PORTUGALSKO, FOTBAL A MNOHEM VÍC (V)

09.05.2004, 11:06
Aktuality
Sídlo klubu Vitória SC, Guimarães, oznámilo světu, že i toto město je připraveno na EURO 2004. Jeden z jeho favoritů, Itálie, zde sehraje dvě utkání, s Dánskem a Bulharskem. Úvodem, tak jak je zvykem, si povíme něco o městě, kultuře a gastronomii. A pak, pár novinek a drbů okolo fotbalu a EURO 2004. Co říkají Šmicer a Baroš?

Jaká je historie a současnost Guimarăes a co je nového okolo fotbalu? Chybí totiž pouhých 5 týdnů, a tak se začíná i pohyb v zákulisí.

Guimarães - 1. FC Kaiserslautern 4:1. Tímto výsledkem skončil první zápas na nově otevřeném stadionu pro 30 tisíc diváků. Stadion samotný je v samém středu města, v bezprostřední blízkosti nejslavnějšího portugalského hradu, v parku, který ho obklopuje. Pro diváky a jejich pohodlí bylo uděláno vše. Jednou ze zajímavostí je, že za 8 minut po odpískání konce zápasu všech 30 tisíc diváků bez problémů stadion opustí.

Guimarães, původní hlavní město Portugalska. V letech 950-959 se objevují první zmínky, když kněžna Mumadona Dias nechala postavit klášter, který je dnes kostelem Oliviera. Na obranu tohoto kláštera byl postaven hrad Guimarães na Monte Latito a okolo něj začala růst osada. Afonso Henriques se stal po bitvě "S. Mamede", 24. června 1128, prvním portugalským králem.

Montanha da Penha a lanovkou nahoru. Výhled stojí opravdu za to. Tak nějak začíná den pro turisty, fanoušky fotbalu nevyjímaje. Odpoledne, po návratu, je toho na výběr víc než dost. Jen namátkou: Kostel Milosrdenství, Praça da Oliveira, Rua da Santa Maria, klášter Sv. Kláry, palác knížat Braganca, kaple São Miguel do Castelo, kamenná zeď známá jako Nossa Señora da Guia. Je toho samozřejmě mnohem, mnohem více. Ale to necháme na zájmu a vkusu návštěvníků.

My se přesuneme do víru noci, tance, diskoték, koncertů, barů, vináren. Od osmé hodiny až do rozednění a mnohdy ještě mnohem déle žije město zcela jiným, moderním, životem. Při bláznivém tanci na diskotéce samozřejmě vyhládne, o žízni ani nemluvě. Polévka, kuřecí, pica no chão, zelený vývar. Mezi rybím masem je králem treska, na způsob bolinhos nebo pataniscas, telecí, jehněčí, vepřové nožičky jsou tu pro milovníky sytých jídel. Vliv kraje Minho je vidět na úpravě brambor. Rojões, sarrabulho, pica no chão, což je kuře s rýží a bucho, plněná vepřová střívka. A zákusky? Hmmmmm.... delikatesa! Pije se víno, pijí se hektolitry vína....





A teď se podívejme na fotbal. Víte, že.....

Vladimír Šmicer nechce přijít o start na EURO 2004. Koleno bolí, ligu asi v téte sezoně již vynechá, ale EURO? Tam bude v plné síle!

Milan Baroš je označován za statečného a odvážného chlapce. Stejně tak jsou i chápána jeho slova o tom, že Česká republika je jedním z favoritů. "Chceme zopakovat rok 1996, ale s jedním rozdílem. Mistrem budeme my!"

Thomas Røll-Larsen nebude na EURO 2004. 27letý středopolař FC Kodaň a Dánské reprezentace musí na operaci. Achilovky to nevydržely...

Rui Jorge, obránce Sportingu Lisabon má pozastavenou činnost. Jedná se prý o administrativní chybu, ale i tak: nález zakázané látky Pulmicort po zápase s Moreirense SC byl potvrzen i při druhém laboratorním rozboru…..

Filippo Inzaghi má stále problémy s kotníkem, ale nepřipouští si myšlenku, že by v Portugalsku reprezentaci Itálie chyběl. Do deseti dnů po operaci začne s tréninkem a pokusí se Giovanni Trapatoniho přesvědčit, že bez něj to prostě není ono....

Henrik Larsson, útočník Celtic FC, zavolal trenéru Švédska Lars Lagerbäckovi a oznámil mu, že je znovu připraven hájit barvy království. I přesto, že už dvakrát reprezentační kapitolu uzavřel. Vypadá to, že se dočká třetího startu na Evropě!

Brian Kidd, asistent Svena-Görana Erikssona u reprezentace Anglie se podrobil operaci prostaty. Jeho stav je vážný. Kidd byl v devadesátých letech minulého století pravou rukou Sira Alexe Fergusona v Manchesteru United FC.

Jonathan Woodgate, stoper Newcastlu United, na EURU bude chybět zcela jistě. Svalové zranění se ukázalo vážnější než se předpokládalo a bude se dávat do kupy minimálně 2 měsíce. Ve středu obrany reprezentace Anglie tedy budou hrát Sol Campbell a John Terry.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (3)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, moc pěkný článek, pouze jeden detail: Seňora je španělsky, portugalsky se píše Senhora (čte se stejně)

Reagovat
PJ

Ty si ale detailista

Reagovat
HOST*autor

Děkuji za reakci a kritiku, je vidět, že jsou čtenáři, kteří čtou pozorně. Informace získávám ze španělského originálu a nevšiml jsem si že ve jménu Nossa Senhora da Guia byl název Paní také přeložen. Dík.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele