Sparta hostí v lize Plzeň, rozhodne se o sestupujícím

24.05., 17:07
Aktuality
epet ARENA (© AFP)

Jistý mistr Sparta přivítá v nedělním závěrečném 5. kole ligové nadstavbové skupiny o titul Plzeň. Souboj bude reprízou středečního finále domácího poháru na hřišti Viktorie, v němž Pražané vyhráli 2:1 a po 10 letech získali double. Druhá Slavia přivítá Mladou Boleslav, která drží čtvrtou příčku znamenající účast v předkole evropských pohárů.

V sobotu se rozhodne o vítězi skupiny o Evropu, účastnících baráže a přímém sestupujícím, jímž bude jeden z trojice Karviná, České Budějovice a Zlín. První dva jmenované týmy čeká přímý souboj, přičemž Karviné ke startu v baráži stačí remíza. Naopak Zlín musí v Jablonci bezpodmínečně zvítězit, jinak mezi elitou skončí.

Sparta obhájila titul díky sobotní výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, na níž se čtyřmi brankami podílel Jan Kuchta. Útočník Pražanů vstřelil v ligové sezoně 17 gólů a jediná trefa mu schází na nejlepšího kanonýra soutěže Pavla Šulce. Plzeňský záložník ale kvůli červené kartě z pohárového finále, jehož konec poznamenalo vtrhnutí fanoušků obou klubů na hrací plochu, nenastoupí. Gól na něj ztrácí i slávista Václav Jurečka, dva pak jeho spoluhráč Mojmír Chytil a jiný sparťan Veljko Birmančevič.

Sparťané po závěrečném hvizdu převezmou na stadionu pohár pro šampiona nejvyšší soutěže a poté se stejně jako loni přesunou na sousední Letenskou pláň, kde budou s příznivci slavit ve fan zóně. Také před rokem doma hostili v závěrečném nadstavbovém kole Plzeň, jíž podlehli 0:1. Letenští můžou překonat bodový rekord Slavie ze sezony 2020/21, která za 34 kol získala 86 bodů. Sparta je na tom nyní stejně.

"Jsem přesvědčený o tom, že to bude úžasné. Stát na Letné po zisku dvou trofejí, užívat si to s fanoušky a celým klubem... Moje největší obava k neděli se týká složení sestavy. Bude problém najít 11 kluků," řekl dánský trenér Sparty Brian Priske.

Slavia, která se potřetí za sebou stala vicemistrem, hostí Mladou Boleslav. Středočeši jsou čtvrtí o bod před Ostravou, jež doma vyzve šesté Slovácko. Pátý celek skupiny o titul v kvalifikačním utkání o účast v Evropské konferenční lize nastoupí proti vítězi finále skupiny o Evropu, jímž bude Hradec Králové, nebo Teplice. Lépe rozehráli dvojzápas "Votroci", kteří do sobotní domácí odvety půjdou s náskokem 1:0 z úvodního utkání.

Nováček Karviná je při bodové rovnosti s Českými Budějovicemi před nimi díky lepšímu postavení po základní části. Obě mužstva mají na Zlín dvoubodový náskok. "Všichni si musí uvědomit, že hrajeme o udržení v lize. Nechci kalkulovat, že nám stačí remíza, prostě potřebujeme Budějovice porazit," uvedl asistent trenéra Slezanů Marek Bielan.

Dynamo venku jako jediné v ligovém ročníku v 17 utkáních nezvítězilo a je tam nejhorším celkem. Naopak Karviná je nejslabším domácím týmem v ligové sezoně. "Věřím, že Jablonec bude hrát se Zlínem tak, jako hrál u nás, a doma to zvládne. Asi to sledovat budeme. Myslím, že jsme na tom lépe než Zlín," podotkl kouč Jihočechů Jiří Lerch.

Zlín se představí v Jablonci. "Musíme tam vyhrát a jsem přesvědčen, že tam vyhrajeme. Musíme tam jít prostě položit život. Společně to zvládneme," prohlásil kouč "Ševců" Bronislav Červenka. Pokud jeho svěřenci zvítězí a České Budějovice v Karviné jen remizují, půjdou do baráže Zlínští a Dynamo sestoupí.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
C-M@ster

Tak snad sestoupí Sparta.

Reagovat
Imos

To logo Slovanu je překvapení, na první dobrou trochu laciný a necením to moc, zvykneme si a co jsem pochopil tak je to lepší design pro PR a merch

Video naopak překvapilo příjemně, hezká práce, jen mi teda nesedí ta hvězda Severu, hvězda v logu, nehodí se mi to tam i když to má být Severka, tak stejně tak to může být Orion

Reagovat
Imos

+kde je článek?

Reagovat
kilobyte

Ta hvězda nad logem je dost zvláštní. Nám vždycky učitel na grafice říkala, že když někdo neví, tak tam dá blesk a nebo hvězdičku.

Je tradice, že hvězdy nad logo se dávají za určitý počet titulů.

Reagovat
Imos

Joo tý tradici jsem taky slyšel, tak nevím. Plzeň tam má tu jednu za 5 titulů?

Reagovat
kilobyte

Plzeň si tam dokonce dala i 2. A zdůvodňovali to tím, že chtěli rozlišit nový dres.

Reagovat
Imos

Fakt?

Reagovat
ACSeRw!n

Tesla Liberec

Reagovat
Imos

Reagovat
Grupma

Takže ta červená pro Šulce přišla proto, aby už nemohl nastoupit a Kuchta ho mohl sundat z čela tabulky střelců. Já vím, že to vypadá jako konspirační teorie. Ale tím spíš je to pravda. Kdo nevěří, ať se zeptá AI.

Reagovat
kilobyte

Šulc nechtěl být u dalších oslav, tak si zařídil předčasnou dovolenou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele