Čím je fotbal pro Bosnu a Hercegovinu?

21.06.2014, 17:10
Profily, historie
Zaujalo nás
Postup Bosny a Hercegoviny na světový šampionát do Brazílie, kde balkánský celek zažívá ostrou premiéru, byl pro celý národ obrovským svátkem, který logicky slavila celá země. Země, která je rozdělena mezi tři národy a tři náboženství. O tom, co fotbal pro tamní obyvatele znamená, jsme si povídali nejenom s tím nejpovolanějším Čechem, trenérem Jiřím Plíškem, jenž v Sarajevu působil.

O tom, že úspěchy i porážky reprezentačního výběru mají sílu spojovat příslušníky národa, nemůžeme v žádném případě pochybovat. V této souvislosti si ale naopak musíme uvědomit, že Bosna a Hercegovina, jeden z nástupnických států bývalé Jugoslávie, je zemí, ve které se střetávají tři různé národy, vyznávající odlišná náboženství a mající nadmíru trpké vzpomínky na doby nedávno minulé. "Reprezentace je ale spojuje. Rivalita, která je na klubové nebo lokální úrovni, na ni nemá vliv. Okolo reprezentačního týmu jsem nikdy nezaznamenal, že by někdo řešil, kdo je jaké národnosti. Je to pro ně Bosna a Hercegovina a všichni jsou na ni hrdí. V jiných sportech moc úspěchů nemají, a tak je pro ně fotbal opravdu něco extra," vysvětluje Jiří Plíšek, fotbalový trenér, jenž vedl v české nejvyšší soutěži Teplice, Slovácko a Hradec Králové. A ví, o čem mluví. Ve svém fotbalovém životopisu má totiž napsány i dvě sarajevské kapitoly. Jedna se jmenuje Željezničar, druhá pak FK.

Nejvýznamnější postavou reprezentačního týmu Bosny a Hercegoviny je nyní bezpochyby Edin Džeko. Pokud fandíte Manchesteru City, bude vaše srdce na bosenských tržnicích a v obchodech plesat nadšením. Dres "Citizens" s desítkou, kterou Džeko obléká, najdete na každém rohu. "Jeho příběh je ukázkou pracovitosti a splnění si snu. Můžu to potvrdit také z pozice toho, že když jsem byl ještě v Sarajevu, přijel za mnou novinář z prestižního anglického časopisu. Zajímalo ho moje spojení s Edinem a právě prezentování národa ve světě. Nyní je Edin skvělou reklamou pro celou Bosnu. Jeho role je velmi významná," říká Plíšek, který stál za příchodem Džeka do Česka, odkud se tento šikovný útočník prostřílel přes Ústí nad Labem a Teplice až k angažmá ve Wolfsburgu, se kterým získal bundesligový titul a nasadil si korunu určenou pro krále kanonýrů německé ligy.

V roce 2011 se stal druhým nejdražším nákupem Manchesteru City v historii. O významu Džekovy popularity v jeho domovské zemi hovoří také fakt, že se v roce 2009 stal ambasadorem UNICEF pro Bosnu a Hercegovinu. "Byl jsem vychován během války, a tak vím velmi dobře, jak dětství postižené vyhnanstvím, chudobou, násilím a strachem vypadá. Kvůli tomu je pro mne velkou ctí podporovat UNICEF a přispět ke zlepšení života všech dětí, jež stále žijí v chudobě, které jsou vystaveny násilí a jejichž práva na ochranu, zdravotní péči a vzdělání jsou snadále potlačována," prohlásil při svém jmenování ambasadorem pravděpodobně nejznámější Bosňan současnosti. Nicméně určitě není jediným bosenským fotbalistou, který si podmanil slavné soutěže starého kontinentu. "Do doby, než přišel Edin, byli velkými hvězdami Hasan Salihamidžić a Sergej Barbarez. Jeden hrál v Bayernu Mnichov a poté v Juventusu, druhý v Hamburku. Edin pro ně ale má díky tomu, že je, jak říkají, "dítě Sarajeva", protože tam prožil válku, úplně jinou morální hodnotu," konstatuje Plíšek.

Z fotbalových příznivců ze Sarajeva je také cítit obrovská hrdost na to, že největší hvězda bosenské kopané pochází právě odsud. "Koukejte se, na tomto trávníku začínal s fotbalem jako malý kluk Edin Džeko. To je náš nejlepší fotbalista," hlásají nadšeně dva fanoušci Željezničaru, když společně sedíme v ochozech jejich stadionu. I minulost tohoto stánku je, jak nám vzápětí vysvětlují, pohnutá: "Přímo hřištěm probíhala bojová linie, která rozdělovala Srby a Bosňáky. Je to asi jediný stadion, který něco podobného zažil. Všechno tu bylo zničené,".

Z popisu dalších válečných událostí, které se ve městě ještě relativně nedávno odehrávaly, nás mrazí. Jeden takovýto fotbalový příběh přidává i Jiří Plíšek: "Představte si, že v kabině sedí jeden den mužstvo složené z kluků všech národností a druhý den přijde do kabiny jen pět muslimských hráčů, Bosňáků, a nikdo jiný tam není. Co se děje? Začala válka a oni o tom jako jediní neměli žádné informace. Všichni ostatní, se kterými byli kamarádi, to věděli. Jaký pocit může člověk uvnitř mít? V životě se setkáme s různými podvody a zradami, ale tohle je jiná kategorie," říká. "Když si představíte, že byste patnáct let zpátky přišel ve válce o polovinu rodiny a bylo to proto, že se o to přičinil někdo, s kým jste chodil do školy a ještě nedávno jste s ním byl kamarád... Myslím si, že my to nejsme schopni vstřebat. Je to něco úplně mimo naši realitu," dodává vzápětí.

Roli, kterou hraje v Bosně a Hercegovině fotbalová reprezentace, však do značné míry podkopává nevraživost mezi kluby. Ty jsou totiž velmi často definovány na národnostním principu. Typickým příkladem takovéto štěpné linie je bezesporu Mostar. Pomyslné sjednocení znesvářených národů města, Bosňáků a Chorvatů, proběhlo v roce 2004, kdy byl znovu vztyčen v občanské válce zničený Starý most, který opětovně propojil břehy řeky Neretvy. Nicméně Mostar zůstal i tak stále rozdělen. Dva národy, dva fotbalové kluby. Bosňáci a Chorvaté, FK Velež a HŠK Zrinskij. "O fotbale si s vámi budu moc rád povídat. Ale fandím Veleži. Neptejte se mě, prosím vás, na Zrinskij. O těch vám řeknu pouze to, že tento klub byl do války zakázaný. Potom ho znovu založili a ukradli nám stadion," potvrzuje slova o této nejenom sportovní rivalitě příznivec Veleže.

Stadion pod Bijelim Brijegom. Tak se jmenuje hřiště, kolem kterého v Mostaru stále planou vášně. V době komunistické Jugoslávie, kdy byl celek Zrinskij v důsledku svého nacionalistického charakteru zakázán, na něm nastupovali hráči Veleže. Během války byl tento stadion poničen a po jejím skončení nastal pro fanoušky slavnějšího z mostarských klubů šok. Na více než sto let bylo totiž toto hřiště s druhou největší kapacitou v Bosně a Hercegovině pronajato chorvatskému klubu, který v 90. letech obnovil svou činnost. Velež, jenž s tímto rozhodnutím stále nesouhlasí, našel alternativu na malém stadionu pro několik tisíc diváků ve Vrapčići. Nicméně otázka stadionu zůstává nadále palčivým tématem. "Když se půjdete podívat na stadion, kde jsme dříve hráli, a nebudete vědět cestu, zeptejte se lidí. Rádi vám poradí. Ale neříkejte jim, že chce jít na stadion Zrinskij. Řekněte prostě jen na stadion a oni už budou vědět," radil nám během návštěvy Mostaru zmíněný fanoušek FK Velež.

Otevřené střety mezi příznivci mostarských týmů nejsou také ničím zcela netypickým. V sezóně 2011/12 došlo k nepokojům během pohárového utkání poté, co šel bosňácký celek v posledních minutách střetnutí do vedení. Následovalo vběhnutí hooligans Zrinskij na hrací plochu, úprk hráčů Veleže do kabin a vlna násilností. Mostarské derby však zdaleka není jediným kláním, které bylo spojeno s bitkami fotbalových příznivců. Připomeňme dále střet z roku 2009 mezi rowdies FK Sarajevo a Širokiho Brijegu, jehož fanoušci jsou převážně Chorvaté. Během těchto fotbalových nepokojů byl smrtelně zraněn sarajevský příznivec Vedran Puljić, což mělo za následek nárůst napětí a protesty v hlavním městě Bosny a Hercegoviny.

Velmi často jsou tak právě fotbalové stadiony v Bosně a Hercegovině místy, kde se naplno projevují negativní společenské nálady, které mají bezpochyby konfliktní potenciál. "V předloňské sezóně došlo k tomu, že se zrušily zájezdy hostujících fanoušků na stadiony, protože tam vznikaly různé bitky s nacionalistickým podtextem. Končilo to také napadením hráčů, což se stalo v Mostaru, když tam hrál Željezničar. Je to živené veřejností a samozřejmě také politikou, protože situace v Bosně je velmi křehká. Tomu nepřispívá ani fakt, že se tam setkáváme se spoustou ekonomických problémů, jako je třeba obrovská nezaměstnanost. Tvrdí se, že je až 40 % mladých lidí nezaměstnaných. Jsou to takové podpůrné procesy. Vždy se objeví způsob, jakým je možné toto ventilovat," vysvětluje.

Onou pomyslnou jiskřičkou, která často zažehává požáry mezi příznivci dvou soupeřících klubů, je také užívání nacionalistické symboliky tamními rowdies. "Ve chvíli, kdy někdo během zápasů vytáhne vlajky se symboly, které se používaly během války, je to problém. Právě toto také spouští bitky mezi fanoušky. Je to sice zakázané, ale stává se to. Bývalo to prakticky v každém utkání... Nejvíce to dělají Srbové," říká bývalý kouč Teplic, Slovácka či Hradce Králové.

Naopak na druhou stranu jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, že se mezi fanoušky objevují i symboly zcela opačného rázu. Během domácích klání mostarského Veleže si nemůžete nevšimnout velké vlajky, na které je namalovaná tvář Josipe Broze Tita, nejvýznamnějšího představitele komunistické Jugoslávie. Ostatně fotbalová hřiště nejsou jediným místem, kde se s ním setkáte. Již zmíněný stadion Veleže ve Vrapčići leží shodou okolností v Titově ulici. "Strašně ho uznávají, protože si uvědomují, že za Tita se měli dobře. Byl na ně tvrdý, vytvořil nějaká pravidla a byla tam disciplína a hierarchie. Lidé si žili dobře a dohromady. Neřešili nějaké problémy typu, kdo ke komu patří. Zároveň měli nějakou životní úroveň. Dneska? Životní úroveň je velmi snížená a problémů mají mraky. Tito je pro ně symbol pořádku, bezpečí a kvality života," objasňuje nám pohled veřejnosti na jugoslávského komunistického politika současný trenér královéhradeckého celku.

Právě o tři Plíškem zmíněné prvky (pořádek, bezpečí a kvalitu života) oblast Bosny a Hercegoviny s válečným konfliktem definitivně přišla. Stala se sice mezinárodně uznávanou nezávislou entitou, ale jen stěží můžeme v souvislosti s tímto nástupnickým státem Jugoslávie hovořit o nějakém harmonickém poválečném vývoji. Mohl by fotbal tyto problémy překonat? Ano i ne. Kopaná má v této krásce Balkánu s krutou minulostí janusovskou tvář. Fotbalová reprezentace má určitě velmi významný potenciál ve smyslu spojení všech obyvatel země. Na druhou stranu zde ale existují kluby, které jsou primárně definovány jako celky různých bosenskohercegovinských národů a dalo by se tak říci, že jakýsi pocit sounáležitostí, který vytváří reprezentační výběr, podkopávají. Na otázku, jaká z těchto fotbalových tváří v Bosně a Hercegovině budu v budoucnu vidět zřetelněji, nám může odpovědět pouze čas.

Autoři článku by chtěli poděkovat Jiřímu Plíškovi za jeho ochotu věnovat jim svůj čas a poskytnout rozhovor na toto téma.

Tento článek vznikl díky grantu Katedry politologie a mezinárodních vztahů FF ZČU v rámci projektu Fotbal jako nástroj socializace v rozštěpených společnostech. Příklad balkánských zemí.

Autor: články čtenářů / František Jan Mašek, Jiří Zákravský

Komentáře (133)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Když se semknou a bojují dokážou vyhrávat......My češi si máme z nich vzít příklad a být hrdý na svou zemi jako oni

Reagovat
smazaný uživatel

Na co chceš tady bejt hrdej?

Reagovat
smazaný uživatel

Jaj to sou kecy tohle...

Reagovat
smazaný uživatel

jako cech ok, ale na fotbal v nasich podminkach opravdu nemuzeme byt zatim na co hrdi

Reagovat
smazaný uživatel

ja jsem teda na viktorku neskutecne hrdej..

Reagovat
BARBAROSSA

V Polsku je ta úroveň ještě horší, ale z nich bychom si mohli brát příklad.

Reagovat
smazaný uživatel

Bosnu vůbec nezkoušej srovnávat s Polskem...Tam prošla válka,kterou si vůbec nedokážeš představit...V Polsku se nic takového nedělo...Bosna je v hajzlu, i když navenek to nevypadá

Reagovat
stas87

az pochopis zmysel toho komentara tak napis,uplne od veci

Reagovat
Honda

Reagovat
smazaný uživatel

Klasika no

Reagovat
smazaný uživatel

když už nic jinýho, tak ty podcasty k MS mně postupem času neskutečně učarovaly

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Na tuhle tvojí připosranou povahu určitě ne no.

Reagovat
smazaný uživatel

Táhni do Somálska, takové připosrance tady nepotřebujem.

Reagovat
oli9

pivo , holky, pamatky, priroda, zabijačka, spousta krásných měst, sliovice, moravu , Jágra, hokej, Sáblíkovou, Štěpánka atd...na to jak jsme malá země tak máme spoustu vynikajících sportovců atd , krýsnách míst, měst fajn lidí...to že je fotbal v utlumu je to sport no roky 2003 az 2008 jsem si zil ted jsme prumer jako byla 15 let Belgie , dočkáme se taky s naší základnou prostě TOP být nemůžem zas musí přijít generace která si sedne a prosadí

Reagovat
smazaný uživatel

Stepanka prej

Reagovat
Zaschrona

Nahodou. (ale jako jo, no )

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
REPLIKATOR

Nejvíce vychlastanýho piva na obyvatele, nejvíce uživatelů marihuany, jsme varna Evropy, z čehož si dělali prdel i v seriálu Breaking Bad, nejvíce rakoviny tlustého střeva, jeden z nejtlustějších národů, nejhorší čerpání evropských dotací, korupce na úrovni Botswany, nejhorší rozvoj solární energie, jedna z nejhorších znalostí angličtiny obyvatelstva, ponožky v sandálech atd.

Reagovat
smazaný uživatel

Držitelé Nobelových cen, celosvětově uznávaní vědci, Oscarový režiséři a filmy, nejstarší univerzita ve střední evropě, operace Anthropoid, nádherná příroda, památky, nejlepší hokejový brankář historie, nejlepší nekanadský útočník historie, držitelé Zlatého míče, každý rok spoustu sportovních úspěchů atd.

Reagovat
smazaný uživatel

při vyslovení jakéhokoliv prvenství ve "střední Evropě" se mi otevírá kudla v kapse. Kolik států je střední Evropa, 4-5? To je teda terno

Reagovat
smazaný uživatel

Ok, tak jinak. Nejstarší univerzita mimo Itálii, Francii, Španělsko a Anglii. Ano to je terno.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

lol ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Furia Ceca

Nejhorší znalost Aj? Nesouhlasím, alespoň ne v Praze... A ten rozdíl narůstá ve srovnání s východní Evropou (Rumunsko, zvláště Bulharsko a překvapivě i Litva s Lotyšskem). Ale ty ponožky v sandálech, toho si letos všímám a je to fakt děs...

Reagovat
Cipinho

Tak se odstěhuj do Afriky

Reagovat
REPLIKATOR

Prostě na něco být hrdí můžeme a za něco se můžeme stydět. Nejhorší je, že si spousta Čechů myslí, že jsme vyjímeční a že jsme pupek světa. Pak se hrozně diví, když vyjedou do ciziny a ČR někdo vůbec nezná a kdo zná tak toho o ČR moc neví.

Reagovat
Furia Ceca

Já bych řekl, že je to teda úplně opačně. Češi se jako národ strašně podceňuj, přitom úplně zbytečně... Prej to je komplex po Mnichovu.

Reagovat
Furia Ceca

* podceňujou

Reagovat
smazaný uživatel

Nepodceňují, přeceňují se.

Reagovat
Furia Ceca

Možná někteří jednotlivci, ale jako národ sotva.

Reagovat
smazaný uživatel

ponožky v sandáloch najviac... a pašteky na pláži pri mori

Reagovat
smazaný uživatel

ja sandale bez ponožek neberu nikdy teda.jeste lacláče a flanelku

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
frankiefcb

vždyť je to každého věc. Na druhou stranu zažil jsem ve stupních, že se v nich promenádovali Němci.

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím ty holky, to se tak nějak říká, ale nemyslím, že by obecně byly nějak hezčí, je jich spousta tlustých a bez vkusu.

Reagovat
fenixLFC

holky

Reagovat
smazaný uživatel

Jak se snaží čobolák to je kouzelný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

cizí peří

Reagovat
Kepy_FCB

Na Baník!

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Na cokoliv...je toho milion. Copak ty tu jseš nespokojenej?

Reagovat
smazaný uživatel

na Kalouska přece, ten státní pokladnu vořezal jak turek kebab

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
Didier Drogba

Češi jsou banda nýmandů, co umí akorát tak kritizovat

Reagovat
arsavin

Reagovat
arsavin

Oni jsou hrdí na svoji zemi? Dokážou se semknout? Přečti si pořádně článek.. Z téhle země bych si příklad opravdu nebral

Reagovat
smazaný uživatel

No,my češi by jsme taky hráli dobře kdyby jsme to nešulili a makali na 100%

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak ale obavam se ze ani Vrba reprezentaci nezmeni k lepsimu, vidim to spis tak, ze to je v ceske nature

Reagovat
fantomas

Na to se těšim

Reagovat
smazaný uživatel

Krásná země, milí lidí, velké etnické nepokoje a s tím související ekonomické a další problémy. Podobně jako srbsko-albánský problém Kosova.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak pěkný článek. Ti lidé zažili velkou bídu, o to větší chuť mají se rvát. A spousta z nich emigrovala do Švýcarska, Rakouska, Německa a nejen tam.

Reagovat
smazaný uživatel

jo Bosna a Hercegovina, kdyby se rozdelili tak jako my, tak by se nepodivali nikde.... My jako ceskoslovensko jsme taky meli uspechy, skoda no

Reagovat
smazaný uživatel

a jako ČR ne?

Reagovat
Furia Ceca

Myslím, že rozdělení Československa proběhlo k oboustranné spokojenosti. Já bych teda v žádným případě znovuspojení nechtěl. BTW: stříbro a bronz z EUR, Slavia v SF poháru EUFA, sparťanská jízda v LM a evropské úspěchy Plzně v Evropě v posledních letech - to je jako nic jo?

Reagovat
Furia Ceca

Z čehož mají největší radost ve švýcarské reprezentaci, kteří by bez balkánské podpory mohli o MS leda tak snít...

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda že se do Bosenské nominace nedostal Haris Harba z Jihlavy určitě by se prosadil je to velký talent

Reagovat
Furia Ceca

V Bosně jsem byl před dvěma rokama a cestovatelům můžu jedině doporučit. Pamatuju, jak jsme jednou přijeli na nějakej bleší trh u Mostaru a trhem se okamžitě rozkřiklo, že přijeli nějaký Češi. Jeden trhovec na nás ukázal : a zvolal: "Vitóríja Plzéén!" Jako Sparťana mě teda moc nepotěšil...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

mazeeeeeec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

Kdes ho zapokal ?

Reagovat
Furia Ceca

Bylo tam moc lidí, takže vražda nepřicházela v úvahu!

Reagovat
smazaný uživatel

A jak se ti líbil Mostar ? Pro mě to bylo jednou z nejhezčích měst v cizině, které sem navštívil. Až teda na toho fízla, co nám tam dal před auto značku "zákaz zastavení" (která tam před našim příjezdem fakt nebyla :) ) a pak si na férovku řekl o úplatek asi 50 Éček.

Jinak ta příroda okolo, řeka Neretva či ten most, prostě něco úžasného.

Reagovat
Furia Ceca

Moc! Mně se teda líbilo i Sarejevo, to jak jsou obě města pod kopcema, to je tam hrozně pěkný. A ta příroda po cestě mezi oběma městy kolem tý Neretvy, na to do smrti nezapomenu! S poldama jsme žádný problémy neměli, akorát mi trochu zatrnulo v Sarajevu, když se kámoš v restauraci zeptal čišníka, kterej vypadal jako bosňácká modifikace Roberta De Nira, jakou by mu doporučil "srbskou specialitu!" Klidně bych tam jel znova a nadýl, protože tenkrát jsme jeli hlavně do Albánie a tu Bosnu jsme vzali trochu hopem, což je škoda. Ta Bosna se mi líbila z celýho výletu ve finále nejvíc - Bosna a Kosovska Mitrovica.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen mi trochu mrazilo v zádech v Mostaru, když tam byly ty hřbitovy v centru města a tam jsi na těch náhrobcích viděl, jak ty lidé umřeli hrozně mladí, z toho mi bylo docela blbě (ještě víc než když sem byl v Osvětimi).

Jinak naprostý souhlas, ta příroda kolem té hlavní cesty do Mostaru a z Mostaru podél řeky je fascinující. A jeli jste taky kolem Zenice, kde tě při vstupu do města "vítají" takové ty obludné vysoké paneláky ?

Na Sarajevo mám vzpomínky takové, že se tam nedalo nikde moc zaparkovat, pak tam mají takiovou bosenskou verzi Stodolní, kde máš uličky a v nich samé bary, posléze si pamatuji, jak sem se ráno šel projít po Sarajevu a tam v okolních kopcích, když byl ještě takový ten ranní opar, tak si viděl skrz tu mlhu ty hřbitovy...A nakonec, když si jel z města na Bělehrad, tak nám uvízlo v zácpě auto, přiběhli cikáňata a začali nám mejt okno i když sme nechtěli a pak samozřejmě žebrali...

Reagovat
Furia Ceca

Jtj, a hustý taky je, jak v Mostaru i Sarajevu je dodneška x fasád domů pokropenejch z kulometů... Zenicou jsme neprojížděli - jeli jsme totiž kolem Jadranu a do Sarajeva přes Mostar jsme udělali jenom kratší odbočku z Ploče. Ale taky si pamatuju, že jsme tam měli problém s parkováním, kolem tý "kolonády" v centru města to nikde nešlo. A taky mě dostaly všude ty starý Golfy a český tramvaje K4 v žalostným stavu! Ty cikánský děti co žebraj (nejen) tímto způsobem,, to je snad na Balkánu úplně všude.

Když tak mrkni (jestli si ještě neviděl) na film Vítejte v Sarajevu, je to natočený v době války a když tam vidíš ty ulice, který si sám pamatuješ, v příšerným stavu a s ohořelejma tramvajema, tak to je celkem silnej zážitek...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Nejhezčí z těch Balkánských zemí je Černá hora, to se fakt nedá srovnávat s ničím

Reagovat
Furia Ceca

To jsou jenom projížděl a ještě v noci, takže nemůžu soudit!

Reagovat
božský John

Mnen ejvic ucarovalo Slovinsko

Reagovat
smazaný uživatel

Tam mě teda učarovalo nejvíc, když vidíš u nich na zemi napsáno "Pozor, otroci".

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Furia Ceca

By mě zajímalo, jestli to tam dodneška je a co si o tom mysleli/myslí místní!

Reagovat
VdV

co by si o tom měli myslet? tyhle nálepky se lepí všude na světě...

Reagovat
db18

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
db18

celkove je ta priroda na balkane uzasna

Reagovat
smazaný uživatel

těmhle zmrdům ty prachy nesmíš dát nakonec sou rádi za 5

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jsi v cizí zemi, to se přiznám, že sme nechtěli moc žádné problémy i když jsme věděli, že jsme v právu a ta značka tam nebyla. Být to český fízl, tak ho pošlu do piče hned...

Reagovat
kiwwi

Mostar je krasny

Reagovat
smazaný uživatel

ještě tam skače ten týpek Iker z toho mostu???

Reagovat
db18

(ale chapu, ja z toho taky nemel moc radost)

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Bosna tam bych chtěl bez nadsázky bydlet Podle mě nejlepší krajina a okolí na světě

Reagovat
smazaný uživatel

Taky mam rád balkán, ale Bosna by byla trochu velkej šok snad z každýho pohledu. Daleko víc si dokážu představit Chorvatsko, nejlépe u moře, večerní fotbálkové turnaje atd.

Reagovat
Hokaido

Jestli nám slíbíš, že si tam nepořidíš internet, tak jsem schopnej ti uspořádat EF sbírku, bo číst ty tvoje kecy pod každým článkem je na palici

Reagovat
smazaný uživatel

Pán je ze Slezska

Reagovat
Didier Drogba

Reagovat
arsavin

Krajina úžasná, ale všechno ostatní hrůza. Zlatá ČR!

Reagovat
smazaný uživatel

Fajn článek

Reagovat
smazaný uživatel

OT:jak tady někdo píše že by chtěl být opět Československo já bych teda nechtěl,,,vadilo by mi že 1/2 týmů z naší ligy by nestíhalo finančně,protože obzápas jezdit někam do slovenska víte kolik to je peněz?: no teda já bych se Čechoslovákem styděl....abych to řekl narovinu radši když hrajeme takovou starou českou synot ligu bez uplakanýho slovenskýho fotbalu

Reagovat
oli9

no každího názor ale stydět se být čechoslovákem je teda pěkná blbost navíc je to tak jak to je a sand to už ani nikdy jinak nebude tím nemyslím československo ale za pár desítek let třebas nějaký český emirát muslimského bratsrstva pokud to tak půjde an tom světě dál

Reagovat
fenixLFC

stydět se být čechoslovákem.....za to sa clovek nemoze ani hanbit ani byt hrdy, ved nieco ako cechoslovak ani neexistuje

Reagovat
smazaný uživatel

Co třeba syn českého otce a slovenské matky (a naopak)

Reagovat
fenixLFC

stale to nie je cechoslovak ale niekto s korenmi cecha a slovaka

Reagovat
smazaný uživatel

rozdíl

Reagovat
fenixLFC

ked bude mat niekto otca rusa a mamu ukrajinku bude to podla teba soviet? nie, ma ukrajinske a ruske korene. Cesko a slovensko to je to iste- cechoslovak uplne vymysleny termin aby mal ten stat vacsinu bez toho aby sa opieral o skoro hocico. proste ked by som mal otca slovaka a mamu cesku tak nie som cechoslovak a hotovo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Víš co to znamená Sovět? Národnost je pocitová věc, když se člověk chce identifikovat jako čechoslovák (nebo čecho-slovák), ruso-ukrajinec nebo jugoslávec tak má na to právo. Je mi jasné že podle tebe neexistují američané, australané, indové nebo brazilci, když v těch zemích žijí desítky etnik, a taky jsou to úplně vymyšlené termíny.

Reagovat
fenixLFC

splietas mnoho roznych veci dokopy. takze postupne-viem co je soviet a dufam ze chapes paralelu medzi oznacenim soviet a cechoslovak. Chciet sa moze, ja mu nebranim ale je to proste blbost, nic ako cechoslovak proste neexistuje. Preco, uz som spomenul. Ked tak si o tom zisti viac. Priznavam, ze u Juhoslovanov neviem ako by som reagoval, tam je to tak pomiesane ze boh sa v tom vyznaj. Americania, indovia a podobne existuju, neplet si pojmy narod a etnikum

Reagovat
smazaný uživatel

Ne ty slovíčkaříš, a už mne to nebavi. Celý tvůj argument vychází z toho že v dřívějším státu slováci hráli 'druhé housle'. Nebaví mě hádat se co je a není národ (neexistuje jediná definice), nebo jak takový národ vzniká. Paralelou k čecho-slovákům jsou jugoslávci, ne sověti (fakt nevíš co to znamená, pokud vím tak sssr politiku jednotného národa neprosazoval), nebo belgičané (vznik belgie je přinejmenším zvláštní). Celá věc je daleko složitější než si voliči národních stran myslí, nechce se mi to vypisovat na stránku o fotbale...

Reagovat
stas87

za Tita Bosna relativne prosperovala pretoze jeho politika bola aby Bosna nestradala,davalo sa do nej dost peniazi a tym si ciastocne kupoval klud,po pade remizu ale naplno prepukla kriza a zaostalost,chapem teda oblubenost Tita u bosniakov

Tito to realtivne drzal pokope kym este zvladal vladnut,ku koncu uz zodpovednost taku nemal a problem Kosova neriesil a ked uz hej tak len za pomocou vojakov a policajtov,to je jeho najväcsi minus,v Srbsku mu nemozu prist na meno a v Chorvatsku tiez nie ale to preto lebo si mysli ze protezoval Srbsko a pomahal mu viac ako Chorvatsku

ale k futbalu-hraci odtial uspeju prakticky vsade,su najviac prisposobivi,nemaju prehnane financne poziadavky a su radi ked sa dostanu z Bosny a utecu z tej biedy z ktorej ich vytrhne iba ten futbal,casom mozno bude reprezentovat viacej hracov ktori sa narodili mimo Bosnu,v Nemecku,Rakusku aj Svajciarsku ich je dost,musi ale vyriesit obranu,ta oproti utoku je slabsia,v kvalde to stacit bude ale na eure ci ms je asi strop osemfinale

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

Je jich dost, ale když mezi tim máš hráče jako Marin, tak BiH prostě reprezentovat nebudou

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo, Zem krví zborcená..

Reagovat
VdV
Reagovat
stas87

Reagovat
stas87

inak ked uz je v clanku nacaty problem v Mostare s futbalom tak som trosku hladal a nasiel toto:

https://www.youtube.com/watch?v=5duMoRGcNjQ

kto ma chut nech si to pozrie,ja to nevidel tak ani neviem o com to poriadne je,po zapase Bosny si to pustim

Reagovat
smazaný uživatel

ještě jedna velká pochvala redakci. Jsem skutečně rád, že si všímáte i těchto věcí mimo fotbal a dáváte jim prostor! Jen tak dál. Dále spravedlivě by snad bylo dobré se podobně zaměřit i na africké týmy. Ty sice "nehojí" nacionalismus, ale zase jiné často nemenší problémy. A to opravdu nemluvím jen o chudobě.

Reagovat
fantomas

http://grantland.com/features/world-cup-ivory-coast-dider-drogba-yaya-toure-civil-war-legend/

Nebejt toho teďka kolem MS tolik, hned překládám. Pokud umíš aspoň nějak anglicky, vřele doporučuju!

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
božský John

jinak super clanek, nejlepsi za hodne dlouho diky za nej

Reagovat
fantomas

Dobra prace, kluci. Jen jedna poznamecka - neni to "stepna linie", ale stepici.. stepna je jen reakce. Ne ze bych snad chtel bejt za kazdou cenu hnidopich, jen nam to holt kantor tlouk do hlavy tak vytrvale, ze me to pak vzdycky hnedka trkne, kdyz to nekde takle vidim. :))

Nicmene jen tak dal, fakt

Reagovat
smazaný uživatel

Ches

Reagovat
smazaný uživatel

*chces

Reagovat
smazaný uživatel

Radši vás měl kantor naučit skloňovat sloveso jsem

Reagovat
smazaný uživatel

Huba plna keců a jedou domu chlapci ale sou na urovni španelska a anglie takže dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Ale na postup už moc šancí nemají

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

výbornej článek

Reagovat
smazaný uživatel

Skvelej clanek ...vzhledem k tomu, ze podle clanku jde o nejaky projekt - jsou nekde k precteni i dalsi clanky z tohohle projektu?

Reagovat
Talker

Tak teď už víme, čím je fotbal pro Bosnu a Hercegovinu - zdrojem nasranosti na rozhodčí

Reagovat
smazaný uživatel

A po roce pravděpodobně opět české mužstvo s bosenským (nebo spíš chorvatským). Boleslav nejspíš bude hrát s Široki Brijeg. To se bude hrát asi v Mostaru ne? Jinak teda parádní výjezd.

Reagovat
smazaný uživatel

No neviem, príliš neverím že všetci v BiH fandia národnému tímu. Srbi určite nie, aj v srbskej reprezentáciu sú tuším nejakí hráči narodení v Bosne. Bosnianski Chorváti držia palce Chorvátsku. Ked na ME 2008 Turci vyradili Chorvátsko, tak v Mostare moslimovia oslavovali a vypukli zrážky.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele