Camp Nou budou chránit dravci

02.04., 09:13
Aktuality
Cam Nou (© AFP)

Městská správa v Barceloně řeší kuriózní problém, hejna holubů tam znečišťují slavný fotbalový stadion Camp Nou a jeho okolí. Vedení katalánské metropole si na pomoc s přesunem holubů do městských parků povolalo orly a sokoly. V rámci pilotního projektu teď okolí domovského stadionu klubu FC Barcelona stráží tří až čtyřčlenné skupinky dravců. "Pracují" od osmi ráno do čtyř odpoledne, napsal deník The Guardian.

Holubi původně hnízdili na pozemcích nedaleko fotbalového stadionu, ale vyhnaly je probíhající stavební práce. Ptáci se pak přestěhovali do nedalekých obytných budov, což se ale nelíbilo tamním obyvatelům, kteří si stěžovali městu. Jeho vedení pak muselo hledat účinné řešení, které by bylo šetrné k přírodě.

"Dravci možná pár holubů sežerou, ale o to nejde," vysvětluje mluvčí společnosti vlastnící dravce Albert Tomás. "Navíc, mrtvý holub se nepoučí," říká. Holubům podle něj stačil pouhý pohled na nízko letící dravce, aby pochopili, že je čas se přestěhovat.

Zapojení dravců není prvním plánem Barcelony, jak se vypořádat s 85.000 holuby, kteří ve městě žijí. Město se osvětovou kampaní snaží obyvatele přimět, aby neodhazovali na ulicích odpadky, které lákají ptáky. V minulosti se radnice neúspěšně pokoušela omezit rozmnožení holubů podáváním krmiva s antikoncepčními přípravky. Na hlavním barcelonském, turisty hojně vyhledávaném náměstí, Plaça de Catalunya je přesto zhruba dvakrát větší množství holubů, než by úředníci chtěli. Dravci už vedení města pomohli v roce 2017, kdy ochránili před holuby střechu koncertní a sportovní haly Palau Sant Jordi.

Městská úřednice zodpovědná za ochranu zvířat Carmen Matéová uvedla, že pokud se pilotní projekt na Camp Nou osvědčí, Barcelona ho začne používat i v jiných částech města. Uplatňuje se už například na španělských letištích, v Barceloně je 80 sokolů, na letišti Barajas v Madridu hlídkuje asi 70 sokolů stěhovavých.

Největší fotbalový stadion v Evropě, barcelonský Camp Nou, byl otevřen v září 1957. Stadion s nynější kapacitou 99.354 diváků se dlouho jmenoval Estadi del FC Barcelona, zažitá přezdívka znamenající "nové hřiště" se stala oficiálním názvem až po hlasování fanoušků v roce 2000. Stadion teď prochází rekonstrukcí, která by měla jeho kapacitu zvýšit na 105.000 míst.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele