HISTORIE MISTROVSTVÍ EVROPY - 1964

20.05.2004, 11:47
Aktuality
Pro milovníky historie je zde druhé pokračování po putování evropskými fotbalovými šampionáty. Tentokrát se podíváme do roku 1964, kdy závěrečný turnaj, naposledy pod názvem Pohár evropských národů, pořádalo Španělsko. Pořadatelství bylo Španělům přiděleno i navzdory incidentu z minulé kvalifikace o evropské mistrovství, zasloužili si jej však za výkony předvádějící v tomto kvalifikačním cyklu.

I když se ukázalo, že založením evropského šampionátu jde UEFA správným směrem, bylo stále i dost hlasů z řad kritiky. Převážně se poukazovalo na to, že prvního ročníku se nezúčastnili týmy jako Anglie, Skotsko, Itálie, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko a NSR. Ovšem 10. ledna 1962, kdy se v Curychu losovalo předkolo druhého ročníku Poháru evropských národů, byl všem pochybovačům vyražen dech. Do soutěže se přihlásilo 29 reprezentačních týmů. Nezůčastnili se jen fotbalové svazy NSR, Skotska a Finska.

Systém soutěže byl zcela zachován jako v předchozím ročníku. Tentokrát si muselo předkolo zahrát 26 týmů. Do 1. kola byl nasazen obhájce ze Sovětského svazu a dva týmy určené losem a to Lucembursko a Rakousko. Závěrečného turnaje se pak měly opět zúčastnit čtyři nejúspěšnější týmy. I ve druhém ročníku se do fotbalového dění přimíchala politika, když v předkole odmítli Řekové nastoupit proti Albánii.

Československo v kvalifikaci
Československému týmu přidělil los do předkola fotbalisty Německé demokratické republiky. Celá fotbalová veřejnost byla plná očekávání, vždyť rok 1962 byl pro československý fotbal tak úspěšný. Nikdo si nepřipouštěl, že by stříbrná jedenáctka z Chile měla chybět na závěrečném turnaji Poháru evropských národů 1964. Jenže jak to po takových úspěších bývá, narazila kosa na kámen. 21. listopadu 1962 jsme v Berlíně s reprezentací NDR prohráli 2:1 a najednou byla před námi nesmírně těžká odveta. Ta se pak hrála 31. března 1963 v Praze na Strahově, kde po konečném výsledku 1:1, skončily naděje Československa už v předkole.

Závěrečný turnaj
Na závěrečném turnaji, který hostila města Madrid a Barcelona, určil los semifinálové dvojice Španělsko - Maďarsko a Dánsko - SSSR. Tentokrát španělský diktátor Franco pustil reprezentanty SSSR do své země, a tak se turnaj mohl odehrát bez větších potíží. V barcelonském semifinále jednoznačně přehrál výběr SSSR Dánsko 3:0 a byl připraven k obhajobě zlatých medailí z roku 1960. Zato v madridském semifinále to bylo drama. Po devadesáti minutách, byl stav utkání Španělsko - Maďarsko 1:1, když Maďaři vyrovnávali šest minut před koncem normální hrací doby. Rozhodnutí přinesla až 115. minuta, kdy poslal Španělsko do finále Amancio. Reprezentanti Maďarska si pak napravili chuť, alespoň ziskem bronzových medailí, když porazili v Barceloně Dánsko 3:1 v prodloužení. Velké finále pak na Santiago Bernabeu sledoval i sám generál Franco. Utkání mělo ostrý začátek. Již v 6. minutě přivedl domácí do vedení Pereda, ale o dvě minuty později bylo vyrovnáno, když se trefil Khusainov. Celé utkání, které bylo rozhodnuto až v závěru, mělo vynikající úroveň. K obrovské radosti domácího publika vstřelil vítězný gól v 84. minutě Martinez. Bouřlivé oslavy nebraly konce, Španělsko se stalo první zemí, která vyhrála domácí evropský šampionát. Bohužel pro španělský fotbal je to dodnes jediná trofej na reprezentační úrovni, kterou získal.




Santiago Bernabeu vidělo krásné finále mezi Španělskem a SSSR.



MISTROVSTVÍ EVROPY 1964 VE VÝSLEDCÍCH:

Kvalifikace
Předkolo
NDR - Československo2:11:1
Norsko - Švédsko0:21:1
Dánsko - Malta6:13:1
Irsko - Island4:21:1
Anglie - Francie1:12:5
Polsko - Severní Irsko0:20:2
Španělsko - Rumunsko6:01:3
Jugoslávie - Belgie3:21:0
Bulharsko - Portugalsko3:11:3, třetí zápas 1:0
Maďarsko - Wales3:11:1
Nizozemsko - Švýcarsko3:11:1
Itálie - Turecko6:00:1
Albánie - Řecko Albánie bez boje
1. kolo
Španělsko - Severní Irsko1:11:0
Jugoslávie - Švédsko0:02:3
Dánsko - Albánie4:00:1
Nizozemsko - Lucembursko1:11:2
Rakousko - Irsko0:02:3
Bulharsko - Francie1:01:3
NDR - Maďarsko1:23:3
SSSR - Itálie2:01:1
Čtvrtfinále
Španělsko - Irsko5:12:0
Francie - Maďarsko1:31:2
Švédsko - SSSR1:11:3
Lucembursko - Dánsko3:32:2, třetí zápas 0:1




Závěrečný turnaj - Španělsko - 17. až 21. června 1964
Semifinále
Španělsko - Maďarsko2:1 po prodloužení
Dánsko - SSSR0:3
O 3. místo
Maďarsko - Dánsko3:1 po prodloužení
Finále
Španělsko - SSSR2:1




Co jiného se stalo v roce 1964?

V Jihoafrické republice byl na doživotí odsouzen vůdce Afrického národního hnutí Nelson Mandela spolu s dalšími 8 černochy. Odsouzeni byli za protistátní spiknutí.

Společnost IBM představila první elektronický psací stroj. Ten zaznamenával úhozy na magnetickou pásku, takže je bylo možné opravit před vytištěním.

Uskutečnila se svatba Václava Havla s Olgou Šplíchalovou.

Americký kosmický satelit Ranger vyslal první detailní fotografie povrchu Měsíce.

Československý atlet Ludvík Daněk, jako první člověk na světě, překonal v hodu diskem hranici 64 metrů. Jeho rekord činil 64,55 m.

57 lidí uniklo z východního Berlína do západní části města vyhloubeným tunelem dlouhým 97 metrů.

Autor: Marek Chromčák

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Velice pěkně zpracované pokračování tohoto seriálu. Nedočkavě čekám na další část

Reagovat
HOST*

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele