Jednou chci do Bundesligy jako táta, sní Gabriel. Za přestup do Dánska je vděčný

02.11.2023, 15:05
Aktuality

V české lize Adam Gabriel o místo na výsluní dlouho bojoval, i když fotbalově dospíval v pražské Spartě a hrál za mládežnické reprezentační výběry, v letenském dresu odehrál pouhých šest minut. Povedla se mu ale loňská sezona v Hradci Králové. Před tou letošní se vrátil do Sparty, která ho obratem poslala na sever Evropy. V dresu Midtjyllandu se synovi bývalého českého reprezentanta zatím nadmíru daří.

Do padesátitisícového města Herning nasměrovala hráče mimo jiné i úzká vazba realizačního týmu Sparty na dánské prostředí. Trenér Brian Priske v Midtjyllandu dlouhá léta působil, a tak mohl podat současnému trenérskému štábu dánského klubu podrobné reference.

Gabriel je ve svých 22 letech jedním z nejmladších hráčů týmu. Respekt si vydobyl díky solidním výkonům v úvodu angažmá. První gól dal na začátku září v pohárové soutěži do sítě týmu Aabenraa BK a i když pak na chvíli místo v základní sestavě ztratil, o jeho kvalitách se přesvědčili fanoušci v ligovém duelu s Lyngby Kodaň. Ten minulý týden rozhodl dorážkou po rohovém kopu a ještě navíc v úvodu zápasu nahrával na gólovou trefu Chilanovi Dariovi Osoriovi.

Aktuální forma mužstva. (©Livesport)

Babylon v centru Dánska

"Když člověk přijde do nového prostředí, musí na hřišti něco předvést. Takže se snažím ukázat, co ve mně je. Snažím se pomáhat a snažím se zlepšovat. Myslím, že jsem stále lepší a lepší. Na všem pracujeme s trenéry, kteří mi hodně pomáhají. Baví mě to, a doufám, že to bude vidět na hřišti," řekl pro dánský web Campo.dk, s nímž Livesport spolupracuje.

Sestava Midtjyllandu je malý babylon, tvoří ji hráči snad ze všech koutů světa. Vedle Chilana a Čecha najdete v kabině Švéda, Nora, Turka, Rakušana, Brazilce, Korejce či hráče z Uruguaye nebo africké Guiney Bissau. "Samozřejmě je tu jazyková bariéra, protože jsme hráči z celého světa. Ale vycházíme spolu skvěle, všichni jsou na sebe hodní a milí. Takže to není žádný problém, teď je všechno o tom, abychom se navzájem poznali a ukázali to na hřišti," říká Gabriel.

I když Dánsko nebývá pro české fotbalisty častou volbou pro zahraniční angažmá, on sám cestu na sever bere velmi pozitivně. "Kdyby to pro mě nebyl krok nahoru, určitě bych zůstal v české lize. Vnímám to jako velkou šanci. Celý život jsem chtěl vyrazit do zahraničí. Samozřejmě, kluby z Německa nebo Anglie, mohou znít lépe, ale já musím jít krok za krokem, protože nejsem jako Neymar nebo někdo takový," směje se.

Hrát Bundesligu jako táta

Přiznává ale, že právě Německo má stále jako jednu z vysněných adres. Vždyť tam vyrůstal a jako malý kluk sledoval počínání svého táty Petra, když hájil barvy Arminie Bielefeld. "Pokud se někdy Bielefeld vrátí do druhé nebo třeba i první Bundesligy, tak tam by mě to opravdu táhlo. Ale jsem i velký fanoušek Schalke. Chtěl bych prostě jednou dosáhnout toho, co můj táta a zahrát si Bundesligu. Možná by to pro mě bylo nejlepší i na adaptaci, protože německy už se učit nemusím," přiznává Gabriel.

Nyní je ale vděčný i za to, že se jeho fotbalová kariéra krok za krokem rozvíjí. "Poslední tři roky byly opravdu rychlé. Ještě nedávno jsem hrál v Česku jen 3. ligu, pak chvíli druhou, a najednou to byla první liga. Nyní jsem poprvé v zahraničí. Prostě každou sezonu to bylo o stupeň výš. Bylo to šílené a jen doufám, že za pár let udělám zase další krok nahoru."

Poslední hráčovy sezony. (©Livesport)

Článek byl původně publikován na webu Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Allan Hvid, campo.dk

Komentáře (52)

Přidat komentář
nani92

zaujímavý cieľ, no, dúfam, že sa s partnerkou poponáhľajú

Reagovat
milan78

ve fotrových stopách..., to máš ještě před sebou zmrzačení spoluhráče - podotknu klíčového (Labant snad nemá syna) a třešnička nahrát na ME v postupovém zápase soupeři na úvodní branku

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Puskas

Případně si v rozhodujícím utkání dát vlastní gól a vyřadit tak svůj tým z pohárů.

Reagovat
Mönchengladbach

Multilegenda

Reagovat
ACSeRw!n

on tam hraje zaklad nebo co ?

Reagovat
kilobyte

Nehraje. Na jeho místě hraje kapitán, ale je mu 34. Takže časem by mohl mít základ.

Reagovat
Salfovic

Ne, ale fotr ho v Lauternu taky nehrál.

Reagovat
Rudnevs

Skvelý chalan a ja by som ho do Schalke bral. Keby len tak naše vedenie o ňom vedelo…

Reagovat
ACSeRw!n

jako ze by sel z prvni do treti ligy ?

Reagovat
Rudnevs

Z prvej dánskej do druhej nemeckej. Žiadna tretia liga sa hrať nebude.

Ale uznávam, že ešte je trošku skoro. Do Midtjyllandu ešte len prišiel a Schalke je na tom ozaj zle. Ale trebárs budúce leto.. ak sa Schalke dovtedy vzchopí…

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako že radši se klub zruší než aby hráli třetí ligu? Jestli jo tak cením, stejně by to byl potom už jen zbytečný klub ve třetí lize. Jaký pro něj má smysl jít z celkem fungujícího týmu v horší lize do lepší země, do týmu který je totálně ve srackach? Já osobně bych teď třeba už ani do Lyonu nešel když vidím jací tam jsou kokoti.

Reagovat
Martin9719

Mezi 4. a 16. týmem v 2. Bundeslize rozdíl 9 bodů. Opravdu je cca ve třetině soutěže inteligentní odepisovat Schalke do třetí ligy.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Seydou Doumbia

Škoda že si to nepochopil. Já si jen dělal prdel ze Šalke.

Reagovat
verv

Reagovat
Rudnevs

Ak bude Schalke v sezóne 2024/25 hrať tretiu ligu, potom sa o tom môžeme baviť. Pár bodov a sme v strede tabuľky. Nevravím, že to Schalke robí dobre, ale tretia liga zatiaľ neni ani zďaleka istá. Zlý začiatok sa môže podariť každemu. Lyon, Ajax, Schalke i Basilej sa zdvihnú.

Reagovat
LeonardoUžoa

U Lyonu si nejsem jistý.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak píšu, dělal jsem si prdel, neber život tak vážně. No můžou se zvednout a nebo nemusí, hodně top týmu končilo dříve už sezonu někde okolo 15. místa, což zas tak daleko od sestupu není a je to sezona na hovno. No a dost těch top značek i spadlo, Bordeaux a ASSE ještě nedávno hráli EL a ted se nedokážou dostat z druhé ligy. Taky tomu Lyonu extra nevěřím že se zvedne a bude to boj o udržení.

Reagovat
Rudnevs

Joo ja chápem, však my sa tu už na fóre trošku poznáme, viem, že s tým Schalke občas provokuješ Nevevrím, že ten Lyon spadne. Bordeaux síce tiež spadlo, ale Lyon je proste predsa len klub o úroveň vyššie. Schalke už ten jeden zostup za sebou práve má, takže hádam to už na teraz stačilo

Reagovat
Seydou Doumbia

Okey okey no fakt záleží jestli v zimě se podaří zkvalitnit kádr, ale zase kdo bude tak blbý že půjde hrát o záchranu do uber ligy. Když ale vidím jak nás reálně přehrává odpad jako Brest, Reméš, Clermont a vlastně kdokoli tak nemám pozitivní myšlení u Lyonu. Viděl jsem Chelsea a ti prostě byli hovada v zakončení + maji brutální potencial, bylo jasný že se to brzy otočí. Lyon neniči soupeře a nezahazuje tutovky, Lyon nepřehrává herně nikoho letos. To je ten problém.

Reagovat
Freedo

OT: Sledujete někdo malej fotbal?

Reagovat
Remt

V práci sleduju fotbal na malý obrazovce telefonu, počítá se to?

Reagovat
Freedo

tak určitě

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kucka

Reagovat
ACSeRw!n

novy Nagano

Reagovat
milan78

to sa hrá na korčulách ?

Reagovat
Salfovic

Ne, hrají to naboso s molitanovým míčem.

Reagovat
Uwe háže buly

Ne na bicyklech

Reagovat
milan78

zní dobře, tipuju se hraje s hlavou berana/kozla.., nedávno sem viděl v TV RAMBO, ale místo bicyklů měli koně a někteří helikoptéry

Reagovat
Strakosha

To snad nikoho nemůže zajímat

Reagovat
Freedo

Za mě je to ve víc věcech zajímavější než velký fotbal - víc akční s mnoha střelami, není to tak dlouhé - ruku na srdce, kdo z nás opravdu udrží 90 minut pozornost, aniž by třeba koukal na telefon, pokud to není superzábavný fotbal?

líbí se mi i komunita okolo - víc fairplay než velkej, nesmí to být profíci, navíc to hodně z nás hraje soutěžně (třeba hanspaulka), takže je fajn vidět ty nejlepší a třeba okoukat, jak se to má hrát "správně"

Zajímalo by mě, kolik zápasů jsi viděl..

Reagovat
milan78

ruku na srdce, druhou do kalhot..., osobně koukám na několik fotbalů současně..., přepínání, 2-3 TV nejsou vyjímkou..

Reagovat
Freedo

IQ 200

Reagovat
Seydou Doumbia

Což jen potvrzuje že fotbal na to jak dlouho trvá se v něm děje příliš málo zajímavých věcí no.

Reagovat
milan78

nutno předvídat, kam právě přepnout, či ponechat..

Reagovat
Seydou Doumbia

Reagovat
Rudnevs

Nikdy som to nevidel, ale uplne ta chapem a znie to zaujimavo. Futbal milujem, ale uz to proste neni to, co to byvalo, ci uz privalom velkych penazi, globalizaciou, zmenou stylu hry alebo proste len tym, ze som vyrastol a beriem to inac.

Reagovat
Salfovic

Za prvé nevím co to je a za druhé to sabotuji na podporu žen a LGBTležatá osmička.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
Nadržený šimpanz

Další sračka na ČTSport, která tam dostává neúměrně prostoru, něco jako florbal....

Reagovat
Remt

Reagovat
Kucka

Reagovat
sound la

Sledoval jsem driv Fortunu vikend sampionu

Reagovat
Freedo

Na to jsem se taky rád o zimní pauze díval a je škoda, že to zrušili. Mělo to něco do sebe a přípravu to nějak výrazně nenarušovalo.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
srbic13

to byla absolutne bozi zalezitost!

Reagovat
Kucka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele