OHLÉDNUTÍ: ME HRÁČŮ DO 21 LET

06.06.2006, 22:50
Aktuality
Nedělní lisabonské finále, odehrávající se na stadiónu místní Boavisty, rozhodlo, že novým držitelem trofeje pro nejlepší evropský tým do 21 let je Nizozemsko. Ve finále si zcela jednoznačně poradilo s výběrem Ukrajiny poměrem 3:0. Dvě trefy ještě v prvním dějství zaznamenal nejlepší střelec nizozemské ligy a kanonýr Ajaxu Amsterdam, Klaas Jan Huntelaar.

Všechno ale musíme vzít popořadě, a tak se nejdříve podíváme na průběh základních skupin, v nichž se představily týmy prezentující široké spektrum herních stylů.

Skupina A

Skupinu A suverénně opanoval výběr Francie, který ve třech zápasech vstřelil 6 branek a ani jednou neinkasoval a vyhrál s plným počtem bodů. V prvním duelu proti domácímu Portugalsku měli Francouzi štěstí, jediný gól zápasu totiž do vlastní sítě ve 41. minutě nešťastně vsítil Vale. Ve druhém zápase hráči ze země galského kohouta nedali šanci Němcům a zvítězili 3:0, o góly se rozdělil Sinama-Pongolle, Gouffran a Mavuba. I poslední souboj v základní skupině dovedla Francie k vítěznému konci, tentokrát díky gólům Bergougnouxe a Toulalana o body obrala Srbsko a Černou Horu poměrem 2:0.

Druhé postupové místo nakonec patřilo právě hráčům z Balkánského poloostrova. Ti sice v zahajovacím zápase turnaje podlehli Němcům těsně 0:1, ale poté dokázali naplno bodovat v souboji proti domácímu Portugalsku po výsledku 2:0, když otevřel skóre v 17. minutě Zé Castro trefou do vlastní branky a Ivanovič ve druhém poločase pečetil na konečných 2:0. Zamotanost skupiny dokázalo to, že druhý, třetí i čtvrtý tým měl na svém kontě po základní skupině 3 body, rozhodlo tedy až skóre. Po vítězství Portugalska nad Německem mělo tedy nejlepší skóre právě Srbsko a Černá Hora.

Skupina B

Ve skupině B jako vítěz vyšla trochu překvapivě Ukrajina. Ta v prvním utkání porazila Nizozemsko 2:1, když nejprve ve 39. minutě Milevskij z penalty a poté v 51. minutě Fomin vytvořil potřebný náskok, za Nizozemsko stačil už jen snížit v nastaveném čase Luirink. Druhý zápas Ukrajina prohrála nejtěsnějším možným výsledkem s úřadujícím mistrem z Itálie, vítězstvím 2:1 nad Dánskem se ale ukrajinští hráči definitivně posunuli do semifinále.

Posledním postupujícím do semifinále se stalo Nizozemsko, které po úvodní porážce od Ukrajiny nejprve remizovalo v prestižním derby s Dánskem 1:1 a poté v rozhodujícím utkání díky brance De Riddera zdolalo celek z Apeninského poloostrova, kterému se tedy již po základní skupině rozplynuly sny o obhajobě trofeje. Dánsko po přestřelce s Itálií (3:3) a remíze s Nizozemskem podlehlo Ukrajině 1:2 a zbylo na něj poslední místo.

Semifinále

První semifinálovou dvojici tvořila Francie a Nizozemsko. Oranjes šli už v 6. minutě do vedení zásluhou Nickyho Hofse z Feyenoordu Rotterdam, jenž si už vyzkoušel i dres seniorské reprezentace. Ještě do poločasové přestávky zvýšil na 2:0 Huntelaar, který si zapsal druhou trefu na turnaji. Pokud se vše zdálo rozhodnuté, nebylo tomu tak. V 51. minutě snížil Faubert na 1:2 z pohledu Francie a pět minut před koncem řádné hrací doby srovnal na 2:2 Bergougnoux. Ve 103. minutě se po druhé žluté kartě poroučel ze hřiště Faubert, což nakonec Francouze mrzelo. Ve fyzicky náročném prodloužení dokázali Nizozemci využít výhodu jednoho muže na hřišti, když ve 107. minutě mířil opět přesně Hofs. Hráči Francie už s výsledkem nedokázali nic udělat, a tak se z postupu mohli radovat protivníci české jednadvacítky z kvalifikace.

Druhé semifinále mezi Ukrajinou a Srbskem a Černou Horou nepřinesl žádný zajímavý zážitek, spíše naopak. V 90 minutách ani v následném prodloužení gól nepadl, na řadu tak přišly penalty. V těch byli nakonec lepší Ukrajinci, když vystřídavší gólman Rybka zneškodnil hned na úvod pokus srbského brankáře Stojkoviče. Po zápase byl vyřazen z kádru Ukrajiny Nevjmvak, který byl podle některých zdrojů pozitivně testován na doping.

Finále

Finálový zápas nabídl reprízu duelu ze základní skupiny, kdy dokázala Ukrajina zvítězit 2:1. Tentokrát však měli Nizozemci utkání od začátku pevně ve svých rukách. Po 11 minutách našel Hofs před brankou Huntelaara a ten neváhal - 1:0 pro Nizozemsko. Ve 43. minutě se Huntelaar posunul do čela střelecké tabulky turnaje, když proměnil penaltu nařízenou za Jacenkovu ruku v pokutovém území. V 77. minutě byl vyloučen po druhé žluté Romančuk a rezignovaný výkon Ukrajiny nakonec potrestal ve čtvrté minutě nastavení Hofs.

Nizozemsko tedy po finálovém vítězství 3:0 nad turnajovým překvapením z Ukrajiny poprvé může slavit zisk trofeje pro mistra Evropy hráčů do 21 let.

Autor: Aleš Ratzka

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak sa zdá, že tu sa ani v noci nespí. Čisto náhodne sa sem dostávam o 3:19 hod. nadránom a sledujem, že tu je 16 aktívnych návštevníkov ( aj keď iba ja sám registrovaný ). To sú len dve možnosti - buď je eurofotbal tak vzrušujúca stránka, že sú tu ľudia aj v noci alebo si to tam PJ píše sám, aby to vzbudilo dojem, že platí prvá možnosť..

Reagovat
PJ

Jojo, celou noc tu sedim a nastavuju počet lidí

Reagovat
Marv

Jednou sem tu byl odpoledne sam (myslim sam ze zaregistrovanych)

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*stepicek chlumicek

jo jo ajax je goo sneijder

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele