Životopisy

Michael Laudrup - nejlepší za pětadvacet let

Dlouhých devadesát tři let museli fanoušci FC Barcelony čekat na trofej pro nejlepší tým Evropy. Je to paradox, že jeden z největších a nejslavnějších sportovních klubů světa musel tak dlouho existovat, aniž by nejcennější klubovou trofej získal. Povedlo se až v roce 1992, kdy mužstvo řídil legendární záložník - Michael Laudrup.

17.11.2008 Životopisy 60 komentářů
Zaujalo nás

Giacinto Facchetti - Obr z Treviglia

Často se říká, že nějaký spisovatel, hudebník či vědec předběhl dobu. V Itálii se to říkalo o Giacintu Facchettim. Tento italský elegán naboural šablonu tradiční hry obránců: stal se průkopníkem něčeho, co je již v současnosti zažitý zvyk. A sice, ofenzivní krajní obránce. Na zajímavosti přidává ještě fakt, že se tak Facchetti projevoval v Interu Milán, domovu slavného catenaccia.

13.11.2008 Životopisy 120 komentářů
Zaujalo nás

Gianni Rivera - Zlatý chlapec

Mezi milánskými kluby již od nepaměti panovala velká rivalita. V šedesátých letech byly však oba kluby porovnávány i z jiného hlediska. Souboje na dálku spolu vedly dvě ofenzivní hvězdy: Rivera z AC a Mazzola z Interu. Ti dva spolu bojovali, jak o místo nejlepšího útočníka ligy, tak o prvního útočníka národního týmu.

10.11.2008 Životopisy 89 komentářů
Zaujalo nás

Paolo Rossi - nepolapitelný Pablito

Málokterý životní příběh vrcholového fotbalisty je tak pohnutý a zajímavý, jako příběh Paola Rossiho, mistra světa z roku 1982. Rossi se narodil 23. září 1956 v městečku Prato, které leží kousek od Florencie. Jako malý si zamiloval fotbal, ostatně jako většina italských chlapců, neboť fotbal je pro Italy, vedle operních skladatelů a pěvců, největší hrdostí.

07.11.2008 Životopisy 73 komentářů
Zaujalo nás

Brian Labone alias Mr. Everton

Říká se, že královská krev má modré zbarvení. Brian Labone sice ze šlechtického rodu nepocházel, přesto jeho život provázela téměř na každém kroku právě modř a nepochybně vyznával heslo, že modrá je zkrátka dobrá. Celou svou fotbalovou kariéru totiž zasvětil liverpoolskému Evertonu, za nějž doslova dýchal.

27.10.2008 Životopisy 113 komentářů
Zaujalo nás

Giuseppe Meazza - Peppino

Jen málo hráčům se dostalo cti, aby se po nich jmenoval stadion klubu, který reprezentovali. Pro takovou poctu je třeba předvést či spíše předvádět něco výjimečného. A Giuseppe Meazza výjimečný bezesporu byl. Vždyť se po něm jmenuje jeden z nejslavnějších a nejlegendárnějších stánků světa – San Siro – na němž hrají Inter a AC Milán.

23.10.2008 Životopisy 231 komentářů
Zaujalo nás

Kevin Beattie, Robsonův diamant

Být miláčkem samotného Bobbyho Robsona, to už něco znamená. Takového statusu nabyl Kevin Beattie, když se spolu mladík a začínající trenér potkali v Ipswich Town. Pro tradiční celek ukořistili jedinečnou trofej pro vítěze FA Cupu a vstoupili tak do dějin. Sám Beattie je považován za jednoho z nejlepších stoperů, kterého kdy Albion odkojil.

20.10.2008 Životopisy 140 komentářů
Zaujalo nás

Nepokořitelný Des Walker

Který z jakkoliv věhlasných útočníků o sobě dnes může říct, že z něho neměl respekt? Snad nikdo. Vždyť i takový Marco van Basten by mohl vyprávět o jeho neúnavnosti a houževnatosti. Teze znějící "Nikdy neprojdete přes Dese Walkera!" děsí ve snech mnoho kanonýrů ještě dnes. To mi věřte.

17.10.2008 Životopisy 124 komentářů
Zaujalo nás

Sir Matt Busby – United nade vše

Snad žádný fotbalový klub netrénovali v jeho historii dvě tak veliké legendy, jaké vedly Manchester United. Sir Matt Busby, Sir Alex Ferguson. Co mají společného? Velké úspěchy klubu, mnoho let strávených právě u United a také šlechtický titul. Matta Busbyho však odděluje něco jiného jak od Fergusona, tak od jakéhokoli jiného kouče. Je to onen muž, který vedl slavný tým, s nímž se zřítilo letadlo. Onen muž, který přežil...

16.10.2008 Životopisy 154 komentářů
Zaujalo nás

Billy Wright, raketa z Ironbridge

Kapitánoval národnímu výběru Albionu na třech světových šampionátech po sobě. Stal se prvním Angličanem, který překročil hranici sta reprezentačních zápasů. S Wolverhamptonem třikrát slavil mistrovský titul a jednou triumf v FA Cupu. Přesto mimo Ostrovy vzruší jméno Billyho Wrighta jen málokoho.

13.10.2008 Životopisy 44 komentářů
Zaujalo nás

Guus Hiddink – Kouzelník

O Holandsku je známo, že vždy mělo výborné fotbalisty. Ať už to byl Cruyff a spol. v sedmdesátých letech, Van Basten na konci osmdesátých let, či na přelomu tisíciletí třeba Kluivert s Davidsem. Už méně fanoušků ale zná holandské trenéry. Jedním z těch nejznámějších je Guus Hiddink...

09.10.2008 Životopisy 49 komentářů
Zaujalo nás

Cesar Menotti - Hubeňour

Ještě v padesáti nosil dlouhé vlasy a oblékal se podle nejnovější módy. Pravicovou vládu provokoval levicovými názory. A k tomu všemu si jako trenér připaloval jednu cigaretu od druhé. Když mu novináři vyčítali, že kuřáckou vášní kazí hráče, chladnokrevně jim předhodil citát Oscara Wilda: "Nikoli kouř otravuje lidi, nýbrž plno idiotů, kteří se potloukají po světě." Seznamte se, Cesar Luis Menotti.

02.10.2008 Životopisy 37 komentářů
Zaujalo nás

Arrigo Sacchi – holohlavý kouzelník

Když roku 1986 kupoval televizní magnát Silvio Berlusconi AC Milán, fanoušci po celé zemi tušili, že se karta začíná obracet. Uvadající klub z Lombardie čekaly podle prognóz krásné časy. Berlusconi do klubu napumpoval miliardy lir a chtěl s novým týmem ovládnout fotbalovou Evropu...

29.09.2008 Životopisy 16 komentářů
Zaujalo nás

Steve Death, rekordman z podpalubí

Kontroverze mu nedělaly problém, přesto byl milován. Ano, zbožňován, takřka po celou kariéru, světovému ohlasu se mu ovšem dostalo až pár let před tragickým koncem. Řeč je o Stevu Deathovi, legendárnímu brankáři Readingu FC a držiteli jednoho z nejvýznamnějších fotbalových rekordů.

27.09.2008 Životopisy 48 komentářů
Zaujalo nás

Jack Kelsey, kočka s magnetickými drápy

Ve Walesu, ostrovní zemičce pyšnící se překrásnou panenskou krajinou, se urodilo nemálo legend nejen ostrovní kopané. Vždyť stačí jmenovat hráče jako Giggs, Rush či Toshack a všem proběhne mráz po zádech při vzpomínce na jejich nesporný fotbalový um. Na jednoho Velšana, možná ze všech největšího, se však tuze často zapomíná.

23.09.2008 Životopisy 84 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele