Šance, abych vedl reprezentaci, je malá. Vrátím se do zahraničí, řekl Hašek

18.10.2023, 22:34
Aktuality
Ivan Hašek (© AFP)

Přestože se o něm spekulovalo jako o jednom z možných nástupců Jaroslava Šilhavého u české reprezentace, zůstával trenér Ivan Hašek v klidu. Šedesátiletý kouč cítí, že šance, aby vedl český národní tým, je malá, neboť si to podle něj někteří lidé nepřejí. Bývalému svazovému předsedovi a někdejšímu dočasnému reprezentačnímu kouči bylo až líto, jakému tlaku Šilhavý v poslední době čelil a věří, že reprezentace zvládne postoupit na mistrovství Evropy. V rozhovoru s ČTK a Radiožurnálem Sport zároveň uvedl, že po více než roční pauze už má velkou chuť znovu trénovat a očekává angažmá spíše v zahraničí.

Haškovo jméno se skloňovalo v souvislosti s možnými nástupci Šilhavého, pokud by se výkonný výbor Fotbalové asociace ČR v úterý rozhodl trenéra od reprezentace odvolat. Podle deníku Sport Haška mimo jiné navrhl nový technický ředitel asociace Erich Brabec.

"O mně se mluvilo v souvislosti se Spartou, s reprezentací. Takže já už to moc nevnímám. Vím, že šance, abych tady trénoval a vedl nároďák, je malinká. Byl jsem dlouhou dobu v zahraničí, sešel jsem z očí. Já to neřeším, neřešil jsem to ani včera," řekl Hašek, který se v Praze zúčastnil křtu nové knihy legendárního Antonína Panenky.

"Já už se s tím smířil, že nebudu trénovat ve Spartě a v Česku. Někteří lidé si to nepřejí. Takže se asi zase vydám do světa," doplnil Hašek. Coby prozatímní kouč vedl reprezentaci v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň svazovým šéfem.

Před úterním zasedáním výkonného výboru, který jednal o reprezentačním trenérovi, ho nikdo z vedení nekontaktoval. "Akorát jsem o tom mluvil s Erichem Brabcem, s kterým jsme byli na hokeji. Ale věděl jsem, že šance, abych trénoval, je malá," poznamenal Hašek.

"Myslím, že těch alternativ a řešení bylo více. Samozřejmě jestliže jakýkoliv trenér dostane nabídku vést národní tým, tak neznám nikoho, kdo by řekl ne. Je to největší trenérská výzva, vrchol v kariéře. Asi pro každého člověka, který dělá fotbal, trénuje a baví ho to," prohlásil Hašek.

Výkonný výbor nakonec ponechal ve funkci Šilhavého, který povede reprezentaci i v listopadových závěrečných zápasech kvalifikace v Polsku a proti Moldavsku. "Myslím, že Jarda měl za úkol postoupit. V rozehrané kvalifikaci, když jsme na postupovém místě, je to asi rozumné řešení, aby zůstal," mínil Hašek.

"Podle mě bylo toho mediálního humbuku až moc. Z lidského hlediska mi bylo Jardy až líto, co se kolem toho dělo. Uznávám ho jako trenéra i jako člověka. Myslím, že teď to ustane. Všichni potáhnou za jeden provaz, aby mužstvo mělo klid na ty dva zápasy. Věřím, že zvládneme postoupit a bude klid," dodal Hašek.

Bývalý reprezentant je už zhruba rok a půl bez angažmá, naposledy působil u libanonského národního týmu. "Prostě jsem si to teď užil, mám pět vnoučat. Je mi v Česku dobře, to mi chybělo. Užil jsem si čas s rodinou a připravuji se na další angažmá, které bude někde v zahraničí. Teď jsem byl s paní na dovolené, odpočinul jsem si a mám znovu velkou chuť někde trénovat. Počkáme. Možná jsem až moc vybíravý, nevím, jak to dopadne," přemítal Hašek.

Poslední dobou působil hlavně v arabských zemích. "Je to zatím tímhle směrem," podotkl. Velký rozmach zažívá především saúdskoarabská liga, kam míří i největší hvězdy. "V tuhle chvíli je to jedna z destinací, kde fotbal dostal největší náboj, co se týče hráčů, medializace, všeho. Je to zajímavé i pro trenéry. Takže nějakým způsobem jednám tam, i když nejen tam," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (69)

Přidat komentář
Blasphemer

Tak to tam Fousek bude muset nechat Franca doživotně, když se mu na to jediná záložní varianta vysrala.

Reagovat
kilobyte

Stejně by pak do půlroku utekl.

Reagovat
Salfovic

Jo, ta jeho slavná Fevoluce číslo 1

Reagovat
Nadržený šimpanz

Strasnej zmrd od pohledu a to jsem sparťan

Reagovat
dantetomas

"Já už se s tím smířil, že nebudu trénovat ve Spartě a v Česku. Někteří lidé si to nepřejí. Takže se asi zase vydám do světa," doplnil Hašek. Tak pri pohlade na dlzku jeho poslednych angazmanov sa zda, ze ho akosi nechcu nikde.

Mna by len zaujimalo, co by ho malo opravnovat k trenovaniu reprezentacie. To, ze ziskal cesky titul so Spartou 20 rokov dozadu? Alebo nejake arabske pohary 10 rokov dozadu? Pretoze posledne roky je to z jeho strany nula nula nic.

Reagovat
Kucka

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Mne prijde, ze u nas ma velkou lobby ze strany bejvalejch hracu, respektive fotbalovy verejnosti obecne. Posledne z neho byl vystrikanej z Sprynar z Deniku Sport, ze kdyz ho obcas potka, tak ma pry "dost velky prehled, sleduje ceskou ligu i zahranicni souteze". Jestli to staci na repre, tak nevim. Haskovi se zkratka diky jeho osobnosti a prehistorickym uspechum promiji to, ze nejakych patnact let se placa nekde v Emiratech.

Reagovat
dantetomas

Tak na zaklade kriterii Sportu by repre mohla trenovat fakt minimalne polovica eurofotbalu

Reagovat
insane

Vsadim se, že podobnej přehled o ligách má tady na EF tak třetina pravidelně komentujících, to fakt neni něco, čim by člověk v jeho pozici měl být zvláštní nebo zajímavej, to by měla bejt samozřejmost.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
bartes

hlavně je to člověk blízký vedení, tzn. poměrně levná konzerva, která nebude měnit zaběhnuté pořádky.

Reagovat
ACSeRw!n

Kretinsky ho vylozene nesnasi

Reagovat
Tromas

Díky bohu že to nevezme.

Reagovat
kilobyte

Když dostane nabídku, tak to vezme.

Reagovat
bartes

to bylo první, co mě napadlo. Že se tímto rozhovorem potřebuje připomenout, když dlouho nikde netrénoval. A když nevyjde repre, bude dělat nějakou podržtašku v Emírátech.

Reagovat
Kostomlat

pokud nebude Hašek, mohl by být po ME dobrá volba Koubek.

Reagovat
Kuchta

Koubek zbytečně mladej, k repre by mi seděl Dušan Uhrin starší, nebo bych zkusil překecat Brücknera

Reagovat
Kostomlat

Franco je relativně mladej, ale vnitřně vypadá na 100.

Nezáleží, kolik ti je let, ale jakou máš dušení svěžest.

Reagovat
bartes

Koubek podepsal jen na rok v Plzni. Předpokládám proto, že už chce mít ve 72 klid. Ten už k repre nepůjde..

Reagovat
fabec1222

Tak hlavně manželce už asi před pěti angažmá řekl, že to je jeho poslední angažmá.

Reagovat
veikko

Občas si říkám, jestli se jen nechlubí, že má manželku.

Reagovat
mistr129

nebo že má angažmá

Reagovat
Pablos

nebo, že si pamatuje co bylo před pěti lety

Reagovat
Salfovic

Já si taky myslím, že ty dva roky by zvládl. A kdyby si k sobě vzal nějaké ty mladé progresivní šuliny, tak by mohli být všichni spokojení.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Výborná zprava

Reagovat
srandamač

My chceme do repre jiného Haška

Reagovat
Puskas

Na lávku, nebo na hřiště?

Reagovat
Uwe háže buly

Dva na hřiště a dva na lavičku.

Reagovat
srandamač

Když bude táta na lávce, tak bude i syn na hřišti.

Reagovat
Gryphonheart

Vypadá jak ... no comment, radši. A hlavně teda ne plešouna. Žádnýho plešouna. Kdo se neumí starat ani o vlasy, repre nezvládne. Pozoruju to už delší dobu, něco na tom bude..

Reagovat
Kostomlat

Hašek, Bílek, Koubek, jeden z těchto tří to bude

Reagovat
exploze slizu

jemu to padalo už za mlada, s tím už nemohl nic dělat. spíš by měl zhubnout a nosit lepší hadry, souhlasím, že nevypadá příliš cool.

Reagovat
elChe

To je dobře...

Reagovat
Fakt

Takže v listopadu nástup

Reagovat
Bakary3

Se mi líbí, že ikdyz to byl asi nejvážnější kandidát, tak ho vlastně nikdo neoslovil, jen se o tom bavil s Brabcem na hokeji jako to je profesionalita jak svině.

Jak by tedy taky svaz mohl někoho angažovat, když to vypadá, že snad ani nikoho nenatukli, nebo nevím.

Takže se fakt jen sešli a řekli "Jindra nechce, za svedika 10m nedáme... Ivan nevím, kde je vubec? Pak v lize už asi.. je tam něco? A cizáka, nemáte někoho známého? To ne, to bysme museli vynaložit nějaký úsilí"

Takze vlastně přišli na to, že Jarda je nejlepší trenér pod sluncem.

Za jejich prachy bych tam chtěl taky sedět

Reagovat
Pablos

Tak to já bych klidně i za ty prachy co mám... takový leháro

Reagovat
bartes

trpiše by taky museli vyplatit, ne? Ten navíc bere slušný randál ve Slávii a pochybuju, že by mu svaz dal +1 mega. To by musel sakra slevit......

Reagovat
Bakary3

Já si myslím, že by i slevil, tam byla i ve hře varianta jako vedlejsak a tím by za něj nemuseli platit

Reagovat
Lemond Laws

Jako já mám Haška asi rád. Ale přijde mi, že se v každou krizi na něj čeká jako na spásu a nikdy moc českému fotbalu nedal.

A navíc jak obhajoval Katar loni, to u mě taky klesl. Ale jasně koho chleba jíš.... Tak ať si asi trénuje v Arábii, vyděláva moc a je klid

Reagovat
oli9

Tohoto blbá bych tam ani nechtěl, to by se opravdu nikam neposunulo. Navíc ví,ze na to nemá. Raději pěkně exotickou destinaci, kde jsou rádi, že znají pravidla

Reagovat
Sigma Olomouc

Super

Reagovat
Kaspar

OT: Předseda

@FACR_Asociace

Petr Fousek u soudu v kauze Berbr mluví cca 15 minut, načež nespokojený soudce Žák řekne:

"Nejsme na politickém mítinku, nechceme slyšet obecné formulace."

Reagovat
Kostomlat

Reagovat
cr7sux

On umí mluvit i jinak?

Reagovat
Kaspar

Sýkora: „Proběhla schůzka vás, pana Příhody a pana Tvrdíka, kde by se řešila budoucnost pana Příhody?“

Fousek dlouho odpovídá oklikou, až ho soudce vyzve, ať jasně odpoví. Fousek: „Ano.“

chudak soudce dneska

Reagovat
bartes

prostě jedna velká rodina, kde platí zákon mlčení

Reagovat
ratusek

Doufám, že tam nikdo nebude práskat

Reagovat
Greny

Mohla by být sranda

Reagovat
Greny

Sýkora: „Byla schůzka, kde byl pan Čupr?“

Fousek: „Ne.“

Sýkora: „Pan Brabec?“

Fousek: „Ne.“

Sýkora: „Pan Šádek?“

Fousek: „Ne.“

Reagovat
doshcz

Tvrdik mafie

Reagovat
Greny

Jako mám takové tuseni že po dnešním soudu budou muset Tvrdík a Fousek něco vysvětlovat

Reagovat
doshcz

prosimte vse se zamete pod koberec dokonce i tady si slavisti za mesic vzpomenou zas jen na "suchej zachod"

Reagovat
10adam

Reagovat
Neon

Reagovat
Kaspar

Oni urcite Hodi par diplomatickych frazi a je to

Reagovat
Čenda

Reagovat
kilobyte

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Greny

Soudce: „Z komise rozhodčích vedené panem Chovancem odcházeli lidé. Jakým způsobem jste do toho zasahoval?“

Malík: „Moje role tu byla zcela jednoznačně aktivní. Věděl jsem, že komise rozhodčích je středobod. Fungování mezi asociací a kluby je jako jiné partnerství. Kdybyste ustanovil komisi na sílu, tak kdykoli dojde k nespokojenosti ze strany klubů, tak jako první spílají předsedovi asociace. Bylo tedy minimálně zapotřebí zeptat se na názor významných klubů, tedy v té době Sparty, Slavie a Plzně. Bylo žádoucí, aby nenastala situace, že někdo bude významně spokojený a někdo ne.“

Reagovat
Čenda

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Hurrikane

Došly prachy, musí zase do Arábie. Kašpar.

Reagovat
bartes

Nakonec prodlouží Šilhavého, protože "Nikdo nesplňuje jejich požadavky", jak se hezky říká u personalistů

Reagovat
Losinho

Šílený, že se o něm vůbec reálně uvažuje

Reagovat
bartes

protože tam není nikdo dostatečně kvalitní, kdo jim to bude za 500k dělat. Kvalitní trenér uteče do top3 nebo do ciziny za 2x tolik a zůstanou tady trenéři typu Hašek, Bílek, Šilhavý, Látal, Rada atd. V tomto směru si pomůže jen Holoubek nebo Svědík, ale ten spíš vezme Plzeň po Koubkovi a navíc pro ně bude "málo zkušený"

Reagovat
Losinho

Bílek udělal před rokem a půl titul s Plzní, Šilhavý měl titul se Slavií a Libercem, Rada je vtip samozřejmě, o Látalovi se ani neuvažuje.

Nechci nikoho z těhle čtyř, ale aspoň reálně v poslední době trénovali nějakou konkurenceschopnou soutěž. Hašek je úplně wtf varianta.

Reagovat
ACSeRw!n

podle me by Hasek mel autoritu, coz by u repre mozna stacilo, tezko rict

Reagovat
81Tomas

Co by vole mel Hasek?

Reagovat
Losinho

To mi právě přijde, že má spíš u starší generace hráčů.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele