PORTUGALSKO, FOTBAL A MNOHEM VÍC (VI)

17.05.2004, 11:38
Aktuality
Necelý měsíc chybí do zahájení EURO 2004 a Leiria, kde se natáčely záběry k filmu.....(SOUTĚŽ!!), je připravena na 100%. Chorvatsko proti Švýcarsku a Francii! Poslední novinky, pár zajímavostí k tomu, nějaké ty šuškandy, pěkně to okořeníme a GÓÓÓÓÓÓÓL..... Stadión bouří, jeho Veličenstvo FOTBAL má svátek!!!! Jste zváni na jeho oslavu!

Uprostřed borovicového lesa stojí tento fotbalový stánek. Ze stejných borovic byly postaveny lodě portugalských mořeplavců před více než pěti stoletími. 30 tisíc diváků bude mít nádherný výhled nejen na travnatou plochu, ale také na majestátný hrad Leiria, který jakoby z výše shlížel na krásnou fotbalovou podívanou. A hned v prvním zápase Bílá paní osmkrát zvolala to magické slůvko gól! Přesně tolikrát totiž její poddaní, v červenozelených dresech, překonali brankáře Kuvajtu.

A ono po takovém výkonu parádně vyhládne. A to všem! A tak hradní panstvo pozvalo hráče a diváky k bohatě prostřenému stolu. Co se podávalo? Caldeiradas, výborné rybí polévky, cozido à portuguesa, chutné klobásky, morcelas z rýže, ventrescas na rožni, bacalhoada (solená treska), selátko a la Boavista, chanfana Chaínça (dušené kozí maso), dos peixinhos do Lis in Cortes (pečená ryba). A jako vždy a jako v celém Portugalsku se pilo víno moře vína.

Druhý den se pánům do vstávání moc nechtělo, ale znáte to z domova, ženský dáte pár peněz aby neotravovala a ona? Šupky hupky na pokupky, tedy na nákup.. Třída Hrdinů z Angoly je hlavní obchodní tepnou. Malé krámky se střídají s moderními nákupními centry. Praça Rodrigues Lobo, Largo 5 de Outobro a kulturní centrum Sant'Ana přitahovaly největší pozornost. Ale penízky se rozkutálely a tak se ženušky zpět k manžílkům vrátily a na taneček je lstivě lákaly. Largo Cândido dos Reis, které je více známo jako Terreiro, je jedním z míst, kde našli všichni společně desítky barů, teras, kaváren... A jelikož západ slunce lákal k procházce po pláži, skončili nakonec v jedné z diskoték. A tam slunce znovu uviděli. Tentokráte při jeho východu!



Po snídani se pak sešli na hradním nádvoří a něco málo o historii se dozvěděli. Hrady Porto do Mos a Ourém konkurují směle tomu, který je hostil, ale Leiria má nezapomenutelný výhled. Kláštery, z nichž ty nejvýznamnější nesou jména Svaté Marie da Vitória em Batalha, Svaté Marie da Alcobaça, které nechali postavit králové João a Pedro, ten své vyvolené Inés du Castro. Bylo toho mnoho k obdivování, nádherné pláže, Pedrógão, São Pedro de Moel, vklíněný mezi moře a les, termální koupele. Ne, nebylo možné vše vidět, poznat, navštívit. A tak si slíbili, že se znovu sejdou. A hrdé hradní panstvo je neváhalo pozvat. Na kdy? No přeci na červen roku 2004. Jen tak mimochodem; víte jaká bude hlavní atrakce tohoto setkání? No přeci FOTBAL!!!!!



Soutěžní otázka: Jméno filmu, ve kterém jsou záběry z Leirie. Odpovědi zasílejte na adresu: lafloridahon@yahoo.es do 11. června 2004. Vylosovaný výherce obdrží originální vyřezávanou upomínku.










A pár novinek na závěr:

Pancaro z AC Milán se na EURO 2004 v dresu Itálie neobjeví. Nedá se opravdu nic dělat, operace byla nevyhnutelná, achilovka si poručit nedala.

30. května nastoupí Italové proti Tunisku, současným mistrům Afriky. Odletí 29. května a ihned po zápase se vrátí do Coverciana, místa soustředění. Třetí den po odehrání tohoto utkání oznámí kouč Trapattoni jména 23 nominovaných. Velké starosti mu dělají zranění; Filippo Inzaghi se sice po operaci vrací, ale kdo ví v jaké bude formě, Alessandro Del Piero začal hrát a proti Tunisko nastoupí. Přesvědčí trenéra?

Coelho, který dovedl Portugalce do semifinále posledního Mistrovství Evropy, věří domácím. Ale... Luiz Felipe Scolari vedl mužstvo proti šesti účastníkům letošního Eura a nevyhrál ani jednou... Přáteláky ale slouží k přípravě, důležité je, v jaké formě budou hráči 12.června.

Barič už má kritiky plné zuby a tak se rozhodl definitivně. Chorvatsko si bude muset po EURO hledat nového trenéra. S hráči si vše vyříkal, ale červen a nikdy více!

Olsen to nemá lehké. Kasper Bøgelund, z PSV Eindhoven a Peter Løvenkrands z Rangers FC jsou stále na marodce a tak trenér Dánska čeká s jejich nominací na poslední chvíli.

Santini zavolal a... Patrice Evra a Bernard Mendy prožívají nejšťastnější dny svého fotbalového života. Proti Brazílii dostanou poprvé příležitost v dresu francouzské reprezentace. V pravou chvíli...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (1)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, tak budu zase trošku šťourat en Batalha = em Batalha, klášter byl postaven na počest vítězství (vitória) v bitvě (batalha). Cuelho = Coelho("o" se pouze čte jako "u") Jinak článek dobrý, až se mi sbíhaly sliny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele