Premier League v kostce (1. kolo)

12.08.2015, 08:58
Názory a komentáře
První kolo anglické Premier League je úspěšně za námi. Po jeho konci je na čele vicemistr Manchester City, který smetl West Bromwich Albion. Naopak Chelsea i Arsenal překvapivě ztratily. Redakce Eurofotbalu na každý pád spouští zbrusu novou rubriku, v níž se několika pohledy k deseti odehraným zápasům vrátíme...

Po každém kole vám přineseme řadu zajímavých statistik, k nimž uplynulá klání napomohla. Chybět nemůže ideální sestava, nejlepší hráč, gól, zákrok a zápas kola. Kontrastem k těmto pozitivním titulům bude také jeden negativní - "břídil kola" označí (zpravidla) muže, jenž svoji úlohu absolutně nezvládl.

Každý týden se tak můžete těšit na rekapitulaci toho nejlepšího (i nejhoršího), co Premier League nabídla. A že toho je!

Zápas 1. kola: Leicester vs. Sunderland

Zápas, který svedl dva kandidáty boje o záchranu. Zápas, po jehož zhlédnutí byste museli naznat dojmu, že jeden sice zaručeně spadne, zato ten druhý zaútočí na pohárovou Evropu. Leicester rozstřílel Sunderland 4:2, přičemž už po pětadvaceti minutách vedly Foxes o tři branky.

Zápas měl řadu hrdinů i padouchů - samozřejmě sólo na obou stranách. Mahrez, Albrighton, Vardy a spol. si totiž zoufalé Kaboula, Cattermola, Coatese nebo Van Aanholta absolutně namazali na chleba. Šest gólů je jasným maximem prvního kola, i proto utkání nabídlo zřejmě nejlepší podívanou z celé desítky zápasů. Byť to tak před sobotou nevypadalo.

Gól 1. kola: Philippe Coutinho

Duel mezi Stoke a Liverpoolem byl naproti tomu dlouhé desítky minut ukrutnou nudou. Nudou bez šancí, bez náznaků, často i bez zápalu boje. Z letargie však fanoušky na Britannia Stadium pět minut před koncem vytrhl geniálním kouskem liverpoolský Philippe Coutinho, jenž se po přihrávce od Gomeze obtočil kolem Sidwella a fenomenálně zavěsil. Branka brazilského kouzelníka navíc neměla hodnotu pouze estetickou - Coutinho gólem rozhodl o vítězství svého týmu 1:0.



Zákrok 1. kola: Thibaut Courtois

Rubrika zákrok kola začne poměrně netradičně, a to zásahem, jenž ve vší podstatě postrádá svoji podstatu - zabránit gólu. Thibaut Courtois z Chelsea přesto prokázal fantastický reflex a mrštnost, když vyškrábl Gomisovu hlavičku po centru Montera. Radost mu však brzy zkazil André Ayew, jenž (podobně jako předtím Montero) vykoupal dva hráče Blues a míč poslal do branky. Vyrovnal tím na 1:1, zápas na Stamford Bridge nakonec skončil taktéž nerozhodně 2:2.



Hráč 1. kola: Riyad Mahrez

Fantóm. Takřka celý zápas trápil obranu Sunderlandu, která si s ním vůbec nevěděla rady. Rychlostně, technicky, myšlenkově - ve všech podstatných směrech byl napřed. Když Mahrez v pětadvacáté minutě zvýšil (z penalty, kterou sám vybojoval) už na 3:0, musel si manažer Black Cats Dick Advocaat vyčítat, že v létě neposlechl svou ženu a definitivně nerezignoval.

Alžírský záložník byl v utkání nepolapitelný. První gól dal hlavou a byl blízko hattricku - nejblíže při nastřelení brankové konstrukce. Od serveru WhoScored.com si za svůj inspirující výkon vysloužil zcela výjimečnou známku 10. Takhle zkrátka vypadá dokonalost.

Břídil 1. kola: Simon Hooper

Nikoli Petr Čech, padouchem prvního kola Premier League je muž z řad rozhodčích. Simon Hooper měl těžkou úlohu - v elitní anglické soutěži pískal vůbec první zápas v kariéře a už po pár minutách Glenn Murray z Crystal Palace oběma nohama zajel do jednoho z hráčů Norwiche. Červenou kartu by se v tomto okamžiku zdráhal vytáhnout i Mike Dean, natožpak tento vyjukaný debutant.

A s Hooperem už se to vezlo. V 73. minutě nepochopitelně (pro vysokou nohu) neuznal překrásný akrobatický gól Jeromea, a aby toho nebylo málo, odepřel v nastaveném čase Kanárkům ještě penaltu. Vzápětí přitom Eagles definitivně rozhodli gólem na 3:1...

Sestava 1. kola

obrázek

Vedle jména každého hráče je počet nominací v sestavě kola.


Hned dva zástupce má v defenzivních řadách West Ham, který udržel na uzdě hvězdami nabitý Arsenal. Kromě nepřekonatelného Adriána, jenž podle statistiků pochytal šest střel soupeře, si účast v ideální jedenáctce kola vysloužil i James Tomkins. Precizní výkony podali rovněž Chris Smalling a "znovuzrozený stoper" Micah Richards, který obnovil kariéru v Aston Ville.

Kraje záložní řady patří Leicesteru; "Lišky" přijaly roli výše postavené šelmy a nemilosrdně rozsápali "Černé kočky", o což se postarali především dva hráči. Marc Albrighton dva góly nachystal a jeden dal, Ryiad Mahrez dvakrát skóroval - navíc vybojoval penaltu. Báječné ligové debuty si potom "odškrtli" Georginio Wijnaldum z Newcastlu a Dimitri Payet, nová akvizice Kladivářů.

Jeden z nejlepších hráčů celého kola byl David Silva, který režíroval jednoznačnou výhru Manchesteru City. První gól (patrně) vstřelil a další naservíroval na hlavu Kompanymu. Dva kanadské body si za necelou půlhodinu na hřišti dokázal připsat také Arouna Koné z Evertonu, zatímco "Labuťák" Jefferson Montero místy až neeticky motal hlavu Ivanovićovi z Chelsea.

Statistické okénko 1. kola

- Leicester rozmetal Sunderland, obecně mu to ale v úvodních kolech moc nepálí; čtyři branky naposledy vsítili Hullu před 60 (!) lety

- to Norwich nedokázal vyhrát ani jeden z posledních třinácti úvodních utkání sezóny napříč třemi patry anglického fotbalu (6 remíz, 7 proher)

- Everton potřetí v řadě remizoval v prvním duelu sezóny 2:2 (2015/16 vs. Watford, 2014/15 vs. Leicester, 2013/14 vs. Norwich)

- Reece Oxford nastoupil v utkání West Hamu na půdě Arsenalu od první minuty, a to v pouhých 16 letech a 237 dnech; je tak sedmým nejmladším hráčem v historii Premier League (druhým v základu) a hned druhým nejmladším Kladivářem

- vůbec poprvé v historii novodobé Premier League (od roku 1992) otevřela gólový účet vlastní branka; dal ji obránce Tottenhamu Kyle Walker, jenž tak rozhodl o porážce svého týmu s Manchesterem United (1:0)

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (357)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele