PREMIER LEAGUE - 5. KOLO

11.09.2005, 19:15, aktualizováno 13.09.2005, 15:36
Aktuality
Páté kolo anglické Premier League přineslo překvapení v podobě prohry Arsenalu v Middlesbrough a domácí remízy Manchesteru United v derby s City. Chelsea porazila Sunderland a vede, na druhé místo se vyhoupl Charlton, který také dosud neztratil ani bod. V pondělní dohrávce West Ham deklasoval Aston Villu 4:0.


Fulham FC - Tottenham Hotspur   3:3
Branky:  42. Clint Dempsey, 77. Alexey Smertin, 90. Diomansy Kamara - 10. Younes Kaboul, 28. Dimitar Berbatov, 61. Gareth Bale

Manchester City už 31 let čeká na vítězství v derby na Old Trafford a včera mu byl velmi blízko, Andy Cole měl v poslední minutě stoprocentní šanci. Pro United by však porážka byla velmi krutá, neboť většina zápasu patřila právě jim.

Hned v první minutě v pokutovém území Ben Thatcher poslal k zemi Rooneyho, ale sudí Bennett k velké nevoli domácích penaltu neodpískal. To Rooneyho očividně nepotěšilo, ale, možná trochu překvapivě, udržel své nervy na uzdě. Právě Wayne Rooney byl nejvíce vidět, třikrát se zbavil soupeřových obránců, ale pokaždé pak ztratil rovnováhu a z šance nic nebylo. První příležitost zápasu Rooney připravil pro Park Ji-Sunga, ale korejský reprezentant se dostal z ideálního střeleckého úhlu a minul. Hráči City dobře napadali ve středu pole a nedovolili soupeři vytvořit si mnoho šancí. Do jedné Park poslal Van Nistelrooye, ale ten byl zřejmě překvapen a přestřelil. Až v nastaveném čase prvního poločasu nizozemský zabiják udeřil. Hostům při Scholesově přímém kopu nevyšla ofsajdová past, Van Nistelrooy se ocitl sám před Jamesem a přestože bývalý anglický reprezentant fantasticky zastavil první střelu, na dorážku už neměl nárok.

Hned po změně stran mohli United přidat druhý uklidňující gól, na Rooneyho střílený centr však nedosáhli Scholes ani Park. Čtvrt hodiny před koncem přišla první střela na domácí banku a nečekané vyrovnání. Van der Sar nejprve skvěle vyrazil pokus Andyho Cola, ale Vassel vrátil míč před branku a Joey Barton jej uklidil za záda nizozemského brankáře. A mohlo být hůř, v poslední minutě zápasu Trevor Sinclair přešel přes Heinzeho a parádní zpětnou přihrávkou našel Andyho Cola, míč z jeho kopačky mířil do sítě, ale objevil se létající Holanďan Edwin van der Sar a střelu zastavil.


Arsenal FC - Portsmouth FC   3:1
Branky:  8. Emmanuel Adebayor (pen.), 35. Francesc Fabregas, 59. Tomáš Rosický - 60. Nwankwo Kanu

Utkání mělo zvláštní náboj pro útočníka WBA Nathana Ellingtona, který ještě před měsícem patřil Wiganu, ale rozhodl se odejít a West Bromwich jej vykoupil ze smlouvy. Ve Wiganu sice odehrál tři sezóny, nastřílel 67 gólů a výrazně pomohl k postupu do Premier League, ale fanoušci mu "útěk" neodpustili a jeho jméno při předzápasové představovačce doprovodili pískotem.

Domácí začali lépe a první velkou šanci zápasu měl Carter, jehož hlavičku pěkně vyrazil Pollitt. Po čtvrthodině hry na hranici šestnáctky Henchoz zastavil unikajícího Horsfielda, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá a za následné protesty si Wallwork a Horsfield vysloužili žluté karty. Ve 26. minutě se domácí dočkali, Jonathan Greening nadvakrát zdálky propálil vše, co mu stálo v cestě, a mohl se radovat ze své první branky v dresu Baggies za téměř rok a půl. Domácí hráli v pohodě, mnoho toho soupeři nedovolovali, přesto před přestávkou inkasovali. Po akci Bullarda a Francise se do střelecké pozice dostal David Connolly a parádní ranou překonal Kirklanda.

Krátce po přestávce nebezpečně pálil Ellington, ale hra byla vyrovnanější, než v prvním poločase. Vrátit svému týmu vedení mohli Chaplow a Earnshaw, ale první mířil mimo a druhý jen do náruče brankáře. Když už to vypadalo, že zápas spěje k remíze, podařilo se Wiganu to, co po úvodním utkání s Chelsea proklínali - vítězný gól v nastaveném čase. Po přihrávce Robertse se ke střele dostal Jimmy Bullard a trefil přesně k tyči.


Bolton Wanderers - Everton FC   1:2
Branky:  55. Nicolas Anelka - 11. Ayegbeni Yakubu, 90. Joleon Lescott

Vyrovnanému a otevřenému zápasu dominovaly především obrany, na jedné straně Carragher a na druhé King byli ve skvělé formě. Na straně domácích Defoe pálil nad, Jenas nedokázal využít zaváhání Reiny a opět Defoe, když už se mu podařilo dostat míč do sítě, byl v ofsajdu. V dresu Liverpoolu jako první zahrozil Cissé, když střílel mimo, Luis García z úhlu trefil jen boční síť, Crouchova hlavička byla příliš vysoká. Největší šanci prvního poločasu měl tottenhamský Grzegorz Rasiak. Davidsův přímý kop Reina jen vyrazil a hlavičku polského reprezentanta zastavilo břevno.

Po přestávce, kdy začalo pršet, se hrál zajímavější fotbal a navrch měli hosté, kteří byli velmi blízko vedoucímu gólu. Gólman Robinson byl v pohotovosti při dělovce Cissého, řádně se protáhl také při dalekonosném pokusu Riiseho. Na další ránu norského záložníka nedosáhl, ale míč se od břevna odrazil na brankovou čáru a zpět do hřiště. I hosté měli šance, Carrickovu ránu vyrazil Reina a dorážka Defoeho šla nad, Rasiak po rohovém kopu rozvlnil síť, ale sudí branku neuznali, neboť centrovaný míč už předtím opustil hřiště. Stejně na druhé straně dopadl i Crouch, radost z branky vystřídal odkop od branky.

Kouč anglické reprezentace Sven-Göran Eriksson právě na tomto zápase vyhlížel možnou náhradu za Wayna Rooneyho, který proti Rakousku nemůže hrát kvůli kartám, ale moc spokojený asi nebyl. Určitě si však všiml skvělé formy domácího záložníka Michaela Carricka, který by se o místo mohl poprat s Gerrardem a Lampardem, jejichž současné výkony nikterak oslnivé nejsou.


Blackburn Rovers - Manchester City   1:0
Branka:  13. Benedict McCarthy

Přivítání Michaela Owena v St.James' Parku se málem změnilo v blamáž, Newcastle s Fulhamem dlouho prohrával a bod zařídil až v závěru zápasu střídající Charles N'Zogbia. Ani posily za 33 miliónů liber Strakám příliš nepomohly a hosté byli po většinu zápasu lepším týmem. Šancí sice začali domácí, když Shearerovu střelu vyrazil Warner, ale jasná převaha Fulhamu ve středu pole, kde zářili Malbranque s Jensenem, přinesla své ovoce už ve třinácté minutě. Do šance se dostal Brian McBride, jeho strážce Boumsong podklouzl a Američan tak už měl sám před brankářem snadnou úlohu. Špatnou hru Newcastlu mohl druhým gólem potrestat Diop, ale Given jeho falšovanou střelu zneškodnil.

Domácí vyhlídky do druhého poločasu určitě nezlepšilo ani zranění Alberta Luqueho, který si poranil kolenní šlachu a podle posledních zpráv bude mimo hru až šest týdnů. Shearer a spol sice trochu přidali v útočné fázi, ale v obraně stále vyráběli jednu chybu za druhou a Fulham mohl několikrát zvýšit, za zmínku stojí hlavně Diopova hlavička, kterou z brankové čáry odvracel N'Zogbia. Hosté se zatáhli více do obrany, přesto to stále byli oni, kdo více hrozil druhým gólem, po protiútocích neuspěli McBride a Boa Morte, v dobré šanci byl i střídající John.

Domácí poprvé vážně zahrozili v 75. minutě, kdy Carrovu dělovku zastavilo břevno. I Michael Owen se snažil, ale jeho efektivita byla nulová. Přesto byl u zrodu vyrovnání. Před šestnáctkou jej totiž nedovoleně zastavil Boa Morte a francouzský teenager Charles N'Zogbia nedal precizním zahráním přímého kopu Warnerovi žádnou šanci. Fulham ještě mohl zaslouženě vyhrát, v 83. minutě zatáhl Scott Parker za dres Clause Jensena a po druhé žluté šel předčasně do sprch. Sám faulovaný se ujal exekuce následného přímého kopu, ale poslal jej jen do břevna Givenovy branky.


Middlesbrough FC - Birmingham City   2:0
Branky:  12. David Wheater, 37. Stewart Downing

Souboj dvou týmů ze spodních pater tabulky vyzněl jednoznačně pro hostující Portsmouth, který v Goodison Parku vyhrál poprvé od roku 1957. Naopak Everton stále marně hledá formu z minulé sezóny, a to ho čekají dva důležité zápasy venku - v Poháru UEFA na hřišti Dinama Bukurešť a o pár dní později na Highbury proti Arsenalu.

První poločas měli hosté jasně ve své moci a vytvořili si několik dobrých příležitostí. Brankář Nigel Martyn se zapotil především při ráně a následné dorážce Daria Silvy, čerstvé posily Portsmouthu ze Sevilly. Další nebezpečí od evertonské branky "odvrátil" sudí Atkonson, když dvakrát nevyslyšel volání po penaltě, poprvé když Weir postrčil Hughese, který se ochotně skácel k zemi, a podruhé když stejný hráč zastavil ránu Priskeho, podle názoru hostů rukou. Další šanci měl Lua Lua, ale jeho pokus z 25 metrů skončil na břevně. Gólman Portsmouthu Jamie Ashdown se v první půli protáhl jen jednou, když Arteta pěkně vypálil z přímého kopu.

Druhý poločas asi začal jiný Everton, před Ashdowna totiž létal jeden nebezpečný centr za druhým, v největší šanci Fergusonovu hlavičku z brankové čáry odvrátil Hughes. Zaslouženého gólu se však dočkali hosté. Na rohový kop Laurenta Roberta si naskakoval srbský obránce Dejan Stefanovič a bránící Ducan Ferguson si v tísni dal vlastní gól. Everton třikrát vystřídal a pustil se do závěrečného tlaku, ale vyrovnání se nedočkal. Dvakrát byl blízko Valente, Fergusonovu hlavičku zastavil Ashdown. Na druhé straně mohl vítězství Pompey pojistit Vukič, ale Martyn se při jeho přímém kopu vyznamenal.


Manchester United - Sunderland AFC   1:0
Branka:  72. Louis Saha

Chelsea, jako jasný favorit utkání, začala dobře a už v šesté minutě gólmana Davise prověřil Asier Del Horno dělovkou z hranice šestnáctky. Davis jen vyrazil, ale dotírající Crespo byl v ofsajdu. Hosté dobře bránili, svěřencům Josého Mourinha chyběla finální přihrávka, a tak šancí mnoho nebylo. Michael Essien obešel dva protihráče, vyslal po křídle Robbena, i on si pohrál se svými strážci, ale jeho střela pak byla sražena. I Sunderland, který v úvodních čtyřech kolech po návratu mezi elitu nezískal ani bod, měl jednu šanci, ale pronikajícího Steada včas odstavili domácí zadáci.

Frank Lampard zatím marně hledá svou loňskou formu, řada jeho přihrávek nenašla své adresáty, ale byl to on, kdo v 50. minutě svou pověstnou dělovkou zazvonil na břevno za Davisovými zády. Jakoby tím zavelel k dalšímu útoku a už za tři minuty Chelsea konečně prolomila defenzívu Sunderlandu. Davis pokryl vysoký míč, rozehrál do strany na Welshe, ten však ztratil míč a Njitap Geremi trefil přesně vzdálenější roh branky. Potvrdit vítězství mohli Robben a Cole, ale podařilo se to až Didieru Drogbovi osm minut před koncem, kdy hlavou usměrnil Duffův centr.

Chelsea zvítězila a stále vede bez ztráty bodu, nepředvedla však žádný oslnivý výkon a navíc přišla o Del Horna, který si natáhl stehenní sval a v Lize mistrů proti Anderlechtu určitě nenastoupí.


Newcastle United - Wigan Athletic   1:0
Branka:  87. Michael Owen

Manažer Charltonu, Alan Curbishley, oslavil svůj šestistý ligový zápas vítězstvím, když jeho tým ani v Birminghamu neztratil body a připsal si čtvrté vítězství sezóny. Hosté začali aktivně a už po patnácti minutách šli do vedení, Melchiot neuhlídal Thomase, ten odcentroval a Darren Bent se hlavou nemýlil. Tento reprezentant do 21 let zažívá fantastický vstup do sezóny, po svém letním třímiliónovém přestupu z Ipswiche už dal pět branek a dokonce byl jmenován nejlepším hráčem Premier League měsíce srpna. Až po půlhodině hry se domácí pomalu probudili, nepřesně pálil Pandiani, navíc jim rozhodčí upřel penaltu po Powellově ruce. Na druhé straně dvakrát neuspěl Rommedahl.

Po změně stran Birmingham svého soupeře zatlačil do obrany, jedním z nejlepších domácích hráčů byl Jiří Jarošík, ale vyrovnání se on ani jeho spoluhráči nedočkali. Několik příležitostí měl finský střelec Mikael Forssell, který po dlouhém zranění stále není úplně ve své kůži, neuspěla ani Pandianiho hlavička, ani Pennantův přímý kop, který o decimetry přeletěl branku. Charlton má po čtyřech zápasech plných dvanáct bodů a v tabulce mu patří skvělé druhé místo za Chelsea, která má o zápas více.


Liverpool FC - Derby County   6:0
Branky:  27. Xabi Alonso, 45. Ryan Babel, 56. Fernando Torres, 69. Xabi Alonso, 76. Andrej Voronin, 78. Fernando Torres

Francouzský útočník Thierry Henry si z kvalifikačního zápasu s Irskem přivezl drobný šrám a nemohl nastoupit, což se nakonec ukázalo jako nenahraditelná ztráta. Od začátku zápasu totiž na hřišti byl jediný tým - Arsenal. Byl to však jen festival neproměněných šancí, v jehož hlavní roli se představil José Antonio Reyes. Už po půl minutě utekl Ehiogovu a s jeho střelou měl Schwarzer co dělat. V páté minutě byl španělský útočník ještě blíž, ale trefil jen spojnici břevna a tyče. O něco později pálil nad, stejně skončil i pokus Bergkampa, další šanci Reyese vychytal Schwarzer. Domácí se do prvního ohrožení soupeřovy branky dostali až ve 40. minutě a hned z toho byl gól. Nigerijský útočník Aiyegbeni Yakubu dostal přihrávku od Boatenga, sice se nejprve zdálo, že o míč přišel, ale ještě jej vybojoval a nečekanou střelou k tyči překvapil Lehmanna. Domácím narostla křídla a Rochemback mohl hned vzápětí přidat druhou branku, ale z přímého kopu mířil těsně vedle.

Druhý poločas začali aktivně domácí, Johnsonův průnik do vápna na poslední chvíli zastavil Cygan. Na druhé straně střely Reyese a Cola zblokovali obránci, ale více k vidění toho bylo před brankou Arsenalu. Yakubu mohl zvýšit, ale Lehmann zasáhl prvotřídním zákrokem. V 59. minutě už byl ale krátký. Yakubu sice v souboji s Laurenem přišel o míč, ale Cygan a Touré se nedohodli, míč doputoval k Massimu Maccaronemu a ten už se zakončením neměl problémy.

Wenger vystřídal, poslal do hry Fabregase a van Persieho, ale ani to nepomohlo a Yakubu mohl přidat ještě třetí gól, kdyby ho nezastavil praporek asistenta. Až v nastaveném čase se Arsenal dočkal. Nejaktivnější muž na hřišti, José Antonio Reyes, sice napřed neuspěl, když jeho ránu zastavil Schwarzer, ale odražený míč se k němu po van Persieho přiťuknutí vrátil, Reyes obešel gólmana a snížil. Ashley Cole pak ještě měl na kopačce vyrovnání, ale z hranice vápna minul. Arsenal tak ve čtyřech zápasech ztratil už šest bodů.


Reading - West Ham United   0:3
Branky:   6. Craig Bellamy, 49. Matthew Etherington, 90. Matthew Etherington

Bolton v generálce na první historický start v pohárové Evropě, na čtvrteční zápas Poháru UEFA s Lokomotivem Plovdiv, své fanoušky zklamal, s Blackburnem uhrál jen remízu. A to mohl být rád, že ve druhé půli nepřišel i o ten jeden bod.

Utkání začalo ofenzivně z obou stran a první šanci měli po 18 minutách domácí, kdy Dioufovu střelu zblokoval Nelsen. I druhá příležitost patřila Boltonu, dlouhý Okochův přímý kop se dostal až k Nolanovi, ale ten v dobré pozici trochu ztratil rovnováhu a hlavičkoval těsně vedle. Pár minut před přestávkou byl blízko úvodní brance Campo, který si z druhé vlny naběhl na centr z rohového kopu, ale i on mířil nepřesně.

Po přestávce mířil příliš vysoko i střídající Gardner, ale pak už začali více hrozit hosté. Emertonův centr mířící na Kuqiho včas zastavil N'Gotty, Jaaskelainenovi pak špatnou malou domů zavařil Ben Haim, finský gólman musel do bolestivého souboje s krajanem Kuqim. Na druhé straně se ukázal brankář Friedel, když si poradil s přímým kopem Okochy zpoza vápna, jeho kolega Jaaskelainen se zapotil při dalekonosné dělovce Reida. Další možnost pak měl střídající Bentley, ale jeho pokus o lob vystihl a zneškodnil Jaaskelainen. A když si na druhé straně Friedel poradil se střelami Nolana a Campa, musely se oba týmy spokojit s remízou.


Aston Villa - Chelsea FC   2:0
Branky:  47. Zat Knight, 88. Gabriel Agbonlahor

"Kde jsou góly, Baroši?" Tento pokřik musel český reprezentační útočník snášet během utkání jeho Aston Villy ve West Hamu. Právě nováček byl v létě jedním ze zájemců o služby nejlepšího střelce loňského Eura, ten však zvolil Villu. A teď, ve vzájemném zápase, jej naprosto zastínil domácí střelec Marlon Harewood, kterého by svým příchodem zřejmě posadil na lavičku. Harewood v minulém kole spálil tři gólové šance v utkání s Boltonem (1:2) a stal se terčem kritiky, ale toto byl jeho večer a když deset minut před koncem jako autor prvního hattricku sezóny Premier League střídal, vysloužil si bouřlivé ovace.

První šance zápasu patřila hostům, ale Phillipsovu přihrávku do střelecké pozice Barošovi včas zastavili domácí obránci. Pak už začali hru ovládat Kladiváři, Etherington a Tomáš Řepka pálili zdálky nad, Benayoun našel jen náruč připraveného Sörensena. Na gól se však nečekalo dlouho. Harewood si narazil s Teddym Sheringhamem a v dobré střelecké pozici nezaváhal - 1:0. Hned za čtyři minuty se stejný muž trefil podruhé, když doklepl zblízka po rohovém kopu - 2:0.

Na druhé straně nebezpečně pálil Milner, jeho první pokus vyrazil Carroll a druhá střela, krátce po přestávce, skončila na tyči a Phillipsova dorážka trefila jen boční síť. West Ham se však nenechal zastrašit a Harewood zanedlouho završil svůj hattrick. Vybíhající Sörensen nedosáhl na Etheringtonův centr a hlavní hrdina večera, nikým nehlídaný, neměl se zakončením do prázdné branky žádné potíže - 3:0. Villans chtěli alespoň snížit, ale Ferdinanda a Gabbidona zastavila pevná obrana a tváří v tvář Barošovi se vytáhl Carroll. Debakl pak na druhé straně v nastaveném čase završil Yossi Benayoun, když v síti skončil jeho nikým netečovaný střílený centr.


Tabulka:
1. Chelsea FC550010:015
2. Charlton Athletic44008:112
3. Manchester City53207:411
4. Manchester United43106:110
5. Bolton Wanderers52216:48
6. Tottenham Hotspur52214:28
7. West Ham United42118:37
8. Middlesbrough FC52125:67
9. Arsenal FC42027:46
10. Wigan Athletic42023:36
11. Liverpool FC31201:05
12. Blackburn Rovers51223:55
13. Fulham FC51224:75
14. Aston Villa51224:85
15. Portsmouth FC51134:74
16. Birmingham City51134:84
17. West Bromwich Albion51135:104
18. Everton FC41031:43
19. Newcastle United50231:72
20. Sunderland AFC50052:90



Autor: Petr Starý

Komentáře (15)

Přidat komentář
HOST*Michal

jj. Chelsea si nezadržitelně kráčí pro titul.

Reagovat
HOST*Gonzalez

Lidi Sunderland je na tom dost špatně že ? :-)))))))

Reagovat
HOST*RM

To je. Když prohrál i s Chelsea.

Reagovat
HOST*Michal

Vy dva jste, ale závistiví.

Reagovat
HOST*Michal

Podle mého názoru může téměř plnohodnotně zastoupit C. Ronalda pokod by příští léto odešel nebo Ryana Giggse, ktyrý asi vydrží ještě do příští sezóny.

Reagovat
HOST*Michal

Terry stihne Anderlecht, ale koneckonců bychom na něj mohli hrát s hráči z lavičky. Problém je, že je těch co sedí jenom na lavičve proklatě málo.

Reagovat
smazaný uživatel

to je sranda-Everton a Newcastle na konci, Charlton, Bolton, Man City vpredu Len Chelsea je tam, kde má byť

Reagovat
HOST*inkognito

Vidiš, vidíš Vasquezi já ti to říkal už před sezonou s tím Charltonem.

Reagovat
smazaný uživatel

Matne si spomínam Musím zistiť, kedy budú na Galaxii a pozrieť sa na to.

Reagovat
HOST*inkognito

No kamaráde teď je čeká doma Chalsea. To bude zápas. Kdyby uhráli alespoň bod tak to bude dobré, ale oni to na Chalseu neumí tak mám strach ...

Reagovat
smazaný uživatel

Len málokto to na Chelseu umí..

Reagovat
HOST*RM

Argentinskou fotbalovou hvězdu Carlose Téveze přijde draho náklonnost k Manchesteru United. Jednadvacetiletý kanonýr brazilského Corinthians dostal pokutu 20 tisíc dolarů za to, že přišel na tiskovou konferenci svého klubu v dresu United.

Reagovat
smazaný uživatel

No a kvůli tomu se psalo,že má jít do Manchesteru.Mohl by ten dres prodat a ještě by mu zbylo.

Reagovat
smazaný uživatel

Holt, ke´d niekto nemyslí hlavou...

Reagovat
smazaný uživatel

kua naco im je dalsi utocnik???

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele