Sedmnáctka válí na Kypru. Na Euru ji táhne brankář obojživelník i útočník z Juventusu

25.05., 15:20
Aktuality
Šimon Slončík (© SK Slavia Praha)

Česká sedmnáctka zatím na Kypru, kde se odehrává EURO této věkové kategorie, válí. Po dvou zápasech si zajistila postup do čtvrtfinále, a to díky dvěma výhrám s celkovým skóre 8:1. Kdo patří mezi nejvýraznější tváře týmu? Pro eFotbal.cz je představil expert Josef Javůrek, známý pod přezdívkou Bielsista.

Marek Obdržálek (brankář)

Jednička výběru, která odchytala velkou většinu zápasů - v kvalifikaci i na tomto turnaji. Zatím na něm dostal jen jediný gól, vyzařuje z něj klid a jedinou branku inkasoval z penalty. Na klubové scéně chytá za Slavii, nicméně nejde o obyčejného gólmana.

Rozehrávka nohama je v této době pro brankáře nutností, nicméně Obdržálek tuto vlastnost přenáší na jinou úroveň. "V této sezoně několikrát nastoupil i v poli," překvapuje Javůrek. "Pyšní se nadstandardní hrou nohama a celkově rozehrávkou, často využívá i rychlé a dlouhé výhozy."

Dennis Krpálek (obránce)

Stoper, jenž se stal v posledním roce důležitým a stabilním prvkem obrany. Na klubové scéně, kde hájí barvy Sparty, i v reprezentaci. Vyniká organizací hry, je důrazný v soubojích, nicméně také výborně rozehrává. V českém týmu patří mezi klíčové hráče a spolu s Obdržálkem tvoří páteř defenzivní osy.

Zajímavost? Zkušenosti sbíral v Německu, má tamní občanství, s fotbalem začínal ve Frankfurtu.

Šimon Slončík (záložník)

Že vám to jméno něco říká? Jde o bratra Toma, který zažívá výborný start do ligové kariéry ve Zlíně. I Šimon tam začínal, ale přes Baník se dostal do Slavie, kde momentálně hraje za tým do devatenácti let, a to i ve středu obrany.

"Je to střední záložník, mezi jehož náplň práce v reprezentaci patří první fáze rozehrávky. Sbíhá si pro přihrávku od stoperů s cílem ji následně poslat na výše postavené spoluhráče, případně si jde pro míč přímo k brankáři," popisuje Javůrek. "Zároveň díky své postavě s dlouhýma nohama je schopný vystihovat přihrávky a odebírat míče."

Zatímco v prvním utkání proti Kypru do dění nezasáhl, ve druhém zápase proti Ukrajině odehrál celý zápas.

Ondřej Penxa (křídlo)

Zatím největší hvězda českého týmu na šampionátu. V prvním utkání gól, v tom druhém dva. Jde o hráče Sparty, který hraje na křídle a má silnější pravou nohu. Pyšní se tím, co křídlu nesmí chybět - dynamikou, zrychlením, přímočarostí, driblinkem i hbitostí.

"Cizí mu není ani napadání a obecně pracovitost bez míče," připomíná Javůrek, že Penxovi, jehož bratr Lukáš hraje pravidelně za sparťanské béčko, nechybí ani defenzivní cit.

Jeho vývoj byl trochu přibrzdilo zranění, které si přivodil loni v březnu při kvalifikaci o EURO "sedmnáctek", potom vynechal více jak půl roku. V posledních týdnech ale hraje ve vynikající formě, v dorostenecké lize dal jedenáct branek.

Adam Sosna (útočník)

Hned ve dvanácti zamířil do Slavie, kde velmi slušně nastartoval kariéru. Vepředu dokáže zahrát v podstatě na kterékoliv pozici, vyniká hlavně v zakončení. Jediný z tohoto výčtu hraje v zahraničí, a to rovnou v Juventusu. V jeho dresu má v této sezoně ve dvaceti utkáních vynikající bilanci jedenácti branek a sedmi asistencí ve dvaceti zápasech.

"V reprezentaci nastupuje hlavně na levém kraji zálohy, odkud byl velmi nebezpečný hlavně v prvním zápase turnaje s Kyprem," podotýká Javůrek. Proti Kypru pomohl jednou asistencí, na tomto šampionátu zatím na branku čeká.

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (5)

Přidat komentář
Martin10

Nejenomže nastupuje brankář Obdržálek za SKS U17 i v poli, on dal v této sezóně už tři góly!

Reagovat
Mass

Reagovat
placa

nejhorší výkon rozhodčích co jsem kdy viděl

Reagovat
placa

vedle

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele