Hledáme beka, zn.: toho pravého aneb Konkurz na nového Lahma

07.09.2016, 16:59
Názory a komentáře
Třináctého července 2014, Maracaná. Jeden z nejslavnějších stadionů fotbalové historie je právě svědkem čtvrtého německého titulu na mistrovství světa v historii. A jen metr sedmdesát vysoký chlapík s rozzářenýma očima pozvedl nad hlavu Zlatou Niké. Němci se stali světovými šampiony, k čemuž je jako kapitán dovedl Philipp Lahm.

Dlouholetá opora Nationalelf i mnichovského Bayernu začala turnaj coby defenzivní záložník - na pozici, kterou pro Lahma objevil Pep Guardiola a on sám si ji velmi oblíbil. V průběhu šampionátu ho ovšem kouč Joachim Löw přesunul na jeho obvyklé místo na pravé straně obrany, kde odváděl svůj typický vysoký standard. Když pak německá i mezinárodní média obletěla pět dní po brazilském finále ta zpráva, fotbalový svět byl v šoku.

Končím, oznámil Lahm. Jeden z hlavních symbolů německé fotbalové cesty, která začala angažováním Jürgena Klinsmanna s tehdy ještě asistentem Löwem, se rozhodl pověsit reprezentační kopačky na hřebík. V pouhých třiceti letech. A ve formě, se kterou by se bezpochyby ani o dva roky později na Euru neztratil.

Kdo Lahma nahradí ve funkci kapitána reprezentačního áčka, bylo nabíledni. Funkce se ujal Bastian Schweinsteiger, další z velkých postav zlaté desetiletky německého fotbalu. Ovšem s otázkou, jak se vypořádat s reprezentačním koncem jednoho z nejlepších pravých beků poslední dekády, si Němci neví rady dodnes.

O tom svědčí jednoduchá statistika: od horké noci na Maracaná odehrál německý národní tým sedmadvacet zápasů, z toho osmnáct utkání s klasickou čtyřčlennou zadní řadou. V zápasech hraných na pravého obránce (nikoli na křídelního beka doplňujícího trojici stoperů, což Löw také čas od času používá, viz čtvtfinále ME s Itálií), jsme shodně čtyřikrát viděli v akci Rudyho a Kimmicha, třikrát Cana, dvakrát Höwedese, Gintera a Rüdigera a jednou Grosskreutze.

Ptáte se, co má tahle sedmička německých reprezentantů společného? Ani v jednom případě se nejedná o původem pravého obránce - ba dokonce ani krajního beka. Když nebudeme počítat jednozápasový záskok Kevina Grosskreutze, který toho na pravém beku za poslední čtyři roky odehrál mnoho (byť se původně jedná o levé křídlo), nejblíže má k pozici na Lahmově straně obrany Matthias Ginter - vytáhlý mladík byl sice vychován jako stoper, ale pod Thomasem Tuchelem prožil v loňské sezoně skvělý podzim na kraji obrany, kde dostával příležitost před Lukaszem Pisczzekem. V ostatních případech se jedná o stopery, případně střední záložníky.

Celá záležitost dostala zajímavý punc letos, když Jogi Löw zveřejnil nominaci na mistrovství Evropy; ani v širším kádru sedmadvaceti jmen jste nenašli jediného pravého beka. Dokonce ani Tuchelem objevený Ginter tam nebyl. Volba tak nakonec padla na Benedikta Höwedese; zkušený stoper z Gelsenchirkenu už se záskokem na postu, jenž mu není vlastní, jednu cennou zkušenost má - v Brazílii hrál levého beka a skončilo to titulem. Po dvou utkání ve skupině se ovšem kouč Löw rozhodl na tomto postu vyzkoušet mladého Kimmicha - a už od toho neupustil.

Právě na něj a další čtyři nadějné německé pravé beky, kteří by mohli díru po kapitánovi Bayernu zacelit, se zaměří následující řádky...

Joshua Kimmich

Kluk, kterému patří budoucnost. Rodák z Rottweilu odešel před ze Stuttgartu jako defenzivní záložník. Padl ovšem do spárů Pepa Guardioly a jeho oblíbeného zvyku hledat hráčům nové posty. Při zranění Boatenga, Benatii i Badstubera tak jedenadvacetiletý mladík odehrál velkou část na stoperu a nevedl si vůbec špatně. Highlightem celé sezony pak pro něj byl duel v Dortmundu - souboj vedoucích týmů bundesligové tabulky Kimmich zvládl znamenitě, za což si vysloužil i teatrální, leč o to upřímnější chválu katalánského kouče, která neušla ani televizním kamerám.

Guardiolou se ve Francii inspiroval i Jogi Löw a do zápasu se Severním Irskem poslal Kimmicha brázdit pravou lajnu hřiště. Kimmich se mu odvděčil špičkovým výkonem směrem dopředu, na což navázal i v osmifinále proti Slovákům. Zápas s Itálií, kde nastoupil coby wingback vedle trojice stoperů, i semifinále s domácí Francií však odkryly Kimmichovy limity směrem dozadu - zejména proti Itálii, kde několikrát musel jeho prohřešky vůči bránění hasit Jerome Boateng.

Kimmich však na novém postu celkově zanechal dobrý dojem, což mu vyneslo i nepatrně překvapivou nominaci do ideální jedenáctky turnaje. Že na tento post s hráčem kouč Nationaelf počítá i nadále, ukázal první ostrý zápas nového cyklu, v němž Němci v Oslu porazili Norsko, a univerzální voják v mnichovských službách se svému reprezentačnímu trenérovi za důvěru odvděčil gólem.

Matthias Ginter

Vysoký, zodpovědný, silný v osobních soubojích. Odchovanec Freiburgu má vynikající předpoklady pro to být velice solidní stoper. Moment, on jím je, jak ukázal i na nedávném olympijském turnaji, kde hrál ve dvojici s Niklasem Sülem. Jaké tedy bylo překvapení, když Thomas Tuchel dal Ginterovi šanci na pravém beku v úvodu předchozí bundesligové sezony - a Ginter šokoval výkony, které jako by vypadly z učebnice pro moderní krajní obránce. Jeho sebevědomý a útočně laděný projev zdobí mnohé parádní centry, z nichž se mnohdy vylouply gólové asistence. Jedinou škodou je, že je v současnosti pro kouče Dortmundu jasnou jedničkou na tento post Polák Piszczek, a "Matze" tak místo do základní sestavy musí hledat spíše přes střed obrany. Tak jako tak v něm Němci mají defenzivního univerzála, který své poslední slovo v reprezentaci rozhodně neřekl.

Mitchell Weiser

To byl, pane, podzim! Ale to jaro, a zejména ten závěr. Berlínská Hertha šokovala značnou část sezony vynikajícími výkony, až z toho pro tým z hlavního města dlouho koukala Liga mistrů. V závěru sezony však Dárdaiův tým pokaňhal, co mohl, až z toho nakonec bylo sedmé místo. V celkově povedené sezoně na sebe ale kromě Vladimíra Daridy upozornili i další hráči, a jedním z nich byl právě mladý německý bek. Stabilní člen kádru reprezentační jednadvacítky leccos odehrál i na pravém křídle, což vystihuje i jeho největší přednosti. Bývalý hráč Kolína má rozhodně co nabídnout s ohledem na podporu útoku, ale směrem dozadu ještě má své limity, což ukázaly i zmíněné zápasy Herthy v závěru sezony.

Erik Durm

Postavte mě, kam si vzpomenete, a já odehraju skvělé utkání. Něco podobného by si do životopisu mohl napsat Erik Durm. Čtyřiadvacetiletý mistr světa z Brazílie je dalším důkazem toho, jak silná jména má Dortmund na krajích obrany. Je schopen zahrát na levém beku, několikrát loni perfektně zaskočil i na levém křídle, když nebyl k dispozici Marco Reus. Vždy hraje moderně, útočně, jak se na krajního obránce sluší - ale zároveň mu nechybí zodpovědnost směrem k brance a obětavost v osobních soubojích. Původem se jedná o pravého beka, což by nejspíše mělo být i jeho hlavní místo v Dortmundu, po příchodu Raphaela Guerreira na levou stranu. V současnosti ovšem marodí s kolenem, takže si na jeho další spolehlivé výkony v barvách BVB musí fanoušci počkat.

Lukas Klostermann

Jasně, asi je nemáte rádi - ostatně, oni už si na to zvykli. To ale nic nemění na tom, že nováček na bundesligové mapě z Lipska kromě peněz a kontroverzní pověsti disponuje i několika talentovanými hráči, mezi něž patří i dvacetiletý odchovanec Bochumi. Také on přitom ukázal svou univerzálnost, když odehrál velmi povedený turnaj na OH na levém beku, neboť svůj obvyklý post musel přepustit hoffenheimskému Jeremymu Toljanovi. Klostermanna v současnosti trápí zranění stehna, jež si přivodil v rámci tréninku po návratu z Ria. Na svou bundesligovou premiéru si tedy vytáhlý obránce bude muset počkat.



Ano, Philip Lahm je jen jeden, a rozhodně se nedá v reprezentačním týmu jentak nahradit. Avšak jak ukazuje byť jen letmý pohled do nejvyšší německé soutěže, praví beci v Německu po meči rozhodně nevymřeli - a je jen na Löwovi či jeho nástupci, kdy někdo z těchto talentů dostane šanci.

Autor: Jan Pikous

Komentáře (131)

Přidat komentář
smazaný uživatel

A co ja ?

Reagovat
Pipo123

Kde máte Kaderabka ?

Reagovat
icka

ok Skrtel

Reagovat
smazaný uživatel

Neskutečnej profesionál..... a ta výkonnost bez nějakejch poklesů. Jeden z nejlepších krajních obránců posledích let. Je fajn, že ho v Bayernu máme

Reagovat
Rarášek

Jak se sháněním pravého beka souvisí defenzivní záložník Lahm?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi proto, ze tam hrál 10 let a teď tam musí zaskakovat stopeři?

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm hrál většinu kariéry (halvně v nároďáku) na postu pravého obránce

Reagovat
smazaný uživatel

Dřív taky LB. Obě strany zvládal skvěle.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi moc dlouho fotbal nesleduješ co? Nebo moc hraješ poslední ročníky FIFY

Reagovat
popltak

On skončil? Strašně nevýrazný hráč.

Reagovat
Carrick

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
El-Pistolero-68

Reagovat
stas87

Ty si fakt picus.

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

spis precenovany Maldini to byl pan

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Jak tohle někdo může říct kdo má na beku Smallinga a Darmiana

Reagovat
Hokaido

Reagovat
smazaný uživatel

Smalling na beku tak jo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

Ach tá závist.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja bych to viděl na Durma, ten je z těch ostatních asi nejvyšší level Jinak...nešel náhodou Kimmich do Bayernu z Leipzigu ? Aspoň jsem to tak měl v FM

Reagovat
Pipo123

Išiel, ale je to odchovanec VFB.

Reagovat
smazaný uživatel

Aha aha

Reagovat
Rudnevs

V Lipsku bol na hosťovaní, vtedy od Bayernu získalo VfB 7 miliónov a 1,5 milióna museli dať RB.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, díky....jsem čuměl co tam Kimmich dělá když jsem to zapnul, byl už modře oznacenej s přestupní částkou 200 milionu korun do Bayernu...

Reagovat
Carrick

Lahm - nejlepší krajní obránce posledních let

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Kovi81

Reagovat
bayern987

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mass

Reagovat
db18

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

Valencia

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
icka

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Mada

Reagovat
p-e-t-k-o

Reagovat
smazaný uživatel

Zlatú Nike? Myslím že tu dostali naposledy angličania v 1966.

Reagovat
risk je zisk

Byli to Brazilci.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu.

Reagovat
risk je zisk

Jop pravda :/ ja měl za to ze Brazilci. Pac jsem viděl fotku, kde ji držel Pelé. Takze se omlouvám.

Reagovat
smazaný uživatel

V roku 1970 ju mali este brazilci. Ti ju mali aj v držaní. A myslim ze niekolko rokov späť im ju ukradli.

Reagovat
pawelFCB

Kimmich jasna volba.

Reagovat
Rich

Němci mají stejně nadupaný tým. Podle mě by byl nejlepší Kimmich a když né on tak Ginter. Oba dva hráči jsou skvělý a přizpůsobivý. A nejhorší z těchto je Weiser. Je to ale jenom můj názor.

Reagovat
smazaný uživatel

Lahm už se stejně do dnešní stylu nehodí. Na beku neútočí a na DMC to není ono..

Reagovat
smazaný uživatel

"na beku neútočí"

Reagovat
smazaný uživatel

Na beku neútočil možná pod Guardiolou.. Aspoň ne tak, jak bylo jeho zvykem..

Reagovat
Rudnevs

Klostermann a Weiser ešte majú čas, Durm je stále zranený, najradšej by som tam videl Gintera, ale ten u BVB asi opäť začne hrať stopéra - zvlášť po vydarenej olympiáde. Kimmich v Bayerne asi nebude mať tú minutáž, pretože v Bayerne na RB hráva Lahm. Takže by tam nakoniec aj tak mohli skončiť stopéri.

Reagovat
db18

Weiser má oproti Ginterovi čas kvůli tomu, že mu nechce HSV svým zájmem zabít kariéru?

Reagovat
Rudnevs

Weiser je najmä ešte mladý, najprv by mal naskakovať do priateľákov a až potom by sa malo hovoriť ako o náhrade za Lahma.

Pokiaľ chce Ginter hrať pravého beka, tak by mu prestup do HSV pomohol. V Dortmunde tam má Piszczeka, Durma a Passlacka, čo je naozaj silná konkurencia.

Reagovat
db18

Oba jsou stejný ročník - jen Ginter je z ledna a Mitch je narozený v dubnu.

Reagovat
Rudnevs

Ginter ale už má skúsenosti s "väčšími" zápasmi, aj s reprezentáciou.

Reagovat
REPLIKATOR

Někoho jiného = Emre Can

Reagovat
pawelFCB

Ten je na bekovi spatnej,vzdyt to nebi jeho misto.. ani v LFC na tom postu nehraje..

Reagovat
smazaný uživatel

Jenom to ne. Jeho místo je ve středu. Na kraji je to katastrofa.

Reagovat
dantetomas

Len to nie. On bude vyborne na poste CM, ale na pravom beku je fakt hrozny

Reagovat
dantetomas

OT: bundesligaci, neviete o nejakom addone pre Kodi, kde by som mohol najst Budesliga Pur (Sport1) pripadne tie z ARD. Nasiel som na Ares Football, ale iba z Eurosportu a popravde, to nie je ono.

Pripadne je nejaka stranka, kde je mozne ich priamo prehrat a netreba ich stahovat? Dikes

Reagovat
čutalista

streream na pliskovou? diky

Reagovat
čutalista

stream

Reagovat
smazaný uživatel

Pre mňa jasná voľba Ginter.

Reagovat
Hokaido

Je tu nějaká nuda, tak aby byla nějaká sranda:

http://www.marca.com/en/football/real-madrid/2016/09/07/57cfd47a46163fd46e8b4613.html

Xavi je hlupák.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
patas92

Xavi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Ed_Hazard

Reagovat
icka

Jako fotbalista extratrida, ale co nekdy vypusti z huby...

Reagovat
Hokaido

Reagovat
andrew96

Výborný článek

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rudnevs

20:38 Kurányi se připravuje se Stuttgarter Kickers

Stuttgarter Kickers by mohli získat věhlasnou posilu. S celkem ze čtvrté nejvyšší německé soutěže se momentálně připravuje Kevin Kurányi, který je po odchodu z Hoffenheimu bez angažmá. (kicker.de)

Takto dopadol. Ale tak logické, keď býva v Stuttgarte.

Reagovat
fantomas

Neměl házet bobek na Adelaide no.

Reagovat
Rudnevs

Najmä nemal chodiť do Moskvy.

Reagovat
smazaný uživatel

Práve som sa chystal na túto tému OT písať... nuž, predbehol si ma.

áno,dopadol smutne. Každopádne skvelá posila by to bola pre Kickerov zo Stuttgartu.

Reagovat
cologneFC

Podla mna tam hrat nebude. Ma este stale na viac.

Reagovat
smazaný uživatel

Ku nám by si ho nechcel? Ja aj celkom hej.

Reagovat
smazaný uživatel

Najvacsi hype v hystorii. Hned po Podolskom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ok no..

Reagovat
pawelFCB

Reagovat
Azazelo RD

Já myslel, že je to Klose, který je střízlivě hodnocen o chlup horší Lokvenc.

Reagovat
icka

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Spalovač šancí

OT: Nové 74akrové centrum pro mládežníky Bayernu Mnichov se pomalu blíží svému otevření. Práce na komplexu utěšeně pokračují a s dokončením se počítá již pro příští léto. Dohromady konstrukce vyjde zhruba na 78 milionů amerických dolarů.

...

Nevíte, proč Bayern platí za centrum v USD?

Reagovat
Uwe háže buly

Vydělali na to přes léto na turné v USA.

Reagovat
Murtago

Protože to platí Klinsmann

Reagovat
smazaný uživatel

Wenger konci po sezone v Arsenalu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

Burke i když to trochu kazí ten RBL.

Reagovat
smazaný uživatel

Podla nadpisu som tipoval fantika. Jan tu ma aky nick ?

Reagovat
fantomas

Už ani nadpisy tipovat neumíš.

Reagovat
smazaný uživatel

Prvy omyl po dlhej dobe .

Reagovat
Jerichoo

Pikous to bude pikachu

Reagovat
kubys

Je záslužný, že si vedle svý těžký statistický práce najde čas na to napsat článek.

Reagovat
db18

Ty nevíš?

Reagovat
RC

Trosku tady redaktor zapomíná na Emre Cana... Když hraje na beku, rozhodne na mě děla dojem, pro mě je náhrada za Lahma jasna...

Reagovat
kubys

Reagovat
smazaný uživatel

Na mě taky dělá dojem, ale špatný

Reagovat
icka

To budes asi jediny

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
Free_player

Nikdy nezapomenu na jeho souboj s Honzíkem

https://www.youtube.com/watch?v=5sCDJQUWJN8

Reagovat
PePiG7

Reagovat
Mass

Reagovat
smazaný uživatel

komentář pod videem: hobit vs mountain Troll

Reagovat
Free_player

Reagovat
smazaný uživatel

Kimmich je jasnej Lahm. Může se mu ale jednoduše stát, že nepřesvědčí Ancelottiho a začne cestování po klubech. S tím spojená ztráta formy, což by v jeho věku znamenalo velké zbrždění. Jsem zvědav, jak si s výpadkem poradí Götze.

Reagovat
smazaný uživatel

Goetzeho výpadok sa volal Guardiola.

Reagovat
cologneFC
Reagovat
Arne

Reagovat
db18

Jednoznačně Weiser (který btw. v tom zpackaném jaře hrál na beku jen dvakrát)

Reagovat
cologneFC

Chce ist niekto 1.10. do Mnichova na zapas Bayern-Köln? Ak ano, piste spravu. Listkov mam vyse 20.

Reagovat
TonCZek

Ahoj, poslal jsem ti zpávu.

Reagovat
cologneFC

Odpisane

Reagovat
dantetomas

Kua skoda, tyzden predtym som na oktoberfeste

Reagovat
cologneFC

No...

Reagovat
smazaný uživatel

Joshua sa jasne vyjadril že nechce hrávať na RB,neni tam spokojný pretože chce riadiť hru v strede ihriska,čo je ale problém pretože konkurencia na tomto poste či už v nároďáku alebo Bayernu je obrovská a kvalitou inde ako u Kimmicha.Za mňa teda jednoznačne by mal začať uvažovať o tom hrať na RB pretože len tak sa dostane do základu.Môj favorit je Ginter.Ten chlapec je neskutočný kto ho videl hrať na pravej strane obrany BvB mi musí dať za pravdu

Reagovat
smazaný uživatel

Z tejto generácie ho nenahradí NIKTO. Vzdajte sa svojich ilúzií

Reagovat
smazaný uživatel

Německo má v současné době nejlepší juniory na světě. To, že nevyhráli všechny turnaje U21 a olympiádu, se stalo jen proto, protože půka jich je už v seniorské reprezentaci.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele