dá považovat i to, že něco dokážeš posunout na vyšší level..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

S tím souhlasím, měřítko velikosti trenéra určitě nespočívá v množstvích inovací. To mi připomíná, že jeden poměrně sečtělý kamarád mi podobné kritérium podsouval podobné hodnocení filmových režisérů - dle toho, jak posunuli dál daný žánr či kinematografii jako celek. Pro mě je jeden z nejlepších Sergio Leone a jestli jsou jiní, kteří film posunuli více/dále, to je mi buřt

Reagovat
DelPiero137

"Kdybych chtěl napsat hate na Mourinha, určitě bych se zaměřil na úplně jiný věci. "

Mne sa nepacia tie jeho mimo futbalove "zbrane". V Reale to vysperkoval do extremu. Slovne hadky s celym svetom, kritika rozhodov, zdrziavanie, simulovanie hracov a vela dalsich detailov. Pre mna su to nechutne praktiky ktore ma odradzaju a malo muzstvie/trenerov to praktikuje.

Jirka ma v jednom pravdu, Clasico sa vdaka nemu stalo na par rokov fraskou. Nedokazal zniest tlak ze ho Barca poraza, tak to musel skusit inak ako futbalovo. V Madride nemal najuspesnejsiu eru, neodchadzal ako hrdina. Aj preto teraz v CFC musi za kazdu cenu dokazat ze je spicka. Preto v kazdom trocha tazsom zapase ide na tu "hnusnu" istotu.

Pritom jeho prva Chelsea sa mi pacila a svojim sposobom aj Inter v sezone 2010.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

clanek opet doplaci na strasne spatnou argumentaci i pres dobre zvolene tema k diskusi souhlasim s 10, ze kdyz uz mourinhovi neco vytykat (a ze toho je pozehnane), tak jit jinou cestou, nez ze si nevymyslel vlastni rozestaveni jako spaletti (a i tohle je treba zavadejici, protoze jako si treba ten spaletti z nouze vymyslel sestavu bez hrota, tak mourinho si vymyslel sestavu s ryzim CM na kridle s cilem vic zahustit stred hriste a to uspesne)

Reagovat
Komat

Chápu názor autora, který vytýká Mourinhovi nedostatek invence a vlastních taktických nápadů, které by se ujaly a začaly být přebírány ostatními trenéry. Asi je to sporné, jsem si jist, že u každé z vyjmenovaných "inovací" bychom našli někoho, kdo to dělal už dávno předtím. Mourinho má svůj styl, kterým jeho týmy hrají a vyhrávají. A to je to, co ho dělá unikátním.

Navíc autor správně poznamenal, že je stále v polovině své kariéry. Když tedy bujaře prohlašuje, že Mourinho nikdy nebude ve fotbalových učebnicích, není to poněkud předčasné?

Reagovat
smazaný uživatel

jedno sa ale autorovi článku podarilo, veľa reakcií.....možno išlo o toto! podobne ako v reklame,

toto si ale ani Premier League ani Chelsea nezaslúžia, niečo podobne ako hláška bývalého trénera Evertonu a MUN a úbohej úrovni tohtoročnej PL(rozumej už tam netrénuje...)

Reagovat
Swarley

legendární budou jeho hnědé bezpečností trenky v síni slávy

Reagovat
Miguel19

Legendární vtípek

Reagovat
Bayern +

Však má pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty budeš mít hnědé trenky ve středu :-D

Reagovat
Bayern +

:D :D :D

Reagovat
Swarley

ale tak nedávno jsem to tu rozepisoval, moc se mi to nechce opakovat...

ale celkově to vlastně i vystihuje Mourinha, jako člověka, který si nezaslouží respekt...tak na něj třeba budu vzpomínat já...a je to to stejné, co se snaží říct domingo...legenda fotbalu Mourinho rozhodně bude (je) a cokoliv jiného mu bude jak ho známe totálně u prdele, ale v mých očích to prostě bude vždy málo...v tomhle ho Pepek nebo Wenger prostě přejedou na plné čáře...

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger v něčem někdy přejede Mourinha? specialist in failure?

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger dokázal veci, ktoré Mourinho nedokáže nikdy. To povrchný, mainstreamový Chelsea kinderfan ale nikdy neuvidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Třeba 10 let nevyhrát jakoukoliv trofej

Reagovat
smazaný uživatel

Ten člověk je tak marný, že spadnul na samotné dno tím, že na Mourinha fyzicky inzultoval :-D A když si vezmu, jak dlouho ho neporazil, jak dostává na prdel ve slovních válkách, tak je mi Wengera až líto

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tak beru, dokázal vychovat pár dobrých hráčů pro City a ostatní konkurenty, v tom je vyjimečný

Reagovat
Trand

Wenger na Mourinha fyzicky inzultoval.

Reagovat
Arbiter

Wenger ani sám neví, jak toho dosáhl, prosím tě...

Reagovat
smazaný uživatel

Hm, teba som za jedného z nich nepovažoval, ale ok, ja si ťa teda preradím v hlave.

Reagovat
smazaný uživatel

Kvůli jednomu názoru, tak ty jsi japonské jelito Yungu

Reagovat
Rišty

zrovna ty...

Reagovat
patas92

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

jiří doma dostaneš pár facek, táta

Reagovat
GEGE

Reagovat
j_mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

A nejlepší je, že tento člověk dal všem v Anglii na prdel :-D Ve všem nejlepší, a ty vzájemné souboje top pětky je legendární. Nezáviďte, sklopte uši a dívejte, jak se to dělá

Reagovat
Arbiter

To, co se domingovi díky tomuto článku povedlo absolutně na jedničku, je, že rozpoutal diskusi na zajímavé téma

Reagovat
smazaný uživatel

a to sa len vygrcal. Musí byť so sebou maximálne spokojný a niekde na piedestáli si ho pekne pohonkávať

Reagovat
vodka

nevýhoda pro ty, co přijdou do diskuse pozdě je ta, že už je tady skoro všechno napsané...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
bandwagoner

"Je jako herec, který umí dokonale zahrát jakoukoliv roli - takového herce si královsky zaplatí každý ambiciózní režisér, ale on sám se potom nesmí divit, když se noví studenti budou učit hrát podle skutečných osobností."

Takže tahle analogie tvrdí, že je Mourinho dokonalý v tom co dělá, ale nikdo se jeho prací neispiruje?! Takže třeba Daniel Day-Lewis nikdi nebude patřit k legendárním hercům, protože sice zahrál skvěle Lincolna, ale studenti herectví se radši budou inspirovat danou předlohou a ne hercem? To mi přijde celkem irelevantní vzhledem k tomu, že u herce nejde dosáhnout víc než zahrát dokonale jakoukiv roli.

Možná by bylo lepší přorovnáni k režisérům. Řekněme že Helenio Herrera je Hitchcock a Mourinho je Scorsese. Marty nekolikrát přiznal, že se Hitchcockem inspiroval. Navíc je známo, že Scorsese často sahá do filmových archivů během natáčení a inspiruje se starši tvorbou. Ale i tak bych netvrdil, že Marty nikdy nebude legenda jako Alfred (a to i navzdory tomu, že Hitchcock byl větší inovátor)

Jak ve fotbale, tak i ve filmu mají výhodu tvůrci/manageři, kteří pracovali na začátku daného odvětví a měli tak víc prostoru pro origanilitu. Co na tom, že se Mourinho inspiruje jeho předchůdci. Jeho cíl je vyhrávat a užívat si jeho profesi a to se mu zjevně daří.

Nikdo z nás tady neví jak přesně Mourinho aplikuje svou filosofii během tréningů či příprav, takže psát, že Mourinho nepřináší nic nového je vcelku odvážné. Navíc pokud autor tohoto článku opravdu stojí za svým přesvědčením, jsem toho názoru, že publikovat tento článek v den, kdy Mourinho vyhrál titul není zcela vhodné. V kombinaci s obsahem, který vyznívá velmi zaujatě tento článek působí podobně jako nedělní příloha Blesku.

Reagovat
smazaný uživatel

ja by som doplnil že "vcelku odvážne" to je veľmi diplomatické hodnotenie, ak nechcem napisať že hlúpe, tak by som napísal že sa to autorovi takto chcelo napísať...

Reagovat
mesyas

tím Scorsesem si to tefil a možná i vystihl ten posměšnou pointu článku, protože čekání na sochu nějakých 26let je opravdu dlouhá doba(když vezmu v potaz, že natáčel opravdu kvalitní filmy).

Reagovat
Ángel di María 22

Sorry domingo, ale tohle je zaujatá blbost s nádechem sarkasmu - teda aspoň doufám, jelikož takovýhle názor snad nejde brát vážně.

Já taky nemám Mourinha zrovna rád, sice se neřadim do toho stádá slepých ovcí, které plivou na Mourinha na počkání, drtivá většina z nich ještě pochopitelně nenávidí Chelsea. Ten hate mi někdy přijde až směšnej a ještě jednou podotýkám, taky je nemám v oblibě.

Vykonstruovat ten článek na hlavnim bodě v podobě toho, že Mourinho neni inovátor a revolucionář, tim pádem nemá šanci se dostat mezi ty nejlepší trenéry historie, je strašně špatnej a malej argument, zavání to vážně klasickym zarámečkovánim jeho osobnosti. Když to řeknu s nadsázkou, to, kolik on už dokázal nasrat lidí a vytočit k uplný nepříčetnosti, v tom je to jeden z největších inovátorů na světě.

Byla tu už zmíněna velmi dobrý podobenství s Fergusonem. Ten je samozžejmě ultra legenda, ale co se týče pojetí hry a nějakej podobnejch prvků, co ty zmiňuješ za esenciální, to u něj taky nenajdeš, ten měl hodnoty jinde. Tim to už celý padá.

Mourinho samozřejmě v tý pomyslný síni slávy bude, bude mezi nejlepšíma. S Realem uhrál ve Španělsku sezónu se 100 body jako první v tý novodobý podobě ligy, nastřílel v lize 121 gólů za sezónu, předčil Pepovu Barcelonu. Měli jsme - na což rád czpomínám - nejlepé vyřešený brejkový situace na světě. To byl systém promakanej od základu do každýho pohybu nabíhajícího hráče, nádhera, soboně něco, co se mi líbí daleko víc, než házená a gól. Systém gólově produktivní, jako malokterej.

Slovo Mourinho je jen ubohá škatulka, ať se na mě nikdo nezlobí. Někdy je to dement, někdy neumí hrát dobrej fotbal, ale nenávist vůči němu mě tak akorát vždycky přivodí na tváři lehkej úsměv

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Swarley

SAF byl snad někdy považován za geniálního stratéga? vždyť mu právě většinou byla určitá taktická zkostnatělost mnohokrát vyčítána a mluvilo se o tom, že taktickou přípravu často nechával na jiných...SAF byl geniální manažer a absolutní legendou je v tomhle směru...samozřejmě musel to být kvalitní trenér a mnohokrát to prokázal, ale úplně mezi tu absolutní nejužší špičku v trenéřině jako takové nepatřil...v tomhle ohledu se dokázal opět skvělými lidmi a zase se vracíme k tomu prvním, naprosto nejlegendárnější manažer, v tréneřině díry měl...

Reagovat
Swarley

*obklopit

Reagovat
Arbiter

V článku se mluví o největších trenérech, strategickou genialitu Mourinha domingo nezpochybňuje. Ne nejlepších, ale největších.

Reagovat
Swarley

já už se v tom ztrácím

Reagovat
Ángel di María 22

Reagovat
j_mrazik

Já nevím, jestli to byly díry, ale on, ať poskládal jakoukoli sestavu, tak mu to prostě fungovalo. To bylo často až neuvěřitelný. Ti hráči měli neskutečnou důvěru v sebe, celek, trenéra, nepřipouštěli si prohru. Po jeho odchodu to bylo krásně vidět, když je přebral běžný smrtelník Moyes.

Reagovat
Swarley

souhlas, hlavně způsob jakým většinou postupoval ze základních skupin LM byl neuvěřitelný...ty sestavy byly takový slepence a stejně se vyhrálo...každý hráč si prostě pod ním věřil, motivátor to byl taky fantastický...ale v té čisté trenéřině dost často pokulhával, jak třeba dole píše Palike...

Reagovat
vodka

ach, sem si vzpomněl na Butta na pravém křídle

Reagovat
smazaný uživatel

keby bol lepsi strateg, za cele tie roky urobi viac, ako dva tituly LM..uspech v Europe vlastne zacal ziskavat, az ked sa obklopil ludmi, ako pises...Queiroz, Phelan..

Reagovat
Swarley

těch titulů mohlo být víc, nebýt fantastické Barcelony ale je to přesně jak říkáš, v té době byl ten trenérský tým hodně široký a dost mu v těchto ohledech pomáhal

Reagovat
DelPiero137

vy ste mali velku smolu ze Barca sa dostala vtedy na vrchol. Inak by ste mali viac zarezov v LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
CHONG

Radši se drž svého kopyta, domingo a piš dál o Francii, tomu rozumíš a je to zajímavé čtení, ale tenhle zaujatý výblitek si strč za baret.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Článok v ktorom niekto tvrdí, že Mourinho nie je legenda, je samozrejme blábol. José je medzi velikánmi a keď bude zbierať trofeje tak ako doteraz, bude najlepší. Ak vyhrá, a podľa mňa je to len otázka času, LM s Chelsea, dokáže to s 3 rôznymi klubmi, z toho 2 boli Porto a Inter - teda totálny outsider, a nie zrovna favorit z rozpadnutej ligy. Akurát škoda toho Realu, ale tam zase v čase dominancie Barcelony vyhral ligu so 100 bodmi a Real pod ním hral aspoň pre mňa najkrajší futbal. A mám aj taký tušák, že po Chelsea sa ešte raz do Realu vráti, aby si vyhral LM aj tam .

Reagovat
smazaný uživatel

Po Chelsea půjde do portugalské repre

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to si nemyslím, aby Jose vydržal byť ticho dlhé mesiace a ukázať sa v zápase len 4-5 do roka

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v 70ti už bude chtít mít svůj klid:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Futbal pod Ancelottim sa s Jozkom nemoze ani rovnat . To je uplne ina uroven . Neverim ze by dokazal Mourinho hral vobec niaky futbal s Ancelottiho systemom a hracmi .

Reagovat
smazaný uživatel

Tak s tým nesúhlasím. Prechod do útoku a celkovo brejky mal Mourinho najlepšie, takisto obrana bola pevnejšia.

Reagovat
smazaný uživatel

Dosť ma mrzí, že tu hru v Reale nepodpísal aj výhrou v LM, ale bol v semifinále každý rok a tam to bolo aj o šťastí, ktoré chýbalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Za tu LM si moze iba a iba sam Za posledne roky je Jozko v LM uplne tragicky svojou statickou hrou .

PSG , Atletico , BVB , Bayern . - 4 roky po sebe urobil rovnaku chybu . To by snad ani Wenger nespravil

Reagovat
smazaný uživatel

Snáď ku PSG nechceš radiť Bayern, na penalty je to lotéria. Atletico vyrovnaný dvojzápas, ako zlyhanie beriem BVB a PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

Proti Bayernu sme doma v 18 minue vyhravali 2-0 . Kludne sme ich mohli prevalcovat . Nie Jozko sa radsej stiahol zacal hrat svoju staticku hru a nechal hrat supera . K penaltam nemalo ani prist .

Proti Atleticu sa nepochopitelne ani nesnazil hrat futbal v prvom zapase . Postup stavial na jednu kartu na domaci zapas . V ktorom znova zlyhal

Reagovat
smazaný uživatel

Asi preto ze Ancelotti na ziadne brejky nehra . A obrana v systeme 4-2-3-1 nebola pevnejsia .

Reagovat
smazaný uživatel

No a čo tým chceš povedať? Šak jasné že obaja hraju iný systém. A ja tvrdím, že Mourinhov je krajší. A s tou obranou hmm, akurát som si pozrel čo hrali na Celte Vigo a s Bilbaom a teda, obrana ma riadne rezervy.

Reagovat
Svatej

Zbytečně se tu všichni vztekáte, zvlášť, když se dnes probouzíme jako mistři

Mou se pravděpodobně jako nějakej výraznej inovátor brát nedá, ale na tom, že z něj je,nebo bude legenda, to nic nezmění. Autor článku se chtěl vyjádřit a přidat svůj pohled na věc a to by se mohlo respektovat. Přes to, že byl v některých pasážích přece jen víc agresivní, než se hodilo, se to dobře čte.

Reagovat
Svatej

nebo to jako jedinej nevidim tak hrozně proto, že jsem zrovna vstal

Reagovat
smazaný uživatel

A proto José Mourinho nepatří a nikdy nebude patřit mezi největší trenéry historie - ti si totiž uměli zajistit nesmrtelnost u všech fanoušků, ne jen u těch, kteří podporovali jejich týmy v té krátké době jejich vlády.......nevím jestli nikdy nebude patřit mezi nejlepší trenéry, ale s tím že ho nikdy nebudou uznávat fanoušci soupeře se dá souhlasit a je možný, že za 30 let si na něho nikdo kromě fanoušku Chelsea nevzpomene, protože nemá nic, čím by se vryl do paměti.

Reagovat
smazaný uživatel

ze tohle napise fanda realu

Reagovat
smazaný uživatel

A proč ne?

Reagovat
smazaný uživatel

prvni ve spanelsku uhral 100b za sezonu + sileny klasika - uz jen tim se do pameti vryl

Reagovat
smazaný uživatel

Jo ale proti silným týmům vyhořel a to díky jeho naprosto tragické taktice a su si skoro jistej, že kdyby ty semifinále LM pojal jinak, tak sme tu LM vyhráli už předtím.

Reagovat
smazaný uživatel

sem celkem rad, ze decimu neziskal on...

ale kdyz uz si zacal o lm, pamatujes jak to bylo pred jeho prichodem?

Reagovat
smazaný uživatel

Pamatuju, ale tam si myslím, že ti trenéři neměli ani zdaleka tak kvalitní týmy jako měl Mourinho nebo i teď má Carlo. Což samozřejmě neomlouvá to, že se nedostali dál než do osmifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

ale vlastne hlavne jde o to, ze za 2 roky se v spanelsku vryl do pameti pomerne hodne

Reagovat
smazaný uživatel

Ježiši to je blábol..

Reagovat
smazaný uživatel

Líbí se mi, jak někteří nedokážou přát úspěch :-D

Reagovat
smazaný uživatel

Mně jak někteří neumí přijímat kririku.

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger?

Reagovat
kubys

Reagovat
hyper01

Reagovat
icemike

Reagovat
Erdovec

no jo, Mourinho, takový lepší Pulpit

Reagovat
smazaný uživatel

Erdovec, takový horší Rosaldo

Reagovat
Erdovec

náhodou, ale nějak stárne, tohle ještě nestihl nacvičit, přitom by se to do jeho fotbalu tak hodilo https://scontent-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/v/t1.0-9/11102683_805449042868222_1601549465750285714_n.jpg?oh=5d91febb89d4f2327f02dcd1c1aec30e&oe=55D5B7DD

Reagovat
smazaný uživatel

Glorifikace Guardioly jako nejakyho inovatora je mi už několik let směsný. On se právě narozdil od Mourinha hůře přizpůsobuje soupeři a je to právě on, který lpí na systémech ostatních. Nekdo, kdo by se rad dozvěděl vic, doporucuju najít si něco o Juego de Posicion. V angličtině si ale moc nepoctete.

Reagovat
smazaný uživatel

Přijde mi to jako hloupost, ale přelouskám a uvidím.

Reagovat
smazaný uživatel

spielverlagerung.com/2014/12/25/juego-de-posicion-under-pep-guardiola/

Tady máš pěkně popsaný, na jakých principech Guardiola lpí. A mas to i v AJ.

Reagovat
samson192

Reagovat
Atlético de Madrid

Ja myslim ze Pep je urcite inovator uz jen proto, ze dela veci jinak nez ostatni. Ona ta inovace taky neni jen o tom, ze to co vymysli funguje. V Barce to bylo na jednicku, k tomu neni co dodat. Ted v Bayernu to uz trochu prehani, respektive ja sice chapu proc se snazi hrat furt jiny formace a davat hrace mimo pozice, ale fakt nechapu proc to dela porad podle tech stejnych vzorcu, ktere opakovane selhavaji. To ale neznamena, ze pak neprijde nekdo dalsi, kdo to po nem prevezme a s necim, co on vymyslel bude hrat lepsi fotbal. Guardiola ma v ty hre takovy mnozstvi prvku, ze se neceho z toho nekdo treba chytne a posune to dal.

Myslim, ze ten spor Jupp vs Pep je velmi podobnej jako Mou vs Pep. Protoze Heynckess udelal tehdy s Bayernem presne to, co bylo potreba k vitezstvi, maximalne efektivni system prizpusobeny presne souperi. Byli vice aktivni nez je bezne Mourinho a asi to vetsine lidem prislo hezci, ale nebylo to nic novyho a inovativniho. Ten zasadni stret, ke kteremu nejen tady v diskuzi dochazi spociva ve dvou rozdilnych pristupech k fotbalu. Vetsina lidi chce hlavne vysledky. Nekteri je chteji pekne, jini osklive, ale porad se da rict, ze je fanouskum v konci jedno, jak k tem ocekavanym vysledkum jejich tym dojde. Pak je tu ta druha cast, ktera vidi ten bigger picture a uvedomuje si, ze fotbal nemuze porad stat na miste a kdyby byl kazdy kouc jako Jupp nebo Mou (tedy "jen" skvely praktik jiz existujicich hernich schemat), tak se ten fotbal nikam dal nevyvine. Ja osobne si nemyslim, ze je jedno horsi nez druhy, ale ze je oboje minimalne stejne dulezity, protoze aby ten system, ktery jeden vymysli musi pak nekdo jiny skvele aplikovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Pep je inovátor skoro ve všem, co dělá.. Protože takhle tvárnýho kouče, který přináší takový množství nových prvků do hry, si rozhodně nepamatuju. Myslím, že v historii takový žádný není, nebo jestli byl.. Rozhodně neměl podobné úspěchy.

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik z těch prvků nebylo zbytečných?

Reagovat
smazaný uživatel

To nevím, rozhodně většina. Ale pořád je těch úspěšných neporovnatelně víc, než u jiných trenérů současnosti a nejspíš i minulosti.

Reagovat
Atlético de Madrid

To jo, souhlasim. Jeho problem vidim momentalne v tom, ze do te hry cpe i prvky, ktere jsou pro ten tym (Bayern) nevhodne a posledni dobou s tim nic nedela, pripadne to pak nefunguje. Furt neco z toho beru jako potencialne zajimave varianty, ale na druhou stranu jsou tu ty slepe ulicky, proste prehmaty a chybna rozhodnuti

Reagovat
smazaný uživatel

Tak pořád hraje s Bayernem na hodně vysoké úrovni na tu marodku, kterou tam má.. To bych rád viděl jiné kouče. Když je Bayern v plné síle, tak se mi jeho fotbal líbí víc, než Juppův.

Experimenty dělal i v Barceloně, tam ale neměl takovou marodku a nejlepší hráči v klidu odehráli celou sezonu.

Reagovat
Atlético de Madrid

Taky si myslim, ze v tom ta marodka hraje zasadni roli. Mne se ten nejlepsi fptbal Bayernu pod Pepem taky libi.. ale pak se zase ale nabizi otazka, jestli by nemel podniknout nejaky kroky. Aby je v tejdnu pak Barca neroznesla jak loni Real, pak ta marodka nebude nikoho zajimat

Reagovat
db18

...jestli při tom ale postaví Lahma na CM a Rafinhu na stopera, tak se na marodku vymlouvat nemůže.

Reagovat
db18

Tvárný kouč - to myslíš jak?

Reagovat
smazaný uživatel

Má v repertoáru více rozestavení, každý zápas vymýšlí jinou taktickou novinku, umí měnit tempo hry.

Reagovat
db18

Ok. (já jen, že u něj mám pocit, že neumí reagovat na hru soupeře - takže když mu nevyjde původně připravený plán, tak už je po zápase - tak jsem nevěděl, jak to myslíš)

Reagovat
smazaný uživatel

Snaží se být dominantní. Ve stylu: "my jsme Bayern, zápas se bude odehrávat tak jak chceme my" To je přece správná filosofie velkoklubu.

Reagovat
db18

Což ale nemůžeš automaticky uplatňovat ve vyřazovací části Ligy Mistrů, nebo v pohárech celkově. V lize to nějak nevadí, protože tam to vykompenzuje 28-30 zápasů, ve kterých to funguje. Ale nezareagovat pak na nástup soupeře v pohárovém utkání může být a většinou bývá fatální.

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych ho nazval spis experimentatorem , než inovatorem. Jinak jsi to pěkně vystihl, je pravda, že důležité jsou oba typy trenérů. Já mám osobně Guardiolu hodně rad, stejně jako Mourinha, ale u obou mi prostě něco vadí. U Mourinha to je častá priposranost, u Guardioly to je zase idealismus. Každopádně oba jsou skvělí treneri.

Reagovat
Bayern +

Tak ale zrovnanie Jupp vs. Mourinho nie je nič iné len:

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Takže správná odpověď na anketu o Mourinhovi je v samotném konci článku

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo je v srdci tak trochu umělec, zdá se mi. Tohle dost sedí na malíře, kteří byli (většinou až po své smrti) uznáváni za to, že vymysleli něco úplně nového, inovativního. Já nepotřebuji, aby Mou vymýšlel něco nového, pro mě je geniální v tom, jak dokáže přečíst každého soupeře a připravit na něj svůj tým, nehledě na to, že tým musí každý zápas hrát jinak než jen "tu svou hru". Pro mě osobně je Mourinho génius v tom, co dělá a považuji ho za legendu, resp. jednou bude legendou.

Reagovat
El-Pistolero-68

A tom je názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Ať se autor nezlobí, tak se dá souhlasit jen s tím, že Mourinho nevymyslel svůj herní styl, ale jinak vůbec s ničím. Nejen, že jeho jméno bude spojováno s trenérskými velikány, ale on už mezi ně patří teď. A to srovnání s Wengerem je trošku přitažené za vlasy.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně ta fotka je ke článku velice dobře vybraná.

Reagovat
mimi_united

Domingo

Znova a zas s prehľadom obhájený názor. Zvyškok môže aj roztrhnúť

Reagovat
kiwwi

on bude legenda uz len preto, ze kazdy sa o nom bavi...to ze sa o nom ludia bavia ako o psychopatovi je uz jedno, on sa v tom vyziva bo viac egocentrickeho cloveka clovek aby pohladal

kvality mu neupiera nikto, ale jeho pragmatizmus a egocentrizmus mu ubera z toho, aby ho uznavali vsetci fanusikovia...to nie je len o tom ze trenuje nenavidenu Chelsea, on je rovnaky vsade kde trenuje a clovek ma chut ho zastrelit

s trenerskymi a manazerskymi velikanmi futbalu sa moze rovnat len co sa tyka trofeji

Reagovat
masly008

jenže každý se o něm baví ted. myslíš že až ti lidé co se o něm baví ted budou starší že budou svým vnoučatům říkat jo mourek to byla ale legenda.tohle budou říkat jen fans chelsea.on opravdu nepřišel s něčím převratným.třeba alex možná taky ne,ale přes 20 let v jednom klubu už stačí na to aby si ho i ostaní pamatovali.mourka fakt ne.

Reagovat
mesyas

boudou říkat: Jo Mourek byl ten člověk co v jeho době všechny sral a my jsme ho nenáviděli, byl to hrozný kretén. To už stačí na to, aby na něj vzpomínali, ať už negativně nebo pozitivně, nikdy nezmizí.

Reagovat
kiwwi

bude sa o nom bavit lebo trofeje...a mozno by bolo dobre vtlkat novym generaciam co za zverstvo na futbale vykonal, aby sa to uz neopakovalo

Reagovat
Arbiter

Reagovat
smazaný uživatel

novým generáciám hlavne treba vtĺkať, aké zlo je Chelsea, aby sa na to nezabudlo.

Reagovat
masly008

no když trofeje.víš kdo má ted nejvíc trofejí? nebo kdo je druhý,já třeba ne.vím kdo jich má dost,ale co bude za pár let dost?

Reagovat
CHONG

Jak může člověk, který velebí LVG zároveň tak příkře odsuzovat egocentrismus?

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

ta posledna veta..to proste nie je pravda..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ángel di María 22

LVG

Reagovat
Arbiter

400. pro Josého Mourinha

Reagovat
smazaný uživatel

mimi united by chtěl ten palec do prdele

Reagovat
vodka

myslím, že je to slečna...

Reagovat
mesyas

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Mourinho do hry přinesl nové prvky. Minimálně je zdokonalil a až po něm to začali používat jiní v masovém měřítku.. Jako je třeba trojúhelníková zóna, tlak na míč ve 3 hráčích. apod. sice to jsou hnusy převzatý z basketbalu a rozhodně to není nic krásnýho a akorát to na čas slušně zkurvilo celej fotbal, ale nedá se říct, že by s ničím nepřišel. Debil.

Reagovat
fenixLFC

Mne pride ze tu mnoho ludi nepochopilo pointu. Zalezi ako beriete slovo legenda- vsetci ju tu vnimaju ako niekoho, na koho si niekto spomenie za mnoho rokov. A na mourinha sa vdaka jeho vyhram a najma vdaka spravaniu pamatat bude. Pride mi ale, ze domingo v clanku legendu vnima ako revolucionara ktory nieco zmeni. Ano bielsa nebude legendou ako mourinho, ale pre odbornikov na taktiku bude proste bielaa vynimocnejsi

Reagovat
smazaný uživatel

Cala najlepší hráč zápasu s Arzenalom. No dovolte aby som sa zasmial, Já nemám nič voči Calovi, vážim si ho za všetko čo pre Chelsea urobil, ale najlepší hráč Chelsea v Nedelu?

Reagovat
smazaný uživatel

To ale není problém čtenářů, že používá slovo Legenda v jiném smyslu než většina lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo to bude přesně naopak a bude bezkonkurenčně nejlepším trenérem ?! Ať už se jeho styl líbí nebo ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná nejúspěšnějším ale nejlepším rozhodně ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Pro někoho je nejúspěšnější nejlepší. Ale vše je to o názorech a emocích, díky kterým je taky fotbal tak populární.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle je solidní sračka

Jak může někdo nepovažovat Mourinha za jednoho z nejlepších manažerů, dá se říct všech dob.

A už vůbec nechápu, proč má někdo v tomhle článku potřebu obhajovat nějakého guardiolu

Reagovat
smazaný uživatel

*v téhle diskuzi

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo mám rád Tvé články, ale toto je podle mě úlet úplně mimo, promiň.

Reagovat
smazaný uživatel

Pochopil bych to třeba od nějakého frustrovaného fanouška Arsenalu/Wengera.

Reagovat
domingo

Super, jak tady vetsina lidi vubec nezvlada psany text

Cele to vychazi z predpokladu, ze pokud bychom meli pripustit diskusi na rovine "Mourinho = (potencialne) nejlepsi trener vsech dob", jak mnozi tvrdi, bude muset Mourinho nejakym zpusobem prekonat vliv Michelse, Arkadijeva, Lobanovskeho, Sacchiho, Hogana atd. A to proste neni v tuhle chvili uz mozny.

Padlo tu jmeno SAFa (nekde nahore) a co on vlastne udelal novyho - tak treba jako mozna vubec prvni postavil na Ostrovech hrace na pozici AM, Cantonu nekdy v pulce devadesatek. To je strasne dulezitej krok. Nebo spoluprace Rooneyho s Tevezem na hrotu byla taky ve svoji dobe pomerne zasadni - casto se stavalo, ze jeden utocnik pracoval na druhyho, pripadne ze jeden hral hloubeji nez druhej, ale SAF jako jeden z prvnich na te opravdu top urovni postavil na hriste vlaste dve SS, cimz pomohl vydlazdit cestu modernimu utocnemu pojeti bez klasickych "kladiv".

Muze neco takovyho rict Mourinho? Jasne ze nemuze.

Jinak ja mam jeho fotbal rad, jeho Real jsem zral, Guardiolovu Barcelonu nesnasel. Ale to na tom prece nic nemeni, neni vsechno hned osobni utok.

Reagovat
smazaný uživatel

Domigo máš chybu v komentari. Druhý odstavec nemá být Cele, ale Cala. Ďakujem

Reagovat
hyper01

Reagovat
mesyas

Cele to vychazi z predpokladu, ze pokud bychom meli pripustit diskusi na rovine "Mourinho = (potencialne) nejlepsi trener vsech dob", jak mnozi tvrdi, bude muset Mourinho nejakym zpusobem prekonat vliv Michelse, Arkadijeva, Lobanovskeho, Sacchiho, Hogana atd. A to proste neni v tuhle chvili uz mozny.

tyhle jména budou znát jen "opravdoví" fanoušci fotbalu, pro smrtelníky jako třeba já a většina lidí tyhle jména prakticky nic neříkají. Pokud nikdy nebude legendou, tak jen pro ty znalci fotbalu(třeba ty), ale pro ostatní smrtelníky už je

Reagovat
Arbiter

Zprvu mluvíš o inovacích a revolučních myšlenkách, Mourinha jako toho, kdo něco přebral a používá, zavrhuješ. Pak tu napíšeš, že SAF něco předvedl jako první na Ostrovech. Jenže to pak nutně znamená, že to převzal od někoho jiného.

A pokud mluvíš o té diskusi "Mou nejlepší trenér všech dob", proč by musel nutně překonávat nějaké vlivy?

Reagovat
domingo

Protoze podle me ten titul nejlepsiho trenera vsech dob nalezi tomu, kdo a) mel uspechy, b) ovlivnil budouci generace.

Ta sekce "Nazory a komentare" tady neni jen tak pro srandu kralikum

Reagovat
Arbiter

Já chápu, že je to v sekci názory a komentáře, přesto přicházíš s kategorickým závěrem, který nesnese žádnou diskusi a je brán jako nevyvratitelný fakt. Aspoň to tak působí. Navíc nesouhlasím s tím, že neovlivní budoucí generace. Už jen to, kolik "odchoval" trenérů mluví za vše...

Reagovat
domingo

Tak prece nebudu pred kazdou vetu psat "Myslim si, ze...", to se tak nejak rozumi samo sebou

No.. tohle je zradnej argument, jeho zase "odchovali" Van Gaal s Robsonem. Nejakej svuj vzor ma kazdej. Ja ho fakt vnimam stejne jako Herreru.

Reagovat
Arbiter

Já to zas vnímám tak, že aby někdo byl "největším trenérem", měl by být schopen postavit se komukoliv a dokázat kohokoliv porazit. To je pak o ohraničení toho, kdo co vnímá pod pojmem "největší trenér". A jak jsem se tu už v diskusi zmínil, s tvou premisou největší = ten, kdo přišel s nějakou inovaci, nesouhlasím Ale to je asi jediné, co s tím zmůžu. Stejně jako ty asi nic moc nezmůžeš s tím, jak ho budou vnímat další generace (a nejspíš ho budou vnímat jinak než ty)

Reagovat
domingo

No hura, tak jsme se dobrali k tomu, ze pojem "nejvetsi trener" je silne subjektivni

Hele, spousta lidi nebude povazovat Messiho za nejvetsiho hrace vsech dob, pokud nevyhraje MS. Ja to mam v tomhle ohledu podobny - nerikam, ze je to fer, ale u techhle absolutne TOP legend proste vyzaduju i neco vic nez jenom probranit se k 50 titulum.

Reagovat
Arbiter

Já s tím neměl problém ani předtím, mi jen možná vadily ty argumenty, proč by to tak mělo být vnímáno a přišly mi, že jsou trochu na vodě

Reagovat
domingo

Mimochodem nerikam "nejlepsi", ale "nejvetsi" - to je dulezitej semantickej rozdil, prece. "Nejlepsi" je meritelna kategorie, pokud bude mic nejvic trofeji, bude matematicky opravdu nejlepsi. "Nejvetsi" je velmi subjektivni kategorie.

Reagovat
smazaný uživatel

A domingo je zase nejhorší, každý je nějaký...

Reagovat
Arbiter

Tak v tom případě jsi to v tomto příspěvku popletl, protože tady mluvíš o nejlepším trenérovi...

Reagovat
domingo

Ja vim, zmatls me

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi zmatený pořád..

Reagovat
domingo

Jinak jeste k tomu, ze SAF predvedl neco jako prvni na Ostrovech - Michael Cox tusim rika, ze on jako vubec prvni na svete zacal driftovat od 442 ke 4231. To rozestaveni s jednim klasickym AM, jak ho zname ted, vymyslel Benitez s Aimarem, ale ta transformace utocnyho dua proste zacina bud primo u SAFa, nebo nekde kolem nej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Jako tradiční fanoušek Realu jsem "jeho" Real nežral, jen ty protiútoky měl parádní..

Reagovat
smazaný uživatel

Asi tak

Reagovat
smazaný uživatel

Klasická obranná akce: "Nikdo článek nepochopil, prostě mám pravdu".

Spíš se smiř s tím, že většina lidí s tvým názorem nesouhlasí.

Reagovat
fantomas

Jakou pravdu zas? Je to v sekci "názor a komentáře"... je to názor autora.

Reagovat
Ángel di María 22

Jehoz reakce na nazory ostatnich bohuzel zacala "vetsina lidi vubec nezvlada psany text".

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť ano. A okolo toho má názory čtenářů, které označil ve většině za lidi neumějící číst. Kdyby podle jeho názoru číst uměli, nechápali by ten článek jak chápou. (Souhlasili by s ním?!) Jestli spíš nebude chyba na straně autora, který má zjevně problém napsat článek tak, aby ho všichni pochopili ve správném smyslu.

Reagovat
fantomas

Tak pravděpodobně necítí, že jeho názor byl vstřebán tak, jak měl, protože řada lidí článek už jen otevírá s rudýma očima.

Reagovat
Ángel di María 22

To by se dalo brat, kdyby ten clanek cetli jen fanousci Chesea, jenze ten nesouhlas s tou myslenkou neni ani zdaleka jen z jejich rad.

Reagovat
domingo

Neslucuj fanousky Chelsea a fanousky Mourinha, on ma kolem sebe kult osobnosti.

Reagovat
hyper01

Reagovat
domingo

Mne je jasny, ze tohle je mozna v mnoha ohledech dost naivni nazor, proto taky pouzivam subjektivni slova jako "nejvetsi".. Myslim ze vetsina odborniku by se mnou nesouhlasila

Ale tohle by prece mohla byt hrozne zajimava diskuse, kdyby se vedla na nejaky urovni.

Reagovat
samson192

Reagovat
domingo

Respektive takhle - beru ty trojuhelniky a rozehravky od golmana, jak podotkli Marty s Talkersem, to je fakt. On to, co dela, dela opravdu vyborne, o tom snad nikdo nepolemizuje

Na konci pisu, ze bude jednou v podobny kategorii jako Guttmann nebo Herrera - pragmatici, co prisli a vyhravali. Pak uz jde jenom o to, jestli je pro nekoho vic tenhle zpusob trenovani, nebo jinej zpusob trenovani.

Reagovat
hyper01

"Jeden útočník pracoval na druhýho" to zavedl Brückner s Barošem a Kollerem ne?

Prostě tě neberu vážně a celý tento článek a tvé marné snahy udělat z Mourinha podprůměrného trenéra bez inovací považuji za vtip nebo opožděný apríl.

Můžeš klidně brát jako inovaci, že Mourinho je první trenér, který dokázal obrannou taktikou vyhrát LM, když se ti ta hra pod ním tak nelíbí.

Anebo si dál plácej zaujaté kecy a snaž se je tady obhajovat komentáři. Pořád budeš k smíchu. Takové články sem prostě nepatří.

Reagovat
domingo

"marné snahy udělat z Mourinha podprůměrného trenéra bez inovací"

Ale no tak. Nikde ani naznakem nepopiram, ze je to genius v pragmatismu, reci o podprumernych trenerech uz si tady konstruujete uplne sami.

Reagovat
smazaný uživatel

vůbec se tady nesnaž obhajovat co jsi napsal. Děláš články, tak je dělej pořádně a objektivně. Máš potenciál...bles, super.cz,aha...

Reagovat
vodka

no, Tevez s Rooneym hlavně makali na Ronalda a tím, že se oba stahovali prakticky před zálohu a rotovali kolem vápna vytvářeli perfektní pozici pro následné náběhy Ronalda. Ono se to de facto nedalo pořádně bránit, protože zónovou obranu ti hráči byli schopní "roztrhat" tím vířívým pohybem a vytvářením dalšího prostoru pro ostatní. A bránit je individuálně byl už úplný nesmysl.

Reagovat
Talker

Jinak nikdo nepochopil smysl a důvod článku - domingo chtěl prostě článek, kterej bude konečně čtený a diskutovaný, po tolika v L1 se mu zastesklo po publicitě.

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle že zabalíš do stříbrného obalu a vytvoříš, k tomu pseudoexpertskou analýzu nic nemění natom, že je to pořád . Chápu, že možná není autor 100% zaujatý a chtěl nabídnout jen jiný pohled, ale tohle je opravdu mimo. Nemá cenu to podrobně rozebírat, ale například Guardiola vymyslel systém, ale nebyl schopný vůbec reagovat, když se FCB nedařilo. Bayern pod Heynckesem byl dokonalý, a i když Bayernu nefandím tu sezónu se bylo radost na něj dívat. On tam přijde a snaží se tam za každou cenu napasovat tiky-taku. Tak jestli tohle je inovativní přístup ... Co bude příště? Opravdová trenérská legenda musí jako hráč vyhrát treble? Jinak se to všechno naučil teoreticky a není opravdová osobnost .

Reagovat
johan14

Solídny hate, to sa často nevidí, aby si dal niekto toľko práce s vyjadrením svojej osobnej antipatie. :lol:

Reagovat
El-Pistolero-68

Nebudu psat, jestli to tak je nebo ne, obrazek at si kazdy udela sam, a osobne moc nemusim tuhle polemiku o tom, kdo patri mezi legendy a kdo ne, kazdopadne nazor hezky, clanek velmi pekne formulovany, hloubavy, poucny. Dobre cteni.

Reagovat
Riviera Kid

Tak abys věděl, tohle byla nejhorší ubulená limonáda, jakou jsem kdy musel přetrpět. Dokonce to urazilo i mou zadnici, jež se oprudila, neboť chudinka moje malá dřepěla u tak děsného puberťáckého škváru!

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

No jo rimmer.

Reagovat
fantomas

Reagovat
hyper01

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mindas

Reagovat
kvasha16

Reagovat
TopinB

Reagovat
Sandstorm

Já bych raději řešil, kdo nahradí želvu a tu bandu přeplacených lenochů po neúspěšné sezoně, než Mourka, jemuž letošní titul žádný článek neodpáře. Ale článek je to zajímavý, čtivý, myšlenka má něco do sebe a je jasné, že hodně lidem je to prosti srsti. Nicméně Mourinho už asi legenda je a nemá velký smysl o tom debatovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ono sehnat dobrého trenéra je dneska problém. Van Gaal má svoje momenty, ale věřím, že příští bude lepší. Ale koukatelné to moc nebylo . Rád bych viděl v Anglii Kloppa .

Reagovat
smazaný uživatel

*příští sezóna

Reagovat
Sandstorm

V létě nikoho lepšího neseženeme. A ani nebude na pořadu dne, aby skončil. Já s ním ale moc spokojený nejsem. Těch světlých momentů příliš nebylo. Navíc špatné přestupy. Celkově na mě ta sezona působí spíš negativně. Čtvrté místo je po takových investicích velmi slabé. Navíc můžeme být rádi, že Liverpool taky tak ztrácet, jinak by to byl náběh na Moyese. V létě si snad přivede hráče, co potřebuje a těch světlejších momentů bude více.

Reagovat
smazaný uživatel

V poslednim odstavci: Nepatri a nikdy nebude patrit mezi nejvetsi trenery......To musel psat nejakej zakomplexovanej fanousek Manchesteru,Tottenhamu,Arsenalu a nebo Liverpoolu,ty troubo!!!!

Reagovat
masly008

nebo barcy,ac milan,juve,benfiky atd že?

Reagovat
smazaný uživatel

Podle načasování toho článku to vypadá, že holt někdo neustál triumf Chelsea

Reagovat
El-Pistolero-68

Jinak se hezky potvrzuje ta veta o tom, ze Mourinha budou uznavat hlavne jeho fanousci. Kdyz si tady clovek projde ty komenty, tak v 99 % pripadu ho tady obhajuji fans Chelsea.

Reagovat
mesyas

tak to bys měl číst pozorněji

Reagovat
C-M@ster

No, na tomhle webu to tak bohužel je u všeho.

Když je sporný zákrok, tak rozhoduje klub, kterému kdo fandí a objektivity se tu málokdy dočkáš...

Nicméně mně přijde článek vyloženě špatný a to žádný zastánce Mourka nebo Chelsea nejsem.

Reagovat
smazaný uživatel

Mě ani tak nevadí kritika, ale ten primitivní způsob argumentace, který ovšem naoko vypadá hrozně chytře. Zrovna u dominga mě to mrzí, některé jeho články byly opravdu povedené.

Reagovat
domingo

V cem ti to prijde primitivni?

Je to glosa. Jedinym cilem bylo a) prednest nazor, b) obhajit nazor, vysvetlit, jak jsem k nemu dosel. Primitivni by mi prislo rict "Mourinho hraje hnusnej fotbal, a proto nebude nikdy uplne top" a nechat to tak bejt.

Reagovat
smazaný uživatel

Uznávám, že bych toho musel napsat víc a je jednoduché to shodit jednou větou. Ale když bych to měl vyjádřit obecně: dost mi to připomíná článek, který byl na stránkách fans Barcelony po drtivé prohře s Bayernem 4:0. Vzali si bod po bodu průběh zápasu. U tří gólů Bayernu našli argument, proč by neměli platit. A u jedné vzácné příležitosti Barcelony chtěli penaltu. Strženo a podtrženo mělo to být podle nich 1:1 . Zde je podobná metodika. Žádný trenér není dokonalý.Proto sepíšu seznam vlastností ve kterých nevyniká (nebo, kde je to dokonce sporné) a najdu srovnání s někým, kdo je byť i o trochu v téhle konrétní věci lepší, i kdyby byl jinak průměrný. Kdo si bude za 2dekády pamatovat Bielsu? Really

Reagovat
domingo

Bielsu si bude pamatovat cela Argentina a Chile, protoze tam zpusobil totalni revoluci.

Nerekl bych, ze ta metodika je podobna - to by platilo, kdybych rekl, ze si Mourinho ty trofeje nezaslouzi. O to mi ale nejde. Nikde neshazuju to, co dokazal, dokonce ho svym zpusobem i uznavam a povazuju ho za mistra taktiky. Jenze on je 'gun to hire', trener, kteryho si koupis, aby ti neco vyhral.

V sirsim kontextu by se tenhle nazor dal brat jako takovy rozpracovani myslenky, ze bezbrehy cynismus by nikdy nemel prevzit oteze nad vnimanim fotbalu jako takoveho. Treneri jako Mourinho jsou nesmirne duleziti, protoze diky nim je fotbal stretem stylu, stretem filozofii. Pokud ale pripustime, ze Mourinhuv pristup ho opravnuje pomyslet na titul "Nejvetsiho trenera vsech dob", zaroven tim rikame, ze fotbal je o pragmatismu, ze vyhravat je dulezitejsi nez inovovat. Kratkodobe to tak samozrejme je, jenze ti lide, o kterych mluvim ja - Sacchi, Michels, Lobanovskij, Chapman, Guardiola atd. - dokazali oboji.

Nevim uz, jak to nejak vic objasnit.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak samozřejmě, že v jeho regionu si budou Bielsu pamatovat, stejně jako u nás nikdo nezapomene Karla Brücknera.

Co se týče metodika nemyslím obsah, ale formu.

Myslím, žes svůj názor objasnil v tom původním článku dostatečně . Problémem je nastavení kritérií. Každá trenérská legenda má něco, co ji dělá vyjímečnou. Vybrat si pár kritérií, které mě zrovna napadnou a preferuji je ok na fan stránku nebo do sekce klubu. Ale pokud má tenhle článek obecně někoho obohatit zůstává spousta otázek nezodpovězena. A myslím, že zrovna Guardiola toho, krome té inovace do fotbalu jako takového zatím moc nepřinesl. Dlouho dominoval s velmi silným kádrem, kterému vymyslel systém na míru, dokud to fungovalo, ale tím zatím skončil. Doufám, že mě v budoucnu příjemně překvapí. Chápu, žes to nemyslel jako jen jednostranou kritiku, ale stěžejní myšlenka by v tomto případě stačila bohatě shrnout do toho odstavce, který si teď napsal.

Reagovat
domingo

Tak jeho region je ve fotbale pomerne vyznamnej region

Guardiola vytvoril nejsilnejsi tym vsech dob. Ja myslim ze tahle debata uz nejak postrada smysl, protoze oba vime, co ten druhej chce rict.. A jo, neni to zpravodajskej clanek, ale glosa. Jenze EF bohuzel nema osobni blogy, no.

Na fanpage Auxerre by to neocenil vubec nikdo

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn, já už stejně musím jít na oběd .

Reagovat
icemike

no a Bílka si zase budeme pamatovat my a vyprávět o něm dětem...

Reagovat
TopinB

*gun for hire

Reagovat
smazaný uživatel

Nevidím za tímto článkem nic jinýho než samozvanou kritiku Mourinha, žádný jiný poselství z něj vyčíst nelze. Argumentace mi přijde chabá a dokonce lživá. Autor sám určuje kritéria legendárnosti-trenér musí fotbal někam posunout, aby se stal legendou. To jako proč? A i kdyby ano, já osobně u Mourinha vidím velmi specifický čtení soupeře, obrannou činnost a práci s médii (což nemusí být samozřejmě úplně pozitivní). Je hodně sporné tvrdit, že by Mourinho fotbal nikam neposunul. Autor předvádí samolibou exhibici znalostí z oblastí fotbalové strategie a dějin umění, pak to ale zabije tím, že odpáře Heleniu Herrerovi status legendy. V tom by s ním fotbaloví historici i různé ankety o nejlepší trenéry historie určitě nesouhlasili. Navíc autor chce po trenérech novátořiny a právě Herrera je považován za otce catenaccia, ač se mu to autor snaží odpárat. Tak co autor po trenérech vlastně chce? Aspoň dojde k bohaté diskuzi, to autora může těšit.

Reagovat
domingo

Ale Herrera neni otec catenaccia

Otec te myslenky je Rappan, otec catenaccia jako takovyho je Rocco, Herrera ho jenom zpopularizoval a vyzdimal na maximum.

Kam Mourinho posunul fotbal? Na hristi? (Ze si umi udelat devku ze vsech okolo ted nepocitam.) Je tam ten duraz na fyzicku, semknutost tymu atd., ale v La Grande Interu to bylo prakticky totozny, ti hraci dokonce bydleli na "baze". Pak je tam vyuzivani prostoru, ty trojuhelniky, to beru. Porad je to ale delnicina, ne filozofie.

Mourinho je z taktickyho hlediska extremne uspesny proponent ortodoxniho 4-3-3. Porad nikdo nevysvetlil, proc ho nelze brat "jenom" jako dalsiho Herreru.

Reagovat
smazaný uživatel

Otec, děda, strýc, je jedno jak to nazveš a je to slovíčkaření. Samozřejmě je to myšleno tak, že jej zpopularizoval. Spousta nových věcí ve všech společenských oblastech má osobnosti, jimž jsou připisovány nové prvky, ačkoliv základy položil předtím někdo jiný. Činí to z těchto lidí menší legendy? Mně to přijde skoro jako fotbalová neznalost tvrdit o Herrerovi, že to nebyl legendární trenér. Ano, ty se tu soustředíš na konkrétní prvky, tak pak se dá vést diskuze o tom, který trenér byl v čem průkopníkem. Ovšem přijde mi nesmyslný stavět to do roviny legendárnosti a spoustu úspěšných trenérů tímto shazovat. Připadá mi to jako kdybys o Beckenbauerovi napsal, že nebyl legendárním fotbalistou, protože moc gólů nedal ani jich na moc nepřihrál.

Reagovat
domingo

To je dost divna analogie, ale budiz.

Slovo "legendarni" je dost osemetny, Herrera je totiz urcite "legendarni" trener. Jenom neni mezi tema uplne nejvetsima, coz je pomerne vyraznej rozdil. Definuj si "legendarnost" jak chces, pak uvidis, jestli ti do toho zapada treba Guy Roux nebo Raynald Denoueix, obhajis si oboji. Pro koho ma byt ten trener legendarni? Pitoma semantika

Herrera je trenersky pojem, to nepochybne. V nejaky imaginarni Top 10 by urcite mel svoje misto.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepotřebuju imaginární žebříčky, když si na internetu čtu ankety o nejlepších trenérech historie, marně hledám nějakou, kde by Herrera v TOP 10 chyběl, trochu divný, ne? A je označován právě jako děda catenaccia a mistr obranné taktiky. Já prostě nevidím argument pro to, neřadit Herreru mezi největší trenéry historie. Ba naopak nevidím důvod tam řadit třeba Bielsu.

Já nejsem znalec fotbalových prvků, to přiznávám, ovšem když v článku píšeš o Guardiolovi, co on přinesl do fotbalu novýho? Držení míče? Já za života pamatuju třeba Ajax 90. let, kterej pod van Gaalem takovou hru praktikoval. A třeba ještě někdo předtím, protože tam možná nebylo nic, co by třeba už holandská škola nevymyslela. Není to třeba jen o tom, že Guardiola praktikoval to, co jiní před ním, akorát s lepšími hráči, proto byl tolik úspěšný? Tím samozřejmě nijak neupírám Guardiolovi jeho genialitu, jen se snažím poukázat na to dost subjektivní členění na legendy, kdy mi připadá,i podle toho jak argumentuješ tu, že vlastně nevíš, co chceš.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsi opravdu nějaký zápasy, že nedokážeš vyjmenovat co Guardiola přinesl do fotbalu novýho? Ty ten fotbal posloucháš v rádiu, ne?.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsi Ajax v 90. letech? Nebo slyšel jsi o něm aspoň v rádiu?

Reagovat
fantomas

Hehe, ta tvoje analogie s Beckenbauerem by spíš fungovala převrácená naruby.

Reagovat
smazaný uživatel

Borci vy s těma analogiema OK, nebyl to úplně dobře zvolenej příklad, nebo spíš nevysvětlenej ode mě. Jde o tu kategorizaci, autor si určuje kritéria legendárnosti prostě podle sebe. A to je stejný, jako kdybych chtěl napsat, že legendární fotbalisti jsou jen ti, kteří dávali hodně gólů, případně jich hodně vytvářeli. Prostě jen tak, protože se mi to tak líbí. A přitom by to byl nesmysl, protože bych tím vyřadil z legend hráče jako Maldini nebo Beckenbauer.

Reagovat
fantomas

Ne, nevyřadil, protože bys měl pro beky jiný kritéria. Zřejmě. Nebo nevim... vůbec to nejde srovnávat a ten příklad je prostě nesmysl, at si ho vysvětlíš, jak chceš.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to úplně stejnej nesmysl jako určovat, že trenérskou legendou může být jen někdo, kdo přinese do hry nějaký nový prvek.

Reagovat
fantomas

Ne, neni, protože to si každej může určit sám samozřejmě.

Reagovat
smazaný uživatel

Ano a já si stejně tak můžu určit, že to, že gólům zabraňoval, není tak podstatný. Že ve fotbale jsou klíčoví ti, kteří góly dávají nebo připravují.

Reagovat
fantomas

To ale nic nemění na tom, že tvoje analogie ve vztahu k článku nedává smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí použít trochu zdravýho rozumu a neslovíčkařit...

Reagovat
domingo

Jinak ten dalkovej souboj Guardioly s Mourinhem bude imo jednou hrozne dulezitou soucasti historie vyvoje fotbalu, jsem osobne hrozne zvedavej, kam az to tihle dva dotahnou

Bylo by super, kdyby se jednou ve finale MS utkaly Guardiolovo Spanelsko a Mourinhovo Portugalsko (nebo Anglie). Treba v roce 2022.

Reagovat
smazaný uživatel

Guardiolova bublina bude v té době už dávno splasklá.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JozkokozleJ

Vyborny clanok. Objasnene kriterium hodnotenia kategorie "trenersky velikan" a vysledok vyborne odovodneny.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo sa týka formy, tak je to výborné, ako je už u Dominga zvykom. Obsah je ale veľmi subjektívny a povedal by som, že až príliš odborný, čo väčšina čitateľov neocení, pretože až na takejto úrovni proste nie je...

Reagovat
masly008

možná proto je to v sekci -názory a komentážře.

Reagovat
eden_h

Dejte mi lidi, prachy já to udelám

Reagovat
r.mrazik

uspechy a ze je kvalitni mu nikdo nesebe....

ale to,ze se na jeho fotbal neda koukat,ze hraje dost casto jen na neprohru,utoceni v malem poctu hracu je dalsi vec

nelibi se mi jeho herni filozofie a jsem hodne rad,kdyz mu to neprinese uspech jako letos s PSG

nehlede na jeho projevy v mediich kde je casto za placajiciho vola...

kazdopadne osobne to musi byt asi fajn a zajimavy clovek

Reagovat
minoLFC

Tak oneskorené gratulácia Chelsea k titulu Síce nemám rád Mourinhov bustyle ale zaslúžili si to za celú sezónu, ostatné popredné kluby otras tento rok.

Reagovat
smazaný uživatel

Konečně objektivní, nezaujaty a pravdivý clanek o Mourinhovi. Jen víc takových.

Domingo

Reagovat
C-M@ster

Btw pro autora:

Víc než takováhle věc by se mi líbilo něco jako děláš do L1.

Něco takovéhohle o PL: http://www.eurofotbal.cz/clanky/duben-v-ligue-1-marseillesky-kolaps-a-sbirani-bodu-u-dna-291864/

To bych ti klidně dal i deset palců nahoru.

Usty by se mohl vysrat na článkovou odvetu, kterou už určitě kuje a mohl by ti pomoct.

Reagovat
domingo

S Ustym se prave bavime na facebooku a nic nekuje, neboj

To by musel psat ale Fantomas, ja PL nesleduju. Respektive ne nijak dukladne.

Reagovat
C-M@ster

Fantomasovi sem to už někde psal a reagoval na mě, tuším, facepalmem.

Reagovat
smazaný uživatel

Klasik

Reagovat
fantomas

To proto, že sis bůhvíproč stěžoval u člověka, co PL nesleduje (a je to o něm myslim dobře známo), a navíc stylem, jako by o PL nikdy nic takovýho nevycházelo. Přitom si matně vybavuju, že když se dění v PL na podzim rozebíralo co týden, tak sem tě i tehdy viděl prskat... jako ostatně prakticky pokaždý, když něco napíšu.

Reagovat
C-M@ster

http://i.imgur.com/WPwbmJT.png

U žádnýho člověka, posteskl jsem si do davu. A ten styl, že by o PL nic nevycházelo v tom taky nevidím.

Reagovat
masly008

no je možné že to nedělá pro palce že.

Reagovat
Pigeon

Tyhle aféry každého jenom otravují. Já bych všechny ty mourinhy a chelsea zakázal.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě by měl každý v lize bez ohledu na to na jakém skončí pořadí dostat titul. Pak bysme předešli podobným reakcím jako je tento článek :)

Reagovat
smazaný uživatel

Podle autora by legenda nebyl ani několikrát zmiňovaný Guardiola protože filozofie ze který vychází je Cruyffova :) a pokavad chce pán autor vidět Mourinhovo styl at se prosím podívá na hru pod Interem a Josého proslulé brejky :)

Reagovat
r.mrazik

na bozi brejky hrala uz valencie pod cuperem (a to nehlede na to,ze pred cuperem byli uz jini)...termin Joseho brejky je usmevny...to uz spis Joseho defensivni dominance

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
j_mrazik

Mně se hodně líbily brejky od Barcelony, než soupeř zjistil, že se s nima otevřený fotbal hrát opravdu nedá.

Reagovat
r.mrazik

jj...oni navic ten mic ziskavali dost rychle na souperovo pulce

to ta valencie byla vic "zalezlejsi"

Reagovat
smazaný uživatel

hadzana je podla mna guardiolova, ale to nic nemeni na tom ze Mourinho bude podla vacsiny na jeho urovni co sa tyka legiend, ak nie vyssie.

u mna je Mourinho daleko vyssie, pretoze guardiola ma iba tu hadzanu ktoru sa snazi cpat kademu timu, a pritom bayernu sa to nehodi a v mnohych zapasoch im jeho tahy skor skodia. Mourinho je ovela lepsi taktik, svoju hru vie dokonale prisposobit superovi. Ved jeho Inter, Real ci Porto hrali uplne inak ako odporna autobusarska cukotka.

Guardiola ma aj velke stastie na to ze manazuje vzdy najlepsi tim daneho obdobia. Tajne dufam ze pojde co najskor do Arsenalu alebo MU a ukaze tam co v nom naozaj je. Inak vacsia legenda ako Mourinho podla mnohych ludi nebude. V podstate za vacsieho ho budu povazovat iba ludia ktori si nastavia rovnake kriterium ako Domingo (trener inovator), co je subjektivna somarina

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Guardiola zavedl inovaci. Však jako první tým v historii hrál se 14ti lidmi na hřišti!

Reagovat
Spalovač šancí

Asi bude výjimka, ale mně se fotbal, který praktikujou Mourinhovy týmy líbí. Ale současně s tím rozumím i těm, kteří jeho fotbal nesnášejí. Vlastně je to celé o tom, co kdo od fotbalu očekává. Ti, kteří se chtějí bavit, oceňují kličky, nůžky, bomby z dálky, tedy spíše individuální charakteristiky. Jiní ale berou fotbal (a kolektivní sporty obecně) jako určitý typ neškodné války. Tito spíše více ocení kolektivní aspekty hry (rozestavení, defenzivní systém, přechody do útoků, goly po kombinacích). V zásadě se rozdíl mezi těmito skupinami dá objasnit dle toho, z jakého místa na stadionu má člověk větší užitek. První skupina je raději blíže k hřišti, aby jim neunikla žádná finta. Druhá skupina raději je úplně pod střechou a připodobňuje dění na hřišti šachům. Já osobně se řadím k druhé skupině, a proto se mi jeho přístup líbí. Úplně nejvíc jsem obdivoval jeho jízdu s Interem. Přestože italský fotbal opravdu nemusím, bylo úplně neuvěřitelné, jak Mourinho dokázal skvěle naplánovat, jak vstřelit góly a jak je současně nedostat.

...

Mám ještě jednu poznámku k Mourinhovi. Spousta lidí mu nadává, že se špičkovými playery hraje takový hnus. Já ho naopak obdivuji, že takové hráče dokáže donutit, aby jeho systém vzali za svůj a podřídili se mu. To je něco naprosto neuvěřitelného, obzvláště když si uvědomíme, že mu to funguje v mnoha zemích, které se kulturou/mentalitou liší.

PS: Z uvedeného důvodu považuji za lepšího hráče Messiho než Ronaldo. CR je sice o třídu lepší střelec než Messi, ale Messi je o třídu lepší fotbalista, protože CR potřebuje ke svým výkonům fungující tým. Messi dokáže fungující systém soupeře rozbořit sám.

Reagovat
smazaný uživatel

Fotbal je obojí. Jak kolektivní, tak ve svých částech i individuální hra.

Ale jaké aspekty na Mourinhově hře se tak líbí? Se všemi týmy hraje úplně stejně, všechno je to jako přes kopírák.. Navíc je to neuvěřitelně jednoduchá hra, bojácná, všechno tvořený na pragmatismu.

Reagovat
Spalovač šancí

Mně se právě líbí to, že hraje skoro furt stejně. Je to vlastně něco podobného jako koncept 6 sigma, nebo Lean management v normální fabrice. Tj. úspornost a co nejmenší chybovost. Vlastně je to dobrý příklad inovace ve fotbalu. Zatímco Pepek implementoval do fotbalu házenou, Mourinho systém řízení letového provozu

Reagovat
j_mrazik

Mně spíš přijde Pep šéf oddělení inovací a Mourek vedoucí pásové výroby.

Reagovat
Spalovač šancí

To je moc velké zjednodušení Ostatně drtivá většina inovací, která se týká zeštíhlení provozu a snížení zmetkovosti nepochází "z laboratoří", ale právě z provozu

Reagovat
Spalovač šancí

A Toyotu ještě

Reagovat
domingo

Spis Mourinho basket

Reagovat
Spalovač šancí

Pokud máš na mysli obranu v blocích, tak to spíše volejbal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak fajn..

Reagovat
smazaný uživatel

"Se všemi týmy hraje úplně stejně, všechno je to jako přes kopírák"

exactly that, akurat to sedi na guardiolu a nie na mourinha. ten hral s kazdym tymom inak

Reagovat
Svatej

Reagovat
smazaný uživatel

To není pravda. Mourinho hraje úplně stejně se všemi týmy. Guardiola nehraje stejně ani dva zápasy po sobě.

Reagovat
r.mrazik

teda nic proti...ale taktika hlavne nedostat gola a pri zisku mice to kopnout doleva nebo doprava na rozbehnutyho hrace a to stale a stale dokola neni nic uzasnyho....

uplne dokazu videt,jak pepek trenuje utocne kombinace na otevreni souperovo obrany kdezto jose driluje obranu,aby gola nedostali a hazard pak neco vepredu vymysli,kdyz tam bude mit prostor

Reagovat
Spalovač šancí

Naopak to úžasné je.

Jinak zbytek komentu má reakce výše.

Reagovat
r.mrazik

uzasne narocny to moc neni no...jak na pripravu,nacvik nebo fotbalovou inteligenci...stuj,stuj,cekej a az ziskame mic,tak vyraz,protoze prijde nakop do volneho prostoru...

Reagovat
Spalovač šancí

Jak jsem psal. On k tomuto dokáže přimět i hvězdy

Reagovat
r.mrazik

ale co to meni na tom,co jsem psal ja?

Reagovat
icemike

Tak jednoduché to samozřejmě není, vem si třeba zápas Arsenal - Chelsea a práci Williana. Ten měl jasné pokyny na snižování prostoru, v podstatě to vypadá, jako by jen překážel, ale překážel zcela účelně

Reagovat
r.mrazik

jojo...proste dostane hrace za mic do urciteho prostoru...ale stejne na tom nic kouzelnyho nevidim co se utocne faze tyce...

Reagovat
Svatej

to zas prr..

Reagovat
icemike

no, právě že před míč :-)

Reagovat
smazaný uživatel

Až na toho messiho . Jinak semifinále Inter Barcelona (3:1) je můj nejoblíbenější zápas. Ta odveta už byla celkem nuda, ale alespoň mě bavilo Bosákovo zaujaté vztekání .

A vůbec celý druhá půlka sezóny .Ta dokonalá propracovanost obrany a precizní kontry + Militova životní forma. Obdivoval jsem diciplínu a kondici (ten počet hráčů, co se vždy zapojil do protiútoku) hráčů. Skoro žádné individuální chyby, rozestavení skoro jako řízené počítačem.

Reagovat
irik

Co to je za snůšku kravin??

Reagovat
Swarley

Chelsea

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vladis271

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
masly008

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
Infi

Reagovat
kiwwi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miguel bain

Skloňovat jeho křestní mi přijde zbytečné a neobratné.

Reagovat
Al Capone

Tady si spousta lidi neuvedomuje ze je to jenom subjektivni nazor jednoho cloveka, ktery pro to aby se mohl někdo oznacovat legendou ma jine priority. Ja s takovou definici legendy nesouhlasim, ale je to jenom jeho nazor.

Reagovat
Godwinson

Od toho mají být blogy někde v temných a nečtených koutech internetu

Reagovat
fantomas

Ne, od toho je tu sekce "názory a komentáře". V zahraničích máš taky sloupky / glosy / cokoliv v rámci velkých webů typu ESPN.

Reagovat
terry

Aha. A tady budeme cist jenom blitky z CTK, ne? Tohle je presne to, co tomu tady tak zalostne chybi.

Reagovat
Godwinson

Mně tedy uživatelské blitky nepřijdou v ničem lepší, ale dobře, dělají to ve svém volném čase, zadarmo, musíme být vděční.

Reagovat
terry

Ja nevim, ja treba taky s Domingem v tomhle clanku nemusim souhlasit, a mnozi mu tu vytykaji, ze spatne argumentuje. Na druhou stranu podobne podlozeny/odzrojovany/odargumentovany clanek tu najdes jednou za pul roku. Pritom komentare (a o mnohem mensich tematech, nez je velikost treneru) by tu mely byt dnes a denne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vodka

Reagovat
Swarley

Reagovat
terry

Uz mi tady akorat chybi (a trochu prekvapuje, ze tu nepadl) Machiavelli. Zrovna od Dominga jsem to uz v tom clanku cekal.

Reagovat
smazaný uživatel

Koukám, že diskuse upadá, tak já přidám další Josého názor:

José Mourinho opět způsobil v médiích rozruch – tentokrát po svém prohlášení o zásadách finančního fair play.

Portugalský trenér řekl, že toto pravidlo přináší výhody pro takové týmy jako je "Barça, Real Madrid Bayern, kteří mají mnoho fanoušků a mohou dosáhnout větších příjmů ze sponzorování a prodeje. My žijeme s tím, co produkujeme," zdůraznil José Mourinho.

Trenér Chelsea také poukázal na to, že by Manchester City nemělo být penalizováno pouze finančně, ale také by si mělo být odečteno několik bodů v tabulce Premier League. "Je nespravedlivé, že Manchester City zaplatilo 50 milionů pokutu za nesplnění finančního fair play. Měli by respektovat pravidla a takové kluby by měly být potrestány ztrátou bodů," řekl Mourinho.

Zaprvé mě do očí udeřila ta myšlenka, že žijí s tím, co vyprodukují ... Chelsea je prototypem klubu uměle vyprodukovaného ropnými penězi, takže podobné prohlášení úplně vyráží dech. Nicméně - když vezmu tu větu obecně, tak přece tohle bylo přesně účelem FFP - omezovat, aby si mohly kluby žít nad poměry.

Ale souhlasím s tím, že pokud by někdo nesplňoval FFP, tak by mu mohly být odečteny i body. Otázka by samozřejmě byla, kdo by ty body bral. To by s tímhle musely předně souhlasit všichny provozovatelé evropských soutěží ...

Reagovat
terry

Jasne, kdyz to vezmes komplexne, muzes se Chelsea jenom smat. Ale v soucasne chvili fungujeme mozna jako nejlepsi v Evrope, co se tyce FFP. A s Bayernem, Barcou nebo Realem ma Mourinho pravdu v tom, ze se jim Chelsea nemuze absolutne rovnat.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaprvé - to, že jste si dokázali natahat ty hráče do kádru ještě před zavedením FFP, neznamená, že teď můžete kázat o tom, jak by to mělo vypadat i v jiných klubech ...

Zadruhé - ano, pravdu má - B+R+B mají prostě rozjetou ekonomiku, takže mají určitě širší pole působnosti, než jiné kluby ... Ale tohle je přece o tom, jak kdo dokáže ten klub kam řídit - někdo se soustředil na okamžitý úspěch a miliardu euro napumpoval do hráčů a jejich platů ... A někdo holt ten klub budoval od základů - od akademie, po klubovou infrastrukturu, systémy skautů atd. atd. atd.

Samozřejmě beru to, že ty tři kluby mají náskok v historii, ale to zase přece nemůžeš jim vyčítat. Prostě někdo je historicky zakořeněný velkoklub a někdo je ropou nabušená rychlokvaška.

Reagovat
terry

Kazat treba ne, na druhou stranu jsme se dokazali prizpusobit takovym zpusobem, ktery asi nikdo necekal. Samozrejme bych byl radsi, kdyby se k tomu Mourinho nevyjadroval, ale co uz nadelam.

A te velke trojce urcite nic nevycitam, jen ma Mourinho pravdu v tom, ze maji urcitou vyhodu. Ale samozrejme za to nemohou, jen to tak je a oni ted sklizi ovoce toho, co dekady budovali, jak ostatne pises. Na druhou stranu Chelsea treba podobny klub za par (par desitek?) let take bude. Je to samozrejme jen jedna z variant, ale proc ne, ze? Akademii to zacina a uvidime, kde to skonci.

Reagovat
vodka

když už, tak 4 kluby

Reagovat
Svatej

za prvé - můžeme.

Reagovat
smazaný uživatel

Rychlokvaška jseš ty. Lidi tam chodili v hojném počtu celé staletí a ty si pojedeš to své. Jednak tady Mourinhovi předhazujete to, že není legenda tím, že vyhrává trofeje, o které ve fotbale nejde. Pak hned na to ty a tobě podobný se oháníte histrorií plné trofejí. Tak mi vysvětli v čem je více než stoletá tradice Chelsea horší než ta vaše, když trofeje neznamenají vše?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak tebe Jiříku bych opravdu chtěl ve skutečnosti potkat a podívat se, jaký člověk má takové mindráčky z člověka co narozdíl od tebe něco už dokázal. Barcelonu nesnáším ale jste mi natolik lhostejní, že mi nestojí ani nic na vaší adresu říct či tady pod každým článkem brečet. Nadávat můžeš jak chceš ale skutečnost o úspěšném Mourinhovi, které si fotbalový svět váží fakt změnit nemlžeš. Tak se dále snaž.

Reagovat
smazaný uživatel

A vidíš ... já jsem si (naiva) myslel, že když budu o Mourinhovi psát den co den, tak si ho přestane svět vážit. A ono to tak nejspíš nebude. Jsem zdrcen.

Reagovat
smazaný uživatel

člověče nešťastná, vždyť ty meleš páté přes deváté.

Já jsem právě psal, že Mourinho (bohužel) legendou skrz ty svoje trofeje bude.

A zadruhé - já jsem nic o historii plné trofejí nepsal - to jsi si k tomu přimyslel, aby ti to líp sedělo do argumentu. Já jsem psal o historicky zakořeněném velkoklubu. A trofeje jsou jen část atributů velkoklubu. Ale je vidět, jak fanda Chelsea vnímá historii - koukne do seznamu trofejí a má velkoklub ...

Chelsea je prostě zlo a je třeba to všude připomínat. Jestli se ti to, Zdéňo, nelíbí, tak si vyber k fandění nějaký normální klub, kterýmu nebudou lidi nadávat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak mi prosím vysvětli, co je na Chelsea méně historický než na Barceloně a jiných klubech? To vy si tu často protiřečíte, nejdřív že Chelsea neměla před Abrou tolik trofejí a není tedy na úrovni jiných klubů ale pak najednou v případě Mourinha, který má trofeje píšete, že trofeje nejsou vše. Takže já se tě ptám o co je Chelsea menší klub, kdy lidi na ní chodili a chodí cca stejně dlouho jako třeba na Barcelonu? A přestat fandit kvuli několika expertům na Eurofotbale? To snad nemyslíš vážně, nadávejte dále mě to jedno....Jen jsem chtěl k tomuto tématu taky něco napsat. Brečet tu můžete od rána do večera tím nic ale nezměníte.

Reagovat
smazaný uživatel

Hned v prvním bodě budu pochybovat. Ten by ihned mohl odhalit, jak nepřesná interpretace vlastní myšlenky nešťastně posune celý názor ke kontroverzi, ač sama myšlenka je čistá jako lesní studánka.

1)

Poznámka:

Aby byl domingův názor plně pochopen je nutné znát osobnost "Hundertwassera". To je zcela zásadní.

Oprava:

Oceňovat architekty (nikoliv dělníky).

Máme tady pozici umělce (Hundertwasser), který myslel. A máme tady pozici architekta, který realizoval (Krawina).

A jak společnost tyto dvě pozice oceňuje? Očividně stejně.

Pro Hundertwasserhaus se používá i názvu Hundertwasser-Krawinahaus (a to už i oficiálně).

Toť vše. Snad je jasné, co tím chci říct.

Reagovat
smazaný uživatel

Sám se snažím zdržet se porovnání obou pozic. Ale přiznám se, že domingův názor je mi sympatický.

Reagovat
smazaný uživatel

A zajímal by mě jeho názor na Diega Simeoneho.

Reagovat
Atlético de Madrid

Taky jsem přemýšlel, jak do tohohle celýho srovnávání sedí Simeone. Tedy ptal jsem se sám sebe, jestli za těch pár let v Atléticu dokázal přinést do fotbalu něco nového. Asi nejsem schopen úplně analyzovat, jak se Cholova hra ve velkých zápasech (Real, Barca, play-off LM loni) podobá catenacciu, ale od Mourinhových masterpieců je to odlišný už docela dost. Ten neskutečně intenzivní presink i ve vlastní obranný třetině, zdvojování hrůčů, důraz na fyzičku hráčů, důraz na extrémní kompaktnost defenzivního bloku a v kombinaci s tím precizně provedená brejková hra je fakt unikátní. Tedy rozhodně tyhle prvky nevynalezl, ale zkombinoval nejlépe ze všech a může to ostatním mužstvům ukázat cestu, kudy i s nadprůměrným kádrem vede cesta mezi ty nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

:) Je to zajímavé. Nedokážu si ho zařadit. Možná to nejde za jeho tak krátkou působnost a možná by to neměl dělat někdo, kdo je angažovaný. :)

Reagovat
smazaný uživatel

A roviny by podle mě měly být v tomhle případě nastaveny takto:

Úspěch

Myšlenka, Realizace

Domingo to udělal snad takto, jestli to dobře chápu:

Úspěch

Myšlenka

Realizace

Reagovat
smazaný uživatel

na takovou snůšku nesmyslů by klidně stačila expreska

Reagovat
smazaný uživatel

na takovou snůšku nesmyslů by klidně stačila expreska

Reagovat
cink

Reagovat
smazaný uživatel

Těch pár minut života chci zpátky!!! Že jsem na to klikal

Reagovat
smazaný uživatel

Na to jsi neměl klikat, to jsi měl číst.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Since Wenger won the PL, Mourinho came, won it twice, left, won a treble with Inter, won La Liga with Real Madrid, came back, and won it again.

Vedel som o tom, ale keď je to zapísane takto, je to proste pecka

Reagovat
The Krupy

Prečo sa tu kritizuje neobjektívnosť autora, keď je článok v sekcii "názory a komentáre"?

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinha velmi uznávám, nicméně článek se mně líbil.

domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Pochybuju, ze Mourinha zajima, jestli bude "zarazen mezi trenerske legendy". Autor ho evidentne nema rad a neexistuje moc veci, ktery by se daly Josemu vytknout. Kdo chce psa bit.... A Guardiola je legenda a genius? Dovolim si nesouhlasit. Barcelona hrala stejne i pred nim a koukat se na to nedalo nikdy...

Reagovat
smazaný uživatel

Blbost. Rychle se zapomíná jak Guardiolova Barcelona svým inovativním stylem vytvořila kvalitativní propast mezi ní a zbytkem Evropy. To byla dominance a ten tým se přiblížil mýtům. Prohrát s Barcelonou 0:2 bylo často vítězstvím i pro ty nejlepší kluby. Navíc se nemůžu zbavit dojmu, že Guardiolova Barcelony načala novou epochu fotbalu. Dál to rozvíjet nebudu, tohle nemusíš brát vážně, ten první argument ale ber.

Reagovat
smazaný uživatel

Nic to nemeni na tom, ze hrali dost stejne uz za Rijkaarda a kostra tymu zustala stejna...

Reagovat
smazaný uživatel

A já bych si zase dovolil tvrdit, že to Mourinha zajímá docela dost.

Reagovat
smazaný uživatel

Podlě mě je uplně jedno, jestli vyhrává utočným fotbalem a nebo je základem obrana a brejky, jde přece o to vyhrávat a jestli to Blues šlape tímhle stylem tak proč měnit styl hry ?

Mourinho je osobnost , a každá reklama at špatná nebo dobrá nakonec je v jeho prospěch a co si myslí ostatní mu je stejně asi jedno, jeto strateg ale trofeje mluvej za vše

Reagovat
smazaný uživatel

Styl tohoto článku bych čekal někde v ,,pražské kavárně". Bez diskuze jeden z nejlepších trenérů všech dob ...

Reagovat
smazaný uživatel

Přejmenujte tento web na klub plačků protože to je fakt neskutečný co tu někteří předvádí. Ok diskuze a hejtování je mi ukradený tady at se vyřádí každý, kdo má životní problémy ale že se tu budou vydávat i takovéto články..Fakt neskutečný. řeči o neustálem vychvalování Guardioly který vedl Barcelonu, která už před jeho nástupem byla označovaná za nejlepší tým světa, ten který nyní trenuje Bayern, který demoloval svým fotbalem Německou ligu před tím než přišel a inovátor? Hra Bayernu je naopak dle mnohých mnohem nudnější než před jeho příchodem. Ale zase se pouštím opačným směrem proti Guardiolovy a to nechci. Je nesmysl řikat že ten je a ten není legenda. Každý má rád někoho jiného a výsledky, tedy jediný hmatatelný výsledek prostě mluví za Josého. Ten neustálý hon na Chelsea a Mourinha je směšný ale nic tento pláč nemůže změnit to, že si Mourinha budou lidé pamatovat jako jednoho z nejlepších. Říkat totiž kdo je nejlepší je nesmysl a volba je věcí názoru, který sice autor řekl ale klasickým brečením.

Reagovat
C-M@ster

S článkem sice nesouhlasím, leč s tebou taky nemohu.

Evidentně jsi, stejně jako bohužel mnozí další, nepochopil pointu toho, co autor napsal.

Guardiola zkrátka má svůj jedinečný herní styl, který zřejmě do fotbalu přinesl on a tím ho obohatil. Tečka. Že inovace bere domingo staví jako alfu a omegu toho, kdo je trenérská legenda a kdo ne, nad tím můžeme polemizovat. Nicméně on to tak bere.

Reagovat
smazaný uživatel

není zvláštní ten tvůj pocit, že okolo tebe každý brečí?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele