Insigne si plácl s Torontem. Bude následovat "italská revoluce"?

04.01.2022, 15:01
Aktuality
Lorenzo Insigne (© AFP)
K neotřelému kariérnímu kroku se skutečně rozhoupal Lorenzo Insigne. Třicetiletý křídelník Neapole má během tohoto týdne podepsat lukrativní smlouvu s Torontem FC na příštích pět a půl let, kterému už dnes dal své neformální ano, že se k týmu v létě připojí. Neapol opustí jako volný hráč.

Jedná se o začátek druhé vlny italské revoluce v Torontu, které se pyšní četnou diasporou původem z Apeninského poloostrova.

První vlnu spustil Sebastian Giovinco, který sám opouštěl Itálii nečekaně ve věku necelých 28 let a ihned ve své první sezoně v Major League Soccer se roku 2015 stal nejlepším hráčem soutěže (Most Valuable Player). S Torontem se nakonec loučil po čtyřech sezonách s bilancí 68 gólů ve 114 startech a s neotřesitelným kultovním statusem.

Giovinco kanadskou metropoli dočista pobláznil, když tamnímu FC vystřílel i jeden titul (2017), avšak od té doby se TFC ošklivě trápí. Už v Giovincově poslední sezoně (2018) skončilo ve své konferenci až deváté, propastných 14 bodů od play-off, a loni poprvé ani nedosáhlo na průměr jednoho bodu na zápas.

Klub proto v listopadu angažoval bývalého kouče národního týmu Boba Bradleyho, který v kombinované roli trenéra a sportovního ředitele zahajuje přestavbu kádru. Toronto se rozloučí s jedním ze tří hráčů "na platovou výjimku” (designated player) Jozym Altidorem, jehož místo zacelí právě Lorenzo Insigne, a aktivně prodávají i Yefersona Sotelda. Nový kontrakt má neapolské ikoně vynést až 11 milionů eur a případně dalších 4,5 milionů v bonusech.

Insigne se v Torontu spolčí s MVP roku 2020 Alejandrem Pozuelem, a teoreticky by se k němu mohli přidat další krajané. Psalo se o 35letém krajním bekovi Domenicu Criscitovi, ale i návratu Giovinca po ukončeném angažmá v Saúdské Arábii. Ve hře je také další velký úlovek: jiný italský reprezentant Andrea Belotti, kterého dlouhodobě vábí přední evropské celky. Rovněž o Insigneho byl zájem z Interu Milán či Tottenhamu.

Mnohonásobný italský reprezentant a vítěz loňského Eura se s Neapolí rozloučí coby její kapitán a majitel čtvrtého největšího počtu startů v klubové historii (aktuálně 412).

Autor: Tomáš Daníček / the18.com, si.com

Komentáře (243)

Přidat komentář
vilp

Se posral, ne?

Reagovat
Dufan

taky nechápu.... asi se mu nechce v Seria A hrát jinde, otázka jak by se prosadil jinde, tak asi volí nejsnadnější cestu

Reagovat
VojtovaChelsea

Oni mu nenabízeli novou smlouvu?

Reagovat
mirdagwutang

Nabízeli ale on chtěl moc. Bylo to cca 7m a to jsme prostě neměli.

Reagovat
Largo

Reagovat
Panini Calciatore

On je taky Napolitan ze by za iny klub v ramci Serie A nikdy nehral.

Paradoxne by preto mal pristupit na nizsiu gazu co udajne nechce ale podla mojich info su za vsetkym nie dobre vztahy s majitelom klubu Laurentiisom. O nic ine tu nejde.

Reagovat
Dufan

jo tomu rozumím...nevím jak to má se stávajícím kontraktem, kolik mu nabízeli a kolik chtěl on a agent. já osobně bych volil zůstat doma, kde to znám i za cenu řekněme stejných podmínek. ale níž ne. alespoň rok dva. je tam ikona. čísla sice letos zatím nejsou ten top co dával, ale to se může změnit. ale pokud je problém deLaure tak potom asi nic

Reagovat
10

€11,5m per season net salary plus €4,5m add ons. Five year deal.

Reagovat
cresposuper

Vsak to pokojne mohol spravit za 3 roky za o nieco mensie prachy. Urobit to ako hrac zakladu v time majstra Europy je teda za mna celkom smutne

Reagovat
10

Co mohol spravit? Ten roční plat v Kanadě za 3 roky někde v Evropě? V Neapoli by mu dali těch současných 4.5m na 3 roky? Do 34 let?

Tady se bavíme minimálně o 57.5m čistýho.

Reagovat
vilp

Stejně mi to přijde moc brzo.

Reagovat
10

Já to v jeho případě chápu, o dost méně to budu chápat u Belottiho.

Reagovat
Seydou Doumbia

belotti se jako kokot snažil v zajebaném turíně o nemožné dost dlouho...mohl jít někam do acečka, interu, juve a být jeden z mnoha...v mls bude za superstar jako je v turínu a to mu asi vyhovuje

Reagovat
10

Uvidíme, to AC bude mít podle mě znovu na stole, dost možná i další týmy. Finančně to Torontu zcela jistě konkurovat nebude, tak uvidíme, jak moc se mu ještě chce něco dokazovat.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ty seš zajebanej

Reagovat
Seydou Doumbia

nn ty jak malej

Reagovat
Theo Hernandez GOAT

zavri picu mrdko zasraná

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak jo

Reagovat
vilp

Tak jako Neapol na rozdíl od Juve není v žádné krizi, i s tím velkým počtem zranění klíčových hráčů v posledních kolech jsou pořád 7 bodů za prvním Interem. Načasování mi fakt přijde jako podpásovka pro Neapol, aspoň tu sezonu mohl zkusit doklepat.

Reagovat
buxx

"kterému už dnes dal své neformální ano, že se k týmu v létě připojí"

Reagovat
10

Vždyť tam je v létě, stačí číst...

Reagovat
vilp

Reagovat
cresposuper

Ok, ale stale ma to proste serie, ze taky hrac sa ide zahrabat a prakticky rezignuje na sportovu stranku.

Reagovat
Agent z Melmacu

sa poserie teprve z tej zimy

Reagovat
Y.N.W.A

to asi v Torontu jedou na to, že stejně vypadající a hrající Ital to zase všecko vytáhne

Reagovat
nani92

vydrží tam 2,3 roky max

Reagovat
Pablos

Reagovat
Geordies

Zrovna nějaký ten měsíc zpátky jsem si googlil, kolik mu zbývá zbývá zápasů/golů na nejlepší v historických tabulkách klubu. Celou kariéru strávil v Neapoli, delší dobu tam dělá kapitána, moc nechybělo a stal se nesmrtelným. Asi chce novou výzvu. Škoda.

Reagovat
Dron

Spíš víc peněz..

Reagovat
lajka30

Prej výzvu.

Reagovat
pobody's nerfect

Spočítat nuly na výplatní pásce.

Reagovat
Mass

Reagovat
RadekVonCZE

No rozhodně v tom hrajou roli peníze a stále měl na to hrát v Evropě, jsem zvědavej, jak dlouho tam vydrží

Ale aspoň USA je mnohonásobně lepší destinace než když se předtím chodilo do Číny a fotbal tam jen roste.

Reagovat
capaccio

Toronto je Canada.

Reagovat
RadekVonCZE

Promiň, já zapomněl, já mám prostě MLS zakomponovanou jako US soutěž, ale je tam Montréal a Toronto a možná ještě nějaký tým, teď si nejsem jistý.

Reagovat
capaccio

Vancouver

Reagovat
RadekVonCZE

Dokonce

Reagovat
Witcher

Snad to ví i jeho stará....

Reagovat
wyqinac

souhlasim, ze rozhodne stokrat lepsi nez Cina, Katar, Japonsko a ja nevim jaky dalsi destinace, kam se chodi si vydelat

Reagovat
nafukovaci.tucnak

Tak zas Japonsko je trochu jinde a jiné než Čína a Katar. A ten fotbal tam má dost úroveň... nevím proč to řadíš ke Kataru a tak .

Reagovat
wyqinac

okay asi pravda, ze k Cine a Kataru to prirovnavat je mimo, kazdopadne ale porad pro Evropana je mnohem lepsi jit do severni ameriky nez Japonska. Za A mnohem snazsi se ucit anglictinu, nez Japonstinu za B je mentalita lidi tam uplne jina a neni asi uplne jednoduchy si tam zvyknout. Ale napsal jsem to blbe, uznavam

Reagovat
Neutron

Wtf Japonsko je nahodou celkom na urovni

Reagovat
The Krupy

Giovinco, Nuovo Del Piero, po ktorom ani neštekne pes a z kariérneho hľadiska sa prestupom do USA úplne odpálil. Ľudia aj zabudli, že niekedy hral futbal, ale tak aspoň zarobil

Toto bude rovnaké. Ak mu je úplne jedno, kde kope do lopty, tak tlieskam, lebo futbal je pre mnohých hráčov v prvom rade biznis.

Takže za mňa

Reagovat
The Krupy

*do MLS

Reagovat
Largo

No, neštěkne pes... v Kanadě je pořád enormně známej. Něco jako Robbin Sparkles.

Reagovat
Lemond Laws

Robin*

Reagovat
Largo

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
krisa

Reagovat
GabrielBatistuta

Kolik klády spolyká její bobr? (Nejlepší díl)

Reagovat
Largo

Reagovat
10

Seba nikdy nebyl kariérně na úrovni Insigneho. Odcházel tam z lavičky Juve, ne jako kapitán jednoho z nejlepších týmů posledních let.

A nesouhlasím s tím, že se tím odpálil, spíš naopak. On si mohl vybrat, jestli bude hrát někde v provinčním týmu v Itálii, nebo bude jedna z hlavních hvězd ligy a brát životní jackpot. Zrovna on tam udělal super kariéru.

Insigne nechtěl hrát jinde než v Neapoli, takže se ten potenciální výběr dost ztenčil, protože on reálně PL hrát nemůže a v La Lize by musel do top týmů, kde je plno. V létě mu bude 31 let, dostal životní smlouvu a bude největší hvězda ligy. Ta volba není tak šokující, jak se může na první pohled zdát.

Reagovat
verv

Reagovat
fantomas

Reagovat
GEGE

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
zurix_new

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
fRRR

Reagovat
Studni

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
exot12

Je pre mňa veľmi prekvapujúce, ako sa ľudia pozerajú na podobné prestupy. Hráč začne zarábať v cca 20 rokoch, kariéra končí cca v 35, čo je ~ 15 rokov. V prvom rade je to pre nich práca a hráč si musí dobre premyslieť kde a za koľko podpíše.

Mňa by zaujímalo koľko ľudí, ktorý sa nad podobnými prestupmi pozastavujú by odmietlo 2 násobný plat a zostalo v práci iba preto, že ich zamestnávateľ chváli a hovorí im ako sú pre neho dôležitý a skvelý.

A to väčšina ľudí nemá na zabezpečenie seba a rodiny 15 rokov

Reagovat
10

Za klávesnicí je každej morální autorita, ale 90% z nich by okamžitě změnilo svojí práci, kdyby jim někdo nabídl 5x tolik. Většina by to udělala už při nárůstu o třetinu.

Reagovat
Zark

Reagovat
Bowie

Reagovat
herbage

Reagovat
exot12

Reagovat
Witcher

Do Toronta z Neapole bych šel i zadarmo

Reagovat
zurix_new

Reagovat
capaccio

Moc zima.

Reagovat
GabrielBatistuta

Reagovat
10

Já byl v obou městech a čistě subjektivně bych to tak neviděl. Toronto mi nepřišlo jako nějak zábavný město, centrum je jedna dlouhá nudná Yonge Street, bavil mě vlastně jen Chinatown. Neapol a hlavně její okolí je mi mnohem bližší. Ale třeba do Vancouveru bych klidně bydlet šel.

Reagovat
Setwo

mne sa Toronto velmi pacilo, isiel by som tam znova - Insigne sa ma na co tesit

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Kapřík

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Neutron

Kazdy si to tu idealizuje ako by pre klub zivot polozilo, nechali sa pochovat v klubovych farbach a kludne za klub svojho srdca odohrali polku kariery zadarmo. Rovnako mi prislo divne ako tu kazdy bral za samozrejmost, zeby hraci Barcy mali ist s platom kludne na tretinu aby klub zachranili, velmi rad by som tych ludi videl v praci keby za nimi pride sef, ze im krayi mzdu, a nie vyska platu tu podla mna nerozhoduje. Ako tu uz Witcher napisal, z Neapola do Toronta aj zadarmo. Insigne si uz nepotrebuje nic dokazovat, dostane tam pekny plat, Toronto je metropola proste za mna krok, ktory sa da pochopit.

Reagovat
Uwe háže buly

Já kdybych měl min peněz, dejme tomu 30 čistého, tam jdu i kdyby mi někdo nabídl 10% navíc, klidně i míň jak 10%

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Já s tebou i souhlasím, ale tohle se fakt nedá srovnávat s běžně vydělávajícím člověkem, pro kterého dvojnásobný plat nejspíš znamená life changing peníze. Insigne si z hlediska úrovně života nijak nepolepší. Zajištěný do konce života už je a může si dovolit zohlednit i jiné faktory, než jen peníze.

Reagovat
10

Vždyť se sám chytáš do vlastní argumentační pasti. Vycházíš asi z toho, že má Insigne s jeho příjmama stejný nároky a výdaje na životní standard jako ten "běžně vydělávající člověk".

Myslíš, že Insigne si doteď vydělal na to, aby udržel svůj životní standard pro svojí rodinu na příštích třeba 40 let? Všude máš tolik případů hráčů, který po konci kariéry vlastně nemají nic moc a museli dost výrazně snížit svůj standard.

Insigne zatím vydělával 10 let, celkem měl za ty roky plat 27.4m. Kolik z toho mu asi teď zbylo v nějakých aktivech, když se podíváš jak a za co tihle hráči utrácí? Teď má dostat minimálně dvojnásobek peněz za polovinu času. To jsou pro celou jeho rodinu a teoreticky i další generaci "life changing peníze", řekl bych z podstaty mnohem víc, než pro běžně vydělávajícího člověka dvojnásobek platu. To totiž nijak "life changing" není.

Reagovat
patas92

Vždyť se sám chytáš do vlastní argumentační pasti. Vycházíš asi z toho, že má Insigne s jeho příjmama stejný nároky a výdaje na životní standard jako ten "běžně vydělávající člověk"...nic takového jsem nenapsal

Reagovat
10

ale ano, spíš si to jen neuvědomuješ

Reagovat
patas92

Ano, Insignie logicky bude mít vyšší životní standard a dražší životní styl. Ve výsledku ho ale ten standard nejspíš bude stát míň (procentuálně na příjmech), než člověka co vydělává 20k měsíčně čistého. Náklady na život u různě vydělávajících lidí totiž nejsou přímo úměrné. Určitě nevydá 80% platu na nutné výdaje, jako třeba ten člověk s 20k.

Nechci se hádat, ať si každý fotbalista dělá co chce a u Insigneho obzvlášť mi to nijak nevadí, souhlasím s argumentama co si napsal výš. Spíš jsem myslel obecně to, že se u těchhle přestupů fotbalistů za prachama často obhajuje tím, že já nebo ty bychom dvojnásobný plat vzali bez mrknutí oka. Podle mě to prostě blbost a srovnávat se to nedá.

Reagovat
10

Já ti rozumím, ale z mnohaletýho pozorování okolí mám určitou zkušenost s tím, co udělá nárůst platu u těch "běžně vydělávajících lidí", za poslední roky to může sledovat na svým okolí víceméně každej, protože u nás k těmto nárůstům došlo. Koupí si novou tv, lepší auto, vezme si větší hypotéku na větší byt, ale v důsledku to pro ně zase tak zásadní životní změna není.

Insigne díky tomuhle kontraktu udrží svůj standard do konce života, takže u něj nedojde k tomu "life changing momentu", kdy by musel jít komentovat fotbal do nějaký TV, aby dokázal platit složenky.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
patas92

Mít na to pořídit si vlastní bydlení, obzvlášť v dnešní době, je naprosto zásadní životní změna pro většinu lidí a asi hlavní důvod, proč se honit za penězma.

Reagovat
10

To je dost smutnej pohled na život. Bohužel to tak vidí po masáži generace rodičů většina národa, který se pak stávají otroky svojí hypotéky

Reagovat
patas92

Reagovat
10

njn...

Reagovat
patas92

Sorry, ale to mě zajímá. Jak by podle tebe měli lidi v takových situacích nakládat s penězma, aby to bylo dostatečně ušlechtilé a na úrovní Insigneho udržení životního standardu do konce života

Navíc tohle "life changing" spočívá v tom, že se lidi právě těma otrokama stát nemusí.

Reagovat
10

Co to má společnýho s Insignem a jeho standardem? Trošku mi uniká spojitost.

Nemusí být otroky? Víš na jak dlouho si lidi berou v ČR hypotéky? Většina lidí si bere hypotéku mezi 30-40 roky života, bere si jí na 20-30+ let a většina těch běžných lidí to výdajově staví na úplný limity svých možností. Pak se klepou při každým refinancování, klepou se při vyšší inflaci atd.

Ty píšeš, že pořízení vlastního bydlení je ultimátní životní změna pro většinu lidí (finančně ano) a že je to hlavní důvod, proč se honit za penězma. Je to asi dost subjektivní, ale já ty priority vidím úplně jinde. Ale každej jsme třeba v trošku jiný životní situaci, fázi...

Reagovat
patas92

(k druhému odstavci)

Celá moje pointa je snad o tom, že se přesně tomuhle lidi můžou vyhnout.

Reagovat
10

Jak? Teď ti nerozumím.

Reagovat
patas92

Toho původního, proč je dvojnásobný plat pro normálního člověka větší terno, než pro fotbalistu typu Insigneho

Reagovat
patas92

*Toho původního příspěvku

Reagovat
patas92

Takže to předpokládám chápeš

Reagovat
10

Hmm, spíš ne

Reagovat
patas92

To mě mrzí

Reagovat
DelPiero137

A ake ine riesenie vidis?

Reagovat
10

Řešení čeho? Bydlení? Bianco dole to napsal velice dobře.

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska je levnější žít v nájmu, než si pořizovat vlastní bydlení. Taková je skutečnost. A myslet na to, co nechám svým dětem, je přežitek socialismu. Je lepší jim od narození založit investiční portfolio, než jim nechat postavený barák, o který se budou muset v budoucnosti muset starat.

Reagovat
patas92

Každý ale celý život v bytě žít nechce. Barák děcka můžou prodat a pravděpodobně si z prodeje rozdělí víc, než kolik by jim rodiče naspořili (za předpokladu, že by jim ukládali ušetřené peníze za hypotéku)

Reagovat
10

to je právě ten omyl, cihly neumí složený úročení

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě, každý ne. Češi obvykle patří například mezi národy, kde ochota stěhování se za prací je na bodu mrazu, proč asi?

A já nemluvím o spoření, já mluvím o investování, to jsou dvě odlišné věci. Neříkám založit stavební spoření, ale založit investiční portfolio, svěřenský fond, formu, která za to bude stát. Stavebním spořením dosáhneš toho, že ti to nesežere inflace, ale nijak extra si nepolepšíš. Investováním ty peníze zhodnotíš.

Reagovat
10

Zjednodušená modelová situace a barák za 5m (to by se tam u vás na východě mohlo povést)

1) Hypotéka na 4 500 000 Kč, vlastní cash 500 000 Kč, měsíční splátka +-20 500 Kč po dobu 30 let. Na konci za ten dům zaplatíš 7.9m Kč a máš 30 let starej barák před rekonstrukcí.

2) Investice do fondu S&P 500 s průměrným výnosem 8% ročně. Vložím 500 000 Kč, každý měsíc po dobu 30 let tam posílám 20 500 Kč. Na konci tam "děcka" mají 36 000 000 Kč.

Reagovat
DelPiero137

Suhlasim co napisal Bianco : dnes je lacnejsie zit v podnajme ako si kupit vlastnu nehnutelnost.

Priznam sa ze neviem ako to funguje s bytmi v podnajme v zmysle : dokedy tam moze byt? mozete ta niekto vyhodit z najomneho bytu ak dodrziavas vsetky zmluvne podmienky? Mozes/zainvetujes do prerabky, mozes si to nejako narokovat v najomnom, pripadne to moze byt zavazok ze ta nevyhodia po roku ked tam zainvetujes?

1) Hhypoteky su svina. Ale ma to aj druhu stranu obzvlast pri dome. Pozemok za 30 kokov moze mat niekolko nasobnu hodnotu. Dokonca sa moze stat ze pozemok bude mat cenu ako samotna hypoteka zpred 30rokov. Dnesna novostavba za 30 rokov nemusi vyzadovat rekonstrukciu za miliony. Za pozemok a barak pred rekonstrukciou mozes dostat dvojnasobok toho co si zato dal pred 30 rokmi.

2) Dosiel si do konca investicneho fondu? Len sa pytam ja som bol v jednom 11 rokov a bol som v peknom minuse. Podla grafu k tomu produktu a skusenej maklerky (nie od nej som mal ten produkt) som mal byt v pluse. Nakoniec vysvitlo ze obchodak ktory ma nato pred 11 rokmi nahovoril bol hajzlik a ponukol shit produkt len aby on vykazal dobre cisla (klasicky obchodak pre financnu skupinu).

Tak som to zrusil a zalozil novy fond. Dufam ze tych 25 rokov tam bude poriadny balik

Reagovat
10

U pronájmů je většinou výpovědní lhůta 3 měsíce, za tu dobu si můžeš najít něco jiného. Důvod nemusí mít ani jedna strana. Náklady na většinu oprav hradí pronajímatel buď přímo, nebo slevou v nájmu, to je všechno na dohodě, stejně jako další úpravy (třeba vymalování, výměna vybavení apod.)

1) Ano, teoreticky to tak je, pokud si koupil před 10+ lety, tak prodělat skoro nešlo. Otázka je, jestli nynější trh není na vrcholu bubliny, kam se může v příštích letech posunout atd. Tam já moc optimista nejsem.

2) Nedošel jsem na konec investičního fondu, protože ho nemám nijak termínovaný, mluvím v tomhle případě o ETF na index S&P 500. Není cílem, abych na jeho konec došel já, ale moje děti. Těch produktů je spousta, je potřeba pečlivě vybírat a dávat pozor, kdo ti ty investice spravuje, jaké jsou poplatky toho fondu atd. To se za poslední roky zlepšilo, před 11 lety to ještě v ČR byla taková ruská ruleta, pokud tomu člověk dostatečně sám nerozuměl.

Reagovat
10

Jinak ještě k tomu nájmu.

Já jsem posledních asi 15 let bydlel v nájmu, kde jsem se vždycky snažil dostat na roční nájemné ve výši 2.5% hodnoty té nemovitosti a nic jsem neřešil. To pro mě představuje ultimátní svobodu, protože jsem díky tomu mohl bydlet na několika místech včetně zahraničí, neusínal jsem s tím, že budu něco splácet ještě 29 let atd. A standard toho bydlení byl vždycky mnohem vyšší, než kdybych to nájemné použil na splátku hypotéky. Prostě místo 80m bytu na Vinohradech bych měl 40m byt v Nuslích.

Poslední roky se to začalo obracet s nárůstem cen nemovitostí, kdy se do toho začalo promítat i mnohem větší zhodnocení té nemovitosti, ale to k tomu prostě patří, stejně tak můžou současní kupující narazit na větší pád.

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
Lech

To mas jedno jestli akcie, anebo nemovitosti. Oboji je v bubline. Osobne mam nemovitosti i akcie/krypto. Ale u nemovitosti v ČR nevidim mozny pad cen, jelikoz se nestavi anebo malo. To se o akciich/kryptu rict neda, tam uz je to o tweetech Elona, FEDu apod a dojebe te to ze dne na den

Reagovat
10

Nj, ale ta akciová a krypto bublina se teď poslední týdny docela "rovná" ( ), k tomu třeba u nemovitostí v ČR ani nemůže dojít, protože se nestaví, jak říkáš, poptávka pořád výrazně převyšuje nabídku. Takže to pojede dokud bude kupní síla a pak to podle mě bouchne šíleným způsobem. A to už se může stát docela brzo, stačí se podívat na výsledky automotive průmyslu, na tu hyperinflaci, zvýšení úroků...

Kdybych si dneska měl vybrat, jestli investovat do nemovitostí v ČR, nebo do akcií/krypta, tak mám jasno.

Reagovat
DelPiero137

Ceny nehnutelnosti isli strasne hore kvoli "zhodnoteniu" lokality (ludia su ochotny platit za lokalitu a cene materialu. Matros len tak neklesne, nie prudko a nie rychlo. Lokalita bude stale zohravat velku ulohu.. Automotive nas tahal velmi dlho,no mam pocit ze ho zacina nahradzat konzum (saty, elektronika a rozne somariny z eshopov). Verim ze teraz sa budu tlacit elektromobily co opat pohne automotive.

Vacsinou ked praskne bublina je chvilu kriza ale potom nastava este vacsi boom. A mozno som az moc pozitivny, ale verim ze Korona coskoro pominie a dalsie odvetvia ekonomiky sa opat nastartuju.

Reagovat
DelPiero137

Opravy, malovku hradi majitel, ok. Neviem ako v zahranici, u nas vacsinou dostanes holobyt a zariadujes si max nabytok. Z mojho pohladu si nedokazem predstavit ze by som si nemohol prerobit kupelnu, vymenit kuchynsku linku, dispozicne prerobit izbyt atd. Toto su velke investicie ktore ti najomca nedovoli alebo to nezohladni. Clovek chce zit v nejakom standarde ked uz ma svoj vek. Myslim tym modernejsie vybavenie kupelni, kuchyne, izieb, detailov atd. Ked ides do najmu luxusnejsich bytov, tak je to zase o nieco drahsie. Mne osobne sa nepaci ta neistota v najomnych bytoch u nas (opat neviem ako v zahranici). Ked sa majitel rozhodne musis sa stahovat. Najst novy bejvak, dufat v rovnaku lokalitu (praca, skola a pod), stahovanie ti da tiez zabrat, ak mas k tomu deti tak je to fakt voprus. Nevravim ze najomne byvanie je zle (zapad funguje prevazne na prenajme) ale ta forma a moznosti mi pridu dost obmedzene.

Co sa tyka hodnoty nemovitosti, podla mna to stupne na uroven aka je na zapade. Vo vsetkom sa mierne priblizujeme zapadu, a aj nehnutelnosti budu rast. Ceny su teraz velmi vysoko na nase pomery. Malo kto ma tych 500k cash, nezda sa to ale pre vacsinu je to majland a jedina moznost spotrebak (co je masaker).. A to v SK zazivame zlaty vek urokov okolo 1%. Staci ze to stupe na 2-3% a polka ludi je v pecku. Budu nuteny predavat, na novu hypo bude mat este menej ludi. Mat nemovitost vo vacsom meste bude luxus ktory si bude moct dovolit len bohaty. Ktori to zacnu skupovat a davat do podnajmu. Tak ako platy, som si isty ze aj ceny nehnutelnosti budu stupat. Otazka akym tempom a kde sa to zastavi

Reagovat
Yanek

Pěkná diskuze. S tím bydlením si myslím, že se posílí trend bydlení na venkově / v menších městěch pro lidi, kteří můžou dělat remote (těch bude postupně víc). V USA už se to děje viz. čísla NYC, LA a dalších velkoměst, kde stoupají čísla lidí co odcházejí. Já osobně to vidím jako trochu útěk z toho kolečka - levnější bydlení v pěkném, klidném městě, v dojezdové vzdálenosti kamkoli potřebuji. A samozřejmě tak jako bude luxus bydlení ve městěch, tak stejně tak bude i přístup k přírodě. V tom máte na Slovensku výhodu. Jen to musí dojít víc lidem...

Reagovat
DelPiero137

Vidim to podobne, solidne mestecko s vybavenostou, prijatelna cena, pobliz velkomesta a rychly pristup k prirode (nemusia byt nutne len kopce a Tartry).

Reagovat
10

dodal bych ještě rychlý internet

Reagovat
10

Ano, musíš se trefit do svého standardu a to se ne vždycky musí povést, taky dost záleží na lokalitě, někde jsou v nabídce 4 nájmy, někde 400. Děti můžou být game changer, primárně od školy, do tý doby se to ještě nějak dá. Celý je to o tom nastavení, který u nás máme, vlastnictví je ta JISTOTA, všechno ostatní se nám zdá strašně riskantní, rodiče to do nás cpali horem dolem, do nich to zase cpali jejich rodiče. Proto máme největší poměr soukromýho vlastnictví v Evropě, snad jen čtvrtina lidí bydlí v nájmu, ve Švýcarsku je to třeba 70%. Ten mindset je tady nastavenej úplně jinak, ale podle mě se to teď začne rychle otáčet.

Nevím, o jaký lokalitě mluvíš, když píšeš, že to podle tebe stoupne na úroveň západu. Protože třeba Praha, střední Čechy nebo Lipno (to jsou lokality, který sleduju) už jsou často nad úrovní toho západu.

Teď asi rok a půl koukám docela intenzivně na nemovitosti v Itálii (primárně Garda) a Chorvatsku (kolem Zadaru). Mám možnost to srovnávat třeba s Lipnem, kde teď bydlím. A Lipno je s přehledem nejdražší. Za 150 tisíc EUR koupíš na Gardě nebo v tom Chorvatsku pěknej 70m byt 3+1, na Lipně je to spíš 250k. Právě proto, že žiju v týhle "bublině" mi ty ceny nedávají žádnej smysl a myslím si, že to musí bouchnout.

Reagovat
DelPiero137

Zrovnavanie som myslel s mestami ako Londyn, LA, NY, Svajciarsko a pod (viem, je to extrem). V uzsom centre to moze byt okolo 1M. Od toho sa odvijaju aj dalsie casti. Ok mozno mensie mesta mimo velkych aglomeracii az tak nie. Praha ma slusne naslapnute v tomto smere.Za 20 rokov moze cena bytov v Prahe stupnut o 100%.

Vo Svajciarsku si vacsina ludi ani nemoze dovolit nehnutelnost, nemaju moc na vyber a ostava im podnajom. A to aj podnajom je sakra velky. Nevravim ze podnajom je zla vec.

Reagovat
patas92

A těch 30 let budeš bydlet ve stanu? Netvrdím, že to ve výsledku nebude výhodnější, ale tohle je hodně zjednodušená modelová situace.

Reagovat
10

Samozřejmě, ale ty píšeš - "Barák děcka můžou prodat a pravděpodobně si z prodeje rozdělí víc, než kolik by jim rodiče naspořili (za předpokladu, že by jim ukládali ušetřené peníze za hypotéku)"

Reagovat
patas92

Ušetřenýma penězma jsem myslel ty, které nevrazí navíc do hypotéky oproti nájmu

Reagovat
10

Ok. Ono to v důsledku tak jednoduchý není, nejsou to úplně "ušetřený peníze", když část toho jde na úrok tý splátky, mj.

Reagovat
smazaný uživatel

No, já třeba bydlím na vesnici a splácím hypotéku 14,5tis. Nájem začíná v okolních městech na 12tis a to nejsou nějak extra pěkný byty. Takže můžu s jistotou říct, že pro mě bylo výhodnější si postavit, platil bych stejně a takhle budu mít nemovitost a to nepočítám její zhodnocení.

Reagovat
10

Samozřejmě, pokud máš levnej pozemek, třeba od obce, postavil si před 2+ rokama a část svépomocí, tak je to jiná situace

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
sensei25

Tych 36milionov co si napisal je neskutocna sracka.

Reagovat
10

Zkus to rozepsat.

Reagovat
10

tak nic, no...

Reagovat
zurix_new

A nebo se ještě výhodně vdát/oženit.

Reagovat
teenz

Reagovat
snuff24

Jaký máš názor na bitcoin ? Já jsem v něm docela all in, ale rozhodně bych se rád nechal inspirovat do čeho na smysl investovat a zvlášť od fandy Juve to už je přece záruka toho, že si dokáže vybrat správně

Reagovat
10

Mám v něm taky dost, v dlouhodobým hledisku mu hodně věřím (tj. 200k+ do 2-3 let), teď dokupuju při každým dipu a on padá furt dál. Část mám v MANA a SOL, teď možná koupím SAITAMA, ale to je spíš takovej gamble.

Reagovat
patas92

2-3 roky bude trvat bear market, ke kterému se nejspíš směřuje. 200k tak 5 let+ nejdřív

Reagovat
10

BTC je aktuálně v grizzly marketu, tu definici už dávno splňuje

podle mě to bude rychlejší, ale je mi to vlastně "jedno", sahat na to stejně nechci...

Reagovat
Neutron

na EF by sa mohla vytvorit nejaka investicna skupina inak

Reagovat
Lemond Laws

Zase tyhle přirovnání.. Je rozdíl jít za prací někam kde ti dají 100tis. místo 50tis. v hrubém. Frajer bere od cca 20 několik milionu TÝDNĚ

Jestli bude mít na konci kariéry na účtě, nebo spíš celkově v aktivech 500M nebo 350M není pro život po konci kariéry rozdíl

Ale jinak mu to nezazlívám, já bych šel taky hned

Reagovat
81Tomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
$dolar$

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Hristo Stoichkov

Naopak je to pro něj naprosto snový angažmá.

Reagovat
Largo

Reagovat
stuff

Reagovat
eLJay.91

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
wyqinac

tak jako neni to uplne stejne, Giovinco odesel mladsi s kratsi smlouvou. On tam jde ve 31, smlouvu na 5.5 roku, takze na konci smlouvu uz stejne bude ve veku, kdy by nejspis nehral

Reagovat
Alberto Aquilani

Och Bože, ako mi tieto tvoje subjektívno - objektívne názory chýbali

Reagovat
The Krupy

Szia. Aj mne chýbal tento tvoj pseudonadhľad.

Reagovat
Alberto Aquilani

Aký nadhľad? Veď tu splietaš úplné nezmysly. Smeješ sa tu z Giovinca, že kto si na neho teraz spomenie, že hral niekedy futbal. Mimochodom, dnes má 32 rokov Alberto Paloschi, celý život v Taliansku a skúsil si aj PL. Spomenie si teraz naňho niekto?

Nechápem, čím sa Giovinco prestupom do MLS odpálil. Bol tam hviezda ligy, vo svojom čase čo si spomínam prekonával rekordy. Ale jo, mohol radšej zostať a celú kariéru sa motať okolo Parmy, Chieva či Janova.

K Insignemu píšeš: "Ak mu je úplne jedno, kde kope do lopty, tak tlieskam, lebo futbal je pre mnohých hráčov v prvom rade biznis."

Práveže Insigne ukázal, že mu to tak jedno nie je. Keby mu to bolo, tak pred rokmi prestúpi do Juventusu alebo teraz do Interu. Venoval svoje najlepšie roky Neapolu, kde sa pokúsil s nimi to Scudetto vyhrať. Nevyšlo. Ale aspoň trápne neprestúpil k najsilnejšiemu tímu a rivalovi, kde by síce vyhral ligu, ale oni by to dokázali aj bez neho.

Tento prístup je pre mňa oveľa sympatickejší a aj prestup za také peniaze, po tých rokoch v Neapole je podľa mňa preňho zaslúžený, i keď som ho nikdy moc nemusel.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
LesyJePan

Reagovat
Largo

Reagovat
Hristo Stoichkov

Skvělý souhrn, souhlas naprosto ve všem, nakonec i s tím, že Insigne mi nijak sympatický není.

Reagovat
stuff

Reagovat
eLJay.91

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
Maritazzi

Reagovat
el Principito

Reagovat
81Tomas

Reagovat
teenz

Reagovat
čolo

Reagovat
fenixLFC

som minule giovinca googlil kde vobec je a doteraz ma na wiki pisane: je považovaný za jeden z najväčších talentov talianskeho futbalu a za nástupcu Alessandra Del Piera.

Reagovat
The Krupy

On bol fakt hajpovaný neskutočne

Reagovat
fenixLFC

jo, ja viem skor ma pobavilo ze to nikto nezmenil takze to teraz vyzera ze najvacsi sucasny talent talianskeho futbalu a nastupca del piera hra v al ahli ci v ktorej prdeli

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Zark

Reagovat
letitfly

mladičký španěl Fabregas

Reagovat
capaccio

Klasik.

Reagovat
pistacik11

Trochu si zsadnuty, mať vtedy iného trénera ako Conteho, ktorý ho pchal nezmyselne na hrot, tak mohol mať skvelú kariéru aj u nás. Verím, že v takom Španielsku vo Villareale alebo Seville, či Reále Sociedat by patril k hviezdam ligy. Alebo aj taky Neapol by mu celkom sedel.

Reagovat
stuff

Kamarat, mam jeho dres z Toronta

Na Gia sa neda zabudnut!!!

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
vceradnesazitra

Je na čase, aby se hráči vysrali na mafiánskou uefu a přesunuli se ve velkém do MLS.

Reagovat
mirdagwutang

odešel do zámoří aby pak prostě nemusel hrát proti Neapoli (jako Marek Hamšík). Nicméně chtěl moc a to jsme nemohli dát, pokud by byl srdcař tak by na to kývl byl by stále nejlépe placeným hráčem v Neapoli. Nicméně Insigne vždy chtěl do Kanady/USA, vždy tam chtěl bydlet takže asi očekávaný rozhodnutí ale né ve 30letech no.

Reagovat
Petrinho17

Marek Hamšík tak veľmi nechcel hrať proti Neapolu, že sa až dohodol s Juventusom na prestupe s čím súhlasil aj Neapol. Až v deň podpisu z toho Laurentis vycúval.

Reagovat
Alberto Aquilani

To je práveže pekná blbosť čo si napísal... bolo to presne naopak. Juventus sa s Neapolom dohodol, ale Hamšík to stopol, čo mimochodom potvrdil aj Nedved.

Reagovat
mirdagwutang

Přesně tak :)

Reagovat
mirdagwutang

aha, sorry já nečtu blbosti :). Máš 80 zdrojů i on sám potvrdil, že by do Juve nikdy nešel, mega ho chtěli ale lojalita je proč Marek je Legenda v Neapoli. Dobrej blábol si napsal :)

Reagovat
Neutron

Tak v 30. rokoch chodilo do USA asi celkom dost Talianov.

Reagovat
smazaný uživatel

Blázen

Reagovat
capaccio

Za rok bude hostovat v Marseille.

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda za mě tam odchází příliš brzo, peníze sice super, ale nejsou všechno.

Reagovat
Rox

Po deseti letech v Neapoli změna, víc peněz, nová zkušenost, nic nepochopitelnýho. Svoje si už v Evropě odkopal.

Reagovat
oli9

Reagovat
FC Porto FC

Je to docela šok, a jestli s ním přijde i Giovinco to bude koncert

Reagovat
DelPiero137

To by mohlo znamenat stratu pozicii v Squadre. Co by mne osobne nevadilo

Reagovat
Seydou Doumbia

rok tam ještě bude hrát aby se neřeklo že to je kvůli tomu utěku do kanady a pak se ztratí

Reagovat
DelPiero137

Mne v repre dost vadi tak dufam ze tymto prestupom sa odsunie na druhu kolaj. Je dobry v urcitych zapasoch, vacsinou proti slabsim superom. Odviedol toho vela pre Squadru ale je cas dat sancu inym.

Reagovat
Seydou Doumbia

v určitých momentech to byl jediný kvalitní ofenzivní hráč v repre po těch blamážích v kvalifikaci a před nástupem nové generace...já ho mám rád celkem no

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
mastakillah

Za rok/dva bude chtít zpět do Evropy. On - kluk z Neapole v Kanadě to dlouho nemůže fungovat a to ani přes ten neskutečnej balík peněz

Nás nejspíš čeká razantnější obměna a ústup do středu tabulky

Snad tohle aspoň znamená to, že prodlouží Mertense

Reagovat
Elliasson

Snad letos urvete nějaký úspěch. Moc bych Vám to přál.

Reagovat
nafukovaci.tucnak

Dobrá posila pro Toronto Miple Leafs potřebuje útočníka...

Reagovat
Inter Eterno Amore

to aj Squadra, nechápem prečo Bob nepovoláva Paciorettyho

Reagovat
Neutron

Hej hej, drahy utocnik je presne to co Maple Leafs chyba

Reagovat
Coutinho10

Giovinco před pár lety v Torontu byl luxusní dělo, takže to samí se dá očekávat o Insignem...možná na nějaký jejich zápas mrknu

každopádně na druhou stranu mě trochu mrzí, že ho v PL neuvidíme...pro Tottenham by to byla luxusní posila, která by je asi poslala do TOP 4

Reagovat
cr7sux

160 frajer v pl?

Reagovat
Coutinho10

proč ne....David Silva a Aguero byli taky malí hráči a byli top v PL

Reagovat
cr7sux

Oba mají 173, Insigne je o výškový stupeň ještě menší

Reagovat
Coutinho10

teď koukám tady na EF

Aguero 173, Silva 170 a Insigne 163...trochu rozdíl to je, ale nevim, jestli zase tak zásadní, ale podle mě by max. jeho tým měl víc standartek

Reagovat
Coutinho10

*Aguero 172 vlastně

Reagovat
oli9

Nechápu pořád tyhle srovnávačky. Jasně hlavičkář by to asi nebyl ,ale dával by tam goly i tak. Prostě by využil svoje jiné přednosti stejně jako v serii A nebo si myslíš ,že v Itálii hrají 150 cm obránci ?

Reagovat
Front hell

Santi cazorla, 165 cm a dával si to pěkně

Reagovat
vicinda07

nemam az tak nasledovany Neapol ale nehra Insigne na lavej strane ofenzivy? Ak ano, tak tam je skoro jedine miesto kde Tottenham bota netlaci a urcite je tam lepsi hrac

Reagovat
Coutinho10

upřímně taky ne j je možný, že i to rozhodlo, že chce raději jistotu + určo dostal doporučení od Giovinca

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
smazaný uživatel

Ale jo tu MLS si mozna zase pustim, kdyz tam byl henry atd tak se to dalo sledovat

Reagovat
$dolar$

V MLS taky funguje draft?

Reagovat
smazaný uživatel

Super krok. On už si nemá co dokazovat, výkonnostně nemá kam růst, už jen stagnuje. Jaké má v Neapoli vyhlídky? Titul? To by se musely čtyři další týmy střelit do obou nohou a ještě si useknout hlavu, aby Neapol dokráčela k titulu. Evropské poháry mají na párku. Reprezentace? Vyhrál titul mistra Evropy. Na mistra světa ten tým nemá. Navíc Insigneho nahradí jiní kluci, do dvou let by se z reprezentace stejně pakoval, přijde nový cyklus a jejich generace bude odcházet.

Držím mu palce, protože dostal ohromnou příležitost jít dělat super byznys na "pole neorané" a bude tam za absolutní superstar. Nevěřil jsem, že jeho osobnost dokáže dorůst k odchodu, podle mě je to hodně domácký kluk, ale o to víc mu možná fandím, aby uspěl. Respekt za to rozhodnutí, určitě to pro něj nebylo snadné.

Reagovat
10

Tady se furt řeší Insigne, ale vůbec se nemluví o tom, jestli mu De Laurentiis vůbec nabídl adekvátní smlouvu, jestli vůbec dokázal zohlednit, jakej symbol to pro Neapol je, jak jí byl celou dobu loajální. O tom dost pochybuju, spíš je to jen další oběť egomaniaka ADL. A všechno to imho začalo při tom odmítnutým ritiru pod Carlettem.

Reagovat
maras93

Dobře shrnuto. Za mě naprosto pochopitelný krok z jeho strany.

Reagovat
I*M

Reagovat
stuff

Reagovat
hefy

Reagovat
Neutron

Reagovat
oli9

Já ho chápu, je mu 31 let forma už půjde jen dolů . Tam bude za hvězdu týmu , soutěže pozná nový život, město prostě si něco vyzkouší .Mezi legendy Neapole bude patřit ted už mu jen přát to aby to mělo tečku v podobě titulu

Reagovat
smazaný uživatel

Popravde si ho neviem predstaviť v žiadnom inom klube ako Neapol. Možno ešte v Španielsku (Barca, Real). V rámci Talianska je to jasné. Tam by nehral nikde inde. Je to rodený a hrdý Neapolčan a fanúšikom by to neurobil. Čo sa týka Premier League, tak podľa mňa, to nie je hráč na túto súťaž. V La Lige jedine Real alebo Barcelona... to sú ešte tímy, kde by mohol prestúpiť a kde by to dávalo zmysel, ale nezáleží to len od jednej strany. Zaujímalo by ma, či tieto dva kluby mali alebo majú oňho záujem a zase naopak, či by on za ne hral. V Ligue 1 jedine PSG, ale tam je to už teraz doť nabité, takže nič. Bundesliga tiež nie. Takže táto jeho voľba ma zase až tak neprekvapila, na druhej stane ma mrzí, že ho už neuvidím na európskych trávnikoch a hlavne v Neapole. Bude to taký nezvyk, keďže Neapol som si dosť obľúbil aj vďaka nemu a tá kostra okolo neho, Mertensa, Hamša bola spolu dosť dlho a teraz sa to pomaly, ale isto rozpadá. Škoda, ale tak hádam sa mu bude dariť aj tam aj keď to bude veľká zmena, ale za to si príde na iné peniažky

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu

Reagovat
avicii

normálne mi lata z ruky vypadla

Reagovat
O.Giroud

Škoda, že tak nespravil aj Hamšík. Bohužiaľ frčala Čína

Reagovat
Neutron

ako ja neviem co je na tej Cine take lakave, hej nasypu ti tam ranec, ale ved hraci co tam isli tak to bolo tak na rok, dva. Krajina to moze byt zaujimava, ale teda keby mam na vyber tak urcite radsej do USA/Kanady.

Reagovat
CubONE

Na Romu asi obrana Florenzi-Kalulu-Gabbia-Theo

Reagovat
10

jestli se vůbec něco večer odehraje...

Reagovat
Votas

co večer. Já furt nevím, jestli se bude hrát 12:30.

Reagovat
10

jo vlastně, ono se hraje už takhle brzo...mám obavy, že příští týdny si moc fotbalu neužijeme

Reagovat
Nuno čomes

Nebude.

Reagovat
LesyJePan

Piatek späť do Janova na hosťovanie s opciou 15 milionov. A odtial zase späť do poľska ?

Reagovat
10

údajně se do toho vložila Viola, tak uvidíme...by nahradili Piateka 2.0 Piatekem 1.0

Reagovat
LesyJePan

Ano uz som to videl ze nakoniec do Fiore vraj done deal…

Reagovat
Melchior

Ještě furt tu nemá ani dnes MLS vlastní sekci pro ligu, jen kluby? Nikde se mi jí nepodařilo vyhledat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele