PORTUGALSKO, FOTBAL A MNOHEM VÍC (III)

18.04.2004, 17:39
Aktuality
Coimbra... Stopa příchodu Římanů a jejich kultury ve II. století našeho letopočtu přetrvává do současnosti. Ostatně historie je vidět na každém kroku, jen ne na stadionu Cidade de Coimbra, místa konání dalších zápasů ME 2004: "domácích" Švýcarů proti Anglii a Francii. Vstupte a nebudete litovat!

27. září minulého roku byl tento stadión slavnostně otevřen po své rekonstrukci. Académica Coimbra proti nejslavnějšímu ze slavných: Benfice Lisabon. 30 tisíc diváků se sice vítězství domácích nedočkalo, ale i tak odcházeli spokojeni. Vešlo se jich totiž do ochozů 2x víc než před přestavbou. Byla sice zachována atletická dráha, to kdyby se v budoucnu tento stadion stal znovu místem konání soutěží v tomto druhu sportu, ale i tak je zde atmosféra ryze fotbalová. Skleněné obklady na stěnách stadionu a střecha, která spočívá na elegantních stupních, to vše dodává tomuto sportovnímu stánku ráz modernosti a vznešenosti. Jedná se sice o stadion rekonstruovaný, ale ten kdo znal jeho dřívější podobu, nevyjde z údivu, jak se vše změnilo. Tiskové středisko, restaurace s panaromatickým výhledem na hrací plochu, většina míst k sezení pod střechou, to vše přitahuje pozornost návštěvníků, právě tak jako maketa a plán dostavby celého areálu se sportovní halou, olympijským bazénem, sály kin, podzemním parkovištěm, obchodním centrem...

Je toho mnoho k vidění nejen na stadionu. Coimbra samotná je městem úzkých uliček. Narodilo se zde šest portugalských králů, byla zde založena první univerzita, jedna z nejstarších v Evropě. Historie prošla tímto městem mnohokrát. Římané, později Arabové, kteří z Coimbry udělali významné obchodní centrum, tržiště spojující křesťanský sever s arabským jihem. Slavné chvíle byly střídány obdobím úpadku, zejména v I. polovině devatenáctého století. Jakoby vše špatné skončilo v temném propadlišti dějin s příchodem telegrafu a plynového osvětlení v roce 1856, následováno zahájením provozu na železnici v roce 1864 a výstavbou železného mostu přes vody řeky Mondego o 11 let později.

Coimbra je dnes městem plným života. Largo da Prtagem je vstupní branou do centra města, Praça do Comércio je pak jeho srdcem. Krámky, bary, restaurace, cukrárny, Rua Vizconde da Luz nás pak zavede na Praça 8 de Maio ke klášternímu kostelu Svatého kříže, kde jsou pochovány ostatky králů Portugalska D. Alfonsa Henriqueze a D. Sancha I.

Coimbra nabízí možnost poznat historii nejen Portugalska, ale také vzájemného, ne vždy klidného, spolužití dvou kultur, dvou světů. Snad ten současný poklidný život tohoto města zapůsobí i na jeho návštěvníky. Copak Švýcaři! Ti snad i porážku přežijí v klidu a v pohodě. S francouzskými fans to může být o něco složitější, ti si totiž ztrátu bodů snad ani nepřipouštějí. A Angličané? Jistota klidu se vytrácí již při jejich vylodění na pobřeží. Policie a armáda jsou ve stavu bojové pohotovosti, majitelé obchodů zavírají, restaurace nečepují.......

Ale ne, to jsem někde úplně jinde. Tady se přece nekoná další díl nervy drásajícího boje o titul mistra Gambrinus ligy! Tady je pohodička a klídek. Sem nepřijedou dobyvatelé z O., B., P. a dalších měst středně východní Evropy.. Tady se bude hrát Fotbal! Jeho Veličenstvo Fotbal! A my, jeho poddaní se již dnes na tento svátek těšíme...

A nezapomeňte, tipovací soutěž o dres národního týmu Hondurasu stále pokračuje - v diskusi pod představením města Braga...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele