Životopisy

Roberto Baggio - Božský copánek

V době, kdy se z nejkrásnější hry světa pomalu stával tvrdý byznys a sport síly a tvrdosti, běhal po zelených trávnících jeden z mála mužů, který divákům svou hrou stále uměl přinášet radost. Říká se, že Roberto Baggio byl posledním romantikem mezi fotbalisty.

09.04.2009 Životopisy 96 komentářů
Zaujalo nás

Simply the Best!

Titulem nejslavnějšího hitu Tiny Turner, jehož překlad zní "prostě nejlepší", lze i nelze stroze charakterizovat jednu z největších postav světové kopané. Totiž zatímco jedni v čele se samotným Pelém George Besta považují za nejlepšího fotbalistu všech dob, jiní neustále poukazují na jeho manýry točící se okolo alkoholu, nespočtu krabiček cigaret a krásných žen. Přitom zapomínají na skutečnost, že jeho neobdivovat zkrátka a dobře nešlo.

27.03.2009 Životopisy 216 komentářů
Zaujalo nás

Bobby Moore - ten největší

Hrdá Anglie toho fotbalovému světu dala již mnoho. Kromě hry samotné to jsou například proslulé stadiony jako Wembley, Old Trafford, či Highbury, trenérské legendy jako Brian Clough, nebo Bob Paisley, a v neposlední řadě také mimořádné fotbalisty v čele se sirem Matthewsem, sirem Charltonem, či Bobbym Moorem...

25.03.2009 Životopisy 80 komentářů
Zaujalo nás

Socrates - fotbalista, filozof, doktor

Svět fotbalu již poznal mnoho výjimečných osobností. Meazza byl nezkrotným živlem, Pelé samotným králem, Maradona ďáblem, Garrincha největším talentem, Baresi zase věrným synem svého klubu. Brazilský internacionál Socrates však byl patrně nejpozoruhodnějším fotbalistou, jaký kdy běhal po zelených trávnících světových stadionů...

23.03.2009 Životopisy 128 komentářů
Zaujalo nás

Just Fontaine - Nepřekonatelný

Statistické kroniky nejkrásnější hry na světě neznají příliš pozoruhodnějších rekordů, než je ten, který byl vytvořen roku 1958, na mistrovství světa ve Švédsku. Již dalších dvanáct světových šampionátu, již padesát jedna let, od té doby uplynulo, a přesto jméno onoho rekordmana jest stále stejné.

18.03.2009 Životopisy 38 komentářů
Zaujalo nás

Johan Neeskens - Johan II.

Kdyby FIFA vyhlašovala anketu o nejužitečnějšího fotbalistu 20. století, Johan Neeskens by na předních místech nemohl chybět. Málokterý jiný hráč toho pro svůj tým odváděl tolik jako právě Neeskens, přesto se netěšil takovému uznání, jaké by si zasloužil. Smetanu obvykle slíznul Johan Cruyff, tedy Johan I., Neeskens byl Johan II.

26.02.2009 Životopisy 31 komentářů
Zaujalo nás

Eduard Strelcov - lepší než Pelé?

Ještě dnes mnoho lidí lituje, že nikdy nedošlo k duelu mezi Eduardem Strelcovem a Pelém. Říká se, že kdyby sovětský útočník na mistrovství světa ve Švédsku roku 1958 odcestoval, možná by zastínil v brazilském týmu rostoucí hvězdu.

20.02.2009 Životopisy 136 komentářů
Zaujalo nás

Ricardo Zamora - Božský

V době, kdy se celý svět pomalu oklepával z dozvuků první světové války, byl "objeven" člověk, který se na dlouhých dvacet let stal idolem celého Španělska. Již mnoho generací vede spor, zda byl lepší Španěl Zamora nebo Čechoslovák Plánička. Nezpochybnitelná odpověď patrně zjištěna nikdy nebude, ovšem faktem je, že ve světě se většího uznání dostalo Zamorovi.

12.02.2009 Životopisy 45 komentářů
Zaujalo nás

Ronald Koeman - kanonýr mezi obránci

Statistiky a fotbal - to šlo dohromady odjakživa. Fotbaloví statistici a kronikáři se vyžívají ve sčítání zápasů, gólů, výpočtech průměrné návštěvnosti atd. Jejich počty mnohdy bývají složité, ne vždy a ne u každého totiž lze spolehlivě nalézt všechny údaje. Avšak jeden hráč jim musel doslova dělat radost.

10.02.2009 Životopisy 117 komentářů
Zaujalo nás

Roberto Rivelino - dynamit v noze, láva v krvi

Patřil k hrdinům, Brazílii pomohl ke třetímu zlatu z mistrovství světa, Zlatý pohár bohyně Niké se tak mohl navždy stěhovat do země samby. Přesto se mu dnes již nedostává takového uznání, jako krajanům Pelému, Zicovi, či Romáriovi. Přitom fotbal mnoho podobných hráčů nepoznal...

25.01.2009 Životopisy 25 komentářů
Zaujalo nás

Matthias Sindelar - v rytmu valčíku

Vídeň je výjimečné město. Město, kde žili géniové jako Mozart, Beethoven, Haydn, Strauss, Schubert nebo taky Matthias Sindelar. Bohužel, zatímco uměním zmíněných hudebníků se mohou Vídeňané kochat dodnes s pocitem, že se jedná o "jejich" hudbu, jednoho z nejlepších fotbalistů evropských dějin si přiliš dlouho neužili.

22.01.2009 Životopisy 93 komentářů
Zaujalo nás

Opustil nás Johnny Dixon, legenda Aston Villy

Dne 20. ledna 2009 se celý Albion zahalil do černého roucha. Toho úterý totiž na nebeskou bránu zaťukal jeden z nejvýznamnějších útočníků Aston Villy poválečné éry, Johnny Dixon. Tahoun a kapitán úspěšného dobyvatele FA Cupu z roku 1957 skonal ve věku 85 let v tamworthském pečovatelském domě.

21.01.2009 Životopisy 32 komentářů
Zaujalo nás

Hugo Sánchez - Pentapichichi

Přírodní úkaz? Zázrak? Kdepak, jen Hugo Sánchez... Zdá se to neuvěřitelné, ale je to tak. Co? Posuďte sami: sedm let v Realu Madrid, 207 ligových zápasů = 164 gólů! Že to není možné? Ale je...

20.01.2009 Životopisy 57 komentářů
Zaujalo nás

Cesare Maldini - slavnější jako hráč, trenér, či otec?

Otec a syn. Cesare a Paolo. Co mají společného? No takřka všechno. Oba svůj život věnovali AC Milán, oba s klubem vyhráli Pohár mistrů resp. Ligu mistrů, přičemž oba klub k trofeji dotáhli jako kapitáni. Co dál? Tak třeba oba s Milánem získali několik italských titulů, oba to byli obránci...

18.01.2009 Životopisy 53 komentářů
Zaujalo nás

Dino Zoff - Starý pán kralující Staré dámě

Pelé, Cruyff, Maradona, Matthäus, co mají společného? Zdánlivě nic, ale přece: všechny tyto legendy se míjely na světových trávnících, mnozí další odcházeli, mnozí přicházeli, jedno však zůstávalo stále stejné: Dino Zoff. Roky ubíhaly, generace hráčů se střídaly, většina fotbalistů měnila kluby jako ponožky, Dino Zoff však byl pořád stejný.

16.01.2009 Životopisy 54 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele