PORTUGALSKO, FOTBAL A MNOHEM VÍC (VII)

04.06.2004, 13:06
Aktuality
V Portu se bude hrát na dvou stadiónech. Ten první, Dragão, je majetkem klubu FC Porto, majitelem druhého, Bessa Século XXI, je Boavista FC. A budou se tu dít věci. Stačí jen napsat, že ve skupinách se představí, mimo jiné, domácí Portugalsko, Itálie a Španělsko...

...ale bude se zde hrát i pro nás veledůležitý zápas Německo - Holandsko. A tak tedy Vás zvu do Porta, města, jehož vznik spadá do VIII. století před naším letopočtem...

Jako o pětihvězdičkovém, tedy nejvyšší kategorie, se mluví o stadiónu letošního vítěze Ligy mistrů. Také proto se zde bude hrát zahajovací utkání celého mistrovství, Portugalsko - Řecko. Zcela jistě bude oněch více než 50 tisíc míst k sezení obsazeno a diváci budou hnát domácí tým za prvním vítězstvím. Dragão je součástí sportovního komplexu, který má 3000 metrů čtverečních a je blízko staršího stadiónu Antas. Průhledná střecha, o které se mluví jako o "závoji", spočívá na obrovském množství sloupů, ocel na výstavbu měla váhu 260 tun a v nejvyšším místě, východním, je vysoká jako čtrnáctipatrový dům. Slavnostní zahájení provozu na tomto stadiónu mělo datum 16. listopadu 2003 a hrál se fotbal, co taky jiného. FC Porto porazilo FC Barcelonu 2:0.

Jako v Anglii si budou připadat fanoušci fotbalu na stadiónu Boavisty. Hrají se zde tři utkání a mezi nimi také jedno z naší skupiny; Německo - Lotyšsko. Na tomto "staveništi" se nikdy nepřestalo hrát! První práce byly zahájeny v červnu roku 1998, 30. listopadu 2003 byly práce dokončeny, vše bylo znovu postaveno. Boavista si pozvala Málagu a tímto zápasem (0:0) byly zároveň ukončeny oslavy 100. výročí vzniku tohoto klubu.



Cale, později Portucale, dnes Porto. Tady vznikl základ jména nejen tohoto města, ale celého Portugalska. Hlavně to byl námořní obchod a od XIII. do XVIII. století především s Velkou Britanii a zbožím z nejfamóznějších: vínem. Portským, samozřejmě. Porto a Vila Nova de Gaia jsou dva hlavní přístavy této dávné doby. Přes řeku Duero je postaveno 6 mostů. Dva z nich, Luiz I. a Maria Pia, jsou nejzajímavější. Postaveny v XIX. století, druhý z nich jako železniční Gustavem Eiffelem.



O průmyslu a obchodu tohoto města v předminulém století dodnes vypovídají některé dochované stavby bank, železniční stanice a burzovní společnosti. Ale nejen prací živ je člověk, ono po ní taky parádně vyhládne. Co takhle ochutnat něco z místních specialit. Zelený vývar, broa (kukuřičný chléb) k němu chutná dvojnásob, Bacalhau à Gomes de Sá (ryba), pečené kůzle, vnitřnosti à moda do Porto, Francesinha, Papos de Anjos (vaječný dort), Pão de Ló a Biscoito da Teixeira, což jsou další sladkosti. Vinárny, bary a restaurace, obchodní centra, to vše je připraveno přivítat desítky tisíc návštěvníků z celé Evropy.



A pár zajímavostí...

Ani gól číslo 25, který vsítil Michael Owen v dresu anglické reprezentace, nestačil. Anglie pouze remizovala s Japonskem 1:1. Owen chce překonat letitý rekord Sira Bobbyho Charltona, který těch branek dal 49! Musí se Michael víc snažit, jinak z toho nic nebude...

Deset dnů nemohl trénovat naplno, ale proti Francii zcela jistě nastoupí. A tak se moc netěšte Vy, kteří ho v lásce nemáte a jen drby o něm sbíráte! Kdo je oním fotbalistou? No přeci David Beckham...

Iñaki Sáez se rozhodl. Joan Capdevilla z Deprotiva La Coruňa nahradí Michela Salgada. A hned také uveřejnil konečnou nominaci na EURO 2004:

Brankáři: Iker Casillas (Real Madrid CF), Santiago Cañizares (Valencia CF), Daniel Aranzubia (Athletic Club Bilbao)
Obránci: Carlos Marchena (Valencia CF), Carles Puyol (FC Barcelona), Raúl Bravo (Real Madrid CF), César Martín (RC Deportivo La Coruña), Iván Helguera (Real Madrid CF), Joan Capdevila (RC Deportivo La Coruña), Juanito Gutiérrez (Real Betis Balompié), Gabri García (FC Barcelona)
Záložníci: David Albelda (Valencia CF), Rubén Baraja (Valencia CF), Vicente Rodríguez (Valencia CF), Joaquín Sánchez (Real Betis Balompié), Juan Carlos Valerón (RC Deportivo La Coruña), Xabi Alonso (Real Sociedad de Fútbol), Xavi Hernández (FC Barcelona), Joseba Etxeberria (Athletic Club Bilbao)
Útočníci: Fernando Morientes (AS Monaco FC), Raúl González (Real Madrid CF), Fernando Torres (Club Atlético de Madrid), Albert Luque (RC Deportivo La Coruña).

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (9)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, pěkný článek a žádná chyba Mňam portské...

Gabri ven

Reagovat
smazaný uživatel

PRoč GAbri ven? Mě se celou sezóńu líbil (ikdyž ne že by zrovna hrál často, ale...)Spíš ven s Aranzubiou, samozřejmě bych tam rád a opráVněně viděl Valdése.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo a ještě se chci zeptat: ty jsi překladatel nebo co? Jaktože to všechno víš, že tady opravuješ chybu za chybou. Já se učím Špnělsky( jsem teprve v začátcích), ale těch chyb jsem si nikdy nevšiml.

Reagovat
alegre

Chybu za chybou? Jako kdyby tam byly tisíce chyb..?!

Reagovat
HOST*yarda

Tisíce ne jen stovky

Reagovat
HOST*yarda

Brilantní dedukce, milý Watsone.

Reagovat
HOST*nikdo

Milý Yardo. Všichni, kteří píší články na těchto stránkách, jsou amatéři a dělají to pro zábavu a zdarma. Posílám Ti ukázku od profesionálů z NOVINKY.CZ, ať máš co kritizovat: Vyvrcholením prvního dne jeho návštěvy ppeže ve Švýcarsku bylo setkání s 12 000 mladými věřícími, kteří jej na zimní stadion v Bernu přijeli pozdravit ze všech koutů země i ze zahraničí...

Reagovat
HOST*yarda

Hm, ale mým prvotním zájmem není vrhat se na články nebohých autorů jako sup na mršinu v naději, že si budu moci jejich kritikou a opravami ukojit své nízké pudy. Dělám to pouze pro jejich dobro, vím, jak je těžké provozovat nějaký server na vysoké úrovni (a tady navíc zadarmo!). Doufám, že to i zmínění autoři (zejména V.Hodr) takto chápou. Děkuji

Reagovat
HOST*V.HODR

Já to tak chápu!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele