DOMÁCÍ JDOU DO SEMIFINÁLE

24.06.2004, 23:52
Aktuality
Neskutečné drama plné překrásného fotbalu přineslo první čtvrtfinále Eura 2004 mezi Portugalskem a Anglií. Šťastnější nakonec byli domácí, kteří se radovali po vyhraných penaltách 6:5, když i v prodloužení utkání skončilo smírně 2:2 (po devadesáti minutách 1:1).

Jako v domácím prostředí si dnes večer museli připadat angličtí fotbalisté. Jejich fanoušci skoupili všechny volné lístky a obsadili více jak polovinu kapacity stadiónu da Luz v Lisabonu. Nestačili se ani pořádně usadit a jejich miláčci už vedli 1:0. Zasloužil se o to "ztracený synek" Michael Owen, který využil minely obránce Costinhy a z otočky z bezprostřední blízkosti nekompromisně prostřelil bezmocného Ricarda. Bývalé zázračné dítě anglické kopané dalo zapomenout na své nevýrazné výkony ze základní skupiny a svou aktivitou, pohybem a nabíháním dokonce zastínilo i objev šampionátu Wayna Rooneyho. Zvláště poté, co zrzavý mladíček nejprve dostal žlutou kartu za hru bez kopačky a brzy poté musel nuceně střídat kvůli zranění.

Rychlá branka zásadně ovlivnila průběh střetnutí a obraz hry. Domácí se snažili vyrovnat stupňováním svého tlaku a Angličané se tedy stáhli do zahuštěné obrany, ze které podnikali občasné, celkem nebezpečné kontry, jakým byla třeba Owenova střela do horního růžku Ricardovy branky..

Hra se nezměnila ani ve druhém poločase. Portugalsko marně dobývalo obranný val ostrovanů, kterému kralovali urostlí obránci Campbell, Cole a Terry. Pro ně nebylo problémem odvracet stereotypně nakopávané (a často velmi nepřesné) protivníkovy centry. Cesta k dobytí anglického pokutového území nevedla ani středem hřiště, ani po kličkách Ronalda a tak začínalo být jasné, že trenér Scolari musí udělat zásadní změny v sestavě. Jaké však bylo překvapení v ochozech, když číselná tabule vyzvala ke střídání dobře hrajícího dirigenta zálohy, kapitána Luise Figa. Ten bez jediného hlesnutí, ovšem s hodně zamračenou tváří, mlčky zamířil do šaten – jeho názor na brazilského kouče byl v tu chvíli více než zřejmý, vždyť pro "Žraloka" to mohl být poslední start za reprezentaci. Snaha jeho spoluhráčů pak ještě zesílila. Natěšené publikum explodovalo v 83. minutě, když právě Figův náhradník Postiga, hlavičkou po centru z přímého kopu vyrovnal na 1:1.

Pár minut na to dosáhl gólu Campbell, ovšem ten nebyl uznán kvůli faulu Terryho na domácího brankáře. Do konce hrací doby se tedy nic na skóre nezměnilo a tak rozhodčí Meier odpískal nastavení (s pravidlem stříbrného gólu). V jeho první polovině byli psychicky nahoře Portugalci, kteří soupeře v podstatě nepouštěli na vlastní polovinu, jenže toho nedokázali nijak využít. Jiné to už bylo v závěrečné patnáctiminutovce. Rui Costa nejprve nechytatelnou bombou z hranice velkého vápna převážil misky vah na stranu domácích, jenže o pět minut později Frank Lampard po precizně zahraném Beckhamově rohu dokázal srovnat.

Definitivu tedy musely určit pokutové kopy. Hned ten první neproměnil David Beckham (již podruhé na šampionátu) – poté, co vysoko, zřejmě vinou drnu v trávníku, přestřelil. Další exekutoři si dávali větší pozor, proto se smutným hrdinou mohl stát Rui Costa, který nedal ve třetí sérii. Rozhodnutí padlo v sedmé sérii: Vassellovu střelu k tyči Ricardo chytil a samotný brankář vzápětí přesnou a prudkou přízemní střelou poslal svůj tým mezi poslední čtyři.

Portugalsko – Anglie 2:2 (0:1, 1:1), na penalty 6:5
Hrálo se 24. 6. 2004 od 20.45 hod. v Lisabonu, stadión Estadio da Luz, 62 275 diváků
Rozhodčí: Meier (Švýcarsko)
Branky: 83. Postiga, 110. Rui Costa – 3. Owen, 115. Lampard

Vývoj penalt (z pohledu Portugalsko – Anglie):
Beckham nedal, Deco 1:0
Owen 1:1, Simao 2:1
Lampard 2:2, Rui Costa nedal
Terry 2:3, Ronaldo 3:3
Hargraves 3:4, Maniche 4:4
Cole 4:5, Postiga 5:5
Wassell nedal, Ricardo 6:5

Statistiky ze zápasu najdete zde.

Obrázek je převzat z www.euro2004.com

Autor: Lubomír Pavlan

Komentáře (17)

Přidat komentář
HOST*yarda

Hm, tak ač jsem viděl zápas za pomocí rychloposuvu, tak se mi dost líbil. Ricardo je frajer. Ještě bych rád vyjádřil soustrast rodině toho krtka, kterého Beckham vykopl zřejmě až na tribunu.

Reagovat
HOST*bean

fuuuuuujjjjjjjjjjj

Reagovat
HOST*YARDA

HELE TADY JSEM MĚL PŘÍSPĚVEK, CO JSTE S NÍM UDĚLALI, VŽDYŤ SPROSTÝ NEBYL??????????

Reagovat
Webmaster

Omlouvam se, asi jsem smazal ten příspěvek, na kterej jsi reagoval, a proto se teď nezobrazuje ani ten tvuj...

Reagovat
HOST*TonyB

Zdá se že fotbal zažívá revoluci. Vyhrávají utočně laděná mužstva, hraje se útočný fot. od 1 do poslední minuty. Když si vzpomenu, že mě před rokem, dvouma, přestávalo bavit koukání na fotbal, teď se jen usmívám a lebedím. Už liga mistrů naznačila jistý posun(8:3 ikdyž to není to nejtipyčtější utkání). Všichni experti tvrdí, že je to v únavě, já si to až tak nemyslím. Proč tedy mají špičkové kluby takové rozpočty, nejlepčí doktory a fyzioterapeudy, odborníky na stravu či trenéry a hlavně milióny či miliardy na hráče, na to aby každý mohl mít 17-22 vyrovnaných fotbalistů.Spíš si myslím, že nastává ústup starých gigantů, jak v rep., tak v klubech. Přichází čerstvý vzduch a každý fanoušek, by měl říci:"Sláva a vítej!"

Reagovat
HOST*Gwardian

Cesky team to je ono! Vyhrajte Euro!

Wszyscy Polacy drzime palce za was!!!

Reagovat
HOST*rad

jsme prostě nejlepší

Reagovat
HOST*joufre

aby ste sa vy češi len neposrali, bacha na to, nič proti vám, ale večších chválenkárov som ešte nevidel, bud radšej pri zemi, ako v hokeji

Reagovat
PJ

Nezávidíš tak trošku?

Reagovat
HOST*jiji

...Beeeckham, ......to je "TROUBA". Ja ho ještě nikdy nevidel osobně v přímím přenosu dát gól z penalty. Ten se dokáže trefit jedině do hromady Pepsicol a to to ještě museli určite 20x opakovat než se trefil!!!! MAMLAS

Reagovat
HOST*

to by som chcel vidieť teba, český balík pri pive, ty hovne, dej si knedlo zelo, lebo vy o ničom inom nesnívate

Reagovat
smazaný uživatel

Zalez si do Tater a tady blbě nekecej, hej?

Reagovat
PJ

Klídek... Nikdo ti tu nenadává, tak se uklidni, hej?

Reagovat
HOST*yarda

Hm, tak to asi víš o Češích pi... Tak si pro změnu ty můžeš dát halušky s brynzou a zapíjet to borovičkou a nepsat blbosti.

Reagovat
HOST*yarda

Tak to pozor, do hromady Pepsicol se umí trefit jedině Roberto Carlos!

Reagovat
HOST*pat

Da se koukat na primy prenos po internetu a kde? Dik

Reagovat
PJ

To se bohužel nedá... nebo o tom aspoň nevim...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele