Životopisy

Gigi Becali, podivuhodný majitel

Nenávidí homosexuály a Maďary, naopak miluje čokoládu, sladkosti a neostýchá se za ně zaplatit i více jak milión eur. Je významným politikem a majitelem Steauy Bukurešť. Řeč je o Gigim Becalim, rumunském milionáři, kterého v současnosti kontroverzemi asi jen stěží někdo překoná.

Císař Terim míří za úspěchem

Málokterý trenér v současnosti budí takovou pozornost jako 54letý Fatih Terim. Za jeho úspěchy stojí nejen autorita, ale také schopnost nepodléhat tlaku. Tyto faktory z něj udělaly tureckého hrdinu. Těžko říct, co by se stalo, kdyby na Euru dosáhl svého snu. Zlatých medailí.

Loukas Vyntra - Čech v řeckém dresu

Jméno Loukase Vyntry je pro většinu Čechů poměrně neznámé, přesto stačilo málo a dnes mohl být důležitou součástí české reprezentace. Řízný bek ovšem v mládí opustil svou rodnou zem, a proto se nyní připravuje s týmem Řecka na EURO.

Gianfranco Zola, malý velký kouzelník

Vyklidil pole právě včas. Tedy předtím, než začaly Chelsea kazit image sympatického, skromného klubu Abramovičovy miliony. Postavou maličkému, fotbalově však nad mraky vyčnívajícímu, útočníkovi ještě teď blahořečí každý fanoušek Blues – stal se v jejich očích nejlepším klubovým hráčem všech dob. Řeč není o nikom jiném než legendárním Gianfrancovi Zolovi.

Teddy Sheringham Matthewse už nepřekoná

Nikdy nebyl z nejrychlejších, ani se nenarodil s pověstným instinktem zabijáka. Tohle všechno ale svým zaměstnavatelům vynahrazoval na útočníka neuvěřitelným citem pro přihrávku a geniálním fotbalovým myšlením. Proto si ho nesmírně vážili jak trenéři, tak jeho někdejší spoluhráči.

Nicolas Anelka, Chelsea, Francie

Jen málo fotbalistů toho ve 29 letech má za sebou tolik, jako tento hráč. Oblékal dres 8 klubů a jen málokdo věří, že tento barvy modré je tím posledním. Narodil se 14. března 1979 v Trappes, Francie. Měří 185 cm a váží..., řekněme že pokaždé jinak.

Mourinho a jeho putování světem

Celým jménem José Mario Santos Mourinho Félix. Narodil se 26. ledna 1963 v portugalském Setúbalu. Vyhrál 4 tituly mistra ligy za sebou. Dva s Portem a dva s Chelsea. Ale to není vše. Má na svém kontě rovněž vítězství v Lize mistrů a v Poháru UEFA. Jako trenér Porta. V letech 2004 a 2005 byl jmenován FFHS nejlepším trenérem světa.

Bojan Krkič, španělský kanonýr se srbskou krví

Na hřišti působí jako ostřílený mazák, obránci i brankáři z něj už mají strach a podle některých odborníků je nejnadanějším fotbalistou, jakého kdy Španělsko mělo. Bojan Krkič drží jako jeden z mála naději Barcelony na domácí titul a vítězství v Lize mistrů.

Darío Silva – jednonohý provokatér

Nikdy nepatřil mezi největší hvězdy světového fotbalu, přesto konec jeho aktivní kariéry šokoval a zaujal celý svět. Darío Silva ve svých třiatřiceti letech přišel o část své pravé nohy, nevzdal se však a s navrácenou chutí žít se vrhnul do mimofotbalových aktivit.

Fernando Torres, koupě sezony?

Zářil v mládežnických kategoriích v Atléticu Madrid, tamtéž uchvátil svět i jako senior. A teď, jakožto nejdražší posila historie, táhne Liverpool. Obdivuhodně rychlý a technicky vybavený mladík si získal srdce fandů Reds až nad očekávání rychle. Odborníci žasnou jak rychle si na dynamickou a tvrdou Premier League mladý Španěl zvyknul.

Superstar Diego

Brazilský kouzelník Diego už druhým rokem patří mezi největší hvězdy německé Bundesligy. A když vezmeme v úvahu, že mu nedávno bylo teprve 23 let, máme tu čest sledovat jednoho z nejtalentovanějších fotbalistů planety. Pojďme si připomenout jeho prozatím poměrně krátkou kariéru.

Josef Bican, Slavia, Československo

V době, kdy většina fotbalových fanoušků na celém světě vzývá jména jako Messi, Pato, Kaká, Ronaldinho, nezaškodí připomenout si, že také my máme legendy, máme být proč hrdi na náš fotbal, na jeho minulost a přítomnost. Plánička, Nejedlý, Puč, Masopust, Viktor, Nedvěd, Rosický, to jsou jen namátkou některá z jmen hráčů, kteří proslavili naši vlast. Ale jeden z fotbalistů jakoby čněl vysoko nad nimi. Josef Bican...

Deisler – zmrzačený talent

Sebastian Deisler měl před sebou velkou budoucnost. Byl srovnáván s těmi největšími hvězdami fotbalu, pak to ale přišlo jako blesk z čistého nebe. Ve svých dvaceti sedmi letech se "Basti Fantasti" rozhodl ukončit kariéru. Důvod? Fotbal se pro něj stal utrpením.

Brian Clough – Chůze po tenkém ledě

Kdyby se vyhlašoval nejlepší anglický kouč historie, měl by velkou příležitost stanout na nejvyšším stupínku. Řeč je o Brianu Cloughovi, pro většinu fanoušků Nottinghamu Forrest nejvýraznější osobnosti, která se kdy v jejich týmu objevila.

Pirri – symbol týmové obětavosti

Vidíte to při sledování fotbalových zápasů dnes a denně. Hráči se skácí často po letmém dotyku nebo bez cizího přičinění, při sebemenším škrábanci se nechávají odnést ze hřiště nebo vystřídat... V 60. a 70.letech ale hrál za Real Madrid hráč, který byl jejich přesným opakem. Jmenoval se José Martínez Sánchez, ale fotbalový svět ho znal a zná pod jménem Pirri.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele