Preview evropské kvalifikace MS 2014 - úterý 26.3.2013

26.03.2013, 09:33, aktualizováno 26.03.2013, 09:33
Previews
Dalších šestnáct zápasů má dnes na programu evropská kvalifikace MS 2014 a na některých místech už půjde do tuhého. Francouzi hostí Španělsko a v případě výhry mu můžou odskočit na pět bodů, Černá Hora bude bránit vedení ve skupině proti Anglii, v "české" skupině odehrají letošní první zápas Italové.
Skupina A
Srbsko - Skotsko  (úterý 20:30)
Souboj bezmocných. Srbsko se Skotskem si průběh této kvalifikace malovali rozhodně úplně jinak. Výsledky obou dvou jsou mizerné, šance na postup do Brazílie je prakticky na minimální hodnotě. První či druhá příčka je ještě více vzdálená, jelikož ani Srbové, ani Skotové nezvládli klíčové páteční zápasy.

Oba mančafty hlásí čerstvě po těchto neúspěšných duelech po jedné ztrátě. V srbském dresu určitě nenastoupí Zdravko Kuzmanovič, jehož po duelu v Záhřebu trápí třísla, Skotové zase budou postrádat Stevena Fletchera, jenž si poranil kotník. Nutno podotknout, že oba dva patří rozhodně k tomu lepšímu, co mohou nabídnout.

Bude hodně těžké vůbec se na zbytek kvalifikace motivovat. Ruku na srdce - aby Srbsko stáhlo v druhé polovině kvalifikace aktuální ztrátu devíti a Skotsko dokonce jedenácti bodů, potřebovalo by mít takové štěstí, jako nikdo doposud. Především forma hostujícího celku je opravdu dost alarmující.

Třináct soutěžních utkání, jen tři vítězství - a to dvě z nich uhrál proti Lichtenštejnsku. Ve skupině A zatím jako jediný čeká na plný bodový zisk. "Potřebujeme si jenom víc věřit, pak se to otočí," doufá útočník Shaun Maloney. "Víme, co musíme zlepšit, ale je to také obtížný úkol. Můžeme totiž mluvit o hodně nízkém sebevědomí."

Beli Orlovi podobně jako Skotsko proti Walesu (1:2) podlehli ve velkém derby Chorvatsku (0:2). "Vy, novináři, na ten zápas zapomenete za deset až patnáct dnů. Já nikdy v životě," smutnil kouč Siniša Mihajlovič. "Nezapomněl jsem ani na poslední zápas Srbska s Chorvatskem v roce 1999. Pro mě to je nejtěžší porážka v trenérské kariéře."

Zbytek kvalifikace zkrátka oba týmy budou hrát jen z povinnosti. "Nic strašného se zase nestalo. Je to jenom fotbal, stát se může vše," obhajoval Mihajlovič. "Připravujeme se na Skotsko stejně jako na ostatní soupeře. Kluci věří sami v sebe a já v ně také. Utkání bude stejně důležité jako proti Chorvatsku."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Belgie - Makedonie  (úterý 20:45)
Favorit skupiny A se po pár dnech znovu utká s Makedonií. Ta by ráda odčinila poslední porážku, nebude to ale vůbec jednoduché. Na lídra tabulky navíc ztrácí devět bodů.

Hvězdami nabitý kádr to možná ještě není, ale již nyní se v něm skrývá obrovský potenciál. Takhle by se ve stručnosti dal charakterizovat výběr Belgie. Trenér Marc Wilmots moc dobře věděl, co dělá. Dal dohromady unikátní sestavu mladíků, mezi nimž nechybí hvězdy prvotřídních týmů. Jen si to představte - Thibaut Courtois, Eden Hazard, Marouane Fellaini, Vincent Kompany, Moussa Dembele, Axel Witsel, Jan Vertonghen nebo Kevin De Bruyne - to je síla současného belgického výběru.

Tito dva soupeři se setkávají po velmi krátké době. Od posledního utkání uběhly sotva tři dny a nyní se celek Makedonie stěhuje do Belgie. A rád by soupeři vrátil porážku - Belgičané vyhráli o dvě branky, šťastnými střelci byli Kevin De Bruyne s Edenem Hazardem.

Hvězdu domácího výběru, zkušeného útočníka Gorana Panděva, se obráncům 'Red Devils', jak se Belgičanům ve vlasti přezdívá, podařilo udržte na uzdě. Brankář Thibaut Courtois se přesto musel ukázat. A povedlo se mu to výborně, což neuniklo pozornosti jeho spoluhráčů. K výkonům svého brankáře se po vyhraném utkání vrátil také mladík Eden Hazard.

"Utkání se pro nás nevyvíjelo úplně ideálně, zvláště první půle nám moc nešla. O to větší díky patří Thibautovi. Předvedl pár zákroků, které nás udržely ve hře. A i díky němu jsme dokázali skórovat a nakonec vyhrát. Chci mu poděkovat, protože nám vzadu dodává pocit jistoty," vysekl Hazard svému spoluhráči poklonu.

Makedonii se naopak nedaří a zatím je horší jen Skotsko. Bota tlačí svěřence Čedomira Janevskiho především v útoku, jeho tým trápí negativní skóre 3:6. Nyní se Makedonci pokusí o zázrak v podobě výhry nad favoritem. Belgie je ale mnohými pasována na černého koně kvalifikace a tak Janevskiho tým nečeká nic jednoduchého.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wales - Chorvatsko  (úterý 20:45)
Gareth Bale, to je pořádný strašák pro Chorvatsko. Velšský forvard, hrající v životní formě, nastřílel hned tři z pěti gólů svého týmu v této kvalifikaci. Právě pro jeho reprezentaci to může být poslední šance, jak ještě zabojovat o účast v Brazílii. V současnosti jsou domácí třetí se sedmibodovou ztrátou na svého soupeře.

Wales odstartoval tento kvalifikační cyklus příšerně, dvě porážky nebyly vůbec příjemné. Hlavně po debaklu 1:6 na půdě Srbska mužstvo kouče Chrise Colemana kdekdo odsuzoval. Zlepšení sice přineslo vítězství 2:1 v derby nad Skotskem, avšak v Záhřebu se opět nevedlo. Přesto by domácí nyní chtěli v pravou chvíli Chorvatsku vše oplatit.

V pátek ve Skotsku se totiž slavilo, Colemanova družina skolila svého britského kolegu i podruhé. Důležité přitom bylo, že se dokázali trefit i jiní než jen Bale, jenž střídal už po poločase. Šance na dotáhnutí se na vedoucí Belgii a Chorvatsko je dost malá, ale pořád tu je. A Wales se o ní hodlá poprat.

"Zůstáváme naživu," uvědomoval si po utkání kapitán Ashley Williams. "Od začátku jsme věděli, že ve Skotsku můžeme něco dokázat. Teď prostě musíme sbírat body. Stále je ještě do konce spousta zápasů, jsme v dobré formě, což jsme ukázali i v pátek. Chorvatsko bude další těžký soupeř, ale ukázali jsme, že můžeme hrát i bez Balea."

Chorvaté jsou rovněž ve velké psychické pohodě. V derby se Srbskem neměli sebemenší problém, mužstvo hrálo proti svému odvěkému rivalovi disciplinovaně a důležité vítězství 2:0 mu pojistilo druhou příčku. Při pohledu na tabulku se vlastně dá říci, že pokud nenechají Wales nyní zvítězit, poperou se ve zbytku kvalifikace s Belgií o první flek.

"Ve hře jsou teď důležité tři body. Pokud nepotvrdíme vítězství nad Srbskem, může ztratit pořádně na své hodnotě," upozorňoval záložník Luka Modrič. "A jestli můžeme zastavit Balea? My musíme! Samozřejmě, že jeden hráč nezmůže všechno. Víme, že se musíme připravit na všechny protihráče, které navíc dopředu bude hnát publikum."
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Belgie541010:113
2.Chorvatsko54108:213
3.Wales52035:126
4.Srbsko51136:74
5.Makedonie51133:64
6.Skotsko50233:72
Skupina B
Arménie - Česko  (úterý 17:00)
Stav mobilizace a nejvyšší pohotovosti vyhlašuje česká reprezentace před úterním duelem kvalifikace o postup na mistrovství světa. Jedině vítězství v Arménii jí totiž zachová zbytky postupových nadějí, které se zásadním způsobem snížily po pátečním domácím debaklu od Dánska. Fakta jsou jasná: když Češi pod bájnou horou Ararat nepřipíší tříbodový zisk, jejich šance podívat se za rok na MS do Brazílie se přesunou do utopické roviny. A kouč Michal Bílek by se v Jerevanu podle všeho rozloučil s reprezentační lavičkou.

"Komplikace to je obrovská. A je jen na nás, jak se z toho dostaneme. Šanci na odčinění tohoto zaváhání máme. Teď už ale není jiné cesty než vše vyhrávat," řekl hned po krutém výprasku s Dánskem brankář Petr Čech. V Arménii ho čeká 100. start v reprezentaci, ale když národní tým na arménské půdě neuspěje, bude mít Čechovo jubileum hořkou příchuť. Hrozí totiž, že se tým podruhé za sebou nedostane na závěrečný turnaj MS.

Fotbalisté jsou po posledním nezdaru opět pod tlakem a mediální kritikou jako za Bílkovy éry za necelé čtyři roky už poněkolikáté. Před zápasem s Dánskem je sice namlsaly výhry v přípravných duelech se Slovenskem a v Turecku, ale teď jsou zase zatlačeni do kouta. "Beru to tak, že když nevyhrajeme, bude to pravděpodobně můj konec. Prohrou s Dánskem jsme si hodně pohoršili," připustil samotný Bílek.

Předseda FAČR Miroslav Pelta v neděli řekl, že výkonný výbor se bude Bílkovou budoucností zabývat bez ohledu na to, jak dopadne duel v Arménii. "I trenér Bílek ví, že v úterý se o jeho osudu může rozhodovat. Ale počkejme si na to, jak na tom v úterý večer budeme. Teď nechci do týmu vnášet paniku," řekl Pelta před cestou do Arménie. Reprezentaci by se teď hodilo, kdyby na patnáctitisícovém Stadionu republiky zopakovala výhru 3:0 z podzimu 2004.

Češi jsou totiž v kvalifikaci v kritické situaci, protože ze čtyř zápasů získali jen pět bodů a jediné vítězství s Maltou. Brzdí je i bídná produktivita: zaznamenali jen tři vstřelené branky a všechny opět proti outsiderům z Malty. Ve dvojzápase s Dánskem i proti Bulharsku vyšli úplně naprázdno.

Nyní musejí zabrat proti Arménii, které ve skupině B patří předposlední pozice. "Asi musíme být pořád pod tlakem. Ale teď to máme ještě těžší než třeba v minulé kvalifikaci nebo na Euru. Ale vždycky jsme se z toho dokázali dostat, tak to snad dokážeme i teď," uvedl záložník Jaroslav Plašil.

Reprezentace znovu čeká, jestli se bude moci spolehnout na kapitána Tomáše Rosického. Ten kvůli problémům s naraženým stehenním svalem naskočil do duelu s Dánskem až od 60. minuty a tým bez něj byl bezradný. Rosický sice poslední dva tréninky absolvoval bez větších úlev, ale o jeho startu se bude znovu rozhodovat až těsně před úterní bitvou.

Také Arméni berou utkání jako klíčové. Po porážkách v Bulharsku a s Itálií vědí, že doma také nesmějí klopýtnout, pokud chtějí živit naděje na účast na své první velké akci v historii. Domácí spoléhají na své ofenzivní hvězdy Henrika Mchitarjana ze Šachtaru Doněck, parťáka záložníka Tomáše Hübschmana, a útočníka Juru Movsisjana. Toho zase ze společného působení ve Spartaku Moskva výborně zná obránce Marek Suchý.

Úterní zápas mezi Arménií a ČR začne v 17:00 SEČ v přímém přenosu ČT Sport. Hlavním rozhodčím bude Rumun Pavel Balaj.
Arménie - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Aleksanjan, Arzumanjan, Hovsepjan, Artak Edigarjan - Özbiliz, Pizzelli, Manučarjan, Manojan - Mchitarjan - Movsisjan
Česko - pravděpodobná sestava:
Čech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limberský - Hübschman, Plašil - Vydra (Rajtoral), Rosický (Darida), Krejčí - Lafata
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dánsko - Bulharsko  (úterý 20:15)
Nejenom v českých luzích a hájích se před úterní kvalifikací hovoří o velké klíčovosti následujícího duelu. Bulhaři mohou případným vítězstvím na půdě Dánska upevnit svou pozici na špici tabulky a dostat dánskou reprezentaci do velkých obtíží, z nichž po vítězství nad Českou republikou na malou chvíli vybředla.

Bulharská účast na jakémkoliv mistrovství je na fotbalové poměry v relativně důchodovém věku. Na evropském šampionátu před necelými deseti lety byla bulharská trikolóra za velkého otloukánka a právě s onehdy postupujícím Dánskem si připsala zaslouženou porážku 0:2. Největším úspěchem tamní kopané je čtvrté místo ze světového šampionátu v USA roku 1994, kdy zelenobílí v semifinále podlehli Itálii a v boji o bronz pak Švédsku.

V kvalifikaci na předchozí mistrovství světa se týmu současného kouče Ljuboslava Peneva nedařilo zejména na venkovních hřištích, přičemž o baráž přišel výhradně kvůli remíze s onehdy se formujícím týmem Černé Hory či vysoké porážce na Kypru. Úpadek týmu se ovšem nezastavil, v evropské kvalifikaci obsadil až poslední místo a předčili jej jak Černohorci, tak kupříkladu Velšané.

Dánové jsou v celkových úspěších daleko před Bulharskem, od roku 1984 chyběli na evropských šampionátech pouze jednou a na těch světových jen dvakrát. V Jihoafrické republice dánská reprezentace neprošla skupinovou fází a v současné kvalifikaci ji může zastihnout podobný osud. Ačkoliv mají Bulhaři o jeden zápas více, případnou výhrou v Kodani by odskočili soupeři na rozdíl sedmi bodů, které by nejen dánská reprezentace jen horko těžko mazala.

Na druhou stranu je třeba si objektivně přiznat, že se setkávají týmy, které mají v naší kvalifikační skupině nejlepší fazónu (však se od Itálie jakás takás dominance očekává), tudíž nemůžeme uvažovat o žádném z mužstev jako o byť jen mírném favoritovi. Na druhou stranu případným tipérům napoví, že Bulharsko dokázalo porazit Dánsko v mistrovském duelu jen jednou. Bylo tomu před čtyřiatřiceti lety.

V dánském dresu se ještě dlouho neobjeví disciplinárně potrestaný útočník Nicklas Bendtner, Bulhaři přicestují už s obráncem Stanislavem Manolevem, který doléčil poraněný stehenní sval.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Malta - Itálie  (úterý 20:45)
Bývalý světový šampion se přijede na půdu trpaslíka utkat o důležité body. Italové mohou v případě výhry odskočit pronásledovatelům z Bulharska na čtyři body a tak mají pádný důvod pro motivaci.

Malta je oproti Italům velkým outsiderem, oba týmy nyní dělí deset bodů. Maltě se totiž nepodařilo za úvodní čtyři utkání vyhrát ani jednou a krčí se na posledním místě tabulky. Itálie se o první místo sice bát nemusí, ale přesto by nerada dopustila překvapení. Nic jiného než výhru tak trenér Cesare Prandelli neplánuje.

To zdůraznil i na předzápasové tiskové konferenci: "Pokud budeme hrát na hranici svých možností a odevzdáme maximum, pak by to možná mohl být snadný zápas. Nic ale nesmíme podcenit. Malta působí organizovaným dojmem a hráči se určitě budou chtít vytáhnout," nepochybuje Prandelli.

"Maltu vnímám v podstatě spíš jako celek na klubové úrovni, někteří hráči spolu přece jen trénují třikrát čtyřikrát týdně. Kdo sledoval utkání mezi Maltou a Bulharskem, tak musí uznat, že Malta nehrála úplně špatně. O šest branek prohrála především kvůli dvěma chybám. Za ty ostatní mohl špatný terén a velmi nepříznivé počasí. Zvlášť silný vítr mi dělá starosti," přemítá bývalý trenér Fiorentiny.

Starost bude italskému elegánovi dělat především skladba základní jedenáctky. Mimo hru je totiž z důvodů karet římské duo v podání Pablo Osvaldo - Daniele De Rossi. Útočnou vozbu by tak vedle Maria Balotelliho měl tvořit především mladík Stephan El Shaarawy. Kromě něj by se do zálohy mohl vrátit také Claudio Marchisio. Prandelli ale sám nemá přesné představy. "Koho postavím do zálohy? Může hrát Emanuele Giaccherini, stejně jako Alessio Cerci. Základní jedenáctku budu znát tak třicet minut před výkopem," doplňuje Cesare Prandelli.

Prohru 6:0 nese Malta těžko, i když nemohla být považována za favorita na postup. Trenér Pietro Ghedin by ale nyní rád viděl více bojovného ducha. Malťané se nespoléhají na nijak pevnou obranu, faktem ale je, že víc jako tři branky v jednom utkání dostali naposledy v roce 2009. Kdo že jí je vstřelil? Trochu paradoxně opět Bulharsko, které vyhrálo 4:1.

Bývalý fotbalista ale nehází flintu do žita: "Vrátili jsme se z posledního utkání ve velmi špatném rozpoložení. Tak vysoká prohra není nic příjemného, ale my se chceme poprat o svou čest - rád bych viděl hezký zápas," zakončuje Ghedin.
Malta - pravděpodobná sestava:
Hogg - Caruana, Agius, Dimech, Camilleri - Muscat, Failla, R. Fenech, Herrera - Schembri - Mifsud
Itálie - pravděpodobná sestava:
Buffon - Maggio, Barzagli, Bonucci, De Sciglio - Montolivo, Pirlo, Giaccherini - Marchisio - Balotelli, El Shaarawy
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Itálie431010:410
2.Bulharsko523010:39
3.Dánsko41215:45
4.Česko41213:45
5.Arménie31022:43
6.Malta40041:120
Skupina C
Německo - Kazachstán  (úterý 20:45)
Trochu netradičně podruhé během čtyř dnů přichází na řadu střetnutí Německa s Kazachy, kteří se tentokráte na Frankenstadionu pokusí odčinit předchozí nezdary. Asijský celek ze tří vzájemných mačů nebral ani bod a dokonce neskóroval!

Naši západní sousedé si mohou dosavadní průběh kvalifikačních bojů o postup na mistrovství světa 2014 do Brazílie jen a jen pochvalovat: Nationalelf se po snadné výhře na Uralu (0:3) ještě více osamostatnila na čele skupiny C a před druhým Švédskem (rozešlo se s Iry bez branek) si momentálně drží již pětibodový odstup. DFB-Team se tak již pomaličku může chystat...

...přehnané sebevědomí však rozhodně není na místě. Koneckonců se o tom mohla domácí strana utvrdit při nedávném zápase na kazašské půdě, kde si po skvělém začátku vytvořila dvoubrankový náskok, avšak po obrátce ještě zažila před vlastní brankou pořádně horké chvilky. "Naprosto jsme vypadli z role, ztratili tempo, balón nás neposlouchal. To se nesmí opakovat," nabádá svoje ovečky Joachim Löw.

Právě ohledně budoucnosti dlouholetého kormidelníka německého národního mužstva se začínají poslední dobou opět rozvíjet nekonečné diskuze, které mají přinést odpověď zejména na to, jestli by se neměl stávající personál (asistent Hansi Flick a generální manažer Oliver Bierhoff) dočkat prodloužení mandátu ještě před samotným turnajem. "Od první chvíle netlačíme na pilu a nemáme žádný plán B," vysvětlil nový šéf německého fotbalu Wolfgang Niersbach, jenž se nové role chopil na začátku března minulého roku. "Víme, že máme skvělého trenéra," potvrzuje svazový vládce.

Druhá strana se po minulém neúspěchu před vlastními fanoušky propadla do ještě větší mizérie a jen tak potvrdila současné rozpoložení, které není z kazašského pohledu zrovna dvakrát pozitivní. Jeden z nejrozlehlejších asijských států má po pěti zápasech na kontě pouhopouhý bod (vstřelil pouze jednu branku!) a před stejnou porcí zbývajících zápasů tak jsou jeho vyhlídky hodně mizivé.

Výpadkem Bastiana Schweinsteigera (trest za karty) a Juliana Draxlera (podezření na otřes mozku) byli do nominace dodatečně povoláni Marcell Jansen a premiérově také Patrick Herrmann, který má velkou šanci na debutový zápis! Jen na lavičku by se měl usadit Höwedes, kterého trápí stehenní sval a nejistý zůstává start Gómeze, jehož brzdí na vlas stejné obtíže. Připraven je naopak Reus.
Německo - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Mertesacker, Boateng, Schmelzer - Khedira, Gündogan - T. Müller, Özil, Reus - M. Götze
Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Sidelnikov - Gorman, Logvinenko, Muchtarov, Engel - Nurdauletov, Bajžanov - Džolčiev, Chajrullin, Schmidtgal - Ostapenko
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Irsko - Rakousko  (úterý 20:45)
Irové vědí, že pokud chtějí být na velkém šampionátu tak jako v roce 2012 v Polsku a na Ukrajině, měli by v domácím zápase s Rakouskem získat plný počet bodů. Situace ve skupině C je celkem hodně zamotaná, především pak kolem boje o druhou příčku. Rakušané ovšem mohou být těžko k překonání.

Svěřenci Marcela Kollera jedou do Dublinu s cílem uhrát alespoň bod. Ostatně z jejich předchozích utkání vyplývá, že spoléhají hlavně na pozornou hru směrem dozadu - za poslední čtyři kola kvalifikace inkasovali jen dvakrát. Je na druhou stranu pravda, že po Německu bude Irsko teprve druhým týmem, jenž kvality Rakouska pořádně prověří.

Dvakrát Kazachstán, jednou Faerské ostrovy. To jsou celky, které zkrátka patří k evropskému podprůměru. Musíme vzpomenout vstup do nového kvalifikačního cyklu, do kterého Rakušané nevstoupili špatně, byť s Německem po domácí porážce 1:2 nakonec nebrali ani bod, zároveň však ztráta na půdě Kazachstánu po remíze 0:0 může mrzet.

Je prostě dost těžké odhadovat, jak si Rakousko povede. Pokud by ovšem uhrálo v Irsku pozitivní výsledek, mohlo by ho to nakopnout. A dost možná by pak lépe zvládlo i papírově složitější druhou polovinu zápasů. "Musíme hlavně útočit. A věřím tomu, že nějaké góly potom dáme," uvedl domácí obránce Séamus Coleman.

Oba týmy jsou, dá se říci, v dobré psychické pohodě. Irsko vlastně v pátek ve Stockholmu uhrálo přesně to, co potřebovalo (0:0), zatímco Rakousko nemělo větší problémy s Faerskými ostrovy (6:0). "Poplácali jsme se po ramenou a řekli si, že jsme hráli dobře. Ale každý z nás ví, že klíčové bude úterý," dodával Coleman.

Irský bek, hájící jinak barvy Evertonu, se na EURO 2012 ve výběru Trapattoniho neobjevil. Nyní se ovšem v reprezentaci zabydlel a má velkou chuť se představit v Brazílii. "Chyběl jsem v létě, můj cíl je nyní jasný," potvrzoval. "Jsem si jistý, že i spousta jiných kluků, co nebyli na EURO, chtějí hrát na závěrečném turnaji."
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Německo541018:613
2.Švédsko42208:58
3.Rakousko421111:27
4.Irsko42117:87
5.Kazachstán50141:111
6.Faerské ostrovy40042:150
Skupina D
Estonsko - Andorra  (úterý 18:00)
Fotbalisté Estonska zatím nenavazují na skvělé výkony z poslední kvalifikace ME a v tuto chvíli to v žádném případě nevypadá, že by bojovali alespoň o účast v baráži. V tuto chvíli jsou totiž až na pátém místě tabulky se ziskem tří bodů, když v pěti utkáních bodovali pouze jedinkrát. Zvítězit dokázali právě na půdě trpaslíka z Andorry po těsném vítězství 1:0. Právě v tomto utkání vsítili zatím svou jedinou branku a jsou ve velké krizi.

Estonsko po polovině kvalifikace ztrácí na druhé barážové místo Maďarska už sedm bodů a toto manko bude velmi těžko stahovat. Po úvodní domácí prohře s Rumunskem 0:2 nestačilo v poměru 0:3 na Turecko a následně v domácím prostředí podlehlo také Maďarsku v poměru 0:1. V přátelských zápasech v zimě vyhrálo pouze nad Ománem, následně zaznamenalo porážky od SAE a také Skotska. V kvalifikaci v pátek prohrálo v Nizozemsku jasně 0:3.

Andorra je na tom hůře a po pěti odehraných kolech je poslední bez bodu a bez vstřelené branky. Celkem navíc inkasovala hned patnáctkrát a nyní má zřejmě poslední šanci na to vybojovat alespoň nějaký bod. Po úvodním domácím debaklu s Maďarskem (0:5) následně prohrála v Rumunsku (0:4) a v Nizozemsku (0:3), po již zmiňovaném duelu s Estonskem nestačila v přípravě na Island (0:2) a v páteční kvalifikaci ani na Turecko (0:2).

Naposledy se s Estonskem setkalo kvalifikaci na ME 2008 a též nezískalo ani bod. Po prohře 1:2 na půdě soupeře nestačila ani v domácí odvetě po výsledku 0:2. Trenér estonského celku Tarmo Rüütli bude mít k dispozici stejný výběr jako v pátek v Holandsku a nutně potřebuje se svým celkem zvítězit. Pokud se mu to totiž nepovede, šance na lepší umístění se zřejmě zcela vypaří a Estonsko bude i nadále téměř na chvostu své skupiny.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turecko - Maďarsko  (úterý 19:30)
Maďarská družina táhne jako za uherských časů na zteč proti Turkům, kteří baží v odvetě baží po revanši za říjnovou porážku 3:1 v Budapešti. Kouzelní Maďaři by velmi rádi potvrdili svůj fotbalový vzestup v poslední dekádě a vysloužili si barážovou účast, která ve skupině představuje jedinou disponibilní vstupenku do hry o šampionát.

V historickém kontextu je Maďarsko daleko úspěšnějším fotbalovým celkem - vždyť z let 1938 a 1954 chová dvě stříbrné medaile z mistrovství světa, bronzovou plaketku z evropského šampionátu z roku 1964 a neuvěřitelné tři zlaté, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili z Olympijských her!

Jenže podíváme-li se léta, v nichž bylo obdobných úspěchů dosaženo, zříme, že od roku 1986 nedokázalo mužstvo z Maďarska s jednou výjimkou postoupit na vrcholný šampionát. Po dlouhých letech skomírání a úpadku nadešel před několika lety obrat, jenž dostal maďarský tým z podprůměrných příček k lepšímu průměru, již v minulé kvalifikaci na Mistrovství Evropy přitom bojoval o postup, přičemž ze třetího místa nahlížel na suverénně postupující Holanďany a Švédy.

Ostatně, Nizozemsko je soupeřem Maďarska i Turecka v této kvalifikační skupině a dle předpokladů nenechává nikoho na pochybách, že patří v poslední dekádě k tomu vůbec nejlepšímu, co světová kopaná nabízí. Dominantní postavení Oranjes znamená, že jedinou možností, jak proniknout mezi světovou elitu je baráž.

O tu se perou nejenom naši soupeři, ale do výčtu je třeba zahrnout i Rumunsko, s nímž Maďaři svedli urputnou bitvu o víkendu, která kulminovala v samém závěru, kdy se po velkém tlaku Rumunů dostal k zakončení Alexandru Chipciu a rozhodl o konečné, vpravdě nic neřešící remíze 2:2. Veledůležitý týden z hlediska vyhlídek Maďarska na baráž zakončí právě zápas s Tureckem, které bez větších problémů porazilo Andorru.

Země Půlměsíce ovšem nemá příliš dobré výsledky, prohrála se všemi konkurenty a dokázala porazit pouze Estonsko a Andorru. Při stoupající kvalitě turecké národní soutěže a postupu dvou mužstev do čtvrtfinále nejprestižnějších evropských soutěží se zdá pozice Turků jako velmi slabá.

Avšak - dokáží-li svěřenci Abdullaha Avciho v tomto klíčovém zápase zvítězit, přiblíží se Rumunsku (budeme-li kalkulovat s tím, že prohraje na půdě favorizovaného Holandska) i Maďarsku na pouhopouhý jeden bod. Oba soupeři přitom nastupují v kompletních a nejsilnějších možných sestavách, což kvalitě zápasu v istanbulském vroucím kotli jen a jen prospěje. I přes současnou nepříznivou pozici jsou pak Turci mírným favoritem utkání.
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Nizozemsko - Rumunsko  (úterý 20:30)
Nizozemsko začíná nabírat na síle, po utkání s Estonskem je dále stoprocentní. V průběhu kvalifikace neztratilo ani bod, přesto se Rumunsko nechce vzdát bez boje.

Svěřenci Louise van Gaala sídlí bez ztráty na prvním místě skupiny D a přispěla k tomu mimo jiné i výhra nad Rumunskem. V prvním vzájemném mření sil si Holanďané poradili s nebezpečným celkem poměrem 4:1, což budou nyní hosté chtít přirozeně odčinit. Atraktivitu utkání zvyšuje i fakt, že rumunskému výběru jde o postup - nyní je třetí a má stejný počet bodů jako druzí Maďaři.

Také poslední zápas se Nizozemcům vyvedl. Do Amsterdamu zavítalo Estonsko a první půle nepřinesla ani jeden gól. Hosté velmi dobře bránili a jejich organizovanost dělala domácímu výběru značné potíže. Ty rázně uťal až poločas druhý, v němž se prosadili Rafael van der Vaart, Robin Van Persie a skóre utkání završil nováček Ruben Schaken.

Rumunsku jde stále o postup a hráči se rozhodně nechtějí svého snu jen tak vzdát. Přesto trenér van Gaal věří, že tento fakt bude nahrávat spíše jeho svěřenců,: "Rumunsko bude velmi těžký soupeř. Hraje podobným stylem jako Estonsko, ale má k dispozici mnohem lepší hráče," domnívá se bývalý kouč Ajaxu či Bayernu.

"Proto očekávám, že budou naši obranu zlobit mnohem víc, určitě si budou vytvářet větší prostor před naším brankářem. V pohybu je jejich síla," dodává trenér, který musel před utkáním udělat několik změn v sestavě. Zraněného Wesleyho Sneijdera nahradil mladíček Adam Maher. Na Sneijderově místě v základní sestavě se ale mnohem spíš objeví Rafael van der Vaart, který svého spoluhráče nahradil již v úvodu zápasu s Estonskem.

Sám se k tomu vyjadřuje následovně: "Mrzí mě, že se to Wesleymu stalo, žádného hráče netěší opustit utkání po tak krátkém čase. Snad se dá brzy dohromady," přeje van der Vaart zraněnému kolegovi.

Soupeřův trenér Victor Piturca by sice rád vyhrál, zároveň si je ale velmi dobře vědom síly svého oponenta. Srovnání rumunského fotbalu s tím holandským už jsme nedávno viděli, v rámci Evropské ligy porazila Steaua Ajax Amsterdam. Piturca přesto nevěří, že by tato zkušenost dala jeho hráčům větší psychologickou výhodu.

"Oranjes jsou mnohem lepší, než je Ajax. Mají skvělý tým, v němž je namixováno mládí se zkušenostmi hráčů jako Robin Van Persie, Rafael van der Vaart nebo Arjen Robben," dodává Piturca. Ten bude spoléhat na dravost Adriana Mutua. Zkušený útočník v posledním utkání dosáhl na rekord Gheorghe Hagiho a nyní mu stačí jeden gól, aby přepsal rumunskou historii.
Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Vermeer - Janmaat, De Vrij, Martins Indi, Blind - De Guzman, Van der Vaart, Strootman - Lens, Van Persie, Robben
Rumunsko - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tamas, Gardos, Chiriches, Rat - Bourceanu, Pintilii - Grozav, Torje, Stancu - Mutu
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Nizozemsko550016:215
2.Maďarsko531112:710
3.Rumunsko531110:610
4.Turecko52036:66
5.Estonsko51041:93
6.Andorra50050:150
Skupina F
Ázerbájdžán - Portugalsko  (úterý 18:00)
Slavné portugalské A Selecção přiletělo do ázerbájdžánské metropole Baku s pochopitelným cílem, jímž je prolomení nepříznivé série tří kvalifikačních zápasů bez vítězství. Tamní reprezentanti ovšem již dlouhá léta nepatří mezi otloukánky a renomovaného soupeře čeká na monumentálním národním stadionu v Baku přetěžká bitva.

Jakkoliv je sláva a zář portugalského celku nepřehlédnutelná, v posledních kvalifikacích na velké šampionáty mají fotbalisté z Pyrenejského poloostrova nepatrné potíže. V kvalifikaci na ukrajinsko-polský evropský šampionát měli co dělat, aby na jejich úkor nepostoupili Norové, jimž nakonec přisoudilo třetí místo horší skóre. V téže kvalifikaci svěřenci Paula Benta šokovali domácí remízou 4:4 s Kyprem, nemilými překvapeními s fotbalovými trpaslíky se to navíc za poslední dekádu relativně dost hemží.

Ani do této kvalifikační skupiny nevstoupili Os Navegadores zrovna přívětivě, když po utrápené výhře nad Lucemburskem (2:1) a výhradně herním rozdrcení Ázerbájdžánu (3:0) podlehli zatím neporaženému Rusku, doma pouze remizovali se Severním Irskem, které dokonce brankou McGinna vedlo, a o víkendu za minutu dvanáct odvrátili porážku v Izraeli - vyrovnávací branku na 3:3 vsítil až ve třetí minutě nastavení Fabio Coentrão.

Velice dobrý herní projev a brilantní ofenzíva je v příkrém kontrastu s defenzívou, která je v portugalském celku do jisté míry až na druhé koleji. Již Kypr, Izrael anebo předloni Island poukázaly na velký problém, který se line snad každou z posledních kvalifikací - příliš inkasovaných branek. Namísto hladkého postupu pak musí Bentův celek zbytečně dohánět bycha a Ivana v barážových duelech, v nichž působí defenzíva jak vyměněná; na velkých fotbalových seancích jakbysmet.

Ázerbájdžán okusil pouze jednou, kterak chutná bodovat proti tomuto věhlasnému soupeři, ale fantastickou domácí remízu 1:1 z před půldruhého desetiletí nepamatuje žádný z hráčů.

Ázerbájdžánu hraje do karet krom výsledkově neuspokojivé fazóny soupeře i absence dvou velkých ofenzivních hvězd Selecãa - kanonýr Cristiano Ronaldo je vykartovaný a Nani má zdravotní obtíže. Přičteme-li k tomu zdravotní patálie ve formě hrajícího krajního beka Coentrãa, zdá se být portugalská vozba do jisté míry oslabena. Náhradní variantou Paula Benta do útočné trojice budou pravděpodobně Dany či Vierinha, namísto Naniho lze očekávat nástup Carlose Martinse a Fabia Coentrãa v případě potřeby nahradí na levém beku Sílvio či Antunes.

To domácí kouč Berti Vogts, jehož mančaft sice ještě nevyhrál, ale v dosavadních pěti zápasech třikrát remizoval a podlehl pouze největším favoritům skupiny z Portugalska a Ruska, nemusí oželet žádného ze svých hráčů, oproti utkání v Lucembursku se ovšem očekává výrazně defenzivnější sestava. Portugalci jsou totiž jasným favoritem a v historické konfrontaci s tímto celkem ztratili pouze jednou, přičemž v dalších případech nikdy neinkasovali a svého soupeře doslova přejeli.
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Severní Irsko - Izrael  (úterý 20:45)
Fotbalisté Izraele dlouhodobě zůstávají těsně za branami baráže a tentokráte chtějí ve velmi silné konkurenci konečně uspět. Los k nim nebyl příliš přívětivý a do skupiny je svedl s účastníky posledního evropského šampionátu Ruskem a Portugalskem. Nicméně po pěti odehraných kolech ukázali, že to nemusí být až zase tak velký problém a s osmi body na kontě se nacházejí na druhém místě. Na půdě Severního Irska to ale nebudou mít lehké.

To zatím sehrálo čtyři zápasy, ve třech dokázalo remizovat a jednou utrpělo porážku. Nyní chce před vlastními fanoušky konečně přerušit čekání na vítězství a poprat se ještě o MS v Brazílii. Severní Irsko po úvodní očekávané prohře s Ruskem ztratilo body v boji s outsiderem z Lucemburska po remíze 1:1, stejný výsledek v souboji s Ázerbajdžánem také není zrovna potěšující. Nicméně na konci minulého roku obstaralo velkou senzaci.

Znovu remizovalo 1:1, avšak tentokráte na půdě superfavorita z Portugalska. Severní Irsko mělo odehrát další zápas v sobotu s Ruskem, kvůli špatnému počasí se však duel musel odložit. Severní Irsko předtím neprokázalo příliš dobrou formu, v přípravě remizovalo s dalším trpaslíkem z Malty 0:0. Izraeli se nepovedl vstup do kvalifikace, jenže od té doby ve třech utkáních neprohrál a v pátečním utkání dlouho sahal po obrovském úspěchu.

Po remíze s Ázerbajdžánem a jasné domácí porážce s Ruskem dvakrát deklasoval Lucembursko a naposledy dlouho vedl nad silným Portugalskem dokonce 3:1. Jenže ve třetí minutě nastavení přišel o výhru a musel se spokojit alespoň s bodem. Oba úterní soupeři se spolu utkali naposledy v roce 2009 v přátelském utkání, po remíze 1:1 vítěz znám nebyl. Podobně vyrovnaný souboj se dá očekávat i tentokráte.

Domácí trenér Michael O'Neill povolal k důležitému kvalifikačnímu vystoupení záložníka týmu Hull City Corryho Evanse, který nahradí suspendovaného Chrise Bairda. Kromě něho si trest za jeden zápas odsedí také Kyle Lafferty, zranění kotníku do hry nepustí Andrew Littleho a svalové potíže zase Willa Grigga. "Absence Bairda a Laffertyho je opravdu velká, budou nám strašně chybět. Nicméně na rozdíl od soupeře jsme v pátek nehráli a měli bychom být plní sil, což je naše výhoda," uvedl O'Neill.

Kouč domácího výběru též upozorňuje především na obrovskou útočnou sílu Izraele. "Soupeř dává hodně branek, což potvrdil v posledním kvalifikačním utkání. Do utkání musíme jít s velkým respektem stejně jako proti Rusku či Portugalsku. Pro mnohé byla remíza Izraele s Portugalskem překvapením, nicméně já sem si myslel, že se to může stát. Izrael šel do utkání s tím, že zvítězí, a málem se mu to nakonec povedlo," dodal závěrem O'Neill.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rusko44008:012
2.Izrael522113:88
3.Portugalsko52219:68
4.Severní Irsko40313:53
5.Ázerbájdžán50322:63
6.Lucembursko50232:122
Skupina H
Ukrajina - Moldavsko  (úterý 20:00)
Přímé nasazení do evropského šampionátu je minulostí, Ukrajina se musí alespoň o baráž poprat s mnoha kvalitními soupeři i s fotbalovými trpaslíky, mezi něž lze moldavské fotbalisty zařadit. Ačkoliv se žlutomodrá mašina výsledkově zvedá, případná další ztráta s moldavským celkem by znamenala návrat do reality.

To ovšem nechce velezkušený trenér Michail Fomenko a jeho výběr připustit. Jakákoliv ztráta by znamenala definitivu, neboť by si Anglie a Černá Hora udržely v nejmenším pětibodový odstup, jenž se zdá být při výsledkové vyrovnanosti obou konkurentů Ukrajiny nedosažitelný.

Dá se říci, že právě Moldavsko mohlo v předchozím duelu Ukrajině zlámat vaz. V Kišiněvě totiž ukrajinští fotbalisté hodně tápali, nedokázali si vytvořit pražádnou větší šanci a ve výsledku si odvezli pouze bod za ušmudlanou remízu 0:0. Po remíze na Ostrovech to bylo pro ukrajinské fanoušky velmi trpké vystřízlivění, jemuž dala pečeť domácí porážka s Černou Horou.

Tyto duely ještě vedl na trenérské lavici Oleg Blochin, který se rozloučil s žlutomodrou družinou díky dohodě, kterou měl s tamním svazem a Dynamem Kyjev. Fomenko týmu dodal po úvodním zbabraném tažení trochu vláhy - po dvou vítězstvích v přátelských duelech o víkendu Ukrajina porazila spolupořadatele evropského šampionátu z Polska na jeho půdě 1:3 a vrátila se z do bojů o světové mistrovství. Zápas s trpaslíkem typu Moldavska bychom měli brát jako jistotu, obzvláště, když Fomenkovu týmu nechybí žádná z velkých opor týmu. Celek z Moldávie je na tom obdobně, při kvalitě tamní soutěže a postavení reprezentace ovšem tušíme, že by to v kontrastu s kvalitou Ukrajiny nemělo znamenat prakticky nic.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Polsko - San Marino  (úterý 20:45)
Fotbalisté Polska si po rozlosování určitě věřili alespoň na druhé barážové místo a nezačali úplně špatně, nicméně v posledním utkání si značně svou cestu zkomplikovali. Nyní jsou až na čtvrté pozici s pěti body o skóre za Ukrajinou. Na druhé místo Anglie ztrácejí šest bodů, avšak na druhou stranu mají zápas k dobru. Nyní je nemůže zajímat nic jiného než výhra, ztráta bodů s trpaslíkem ze San Marína by byla obrovskou senzací.

Polsko na úvod dokázalo vybojovat velmi cenný bod v Černé Hoře po remíze 2:2, následně doma zdolalo Moldavsko v poměru 2:0. O skvělý výsledek se postaralo také v zápase s Anglií a získalo nesmírně důležitou remízu 1:1. V přípravě se mu dařilo přesně na půl, jasně porazit dokázalo Makedonii i Rumunsko poměrem 4:1, porážku ale utrpělo od Uruguaye (1:3) a v Irsku (0:2). Nicméně náš soused totálně pokazil páteční kvalifikační utkání.

V souboji Ukrajinou byl mírným favoritem, ale po špatném začátku podlehl soupeři 1:3. V tuto chvíli se stále nic neděje, Poláci ale budou muset vybojovat ztracené body zpět. San Maríno je suverénně poslední bez bodu se skóre 0:24, nejblíže k bodovému zisku mělo v duelu s Moldavskem (0:2). V této kvalifikaci jinak zaznamenalo vysoké prohry s Černou Horou (0:6 a 0:3) a také s Anglií (0:5 a v pátečním zápase dokonce 0:8).

S Polskem bojovalo již v minulé kvalifikaci na MS, avšak po úvodní celkem "přijatelné" prohře 0:2 utrpělo na jeho půdě debakl 0:10 a nic podobného jistě nechce opakovat. San Marino naposledy vsítilo branku v přátelském utkání s Maltou v polovině srpna loňského roku, teď bude mít určitě šanci alespoň jednou pokořit navrátilce v sestavě - brankáře Artura Boruce. Polsko totiž v duelu s Ukrajinou vyhořelo hlavně v defenzívě.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Anglie  (úterý 21:00)
Stadion v Podgorici čeká zřejmě klíčová bitva v boji o přímé postupové místo - domácí Černá Hora se totiž dnes utká s Anglií, a pokud by se jí podařilo zvítězit, zajistí si vynikající pozici do dalších bitev.

Mladá balkánská republika totiž zatím válí, z pěti utkání ztratila pouze dva body za domácí remízu s Polskem a opanuje čelo své skupiny; největším dosavadním úspěchem Černohorců je triumf na Ukrajině. Ani Angličané však příliš nezaostávají; na kontě mají o remízu více, ale i oni zůstávají zatím neporaženi. Domácí naposledy triumfovali nejtěsnějším rozdílem v nevyzpytatelném Moldavsku, hosté rozstříleli v exhibičním tempu slabé San Marino 8:0.

Dnes však čeká hrdý Albion mnohem náročnější úkol - jsou sice papírovými favority, ale Balkánci mají skvělou formu a šance na postup se rozhodně nechtějí vzdávat. A s hráči formátu Stevana Jovetiće či Mirka Vučiniće je jasné, že reálnou šanci mají. Oba kohouti se navíc dobře znají, neboť se potkali už nedávno - konkrétně v kvalifikaci na Euro 2012, kde Angličanům stačila v Podgorici k postupu remíza 2:2. Podobný výsledek by však dnes znamenal, že se pořadí na prvních dvou pozicích měnit nebude..

A jelikož utkání ve Wembley skončilo v minulém cyklu bezbrankovou remízou, krátká historie vzájemných setkání stále čeká na první tříbodový zisk. Zajímavé bude také pozorovat, jak se se zápasem vypořádá Wayne Rooney - právě při vzpomínané postupové plichtě byl totiž vyloučen za nebezpečný zákrok za Miodraga Džudoviće a zmeškal podstatnou část nadcházejícího Eura.

Rooney by měl být i dnes součástí sestavy Roye Hodgsona, v níž je jedinou předpokládanou změnou nasazení uzdraveného Glena Johnsona na pravý kraj obrany namísto Kyle Walkera. Jinak platí, že důvěru zřejmě dostane tatáž jedenáctka, která rozprášila San Marino - tedy včetně stoperů Chrise Smallinga a Joleona Lescotta.

Právě obranná fáze Albionu dnes podle všeho dostane pořádně zabrat; jména Jovetiće s Vučinićem slibují test, kterého sanmarinská ofenziva v čele s veteránem Andy Selvou zkrátka nemohla docílit. "Věřím jim," odbyl Hodgson otázky na stoperskou dvojici. "Poradí si. V Lescottovi máme hráče, který pomohl City k prvnímu titulu po čtyřiceti letech, a Smalling pravidelně nastupuje v nejlepším týmu ligy. Navíc máme ještě Stevena Taylora a Stevena Caulkera, kteří mohou také nastoupit a tento úkol zvládnout," dodává zkušený kouč.

Hodgson také zareagoval na předzápasové vyjádření svého kolegy Branka Brnoviće, podle kterého mají Angličané ze zápasu strach. "Máme Jovetiće s Vučinićem. Možná se bojí oni nás více než my jich," prohlásil. "Leží na nich větší tlak." Kouč Albionu zareagoval tím, že označil Brnovićovu řeč za taktiku: "Je to bitva vůle, nemám k tomu co říct. Jsme sebevědomí, máme dobré hráče a zodpovědnost přijímáme. Nezáleží na tom, co řeknete před zápasem, ale co se stane po jeho zahájení."

Ať už dnes zvítězí kdokoliv, je jasné, že půjde o atraktivní zápas s příchutí bitvy o první místo, který navíc okoření prezence Wayna Rooneyho. Hodgson se však neobává, že by vzpomínky na nedávný kolaps na témže hřišti měly jeho elitního útočníka nějak rozhodit: "Od té doby je jeho disciplína vynikající. O těchto věcech často mluvíme, svým hráčům věřím. Nebudeme z toho dělat nějaké haló, protože hráči o tom sami dobře ví a není třeba jim to připomínat."
Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Božović - Jovanović, Baša, Savić, Volkov - Zverotić, Bošković, Vukčević, Bećiraj - Jovetić, Vučinić
Anglie - pravděpodobná sestava:
Hart - Johnson, Lescott, Smalling, Baines - Cleverley, Lampard - Oxlade-Chamberlain, Rooney, Young - Defoe
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Černá Hora541013:213
2.Anglie532020:211
3.Ukrajina41214:35
4.Polsko41216:65
5.Moldavsko51132:84
6.San Marino50050:240
Skupina I
Francie - Španělsko  (úterý 21:00)
Zřejmě vůbec největší tahák úterních kvalifikačních bojů uvidí diváci na Stade de France - v souboji se Španělskem se totiž jejich Les Bleus mohou dostat do nečekaného trháku, zatímco mistři Evropy a světa potřebují nutně zvítězit..

Už od rozlosování skupiny I, jediné pětičlenné, bylo jasné, kdo si to bude rozdávat o postup - jak Francie, tak Španělsko kvalitativně jasně převyšují trio Bělorusko, Finsko, Gruzie. Mělo tak jít především o to, kdo z favoritů zaváhá a nečekaně ztratí body se slabším soupeřem - a tím se nakonec stali Španělé, kteří šokovali fotbalový svět páteční domácí plichtou s Finy. Na svého soka tak nyní ztrácí dva body, a to jdou do zápasu s vědomím, že případný neúspěch nemohou smazat domácí odvetou - na Pyrenejském poloostrově se totiž hrálo už v říjnu, a Deschampsův tým tam uhrál cennou remízu 1:1..

Pokud tedy Les Bleus dnes zvítězí, půjdou do závěrečných tří zápasů s pětibodovým náskokem, a přestože je ještě čekají těžké zápasy v Gruzii a Bělorusku, je jasné, že takové manko by se Španělům stahovalo hodně těžko. Kouč Deschamps však varuje před nadhodnocováním oponentova zápasu s Finskem a připomíná, že jde stále o nejlepší tým na světě. Chce-li Francie vyhrát, musí prý podat perfektní výkon..

..třeba jako v posledním domácím klání s Gruzií, kde výhru 3:1 režíroval letos fantastický Mathieu Valbuena. "Ano, velmi mě to překvapilo," glosoval Deschamps zaváhání Španělů. "Zápas jsem viděl, a domácí si zasloužili vyhrát. Tenhle výsledek nic nemění, stále čelíme nejlepšímu týmu světa. Byli jím předtím, jsou jím i teď a budou jím i po utkání s námi," varuje bývalý lodivod Marseille a dodává: "Na našich cílech se nic nezměnilo, na jejich taky ne. Budou chtít co největší kontrolu míče. Budou hrát na vítězství."

Pro domácí by za daných okolností byla přijatelným výsledkem i remíza, ale kouč se nechce příliš pouštět do postupových spekulací. "Je pravda, že pro nás budou zítra existovat dva pozitivní výsledky, ale remíza nám toho příliš nezaručí. Znamenalo by to, že stále musíme vyhrát všechny zbývající zápasy," vypočítává. "Chceme-li porazit nejlepší tým světa, musíme zahrát bezchybně, to je nám jasné. Proti Finsku měli neskutečnou smůlu vzhledem k šancím, které si vypracovali."

Hostující kouč Vicente del Bosque se bude moct opřít o uzdravené navrátilce Xaviho a Xabiho Alonsa; spolu s nimi by na hřiště měl od první minuty vyběhnout i obránce Gérard Piqué, který rázně smetl ze stolu jakékoliv spekulace o konci španělské nadvlády. "Zažil jsem to v Barceloně i teď v nároďáku, a tyto reakce mě nepřekvapují. V této zemi nejsme na neúspěchy zvyklí, a pokud nějaké - byť malé - přijdou, hned se mluví o konci naší éry. Máme však mladý tým, který tu bude ještě mnoho let," je přesvědčen šestadvacetiletý zadák.

Co se klíčového duelu v Paříži týče, je Piqué pragmatikem: "Víme, že si musíme jet pro vítězství. Výsledek proti Finsku nás zaskočil, ale to se občas stává, že lepší tým nevyhraje. Teď to zkrátka musíme dokázat proti Francii, protože jakýkoliv jiný výsledek pro nás nemá cenu."

La Roja to však bude mít hodně složité - Francouzi jsou od památného fiaska na MS 2010 v kvalifikacích skvělí, neprohráli v nich už třináctkrát v řadě a devětkrát přitom zvítězili. Španělská odpověď? Devatenáctizápasová šňůra neporazitelnosti, táhnoucí se od listopadu 2011. Zdá se, že nás čeká opravdu mimořádné utkání..
Francie - pravděpodobná sestava:
Lloris - Jallet, Varane, Sakho, Evra - Pogba, Matuidi, Cabaye - Valbuena, Giroud, Ribéry
Španělsko - pravděpodobná sestava:
Valdés - Arbeloa, Piqué, Ramos, Monreal - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Pedro, Fábregas, Iniesta
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Francie43108:310
2.Španělsko42207:28
3.Gruzie51133:74
4.Bělorusko41033:83
5.Finsko30212:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (233)

Přidat komentář
oli9

Samá 0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sam jses 0

Reagovat
oli9

myslel jsem remízy ty idiote

Reagovat
smazaný uživatel

Pogba

Reagovat
adalbertus

turci nevyhrajou

Reagovat
smazaný uživatel

Re-pre jedině bez sparťanu, jinak to je na blinkačku

Reagovat
smazaný uživatel

Tvrda realita! Jeden sparťan po**rvi cely mančaft!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Srbsko - Skotsko 1

Arménie - ČR 2

Irsko - Rakousko 0

Č.H. - Anglie 2

Reagovat
smazaný uživatel

Praha to je zvlaštni sorta netahel! Oni koukaj a nikde nedokoukaj a pak to nechaji na dýýýýýl! Jediny tym evropskych parametru FCB sevas!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska hrajeme v Arménii na Republican Stadium: www.fotbalovestadiony.cz/republican-stadium

Reagovat
madridcan

Dufam, ze Portugalsko vyhra aj bez Ronalda. Som rad, ze si oddychne pred LM.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Courtois - Alderweireld, Kompany, Vermaelen, Vertonghen - Hazard, Fellaini, De Bruyne, Witsel - Benteke, Mirallas subst: Mignolet, van Buyten, Gillet, Defour, Chadli, Lukaku..Belgičané mají neskutečný kádr a moc jim fandím :) Naši jsou již ve srabu a pokud nepostoupí na MS (což se dá čekat), tak budu fandit právě Belgii jinak se těším na zápas ESP - FRA, dovolil bych si tvrdit, že Francie neprohraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

taktiež fandim Belgii Vertonghen

Reagovat
smazaný uživatel

Belgii nejde nefandit.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejatraktivnější zápas se určitě hraje v Paříži, další třeba ve Swansea, Podgorici či Kodani ...a tak trochu taky v Jerevanu, mno.

SRB - SCO 1

BEL - MAC 1

WAL - CRO 0

ARM - CZE 2

DEN - BUL 1

MAL - ITA 2

GER - KAZ 1

IRE - AUT 1

EST - AND 1

TUR - HUN 1

NL - ROM 1

AZE - POR 2

NIR - IZR 0

UKR - MOL 1

CRG - ENG 0

FRA - ESP 0

Reagovat
FCSL

ARM - CZE 0

AZE - POR 2

TUR - HUN 0

DEN - BUL 0

NL - ROM 1

SRB - SCO 1

BEL - MAC 1

IRE - AUT 0

NIR - IZR 0

WAL - CRO 2

CRG - ENG 2

FRA - ESP 1

Reagovat
db18

Löw ven!

Reagovat
Arne

Copak?

Reagovat
db18

vadí mi ta absence útočníků, ikdyž je na lavičce Podolski a v BL další útočníci, kteří by si už nějakou dobu nominaci zasloužili, ale on si radši okouká tu příšernost od Španělů

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska se těšim na 21:00

Podle mě Francie 2:1 a jeden z těch dvou dá Karim.

Reagovat
Kokesh

To by byl zázrak .)

Reagovat
smazaný uživatel

menší OT: nevíte pls někdo kolik týmů jde ze druhých míst???

Reagovat
smazaný uživatel

iba vitazi skupin postupuju priamo na MS dalsich 8 muzstiev hra baraz

Reagovat
smazaný uživatel

ale je 9 skupin

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší z druhých míst nepostupuje do baráže...

Reagovat
smazaný uživatel

aha, díky

Reagovat
Godwinson

France: Lloris (cap.) - Jallet, Varane, Koscielny (photo Presse-Sports), Evra - Matuidi, Pogba, Cabaye - Valbuena, Benzema, Ribéry

Ta obrana by byla velká prdel, jinak supr.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
madridcan

http://www.youtube.com/watch?v=K0ZD7XMFFpg

Azerbajdzan-Portugalsko ak ma niekto zaujem

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

To uz si robis uplne srandu Postiga...

Reagovat
madridcan

Velke problemy maju Portugalci so standartkami supera.

Reagovat
blaugrana

Oni majú viac problémov.

Reagovat
blaugrana

Alvés.

Reagovat
madridcan

Alves spojnica z priamaku, Velosov priamak lizol zrd, Postiga klasika odfajcil tutovku. Nech sa seru aj nadalej a budu čumiet na Židov v barazi.

Reagovat
blaugrana

Postiga.

Reagovat
madridcan

Postiga sam pred brankarom hlava rovno donho...to je idiot.

Reagovat
madridcan

Nerozumiem preco nevyskusa Varelu v utoku. Postiga je neskutocna tragedia. Portugalci mozu so slzami v ociach spominat na Pauletu a Nuna...Ci kokos, to je strasny smatlak.

Reagovat
smazaný uživatel

no tak Pauleta se v reprezentaci snad ani jednou netrefil proti silnějšímu soupeři

Reagovat
Kokesh

Tak mohl jsi to napsat lépe, ale je pravda, že většina jeho gólů byla proti slabším protivníkům. Samozřejmě měl i důležitý trefy, hlavně jeho hattrick na 2002.

Reagovat
madridcan

Jasny laket na Pepeho, jasna druha zlta. No podme Portugalci!

Reagovat
madridcan

BRUNOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Reagovat
madridcan

Hugis...esteze tak

Reagovat
TOM HORAK

nemáte někdo stream na něco zajímavýho dnes např Dány, Francii? Dík

Reagovat
alcantara

Valdes - Arbeloa Pique Ramos Monreal - Xavi Busquets Alonso - Pedro Villa Iniesta

Reagovat
smazaný uživatel

Buffon; Abate, Barzagli, Bonucci, De Sciglio; Marchisio, Pirlo, Montolivo; Giaccherini; Balotelli, El Shaarawy

AC a Juve

Reagovat
smazaný uživatel

Lloris, Jallet, Varane, Koscielny, Evra, Cabaye, Pogba, Matuidi, Valbuena, Benzema, Ribéry Tak a jedem!

Reagovat
alcantara

XAVI Vrah!

Reagovat
mastakillah

Malta

Reagovat
smazaný uživatel

Wazza.

Reagovat
mastakillah

Penalta teď břevno, Italové jsou v defensívě neskutečně laxní

Reagovat
F.Torres

Ozil, neskutečný nahrávky

Reagovat
F.Torres

Lahm

Reagovat
db18

(ale zase proti Kazachům, jejichž nejlepším hráčem je snad Schmitgal, který hraje za Greuther Fürth... )

Reagovat
F.Torres

tak jasný, ale akce maj parádní, zase Ozil.. neskutečněj hráč

Reagovat
A Seleção

Na co koukat?

Reagovat
madridcan

Vsemocny na CT2 o hodku a na kompe na Francuzsko a Nemecko

Reagovat
A Seleção

Nakonec koukam na Albion,ale ze na CT2 bezi ve 22.20 Vsemocny jsem nevedel.Dobrej tip.

Reagovat
REPLIKATOR

20' Michael Mifsud pěkně vystřelil. Jeho rána skončila na břevně!

16' Michael Mifsud (Malta) neproměnil penaltu.

16' Gianluigi Buffon vyfasoval žlutou kartu.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak jako chtějí dát gól? Všimněte si, jak Xabi skoro všechno dává aspoň deset metrů dopředu, ale tam bohužel jsou tak maximálně dva hráči.

Reagovat
alcantara

jasna, cista penalta

Reagovat
Arne

Kdyby se neskládal ještě předtím, než ke kontaktu vůbec dojít mohlo, tak by stoprocentně byla.

Reagovat
Kokesh

Chci vidět ještě pár sprinterských soubojů Varane - Villa. Souboj generací, ten náš kluk by ho odcouval i pozadu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole ten Pedro Už byl zas dole než se ho Lloris vubec mohl dotknout, to je strasnej komediant

Reagovat
Kokesh

Xavi opět nejukecanější...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlasatelka . Ale viděl to i Iker, takže není o čem.

Reagovat
alcantara

Villa sa prvykrat dotkol lopty.

Reagovat
smazaný uživatel

Pedro :D :D

Vždyť tady se dá napsat, že šel Pedro pod nohy Llorisovi a ne naopak.

To je neskutečné, co on předvádí poslední zápasy. Alexisova škola?

Reagovat
madridcan

Velka skoda Ribery.

Reagovat
alcantara

Valdes nova jednotka, Pique nafackat

Reagovat
smazaný uživatel

jednotka

Reagovat
smazaný uživatel

u neho je zazrak ze je vobec dvojka

Reagovat
smazaný uživatel

Tyyyvole, skoda Franckuuu Pique jak malej kluk, ale uz si to pak predkopl, skoda..

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak Villa nemá momentálně v repre co dělat, natož v základní sestavě....děs a hrůza, opět

Reagovat
alcantara

Frantici si prvykrat trikrat nahraju a stadion salie

Reagovat
smazaný uživatel

Velké umění nedat Valdesovi gol, když jde sám na bránu. O tomhle okamžiku se mu budou zdát strašné sny....

Reagovat
alcantara

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on si to dost předkopl, navíc mu to mezi nohy trefil, jen se mu to dokonce snad od prdele odrazilo pryc, ja myslim, ze si bude spis Ribery vycitat, ze mel horsi druhej dotek, pre jinak by uklízel..

Reagovat
herbage

děsně nudný match, asi jsem měl koukat na Němce

Reagovat
db18

Žádná výhra - sice padli 4 branky a několik břeven a tyčí, ale komentátor si jede pohádku na dobrou noc...

Reagovat
herbage

nj, ale alespoň padají góly. Viděl jsem 10 minut a celkem to šlo

Reagovat
db18

no... po tom gólu Schmidgala to už byla napínavá podívaná

Reagovat
smazaný uživatel

Spanielsko ?.. nic nove

Reagovat
herbage

to není ani tak Španělskem jako faktem, že je to důležité utkání a oba favorité jsou vyrovnaní. Jenže v dnešní době když tam oba dají dvě DM, křídla zacpou tvořivými záložníky a překvapit může jen nákop na krajní obránce nebo hrotového útočníka, tak to je dost nudné. Přitom by zcela stačilo, kdyby Španělé vyndali dolů ze sestavy Xabiho a Francouzi Pogbu/Matuidiho a mohlo by to být i pěkné utkání

Reagovat
I am Mancunian

pozri sa na albion

Reagovat
herbage

hrají Milner s Carrickem, fakt ne

Reagovat
I am Mancunian

carrick hra paradne, zatial vsetci hraci z united hraju vyborne

Reagovat
smazaný uživatel

Koukam, ze Bolivie tomu taky dava docela sance po puli

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, akorat vyrovnal Banega

Reagovat
smazaný uživatel

Jak hraje Ángel?

Reagovat
smazaný uživatel

No ja prave nevim sakra, protoze koukam na tu Francii, stve me, ze to Argentina nehraje pozdejc..

Reagovat
smazaný uživatel

Moc sóluje ale hrá najaktívnejšie z tej ofenzívy ale celkovo výkon ARG je totálne trapný, nikomu sa nechce. Palacio na hrote je paródia a záloha je nefunkčná. Bolívia naopak úplne ovládla prvý polčas.

Reagovat
madridcan

Banega Dva goliky za prvy polcas doma

Reagovat
db18

Neuere Ještě že si chybu pro jaro vybral teď a ne v LM

Reagovat
Arne

Nějaká hovadina vyplývající z toho, že si chtěl taky zahrát, co?

Reagovat
db18

Cca Mertesacker poslal malou domů a Neuer si balon moc předkopl - na velkym vápně pak šel ještě do skluzu, ale Kazachovi balon nesebral - ten stihl poslat míč za sebe a střelec zakončoval ještě, když Manu ležel na zemi

Reagovat
madridcan
Reagovat
Arne

To si snad dělá prdel..

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

to som jediný komu sa nepáči hra Anglicka proti Čiernej Hore?

Reagovat
cubinho

Stěpanenko Takové kung-fu...

Reagovat
Kokesh

Je pěkný, jak se proti Španělsku chce každý ukázat a nikdo nic nevypustí, stejně jako proti Barce. Xavi i Karim měli dávat, krásné míče na placku přesně proti noze, jen to trefit, o Ribérym ani nemluvě. Hlavně né 0:0, prosím.

Reagovat
herbage

gól by utkání nesmírně pomohl

Reagovat
Kokesh

Salgado je ve studiu pořád stejný, neskutečný. Kdy ten kluk dospěje?

Reagovat
j_mrazik

Tady se kouká na FRA x ESP?

Reagovat
madridcan

okrem ineho

Reagovat
F.Torres

Paráda, plichta

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduje niekto ARG pravidelne ? Pretože na ten ich futbal sa nedá pozerať, pravdepodobne to chcú hrať na protiútoky s pozorným bránením ale výsledok je hrozný. Obrana to odkopáva bez myšlienky, záloha snáď ani neexistuje, Messi chodí bez záujmu po ihrisku a útočník sa za polčas dotkol jeden až dvakrát lopty --- Bolívia si robí čo chce a je jednoznačne lepšia. Kebyže nemám vôbec potuchy ako kto stojí v Tabuľke tak si myslím, že to je opačne.

Reagovat
LAM

Hrajou bez hodně hráčů základu a maj nahráno z jinejch zápasů takže na to docela dlabou.

Reagovat
alcantara

Postup isty, hraje sa na nebesach, snahu necakaj

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem viděl skoro každej zápas kvalifikace. Dneska to teda zatim nevidim, ale dokážu si představit, o čem mluvíš, oni měli takový delší pasáže během zápasů, který přesně charakterizujou to, co řikáš. Jinak Argentina v ty kvalifikaci bez Brazilie nema konkurenci moc, ale ukopou to vždy jen individualni prevahou hracu dua z Realu a Messiho, obcas Agueru, kdyz hral. Jinak jako tym moc nefungujou a nekolik zapasu byly ty tymy vyrovnany a stejne s nima prohrali, ale Argentina ty zapasy az na nejaky moc neovlada a zase si myslim - dorazi silne muzstvo z Evropy na MS a jsou v prdeli. Ale v ty kvalde se na ne zas docela pekne kouka, kdyz maji chut, ta hra je tam celkove otevrenejsi

Reagovat
alcantara

Goooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooool

Reagovat
alcantara

Pedrooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Reagovat
smazaný uživatel

gooooooooooooooooool

Reagovat
smazaný uživatel

Pedro

Reagovat
smazaný uživatel

boze taky haluzak Pedro

Reagovat
herbage

Pedro jak viděl u lajny Navase, tak se rozběhnul s míčem a hned je z toho gól

Reagovat
madridcan

skoda, ze ta najnesympatickejsia pizda

Reagovat
herbage

dával Varane, ne?

Reagovat
Kokesh

Vždyť tam byl s ním Evra...

Reagovat
smazaný uživatel

To byl Evra, Varane dostal housle od Nacha.

Reagovat
herbage

špatně jsem se koukal

Reagovat
herbage

tak Pedro

Reagovat
madridcan

tak dobre ranko

Reagovat
herbage

jsem zvědavý, koho bude střídat Navas

Reagovat
herbage

4-6-0? Why not

Reagovat
smazaný uživatel

Navas je pro ty soupeře fakt šílenej, najednou úplně něco jinýho.

Reagovat
herbage

no když se vede, tak je to hned snažší. Docela by mě zajímalo, jak by se popral s pozicí pravého beka, protože Arbeloa na to do kolika šancí se dostává, tak má tragédní finální fázi. Když už nejde vyndat Xabiho a musí hrát na dva DM, tak alespoň Navas s Albou na krajích obrany by mohli přečíslovat soupeře

Reagovat
smazaný uživatel

Navas v obrane?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska asi ne, Arbelou na Ribéryho potřebuješ. Taky by mě zajímalo, jak by to zahrál, když to může zahrát Juanfran z Atlética nebo třeba i další Juanfran z našeho béčka. U španělských křídel, když mají silnější nohu u lajny, se to prostě nabízí.

Reagovat
herbage

jj, dneska fakt ne, ale když si vezmeš tohle Španělsko od MS přes ME, tak ti krajní bekové se dostávají do nejnebezpečnějších pozic z celého týmu. Já na ME se dost zaměřoval na hru Arbeloy a kolik šancí zazdil špatnou střelou nebo přihrávkou, to nikdo ze španělského týmu neměl. Proto mu také soupeři pak nechávali děsně místa, protože věděli že z té strany nehrozí nebezpečí a mnohem více si dávali pozor na levou stranu s Albou a Iniestou. A právě Alba dával důležité góly či měl v nich prsty, proto stejný krok s Navasem v některých utkáních by stál za zvážení. Jednak kdyby šel Navas místo Arbeloy a ne místo Silvy, Pedry nebo Villy, tak sílu ofenzívy by to nepoznamenalo a naopak by to znamenalo větší tlak, i když za cenu větší propustnosti obrany. Jenže když Španělsko někoho skřípne, tak soupeř stejně jen odkopává, tak je to fuk. Velká škoda, Navas by všude jinde hrál základ

Reagovat
smazaný uživatel

Akorát teda Alba se hlavně výborně pohybuje bez míče a Navas naopak strašně drbe, nedovedu si představit, že by to jako bek mohl takhle tahat. Tolik místa jako Arbeloa by neměl, pak je to hlavně o správném náběhu na míče od středních záložníků a následném správném řešení. Nejsem si jistý, že by na to měl, ale zajímalo by mě to.

Reagovat
herbage

jo, drbat by to právě nesměl. Ale zase kdyby si dobře nabíhal a pak posílal do vápna ty své ostré centry nebo i střílel, tak by z toho mohl být i dost gólů

Reagovat
smazaný uživatel

Střelu právě moc nemá, kdyby jo, tak už hraje jinde.

Reagovat
herbage

no, řekněme ve srovnání s Arbeloou. Ono nejde ani tak o to, kolik gólů by dal přímo, ale jaké prostory by trefoval. Arbeloa vystřelí leda tak na tribunu, ale ono by úplně stačilo trefit branku a na dorážku se už vždycky někdo najde

Reagovat
smazaný uživatel

No uvidíme, teda neuvidíme Navase, ale po MS už to přijde. Buď Montoya nebo Carvajal, byl bych rád za toho druhého .

Reagovat
herbage

jj, jeden z těch dvou by měl. Carvajala moc na očích nemá, ale podle všeho hraje výborně. Na druhou stranu, v Bundeslize už takhle vyletělo nahoru děsně hráčů a pak zapadli, hrát za Bayer a Real je celkem rozdíl, i když jistě cenné zkušenosti. A Montoya možná Barceloně uteče, i když byl by hloupý kdyby nezůstal, protože Alvés jde každým rokem dolů. Minimálně do MS by asi seděl, ale pak by mohl přijít jeho čas. To Carvajal by mohl mít cestu do základu Realu volnou teoreticky už v létě

Reagovat
Kokesh

To samý dnes ale i Jallet na druhé straně, který k tomu přidal kiks před jediným gólem. Mimochodem tohle je problém strašně moc beků.

Reagovat
herbage

tak přes Jalleta šla i ta megašance Xaviho v první půli, to není moc kvalitní bek

Reagovat
smazaný uživatel

Na to střídání je výbornej

Reagovat
alcantara

Victor

Reagovat
smazaný uživatel

ze chytil prihravku ?

Reagovat
madridcan

Dobry zakrok to bol.

Reagovat
smazaný uživatel

keby toto nechytil tak je za d*bila

Reagovat
smazaný uživatel

Matuidi .. mal by mat zakazane strielat

Reagovat
alcantara

Evra za 5 minut 2x vykupany

Reagovat
smazaný uživatel

Menez to roztoci

Reagovat
mastakillah

Izrael pěkně

Reagovat
madridcan

Skoda Rafi.

Reagovat
alcantara

Spina

Reagovat
smazaný uživatel

Pogba trošku výskok, no...

Reagovat
madridcan

Pogba je velmi sikovny...jak Ramos.

Reagovat
alcantara

Mal ist von uz dve minuty spat.

Reagovat
smazaný uživatel

Pogbááááá a je venku

Reagovat
smazaný uživatel

2 minuty, 2 debilní zákroky a Pogba jde out, to je asi konec.

Reagovat
db18

...nebyl to jeho debut?

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna ze jo, nevim

Reagovat
A Seleção

Dudu!

Reagovat
smazaný uživatel

Francuzi musia dat vsetko do utoku.. je jedno ze kolko to skonci

Reagovat
herbage

to víš, zatleskej. Doufám, že si za tohle dlouho v repre nekopne

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo tleskal?

Reagovat
herbage

Pogba rozhodčímu

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to mě vůbec nepřekvapuje. Rozmazlenej fracek.

Reagovat
Kokesh

Proč? Pro Francii určitě příslib do budoucna, je mladej, takových gest ještě bude...

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak já si nemůžu pomoci, ale bránění Evry je komické. On nechává těm španělským hráčům půl minuty na převzetí míče a otočku s míčem....

Reagovat
Kokesh

Ángela nepřekonal, dacan.

Reagovat
herbage

Navas si troufnul na Laurenta, to je naiva

Reagovat
alcantara

Karim

Reagovat
smazaný uživatel

Francuzi potrebuju gol a on tam da zaloznika ?

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem tak rád, že ten Pogba není hráčem MU. Do Juve se ten č*rák krásně hodí

Reagovat
madridcan

V Juve hra paradne, mozte akurat plakat

Reagovat
herbage

tak v Juve

Reagovat
smazaný uživatel

Právě v Juve. U nás by se podíval do áčka maximálně v Carling Cupu. tak proto taky odešel že jo...

Reagovat
A Seleção
Reagovat
smazaný uživatel

Ten Franck to netrefi do picee

Reagovat
madridcan

Parada valdes

Reagovat
smazaný uživatel

on mu trefí vlající ruku :D :D :D

Reagovat
alcantara

To je golman

Reagovat
smazaný uživatel

asi 3. podareny zapas tuto sezonu

Reagovat
smazaný uživatel

Cerna Hora dobree

Reagovat
smazaný uživatel

dobry zakrok, ale zase hlavicka presne do ruky

Reagovat
smazaný uživatel

Vicky ještě nakonec bude jedničkou. Po přestupu do LA Galaxy.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Miguel19

Belgie Eden

Reagovat
madridcan
Reagovat
Kokesh

Emoce, to je jak Federer vs. Nadal. Iker by si po podobným zákroku jen flusl do rukavice a čekal na roh, Valdés málem prožil orgáč.

Divím se, že Iniesta odejde po svých, vyloženě si o to říká.

Reagovat
smazaný uživatel

Spanieli a ich oblubeny vysledok 1:0

Reagovat
herbage

no, pořád to jsou tři body

Reagovat
smazaný uživatel

ja viem, ale nelubi sa mi ta hra.. pod Aragonesom to bolo o triedu lepsie

Reagovat
herbage

taky byla trochu jiná doba

Reagovat
smazaný uživatel

malo ist dole

Reagovat
madridcan

PapaBusquets

Reagovat
alcantara

Vole, Sergio bude nahravat aj pri zahravani jedenastky.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda pro Francii, horší určitě nebyli. Jedna haluz rozhodla.

Reagovat
smazaný uživatel

a dalsia haluze pri zakonceni

Reagovat
alcantara

Parada, opet je ten najspravnejsi lider

Reagovat
mastakillah

Messi je dneska vyloženě špatnej

Reagovat
blaugrana

To sa dalo čakať, keďže sa hrá v takej nadmorskej výške. Naposledy tam ARG fasla 6...

Reagovat
mastakillah

celkově hrajou jako by se jim nechtělo

Reagovat
LAM

Nechtěj nejradši by tam ani nejezdily ale maj to za sebou a příští zápas to zas bude parádní fotbal když se nebude hrát na horách

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, nieje tam žiadna chuť rozhodnúť ... Messi hral dnes naozaj zle, mal minimum lôpt, vôbec sa nehýbal a všetky dôležité okamžiky pokazil. Nechápem to, keďže taký Di Mária tam behal výška nevýška, ostatní hrali ako po fláme

Reagovat
blaugrana

200. pre Ďuricu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
blaugrana

200. pre Ďuricu.

Reagovat
smazaný uživatel

Busquets je úžasnej i v těch koncovkách, jeden z nejsilnějších na světě. Tak trochu hraje i za ty dva "dědky" .

Reagovat
j_mrazik

Je opravdu vynikající. Už mě ani tak nesere, ale kdo mě začíná točit do ruda je Arbeloa. To je s prominutím mrdka pár excelánc.

Reagovat
herbage

no hlavně je neskutečné, že takový hráč hraje v základu Španělska a Realu, když na to kvalitou nemá. Jeho asi největší silnou stránkou je, že není v ničem vyloženě špatný a že je jistý směrem dozadu

Reagovat
smazaný uživatel

A další neskutečnou věcí je, že jeho pozice je stále pevnější a patří k nejvytíženějším hráčům v repre a letos už i v Realu. Nejlepší trenéři světa ho mají rádi a strašně mu věří. A on je přitom stále horší, jak stárne. Jeho kariéru sleduju už od začátků v našem béčku a celý ten příběh je prostě bláznivý. Takových jako on jsme tam měli od té doby dalších třicet a nikdo se té jeho kariéře ani nepřiblížil. Za takový talent tolik úspěchů, ten chlap prostě dokázal být vždy ve správnou chvíli na správném místě. A proto ho žeru a "madridisty", kteří ho chtějí vyhnat z klubu, zase nenávidím.

Reagovat
herbage

no, štěstí celkem měl. Já zase moc nechápu, proč trenéři Španělska tolik ignorují hráče z PL. Dokud Arbeloa hrál na pomezí základu a lávky v Liverpoolu, tak po něm neštěkl pes a najednou jasný člen základu Realu i repre. Je fakt, že v Realu ani v repre neměl shodou okolností nikdy žádnou konkurenci a v obou případech si základ vybojoval přesunem Ramose na stopera. Zajímavé je i to, že Monreal i Cazorla se nadále těší přízni Del Bosqueho i po přestupu do PL, zatímco Mata či José Enrique jsou ignorováni, i když podávají celkově lepší výkony než tihle dva

Reagovat
alcantara

Jose Enrique namiesto koho? Abohvie ako by to bolo s Arbeloom, ak by boli Gerard, Sergio a Carles stale zdravy.

Reagovat
herbage

no, bylo to aktuální tak před ME, ale při formě a perspektivě Alby je zbytečné, aby byl povolán. Zato Mata by mohl klidně dostávat příležitost na úkor Cesca, zasloužil by si to

Reagovat
alcantara

Vicente ide cisto na efektivitu, to je potom tazke. A v zalohe nie je miesto.

Reagovat
Kokesh

Albiol ještě.

Reagovat
Kokesh

Vyhnat...sám píšeš, že je to neskutečný. Nikdo ho asi nechce vyhánět, má moře zkušeností i minut, o to divnější musí být, že prakticky nemá konkurenci. Připadá mi, že si neotvírá zbytečně hubu a určitě nemá problémy s trenérama, tak kdyby odehrál o třetinu míň minut, neřekl by podle mě ani popel.

Reagovat
smazaný uživatel

Zapomněl jsem tam napsat, že celá jeho kariéra je o dřině, talent žádný, proto mu fandím, protože si vážím, že ten charakter má od nás. S trenérem je na tom určitě výborně, dokonce si myslím, že na tom, že Arbeloa s Xabim jsou spíš s Mourinhem a v repre za černé ovce, zatímco Ramos a Iker to mají naopak, může být kus pravdy. Těch náznaků na tiskovkách je dost. Jinak Mourinho, kdyby zůstal, tak by RB asi opět nekoupil a dal ty minuty raději jemu, Essienovi, Sergiovi a dalším vysokým stoperům.

Reagovat
alcantara

Tie dve ziskane lopty v zavere boli exkluzivne. Ale ked sa priblizi k 16ke...

Reagovat
blaugrana

Reagovat
One-Real

Jak hráli Varane a Karim?

Reagovat
smazaný uživatel

Karim se mi nelíbil, Varane neměl moc práce a Xabi byl fantastický.

Reagovat
smazaný uživatel

boze pozeram si tu Evrovu hlavicku.. a fakt slabota, ten patril dneska k najhorsiemu

Reagovat
herbage

já se spíš divím, kolik dal tuhle sezónu gólů hlavou po standardkách. Neznám menšího hráče, který by byl při standardkách tolik nebezpečný

Reagovat
madridcan

nizsieho

Reagovat
herbage

však hej

Reagovat
blaugrana

Noob.

Reagovat
alcantara

Cahill?

Reagovat
smazaný uživatel

Výber zápasu Bolívia - Argentína som fakt posral, to bola hrôza. Teda Bolívia hrala docela aktívne ale výkon Argentíny bol na úrovni horskej ligy

Reagovat
Imago

To je opravdu tak těžké dohledat si něco o bolivijském stadionu? Hraje se tam v nadmořské výšce kolem 3600 m.n.m. Proto tam ty zápasy vypadají takhle...

Reagovat
LAM

Je to podvod a měli by to zakázat.Divim se že si to ostatní týmy nevyřvou.V týdle výšce je těžký chodit na tůry natož hrát celej zápas.

Reagovat
Kokesh

Škoda, že jsem neviděl Německo, tam se budoucí posily vybírají samy.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele